P. 1
Cerpen Mutiara Bonda Komsas Tg 3 2012

Cerpen Mutiara Bonda Komsas Tg 3 2012

|Views: 32|Likes:
Published by saidinhashim

More info:

Published by: saidinhashim on Feb 22, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2013

pdf

text

original

CERPEN

:

Mutiara Bonda (Osman Ayob)

Sumber: Bahagian Pembangunan Kurikulum Sinopsis Mohd. Harraz (adik) ialah ‘mutiara bonda’. Dia dibelai dengan limpahan kasih sayang, diasuh untuk menjadi seorang yang berbudi dan beriman. Namun dugaan selalu bertandang, mencabar kesabaran bonda dalam mengasuh anak lelaki tunggalnya. Daripada malas ke sekolah, Mohd. Harraz kemudiannya tidak mahu bersekolah lagi, hanya setakat darjah enam. Namun berkat doa dan tawakal bonda, Mohd. Harraz seperti dilahirkan semula setelah terlibat dalam kemalangan dan bernasib baik kerana tidak ditangkap polis semasa serbuan polis di sebuah pondok yang menjadi tempat menghisap ganja. Akhirnya, Mohd. Harraz benar-benar menjadi mutiara , bersinar dan menyejukkan hati bonda. Dia telah berjaya melanjutkan pelajaran ke University al-Bayt, Jordan. Akhirnya, impian bonda untuk melihat anaknya menjadi seorang ustaz tercapai, begitu juga dengan wasiat ayahnya. Tema Kegigihan dan kesabaran seorang ibu mendidik anaknya hingga berjaya. Buktinya bonda gigih dan sabar dalam mendidik anaknya Mohd. Harraz (adik) sehingga berjaya melanjutkan pelajaran di Jordan. Persoalan i. Kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya.

Contoh: Bonda sangat menyayangi Mohd. Harraz walaupun anaknya itu sangat nakal dan degil. ii. Kepentingan ilmu pengetahuan dalam kehidupan.

Contoh: Keempat-empat orang anak bonda termasuk Mohd. Harraz berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi. iii. Keciciran pelajar luar bandar.

Contoh: Mohd. Harraz pernah berhenti sekolah ketika berada di darjah enam. iv. Masalah sosial dalam kalangan remaja.

Contoh: Mohd. Harraz merokok dan rakan-rakannya yang tidak bersekolah terjebak dalam penagihan ganja. v. Tekanan hidup anak bekas banduan.

Contoh: Mohd. Harraz menghadapi tekanan kerana bapanya pernah dipenjarakan akibat dituduh terlibat dalam kes dadah. Plot i. Permulaan

Pembaca diperkenalkan dengan watak bonda yang sangat gembira menerima surat daripada anaknya, Mohd. Harazz yang sedang melanjutkan pelajaran di Jordan. Bonda mengimbas kembali saat-saat ketika membesarkan adik sehingga berjaya. Ketika Mohd. Harraz berusia 10 hingga 12 tahun, dia sangat nakal dan degil.

Harraz akan berubah sikap selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya atau tidak. ii. v. Kak Cik tidak bersetuju dan sering tidak berpuas hati dengan sikap ibu yang selalu member muka kepada adiknya itu. Harraz terlibat dalam kemalangan jalan raya sehingga menyebabkannya patah tangan. Kejutan Contoh: Mohd.ii. Peleraian Mohd. iv. Jordan. Harraz bin Lebai Sidi. iv. Contoh: Mohd. Mohd. Harraz berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti al-Bayt. Imbas Kembali Contoh: Bonda mengingati semula kehidupan Mohd. Harraz bernasib baik kerana dia tidak berada di situ ketika serbuan tersebut dibuat. vi. iii. Mohd. Namun ibunya tetap sabar melayani kerenahnya itu. Harraz insaf atas kesilapannya dan menyatakan hasratnya untuk menyambung pelajarannya semula. Perkembangan Pada bahagian ini. Saspens Contoh: Pembaca tertanya-tanya sama ada Mohd. penulis menggambarkan kenakalan dan kedegilan Mohd. Teknik Plot i. Harraz telah diserbu oleh pihak polis. iii. Dia diberitahu oleh ibu bahawa pondok di dusun yang selalu dikunjungi oleh Mohd. Harraz memberitahu bonda bahawa dia mahu berhenti sekolah. Mohd. Nama penuhnya Mohd. Harraz (adik) ketika kecil terutamanya ketika dia berusia 12 tahun. Harraz berhenti sekolah ketika dalam darjah enam dan kemudian menyambung semula persekolahan setelah terlibat dengan kemalangan jalan raya. Akhirnya. Dialog Contoh: Perbualan antara bonda dengan adik sewaktu bonda melarang Mohd. Harraz sehingga dia mengambil keputusan berhenti sekolah ketika berada dalam darjah enam. Konflik vii. Pemerian Contoh: Pengarang memerihalkan keadaan bonda yang gembira apabila mendapat warkah perkhabaran daripada adik di Jordon. . Watak utama Adik i. Anak lelaki tunggal daripada empat orang adik-beradik. Harraz (adik) keluar berjumpa dengan kawan-kawannya sebelum kemalangan berlaku. Puncak Mohd Harraz terlibat dalam kemalangan jalan raya . ii.

adik telah menghempas cawan kaca sehingga serpihannya terkena kaki bonda setelah bonda enggan memberikannya. iv. v. Contoh: Bonda tetap bersabar dengan kerenah adik di usia kecilnya. Sangat sabar menghadapi kerenah anak lelaki tunggalnya. Contoh: Bonda percaya bahawa suatu hari nanti anaknya Mohd. Contoh: Adik berhenti sekolah semasa darjah enam dan mula merokok.00 kepada bonda untuk membeli mercun. Pernah ibu jari kaki bonda terkena serpihan kaca cawan yang dihempas oleh adik. vii. Berpelajaran tinggi. Contoh: Adik tetap berdegil untuk keluar berjumpa rakan-rakannya walaupun dilarang oleh kakak dan ibunya kerana telah lewat malam. Contoh: Adik insaf dengan segala kesalahannya setelah terbabit dengan kemalangan jalan raya. Mempunyai impian dan keyakinan yang tinggi bahawa anak-anaknya akan berjaya dalam hidup. ii. Contoh: Adik melanjutkan pelajarannya di Universiti al-Bayt. Mempunyai empat orang anak. ii. iv. Insaf akan kesalahan yang dilakukan. Ibu tunggal yang kematian suami. Gigih membesarkan anak-anak. v. . vi. Anak ketiga daripada empat orang adik-beradik. Kak Cik i. Malas bersekolah dan terlibat dalam masalah sosial.iii. Harraz akan berubah dan peristiwa tersebut betul-betul berlaku. Watak Sampingan Bonda i. Panas baran. iii. Contoh: Ketika adik meminta wang RM 5. Jordan. tiga perempuan dan seorang lelaki. Contoh: Bonda gigih membesarkan anak-anaknya setelah kematian suaminya. Contoh: Kak Cik menampar adik ketika mereka bertengkar. Degil dan keras hati. Kurang sabar dan agak pemarah dengan kerenah adiknya.

ii. Masyarakat yang mementingkan nilai kasih sayang. Contoh: Bonda tetap menyayangi adik walaupun adik selalu menyakiti hatinya terutamanya apabila adik mahu berhenti sekolah. iii. Latar Masyarakat i.iii. Atas katil Contoh: Adik terlantar lesu di katil dengan kepalanya berbalut tompokan darah dan mukanya calar-balar akibat daripada kemalangan yang dihadapinya. Contoh: Bonda menyekolahkan anak-anaknya sehingga ke peringkat universiti. Anak yang bertanggungjawab. Latar Tempat i. ii. ii. Contoh: Bonda gigih mendidik adik yang degil. . iii. Pondok di dusun Contoh: Peristiwa polis menyerbu pondok di dusun yang menjadi tempat kawan-kawan adik berkumpul dan menghisap ganja. iii. Contoh: Kak Cik sering menenangkan bonda apabila bonda kesedihan. Waktu malam Contoh: Pada pukul 12. adik keluar dari rumah dan terlibat dalam kemalangan jalan raya. Masyarakat yang gigih mendidik anak. nakal dan terlibat dengan masalah sosial. Waktu pagi Contoh: Pada waktu pagi. pemandu van akan membunyikan hon apabila adik lambat bersiap untuk ke taski. Waktu senja Contoh: Bonda berdoa kepada Tuhan (Malikul Qudus) semoga adik berubah sikap. Masyarakat yang mementingkan ilmu pengetahuan.30 malam. Latar Latar Masa i. Rumah Bonda Contoh: Peristiwa adik menghempas cawan kaca lalu serpihannya terkena ibu jari kaki bonda sehingga terluka.

“Bonda yang berdosa sebab tak pandai ajar anak” “ Adik nak berhenti sekolah…………” “Hanya orang berilmu dipandang mulia. Simile Contoh: perangainya persis syaitan bonda bagai tercampak ke pulau hana .” Pengulangan Contoh : tidak pernah dicubit. v. Personifikasi Contoh: ii.Gaya Bahasa i. tikaman masa lampau yang menajam di ingatan darah meluncur dari ibu jari kaki bonda mencincanglumatkan jantung bonda Hiperbola Contoh: melangit tinggi iii. tidak pernah ditengking buang masa. nak. berasap-asap bara meluat kata-kata berapi yang membakar kepala Sinkope Contoh : iv. buang kertas dan buang duit setem sahaja. buang dakwat pen. buang idea.

Pengajaran i. . Nilai keinsafan. Kita hendaklah gigih dalam mendidik anak-anak. Contoh: Adik insaf atas kesilapannya setelah terlibat dalam kemalangan dan mahu belajar semula. Contoh: Bonda tetap tabah apabila suaminya dituduh mengedar dadah sehingga meninggal dunia dalam penjara. iv. iii. Contoh: Bonda bertanggungjawab mendidik dan membesarkan anak-anak setelah kematian suaminya. sampan sudah di tengah lautan musuh dalam selimut bendera putih Nilai i. vi. Nilai ketabahan. ii. Harraz yang bermasalah. biarpun tidak berkecai namun pasti akan ada retaknya dayung sudah di tangan. Peribahasa Contoh: bersengkang mata mengembalikan manikam ke dalam cembulnya ibarat gelas. Mohd. Contoh: Bonda begitu gigih mendidik adik sejak adik kecil sehingga berjaya walaupun berhadapan dengan pelbagai dugaan. v. Nilai kasih sayang. Contoh: Bonda amat menyayangi anak-anaknya . Contoh: Bonda gigih mendidik adik yang bermasalah sehingga akhirnya menjadi orang yang berjaya. Contoh: Bonda sangat sabar mendidik anak-anaknya terutama anak lelakinya. Nilai kesabaran. Nilai bertanggungjawab. Nilai kegigihan.vi.

Contoh: Walaupun bonda seorang ibu tunggal namun bonda bertanggungjawab mendidik. Contohnya. Contoh: Kak Cik mendakap bonda erat-erat semasa bonda menangis selepas melihat tindakannya menampar adik. Kita hendaklah mementingkan kasih sayang dalam keluarga. Mohd. Soalan i. Contohnya. Kita haruslah tabah menghadapi dugaan. iv. Jelaskan tiga perwatakan adik. Contoh: Bonda sangat sabar mendidik anak-anaknya terutama anak lelakinya. ketika adik meminta wang RM 5. Seorang yang malas bersekolah dan terlibat dalam masalah sosial. adik tetap berdegil untuk keluar berjumpa rakanrakannya walaupun dilarang oleh kakak dan ibunya kerana telah lewat malam. Contoh: Adik berhenti sekolah ketika darjah enam. Tiga pengajaran cerpen ini ialah kita hendaklah gigih dalam mendidik anak-anak. v. ii. Seorang yang panas baran. Pengajaran kedua kita mestilah bertanggungjawab terhadap anak-anak. membesar dan memberi kasih sayang terhadap anak-anaknya.00 kepada bonda untuk membeli mercun. ii. Contohnya. Ketiga kita mestilah berusaha untuk mengatasi masalah keciciran pelajar luar bandar. . Jawapan i. Kita mestilah berusaha untuk mengatasi masalah keciciran pelajar luar bandar. vi. iii. Contohnya. Contoh: Bonda tetap tabah apabila suaminya dituduh mengedar dadah sehingga meninggal dunia dalam penjara. Harraz yang bermasalah. Tiga perwatakan adik ialah degil dan keras hati. adik berhenti sekolah ketika darjah enam. walaupun bonda seorang ibu tunggal namun bonda bertanggungjawab mendidik. adik telah menghempas cawan kaca sehingga serpihannya terkena kaki bonda setelah bonda enggan memberikannya. bonda gigih mendidik adik yang bermasalah sehingga akhirnya menjadi orang yang berjaya. Contohnya. Contohnya.ii. Berikan tiga pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap anak-anak. Kita haruslah sabar dalam menghadapi segala kerenah ahli keluarga. membesar dan memberi kasih sayang terhadap anak-anaknya. adik berhenti sekolah semasa dalam darjah enam dan mula merokok.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->