Pihak pengurusan sekolah juga boleh menjadi faktor dalam disiplin dalam erti kata bahawa dasar-dasar

pentadbiran, peraturan-peraturan dan amalan yang tidak dipatuhi sepenuhnya dan dilaksanakan. Apabila dasar-dasar sekolah dan peraturan dan amalan institusi lain tidak betul dipatuhi dan diikuti, kecenderungan adalah bahawa pelajar membangunkan tabiat yang tidak diingini dan sikap. Punca-punca biasa masalah disiplin adalah hasil dari beberapa kajian. Faktor guru: Guru boleh menjadi faktor yang kuat dalam menyebabkan masalah disiplin. Personaliti guru telah membawa kepada pelajar yang berpunca dari dua aspek - ciri-ciri peribadi guru dan kelayakan akademik beliau. Ciri-ciri fizikal termasuk penampilan guru peribadi, sikap tenang, kesihatan, mannerisms, tabiat kekemasan dan kebersihan dan suara yang termodulat. Guru yang mengidap penyakit kronik, misalnya, asma atau ulser mungkin lewat atau tidak hadir sangat kerap. Seorang guru mental dan emosi yang sihat boleh menyumbang kepada pembangunan intelek dan emosi pelajar. Seorang guru yang ceria, mesra, membantu dan mesra dan cuba untuk membangunkan semangat setia kawan dan perpaduan di dalam kelas tidak perlu bimbang tentang mempunyai masalah tingkah laku. Kelayakan akademik guru boleh menyebabkan masalah disiplin. Ia adalah penting bahawa guru secukupnya memenuhi kelayakan akademik yang diperlukan (persediaan akademik dan latihan, penguasaan perkara, arahan dan kemudahan bahasa, latar belakang budaya, latihan dan pengalaman). Penguasaan perkara adalah faktor penting dalam mengekalkan ketenteraman dan disiplin di dalam bilik darjah. Para pelajar adalah pemerhati berminat dan mereka boleh dengan mudah melihat seorang guru yang tidak menunjukkan bukti penguasaan perkara itu. Perintah dan kemudahan bahasa guru juga boleh menjadi punca masalah semasa perbincangan mengenai pelajaran yang sedang berlaku. Pelajar-pelajar mula menjadi resah dan terkawal ketika ini stammers guru atau mispronounced perkataan. Kecacatan Ucapan cepat perasan, walaupun jotted ke bawah dan dikira terhadap guru, terutamanya apabila dipengaruhi oleh intonasi serantau. Seorang guru yang mempunyai latar belakang budaya yang luas dan pengalaman yang benar-benar boleh memperkayakan perbincangan mengenai perkara itu. Seorang guru enlivens perbincangan dengan isu-isu yang berkaitan peristiwa dan kontemporari. Seorang guru yang mempunyai pemahaman yang menyeluruh dan tepat mengenai perkara dan mampu untuk berhubung dengan lain-lain bidang pengetahuan dan mengintegrasikan dengan keadaan yang berkaitan dan kehidupan sebenar, tidak perlu bimbang tentang masalah disiplin.

Para pelajar sebagai faktor dalam disiplin: Ia adalah penting bahawa guru itu memahami sifat dan ciri-ciri yang berbeza daripada kanak-kanak. Pelajar yang uzur boleh marah dan resah. Sesetengah pengurus sekolah tidak mempunyai gaya kepimpinan yang sesuai yang boleh digunakan dalam mengurus sekolah. kemudahan miskin dan buku-buku teks yang tidak mencukupi dan usang dan alat-alat pembelajaran boleh menyumbang kepada masalah tingkah laku. peraturan-peraturan dan amalan yang tidak dipatuhi sepenuhnya dan dilaksanakan. kekurangan minat dalam aktiviti-aktiviti sekolah dan tidak munasabah berkeras atau degil adalah punca lazim masalah disiplin. atau firasat kembali. menipu. Sesetengah pelajar mungkin mempunyai visi miskin. melumpuhkan. Bilik yang betul dinyalakan dan pengudaraan yang boleh mendorong pelajar untuk belajar. . ketidakmatangan emosi. kecenderungan adalah bahawa pelajar membangunkan tabiat yang tidak diingini dan sikap. Persekitaran yang bersih dan indah pasti membangkitkan dan merangsang pemikiran menyenangkan dan idea-idea yang indah. hormat atau tingkah laku yang tidak diingini kekasaran dan lain-lain boleh menjadi keputusan persekitaran rumah miskin dan latihan sosial. tidak bertanggungjawab. kesukaran pendengaran. dimensi sosial dan moral intelek. persekitaran rumah yang miskin. Sebahagian daripada mereka mengamalkan kepimpinan autokratik. Ini kecacatan fizikal boleh menyebabkan masalah disiplin di dalam kelas. ponteng biasa berbohong. Bilik selesa kotor. Pelbagai faktor melibatkan fizikal. mencuri. Pihak pengurusan sekolah juga boleh menjadi faktor dalam disiplin dalam erti kata bahawa dasar-dasar pentadbiran. Persekitaran sekolah sebagai faktor dalam disiplin: A persekitaran sekolah yang sihat yang kondusif untuk pembelajaran. Beliau harus mampu untuk mengenal pasti dan mengiktiraf yang menunjukkan masalah tingkah laku dan tabiat belajar yang lemah dan sikap. vandalisme. Kesihatan yang kurang baik mental. Apabila dasar-dasar sekolah dan peraturan dan amalan institusi lain tidak betul dipatuhi dan diikuti. rintangan kepada peraturan sekolah dan peraturan. Ia seolah-olah bahawa kedudukan mereka memberikan mereka jumlah kuasa untuk menentukan dasar. Para pelajar menjadi cuai mematuhi dasar dan peraturan sekolah.

selalu menggunakan kaedah hukuman atau dendaan. maslah murid tidak didengari atau diambil perhatian. tiada perhiasan atau kemudahan untuk murid Pengurusan sekolah bercorak autokratik – guru yang terlalu garang. tiada kompromi dari guru Penilaian negatif mewujudkan permusuhan nyata dengan membalas dendam . jauh dari bandar. kemudahan Suasana persekitaran sekolah yang kurang konduksif – berhampiran kawasan pembinaan. terpencil. Keadaan fizikal sekolah kurang konduksif – bilik darjah yang kotor. Faktor-faktor yang menyebabkan tingkah laku bermasalah dalam bilik darjah :Suasana persekitaran rumah yang kurang selesa – saiz rumah. cara penyampaian guru yang monotone dan sukar difahami oleh murid Dunhill ( 1965 ). kedudukan kawasan. bilangan ahli.Quote Mengikut Rabven ( 1977 ) apabila murid-murid tidak berminat dalam sesuatu mata pelajaran tertentu dan guru pula tidak beusaha menarik minat mereka. disiplin yang terlalu ketat. kawasan sekolah yang kotor. tiada kemudahan asas Aktiviti pengajaran dan pembelajaran membosankan – alat bantu mengajar yang tidak menarik. keadaan pembelajaran kelas yang tidak dikelolakan dengan baik akan menyebabkan murid bosan dan tidak dapat menumpukan perhatian dengan minat terhadap mata pelajaran yang diajar. maka murid-murid itu akan hilang semangat belajar dan akan melakukan apa saja yang terlintas di dalam hati mereka. perkhidmatan kaunseling yang tidak mencukupi Pendapat dan pandangan murid tidak mendapat perhatian sekolah – murid hanya mengikut arahan tanpa bantahan.

tidak sopan Mengikut Despert ( 1965 ). Pergantungan lebihan – terlalu mengharapkan pertolongan atau bantuan dari orang lain terutama ibu bapa atau orang yang rapat dengannya. kanak-kanak yang mempunyai masalah emosi ‘ neurotic ‘ atau ‘ psychotic dapat dikenali melalui gaya kelakuannya yang jahat. lucah. perasaan malu pada kawan-kawan Tingkah laku yang mengganggu ( disruptif ) : Tingkah laku ini merupakan tingkah laku yang boleh membahayakan orang lain. sikap rendah diri yang terlalu tinggi. sering menggangap orang lebih baik dari dirinya o  Pengasingan diri – tidak suka bergaul atau berkomunikasi dengan kawan-kawan. banyak bercakap . melawan. o o Ketawa kuat – ketawa dengan suara yang nyaring dan kuat tanpa menghiraukan orang yang berada di sekelilingnya Agresif secara lisan / fizikal – menggunakan kata-kata kasar. . selalu membuat salah. menunjukkan reaksi bimbang. o o Kebimbangan – sentiasa berasa takut. Bising – menganggu ketenteraman bilik darjah.1. o o o o Hiperaktif – kelakuan atau bertingkah laku yang tersangat agresif Kelakuan nakal – suka menggangu kawan-kawan. tiada keyakinan diri. melakukan aktiviti yang disukai bila-bila masa. tidak dapat dibentuk dan tidak stabil. Tingkah laku Bermasalah Negatif Tingkah laku bermasalah negatif merangkumi : Tingkah laku yang menghalang ( bergantung ) : Tingkah laku ini merupakan tingkah laku yang boleh membahayakan diri. ingkar. teragak-agak memberi pendapat atau idea. tidak yakin pada kebolehan diri. kurang ajar. terlalu manja. berjalan-jalan di dalam kelas semasa sesi pembelajaran berlaku. tidak boleh berdikari o Pengunduran diri – malu untuk menunjukkan kebolehan. membuli atau menyakat kawan-kawan sekelas. Bergerak sesuka hati – suka keluar masuk kelas tanpa kebenaran.

o o o Kumpulan liar – terlibat dengan kumpulan tidak bermoral Klik – mempunyai hubungan dengan beberapa orang yang mempunyai perangai atau tabiat yang sama tetapi lebih kepada tingkah laku tidak baik Geng – menubuhkan kumpulan tertentu di dalam sekolah. bertumbuk. kumpulan yang ditakuti atau digeruni oleh murid-murid lain. pensil. sekolah dan masyarakat. Tingkah laku anti sosial ( distruktif ) : Tingkah laku ini merupakan tingkah laku yang boleh membahayakan diri. mematahkan alat pengepam tandas. marker atau tapak kaki. o o Permusuhan nyata – suka bergaduh. memecahkan kerusi atau meja di dalam bilik darjah. berlawan. Vandalisme – suka merosakkan harta benda awam seperti menconteng dinding menggunakan pen. . menggores atau menconteng meja. mencari pasal dengan mana-mana murid terutama rakan sebaya. bertindak membuli atau menakutnakutkan murid-murid lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful