NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Kerja Paip Asas

ALATAN TANGAN KERJA PAIP
1. Perengkuh paip

Kengunaan - untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip 2. Sepana boleh laras
o

Kegunaan - untuk membuka kepala pili 3. Sepana hujung terbuka
o

o Kegunaan - untuk membuka kepala pili 4. Playar gabung

kegunaan - untuk memegang objek silinder, memotong wayar dan memutar nat kecil 5. Playar muncung tirus (halus)
o

Pita pengukur o .untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki 9. Pelocok kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG 8. Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit 6.o Kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG 7. Kikir rata o o kegunaan .

Pengulir luar Kegunaan . Ragum paip yoke o .untuk memotong batang paip BG 12.Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip 10. Gergaji besi o o Untuk mememotong batang paip BG dan PVC 11.untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG 13. Pemotong paip beroda o Kegunaan .

Pemotong paip PVC o o Kegunaan . Pelayar cengkam ragum o Kegunaan .Kegunaan . Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Boleh berkarat vi. Tahan haba tinggi v. Berat iv.untuk memotong batang paip pvc dan paip poli 15.untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip 14.untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan .

Tahan karat ii. Murah ii. Paip Poli o o Paip getah tiruan hitam (HDPE) Ciri-ciri i. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Tidak tahan panas iv. boleh dilentur Paip BG JENIS PENYAMBUNG PAIP Paip Poli Paip PVC 1 Jenis penyambung Soket sana Paip BG ada Paip PVC ada Paip Poli ada . Tidak mudah patah iii.2. Ringan iii. Mudah patah dan pecah v. Dijual dalam dua gred ketebalan 3. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Liat dan elastik v.

T T sama T pengecil . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º o Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90 o 3.2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada 1. Soket Soket sama Soket pengecil Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter o Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya o 2.

Puting Heksagon o o Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC Penyuai soket injap 5. Soket Penyuai Soket PT o Digunakan untuk o Digunakan untuk menghubungkan .Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya o Digunakan untuk menambah sambungan paip o 4.

Soket penjodoh o o Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip .menyambung batang paip dengan pili 6. Palam dua jenis paip yang berlainan seperti paipPVC dengan paip BG Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan 7.

G = paip BG 13 . D = siku 90.Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis. C = puting heksagon.A = Pili.digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG . . I = soket penjodoh. B = soket sama. E = paip BG 20. H = paip BG 20 . F = T pengecil. Pita PTFE . dan J = palam BAHAN PENYAMBUNG 1.

2.adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering .glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI . Glu PVC .

Pili bertiang 1.I.mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2. Bahagian A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4. Penyelenggaraan i. Pili bertiang .mempunyai alur masuk menegak b. Pili berbibir II. Kegunaan . Menggantikan pelompat .mempunyai alur masuk melintang 3. Pili berbibir . Jenis a.

Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir . Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii.

Perangkap botol SISTEM BEKALAN AIR . Jenis Sinki dan Perangkap Perangkap 'P' Perangkap 'S' Perangkap botol 2. Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Menggunakan pelocok . Membersihkan perangkap i. Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 3. ii. Membuka dan mencuci bahagian kedap .Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk ii. Perangkap 'S' II. iii. I. Perangkap 'P' III.SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1.Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras i.

E = kunci paip . C = paip perkhidmatan. Sistem bekalan tidak terus 2. J = paip agihan TANGKI SIMPANAN AIR . D = paip perkhidmatan. H = tab sinki cuci tangan . F = tangki simpanan air . Sitem bekalan terus b. Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . I = sinki dapur . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. B = meter air .1. G = tab mandian dan tandas.

Kegunaan .1. Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B C D E F G H I Paip perkhidmatan Injap masuk Pelambong Paip cuci Kunci paip Paip Agihan Paip limpah Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran TANGKI SIMBAH .untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.

Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai . Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2. Bahagian dan fungsi Bahagian A Paip Limpah B Pelampung Lengan C Pelampung D E F G H Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk Tuib sifon tandas Paip alur keluar Membawa air ke dalam mangkuk tandas Injap Memulakan gerakan menolak air ke dalam gegendang mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Injap bebeola simbah Paip alur masuk memasukkan air ke dalam tangki simbah 3.1. Jenis tangki simbah a.

i. Tangki simbah aras rendah ii. Tangki simbah aras tinggi Masih dalam pembinaan .