Chirurgia cancerului rectal – checklist

INSTRUCTIUNI Raport de sinteza
    Consta in 19 date esentiale urmate de raportul dumneavoastra narativ. Dictati toate elementele din lista. Daca un item nu este aplicabil, dictati „inaplicabil”. Specificati numarul elementului, numele si raspunsul (nr. 5. Procedura: Proctocolectomie totala)

MOSTRA RAPORT OPERATIV
1) Preambul clinic Pacient in varsta de 55 ani, barbat, se prezinta cu rectoragii. Acesta are o tumora mare ce se intinde pana la 7,5-11 cm de la marginea anala. Acesta a primit o cura lunga de radioterapie si se prezinta pentru cura chirurgicala a tumorii rectale. 2) Raport de sinteza 1. Radioterapie preoperatorie: cura lunga (5 saptamani) 2. Imagistica preoperatorie: ERUS, CT abdominal/pelvin si CXR 3. Stadializare preoperatorie: T3 N1 Mx 4. Urgenta operatorie: electiv 5. Scopul operatiei: curativ 6. Procedura: Excizie mezorectala totala (EMT) cu anastomoza colo-anala 7. Tehnica: deschis 8. Stomie de redirectionare: da, ileostomie 9. Inaltimea tumorii: de la marginea anala, la sigmoidoscopie a fost de 7,5 cm preoperator 10. Inaltimea anastomozei: de la marginea anala suspectata a fi de 3-4 cm, neexaminata la sigmoidoscopie 11. Anastomoza: capsata 12. Reconstructia: anastomoza latero-terminala 13. Mobilizarea flexurii splenice: nu 14. Testul de continenta aeriana: fara scurgere 15. Rezectie multiviscerala: nu 16. Aderente intra-abdominale: niciuna

17. Cancer rezidual: niciunul 19. Evenimente neprevazute: niciunul 3) Raport narativ Se va scrie raportul narativ operator impreuna cu detaliile aditionale. . Specimen chirurgical: grad 3 18. Transfuzii sangvine: nu 20.

ileostomie o Da. Tehnica: o Laparoscopic (fara incizii abdominale) o Laparoscopic asistat o Laparoscopic convertit in deschis o Deschis 8. Inaltimea anastomozei: Cm de la marginea anala pe sigmoidul rigid in operatie . Procedura: o Excizie mezorectala subtotala (EMsT) cu anastomoza colo-rectala o Excizie mezorectala totala (EMT) cu anastomoza colo-anala o Procedura Hartman cu EMT si jonctiune ano-rectala capsata o Procedura Hartman cu EMsT si rect capsat o Rezectie abdominoperineala cu colostomie permanenta o Proctocolectomie totala o Colostomie cu ansa de deviatie (fara rezectie) o Ileostomie cu ansa de deviatie (fara rezectie) 7. 1-3) M(x. Radioterapie preoperatorie: o Niciuna o Cura scurta (5 zile) o Cura lunga (5 saptamani) o Alta (specificati) o Necunoscuta 2. 0. Stadializarea preoperatorie (TNM): T(x. colostomie o Nu 9. Imagistica preoperatorie: o Niciuna o RMN o ERUS o CT abdominal/pelvis o CXR o Necunoscuta 3. Inaltimea tumorii: Cm de la marginea anala pe sigmoidul rigid sau flexibil 10. Scopul operatiei: o Curativa o Paleativa 6.1) PREAMBUL CLINIC Se vor scrie datele corespunzatoare. Stomie de redirectionare: o Da. Urgenta operatorie: o Electiva o Urgenta – obstructie o Urgenta – sangerare o Urgenta – perforatie o Detaliile operatorii 5. 0. 0. 1) 4. 2) RAPORT DE SINTEZA Detalii Preoperatorii 1. 1-4) N(x.

Anastomoza: o Niciuna o Capsata o Manuala 12. Aderente intra-abdominale: o Niciuna o Putine o Multe/dense 17. Reconstructia: o Niciuna o Anastomoza dreapta o Anastomoza latero-terminala o Punga colonica in J o Coloplastie transversa o Anastomoza anala cu punga ileala o Alta (specificati) 13. specificati (drept. specificati (drepta. bilateral) o Vezicule seminale. excizia incompleta a mezorectului. fara defecte) 18. bilateral) o Trompe uterine (drepta. excizia completa a mezorectului. fascia mezorectala intacta.11. defecte superficiale in fascia mezorectala ce nu expun musculara rectala) o Grad 3 (buna. marginile exciziei pozitive) o Metastatic (metastaze distale evidente in momentul interventiei chirurgicale) 19. Rezectia multiviscerala: o Nu o Vezica urinara o Ovare. bilaterale) o Uterul o Ureter. specificati (drept. Evenimente neprevazute: o Niciunul o Descrieti (daca au aparut) . Mobilizarea flexurii splenice: o Da o Nu 14. stanga. Test de continenta aeriana: o Fara scurgere o Scurgere reparata o Scurgere deviata o Nerealizata 15. Cancer rezidual: o Niciunul o Local/regional (imposibil de curatat boala rectala. specificati unitatile de sange folosite (PRBC) o Nu 20. bilaterale) o Vagin o Prostata o Altele (specificati) 16. excizia completa a mezorectului. stang. defecte profunde in fascia mezorectala care expun musculara rectala) o Grad 2 (acceptabila. stang. Specimen chirurgical: o Nerecoltat o Gradul 1 (slaba. stanga. Transfuzii sangvine: o Da.

3) RAPORT NARATIV Se va scrie raportul narativ operator impreuna cu detaliile aditionale. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful