PERMAINAN KETINGTING .

permainan ketingting masih menjadi aktiviti Ketingting merupakan sebuah permainan kanak-kanak yang bukan sahaja memberi hiburan.PENGENALAN Permainan ketingting yang juga dikenali sebagai permainan ‘buat rumah batu’ . Permainan ini yang dimainkan oleh kanak-kanak di seluruh dunia dengan istilah yang berbeza merupakan asas kepada acara lompat jauh yang bertaraf sukan antarabangsa. Walaupun pengaruh permainan moden seperti ‘video game’ dan ‘monopoli’ memberi ancaman kuat kepada permainan tradisional. ‘tinting’ dan ‘ciak tingting’ merupakan salah satu warisan kebudayaan Melayu yang masih popular hingga ke hari ini. Skil melompat dalam permainan ketingting yang memberikan pengalaman dan latihan asas kepada pemain untuk menceburi sukan yang lebih tinggi kemahirannya. malah bermanfaat terhadap rohani dan jasmani seseorang pemain. .

Di samping itu informasi mengenai ketingting boleh didapati di mana sahaja termasuklah buku-buku. Melalui sumber-sumber tersebut masyarakat di serata dunia dapat mengetahui dan memahami ciri-ciri permainan ketingting dan sekaligus mengenali warisan kebudayaan masyarakat Melayu. . muzium dan internet.Permainan ketingting yang tidak lenyap akibat arus pemodenan ini telah diamalkan khususnya oleh masyarakat luar bandar yang masih memelihara warisan nenek moyang mereka.

.

Walaupun pelbagai teori dan sumber mengatakan bahawa ketingting berasal dari tempat-tempat yang berbeza namun masyarakat di setiap negara menganggap permainan tersebut sebagai warisan tradisi nenek moyang mereka. dua ciri asas permainan ini yang universal ialah ‘petak segi empat’ dan skil ‘melompat’. askar-askar akan berlari sambil memikul guni-guni berat dan dipercayai kaedah tersebut dapat meningkatkan ketangkasan dan daya tahan kaki mereka. . mereka mula meniru latihan pahlawanpahlawan mereka dengan mencipta dan mengubahsuai permainan ketingting. Tetapi. permainan ketingting bermula semasa Empayar Rom.kanak. Dengan berbekalkan latihan ini askar-askar tersebut mampu bertahan lebih lama di medan peperangan. Luas petak ketingting pada ketika itu dikatakan berukuran lebih daripada 100 kaki! Ketingting diperkenalkan di kalangan askar-askar Rom sebagai latihan ketenteraan yang mengasah kekuatan fizikal dan daya tahan mereka. Apabila kanak-kanak Rom melihat latihan tersebut . Struktur latihan pahlawan tersebut berubah wajah menjadi sejenis permainan yang menarik di kalangan kanak. Mereka mengubahsuai dengan mengurangkan jumlah keluasan petak dan memudahkan permainan dengan system pemarkahan mereka sendiri Permainan ketingting ini berbeza di kebanyakan negara dari segi jumlah dan saiz petak. Semasa latihan diadakan. cara bermain dan alat-alat yang digunakan.Mengikut kajian Sejarah.

Alaska ArgentinaAruba Bolivia India Indonesia Jerman Rayuela - Alaskan Hopscotch MALAYSIA Pele La Thunkuna Ekaria Dukaria One Leg Jump Templehupfen BOLIVIA ARUBA Malaysia Netherlands New York Perancis Vietnam - Ketingting / Buat Rumah Batu Hinklebaan Potsy Marelles / Escargot NEW YORK PERANCIS Pico .Berikut adalah istilah yang digunakan untuk permainan ketingting di seluruh dunia.

Manakala di kawasan bandar pula. Di kawasan luar bandar. kanak-kanak bermain ketingting di taman permainan ataupun di gelanggang-gelanggang yang berlantaikan simen seperti gelanggang badminton.TEMPAT / KAWASAN PERMAINAN Lazimnya. halaman rumah yang luas dijadikan medan permainan ketingting . ketingting dimain di kawasan-kawasan lapang yang rata. kor yang dibaling akan terselindung di celah-celah rumput dan akan menjejaskan proses permainan. Tambahan pula. Permainan ketingting yang dimain di kawasan lapang menyihatkan badan kerana udaranya bersih dan segar berbanding dengan permainan dalaman yang mengongkong pergerakan seseorang. Kawasan berumput atau padang tidak sesuai untuk permainan ini kerana kesukaran melukis petak dengan menggunakan kapur. . Para ibu bapa mempercayai permainan ini dianggap selamat dijalankan di perkarangan rumah kerana gerak-geri anak-anak mereka dapat diawasi sambil menguruskan tugasan masing-masing. Kapur digunakan untuk melukis petak di atas lantai ataupun tanah supaya garisannya jelas kelihatan.

Jumlah pemain pula tidak terhad dan sekurang-kurangnya dua orang pemain.SASARAN PEMAIN Ketingting biasanya dimainkan oleh kanak-kanak yang berumur 6 hingga 15 tahun. Kanak-kanak perempuan dan lelaki amat menggemari permainan ini kerana permainannya menyeronokkan dan menguji stamina dan kecekapan seseorang pemain. Walaupun tahap umur ataupun saiz badan tidak menjadi penentu kemenangan dalam permainan ketingting. . biasanya kanak-kanak gemar memilih pemain-pemain yang seusia dengan mereka.

permainan ini tidak membebankan kanak-kanak atau ibu bapa untuk membeli peralatan seperti permainan-permainan moden.PERALATAN PERMAINAN Salah satu keistimewaan ketingting ialah. bentuk.digunakan untuk melukis petak-petak di atas tanah b) batu atau ‘kor’ . duit syiling.setiap pemain perlu ada ‘kor’ yang boleh terdiri daripada sebarang bahan. Ini adalah kerana peralatannya yang terdiri daripada barang-barang yang boleh dikitar semula senang diperolehi dan selamat digunakan. penutup botol. a) kapur putih / berwarna atau crayon . Contohnya : batu. Peralatan-peralatannya ialah seperti. beg berisi biji saga. kulit siput. saiz dan warna . butang dan rantai. .

akan menjadi ‘rumah’ pemain.  Pemain mesti membuang ‘kor’ ke dalam petak 1 dahulu. . kini tibalah langkah memilih ‘rumah’.Kor pemain yang jatuh paling dekat dengan garisan ‘RUMAH’ akan memulakan permainan.  Pemain akan berdiri di tempat permulaan apabila mula bermain.  Selepas tamat semua pusingan.  Kemudian pemain akan meneruskan lompatan sehingga dia pulang ke tempat permulaan (lompatan sebelah kaki untuk nombor tunggal dan dua belah kaki untuk petak bernombor genap)  Seseorang pemain perlu menghabiskan permainan iaitu sehingga ‘kor’ nya dibuang di petak 7.CARA BERMAIN  Pemain perlu membuang ‘kor’ ke dalam petak ‘RUMAH’ mengikut giliran.Di mana jatuhnya ‘kor’.  Pemain akan membaling ‘kor’ ke dalam mana-mana dari tempat permulaan.  ‘Rumah’ pemain boleh dihias dengan corak mengikut citarasa pemain.

Seseorang pemain diberikan 3 peluang sahaja apabila membuat pemilihan ‘rumah’. pemain akan dibuang dari permainan. pemain dianggap ‘mati’ dan akan memulakan semula permainan dari awal. Semasa pemilihan ‘rumah’ sekiranya ‘kor’ jatuh di atas garisan ataupun ‘rumah’ pemain lain. i. di atas garisan mana-mana petak dan di petak ‘rumah’ pemain lain. Semasa bermain. Pemain yang tidak mematuhi peraturan akan dikenakan denda ataupun hilang satu pusingan. Berikut adalah peraturan-peraturan umum permainan ketingting . Pemain boleh melompat di ‘rumah’nya tetapi tidak di ‘rumah’ pemain-pemain lain dan tidak boleh lupa memijak mana-mana petak kecuali ‘rumah’ pemain lain. Pemain yang memiliki ‘rumah’ yang paling banyak akan dianggap pemenang. Bagi kesalahan-kesalahan yang lebih besar. . Pemain yang tidak mematuhi mana-mana peraturan di atas akan hilang satu pusingan. ii. ‘kor’ tidak boleh jatuh di luar petak .PERATURAN PERMAINAN Peraturan dan syarat di dalam permainan ketingting melancarkan proses permainan dan juga mendisiplinkan para pemain. Permainan akan tamat setelah semua petak dimiliki oleh para pemain. ‘Kor’ pemain-pemain tidak boleh sama kerana boleh mengelirukan para pemain untuk membezakannya. iv. iii. Tangan dan kaki pemain tidak boleh terpijak garisan petak semasa melompat ataupun ketika mengambil semula ‘kor’ mereka. v.

Gerakan ‘lompatan’yang menguji kemahiran mengawal keseimbangan badan boleh menjadikan seorang kanak-kanak itu cergas dan aktif. sifat keyakinan diri dapat disemai di jiwa kanak-kanak supaya mereka percaya akan kemampuan diri. Sikap bersaing ini akan melatih kanak-kanak agar sentiasa gigih berusaha untuk mencapai keinginan atau matlamat mereka dengan cara yang adil dan betul. Mengawal gerakan badan dan mematuhi peraturan yang diamalkan di dalam permainan ketingting ini boleh mendidik seseorang kanak-kanak mendisiplinkan diri apabila berada di rumah dan juga tempat-tempat awam.PENUTUP Permainan ketingting yang tergolong dalam permainan luar rumah amat sesuai untuk perkembangan rohani dan jasmani seorang kanak-kanak. interaksi ni mengeratkan perpaduan kaum di kalangan masyarakat majmuk di negara kita. Persaingan memonopoli ‘rumah’ dalam permainan ketingting merupakan satu budaya yang sihat. Ciri-ciri permainan ketingting yang menggunakan gerakan otot mampu melahirkan badan yang sihat dan otak yang cerdas. Secara tidak langsung. Di samping itu. Secara tidak langsung. Semoga permainan ketingting ini akan terus dipelihara di kalangan generasi muda agar khazanah warisan kebudayaan Melayu ini akan kekal sebagai jati diri bangsa yang disanjungi. . permainan ketingting juga melahirkan interaksi sosial di kalangan kanak-kanak yang berasal dari pelbagai budaya dan keturunan yang berbeza.

2. Apakah istilah ketingting di negara Eropah? A ‘Buat Rumah Batu’ C ‘Hopscotch’ B ‘Tingting’ D ‘Ekaria Dukaria’ 3. 1. Di antara berikut yang manakah tafsiran paling tepat mengenai asal-usul permainan ketingting mengikut ahli-ahli Sejarah? A Diperkenalkan oleh kanak-kanak semasa Dinasti Ming. Istilah ‘Escargot’ untuk permainan ketingting digunakan di negara ____________________ . D Tidak ada satu bukti yang kukuh mengenai asal-usulnya.TUGASAN 1 KUIZ Pilih jawapan yang paling tepat. A Indonesia C Bolivia B Vietnam D Perancis . C Telah bermula sejak zaman Neolitik. B Diperkenalkan di kalangan askar ketika Empayar Rom.

C kerana permainan ini tidak diminati oleh kanak-kanak di kawasan bandar. Mengapakah permainan ketingting tidak menelan perbelanjaan yang besar seperti sesetengah permainan moden? A kerana kanak-kanak langsung tidak memerlukan sebarang peralatan permainan B kerana peralatan permainannya terdiri daripada barang-barang kitaran yang mudah diperolehi. pilih lokasi permainan ketingting yang paling sesuai. Di antara bahan-bahan berikut yang manakah tidak sesuai dijadikan ‘kor’? A kulit siput B guli C penutup botol D duit syiling .4. Di antara berikut . I padang III perkarangan rumah A I dan II B I dan III C II dan III D III dan IV II gelanggang badminton IV stadium 5. 6. D kerana permainan ini bersifat tradisional dan diwarisi daripada nenek moyang.

B Pemain tersebut akan memulakan permainan sebagai pemain pertama dan diikuti oleh pemain lain. D Hanya pemain tersebut boleh memijak ‘D’ ketika membuat lompatan. di petak manakah pemain perlu membuang ‘kor’ untuk memulakan permainan? 8.Soalan 7 dan 8 berdasarkan Rajah 1. C ‘D akan menjadi ‘rumah’ pemain tersebut. apakah tindakan seterusnya? A Pemain tersebut dianggap ‘mati’ dan memulakan semula permainan. . Sekiranya ‘kor’ seorang pemain jatuh di tempat ‘D’. Berpandukan Rajah 1. 7.

tangan pemain tidak boleh menyentuh garisan. III. IV. Sila susun semula cara tersebut mengikut turutan. II apabila mengutip ‘kor’.9. A IV. III. IV. II. I pemain melompat ke petak 5 dan seterusnya ke petak-petak lain sehingga tiba di titik permulaan. III. I D II. Antara berikut pemain manakah dianggap sebagai pemenang dalam permainan ketingting? A pemain yang pertama memulakan permainan B pemain yang tidak pernah ‘mati’ C pemain yang paling banyak memiliki ‘rumah’ D pemain yang tidak pernah melanggar peraturan permainan . IV. I B I. IV pemain duduk mencangkung untuk mengutip ‘kor’ tanpa menoleh ke belakang. II C III. Berikut adalah cara-cara pemain mengutip semula ‘kor’ dari petak ‘RUMAH’. I 10. II. III pusing sambil melompat supaya kaki kanan di petak 6 dan kaki kiri di petak 7.

JAWAPAN KUIZ Berapa skor anda? JAWAPAN KUIZ 1 B 2 C 3 D 4 D 5 B 6 B 7 C 8 A 9 C 10 D .

Wau b. Congkak d. Berlaga buah keras f. Gasing e.TUGASAN 2 Hasilkan satu persembahan power point untuk mana-mana satu tajuk permainan tradisional di bawah. a. Sepak raga c. Selambut SELAMAT MENCUBA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful