Kemahiran Belajar Yang Berkesan (1)

KEMAHIRAN BELAJAR Strategi Dan Teknik Pembelajaran Berkesan Pengenalan : Setiap manusia dikurniakan otak yang sama bijak

. Bergantung kepada manusia tersebut menggunakan otaknya dengan sebaik mungkin. Teknik belajar yang baik dapat membantu orang yang berkebolehan sederhana mencapai keputusan yang cemerlang berbanding dengan orang yang berkebolehan baik tetapi mempunyai teknik yang lemah. Sesuatu teknik / strategi belajar yang baik akan menjimatkan masa, memudahkan kerja, menambat minat dan boleh kita menguasai pelajaran kita. Semua orang ingin mencapai keputusan yang cemerlang tetapi tidak tahu bagaimana untuk mencapainya ? Seringkali ramai penuntut yang beranggapan bahawa keputusan cemerlang hanya untuk orang yang bijak pandai sahaja. Dengan demikian, mereka tak perlu lagi berusaha mencapai kecemerlangan kerana mereka bukan dari orang yang bijak pandai.. 2. Bagaimanakah caranya mencapai keputusan yang cemerlang ? Kebanyakan orang bukan bijak pandai, tetapi mereka masih boleh berjaya , mengapa ? Kita perlulah mempunyai perkara-perkara berikut untuk berjaya dalam pelajaran : 2.1 Suatu sistem yang teratur lagi tepat. 2.2 Keazaman yang tinggi untuk mencapai kejayaan.. 2.3 Pegangan hidup ” Kerjanya minima tetapi hasilnya maximum”. 2.4 Peraturan yang teliti dan cekap. Ramai pelajar yang membuat jadual waktu untuk belajar tetapi tidak kurang juga yang hanya sekadar membuat jadual waktu untuk hiasan dinding tanpa dipatuhi. Bagi yang mematuhinya pula mereka lebih cenderong untuk membuat diri sibuk dengan membuat pelbagai ulangkaji dan sebagainya dalam jadual waktu itu. Keadaan seperti ini boleh kita ibaratkan seperti mendulang bijih timah. Banyak kerja yang hendak dilakukan tetapi perkara pokok yang dikehendaki di sana ialah bijih timah sahaja, bukannya tanah, batu, pasir, air dll yang terdapat dalam tanah yang telah digali tadi. Ramai pelajar gagal mencari bijih timah ini tetapi lebih gemar mengali tanah yang mempunyai banyak bijih timah. Keadaan seperti ini telah menyebabkan mereka tidak mampu mendapat keputusan yang baik kerana mereka merasakan pelajaran tersebut terlalu berat untuk di bawa bersama. Untuk berjaya dalam pelajaran, jawab soalan-soalan berikut kerana ia dapat membantu mencapai kejayaan anda : Benar-benarkah anda ingin mencapai kejayaan dalam peperiksaan.? Adakah anda merasakan anda tidak mampu mencapai kejayaan ? Selalukah anda bertanya tentang masalah-masalah pelajaran anda ? Adakah anda mempunyai jadual waktu belajar yang jelas dan teratur ? Adakah anda taat kepada jadual waktu yg telah dibuat ? Adakah cara anda membaca memberi anda faedah yang sepenuhnya ? Adakah cara anda mengulangkaji memberi faedah yang sepenuhnya ? Tahukah anda cara hendak menimbulkan minat dalam pelajaran anda ? Adakah anda merasakan kerja sekolah dan isi pelajaran anda terlalu banyak ? Tahukah anda cara hendak mendapat faedah yang sepenuhnya dari perbincangan ? Pernahkah anda menilai kemahuan diri sendiri ?

Ringkasan: Bertanya adalah penting dan jauh kesannya. Anda terpaksa memberanikan diri Bertanyalah kepada rakan. kekeliruan anda juga akan bertambah dan mula timbul kekeliruan. Pemahaman:. tidak jelas. Pelajar sering keliru semasa membaca tetapi tidak berusaha untuk mendapatkan penjelasan.Matlamat membaca ialah untuk mendapatkan pemahaman. CARA MEMBACA. Otak mula berkecamuk. Banyak masa akan terbuang jika apa yang dibaca tidak difahami. BERTANYA. .Pelajar sememangnya ingin bertanya “TAK TAHU APA NAK TANYA”. Masalah Bertanya: .2. Tujuan :. Sebelum pelajaran melangkah lebih jauh. Menghilangkan perasaan malu dan takut.guru dll asalkan masalah anda diselesaikan.Membaca adalah proses untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai bacaan atau pelajaran kita itu. Jikalau pelajaran bertambah. 3. Keadaan ini menjadikan mereka bosan dan malas membaca(putus asa). membuat persediaan sebelum sesuatu kelas dijalankan. Bertanya adalah perlu di dalam pelajaran Ia mungkin disebabkan kurang faham. Sediakan pelajaran sebelum kelas dijalankan agar anda ada masa untuk bertanya apa yang tidak difahami. Banyak beban masalah dapat diselesaikan segera.Dengan membaca bahan-bahan pokok serta keperincian yang penting dapat dipetik dan akhirnya hanya sedikit sahaja bahan yang mesti dihafal atau diulangkaji. Saya takut ? Cubalah bertanya dengan rakan-rakan dahulu Bertanya pula dengan guru secara perseorangan Bertanya dalam kelas dengan yakin. Jangan biarkan apa yang tidak difahami tanpa bertanya atau merujuk kepada kamus jika tidak fahami. Baca buku teks dan bina soalan untuk disoal kepada guru / rakan. Ketinggalan ini akan menyebabkan kerja bertimbun untuk dipelajari sendiri. bertanyalah kepada rakan atau guru bagi mengelak kekusutan dan ketidakfahaman anda dalam pelajaran Faedah Bertanya : Membuat anda berfikir Penjelasan akan tersemat / kekal dalam fikiran kita. tidak ketahui dll. . Jika terus dibiarkan akan menyebabkan topik yang dipelajari sudah jauh dan sukar ditarik balik (guru tidak akan mengulangi). Salah satu cara mengulangkaji pelajaran.

Merujuk mendorong anda untuk terus maju dan kehadapan dalam kelas Janganlah terlalu detail / mendalam dan menjela-jela untuk mengelakkan kekeliruan dan kebosanan. Mengetahui topik pelajaran melebihi rakan-rakan. Rasa gembira dan berminat untuk membaca seterusnya. Mengulangkaji bacaan anda daripada nota-nota yang dibuat Mencuba soalan-soalan dan Latihan yang ada contoh jawapan dapat memperbaiki kelemahan diri dengan membetulkan semula kesalahan itu.penting dan keterangan) Meneliti rajah-rajah Membuat nota-nota dari bacaan anda. . Kesulitan anda haruslah mendapat penjelasan agar bacaan anda tidak membosankan. Membaca sebelum menghadiri ke kelas sering diabaikan oleh pelajar walaupun sedar akan kepentingannya. Seronok dan aktif di kelas. Bilakah Masa Yang Sesuai: Rujukan pada anda bersedia berbuat demikian Jangan tangguh bila ingin membuat rujukan. Menggalak anda meluaskan lagi bacaan anda. Ringkasan: Merujuk meluaskan dan mendalamkan fahaman anda.tajuk utama. Cara Membaca: Menggaris Membezakan isi-isi penting (Terpenting. Ini akan meringankan beban anda. Menanda dan membuat nota dari bahan bacaan besar faedahnya.Faedah pemahaman: (jika anda faham apa yang dibaca): Pemahaman bacaan awak menolong memahami isi berikutnya. Mengenal isi sepintas lalu seperti kandungan. Hadkan kepada rajah-rajah dan nota-nota anda. Ulangkaji bacaan anda. 4. Tahu kedudukan isi pelajaran / fakta penting. Mengambil nota dari guru sewaktu mengajar adalah mudah Sewaktu membaca boleh membina soalan-soalan untuk disoal kepada guru sewaktu mengajar nanti. RUJUKAN DAN PERLUASAN PEMBACAAN.tajuk kecil dll. Kecerdasan anda akan diasah . Faedah-Faedah Rujukan : Meluaskan bacaan dan mendalami kefahaman terhadap sesuatu tajuk. Ringkasan : Fahaman adalah unsur yang terpenting sekali dalam membaca. MEMBACA SEBELUM KE KELAS. Ada keyakinan diri pada diri pelajar. 5. Proses ulangan dapat mengukuhkan ingatan anda. Fakta-fakta haruslah kerap diulangkaji ( 2-3 hari sekali).

graf dll jika terdapat. tidak teratur akan menyebabkan anda juga lemah untuk membacanya. Memaksa anda memetik isi-isi / fakta-fakta penting pelajaran anda. Sediakan soalan-soalan jika perlu. Kejayaan seseorang pelajar banyak bergantung kepada keupayaan / kebolehan membuat nota dengan kemas dan padat. Nota-nota umun yang anda buat sendiri dari buku teks atau buku rujukan Nota-nota isi / fakta penting sahaja. Merasa lebih aktif dan bersemangat dalam kelas. Lihat tajuk besar dahulu dan diikuti dengan tajuk-tajuk kecil agar anda memahami gambaran keseluruhan isi pelajaran topik berkenaan. Susunan nota yang teratur. Jenis-Jenis Nota : Nota yang diberi oleh guru semasa pengajaran. jelas. menghafal. garis atau catat isi-isi pentingnya. Nota yang teratur. Lebih yakin bila menjawab soalan guru. Nota yang berjela-jela (panjang). berserabut. MEMBUAT NOTA. Menambah daya ingatan anda (proses ulangan) Memudahkan anda memahami sesuatu topik. Biasanya sudah cukup dan perlu dicatat oleh setiap pelajar bila guru mengajar. menarik serta mudah sangat penting. Tujuan membuat nota adalah untuk mengurangkan dan meringankan tugas kita bila membuat ulangkaji nanti. Ringkasan : Membuat Nota adalah penting. Ia berguna untuk rujukan kilat. dan mengulangkaji setiap hari atau 2-3 hari sekali. Tahu lebih awal topik yang akan dipelajari. foto. Sewaktu membaca dalam persediaan. Masa dan Cara Membuat Persediaan :Sebaiknya sehari sebelum guru mengajar. Ringkasan : Anda mesti membaca pelajaran anda sebelum ianya diajar oleh guru. Nota amat penting dalam proses ulangkaji. Anda mesti membaca kertas amali sebelum masuk makmal dan membuat rujukan yang perlu. Boleh menentukan perkara-perkara uyang kurang difahami dan bersedia dengan soalan untuk menyoal guru. 1. 6. Ulangi bacaan anda dan cuba membuat nota sendiri Bandingkan nota anda dengan penerangan guru nanti. kemas.Kelebihan Membaca Sebelum Ke Kelas: Berupaya melihat gambaran pelajaran anda dengan lebih jelas. menarik dan padat akan menambahkan minat anda untuk belajar / ulangkaji. 2. Elakkan anda membaca terlalu jauh dari isi sukatan pelajaran bagi menghindarkan kekeliruan. Ia membantu fahaman dan meringkaskan jumlah . Mudah memetik / membuat nota dari penerangan guru. Faedah-Faedah Membuat Nota : Merupakan ulangkaji dan hafalan. 3. Cuba rujuk rajah.

Dapat memberi perhatian kepada bahagian-bahagian yang kurang difahami. Ringkasan : Sains – perlu sebelah malam. Kekerapan mengulangkaji pelajaran mencerahkan peluang anda untuk berjaya dalam peperiksaan. . kemas dan pendek tetapi jelas dan menarik. Seringkali terabai begitu sahaja. Jadual waktu yang baik perlulah disusun di antara membaca. JADUAL WAKTU: 1. Jenis-Jenis Ulangkaji: 1. . Penyusunan Jadual Waktu – Satu Panduan. 7.mesti diutamakan dahulu. Mengulangkaji pelajaran yang telah seminggu atau lebih – . Dapat menambahkan fahaman anda secara keseluruhannya. Ada yang mengikutinya tetapi tidak menyeluruh menjadikan jadual waktu tidak begitu baik / merugikan. Mengulangkaji pelajaran lepas / baharu.Ulangkaji ini mustahak bagi membolehkan anda mendapat pandangan secara menyeluh tentang topik tersebut.Kita menapis nota-nota yang telah dibuat dan pilih yang terpenting sahaja . Perkara-perkara utama yang perlu ada (mengikut keutamaan) dalam jadual waktu adalah seperti berikut : Kerja Rumah. Ramai pelajar mempunyai jadual waktu tetapi tidak menepatinya. Tujuan mengulangkaji ialah untuk mengingati semula isi pelajaran. Kepentingan Mengulangkaji: Menguatkan hafalan dan ingatan anda. Menjadikan isi pelajaran lebih jelas. Kerja rumah sebelah siang. membuat kerja rumah. Latihan Objektif memadai 10 minit satu matapelajaran. Menyediakan pelajaran untuk hari esok. 2. membuat nota. mengulangkaji pelajaran lama dan pelajaran baru. soalan objektif – sebelah siang . Nota terbahagi kepada 2 iaitu nota umum dan nota khusus (isi penting sahaja dari sesuatu pelajaran) Baca dan ulangkaji nota-nota anda selalu terutama nota khusus. Pengubahsuaian jadual waktu adalah digalakkan . -Ia mesti dilakukan pada hari itu juga selepas balik dari sekolah. Guna sistem yang mudah. Cuba menjawab soalan objektif Cuba menjawab soalan subjektif / karangan.Biasanya pelajaran ini masih bersangkut paut dengan pelajaran terdahulu. MENGULANGKAJI. Objektif sebelah siang.pelajaran anda kepada isi-isi penting sahaja. Bahasa. melatih menjawab soalan objektif dan subjektif serta menyediakan pelajaran untuk esoknya. Membaca dan membuat nota sendiri.Moral / PAI sebelah siang termasuk objektif. 8. Mengulangkaji pelajaran harian. matematik. Geografi / P.

Otak akan sentiasa berjalan. Kepentingan Menimbulkan Minat: 1. Minat mementukan kejayaan anda. Cuba sedaya upaya untuk memahami dan menguasai pelajaran ini. Pisahkan antara nota umum dengan nota khusus (terpenting) Nota khusus perlulah diulangi dalam masa sehari atau dua kerana ianya ringkas dan merupakan kunci kepada topik pelajaran anda. lebihkan masa untuk pelajaran seperti ini . . Mengulangkaji nota dan buku teks. . Pembahagian Mata Pelajaran Dalam Mengulangkaji. Bagaimana Menimbulkan Minat: Sebab 1 : Banar-benar ingin mengatahuinya contohnya bercinta. Sepatutnya ianya perlu diberi keutamaan semasa membuat ulangkaji kecuali hampir dengan peperiksaan. Sewaktu peperiksaan. mudah dan ringkas sekiranya anda mempunyai minat terhadapnya. Anda masih boleh menyelidik mana-mana bahagian yang masih kurang difahami dan cuba fahami bahagian tersebut. MENIMBULKAN MINAT Pelajaran anda akan terasa seronok. Pelajaran Lemah Sering diabaikan oleh pelajar. Gunakan nota-nota penting dalam bahagian 2 untuk mengulangkaji beberapa topik sepanjang penggal atau tahun. Mengulangkaji secara lisan (soal jawab bersama-sama rakan) Ringkasan: Mengulangkaji nota-nota anda mesti dilakukan selalu. Bersungguh-sungguh bila berada di dalam kelas. 9.Ia bertujuan untuk menjadikan nota kita tidak banyak dan berat . Rangkumilah semua mata pelajaran anda dalam sesuatu masa yang tertentu. Sebab 2 : Anda telah biasa atau mempunyai kaitan dengan benda diajar. Mengulangkaji pelajaran sepenggal / setahun. Ingatan akan bertambah kuat.. Kerja Rumah/ Latihan. 3. Mata Pelajaran Yang Memuaskan: Jangan mengambil mudah jika anda memahami sesuatu pelajaran dan mas yang lebih juga perlu diberi kepada pelajaran ini bagi memastikan keayaan anda. Banyak bertanya untuk memudahkan anda memahaminya. Lebih mudah untuk menangkap isi-isi penting sesuatu pelajaran. Ulangkaji dengan soalan bentuk objektif Mengulangkaji dengan contoh-contoh jawapan kertas peperiksaan tahun lepas bersama skima jawapan. 2. Rajin memperlajari sesuatu pelajaran. 2. 4. Tekankan fahaman anda terhadap isi-isi pokok pelajaran anda. 4.Nota-nota penting inilah yang perlu diulangkaji selalu. Mengulangkaji melalui ujian-ujian yang diberi oleh guru. Cara-Cara Mengulangkaji / Kesannya : Mencoret / mengaris rangkaikata penting dari nota.

Ramai pelajar tidak mengetahui akan sukatan pelajaran. Perbincangan juga dapat menghilangkan rasa malu dan memupuk sifat aktif anda. Biasanya muka depan buku teks adalah sukatan pelajaran. Perbincangan juga boleh membetulkan kesalahan kita terhadap sesuatu topik yang kita anggap sudah tepat. 2. Menghadapi Tajuk / Pelajaran Yang Tidak Diminati 1. 11. 2.. Gunakan kemahiran yang anda perolehi di luar kawasan sekolah. 4. Ringkasan : Anda perlu menambah minat anda terhadap pelajaran anda. 1. 2. Hadkan kandungan pelajaran itu kepada isi-isi penting sahaja untuk menghadapi peperiksaan. 2. 10. Perbincangan boleh menyelesaikan atau mengurangkan kekeliruan atau keraguan anda dalam pelajaran. Membiasakan diri mengenai sesuatu perkara itu boleh dilakukan melalui membaca ringkas mengenainya. Ubah iktikad / azam kita kepada pandangan yang positif contohnya. Untuk menimbulkan minat seseorang pelajar perlulah mengenal dahulu apa yang hendak dipelajari terutama sebelum diajar oleh guru.Contoh : membuat umai. Secara umum sukatan pelajaran ialah isi kandungan yang dipelajari dari awal tahun hingga akhir tahun. Tajuk yang sudah anda ketahui akan menyenangkan anda belajar kerana anda lebih faham daripada rakan anda. melihat. Ambil topik-topik yang biasa keluar dalam peperiksaan dan belajar dari sana. Sebab 3 : Perkara yang diajar itu telah anda ketahui terlabih dahulu. Tajuk yang anda minati perlulah diperdalami tajuk itu dengan segera sementara minat anda masih ada. Cara yang paling mudah ialah dengan membiasakan diri dengannya sebelum ia diajar oleh guru anda. 3. 5. Anda perlu membaca mengenai topik tersebut lebih awal. seperti memasang wayer eletrik. . mendengar dan bertanya mengenainya secara penggunaan hari-hari. Soalan peperiksaan akan diambil dari sukatan pelajaran ini. 3. MEMADATKAN SUKATAN PELAJARAN. 3. Anda mempunyai pengetahuan terhadap sesuatu tajuk sudah tentu akan menimbulkan minat dalam diri anda contohnya perusahaan perikanan. aku tak boleh. mengapa orang lain boleh . PERBINCANGAN Faedah-Faedah Perbincangan: 1. Luaskan bacaan mengenainya selepas menerima ajaran guru. Contohnya : perusahaan sago. 4. Mata Pelajaran yang tidak kita minati masih boleh diusahakan untuk lulus dengan cemerlang dengan cara menimbulkan minat semula . 4. Persediaan awal dan bacaan telah menjadikan satu ulangkaji yang berulang. 1.. Perbincangan akan mendorong anda bekerja kuat dan menambah minat terhadap pelajaran anda.

Mengatasi Kelemahan. Kita akan merasa selesa apabila mengatahuinya. Penilaian ini boleh memperlihatkan akan maju mundurnya akdemik kita. 12. Cara Menggunakan Penilaian : 1. Penilaian Dari Contoh Jawapan. Maksudnya bukan semua perkara dalam sukatan pelajaran yang banyak itu akan keluar dalam peperiksaan. Dapatkan soalan-soalan peperiksaan tahun-tahun lepas (5 tahun atau lebih). Dengan itu. c) Bukan setakat penguasaan pelajaran. a) Ujian / Peperiksaan yang dijalankan dalam kelas merupakan satu bentuk penilaian terhadap keupayaan kita. Ujian dan Latihan Darjah. c) Penilaian ini perlulah dilakuan secara berterusan dari masa ke semasa hingga hari peperiksaan. c) Contohnya. Dimanakah kelemahan kita. Kita dapat membuat andaian soalan yang akan keluar semasa pep. 2. b) Dari keputusan peperiksaan dapat kita tentukan tahap kita terhadap penguasaan pelajaran / mata pelajaran. sudah pasti anda tahu kelemahan dan kekuatan diri anda dalam pelajaran. b) Cuba jawab soalan dan bandingkan jawapan kita dengan contoh jawapan. Kelemahan anda boleh diatasi dengan cara :Segera / selalu bertanya kepada guru/rakan tentang masalah anda dalam pelajaran. Topik-topik simpanan juga perlu diulangkaji tapi jarak masanya adalah berkainan. jadikan sebagai simpanan.Bagaimana Hendak Memadatkan Sukatan Pelajaran ? Dapatkan sukatan pelajaran bagi peperiksaan ini (T1-3 / T4-5). Nota-nota yang berkaitan topik yang biasa soalan keluar perlulah kita perincikan dan fahami betul-betul. Kita hanya akan mengulangkaji topik-topik yang telah dikenalpasti . Setelah anda menilai diri sendir. Hanya sebahagian kecil sahaja. 3. seorang pelajar menyoal kawannya dan meminta beliau menghuraikan secara lisan sehingga satu pihak lagi berpuas hati. . Buat analisa daripada soalan yang pernah ditanya keluar. tidak semua topik dalam sesuatu mata pelajaran perlu anda kuasai dengan betulbetul. Nota-nota terpenting topik yang jarang keluar. Dapatkan jawapan-jawapan / penjelasan yang betul bagi jawapan yang salah. MENILAI KEMAJUAN: Menguji kemajuan . e) Kita masih boleh memperbaiki kelemahan ini (diri / cara menjawab soalan) sebelum peperiksaan sebenar tiba. d) Mungkin kita sudah memahami tetapi cara jawab yang salah menjadikan keputusan kita merosot. Penilaian Secara Lisan a) Penilaian ini biasanya dijalankan secara tidak formal dan jarang diamalkan oleh pelajar. jawapan yang diberi juga perlukan penilaian. Ini bermakna anda telah memadatkan sukatan pelajaran anda. Dari sini kita akan dapat melihat pola soalan.merupakah langkah yang boleh diambil untuk menentukan tahap keupayaan kita. b) Ia boleh dilakukan di mana sahaja. a) Kita boleh membuat latihan dari soalan-soalan tahun lepas berpandukan contoh jawapan di dalam buku rujukan. Kerapkali mengulangkaji dan membaca nota-nota anda.

buatlah aktiviti lain seperti mengulangkaji. 2) Mencoretkan pada sehalai kertas fakta-fakta / perkataan kunci semasa mengulangkaji / membaca 7Perasaan Rendah Diri1) Membaca sebelum ke kelas. 4Kegiatan Luas Sekolah Yang Banyak.Pelajaran adalah paling utama . 3Guru Tidak MemuaskanTerima sahaja guru sama ada baik atau tidak. membuat nota.berhenti sekejap (1-2 minit) 3) Tidur di tengah hari ( 30 minit sahaja). . MASALAH-MASALAH YANG DIHADAPI OLEH PELAJAR: Masalah Cara Mengatasi: 1Takut & Cemas Ikuti langkah-langkah yang telah diterangi sebelum ini. Buang kegiatan luar yang tidak berfaedah. Disarankan beberapa langkah untuk berehat :-4 1) Melihat keindahan alam semula jadi. 2Terlalu Banyak Kerja1. 3) Selalu bergaul dengan rakan-rakan yang lebih pandai dan bersoal jawab dengan mereka. Memadatkan sukatan pelajaran. Ini menjadikan anda lebih mahir daripada rakan kelas anda. Amalkannya dan selalu merujuk kamus jika tidak faham. buang topik-topik yang tidak penting dalam sukatan pelajaran. MEREHATKAN DIRI Belajar tanpa rehat akan menyebabkan anda jatuh sakit. 5Tiada RujukanKamus jarang digunakan dalam kehidupan pelajar. 6Kerunsingan Ada 2 langkah yang boleh dipraktikan : 1) Bila anda runsing. 2) Kerap bertanya kepada rakan / guru secara perseorangan. Lain-lain hal atas usaha pelajar sendiri.buat soalan objetkif dan bandingkan denga jawapan sebenar. Jangan biarkan kegiatan luar mengganggu anda. Tumpuan anda hanya pada pelajaran. 13. Sewaktu anda malas. sembahyang dll.Mahirkan diri dengan teknik menjawab soalan berpandukan kepada contoh jawapan. 14. 2) Berihat dalam belajar. latihan karangan dan sebagainya. Guna waktu dengan baik. tidak tenang buatlah soalan objektif dan bila sudah tenang. 5) Aktiviti agama – spt: membaca al-quran.Apa yang penting sekarang anda sendiri mampu untuk bergerak tanpa bantuan cikgu. otak tidak cergas dan seterusnya keputusan anda merosot. Guru hanyalah sebagai tempat rujukan agar anda tidak tersesat. 3 Patuhilah jadual waktu seperti yang telah disarankan dan ubah jadual waktu jika tidak sesuai. 6) Bermain & bersenaman ( 1 jam sehari). 4) Tidur malam (6-8 jam). 4) Mendapat kelulusan peperiksaan yang lebih baik dapat menyakinkan dan memberanikan diri anda di hadapan rakan anda. Hentikan amalan suka menengguh-nangguh atau membuang masa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful