You are on page 1of 10

CUPRINS

CUPRINS................................................................................................................. 1 Asigurările: abordări teoretice................................................................................ 1 Ghid de interviu:.................................................................................................. 9

Asigurările: abordări teoretice
Am început cu istoricul asigurărilor şi cu câteva definiţii destul de folosite ale acestora, dar şi piaţa de asigurări şi actorii acesteia.

Coordonatele istorice ale asigurărilor
Riscurile şi nevoia de protecţie a omului şi a bunurilor personale
Viața noastră este amenințată de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne afectează capacitatea de muncă sau chiar viața. Asigurarea de viața este modalitatea prin care aceste riscuri sunt preluate de o companie de asigurări, care in schimbul unei sume de bani prestabilite preia aceste riscuri, si în cazul producerii evenimentului nedorit va despagubi persoana asigurată sau beneficiarul acestuia.

1

2005 2 . informeaza AFP. trecând de la 600. De asemenea şi dezvoltarea tehnologiei are aspecte negative şi în afara beneficiilor aduse umanităţii prezintă şi efecte negative : accidente de muncă generate de instalaţii şi aparate defecte.” (Moldpres) De-a lungul timpului au apărut riscuri ce sunt cauzate direct de om : accidente rutiere.Există o serie de riscuri care sunt prezente în viaţa oamenilor încă de la începutul existenţei lor. dar nici măcar cu ajutorul tehnologiei nu au reuşit să se protejeze suficient pentru că forţele naturii sunt practic imposibil de controlat. aeriene şi de navigaţie. accidente de muncă ce sunt cauzate de eroarea umană. distrugerea unor bunuri în urma unei inundaţii sau cutremur. furtuni. Astfel. Drd. care să poată fi folosiţi în cazul în care se înregistrează o pierdere financiară în urma unui anumit risc : decesul unei persoane în urma unui accident. Asta înseamnă crearea unor rezerve de bani. etc. Cluj-Napoca. frig.241 la 6. în cursul ultimului deceniu (2000-2010). furtuni de nisip. şi anume catastrofele provocate de forţele naturii : cicloane. Numărul persoanelor afectate în medie în fiecare an a trecut de la 230 de milioane la 270 de milioane între cele două decenii. în Indonezia. potrivit Federației Internaționale a Crucii Roșii (FICR). şi multe altele care au avut ca rezultat zeci de mii de morţi. Numărul morților s-a dublat chiar între cele două perioade. ”Numărul catastrofelor naturale în lume a crescut cu aproximativ 20 % într-un an pentru a ajunge în 2012 la peste 500. Numărul lor a crescut cu 70 % între 2008 și 2010. numărul catastrofelor a crescut cu 60 % în raport cu deceniul precedent (1990-1999). tsunami în Asia. Alin Tudor Băiescu. etc. Asigurările de viaţă la debutul mileniului III.000 la 1. citată de ROMPRES si MOLDPRES. potrivit raportului anual al FICR. etc.2 milion. inundaţii. secetă. Astfel indivizii au pus accentul pe „ identificarea unor modalităţi de atenuare a efectelor financiare negative generate de aceste pericole „1. Federația a recenzat 427 catastrofe naturale în 2012. electrocutări. poluarea mediului înconjurător.906 dezastre. Ca exemplu avem atâtea cutremure în Japonia. adică de la 4. 1 Ec. cutremure. Prima reacţie a oamenilor a fost să se ascundă şi să se ferească. care atribuie această tendință consecințelor încălzirii climatice. Editura Dacia. furtuni de zăpadă. uragane. îngheţ. Astfel au luat naştere primele tipuri de asigurări.

care în jurul anului 3000 î. a devenit în secolul XV unul dintre cele mai importante centre ale asigurărilor maritime. Epoca regelui Hammurabi al Babilonului . care îl scuteau pe debitor de a le returna în cazul în care marfa sau nava sufereau avarii.e. în cel mai vechi contract de asigurare cunoscut și decid să accepte asigurarile maritime ca practică uzuala. cuprinde cea mai veche dovadă scrisă privind utilizarea unor astfel de practice în domeniul comercial.Asigurările în Antichitate şi Evul Mediu Privind istoria asigurărilor. politice. nu mai putea munci. sociale şi economice ”2. la Genova. 2. suferind un accident. au fost încrustate 282 de clauze ale unui “contract de împrumut”. 7. nu putem vorbi despre ele aşa cum le cunoaştem în prezent. națiunile maritime ale Europei intră. pe un bloc de diorit negru. 3. 2 Idem 1 3 . – perioadă caracterizată printr-o civilizatie unică înfloritoare – au conceput și practicat un sistem de așa-zise credite (împrumuturi) maritime. a unor rente viagere. În 1347. grupate în 9 categorii : 1. o formă rudimentară de asigurare oferea un venit persoanei care. 6. adică polițe de asigurare care nu sunt combinate cu împrumuturi sau cu alte tipuri de contracte. In vremea Imperiului Roman.n. Babilonienii. conjuncturi istorice. În Franţa secolului al XVII-lea apare o formă deosebită de asigurare care presupunea colectarea unor fonduri de la membrii unei comunităţi în vederea acordării acestora. Apar astfel în secolul al 14-lea contracte de asigurare separate. când. pentru că e foarte clar faptul că „ forma şi mecanismul actual de funcţionre al acestui serviciu este rezultatul unui proces complex şi îndelungat de transformări şi adaptări la condiţiile caracteristice diverselor epoci. ca până atunci. Camera de asigurări. 4. înfiinţată în 1310 de către Contele Robert al Flandrei. mai apoi. Sumerienii au fost primii care au format un sistem de asistenţă mutuală pentru a diminua pierderile financiare corespunzătoare transporturilor de mărfuri cu caravane. Astfel sunt prezentate cele mai importante repere din istoria asigurărilor. 5.

perioadă în care se conştientizează existenţa şi a altor riscuri decât cele cunoscute până atunci. cea mai celebră bursă de asigurări din lume. Astfel. „explozia” asigurărilor la nivel mondial în prima jumătate a secolului XX. care relevă prin intermediul datelor pe care le conţine. este prezent un studiu de specialitate. dar apar şi altele noi. când Montgomery Ward & Company a semnat un contract de asigurare prin care angajații săi primeau un venit săptămânal dacă nu puteau munci din cauza problemelor medicale. În anii ce au urmat. în anul 1900 erau înregistrate. şi urmăreşte acoperirea daunelor cauzate de proprietarii de cai şi trăsuri. pagina 15. Asigurarea de răspundere civilă. iar în 1969 existau circa 9700 de aigurări în 4 . 1272 de societăţi de asigurări în 26 de ţări. În 1883. document prin care era autorizată activitatea asigurărilor pentru o durată de 90 de ani. În cartea lui Popescu Macovei „ Contractul de asigurare”. muncitorul german trebuia să fie asigurat împotriva bolilor. în anul 1910. În viziunea lui Bismarck. Iaşi – 1982. a accidentelor de muncă și trebuia să primească bani odata cu pensionarea. editura Junimea. în lume. „ Actul Curţii Asigurărilor”. urmând să se extindă şi la răspunderea proprietarilor de fabrici pentru pagube generate angajaţilor sau unor terţi.8. În acelaşi secol apare în taverna lui Edward Loyd „Gemenele„ Loyd Londra. asigurările erau vândute ca polițe individuale. în anul 1660. în 1910 numărul acestora a crescut la 2540 în 29 de ţări. marile companii de asigurari au început să încheie polițe de grup pentru angajatori. Asigurările către zilele noastre Secolul XIX reprezintă şi el o perioadă importantă pentru asigurări. Prima asigurare de sănătate de grup a fost semnată în SUA. este perioada revoluţiei industriale când afacerile cunosc o dezvoltare nemaiîntâlnită. Regina Elisabeta I a Angliei semnează. 9. La început. instituită şi practicată pentru prima dată în Franţa la începutul secolului XX. asigurarea de sănătate avea să fie prima din normele de protecție socială care avea să fie aplicată.

1. destinate să joace un rol temporar sau intermediar. În ceea ce priveşte viitorul. a cerinţelor în continuă creştere şi diversificare ale clienţilor. cum ar fi ţările din America Latină şi Asia. de a proteja familia. specialiştii anticipează o continuare a dezvoltării acestui domeniu pe seama noilor pieţe insuficient exploatate până în prezent. persoanele dragi. grupat în trei generaţii de „directive”: „ Primele Directive” se referă la drepturile de instalare a societăţilor europene de asigurări într-un alt stat membru. există un obiectiv de atins care presupune conceperea şi punerea în practică a unui cadru legislativ complex. mijlocind procesul de vânzare – cumpărare al acestor servicii financiare. Privind domeniul asigurărilor. „ Directivele cadru”. 6036 – asigurări de bunuri. „ Directivele Secundare” reglementează libertatea prestării de servicii. Tema cercetării – Asigurările de viaţă şi importanţa lor în viaţa oamenilor Asigurarea de viață are multe funcții. dintre care 2673 promovau asigurări de viaţă. care sunt societăţi specializate ce se interpun între asigurătorul principal şi clienţi. Tot mai mult apar şi se impun pe piaţă brokerii de asigurări.71 de ţări. atunci când asigurații nu vor putea. sunt destinate pentru administrarea viitorului. însă fiecare dintre ele are același scop. Mai există şi alte ţări cu potenţial imens dar foarte puţin exploatat. a interesului crescând al indivizilor şi companiilor manifestat faţă de ofertele firmelor de asigurări. fie din cauza 5 . iar 962 de societăţi deţineau în portofoliu toată gama de asigurări. Asigurările în prezent şi viitor O explozie a domeniului asigurărilor apare în Europa Centrală de Est în jurul anilor 1990.

membrii familiei sunt protejați. Obiective: În urma stabilirii temei. menit să mențină nivelul de trai al familei. asigurarea de viata ofeă protecție materială în situația cea mai nefericită. Reiese faptul că în primul rând asigurarea de viața este o protecție materiala. întrebarea este doar când se va întâmpla și nu dacă se va întâmpla. după încheierea unei asigurări de viaţă. În cazul decesului persoanei care a încheiat asigurarea. asigurarea de viață înseamnă pe de o parte independența financiară a celor dragi. comparativ cu perioada în care nu cunoşteau acest subiect? În urma a ce evenimente din viaţa lor. decesul sau incapacitatea de muncă. În ce măsură preţuiesc oamenii viaţa. Din punct de vedere al familiei. iar pe de altă parte o viața linistită pentru asigurat știind că orice s-ar întâmpla. 2. pentru a scoate în evidenţă ceea ce mi-am propus. financiară a familiei și totodata a persoanei care încheie asigurarea. am stabilit şi trei obiective după care să mă ghidez pe parcursul cercetării. De asemenea este o protecție financiară și a persoanei care încheie asigurarea în cazul unui accident. moartea însă este o certitudine. Accidentul este un risc probabil. îşi fac oamenii asigurări de viaţă? Cât de importante sunt asigurările de viaţă pentru oameni? 6 .incapacitatii de muncă provocate de un accident sau din cauza decesului. Pe lângă aceste funcții de protecție. Asigurarea de viață este totodată și o metodă de economisire garantată pe o perioada lungă de timp. când va beneficia de valoarea asigurării ca fiind un venit suplimentar. sau la momentul expirării contractului. familia acesteia va beneficia de un venit compensatoriu.

având ca suport Dicționarul explicativ al limbii române. şi consideră că asigurarea e cea mai bună metodă de a face asta. aleg să-şi facă o asigurare de viaţă doar după ce au avut un eveniment grav în viaţa lor. Persoanele care au peste 18 ani şi îşi fac o asigurare de viaţă.3. calamitate. alcătuit din soți și copii. încredințare. concluziile cercetării. grup de oameni legați prin consangvinitate și înrudire. grup social având la bază căsătoria. totalitatea persoanelor care descind dintr-un strămoș comun. sunt acele persoane care au grijă de viaţa lor.doresc să scot în evidenţă importanţa alegerii lor ca cea mai bună metodă de protejare a vieţii. prejudiciu(material sau moral) FAMILIE. dezastru. şi în urma datelor obţinute. neam. Cu obiectivele stabilite mai sus o să aflu şi motivele mai ascunse ale oamenilor care au ales această metodă. Conceptualizare Voi explica termenii cel mai des folosiți în această cercetare. descendență.Ipoteze: 1. survenit pe neașteptate cu urmări dezastruose. vătămare. operațiune financiară decurgând dintr-un contract sau dintr-o obligație prevăzută de lege. 4. Scopul realizării acestei cercetări Prin studierea acestui domeniu – asigurările de viaţă . precum şi riscurile prezente. punerea în siguranță.acțiunea de a se asigura și rezultatul ei. Persoanele care au peste 18 ani. 3. promisiune fermă. punctele forte ale asigurării de viaţă.formă istorică de comunitate umană. ASIGURARE. eveniment tragic de mari proporții. DAUNĂ-pagubă. 7 . 2. voi realiza un portofoliu cu poveştile cele mai interesante ale intervievaţilor. Oamenii care îşi fac asigurări de viaţă sunt cei care îşi preţuiesc viaţa cu adevărat. prin care asiguratorul se obligă ca în schimbul unei sume primită periodic să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui. 5. CATASTROFĂ-nenorocire mare.

totalitatea actelor săvârșite de cineva în timpul existenței sale. o pozitie socială bună. sau cel puțin a trebuit să-și modifice modul de viață. petrecere a omului pe pământ. o familie pentru care se preocupă și vor să le asigure acestora un tari cel putin decent în cazul decesului. şi pentru a scoate în evidenţă date relevante pentru obiectivele menţionate mai sus. protecție. contribuție. 6. RISC. VIAȚĂ. ceea ce a însemnat că familia nu a mai avut nicio sursă de venit. ansamblu de condiții morale și materiale ori mediu în care se desfășoară existența unei ființe sau a unei colectivități. deoarece am vrut să am anumite puncte de plecare în discuţie.acținea de a proteja și rezultatul ei. dar și femeile își pot face asigurări. beneficiu. SPRIJIN. De asemenea.Universul cercetării Interviul se va adresa persoanelor care au un venit lunar sau anual peste medie.PROTEJARE. Instrumentul de cercetare – interviul semistructurat – Am ales ca instrument de cercetare interviul semistructurat. 8 .existență umană. într-o perioadă de timp.ajutor. ocrotire. 7. favorizare. câștig. din aceleași motive. mod. de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă. vor fi intervievate și persoanele care au supraviețuit în urma unui accident și au realizat că pot face în așa fel încât viața lor să valoreze mai mult sau care au au suferit un accident din cazuza căruia nu au mai putut lucra. tutelă. VENIT. şi acest instrument de cercetare este cea mai bună alegere pentru această cercetare.sumă de bani care revine unei persoane sau firme dintr-o activitate prestată sau din proprietatea deținută. M-am centrat pe problemele punctate mai sus. patronaj. de un pericol.posibilitate de a ajunge într-o primejdie. Majoritatea persoanelor au o afacere sau au bani investiți. a apăra de acțiuni dăunătoare. ocrotire. apărare. Cele mai multe persoane sunt de sex masculin. deoarece intervine sentimentul de responsabilitate și de protejare al familie. fel.

Povestiţi-mi despre viaţa dumneavoastră. Când aţi aflat despre asigurările de viaţă? 4. Bună ziua! Mă numesc Brescan Sorina. Sunteți de accord să-mi răspundeți la câteva întrebări despre acest lucru? 1. sau mai vor fi adăugate altele în funcţie de calitatea datelor oferite de subiecţi. Cum o preţuiaţi? 3. Ghid de interviu: Interviul se va desfășura la sediul unei firme de asigurări cu persoanele care au deja o asigurare.Anexa 1: Privind obiectivele stabilite. În ce condiţii aţi apelat la asigurările de viaţă? Ce s-a întâmplat în viaţa dumneavostră de aţi ales să faceţi acest pas? 6. La ce v-aţi gândit când aţi hotărât să vă faceţi o asigurare de viaţă? 7. sunt studentă la master Contabilitate si Audit din cadrul Universitati Dunarea de Jos Galati și realizez un interviu despre importanța asigurărilor în viața oamenilor. în urma acestora am realizat acest ghid de interviu care mă ajută în cercetarea mea. Aţi fost receptiv/ă din prima la acest subiect? 5. Întrebările stabilite vor fi scoase. Cum priveaţi viaţa înainte să aflaţi despre asigurările de viaţă? 2. Ce importanţă are ea(viaţa) în momentul de faţă comparativ cu importanţa pe care o avea înainte de a face acest pas? 9 . După ce v-aţi făcut asigurarea de viaţă cum vedeţi viaţa acum? 8.

ro/viata/functiile_asigurarii. ed 7. Ce importanţă are asigurarea făcută? 10. Macovei (1982). Considerați că sunteți mai bine apărat acum.ro/proiecte/asigurari_alte_domenii/importanta_asigurarilor_in _societatea_contemporana-48852. cu asigurarea făcută? Bibliografie - Carpenaru. Asigurările de viaţă la debutul mileniului III.Alin Tudor (2005).asigurari-sanatate. Contractul de asigurare.html 10 . Drept comercial român. Editura: Dacia http://www. Stanciu (2007). Editura: Junimea Băiescu.9.regielive. Editura: Universul Juridic Popescu.htm http://facultate.