Iconografia artei crestine

Sectia Conservare-restaurare anul1 Student Irina Iuoras

tehnica pe care artistul a deprinso in timpul sederii sale in Italia. Dushul Sfant. care va exercita. aceea va fi demna de lauda. Porumbelul. tinand cruceape care este rastignit Hristos. Lor le datorează Dürer preocuparea pentru forma şi frumuseţea plastică. Pictorul demonstreaza ca este un cultivator al perspective. inconjurata de ingeri care canta. simbolul Sfantului Duh. .Albrecht Dürer (1471-1528) este cunoscut atât ca un mare pictor cât şi ca un gravor deosebit. Artistul reuseste sa-I grupeze intr-o singura imagine pe Dumnezeu Tatal. putin mai jos se afla Fecioara Maria. Fiul. jos ‘albertus durer noricus faciebat anno a viginis 1511’. Dürer a fost atras de şcoala veneţiană de pictură. ci şi ca un rafinat umanist.’ In aceasta capodopera. Dürer afirma: ‘Cu cat o opera este mai exacta si mai reala. pruncul Iisus şi Sfânta Ana. sfintii si oamenii. Adam şi Eva. Sfantul Ioan Botezatorul apare in partea dreapta. Austria Identitatea tabloului din imagine a putut fi descifrata datorita inscriptiei din partea dreapta. Daca cele mai buna parti ale oamenilor ar fi concentrate intr-o singura persoana. Călătorind în Italia. Spirit universal şi modern. Matthaeus Landauer a comandat aceasta opera pentru Zwolfbruderhaus (Casa celor doisprezece frati) in Nüremberg. modificându-i concepţia despre rolul artistului. cu atat va fi mai buna. 135x123. Dumnezeu este ilustrat dupa regulile iconografiei traditionale. o influenţă evidentă asupra sa. Adoratia Sfintei Treimi (1511) Ulei pe panza. cu bratele deschise. Scena Adoratiei Sfintei treimi pare deosebit de reala. Dürer a concentrate toate informatiile culese de la pictorii venetieni.4cm Kunsthistorisches Museum. descries asemenea unui patriarch batran. In partea stanga. Dürer a fost apreciat nu doar ca artist. se afla deasupra tuturor personajelor. Adoraţia Sfintei Treimi) care dezvăluie preocuparea lui Dürer de a fixa fizionomiile şi tipurile umane specific germane . alaturi de toti sfintii. Creaţia lui Dürer cuprinde mai multe compoziţii cu teme religioase (Fecioara. prin Gionanni Bellini şi Mantegna. Viena.

Culorile predomnante sunt albastru si bleu. pe care ceilalti artisti inca nu o stapaneau. Valul fecioarei Maria. Chipul Fecioarei domina intreaga compozitie. Dürer foloseste tehnicile care i-au fost predate de artistii italieni ca Michelangelo si Mantegna. 49x37cm. Kunsthistorisches Museum. Austria Tabloul Fecioara cu Pruncul a fost pictat in momentul in care Dürer a ajuns la maturitatea artistica. Frumusetea trupului sau firav se datoreaza experientei pictorului in folosirea acuarelei. Dürer acorda atentie deosebita proportiilor. Folosea o tehnica moderna in domeniul acuarelei. de exemplu. cele doua personaje capatand imediat atentia privitorului. Acest tablou. . Opera este cunoscuta in special pentru atmosfera intima si gingasia pe care le reflecta. Trupurile personajelor sunt pictate in nuante deschise. lasand deoparte picture. Pruncul este descries in dimensiunea sa umana. in care Dürer isi pune in valoare calitatile de gravor. Ea isi priveste Pruncul cu afectiune. a fost realizat intr-o perioada in care artistul s-a dedicate in mare parte acestei tehnici.Fecioara cu Pruncul (1512) Ulei pe panza. aurite. Cele doua personaje sunt pictate pe un fundal inchis. Viena. in timp ce isi priveste cu adoratie mama. are aceeasi nuanta cu pielea sa si a Pruncului.

Madrid. Perechea se afla la cel mai inalt nivel al experientei italiene a artistului si rivalizeaza cu criteriile compozitionale si stilistice adoptate de artistii Renasterii. construit in mod classic. alaturata numelui. Picturile nu sunt doar o excelenta demonstratie de cunoastere a anatomiei. Spania Cele doua panouri reprezinta primele nuduri in marime naturala din picture germane si au realizate imediat dupa intoarcerea la nurenberg in urma celei de-a doua perioade probabile de sedere Italia. Filip al IVlea. Analizandu-I izolat. Dürer cauta armonia dintre om si natura in coexistent constienta intr-un organism viu omnipresent. cat cea de prototipuri ale nudului monumental. nu atat aceea de evocare a parintilor primordiali din Vechiul Testament. caligrafica si subtire a desenului din traditia Nordica si imprima figurilor niste tonuri moi si senzuale in clarobscur. redata cu o grija deosebita. barbatul si femeia se decupeaza de pe fondul intunecat impreuna cu elemente care amintesc de lumea naturala. fiecare panou are dimensiunile 209x81 cm. cale le-a daruit in 1655 regelui Spaniei. Cele doua semnaturi intaresc supozitia ca figurile ar avea valoare de sine statatoare. In acest tablou sunt vizibile si urme ale influentei artei gotice tarzii. Adam si Eva (1507) Ulei pe panou de lemn. dupa studiul proportiilor anatomice. Dürer demonstreaza ca este un maestru absolut original. dar si o dovada a insusiriiculturii umaniste de catre pictor: ca si Leonardo.Artistul reuseste sa imbine perfect volumul si clarobscurul specific picturii italiene traditionale. Dürer renunta aici la nervozitatea sobra. iar mersului usor si pletelor unduitoare. fost in . Cele doua panouri au apartinut reginei Cristina a Suediei. asa cum lasa sa se inteleaga indicatia almanus (german). un ritm asemanator dansului. Muzeul Prado.

Viena .monograma au fost realizate Panourile sunt amandoua semnate: cel reprezentandu-l pe Adam. editura Adevarul holding Volumele 7 si 8. Acestea duc la concluzia ca operele separat. Madrid si Muzeul de Istorie a Artei.respective Muzeul Prado. Bibliografie: - Colectia Marile Muzee ale lumii. in placuta atarnata de o creanga. in dreapta jos.cu artistului. cel cu Eva.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful