BAHASA MELAYU TAHUN 5 BIJAKSANA SK KOTA LAMA KANAN

Sila tonton video ini

.

Sekiranya kita menjaga kesihatan diri diri. serangan Malah. Kesihatan diri amatlah penting. kita perlu menjaga kesihatan diri.Tahukah kamu bahawa kesihatan itu asas kesejahteraan hidup ? Sudah tentu ! Sehubungan dengan itu. tubuh kita akan cergas dan minda kita menjadi . daripada kita akan dapat penyakit. menghindarkan cerdas.

Hal ini demikian kerana mereka selalu menjadikan kesibukan sebagai alasan. lemak dan garam galian. kesihatan diri juga dapat dijaga melalui pelbagai aktiviti riadah. kita perlu mengamalkan cara pemakanan yang seimbang. Akibatnya. Apatah lagi. makanan yang seimbang dapat memperkukuh sistem pertahanan diri kita daripada serangan Selain itu. tubuh badan mereka menjadi lemah dan selalu sakit. . protein. Aktiviti riadah sememangnya agak sukar dilakukan oleh sesetengah orang.Tubuh kita memerlukan zat makanan yang utama seperti karbohidrat. Oleh yang demikian. vitamin. penyakit.

Jumpa lagi pada waktu yang sama.Oleh pemakanan sebab seimbang itu. esok ! Salam hormat. Sesungguhnya. aktiviti sedemikian pasti akan menjadikan kita sihat dan sejahtera sepanjang masa. dan jadikanlah beriadah amalan sebagai budaya hidup kita. .

Mengapakah kita perlu menjaga kesihatan diri kita ? SOALAN 1 .

Apakah aktiviti yang dapat menjadikan kita sihat dan sejahtera ? A B Pemakanan yang seimbang Pemakanan yang seimbang dan aktiviti riadah Aktiviti riadah C SOALAN 2 .

Sila nyatakan zat makanan yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Karbohidrat Vitamin Lemak Garam galian Protein SOALAN 3 .

Melalui aktiviti riadah. Betul atau salah ? BETUL SALAH SOALAN 4 . badan kita akan menjadi sihat.

Apakah kesan yang akan terjadi sekiranya kita tidak menjaga kesihatan diri ? SOALAN 5 .

Soalan 1 Soalan 2 Soalan 3 Soalan 4 Soalan 5 Tahniah !!! Jawapan anda BETUL… Klik Di sini .

Soalan 1 Soalan 2 Soalan 3 Soalan 4 Jawapan anda SALAH Sila Cuba lagi… Klik Di sini Soalan 5 .

Oleh yang demikian. Justeru. Walau bagaimanapun. . Apatah lagi. Oleh sebab itu.Selain itu.

Sila cari dan gariskan penanda wacana yang terdapat di dalam petikan. .

Apabila dua ayat digabungkan dengan penanda wacana yang sesuai.Penanda Wacana • • • Penanda wacana ialah rangkai kata yang digunakan untuk menghasilkan karangan yang baik dan teratur. Ia menghubungkan satu ayat dengan ayat yang lain. ayat itu akan menjadi lebih lancar dan sempurna serta mempunyai pertalian idea. . suatu isi dengan isi yang lain dan suatu idea dengan idea yang lain yang saling berkaitan. Penanda wacana juga sering digunakan apabila memulakan perenggan yang baharu.

TELEFON ROSAK .

Murid yang berada di hadapan akan dikehendaki menghafal ayat yang terdapat di dalam sampul surat yang diberi oleh guru. Setelah itu murid tersebut akan membisikkan ayat yang telah dihafal kepada murid yang berada di belakangnya. Masa menghafal yang diberi adalah 2 minit. Murid yang terakhir akan membacakan kembali ayat yang telah disampaikan oleh ahli kumpulan mereka.Cara Bermain Setiap kumpulan dikehendaki untuk membuat satu barisan memanjang ke belakang. .

AKTIVITI BERKUMPULAN .

PIRAMID MAKANAN .

MARI MENYANYI .

Apakah pengajaran yang telah kamu dapat dalam pelajaran hari ini ? .

.Kita perlulah menjaga kesihatan diri dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful