Tonggak 12 Pendahuluan Penjawat-penjawat awam yang beretika dan bermoral tinggi dapat membantu kerajaan bagi mencapai

Wawasan 2020. Lanjutan dari itu kerajaan telah mengetengahkan kepentingan dua belas nilai dan norma-norma kerja yang dikenali sebagai Tonggak Dua Belas. 1. Menghargai Masa 2. Ketekunan Membawa Kejayaan 3. Keseronokan Bekerja 4. Kemulian Kesederhanaan 5. Ketinggian Peribadi 6. Kekuatan Sifat Baik Hati 7. Pengaruh Teladan 8. Kewajipan Menjalankan Tugas 9. Kebijaksanaan Berhemat 10. Keutamaan Kesabaran 11. Peningkatan Bakat 12. Nikmat Mencipta ------------------1. Menghargai Masa Amalan Positif Amalan Negatif -Menepati Masa -Berbual-bual Kosong -Menyengerakan Tugas -Tidak Menyenggarakan Tugas -Mempunyai Perancangan Waktu -Tidak Merancangkan Pekerjaan -Bijak Menguruskan Masa Yang Diberi -Melayan Tetamu Yang Tidak Berkenaan -Menumpukan Masa kepada Kerja Produktif -Tinggalkan Pejabat Untuk Urusan Peribadi -Menetapkan Target Date -Berniaga di Waktu Pejabat -Menyelesaikan Tugas Dalam Masa Yang Ditetapkan -Ke Kantin Waktu Bertugas -Tiada Sence Of Urgency -Tidak Merancang Pekerjaan -Membuat Kerja Peribadi Di Pejabat -Tidak Peka Kepada Pembaziran Masa 2. Ketekunan Membawa Kejayaan Amalan Positif - Gigih, Rajin, Tekun, Sabar, Berdisiplin, Cekal dan bersemangat dalam melaksanakan sesuatu tugas yang diarahkan walaupun menghadapi banyak rintangan. - Bercita-cita tinggi - Sanggup berkorban

Amalan Negatif -Mudah tersinggung -Mudah putus asa -Tidak bercita-cita tinggi -Disuruh buat baru buat -Kurang berdisiplin -Tidak bersemangat -Tiada inisiatif -Suka bertangguh

1

Kemulian Kesederhanaan Amalan Positif -Tidak tamakkan pangkat dan kedudukan -Tidak membazir dalam perbelanjaan pejabat -Merendah diri -Mesra dalam pergaulan -Tidak memperagakan kemewahan -Sedia menerima cadangan dan nasihat 5. Ketinggian Peribadi Amalan Positif Amalan Negatif -Menganggap kerja sebagai beban -Tidak diberi masa yang cukup -Tidak diberi tanggungjawab yang mencabar -Tidak dipercayai dan selalu dicurigai -Hanya menunggu arahan sahaja. Pengaruh Teladan Amalan Positif -Bermoral dan berakhlak tinggi -Tertib dan beradap sepanjang masa Amalan Negatif -Kasar dan kurang sopan -Berdendam -Bermuka-muka -Mudah buat kritikan tetapi tidak boleh menerima kritikan -Suka hina dan caci orang -Sombong & penting diri sendiri -Cepat menuduh dan menghukum tanpa siasatan Amalan Negatif -Buruk perangai -Jahil dan tidak suka membaca 2 .berbudi mulia -Dan berkerjasama -Boleh menerime teguran 7. Keseronokan Bekerja Amalan Positif -Menggap kerja sebagai ibadat -Mempunyai Inisiatif sendiri -Menghasilkan sesuatu yang berfaedah -Sedia memberi kerjasama 4. Amalan Negatif -Menonjol-nonjolkan diri -Berlakuan mengada-ngada -Berlebih-lebihan mengampu ketua -Memperagakan kemewahan dan kedudukan -Sombong dan meninggi diri -Membesarkan perkara kecil Amalan Negatif -Sombong dan suka menunjuk-nunjuk -Tertib dan baik budi bicara -Sukar untuk membuat kebajikan -Berilmu dan berpengetahuan luas -Mengumpat dan memfitnah rakan sejawat -Berlumba-lumba membuat kebajikan -Tamak mengejar pangkat dan kedudukan -Bersopan-santun dan sederhana dalam kelakuan -Menghina dan merendahkan usaha orang lain -Bekerjasama dan saling hormat-menghormati -Hasad dengki -Bertanggungjawab -Bersih dari sifat dengki -Berpura-pura dalam tindakan -Pemarah dan tidak sabar 6. Kekuatan Sifat Baik Hati Amalan positif -Pemaaf dan berhemah tinggi -Ikhlas dan bertimbang rasa -Simpati kepada kesusahan dan masalah orang lain -Pemurah dalam usaha kebajikan -Ramah.3.

Peningkatan Bakat Amalan Positif -Memberi dorongan terhadap kreativiti -Memberi pengiktirafan kepada usaha-usaha orginal -Mengalakkan pencambahan fikiran -Memberi galakan kepada pemikiran baru -Berani mencuba idea-idea baru 3 Amalan Negatif * Tidak memberi galakan dan menyekat pemikiran baru * Tidak menghargai bakat yang ada * Memperkecilkan usaha orginal * Berpuashati dengan tahap bakat yang ada .Kebijaksanaan Berhemat Amalan Positif -Berhati-hati apabila berbelanja -Mengadakan sistem kewangan yang berkesan -Tidak membazir harta kerajaan datangnya dari rakyat -Bertanggungjawab keatas setiap perbelanjaan -Tahu membezakan antara keperluan dengan kemewahan 10.cermat dan berdisiplin -Inisiatif 9. Keutamaan Kesabaran Amalan Positif * Tenang menghadapi masalah rumit * Mempunyai perhitungan jauh * Tahan menerima cabaran * Tidak putus asa * Pemaaf dan berhemah tinggi * Cermat dalam tutur kata Amalan Negatif -Tidak boleh diharapkan -Suka bangkang dan berdalih apabila diberi tugas -Tidak bersungguh-sungguh -Tidak peka kepada kualiti -Tidak taat kepada arahan -Selalu buat silap -Tidak ikut peraturan -Suka bertangguh Amalan Negatif -Boros dan suka membazir -Tidak cermat dengan harta kerajaan -Kurang peka dan bakhil kepada keperluan awam -Suka berbelanja besar tidak kena pada tempatnya -Bermewah dengan harta kerajaan -Memperaga kehebatan dan kemewahan Amalan Negatif * Cepat mengalah * Berpandangan sempit * Tidak tahan menghadapi kesusahan * Tidak sanggup berkorban * Takutkan cabaran * Selalu mengubah pendirian dan keputusan 11.-Rajin dan kuat kerja -Amanah dan bertanggungjawab -Berbudi mulia serta merendahkan diri -Gemar da cintakan ilmu yang bermanafaat -Dengki dan buruk sangka -Mempersendakan agama -Kedekut -Suka mencari helah untuk mengelak tanggungjawab -Sensitif dan pemarah 8. Kewajipan Menjalankan Tugas Amalan positif -Sentiasa bertangungjawab terhadap tugas yang diberi -Tekun dan sabar menjalankan tugas -Boleh di harap untuk menyempurnakan tugas -Mementingkan kualiti -Bersikap profesional dan cekap -Cepat.

2. Mendidik guru lebih sabar dan berdedikasi dalam mendidik anak bangsa. 4. Nikmat Mencipta Amalan Positif * Berani mencuba * Sentiasa mencari idea baru dalam menyelesaikan masalah * Gembira melihat wujudnya idea dan kaedah baru dalam pentadbiran * Sentiasa dalam cabaran intelektual * Merasa puas kerana sesuatu idea atau cadangan dapat dilaksanakan dan dimanafaatkan KEPENTINGAN TONGGAK 12 KEPADA GURU 1. Memastikan guru mengamalkan nilai dan etika yang betul di tempatn kerja. Memberi tanggapan kepada guru bahawa mendidik anak bangsa merupakan bukan satu bebanan namun amanah yang harus dilaksanakan. 7. 3. 6. Meningkatkan kualiti perkhidmatan guru di tempat kerja. 9. Membentuk peribadi guru dengan nilai dan sahsiah yang tinggi. 8. Mewujudkan suasana yang lebih seronok di tempat kerja bukannya tekanan. Amalan Negatif * Takut menemui kegagalan * Memandang remeh usaha orang lain * Berpuashati dengan kedudukan yang sedia ada * Pemikiran tidak dinamik * Tidak suka pembaharuan * Tidak sabar dalam penciptaan baru 4 .-Mengenal dan memupuk bakat yang ada -Menyediakan persekitaran yang dapat melahirkan idea-idea baru 12. Mendidik guru untuk mengunakan sumber yang sedia ada dengan optimum. 10. Memastikan guru mengunakan masa dengan optimum dalam waktu kerja bagi menghasilkan kerja yang berkualiti. Menjadi teladan kepada komuniti di sekeliling dan juga masyarakat di luar. 5. Melahirkan guru yang lebih produktif dan berdaya saing dalam perkhidmatan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful