FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SEMESTER MEI 2013

HBPE2103 AMALI PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF

NAMA NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : : :

LIM LI LIAN 801120086444001 801120-08-6444 012-5610199 linlin2984@gmail.com

PUSAT PEMBELAJARAN

:

SEAMEO RECSAM

Pakaian tradisional kaum Melayu.0 PROPS. Kostum makhlum Nien B. Cina dan India untuk watak penduduk kampung.0 TEMA PERSEMBAHAN Berkerjasama dan tolong-menolong 3. 2 .0 JUMLAH MURID 4 orang 5.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF KERTAS KERJA PERSEDIAAN PERTANDINGAN PERGERAKAN KREATIF 1.0 MASA PERSEMBAHAN 10 minit 4.0 TAJUK PERSEMBAHAN Kisah Makhluk Nien 2. ALATAN DAN KOSTUM A.

D. Pokok-pokok (Dibuat dari polisterin dan dicatkan) F.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF C. Latar belakang pentas dihiasi dengan lukisan kampung seperti berikut. Ayam ternakan (Dibuat dari kad manila dan diletakkan di sekeliling pentas) 3 . E. Prop rumah kampung yang ringkas.

4 . Bunyi suara ayam berkokok dan bunyian unggas C. Kampung itu dikenali sebagai Kampung Harmoni. Penduduk kampung yang berbilang bangsa saling menghormati dan bekerjasama antara satu sama lain.0 SINOPSIS PERSEMBAHAN Persembahan ini mengisahkan kehidupan silam di sebuah kampung yang terdiri daripada pelbagai kaum termasuk kaum Melayu. Bunyi kicauan burung E. Lagu rakyat “Hello Hello” D. Lagu – Petikan lagu siri animasi “Kampong Boy” G. 6. Lagu tema “Jaws” oleh John Williams F. 8. Baldi besi yang kosong dan batang kayu pendek.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF G. (iii)Jangan bermain ketika persembahan sedang dijalankan.0 ASPEK KESELAMATAN (i) Ruangan persembahan pergerakan kreatif yang disediakan hendakah cukup luas untuk mengelakkan kecederaan. Corak kehidupan yang sejahtera antara kaum ini akan diperwatakkan oleh 3 orang murid yang berpakaian tradisional kaum masing-masing.0 LATAR MUZIK DAN SOUND EFFECT A.” B. Lagu – Petikan lagu siri animasi “Pada zaman dahulu…. Cina dan India. Mereka hidup bertoleransi dan saling membantu. (ii) Setiap arahan yang diberikan oleh guru hendaklah dipatuhi. Lagu “Warisan” oleh Sudirman 7.

Dalam situasi yang genting ini. mereka sentiasa hidup dalam ketakutan dengan gangguan makhluk yang dikenali sebagai Nien. Murid-murid lain yang mewatakkan penduduk kampung menunjukkan perasaan risau dan takut dengan gangguan makhluk Nien. Dalam babak ketiga. Dalam babak persembahan kedua ini. semua penduduk kampung dapat hidup dengan sejahtera selama-lamanya. makhluk Nien tidak lagi mengganggu penduduk kampung tersebut yang sentiasa bekerjasama dan bersatupadu kerana takutkan bunyi kuat yang dihasilkan. Akhir sekali. rumah Awang telah diganggu oleh makhluk Nien. Makhluk Nien ini berparas rupa seperti singa dengan mempunyai satu tanduk di dahi kepalanya. Dengan itu. seorang murid-murid akan mewatakkan penduduk kampung yang bernama Awang. Pada satu hari. 5 . seorang murid akan beraksi sebagai makhluk Nien yang ganas dan suka menggangu penduduk kampung. Awang terpaksa memukul baldi besi yang kosong untuk meminta tolong. Awang tidak menyangka bahawa bunyi yang kuat itu telah menakutkan makhluk Nien dan ia terus melarikan diri. Awang telah menyeru semua penduduk kampung bersatupadu dan bekerjasama untuk menghasilkan bunyi getaran yang kuat bagi mengusir gangguan makhluk Nien pada setiap hujung bulan. Dalam babak terakhir persembahan. Makhluk Nien sentiasa datang ke kampung itu pada hujung bulan untuk mendapatkan makanan dengan merampas binatang ternakan penduduk kampung.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF Akan tetapi.

Pada masa yang sama. Melayu) Ah Seng (Kaum 2) Secara perlahan-lahan.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF 8.... mereka Pelan pergerakan 1 6 . 3) Kemudian 3 orang penduduk kampung iaitu Awang (Murid A). Ah Seng (Murid B) dan Muthu (Murid C) berjalan keluar dari bahagian kanan pentas menerusi prop rumah kampung mengikut lintasan berbentuk ‘S’ sambil menghayunkan badan ke kiri serta ke kanan seperti sekumpulan burung yang terbang di udara (Pergerakan lokomotor). lagu ini digantikan Cina) dengan suara ayam berkokok dan Muthu (Kaum bunyian unggas yang menggambarkan India) Segmen (Masa) 1 Entry (2 minit) suasana pagi sebuah kampung.” Awang (Kaum dipasangkan.0 SUSUNAN PERSEMBAHAN/KOREOGRAFI Susunan persembahan/Jenis pergerakan Watak Tema dan unsur pergerakan Tema dan unsur pergerakan yang terlibat dalam segmen in adalah seprti Lakaran koreografi 1) Lagu siri animasi “Pada zaman dahulu.

pergerakan 2 7 . pokok dan ayam ternakan) dan berdiri di tempat yang ditetapkan. murid A. Lagu “Hello Hello” masih dimainkan sehingga segmen in berakhir.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF Segmen (Masa) Susunan persembahan/Jenis pergerakan turut melambaikan tangan ke arah penonton yang diiringi oleh lagu rakyat “Hello Hello”. Mereka turut bertarian joget dengan gembira. murid B serta murid C akan bersalam antara satu sama lain. Watak Tema dan unsur pergerakan Lakaran koreografi Pelan 4) Selepas sampai di tengah pentas (Berlatar belakangkan rumah kampung.

4) Apabila murid D nampak prop ayam ternakan. lagu tema “Jaws” yang seram India) dan cemas dimainkan.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF 2 (3 minit) 1) Ketika murid A. makhluk Nien (Murid D) Ah Seng (Kaum bergerak secara senyap-senyap di prop Cina) celahan pokok lalu mengganas. ia terus menangkapkan ayam ternakan itu dan menggarang. Makhluk Nien Pergerakan lokomotor Pelan pergerakan 3 Pergerakan lokomotor Pelan pergerakan 4 Pergerakan lokomotor Pergerakan peralatan manupulatif Pelan pergerakan 5 Pelan pergerakan 6 8 . Pada masa Muthu (Kaum yang sama. 2) Ia telah menakutkan murid A. murid B dan murid C. 3) Murid D yang mewatakkan makhluk Nien terus melompat ke ke tempat-tempat yang ditetapkan di atas pentas dan menggarang. Mereka dengan pantasnya berlari tanpa hala tujuan menuju ke belakang pantas. murid B dan murid C Awang (Kaum beriang-ria dengan bunyi kicauan burung Melayu) dimainkan.

Pergerakan lokomotor Pelan pergerakan 7 Pergerakan lokomotor Pelan pergerakan 8 4) Murid A terpaksa menggunakan baldi besi yang kosong dan mengetuk baldi itu dengan kayu pendek dengan kuat untuk meminta tolong. pergerakan bukan lokomotor & pergerakan Pelan pergerakan 9 9 . Lagu tema “Jaws” yang seram dan cemas dimainkan sekali lagi. Murid D tidak tahan dengan bunyi yang kuat itu lalu mengundurkan diri. Watak Awang (Kaum Melayu) Jenis pergerakan Lakaran koreografi 2) Awang (Murid A) yang sedang memberikan makanan yang diisi Makhluk dengan baldi besi kepada ayam ternakannya dengan gembira Nien sekali sambil bersiul-siul. 3) Tiba-tiba makhluk Nien (Murid D) muncul di hadapannya dengan ganas sekali.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF Segmen (Masa) 3 (3 minit) Susunan Persembahan 1) Lagu siri animasi “Kampong Boy” dimainkan. Pergerakan manipulatif peralatan.

Murid A. lokomotor dan pergerakan manupulatif peralatan Pergerakan Pelan Pelan pergerakan 11 Pergerakan bukan lokomotor Pelan pergerakan 10 Lakaran koreografi 10 . baldi besi dan gendang dengan kuat setelah melihat kemunculan murid D dengan beriramakan lagu. Nien Pergerakan 3) Lagu “Warisan” dikecilkan suaranya secara beransur-ansur dan digantikan dengan lagu tema “Jaws”.HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF lokomotor Segmen (Masa) 4 Tamat (2 minit) 2) 1) Susunan Persembahan Watak Jenis pergerakan Lagu “Warisan” oleh Sudirman dipasangkan Awang untuk melambangkan cintanya penduduk kampung terhadap (Kaum kampung mereka. baldi besi dan (Kaum India) gendang untuk berhadapan dengan makhluk Nien (Murid Makhluk D). murid B dan murid C memukul tin kosong. Melayu) Ah Seng Awang (Murid A) menghimpunkan Ah Seng (Kaum Cina) (Murid B) dan Muthu (Murid C) di hadapan rumah dengan Muthu bersiap sedia peralatan seperti tin kosong.

HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF 4) Segmen (Masa) 4 Tamat (2 minit) 5) Sudirman dengan Murid D tidak tahan dengan bunyi yang kuat itu dan melonjat-lonjat lalu melarikan diri. murid A. Mereka melonjat-lonjat setelah berjaya mempertahankan Watak lokomotor Jenis pergerakan Pergerakan bukan lokomotor pergerakan 12 Lakaran koreografi Pelan pergerakan 13 kampung sendiri. murid B dan murid C berjaya mengusir murid D lalu Lagu “Warisan” oleh dimainkan gembiranya semula. Susunan Persembahan Akhirnya. 11 .

HBPE2103 PERGERAKAN ARTISTIK DAN KREATIF APENDIKS RUJUKAN / REFERENSI Kementerian Pelajaran Malaysia. Malaysia: Putrajaya. 12 . (2006). Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 20062010.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful