P. 1
Brisc

Brisc

|Views: 16|Likes:
Published by Iulia StudentStep

More info:

Published by: Iulia StudentStep on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2014

pdf

text

original

BRISC este titlul unei asociații de economii emergente naționale: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Cu posibila excepție a Rusiei, membrii BRICS sunt tările în curs de dezvoltare sau țările recent industrializate, dar ele se disting cu economiile cu creștere rapidă și poartă o semnificativă influență asupra afacerilor regionale și globale. Grupul format din Brazilia, Rusia, India si China au fost denumite asa intr-un raport Goldman Sach din 2001 intitulat “Visand cu BRIC: drumul spre 2050” fiind considerate cele mai importante economii emergente din lume si care vor depasi pana in anul 2050 multe dintre actualele economii dezvoltate. Acronimul a intrat în utilizarea pe scară largă ca un simbol al schimbării în puterea economică mondială, departe de economiile dezvoltate spre lumea în curs de dezvoltare Nu numai atat, dar exista si alte abrevieri; se vorbeste in paralel de BRIMC (incluzand, pe langa Brazilia, Rusia, India si China, si Mexicul) sau doar de troika RIC (excluzand Brazilia) ca si de alte grupuri de tari, ce se vor dezvolta intr-un ritm sustinut. Cu toate acestea, ne-am putea intreba daca BRIC nu ar putea sa se transforme si intr-o alianta formala. Primul samet official BRIC a avut loc în Yekaterinburg pe 16 iunie 2009, cu Luiz Inacio Lula da Silva, Dmitri Medvedev, Singh Manmohan, și Hu Jintao, liderii respective din Brazilia, Rusia, India și China. Scopul acestei intruniri a fost îmbunătățirea situației economice globale și reformarea instituțiilor financiare, și deasemenea s- a discutat modul în care cele patru țări ar putea mai bine sa co-opereze în viitor . In continuare s-a discutat posibilitatile participarii mai active a tarilor in curs de dezvoltare in afaceri la nivelul mondial. co-operarea între țările BRIC a fost necesară ca urmare a globalizării economice și de democratizare continuă în relațiile internaționale. Chiar inainte de sfarsitu anului 2010, Africa de Sud a fost invitata formal de catre China sa se alature grupului BRIC. Unele reactii initiale la invitarea Africii de Sud a fost faptul că tara nu merita un loc printre cele mai mari economii emergente. Aceste critici au vizat în primul rand rata de crestere mică în comparatie cu membrii BRIC, piata de consum si populatia relativ mici din Africa de Sud, comparativ cu cele patru tari. Pe de alta parte invitarea Africii de Sud a se alature grupului BRIC nu a fost o surpriza pentru cunoscatori. Presedintele Zuma a depus mari eforturi in cursul anului 2010 pentru ca tara sa sa se alature grupului. La randul lor, de asemenea, membrii BRIC au identificat importanţa de a avea un partener major pe continentul african, unde toate cele patru ţări au investit şi continua să investească resurse semnificative. Sud africanii au insistat pe ideea ca marimea pietei nu este in mod absolut o cerinta a succesului economic, dand exemplu in acest sens asa numitii “tigrii asiatici”, tari mici si medii, dar cu o dezvoltare rapida si o rata semnificativa a cresterii economice.

Analistii subliniaza ca au fost doi factori cheie care au cantarit greu in invitarea Africii de Sud la grupul BRIC. un grup de state cu 250 milioane locuitori din Africa Australa. Conduse de China. O astfel de institutie va permite tarilor din blocul emergent sa aplice politici independente in acelasi mod ca si Banca Mondiala si FMI. Brazilia. consolidand de asemenea reputatia Africii de Sud pe plan mondial. ce vor accesa facil finantarile. Mai important este ca respectivele tari atrag 53% din capitalul mondial. iar al doilea factor este influenta regionala a tarii in cadrul grupului SADC(Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud). in timp coalitia tarilor emergente a acumulat rezerve de 4. Ulterior reorientarea banilor va atrage si tari cu resurse precum Chile si Indonezia.000 de miliarde de dolari fata de Trezoreria Statelor Unite ce are datorii de 15. statele BRICS cauta in prezent o alternativa la dolarul american. Rusia. Browne este de parere ca ele se vor orienta pe o rezerva internationala legata de etalonul aur . India. Iar in timp ce Statele Unite va ramane legata de tiparnita de bani. Recunoasterea Africii de Sud de catre aceste patru economii emergente. Primul este influenta politică in crestere pe arena internationala a Africa de Sud. Daca tarile BRICS continua sa se dezvolte in acelasi ritm in urmatorii 5-10 ani. noteaza BusinessInsider. Alt scop al coalitiei este de a atrage fondurile internationale.400 de miliarde dolari . unele tari occidentale ca Germania. . vor avea capacitatea de a-si finanta banca la acelasi nivel ca si institutiile occidentale. Norvegia si Elvetia vor fi tentate sa intre in alianta cu statele din pietele emergente in incercarea lor de a se afilia la o noua ordine mondiala bazata pe o moneda mai solida. China si Africa de Sud (BRICS) detin impreuna 43% din populatia lumii si 18% din PIB mondial. care vor putea fi utilizate si de alte tari mai mici. devenind mai atractiva pentru capitalurile provenind din BRIC. exporturile sud africane vor accede mai usor pe piata BRIC iar economia tarii va beneficia de fluxuri investitionale. care in prezent trebuie sa sustina datorii guvernamentale supradimensionate Astfel. acesta putere politică avand posibilitatea de a fi convertita într-un avantaj economic. organizatii vechii de aproape 70 de ani care au servit interesele tarilor occidentale. reprezinta un atu pentru consolidarea legaturilor comerciale şi de investiţii cu toate aceste tari. mai adauga analistul. dar arata ca tara sta la aceiasi masa cu cele mai mari economii emergente. Includerea Africii de Sud in BRIC nu inseamna ca imediat vor creste investitiile si comertul. deoarece nu mai doresc sa foloseasca un sistem monetar cu baze economice instabile.

Dezvoltarea economica a Braziliei. dezvoltarii industriei serviciilor care. cele mai mari rezerve de gaz natural la nivel mondial (la care se adauga resurse importante de petrol si minereuri). Brazilia ramane o natiune latino-americana si una dintre cele mai inegalitare societati.De ce țările BRICS sunt așa de importante ?! Țările BRIC sunt forță motrice pentru creșterea PIB-ului a economiilor emergente. "Daca actualele tendinte se mentin. astfel ca nu va fi tentata sa conteste statu-quo-ul fara a risca propria sinucidere. Regimul politic promovat de New Delhi este democratia. Cresterea puterii economice a Indiei s-a datorat. Este in interesul nostru ca China sa continue sa creasca. Momentul care a dat startul cresterii puterii Indiei s-a produs in 1991. sa progreseze. China este una dintre economiile responsabile de aceste evolutii. Are loc cresterea rapida a economiei ca urmare a numarului mare de forta de munca Schimba consum și a modelului de producție în economia mondială Are loc cresterea influentei lor asupra economiei mondiale ce putea duce la dezechilibrarea acesteia la un moment dat. iar cresterea economica nu s-a bazat pe exportul de resurse energetice. . Elementele de geopolitica care asigura statului rus o pozitie importanta in politica internationala sunt mostenite istoric. o populatie numeroasa (locul 7 in lume). publicat in noiembrie 2008. Rusia: marea putere energetica a lumii Cresterea puterii rusesti in raporturile cu UE se traduce prin dependenta comunitatii in proportie de 40% fata de gazul rusesc. cand statul a decis deschiderea economiei pentru investitorii straini. potrivit Ministerului de Statistica de la New Delhi contribuie in proportie de peste 50% la PIB-ul Indiei. in special. in raport cu celelalte trei puteri economice. sa-si sporeasca nivelul de prosperitate economica. estimeaza ultimul raport al Consiliului National de Informatii al SUA. a fost pana acum. China va avea asupra lumii un impact mai mare decat orice alt stat. Rusia are cea mai mare intindere teritoriala din lume. Pana in 2025 China va fi a doua economie a lumii. Brazilia este considerata drept una dintre cele patru puteri economice emergente ce vor domina anii 2050. Fiind dependenta de prosperitatea pietelor. precum și importanța geopolitică. China va avea un interes fundamental in mentinerea sistemului care ii asigura bunastarea. cea mai dezamagitoare se afirma ca putere mondiala in devenire. conform analizelor recente ale Goldman Sachs. Creste rolul in politica globală . Ar putea deveni cel mai mare importator de resurse naturale dar si cel mai mare poluator".

deţin rezerve energetice. Statele BRICS însumează peste 3 miliarde de oameni. dar reală şi esenţială: Europa este. potrivit comunicatului lansat de banca rusească Vnesheconobank. în special la alimente şi energie. . un promotor al cooperării internaţionale. în mod tradiţional. mult mai bine decât altele. De asemenea. membrii grupului au solicitat o reglementare mai puternică a derivatelor pe mărfuri pentru a se reduce volatilitatea excesivă a preţurilor la alimente şi energie.2222 Membrii grupului vor ca sistemul monetar global să se bazeze tot mai puţin pe dolar Volatilitatea excesivă a preţurilor materiilor prime prezintă noi riscuri pentru relansarea economiei mondiale Statele BRICS au semnat un acord pentru liniile de credit în monedele lor naţionale Reducerea dependenţei de dolar Liderii ţărilor membre vor ca sistemul monetar global să se bazeze tot mai puţin pe dolar. potrivit declaraţiei comune. contribuind substanţial la dinamica economiei mondiale. Aceste ţări denumite „puteri emergente” au reuşit prin politicile iniţiate să atingă ritmuri de creştere economică spectaculoase. iar statele BRICS au nevoie de un context global cooperant pentru a se putea dezvolta. Premisele favorabile pentru o conlucrare consistentă UE-BRICS au la bază o situaţie aparent banală. absorb 53 la sută din investiţiile străine directe şi vor realiza 75 la sută din creşterea economică prevăzută pentru deceniul următor. cât şi de seismul şi criza nucleară din Japonia. are cea mai mare stabilitate politică şi este gruparea economicofinanciară cu cea mai mare experienţă multilaterală. minerale şi agricole enorme. o serie de ţări au făcut faţă şocului. Europa continuă să fie primul ansamblu economic şi comercial al planetei. ce prezintă noi riscuri pentru redresarea economiei mondiale. prezintă noi riscuri pentru continuarea relansării economiei mondiale". Actuala criză financiară deşi a avut un caracter global. Această variaţie a preţurilor materiilor prime a fost accentuată atât de războiul din Libia. astfel că statele grupului BRICS au semnat un acord de cooperare financiară care prevede deschiderea de linii de credit acordate în monedele naţionale ale statelor membre. "O volatilitate excesivă a preţurilor materiilor prime. 50 la sută din consumul mondial de petrol.

Alt scop al coalitiei este de a atrage fondurile internationale. . Ulterior reorientarea banilor va atrage si tari cu resurse precum Chile si Indonezia. Iar in timp ce Statele Unite va ramane legata de tiparnita de bani. unele tari occidentale ca Germania. mai adauga analistul. care vor putea fi utilizate si de alte tari mai mici. Norvegia si Elvetia vor fi tentate sa intre in alianta cu statele din pietele emergente in incercarea lor de a se afilia la o noua ordine mondiala bazata pe o moneda mai solida. ce vor accesa facil finantarile.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->