Academia de Studii Economice

Facultatea de Marketing

Aparatul de fotografiat
SONY NEX-5

Profesor Coordonator: Roxana Procopie

Bucuresti 2011

1

Cuprins:
FOTOGRAFIA Introducere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 Dezvoltarea stiintei fotografice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 APARATUL DE FOTOGRAFIAT Ce este aparatul de fotografiat ? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Evolutia aparatelor de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 Tipuri de aparate de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Primul aparat 3D de fotografiat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 SONY NEX-5 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 Concluzii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Bibliografie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

2

3 . In continuare am ales sa vorbim despre camerele foto digitale compacte marca Sony deoarece acestia au lansat in iulie 2010 un nou aparat foto. este un sector profitabil chiar si in perioada de criza. vânzările de aparate şi rame foto digitale au fost de 10 mili oane de euro în utimul trimestru (arata un studiu GFK). Astfel. Modelele din această serie îşi propun să ofere calitate similară cu cea a DSLR-urilor. cu un design deosebit si care aduce multe imbunatatiri fata de modele anterioare. Sony NEX-5. filmează Full HD şi oferă posibilitatea fotografierii tridimensionale.Am ales sa vorbim despre aparatele de fotografiat deoarece este o tema de actualitate. De fapt. unul din cele mai productive sectoare a fost cel al aparatelor şi accesoriilor foto care s-a bucurat de o creştere de 9% faţă de 2009.

dar erau capabile sa pastreze si cel mai mic detaliu. 4 . Dezvoltarea stiintei fotografice Cea mai veche fotografie care s-a pastrat este datata din 1826 sau 1827 si este imaginea unei curti interioare vazuta de la fereastra sa de catre francezul Joseph Nicéphore Niepce. fiind folosita in publicitate. fizicianul britanic William Henry Fox Talbot facea propriile sale experiente. sa aduca aceste prime tentative la un nivel care sa asigure succesul la public. desi bine fixata pe hirtie. Introducere In societatea de azi fotografia joaca un rol foarte important ca mediu informational. Daguerre a creat imagini simple direct pe suport de metal. Primele succese le-a avut in 1835 si includeau imprimarea imaginii frunzelor unei plante facute cu aparatul sau de fotografiat in miniatura (supranumit si aparatul “cursa de soareci ”). In aceeasi perioada. nu avea calitatea necesara care ar fi asigurat adoptarea acestei noi tehnici. ca o forma de arta sau ca un hobby foarte raspandit. iar in 1839 a facut anuntul istoric al descoperirii procesului ce avea sa poarte numele sau. Acesta implica expunerea unei placi de cupru argintata. Louis Jacques Mandé Daguerre.1. developarea imaginii in vapori de mercur si fixarea acesteia in solutie de sare. Rezultatul obtinut a fost un pas enorm pentru cercetarea in domeniul fotografiei. A facut experimentele in anii 1830. Imaginea lui Niepce. ca o unealta in slujba stiintei si industriei. a anilor 1830. A trebuit ca un alt om de stiinta. documentare. Poza a necesitat o expunere de 8 ore. care a devenit asociatul lui Niepce si a continuat sa lucreze independant dupa moartea acestuia. fotojurnalism si in multe alte domenii. Imaginile rezultate erau foarte fragile la atingere si trebuiau sa fie protejate de o sticla. Este esentiala in afaceri si industrie. Dar oare cum a aparut fotografia pentru ca mai apoi sa evolueze in ceea ce este in ziua de azi? Care este istoria de inceput a stiintei fotografice? 2.

Meritul pentru aceasta descoperire ii revine americanului George Eastman. totul pentru un 10 dolari. sensibile la lumina.Acestea erau imagini negative imprimate pe hirtie. la sugestia lui Sir John Herschel (renumitul astronom englez). fixate intii in saruri obisnuite si. procedeul nu s-a schimbat. la infrarosii si la razele X. dar perfectionarile aduse au fost multiple. ca si aparatul sau incarcat cu un nou film. produsul invizibil al unei expuneri scurte. Urmatorul pas important in cercetarea lui Talbot a fost descoperirea unei imagini “ latente ”. Roll-Filmul Urmatorul mare pas in dezvoltarea fotografiei a fost aparitia la sfirsitul anilor 1880 a roll-filmului. placa devenind sensibila si razele ultraviolete. Succesul a fost imens. dar si marirea imaginilor. an in care Eastman a ales numele de KODAK pentru inventia sa. care apoi expedia aparatul la Rochester si primea inapoi pozele imprimate. care permitea expuneri multiple. mult mai practic ca negativul pe sticla. 5 . In anul 1888. Era de ajuns sa apesi un singur buton. cunoscut si ca “ hypo ”. ales astfel pentru ca se poate pronunta la fel in aproape toate limbile cunoscute. Lumina artificiala a permis fotografierea in timpul noptii si in camerele intunecoase. pentru ca sa devii magician. Sensibilitatea la culori a fost mult imbunatatita. La mai mult de 100 de ani de la acele evenimente. In 1884 Eastman a introdus roll-filmul. care putea fi developat chimic. preparate cu solutii de saruri de argint. Aceste poze erau facute de un amator. mai apoi. A fabricat un aparat usor de fotografiat si un film care permitea 100 de expuneri. we do the rest!”. devenise accesibila oamenilor de rand. in trisulfat de sodiu. Tot atunci Eastman a lansat sloganul publicitar al firmei sale. care a facut inconjurul lumii si nu a fost uitat nici la 100 de ani :”You press the button. Fotografia nu mai era apnajul specialistilor.

Daguerrrotipistul londonez William Edward Kilburn a inregistrat cel mai mare succes in colorarea pozelor sale. In 1907 si-au patentat descoperirea sub Autochrome plates. Camerele digitale inregistreaza in memoria lor digitala fotografia. putand apoi sa fie transferata pe alte suporturi magnetice (calculator) sau pe hartie (la fel cum se intampla cu imaginile impregnate pe roll-film). Aceasta va ramine cel mai popular proces. Pentru a ţine pasul cu popularitatea crescândă a televiziunii. care utiliza roll-filmul. pentru ca in 1904 fratii AuguAuguste and Louis Lumicre au anuntat dezvoltarea unei tehnici. Fotografia digitala Ultima etapa in dezvoltarea recenta a stiintei fotografice o realizeaza fotografia digitala. In 1855 fizicianul englez James Clerk Maxwell a definit baza teoretica a fotografiei in culori. fără acces la facilităţi de procesare şi transmitere. suportind competitia a multor alti producatori pina in anul 1935. Avantajele sunt nenumarate printre care poate cel mai important este spatiul incomparabil mai mare de pastrare a pozelor (nu mai depindem de cele 36 de pozitii ale unui roll-film). Camerele cu roll-film sunt aproape date uitarii de marea majoritate a consumatorilor. tindu-le o tenta naturala. La inceputul sec XX au avut loc multe experimente. In special aceasta metoda era folosita in cazul daguerreotipului. El a inteles principiul celor trei culori primare care sunt baza pentru toate culorile.Fotografia in culori Dorinta publicului de a se bucura de fotografii in culori este evidentiata de frecventa cu care coloratul de mina era folosit la primele fotografii. aceştia au făcut tot posibilul pentru a trimite imaginile lor la ziar cât mai repede. Fotojurnaliştii trimişi în locaţii distante trebuiau să îşi ia cu ei un mini-laborator foto şi un aparat pentru cuplarea la liniile de transmitere a imaginilor. Fotografierea tradiţională a fost dificilă pentru fotografii ce lucrau departe de sediu (precum corespondenţii de presă din străinătate). cind a aparut Kodachrome. 6 . cu exceptia profesionistilor traditionalisti.

atâta timp cât artişti fotografici talentaţi şi unii amatori vor dori să profite de posibilităţile ei multiple. La ora actuală. exista de la inceputul sec. 3. imaginea obţinută numindu-se fotografie. dar încetul cu încetul şi ramura digitală a fotografiei a devenit disponibilă în comerţ. şi fotografia "udă" va continua să existe. pe fata opusa formându-se imaginea. care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este suficient un mic orificiu prin care sa treacă lumina. cu atat imaginea este mai clara. Cel mai simplu aparat de fotografiat este o cutie opaca (camera obscura). Acest aparat simplu. Ce este aparatul de fotografiat ? Aparatul fotografic este dispozitivul cu care se poate înregistra o imagine statică din mediul înconjurător. cu un orificiu minuscul pe una din fete. deoarece preţul componentelor electronice scade permanent iar simultan se îmbunătăţeşte şi calitatea imaginilo r digitale. 4. Preţul său ridicat indica o utilizare numai în fotojurnalism şi aplicaţii profesionale. În ianuarie 2004 Kodak a anunţat că nu va mai produce aparate foto reîncărcabile cu film de 35 mm începând de la finalul anului. numit "camera obscura". În decurs de 10 ani aparatele de fotografiat digitale au devenit articole de consum uzuale. răspândirea lor pe glob a depăşit de mult predecesorul lor tradiţional. primul aparat de fotografiat digital disponibil în comerţ.În 1990. Cu cat este mai mic orificiul. compania Kodak a prezentat publicului DCS 100. Aceasta problema a fost rezolvata abia in 1826 cand Joseph Niepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate fi folosita clorura de argint. Mai mult a durat pana a fost gasit un material fotosensibil pentru a inregistra imaginea respectiva. Desi foarte rudimentar. Totuşi. al XVII-lea. 7 . Evolutia aparatelor de fotografiat Principiul de functionare al aparatului de fotografiat a fost descoperit de pe vremea artistului si inventatorului Leonardo da Vinci. acest procedeu de fotografiere înca se mai utilizeaza si poarta denumirea de "pinhole photography".

Fizicianul si profesorul de matematica din Milano. urmata de o imitatie inteligenta a acestora. Camerele obscure de cele mai diferite constructii si marimi. lasand numai o gaura mica la mijloc . scaldata in lumina puternica a soarelui. Igantio Danti recomanda la randul lui utilizarea unei oglinzi concave pentru redresarea imaginii si in 1585 Giovani Battista Benedetti sugereaza adoptarea unei lentile biconvexe.Johann Zahn prezinta desene si schite de tipuri diferite si este primul care propune utilizarea geamului mat in formarea imaginii. Dupa aceatsa data. sa reproduca fenomenele observate in alte conditii cu mijloace la indemana lui. putand fi instalata chiar si intr-un cort. reiese faptul ca intradevar „camera obscura” era o camera. El avea aproape toate componentele esentiale: obiective din ce in ce mai evoluate si cu distante focale diferite. curiozitatea l-au indemnat pe om sa imite. Pentru a se feri de arsita. chiar si in medicina pentru desene anatomice cat mai precise. in reproduceri exacte de desene.pentru obtinerea unor imagini mai clare. o odaie intr-o cladire si ca imaginea putea fi vazuta numa de cei care se aflau in incapere. dar cu capul in jos! Prima mentiune scrisa despre acest fenomen cunoscuta pana in zilele de astazi. harti si gravuri la scari diferite. sunt semnalate din ce in ce mai des in diferite parti. posibilitatea de reglare a claritatii.Din timpuri stravechi si pana astazi. Desigur trebuie sa fi fost intr-o tara calda. referirile si scrierile despre ceea ce se numea „camera obscura” au devenit din ce in ce mai frecvente. la care imaginea era vazuta din afara. chiar si in stil rococo erau foarte raspandite si utilizate in topografie in scopuri civile si militare. putea fi vazuta din exterior printr-o gaura. Nu se stie cand si unde s-au observat s-au zarit pentru prima data jocul unor forme curioase pe perete. o lentila convexa. oamenii acopereau ferestrele si usile cu ceea ce astazi s-ar numi perdele groase. astfel ca nu mai era nevoie ca cineva sa intre in camera obscura. Nevoia. cum ar fi cea a lui Daniel Barbaro care propune in 1568 acoperirea marginilor lentilei.diafragma de azi . Dar iata ca se intampla sa fi ramas o mica crapatura intre perdele si se mai intampla ca cineva sa treaca pe ulita. la baza tuturor stiintelor. a tuturor descoperirilor mai mari sau mai mici se afla observarea fenomenelor naturale. Iata ca la mijlocul secolului XVIII „aparatul” era foarte cunoscut si raspandit. Din descrierile facute pana acum. Astfel de camere din ce in ce mai mici. Dar micsorarea si portabilitatea camerei obscure merg si mai departe. formata din doua cutii din care una putin mai mica putea sa culiseze in cealalta pentru obtinerea claritatii. obtinand o imagine mult mai luminoasa si mai clara. pentru ca inauntrul incaperilor sa domneasca umbra deasa si racoroasa. se gaseste in lucrarile carturarului arab Ibn Al Haitan. oglinda montata la 45 pentru reflex. Kaspar Schott publica in „Magia optica” prima descriere a unei mici camere obscure. introduce in gaura „o rotunjime facuta din sticla” . 8 . sa repete.Cu timpul camera obscura devine mai mica. spiritul practice. geam mat din sticla fina pentru redarea cat mai acurata a imaginii. Urmeaza alte ameliorari. portabila. In 1685 aparatul a fost gata si astepta aparitia fotografiei. Imaginea formata de un tub ajustabil care continea doua lentile convexe. Girolamo Cardano. Stupoare! Pe peretele opus crapaturii se vede omul trecand.

Canon AE-1. 1899 .William Henry Talbot produce primul instantaneu foto utilizând iluminarea prin descărcare electrică (stramosul blitz-ului) 1859 .Sutton 1884 . fotografia a evoluat foarte mult. progresele urmand trei directii : 1. Ameliorarea stabilitatii imprimarii 3.Apar primele aparate pe format 35mm 1923 .N.Leonardo Da Vinci foloseşte pentru prima dată camera obscură.Louis Jacques Mand Daguerre creează primul daguerreotip.Firma Canon prezintă primul aparat foto digital Primul aparat foto digital apare în 1991. Niepce reuşeşte.5 x 16.3 megapixeli CCD (1024x1280 pixeli) și o dimensiune de 20.Ernst Leitz proiectează si lansează pe piaţă primele aparate Leica (35mm. Edwin Land lansează aparatul P olaroid. creaţie a lui George Eastman. roll-film perforat) 1948 .Stebbing Automatic Camera este primul aparat fotografic cu roll-film 1888 . după o expunere de 8 ore. să obtină prima imagine fotografică 1837 .Pascal creează primul aparat cu motor cu arc pentru roll-film. 1851 . primul aparat pe 35mm comandat cu microprocessor 1984 .Apare primul aparat foto Nikon de 35mm.Apare primul aparat de fotografiat tip box numit Kodak. Kodak Professional Digital Camera System.Apare primul aparat foto panoramic . Simplificarea folosirii. datorita aparitiei : -aparatelor de fotografiat din ce in ce mai mici si mai ieftine -substante chimice pentru developarea si stabilizarea peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate Evolutia cronologica a aparatelor de fotografiat:               1519 . bazat pe un senzor de 1. ca ajutor în grafică si pictură 1827 . Reducera duratei de expunere/sensibilitate 2. 1914 .4mm 9 .In timp. 1976 .

în majoritatea cazurilor acestea sunt destinate cadrelor de format mic. Tipuri de aparate de fotografiat  Aparate fotografice cu vizare indirectă (aparate compacte) Este destul de dificil de stabilit unde se opresc facilităţile de utilizare a acestui tip de aparat. Majoritatea aparatelor de acest tip se încarcă. Oglinda proiectează imaginea pe geamul mat. Adesea. Multe aparate de fotogarfiat moderne au un control automat automat al timpului de expunere. de regulă. cu casete cu film şi majoritatea sunt dotate cu miniblitz incorporat. De aceea in timp ce filmăm. vă permite să fotografiaţi orice. 10 . Obiectivul unui astfel de aparat este uşor de demontat şi are adesea o reglare automata a imaginii. E greu de precizat prin ce se deosebeşte gama de facilităţi oferite de aceasta în comparaţie cu funcţiile unui aparat foto reflex.  Aparate de fotografiat cu vizare indirectă cu telemetru Telemetrul unui aparat de fotografiat determină distanţa dintre aparat şi obiectul care apare prin vizor prin suprapunerea dublei imagini a obiectului care apare pe vizor. imaginea difera puţin de ceea ce vedem în „ochiul” aparatului de fotografiat. tuş instamatic şi casete. cu vizor optic cu oglindă. ceea ce vă asigura o bună clariate a imaginii.4. iar prisma o inversează. toate aparatele cu vizor reflex şi obiectiv unic au exponometre. Practic. Practic. Diferitele variante ale acestui aparat funcţioneaza cu diferite tipuri de filme de dimensiuni mici dar şi cu casete. astfel de aparate au şi un exponometru. Reglarea clarităţii imagini se face printr-o simplă suprapunere a imaginilor obiectului. controlată prin vizor  Aparate de fotografiat cu vizor refex. Au un sistem ideal de construcţie a vizorului. Aparatele de fotografiat de format mic cu oglindă şi vizor reflex au acces la întreaga gamă de facilităţi şi accesorii. Multifuncţionalitatea acestui tip de aparat este dată de posibilitatea de fixare a unui număr mare de obiective şi accesorii. cu obiectIv unic de format mic Acest tip de aparate fotografice este cel mai raspândit atât printre amatori cât şi printre profesionişti. Denumirea de aparat cu vizare indirectă i-a fost atribuit deoarece în timpul fotografierii privim subiectul de fotografiat nu prin lentilele obiectivului ci printr-un vizor special. întrucât pe peliculă apare cu exactitate imaginea văzută de fotograf în momentul declanşării. ceea ce face posibilă corectarea directa a fluxului de lumină în vizor.

in continuare să urmărim schema unui aparat fotorafic reflex tipic. etc. care ocupă un loc foarte stimat în această clasă foarte restrânsă de aparate de fotografiat. cu principalele sale elemente. Mamya C220 si C330. care să poata fi asemuit unui fotograf. Aparatele de fotografiat cu vizor reflex şi două obiective sun deja de mult timp cunoscute şi apreciate. 6 x 6. funcţionând însă cu negative de format mare cum ar fi cele de 6 x 4. Componentele aparatului fotografic cu vizor reflex de format mic               Timpul de expunere Suport pentru blitz şi contact electronic Vizor ocular aflat pe partea din spate Braţ pentru derularea filmului înaapoi în casetă Buton de deblocare şi detaşare a obiectivului Obiectiv Inel de reglare a clarităţi imaginii Braţ de deschidere a părţii din spate Declanşare automată Buton de declanşare Inel de stabilire a sensibilităţii filmului Prismă Brat de armare Aparate de fotografiat pentru film lat cu vizor reflex cu unu sau două obiective Astfel de aparate se împart în două categorii. Yashica Mat şi să nu uităm Lubiteli.  Aparatele moderne de fotografiat reflează automat focalizarea (AF – autofocalizare) şi se adapteaza automat la condiţiile de iluminare Deoarece majoritatea începătorilor folosesc un aparat reflex. Unele din aceste modele de aparate cunoscute din această clasă sunt aparate de tip Rollieflex. şi cu toate avantajele care decurg dintr-un negativ de format mare. Mamya. Majoritatea fotografilor profesionişti preferă să lucreze pe film lat numite şi aparate cu vizor reflex pentru rollfilme (Hasselbad. inclusi fotografierea unei suprafeţe mari sau a unor obiecte aflate în mişcare continuă şi rapidă. Tendinţa actuală este de creare a unui aparat foto care să îndeplinească toate funcţiile unui fotograf. Bronica. 6 x 7 cm.) Acestea sunt asemănătoare aparatelor de fotografiat reflex de format mic.Tipul de construcţie cu oglinzi crează practic orice posibilitate de fotogafiere. 11 .5. cu unul sau două obiective.

Această corecţie poate fi realizată şi în cursul procesului de tipărire fotografică profesională. Un aparat pentru fotorafii tehnice este compus din panou posterior cu mecanism de derulare a filmului.  Aparatele de fotografiat pentru fotografii tehnice Asigură o mai bună calitate a fotografiilor.numit principiul Scheimpflug. La baza ei stă principiul descris mai sus . unde şi-au găsit o largă aplicabilitate. precum şi aparatul sovietic Orizont. Când aveţi nevoie de o fotografie a unei construcţii mici aparatul se poate apleca cu uşurinţă înapoi. pentru porterete. 180 sau chiar 360 de grade. Filmul este expus prin obiectivul aflat în partea inferioară (obiectivul de fotografiat). Cu astfel de aparate se poate modifica perspectiva sau aşa zisele linii de fugă pot fi corectate pentru a realiza o fotografie corectă. de aceea este în permanenţă nevoie de un stativ are să suporte greutatea acestuia. acestea funcţionând pe un principiu de rotire a sisemului optic de lentile expunând în timpul rotirii cadrul de film. Cu ajutorul unui aparat pentru fotografii tehnice aceasta se poate realiza prin înclinarea sau deplasarea elementelor aparatului de fotografiat. pentru fotografia de produse. panou frontal pe care este amplasat obiectivul şi între ele aflându-se camera obscura gofrată (burduf). Aceste aparate fotografice sunt de regulă mai mari şi mai greu de manevrat manual. Domeniul principal de aplicare pentru aparatele tehnice este cel industrial şi arhitectural. 12 .  Aparatele rotative pentru fotografii panoramice Pentru a creea fotografii panormice se poate folosi şi un aparat obişnuit aşezat pe un stativ. în cele mai multe cazuri nici nu mai este nevoie de marire pentru a developa poza. prin care este proiectată imaginea vizibilă prin sistemul superior de lentile (obiectivul vizorului). decât distanţa de la punctele din partea de jos. etc. deoarece punctele lui superioare se află la o distanţă mai mare de dvs. deoarce funcţionează cu negative de dimensiuni foarte mari.Aparatele de fotografiat de tip reflex cu doua obiective au un geam mat mare şi foarte bine luminat. Rezultate de-a dreptul uimitoare au fost obţinute cu astfel de aparate în fotografia arhitecturală. Practic toate elementele aparatului de fotografiat pentru fotografii tehnice sunt mobile. Acestea se folosesc şi în fotografiile de studiu pentru reclamă. De regulă aparatele specializate pentru panoramare pot realiza într -un singur cadru o fotografie cu un unghi de cuprindere de 120. Cele mai cunoscute sunt aparatle rotative cu bază fixă precum aparatul Widelux care poate realiza fotografie foarte largă. iar după fotografierea fiecărui cadru dorit se poate realiza o fotografie panoramică de dimensiuni mari prin lipirea cadrelor. De aceea se preferă corectarea percepţiei perspectivei dispunând paralel liniile verticale.

impermeabil.Aceste aparate lucreză pe un negativ de 35 mm. simple cu focalizare fixă sau complexe cu sistem de focalizare automată. fiind necesară utilizarea unui echipament subacvatic corespunzător. Fotografia instantanee se foloseşt foarte mult în lucrările de studiu. Filmarea subacvatică este în primul rand o profesie. Pentru obţinerea unei fotografi aeriene profesioniste este nevoie de o îdemânare care nu are nimic în comun cu realizarea unei fotografi de familie. Acestea sunt prezente pe piaţa într-o mare varietate de modele. Acest tip de aparat are o serie de limitări în utilizare. fiind necesar adesea un timp îndelungat pentru realizarea unei fotografii subacvatice. iar aparatul trebuie să fie protejat corespunzător. Unul dintre aparatele de fotografiat. cu sau fără exponometru. conceput special pentru fotografiile subacvatice este Nikonus V. deoarece apa este cel mai mare duşman al aparatului de fotografiat. 13 . de aceea aparatul fotografic trebuie să fie foarte bine protejat. Ambele crează o imagine cu un unghi de deschidere de 120 grade. Acesta este produs sub diferite forme.  Aparatele de fotografiat pentru fotografii aeriene Pentru fotografierea din avion sau din balon sunt necesare aparate de fotografiat cu vizor reflex sau cu peliculă de format mare. Fotografiile sunt realizate fară negative. aceste camere (Polaroid) nu trebuie însă subapreciate deoarece cu ajutorul lor un fotograf profesionist poate să determine o compoziţie exactă înainte să efectueze poza finală. La majoritatea aparatelor cu peliculă de format mare se poate înlocui oricând caseta de film cu cea de Polaroid. Aparatele de fotografiat Hulcherama si Arca Swiss Rorocamera realizează o imagine de deschidere a panoramei de 360 grade. Cu cât coborâm mai adânc în apă creşte presiunea.  Aparate pentru fotografii subacvatice Înainte de a face trecerea de la fotogrfia normală la cea subacvatică trebuie să ne asigurăm un echipament corespunzător. Fotografii care se ocupă de fotografiile subacvatice lucrează la adâncimi foarte mari. Suprafaţa negativului unei imagini panoramice are o înălţime de 24 mm şi o lungime de 58 mm. Aparatele de fotografiat obişnuite pot fi introduse într-un corp special.  Aparate de fotografiat pentru fotografiere instantanee Cel mai mare avantaj pe care îl prezintă astfel de aparate este acela că după câteva secunde de la declanşarea aparatului aveţi fotografia tipărită.

Astfel. Caliatea excelentă a fotografiilor este realizată prin îmbinarea reuşită a peliculelor cu ajutorul unor sisteme optice performante. astfel incat utilizatorii nu trebuie sa poarte ochelari speciali.La fotografia din avion. 14 . Este apariţia erorilor. Deoarece foarte puţină lume se ocupă cu realizarea fotografiilor aeriene vom trece repede peste acest tip de aparat fotografic. precum aparatul de fotografie aeriană Fairchild k20. de 4 x 5 ţoli. Sistemul FujiFilm foloseste un display LCD 3D de 2. folosite pentru fotografierea locurilor în vederea realizării hărţilor. potrivit reprezentantilor FujiFilm. foloseste doua obiective.8 inci. Pentru afisarea imaginilor compania a creat si prototipul unei rame foto 3D. cu un display de 8. FinePix Real 3D W1 a fost lansat pe piata din Japonia. Datorita celor doua obiective. Primul aparat de fotografiat 3D Japonezii de la FujiFilm s-au tinut de cuvant dupa ce cu cateva luni in urma anuntau ca vor lansa primul aparat foto digital 3D din lume. Fotografia profesională aeriană trebuie realizată prin orificiile geamurilor sau uşilor deschise de la avioanele mici de pasageri. utilizatorii pot face si doua fotografii 2D simultan. Acesta foloseşte un negativ de format mare. urmand sa fie disponibil in Europa incepand cu luna septembrie. în schimb trebuie însă amintită şi prezenţa aparatelor specializate pentru cartografiere. 5. Desi in trecut au mai fost incercari de a introduce fotografia 3D publicului larg.4 inci. setarile complicate si nevoia de folosire a ochelarilor 3D nu au ajutat deloc adoptia tehnologiei. Lumina solară raspunde foarte des de stricarea unui cadru bun. Aparatul. de tip point and shoot. ce va fi disponibil pe piata pentru publicul larg. are o rezolutie de 10 megapixeli si un zoom optic de 3X. Pentru fotografia aeriană sunt realizate aparate speciale. principala problemă pentru dvs. apasand o singura data pe butonul de declansare. asemănător celor folosite la aparatele tehnice.

2 MP Gama ISO: 200-12. potrivit niponilor. 15 .2 megapixeli Filme Full HD 1920x1080i în format AVCHD Fotografiere rapidă de până la 7 cps Vedere panoramică 3D Utilizare simplă. cel mai mic şi mai uşor aparat foto cu lentile interschimbabile din lume. Imagini de calitate DSLR cu senzorul CMOS Exmor™ APS HD de 14.3 cps/7 cps Zoom digital: 10x Preţ: 650 euro Magazin: disponibil din luna iulie. 17 Mbps şi MP4 la 12 Mbps/MP4 720p la 9 Mbps Fotografiere continuă: până la 2. Una din functiile principale o reprezinta Sweep Panorama.5 cm) Rezoluţie: 14.800 Filmare: AVCHD Full HD. cu ghid de asistenţă pe ecran Corp elegant din magneziu Aparatul Sony NEX-5 este.Camere foto digitale compacte α NEX Sony NEX-5 Descriere               Ecran: Afişaj: LCD de 3 inci (7.

transformand-o in cea mai compacta camera cu obiective interschimbabile. Ambele camere pot surprinde. Calitatea fotografiilor si a inregistrarilor video este imbunatatita de puternicul procesor BIONZ. Noul senzor CMOS Exmo APS HD. Imaginile panoramice pot fi ulterior admirate 3D prin intermediul televizoarelor compatibile BRAVIA 3D. cu focalizare rapida.Prin apăsarea butonului declanşator şi balansarea aparatului de fotografiat în lateral sau pe verticală. camera va captura un număr mare de cadre. 16 . realizând în mod automat imagini panoramice pline de detalii. de asemenea. specifica DSLR-urilor. Acesta are şi un ecran mobil cu ajutorul căruia să vă puteţi orienta mai bine când veţi face pozele. precisa. actiuni rapide. NEX-5 beneficiaza de o carcasa din magneziu. cu un timp minim de raspuns de la apasarea butonului pana la declansarea obturatorului. la o calitate de 23 de megapixeli. cu o rezolutie de 14. familiare utilizatorilor de DSLR.2 megapixeli. care sta la baza celor doua camere. cu o viteza mare de declansare prin intermediul rafalei de pana la 7 cadre pe secunda si rezolutie completa. capteaza imagini cu zgomot extrem de redus si efecte de defocalizare creative. Un detaliu de rafinament. foarte usoara si in acelasi timp extrem de rezistenta. Camera poate surprinde acţiuni rapide făcând până la şapte poze pe secundă. cu un unghi de vizualizare de 226 de grade. care asigura fotografierea la viteze mari.

5cm. cu contrast ridicat al imaginilor si al setarilor camerei. Imaginile si setarile aparatului de fototografiat sunt dispuse pe ecranul luminos LCD Xtra Fine generos. pentru o vizualizare confortabila din orice unghi de fotografiere.Cu o interfata eleganta. Ecranul ofera o functie de setare automata a luminozitatii pentru o vizibilitate excelenta. Tehnologia TruBlack permite o vizualizare realista. ce nu permite ratacirea prin setari si aduce functiile creative ale puternicelor modele NEX-5 si NEX-3 mai aproape de utilizatorii entuziasti si incepatori. Parametrii de fotografiere sunt usor accesibili. Ecranul beneficiaza de tehnologia TruBlack si poate fi inclinat pe verticala. 17 . de 7. chiar si atunci cand este utilizat in aer liber. prin intermediul unei palete de control intuitive si a doua taste. camerele dispun de un nou meniu.

Modelele NEX-5 si NEX-3 sunt. de asemenea. NEX-5 si NEX-3 inregistreaza clipuri video la caltitate HD. asemănătoare celor obţinute cu o cameră DSLR Vizionaţi clipuri video pe televizorul HD sau inscripţionaţi fişiere AVCHD pe disc pentru stocare şi partajare 18 . cu sunet stereo. ideale pentru a fi stocate pe PC sau impartasite prietenilor. precum şi sunet stereo ca fişiere AVCHD pentru stocare şi partajare uşoare. Cu o simpla apasare a butonului dedicat. chiar şi la lumină scăzută Creaţi efecte frumoase de defocalizare a fundalului. primele modele α ce ofera avantajele functiei de inregistrare video HD. pe internet. Senzorul CMOS Exmor™ APS HD de dimensiuni mari din interiorul camerei NEX-5 asigură o calitate superbă a imaginilor video. Permite de asemenea efecte frumoase de defocalizare a fundalului care nu pot fi obţinute cu camerele compacte obişnuite. Facilitati Filme HD Noua şi uimitoarea cameră foto digitală ultracompactă NEX -5 de la Sony capturează imagini video Full HD (1920x1080i) bogate în detalii. sub forma de fisiere MPEG4 compacte. Movie REC.     Înregistraţi imagini video Full HD (1920x1080i) bogate în detalii şi sunet stereo (NEX -5) Calitate superbă a imaginilor HD.

de care vă puteţi bucura pe televizorul BRAVIA™ sau orice alt televizor HD conectat. Camera foto digitală ultracompactă NEX-5 înregistrează imagini video Full HD (1920 x 1080i) sclipitoare cu sunet stereo. Puteţi chiar vedea panorame 3D uimitoare pe televizoarele 3D BRAVIA™ compatibile. Inscripţionaţi fişiere AVCHD pe Blu-ray Disc™ sau importaţi filme pe PC şi inscripţionaţi-le pe DVD pentru stocare şi partajare. Camera NEX-5 capturează filme Full HD ca fişiere AVCHD de înaltă calitate. Vedere Panorame 3D Noile camere foto digitale ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony dispun de modul Vedere panoramică pentru o vedere mai largă asupra peisajelor şi scenelor foarte largi. Nu este nevoie să vă pierdeţi vremea cu meniurile camerei sau setările modului – apăsaţi pur şi simplu butonul pentru filme şi începeţi imediat să filmaţi.Aţi uitat camera video acasă? Nicio problemă. inscriptorul de discuri de la Sony care nu necesită un PC şi este uimitor de simplu de utilizat. păstraţi acele amintiri video cu DVDirect. În mod alternativ. Este uimitor de uşor de utilizat: apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi rotiţi camera NEX-5/NEX-3 dintr-o parte în alta sau de sus în jos. pregătite pentru Web – perfecte pentru partajare online. O inovaţie Sony. modul Vedere panoramică vă permite să creaţi imagini panoramice uluitoare cu un unghi vizual uriaş. Camera NEX3 capturează clipuri video HD 720p ca fişiere MPEG4 compacte. 19 . în timp ce NEX-3 capturează filme HD 720p clare.

O inovaţie Sony.Panorame frumoase cu un câmp vizual deosebit de larg     Capturaţi panorame deosebit de largi. la rezoluţie ridicată Apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi deplasaţi camera Camera îmbină automat o serie rapidă de cadre pentru a captura un câmp vizual uriaş Savuraţi panorame 3D uluitoare pe televizoarele BRAVIA™ compatibile De la peisaje dramatice la scene de petrecere şi reuniuni de familie pline de amuzament: nimic nu este exclus din imagine cu camerele ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony cu mod Vedere panoramică. Totul are loc în interiorul camerei. Apoi bucuraţi-vă de rezultate ca panorame detaliate la 23 de megapixeli cu un unghi vizual efectiv uriaş. Imaginile panoramice capturate cu NEX-5/NEX-3 pot fi de asemenea savurate în format 3D uimitor pe televizoarele 3D BRAVIA™ compatibile. Apăsaţi pur şi simplu declanşatorul şi deplasaţi camerele foto digitale ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 pe orizontală sau pe verticală pentru a captura clădiri înalte şi alte scene. şi fără a avea nevoie de software sau abilităţi speciale de îmbinare a imaginilor. fără intervenţia dvs. modul Vedere panoramică îmbină în mod automat o serie rapidă de cadre. de 226 de grade. 20 .

6 de 18-55 mm     Obiectiv cu zoom standard.8 de 16 mm      Obiectivul superangular plat. E F2. ocupă mai puţin spaţiu în buzunarul hainei sau în geantă Ideal pentru fotografierea de zi cu zi Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Compatibil cu adaptoarele pentru convertoare superangulare şi tip ochi de peşte E F3. deosebit de subţire.5-5. Călătoriţi fără bagaj cu obiectivul plat F2. de obiective DSLR cu montură A utilizând adaptorul pentru obiectiv LA-EA1. ideal pentru portrete de familie şi fotografiere generală Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Tehnologia de stabilizare optică SteadyShot reduce efectele tremuratului camerei pentru imagini mai clare realizate cu camera în mână 21 .Obiective interschimbabile Aveţi la dispoziţie o gamă întreagă de obiective cu montură E interschimbabile de la Sony pentru a realiza întregul potenţial creativ al camerelor foto digitale ultracompacte α NEX. Ajungeţi mai aproape de acţiune cu elegantele obiective compacte cu zoom dotate cu tehnologie de stabilizare optică a imaginii SteadyShot. subţire şi discret.8 de 16 mm. Bucuraţi-vă de posibilităţile creative ale colecţiei dvs.

plus un disc de control intuitiv şi taste programabile. uşor de utilizat     Funcţii creative puternice deosebit de uşor de utilizat Meniuri colorate clare Realizaţi reglaje fără probleme cu discul de control intuitiv şi tastele programabile Ghid de asistenţă pe ecran şi sugestii de fotografiere utile 22 . ideal pentru călătorii Interval de mărire 11x puternic Motor încorporat pentru focalizare automată silenţioasă Performanţă optică optimizată pentru NEX-5/NEX-3 Tehnologia de stabilizare optică SteadyShot reduce efectel e tremuratului camerei pentru imagini mai clare realizate cu camera în mână Foarte usor de realizat Noile camere foto digitale ultracompacte NEX-5/NEX-3 de la Sony pun la îndemâna oricui o lume nelimitată de posibilităţi creative. care vă ajută să realizaţi fotografii mai bune fără probleme. Meniuri intuitive.E F3.3 de 18-200 mm      Teleobiectiv cu zoom.5-6. Efectuaţi reglaje cu meniurile simple colorate. Primiţi sugestii de fotografiere utile sau obţineţi asistenţă cu ghidurile simple pe ecran.

cu două taste programabile pentru conformarea selecţiilor pe ecran. 23 . Totul este clar cu sugestiile de fotografiere şi ghidul util de asistenţă pe ecran. Totul este accesat de la un disc de control intuitiv. care explică setările cu care nu sunteţi familiarizat. este mai uşor şi mai distractiv decât oricând să vă ocupaţi în mod serios de fotografie. Chiar dacă nu sunteţi familiarizat cu fotografia digitală. luminos şi cu contrast ridicat. nu vă veţi pierde niciodată cu meniurile intuitive colorate de pe ecranul LCD TruBlack de 7. camerele foto digitale ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 de la Sony sunt de asemenea uimitor de uşor de utilizat.5 cm/3". Creând portrete perfecte fără efort: rotiţi doar discul de control şi vedeţi imediat efectul reglării defocalizării fundalului.Oferind o calitate la nivel DSLR a imaginii şi posibilităţi creative nelimitate. Efectuarea de selecţii şi reglarea setărilor sunt uimitor de simple. Cu camerele ultracompacte NEX-5 şi NEX-3 de la Sony. Veţi obţine rezultate profesionale fără a avea nevoie de abilităţi speciale.

8 mm si 229g. ca de exmplu capturarea unor imagini din cadrul reuniunilor familiale. Acesta este subtire. abia al treilea “punct de interes” fiind numarul de megapixeli. compact. Datorita evolutiei in continua crestere. cel putin in ceea ce priveste designul. Avand in vedere cele spune mai sus.producatorii de aparate foto au reusit sa imbine intr-un mod fantastic functia cu designul acestora.2 x 58. usor. designul aparatelor foto are un rol extrem de important in ceea ce priveste alegerea unui aparat foto digital. De asemenea. mai ales ca acum daca se intampla sa nu aveti camera video. dar rezistent si elegant in acelasi timp.o puteti inlocui fara probleme cu aparatul foto digital. Un punct forte il constituie si faptul ca este prevazut cu butoane care faciliteaza accesul catre utilizarea unor functii complexe. funcţiile creative p uternice deosebit de uşor de utilizat. Cu ajutorul noii tehnologii. 24 . Sony NEX-5 este un aparat foto DSLR aparte. In plus. cea mai mica si usoara camera digitala cu obiective interschimbabile din lume. oficial.Concluzii S-a demonstrat ca designul aparatelor foto si puterea zoom-ului influenteaza puternic vanzarea acestora. iar calitatatea este una la standarde inalte. Sony NEX-5 este.8 x 38.nu va trebui sa faceti zeci de setari pentru a ajunge la rezultatele dorite. Sunt extrem de usor de folosit si portabile. meniurile colorate clare si ghidul de asistenţă pe ecran şi sugestii de fotografiere utile sunt doar cateva optiuni din multe altele care ne ofera poze de cea mai buna calitate. interfata e simpla si intuitiva . avand carcasa din magneziu si masurand doar 110.

ro/stiri/week-end-gadget-aparatul-foto-3d-de-la-sony http://www.onlinestudent.sonycenter.wikipedia.ro/product/dsb-nex-5 http://www.Bibliografie     http://www.sony.org/wiki/Fotografie 25 .ro/ http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful