EDUCATIE ANTREPRENORIALA 1.Forme de organizare a activitatii economice din Romania! P.F.- persona fizica; A.F.- asociatia familiara; S.R.L.

-societate cu raspundere limitata; S.A.-societate pe actiuni; S.C.S.-societate in comandita simpla; S.N.C.-societate in nume colectiv. * societatea cu raspundere limitata (S.R.L.) – este o societatede capitaluri, in care raspunderea fiecarui asociat se realizeaza doar in raport cu suma de bani, ce reprezintaparticiparea sa sau cu alte cuvinte obligatiile sociale suntgarantate cu patrimoniul, iar asociatii raspund numai pana lalimita capitalului social subscris. * Societatea pe actiuni (S.A.) - este forma de societate, carese utilizeaza mai ales atunci cand este vorba de acumulareaunor capitaluri mari, pentru participarea la constituireacapitalului societatii, eliberandu-se titluri de valoare, numiteactiuni. 2.Caracteristicile unui contract de societatate. caracter consensual – un contract de societate se incheie prin simplulacord de vointa al partilor; caracter patrimonial – asociatii determina structura de organizare,cantitatea, calitatea si componenta bunurilor din patrimoniu; ei precizeazadurata si modul de functionare al firmei si adopta criterii de repartizare abeneficiilor; caracter oneros – scopul constituirii societatii comerciale respective esteacela al obtinerii de foloase, respectiv de profit; caracter comutativ

– in sensul ca obligatiile asumate de fiecare asociatsunt precis determinate din momentul constituirii societatii; caracter comercial – scopul incheierii contractului de societate este acelade desfasurare a unor acte de comert (vanzare de bunuri sau servicii catrepopulatie).3.Ce este patrimoniul unei firme? Patrimoniul – ansamblul tuturor bunurilor mobile si imobile de care dispuneo intreprinderile sau o firma.4.Ce inseamna C.A.E.N. ; C.I.F. ; C.U.I. ? C.A.E.N. – clasificarea actiunilor din economia nationala; C.I.F. – cod unic de inregistrare fiscala; C.U.I. – cod unic de inregistrare.5.Elementele componente ale unui plan de afaceri! precizarea identitatii firmei (denumirea societatii,simbolul,sloganul,emblema, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului,codul de identificare fiscala); structura juridica a societatii comerciale (S.R.L.;S.A.;S.C.S.;S.C.A.;S.N.C.); misiunea, viziunea si obiectivarea firmei; precizarea obiectivului de activitate si a domeniului de activitate din C.A.E.N resursele umane, financiare si materiale; produsul sau serviciul destinat populatiei; costuri de functionare, de distributie etc; studiul de piata, precizarea clientilor potentiali, marimea pietii dedesfacere, firmele concurente etc; campanie de promoare, de publicitate; dezvoltarea durabila

imprumuturiguvernamentale. apa. utilajele. resurse naturale – reprezinta factori de productie primari.exemple: materia prima. masinile. la un singur proces de productie. solul. resurse umane – sunt reprezentate de personalul apt de munca caretrebuie sa aiba varsta legala si sa fie apt din punct de vedere medival. prin participarea la maimulte procese de productie. uneltele. bunuri de capital – capitalul fix & capitalul circulant. gazul. petrol. mobilierul. camatarii.– inscrierea in proiecte sociale.6. Ce inseamana un serviciu de catering? Serviciul de catering – se bazeaza pe ideea de a adauga plus valoarealimentelor prin preparare.9. leasing-ul.Ce este capitalul fix (exemple)? Capitalul fix(K f ) – este reprezentat de bunuri care se utilizeza o perioadaindelungata de timp. decorareameselor si transport pana la client.exemple: cladirea. calculatoarele. . astfel incat clientul sa economiseasca timp sisa manance confortabil.Ce este capitalul circulant (exemple)? Capitalul circulant(K c ) – este reprezentat de bunuri care se utilizeaza osingura data. ambalare in recippiente de unica folosinta. programe de finantare europeana.telefoanele etc. energia electrica. resurse care nuau trecut prin nici un proces tehnologic (minereuri. suferind o uzura fizica si una morala. benzina.7. implicarea in protectiamediului etc. 8. gaze).Care sunt resursele necesare derularii unei afaceri? resurse financiare – principalele surse de imprumut financiare sunt:bancilecomerciale.

firma lucreaza in profit. abunului respectiv.Modalitati de promovare a produselor si serviciilor: * afisele publicitare.ata. conferinte. QP < CT Pr < 0 .Ce este cifra de afaceri a unei firme? Cifra de afaceri a unei firme(QP) – reprezinta volumul total al incasarilorunei firme. 14.12. firma lucreaza in pierdere. tombole. brosuri. motorina. uleiurile de masina etc.Ce reprezinta organigrama unei firme? Organigrama unei firme reprezinta aranjarea ierarhica si functionala apersonalului.Tipuri de raspundere in afaceri. a posturilor din firma respectiva. tPA Kf sm C C CT CT QPP r cm K AC cfm KKC raspunderea penala – presupune savarsirea de infractiuni care sunt celemai aspru pedepsite de lege (inchisoare). . concursuri.13.15. reclamele difuzate radio/TV.Formula costului total si a profitului.10.programe de fidelitate.apa(tehnologica).11.Ce reprezinta amortizarea si cum se calculeaza? Amortizarea – reprezinta recuperarea in timp a cheltuielilor efectuatepentru capitalul fix si se calculeaza ca raport intre pret si timpul utilizarii in luni.bonusuri etc.Ce este uzura morala a capitalului fix? Uzura morala a capitalului fix – reprezinta depasirea tehnologica.16. QP = CT Pr = 0 QP > CT Pr > 0 . * sponsorizari. monstre gratuite.

informare permanenta. fata de angajati (remunerare echitabila/salariu convenabil. o exemple de contraventii: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor. fata de comunitate (implicarea in proiecte de proiectie a mediului. sesondeaza cu desfacerea contractului de munca. service. posibilitatea promovarii). la relatiadintre angajat si antreprenor.transparenta).).o exemple de infractiuni: inselaciunea. sponsorizari. raspunderea disciplinara – presupune savarsirea unor fapte cu ogravitate mai mica decat contraventiile si se refera.Fata de cine avem raspunderi in afaceri? fata de cienti (garantie pentru produsele vandute.consumul de bauturi alcoolice la serviciu. o exemple de fapte penalizate disciplinarii: intarziereala serviciu. delapidarea.contributii la rezolvarea problemelor sociale.17. neintocmirea la termena documentelor contabile etc. falsul intelectual indeclaratii.. loialitate. de regula. respectarea diversitatilorculturale. raspunderea contraventionala – presupune savarsirea de contraventiisau de fapte care presupun un pericol social mai redus decat infractiunile. respect pentru viata personala. fata de actionari (gestiune corecta. dezvoltareprofesionala. falsificare unor documente etc. .. uz de fals. excluderea din domeniulrespectiv etc. informarecorecta).Se aplica amenda contraventionala sau inchisoare contraventionala.. donatii etc.falsificarea de moneda.penalizare la salar. acte de violenta verbala si fizica. nedeclararea veniturilor sau abunurilor supuse impozitarii.

.

.

.

altuia nui face”).18.Principiile unei actiuni etice. . principiul general – actioneaza in asa fel in care ai vrea ca altii sa te trateze pe tine („ce tie nu -ti place . principiul utilitar – actioneaza in asa fel incat sa fii cat mai util pentru catmai multi oameni.

fiind cantitatea dintr-un bun sau serviciu. principiul legalitatii – sa actionezi intotdeauna in conditii de legalitate.Ce reprezinta cererea si oferta in fiecare forme depiata. oferta debani de la B. masa monetara = cu cantitatea totala de bani dineconomie (bani numerar sau lichizi/CASH si bani scripturali sau moneda decont).N.. piata bunurilor si serviciilor – cererea este reprezentata de consumatori.intrucat legea este baza oricarei etici. piata monetara – cererea de bani de la populatie si de la firme.principiul profesional – trebuie sa-ti manifesti competentele profesionaleastfel incat sa poti fi apreciat si sa reprezinti un model pentru colegii deaceeasi profesie. fiind cantitateadintr-un bun sau serviciu. pe care ei pot si doresc sa ocumpere. principiul testului TV – actioneaza in asa fel incat daca ai fi in fata uneiaudiente nationale sa te simti confortabil justificand deciziile tale.R. principiul celor patru intrebari – esti in regula daca raspunzi cu DA laurmatoarele intrebari: Decizia ta este sicera? Decizia ta este corecta pentru toti cei influentati de ea? Decizia ta va aduce avataje cator mai multi oameni? Decizia ta va contibui la consolidarea intelegerii dintre oameni?19. piata financiara – . pe care acestia pot sa o produca si sa o vanda. iar oferta este reprezentata de producatori.Forme de piata economica.

. cerere de actiuni si obligatiuni din partea populatiei si oferta deactiuni si obligatiuni care vine de la bursa de valori si de la trezorerie. se executa tranzactii cu actiuni siobligatiuni.piata capitalurilor.

.

.

.

.

piata fortei de munca – oferta vine de la persoanele care vor sa seangajeze. cerere de forta de munca vine de la angajatori. calit. si capretdif. apareprezentantiAVON.ORIFLAMEpapucimarimea 46 .calitativdif.PRODUCATORImulti multi putini unu putini multiNR.Forme de piata in functie de concurenta. CONCURENTA PERFECTA MONOPOLISTA OLIGOPOL MONOPOL OLIGOPSON MONOPSON NR. calit. si capretINTRAREAAGENTILORECONOMICIusoara usoara dificila blocata usoara usoaraINFLUENTEAZAPRETULlegeacererii sioferteilegea cereriisi ofertei producatorul producatorul consumatorul consumatorulEXEMPLE----------.CONSUMATORImulti multi multi multi multi 1-2consumatoriTIP DE PRODUSomogene diferent.companii bancileenergiaelectrica.gazul. sica pretunic dif. calit. piata schimburilor valutare – efectuate de casele de schimb valutar(cerere sau oferta de moneda straina).20.

efectuarea de analize in laboratoare proprii. descoperirea produselor riscante sau periculoase.21. : urmarirea calitatii produselor si serviciilor. . urmarirea mijloacelor de masurare a legalitatii si corectitudinii acestora. confiscarea sau distrugerea produselor deteriorate.C. activitati de consiliere/informare si educare a populatiei.Atributiile O. verificarea respectarii standardelor obligatorii de catre agentiieconomici.P. constatarea contraventiilor si aplicarea de amenzi. urmarirea vamilor si a tuturor produselor din import. urmarirea termenului de garantie. retragerea unor autorizatii de functionare.

.

.

.

marcile. firma.22.instructaj).Ce este o franciza? Franciza de activitate economica este tipul prin care cel care acorda franciza(francizorul) ofera beneficiarului (francizatul) intregul mod de realizare a activitatiieconomice (capacitati de productie. procedeuri de operare. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful