3JMJOEBTJ allegato a Basilicata Mezzogiorno  inserto di Basilicatanet.it  Reg JTUSB[JPOF N°  268/1999 Tribunale di Potenza.

 Editore: Regione Basilicata - Via V. Verrastro - 85100 Potenza. Direttore: Giovanni Rivelli

ALIU I KERKOI NJE ARME. BAJRONI IA NISI, POR VEZIRIT NUK I RANE NE DORE

HISTORI

NJE LETER SURPRIZE E BAJRONIT
Agron Alibali

RILINDASI
Suplementi i së dielës te SHQIPTARJA.com
E-mail: rilindasi@gmail.com Viti III - Nr: Nr:1 E diel, 6 janar 2013 Kryeredaktore: Admirina PEÇI

Na ndiqni edhe online
www.shqiptarja.com

Ia nisi Ali Pashës T epelenës, por nuk mbërriti kurrë Tepelenës,
P
as vizitës së Lord Byron-it [Bajron] në kalanë e Tepe lenës- selinë e Aliut - me 24 tetor 1809 midis tyre lindi një miqësi e madhe, që përfshinte edhe letërkëmbim. Pesë vjet më vonë, rreth vitit 1814 Aliu i kishte nisur një letër Lordit britanik, nëpërmjet Dr. Holland-it, mjekut dhe mikut personal të Aliut dhe njërit nga doktorët më të famshëm në Londër. Kjo letër e Aliut ishte në latinisht dhe u soll dorazi nga Janina në Londër. Ka rëndësi të theksohet se ndryshe nga sa mendohet, Aliu në kancelarinë e vet nuk përdorte vetëm osmanishten dhe greqishten, por edhe latinishten. Letrën e Aliut nuk e kemi të plotë. Ajo përmendet nga vetë Bajroni, dhe dimë se fillonte me frazën "exellentissime, nec non Carissime". Në letrën për Byron-in Aliu nuk ngurron t'i të përcjellë kërkesën për një armë. Në foto: Lord Bajroni, Ali Pashe Tepelena dhe faksimile të letrave të panjohura të gjetura në arkivën e Universitetit të famshëm amerikan Dartmouth më saktë në Bibliotekën Rauner të Koleksioneve të Posaçme shoqëruar me dokumentin e lëshuar nga vetë arkivi Ajo nënshkruhej me "ALI VIZIR". Aliu kishte një koleksion të madh armësh të rralla dhe të çmuara, ku spikaste një "pistoletë" nga vetë Napoleoni, të cilën ia tregonte vizitorëve të huaj. Pistoletat në atë kohë kanë qenë ndryshe nga ato të sotmet, prandaj ndofta ato ishin më të afërta me atë që sot e quajmë dyfek. I mahnitur nga Shqipëria, njerëzit dhe natyra e saj, si edhe nga karakteri i Aliut - Byroni vendosi t'ia plotësojë kërkesën udhëheqësit shqiptar. Ai e blen armën e çmuar dhe vendos ta përcjellë atë bashkë me një letër. Korrier do të ishte avokati dhe profesori i pasur amerikan nga Bostoni, George Ticknor [Xhorxh Tiknor], studiues i shquar, autor i veprës klasike Historia e Letërsisë Spanjolle. Ticknor, që më vonë drejtoi për 15 vjet në Harvard katedrën e studimeve të letërsisë së gjuhëve frënge dhe spanjolle, deri vijon në faqen 14-15 sa ia përcolli...
○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Armët e Skënderbeut dhe ndërgjegjia kombëtare
Nga përpjekjet e para për të zbuluar dhe përshkruar flamurin dhe armët e heroit në kohën e rilindasve, tek lëvizjet e viteve'30, periudhës së luftës e deri tek ngjarja e bujshme, ekspozimi i para pak javëve në Shqipëri...
Dorian Koçi vetdije e lidhjes shpirtërore me Evropën pas një tramatizimi shumë të rëndë të kaluar nga pushtimi dhe bashkëjetesa me otomanët do të ringjallej prapë në fund të shekullit të XIX, vite kur fillojnë e plazmohen sërish idetë evropiane të shqiptarëve. Një rol përcaktues dhe të rëndësishëm do të luajë memoria historike ku të gjithë rilindasit do ti drejohen figurës së Skënderbeut dhe aksioneve të tij politike dhe ushtarake si pjesë e rëndësishme e koalicioneve evropiane mesjetare. Mirëpo Skënderbeu nuk do të mund të ringjallej i vetëm pa simbolet e tij që kishin shenjuar historinë dhe shkëlqyer në epokën e vet, ndaj...

Lindita Ahmeti: Jam jashtë atdheut pa pasaportë shqiptare
Poetja që jeton çdo ditë të jetës pas karriges me rrota rrëfen ëndërrat e saj, fëmijërinë, dilemat, frikën e të jetuarit në Maqedoninë e para `90 ku intelektualët përndiqeshin, rrugën që e çoi drejt poezisë, frymëzimet...
Admirina Peçi e njihni Lindita Ah metin? Është një poeteshë e mrekullueshme, me një shpirt të madh, një botkuptim të rrallë për jetën, me një optimizëm dhe energji të pakrahasueshme me askënd, me buzëqeshjen më rrezëllitëse që keni parë...një vajzë me shumë fat për shumëçka... dhe... nuk do ta besonit këtë nëse them, Lindita Ahmeti nuk ka hedhur kurrë një hap në jetën e saj. Ka jetuar gjithë jetën në karrigën me rrota...e mbase për këtë shkak ka ëndërruar të fluturojë si zogjtë, si fluturat, si xixëllonjat... Në një varg intervistash për fëmijërinë me poetë e shkrimtarë, një vit më parë projektova edhe këtë intervistë me Lindita Ahmetin. Për shumë shkaqe ajo mbeti në pritje në arkivin tim, për të më ngacmuar shpesh herë, dhe për të mbërritur te lexuesi vetëm sot... Në këtë fillimviti, ia vlen të lexosh Linditën, e cila na frymëzon për jetën, për guximin, optimizmin dhe forcën, që i duhet çdokujt prej nesh, për t'iu dhënë kuptim ditëve... Lindita, një fëmijë ka këndvështrimin e tij për botën. Të gjithë e dimë se nga ai këndshikim bota është ndryshe.. Ju kujtohet si e konceptonit botën kur ishit fëmijë? Si mund ta konceptojë botën një fëmijë i cili...

P

ërvjetori i sivjetshëm i pavarësisë solli në Shqipëri dy thesare të vërteta të kulturës materiale dhe shpirtërore të shqiptarëve. Në ambjentet e Biblotekës Kombëtare u ekspozua libri i parë i plotë në gjuhën shqip, Meshari i famshëm i Gjon Buzukut dhe në muzeun kombëtar armët e heroit kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastriot Skënderbeut. Të dyja këto vlera të mëdha të kulturës shqiptare ruhen në Biblotekën e Vatikanit dhe Muzeun e Vienës, larg Shqipërisë në zemër të Evropës duke shprehur qartë dhe identitetin evropian të shqiptarëve të asaj periudhe. Ky identitet dhe

A

Barile si Betlehemi, pak Shqipëri në grazhdin e gjallë të Materës
Shoqata pro-loco me mbi 35 figurantë rikrijoi skenën "Barile si Betlehemi" me inskenimin e Erodit, të Masakrës së të Pafajshmëve dhe të Familjes së Shenjtë

faqe 16-17
○ ○ ○

faqe 17
○ ○ ○

faqe 18-20
○ ○ ○

sh. Dokumenti. pjesën dërguese apo adresën. i shkruar dorazi nga vetë Lord Byron.d. armë të Aliut ndodhen sot të shpërndara në muzeume të ndry- shme të botës si p. Aliu natyrisht mbahej mend edhe për masakrat dhe mizoritë ndërvëllazërore që kreu ndaj popullsisë së pafajshme të Kardhiqit dhe Hormovës. 67]. i dha atij një letër për Aliun bashkë me armën e famshme.Longfelloë-ut. Lordi anglez ia bleu. dhe letrën.9. 43. Transkriptimi i plotë i letrës në original dhe përkthim i saj jepet më poshtë. përpjekje e cila u mbyt me hekur e gjak me një kosto shumë të lartë dhe i hapi rrugë kryengritjes greko-arbërore në More. MIrëpo letra e Byron-it nuk i mbërriti Aliut asnjëherë. dhe ndofta edhe në Stamboll. me stil dhe kaligrafi të përsorur. me stil dhe kaligrafi të për për.14 ZBULIMI SH. i shkruar dorazi nga vetë Lord Byron. Ai vendosi të shkojë në Spanjë. 6 janar 2013 RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I P ERSONAZHET ARKIV LETRA E PADERGUAR. rrjedhimisht. i shkroi dhe një letër ..m. në ndonjë muzeum të Londrës. 63.. që Aliu ishte de facto sundimtar shqiptar i Provincës së Shqipërisë. Së dyti.82..th. ka dy pjesë: sorur sorur. . . dhe jo në Shqipëri e Greqi. Letra e Byron-it mban datën 25 qershor 1815. vetëm një faqe. Emërtimi "Epir" nuk përmendet fare në letër.shqiptarja.com www. dhe Byron pasi mësoi se Tickner do të udhëtonte në Ballkan. Natyrisht që kjo nuk ishte letër zyrtare dhe interpretimi në thelb kufizohet në sferën personale të marrëdhënieve. 62... pra. Ata u takuan disa herë. as arma nuk ranë në duart e vezirit. Ticknor Dokumenti. Përveç Athinës. ka dy pjesë: pjesën dërguese apo adresën. dhe po e botojmë. planet e tij ndryshuan. Mirëpo. Pjesa dërguese ka rëndësi për titullin me të cilin Lord Byron i drejtohej Aliut. icknor George T icknor. sikurse shkruan më vonë Tickner. Pjesa dërguese ka rëndësi për titullin me të cilin Lord Byron i drejtohej Aliut. Dorëshkrime dhe Libra të Rralla.com E diel. dhe letrën. ia nisi përmes avokatit letër. Po në Shqipëri a gjindet ndonjë trashëgimi e Aliut tek ndonjë nga muzeumet e vendit? Kujtimi i Aliut duhet të ketë qenë i gjallë në mendjen e shqiptarëve të brezit të pavarësisë 100 vjet më pare për përpjekjen e dështuar të themelimit të shtetit të parë shqiptar pas Gjergj Kastriotit.. si dhe i shprehte dëshirën "për ta vizituar sërish Shqipërinë . Në atëkohë Byron sapo ishte martuar dhe jetonte në një shtëpi të madhe përdhese në lagjen Piçadilly të Londrës. në Muzeun Metropolitan në Nju Jork me nr. Lord Byron-i i shkruan Ali Pashë Tepelenës Ali Pasha i kishte kërkuar përmes një letre që Bajroni t'i blinte një armë. nga përmbajtja e letrës mësojmë për raportet e afërta miqësore midis tyre. 61. Ajo është e shkurtër. Rëndësi këtu ka. "Dy nga letrat i zotëroj ende unë" shkruante ai më vonë. por as letra. qëndrimi i Byron-it ndaj pozitës juridike të Aliut. mirëpo prapëseprapë nuk mund të mohohet që Lordi britanik njihte gjendjen në fakt . dhuratë e vitit 1943 nga Grisëold e Sloane. por ka shumë të ngjarë që të jetë pjesë e koleksionit të pistoletave të Byron-it në Muzeun Benaki të Athinës. Falë bujarisë së Bibliotekës së Rauner. Rrugëtimi i paparashikuar dhe i çuditshëm i sendeve dhe letrave personale të profesorit amerikan pas vdekjes e sjell atë sot në Arkivën e Universitetit të famshëm amerikan Dartmouth. më saktë në Bibliotekën Rauner të Koleksioneve të Posaçme: Arkiva. Për personalitetin e shquar britanik "Lartësia e T ij" Ali Tij" Tepelena në qer qershor 1815 ishte Kryetari i Shqipërisë [V ezir or [Vezir Pasha of Albania] me seli në Janinë Në foto: Lord Byron Po arma? Ndofta ajo duhet të jetë diku. një kopje të letrës së padërguar të Bajronit e zotërojmë sot. Agron Alibali vijon nga faqja 13 . Për personalitetin e shquar britanik "Lartësia e Tij" Ali Tepelena në qershor 1815 ishte Kryetari i Shqipërisë [Vezir or Pasha of Albania] me seli në Janinë. Byron i uronte Aliut që shëndeti dhe begatia e tij të vazhdonin më tej në të ardhmen. pistoletën ia ktheu Byronit. u takua me Lord Byronin ne Londër në qershor 1815.vendin ku kujtimi i miqësisë së Lartësisë Tuaj ndaj të huajve do të mbetet përgjithmonë i dashur për mua". tek Muzeumi Tareq Rajab në Kuëait [katalogu 60.

ku dergjen eshtrat e familjarëve të Aliut. mund të flitet për kthimin në atdhe të trupit të këtij shqiptari dhe "humbësi tjetër të madh". Nëse ngrihet. të ndërtuar prej tij. Vetëm disa eksponate ka për Aliun në Muzeun Kombëtar. 6 janar 2013 www.shqiptarja.RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I ZBULIMI 15 SH. është prone e patjetërsueshme e shtetit shqiptar.Gëzohem shumë kur marr vesh për shëndetin dhe begatinë Tuaj dhe uroj që ato të vazhdojnë për shumë vjet. Zona të veçanta muzeale mund të shpalleshin edhe i tërë rrethi dhe qyteti i Libohovës. në mbrojtje dhe pasurim të trashëgimisë kulturore dhe historike evropiane të shqiptarëve. etj. An American gentleman / Mr. 1815 Vezir I was honored by your thoughtful letter conveyed to me by Dr. dhe ardhja në atdhe e kokës së tij është ndër më të paktat veprime që duhen bërë. Madhërisë së Tij Vezirit dhe Pashait të Shqipërisë Janinë Nëpërmjet bujarisë së zotit Ticknor Londër. Një zotni amerikan. dhe të tjera për të cilat mund të kërkohet kthimi në bazë të konventave ndërkombëtare. nga arkivat vendase. I yet hope one day to revisit Albania . që mund të konvertohen bukur mire për qëllime studimore arkivore. Mbetem shërbyesi tuaj më i bindur. më saktë në Bibliotekën Rauner të Koleksioneve të Posaçme shoqëruar me dokumentin e lëshuar nga vetë arkivi Letra në anglisht dhe shqip To His Highness The Vezir and the Pasha of Albania &&&& Joannina By favor of Mr. Duke perifrazuar Kadarenë. një armë të veçantë.a country which the recollection of your friendship to strangers must ever endear to me. Ticknor/ has promised to deliver from me to Your Highness a curious pistol /the properties and management of which he will explain / which I shall feel honored by your accepting. Lord Byron . Athinës apo vendeve të tjera evropiane. ishte nder i madh për mua. më ka premtuar që të përcjellë tek Lartësia Tuaj një dhuratë timen.com E diel. Kalaja e Porto Palermos. z. një armë të veçantë. mund të ruhen në ish-depot ushtarake ngjiturazi. ndofta vetëm pas këtyre hapave paraprake. June 25." Bajroni: Shpresoj që një ditë të vij sërish në Shqipëri Në foto: Faksimile nga letra e panjohur e Lord Bajronit gjetur në arkivën e Universitetit të famshëm amerikan Dartmouth. sot në kuadrin e debatit lidhur me figurën e Aliut. Muzeumi Kombëtar i Ali Pashë Tepelenës në Porto Palermo ndofta duhet të jetë degë e Muzeumit Historik Kombëtar në Tiranë. Me kohë materialet arkivore apo fotokopje të tyre. 15 qershor 1815 Vezir Letra tuaj aq a mençur e përcjellë nëpërmjet Dr..com "Ju kam nisur një dhuratë timen. Ticknor London. Holland--It rejoices me to hear of your health and prosperity . ta jepte atë me koncesion për 99 vjet. Shpresoj që një ditë të vij sërish në Shqipëri . me të drejtë ngrihet pyetja se ç'ka bërë Shqipëria moderne për nderimin e figurës së tij? Përgjigja është "shumë pak".--.may they continue for many years.. Holland. Ticknor. Ka ardhur koha që Ali Tepelena të marrë vendin që i takon. apo ta "modernizonte" a ta kthente në klub nate. të Stambollit. Tepelenë. Do të ishte e pajustifikueshme që shteti i sotëm ta "privatizonte". I am the most obedient servant … Ali Pashe Tepelena Lord Byron Megjithatë. dhe të ketë statusin e objektit të rëndësisë së veçantë. / që ai do t'Ju shpjegojë edhe përdorimin dhe mirembajtjen e saj / dhe unë do të ndjehem i nderuar nga pranimi i saj prej Jush. Një trajtim analog do të kërkonte edhe Kalaja e tij në vendlindje. në kujtim të viktimave të luftës vëllavrasëse të tij. në Muzuen "Butrinti" apo në Tepelenë. si dhe rajoni i Kardhiqit dhe Hormovës.një vend ku kujtimi i miqësisë tuaj për të huajt do të mbetet përgjithnjë i dashur për mua. Atje mund të mblidhen dhe të ekspozohen të gjitha objektet e trashëguara nga Aliu që ndodhen brenda territorit të shtetit shqiptar. kjo vepër e rrallë arkitektonike dhe historike. E ngutshme është çelja e Muzeumit të Ali Pashë Tepelenës në kalanë e Porto Palermos në Qeparo.

i cili e vezhgoi ne fillim te shekullit XX ne trupin e njërës prej shpatave shiheshin ende njolla gjaku . të cilat i ruante në kështjellën e tij në Ambras. ndërmjet viteve 1588 dhe 1593. Poshtë buzës së përkrenares janë vënë 9 copa të mëdha dhe këto janë të lidhura me një rrip lëkure me bojë hiri. Prej këtyre dy shkresave. mendohet se është punuar prej një artisti venecian. qe do te thote: Jhezus Nazarenus*Principi Emathiae*Regi Albaniae*Terrori Osmanorum*Benedictat Te (Jezuj i Nazaretit te bekon ty Skenderbe. Ky shkrim. por vetem "Zot i Shqiperise" (Dominus Albaniae) . buzët e së cilës janë të zbukuruara në ar. Princ i Matit. e cila flet mbi armët e tjera të Skënderbeut. e krijuar dhe e sponsorizuar nga Mbreti Zog I . E. kokën e dhisë dinand për mbledhjen e këtyre objekteve. i jepte Zogut që vetëm katër vjet më parë ishte vetshpallur mbret. konstatohet lehtë se përkrenarja dhe dy shpatat e Skënderbeut ranë në dorë të arqidukës Ferdinand. Gjergj Kastriot Skënderbeut. Mbret i Epirit). Të dyja këto vlera të mëdha të kulturës shqiptare ruhen në Biblotekën e Vatikanit dhe Muzeun e Vienës. Por rripi prej bakri me keto gjashte monograme duket se eshte vene me vone ne perkrenare nga pasardhesit e Heroit. Në mesin e përkrenares është vendosur një rreth prej bakri me një gjatësi prej 65 cm dhe në këtë rreth janë shkruar këto shkronja: I.shqiptarja. Shpata tjetër është me dorezë Armët e Skënderbeut ekspozuar në Muzeun Historik Kombëtar "Besa" (3 Mars 1932) mësojmë këto të dhëna për"Armët e Skënderbeut": Koleksionuesi i objekteve të Skënderbeut ishte Arqiduka i Tirolit Ferdinandi (1529-1595). Informacionet e para në këtë drejtim i jep Konica në faqet e gazetës së vet Albania ku publikon për herë të parë flamurin e Kastriotëve dhe informacionin për armët e Skënderbeut. Ferdinandi. Ky identitet dhe vetdije e lidhjes shpirtërore me Evropën pas një tramatizimi shumë të rëndë të kaluar nga pushtimi dhe bashkëjetesa me otomanët do të ringjallej prapë në fund të shekullit të XIX.com E diel. vite kur fillojnë e plazmohen sërish idetë evropiane të shqiptarëve. ndaj për këtë arsye sëbashku me monumentet dhe portretizimet letrare të De Radës dhe Naim Frashërit do të gjejmë dhe përpjekjet e para për të zbuluar flamurin dhe përshkruar armët e tij. Doreza është prej druri. të cilat mund t'i binin atij në dorë. Si shikohet në shkrimin e viteve 30-të nuk vihet në dyshim mbishkrimi në përkrenaren e Skënderbeut si me të drejtë konstaton shumë vite më vonë studiuesi Kristo Frashëri në librin e vet "Historia e Skënderbeut" kur shkruan se në pjesën e poshtme te saj. Duke iu referuar gazetës Armët e Skënderbeut dhe ndërgjegjia kombëtare Nga përpjekjet e para për të zbuluar dhe përshkruar flamurin dhe armët e heroit në kohën e rilindasve. që është shumë i vështirë për ta kuptuar se çfarë thotë.. Njëra shpatë është me dorezë kadifeje. BE. ku lexohen këto fjalë: "Heroi i Perëndisë. është me një copë metali. TO. deri tani e kanë deshifruar kështu: "Jesus Nazare- . sic u tha. periudhës së luftës e deri tek ngjarja e bujshme. Meshari i famshëm i Gjon Buzukut dhe në muzeun kombëtar armët e heroit kombëtar të shqiptarëve. duke e falënderuar për armët e Skënderbeut si dhe për të tjerat. Në ambjentet e Biblotekës Kombëtare u ekspozua libri i parë i plotë në gjuhën shqip. f. Një rol përcaktues dhe të rëndësishëm do të luajë memoria historike ku të gjithë rilindasit do ti drejohen figurës së Skënderbeut dhe aksioneve të tij politike dhe ushtarake si pjesë e rëndësishme e koalicioneve evropiane mesjetare. Iskander Beg". nus Principi Emathiae. ekspozimi i para pak javëve në Shqipëri. RA. si dhe të prijësve të ushtrive. armët e heroit tonë kombëtar. Kjo përbëhet prej dy pjesëve: një pjesë bakri dhe pjesa tjetër sipër. te ndare midis tyre me rozeta: IM*PE*RA*TO*RE*BT. Pesha e të gjithë përkrenares është 3000 gr. se do t'i dërgonte këtij të fundit armët e Skënderbeut. legjitimitet më të madh ndër shqiptarë dhe arsye shtetërore më tepër për të qeverisur. 6 janar 2013 RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I R ELIKET NË S HQIPËRI Dorian Koçi P ërvjetori i sivjetshëm i pa varësisë solli në Shqipëri dy thesare të vërteta të kulturës materiale dhe shpirtërore të shqiptarëve. Sado që kjo përkrenare ka elemente orientale. i shkruan dukës së Urbinos Marius Nuk ka dyshim se objekti më interesant nga armët e Heroit tonë Kombëtar mbetet përkrenarja me simbolin e saj krejt të veçantë në krye. do të japë një informacion të detajuar të vendit. me një formë të drejtë dhe me një majë të kthyer. shënohet: "Dy shpata dhe përkrenarja e "Georgen Scanderbegg". BT. te cilet kane menduar se me shtimin e titujve do t'ia rritnin atij vleren. N. që përmban disa shkronja latine. Më 15 maj 1579 arqiduka i Tirolit. i biri i perandorit austriak Ferdinandi I (1503-1564) dhe vëllai i perandorit Maksimilian II. Këshilltar i arqidukës Fer- beut përmenden për herë të parë në një letër të datës 15 tetor të vitit 1578. ndodhet përkrenarja "George Skanderbeg". ai nuk ka mbajtur asnje nga keto tituj. Kështu në vigjilje të 20 vjetorit të pavarësisë gazeta "Besa" në Tiranë. si dhe inventarit. Ai koleksiononte veshje prej hekuri dhe armë të princërve të shquar. Në Muzeun e Arteve të Vjenës ka dy shpata të Skënderbeut. në të cilën duka i Urbinos Marius Sforca.69. të Muzeut të Arteve të Vjenës.7 cm. Arsyeja duket se ka qenë se pushtetit mbretëror dhe vetë Mbretit që shpesh herë po mundohej të gjente lidhje mes familjes së tij dhe asaj të Skënderbeut i pëlqente që ky emërtim të ishte i vërtetë pasi duke qenë i tillë. Ndërsa në inventarin e vitit 1593. Objektet e Skënderbeut nuk ishin shënuar në inventarin e vitit 1585. me rrafshe të arta dhe ka sipër saj një kokë dhie të artë me dy brirë. Pesha e kësaj shpate është 1300 gr. Më poshtë informacioni i gazetës Besa vazhdon për shpatat e Heroit Kombëtar. Mirëpo Skënderbeu nuk do të mund të ringjallej i vetëm pa simbolet e tij që kishin shenjuar historinë dhe shkëlqyer në epokën e vet. Tmerri i Osmanllinjeve.com www. Benedicat". Regi Epiri. Në fakt te ky tipar i fundit i arsyes se përse Konica mund të ketë shtuar faktin se ende në shpatë kishte njolla gjaku. përmes ndihmës së dukës Marius Sforca të Urbinos dhe të dukës Arescot. është 1900 gr. Terrori Osmanorum. larg Shqipërisë në zemër të Evropës duke shprehur qartë dhe identitetin evropian të shqiptarëve të asaj periudhe. Si një studiues skrupuloz Konica .16 ANALIZA SH. i shkruante arqidukës Ferdinand. në të cilën shënohet emri i Skënderbeut dhe është e gjatë 88. me dy tehe. çka mund të ishte e vërtetë por nëse do të marrim parasysh dhe anën tjetër të personalitetit të Konicës. Këto objekte përmenden për herë të dytë në letrën e dukës von Arescot (duka von Areskot) më 25 korrik 1588.5 cm dhe e gjerë 5. dhe bashkë me këllëfin. P. tek lëvizjet e viteve'30. ka rreth e rrotull nje rrip bakri me nje mbishkrim prej gjashte rrokjesh. e mbështjellë me lëkurë. Mbret i Shqiperise. ishte sekretari i tij privat Jacob Schrenckh von Notzing (Jakob Shrenk von Nocing). Në sallën XXV Nr. Objektet e SkënderSforces. qendron dhe një funksion tjetër i armëve të Skënderbeut gjatë Rilindjes Kombëtare por dhe në vazhdimësinë e shtetit shqiptar. Regi Albaniae. Ajo është ngjyrë e bardhë.. 71 (127). si pishtar i zgjimit të ndërgjegjes kombëtar mund të ishte dhe një informacion shtesë për të krijuar emocion dhe afeksion ndër shqiptarët që ende ishin nën zgjedhën otomane. kurse. mënyrës dhe rrugëve sesi janë gjendur në Vjenë.

(prej nga Frashëri argumenton në librin e vet se ka origjinën familja e Kastriotëve) . Pesha e gjithë shpatës është 3. Ka shenja qe tregojne se kulti i dhise se eger eshte shume i lashte. Përktheu në gjuhën ar arbëreshe: Maddalena Scutari . qysh prej kthimit të tij në viset atërore. kurse me pallen. nj'grua kupile me t'birin t'vogel çi vete te skolla e par dhe me nj'burr çi erdh ka Shqipërja. Inskenimet e grupit nga Barile ishin edhe në gjuhën arbëreshe. Katër relikat e rralla të Skënderbeut. tre rrypa për hijeshi. fakt që dëshmohet dhe në letrën e vet dërguar Princit të Tarantit në 1461 ku nënvizon origjinën epiriotase të popullsisë arbëre. Shkrimtari romak i shekullit te I-II te eres sone S. ka mundesi qe Skenderbeu ne fushen e betejes te mos perdorte ate me trup te drejte. Faik Konica. kur të dëgjoi fjalët e Erodit të gjuhën arbëreshe dalloi menjëherë idiomën e folur nga figurantët që kishin ardhur nga Barile. nje kopje identike e perkrenares se Skënderbeut. Sipas Frashërit se çfare ajo simbolizon mbi perkrenaren e Skenderbeut. më 27 dhjetor. Barile. simbolin e zanave shqiptare. kurse me te dyten kishte perfitim. i përfshirë në një kornizë më të madhe dhe sygjestionuese të gurëve të Materës. in llatino për storjen e arbërisht për katundin e tij. Një Erod që u shpreh në italisht për spektatorët. bie në Kretë dhe ushqehet nga nga një dhi e quajtur Amaltia. di katunde me origin arbëreshe. Ish dhe katundthi arbëresh i Vullturit. Historiani Kristo Frashëri saktëson shume vite më vonë se gazeta Besa në librin e vet "Historia e Skënderbeut" dhe cilat nga shpatat përdorej në sheshin e betejave dhe cila për akte ceromoniale. Skënderbeu rri në këmbë në profil. Në kokë Skënderbeu mban një beretë. cituar sipas http://ëëë. sidomos kur ishte trupmadh.Frengu). në latinisht për historinë dhe në arbëreshe për lavdinë e prejardhjes.RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I SPECIALE 17 SH. Nj'Erod. gjate luftes kunder Batos se ilireve. sipas legjendes. Një zonjë e ardhur nga Prato bashkë me të birin në shkollë fillore. për të tretin vit rradhazi. te cilat jetojne. naten e Krishtlindjeve se vitit 1466 . 6 janar 2013 www. në ditën e inaugurimit.II.Në inventarin e pikturave të sekretarit privat Schrenchk (Shrenk). duke kthyer kokën dhe mjekrën e gjatë nga krahu i majtë. ta asgjesonte me lehte armikun me nje te rene te fuqishme vertikalisht. e cila nuk duhet te kete qene komode ne fushen e betejes. Shpata është e përkulur në formë harku. ka në anët e jashtme katër arabeska të thella. Nga Kalabria. E njejta gje mund te thuhet dhe me perkrenaren.Jeta në Uashington. Po kështu është tashmë një dëshmi e njohur nëpërmjet Plutarkut se Pirro i Epirit mbante një kokë dhie të ngjashme në përkrenaren e vet çka mund të mendohet për një kult të mirëformuar në viset epiriote ilirike. nje monedhe argjendi me koken e dhise se eger. dhe njohtin identitaten etnike arbëreshe e grupit e Barillit. Perfundimisht. Mesa duket kjo krenari e trashëguar nga antikiteti që u rigjet sërish gjatë Rilindjes Kombëtare dhe u rishfaq më dukshëm në kohën e shtet formimit shqiptar shërbeu për përforcimin e identitetit kombëtar të shqiptarëve ku armët e Skënderbeut luajtën një rol të veçantë si objekte krenarie dhe dëshmuese të një formacioni politik të sukseshëm të shqiptarëve në mesjetë. kjo kujtesë kolektive kombëtare shërbeu si një mjet bashkues për ngjizjen e identitetit kombëtar. ka pasur edhe një zemër arbëreshe. kohet tanime te harruara te Aleksandrit dhe te Pirros" . është tabloja XVI "Skënderbeu me përkrenare". kur Erodi tha arbërisht ("Ecni.com E diel. ndodhet ne Muzeun historik te Tiranës dhe në kuadër të 100 vjetorit të Pavarësisë armët origjinale u ekspozuan në Muzeun historik. Grupi i Barillit foli dhe arbërisht dhe ki shurbes kljeu N Bibliografi: 1-Ilir Ikonomi. BARILE SI BETLEHEMI Në grazhdin e gjallë të N Barilli si Betlleme: tek presepi i Materes dhe nj'çik Shqipëri j'rapresentacjon ndrishe ka t'tjerat. Kjo ka qenë dhe një nga arsyet që me porosi te qeverise shqiptare te paraluftes. Në krahun e djathtë mban lart shpatën e zhveshur. të Masakrës së të Pafajshmëve dhe të Familjes së Shenjtë. 12. nè 27 shën Ndré. ishin disa turistë që dalluan menjëherë identitetin etnik arbëresh të figurantëve nga Barile. Ketyre mund t'u shtohet dhe nje arsye tjeter: me te paren luftetari e kishte me te lehte ta godiste kundershtarin horizontalisht.Suetom Tanquilli (De Vita Caesarum. ndërsa poshtë në tokë.com/ modules. Skënderbeu ndihej shumë krenar ndaj trashëgimisë epiriote-maqedonase të teritoreve të veta. Memoria kolektive historike është një nga mjetet që sendërton fuqishëm identitetin e një popullsie dhe në rastin e etnisë shqiptare. Kjo formë me ornamente tregon se ajo është bërë në gjysmën e parë të shekullit XV.php?o p=modload& nam e=Neës&file= articl e&sid=1884 3-Gazeta Besa. pritni kocen") ljingoj gljuhen çi ishe flis burri i Barillit. kur arriti ne Apoloni. "Njerëzit kur veshtronin atë rini luftarake dhe kur shikonin ate lule burrash rreth Skenderbeut. ë sht ajo e Sasevet e Materes. Ai është i veshur me një pallto të gjatë me astar lëkure dhe ajo mbërthehet në gjoks nga shirita. Me te vertete ishin kthyer ateherë përsëri shkelqimi i lashte i Maqedonise dhe dukej se kishin ardhur prape tamam. per arsye se e para ishte e shkurter per shtatin e tij te gjate. 94) shkruan se perandori romak Augusti. ka Munçillfuni. e presepit vivente tek i Sassi. mund te thuhet se se si perkrenarja ashtu edhe shpata me trup te drejte i kane sherbyer qe kjo e dyta te jete shpata qe Papa Pali II i dhuroi Heroit. të ardhur nga çdo cep i Italisë. Mund te shpjegohet me kultin e dhise se eger. të Grazhdit të Gjallë në Gurët e Materës. afër këmbës qëndron përkrenarja.com T RADIT A V LERA RADITA lëkure shagren. Ndër dy shpatat. kokën e dhisë. gjatësia e saj është 121 cm dhe doreza është e zbukuruar me ar dhe me lëkurë. të shoqëruar nga bashkëshorti i emigruar nga Shqipëria. 3 mars 1932 shum i ndiejtur ka gjindjat çi erdhtin ka shum vende t'Talljes. edhe sot ne bjeshket e larta. L. Mirëpo kulti i dhisë së egër sigurisht që ka një shtrirje më të gjerë në mitologjinë ballkanike duke datuar që në kultin e Zeusit. Pro-lloku me më se 35 vet. Tiranë: Onufri 2-Kristo Frashëri. Materës edhe pak Shqipëri Lorenzo Zolfo jë inskenim ndryshe nga herët e tjera. Nuk ka dyshim se objekti më interesant nga armët e Heroit tonë Kombëtar mbetet përkrenarja me simbolin e saj krejt të veçantë në krye. eshte veshtire te shpjegohet me saktesi. pan dhe nj'zëmer arbëreshe. nuk u dukej aq çudi qe fuqite e Muratit ishin thyer prej shqiptarevet. Ka Prato. mbrënda nj'kurnixh shum e bukur. ka Spixana dhe ka Mullizi.albasoul. Gjind erdhtin ka Kallabrja. Një dëshmi tjetër është vepra e Barletit ku vazhdimisht përforcohet origjina epiriote e truajve dhe popullsisë arbëre. perfshire edhe ne ate te Gjelagjoshit. Shoqata pro-loco me mbi 35 figurantë rikrijoi skenën "Barile si Betlehemi" me inskenimin e Erodit. preu per nder te fitores se tij. Barilli. Gjea për ti shpëtuar frikës paranonjake të atit të vet Kronit që gëlltiste çdo qenie që lindte.shqiptarja. mali qe qendron mbi krye te Qidhnes se Dibres. nga Spezzano Albanese dhe nga Montecilfone në Molise. bëri "Barilli si Betlleme" me nj'rapresentacjon t'Erodit dhe t'fmiljes e Zotit Krisht. ai eshte familjarizuar me teper se me te paren. Gjatë gjithë jetës së vet. por pallen me trup te harkuar (sic nenkuptohet nga Dh. ku ai i hedhur nga Olimpi nga e ëma e vet. dy komunitete me origjinë arbëreshe. që janë pasqyruar në këtë pikturë. sic ishin dikur.Ishte prezent edhe qendra e vogël arbëreshe e Vultures. i ngjajnë shumë origjinaleve që ndodhen në Muzeun e Artit Historik të Vjenës . çi foli i ltisht për gjindjat. Esht tek i Sassi çi storjat çi u rrëfiajtin mbi Zotit Krisht. 2 kg. Dhe pikërishte te Gurët historitë e treguara nga shfaqja e shenjtë e lindjes së Jezusit. Objektet. të vlerësuara nga mijëra vizitues që morën pjesë. te cilen e kishte ne perdorim ushtria osmane. punuar me 1937 nga nje mjeshter i talentuar austriak. shpi shpi dhe gjith kriaturavet nj'vit. pir tri vitra tek inauguracjona. e titulluar "Armamentarium heroicum" të vitit 1601.

Ai mund të bënte të pamundshmen. Mirëpo jeta nuk është gjithmonë e ëmbël. në rrugë. Kur më kujtohet ajo kohë. mali prapa qytetit. të kësaj dhembjeje. të mirësisë. burimet në çdo oborr të shtëpive të lagjes së Marashit. Tash. 6 janar 2013 RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I R RËFIMI I POETES Admirina Peçi e njihni Lindita Ahmetin? Është një poeteshë e mrekullueshme. e cila vihet në funksion të rimës. Kam ikur vazhdimisht nga kjo fjali. Kalonim rrugicës përmes kopshtit të shtëpisë. ajo mrekulli natyrore e vendlindjes sime. por edhe ajo vrazhdësi nëpër të cilën kemi . them: me të vërtetë ka qenë një mrekulli. Ajo e kthen me të vërtetë njeriun nëpër këto hapësira tashmë të humbura. pasigurinë. me një shpirt të madh. ishte një "tunel" i vërtetë" trëndafilash. lumi. Nuk e kam të qartë si kaluan kaq vite pa gjyshin tim të dashur! Pas kësaj drame. Me Shkupin nuk mund të lavdërohem aq shumë. ia vlen të lexosh Linditën. të këngës për fëmijë. Fjalët. Ku jeni rritur? Si ishte atëkohë qyteti juaj? Jam lindur në Prizren. Nëpër këto "faqe" u derdhën ngjyrat e gjithë asaj që e krijoi botëkuptimin tim për botën. Nuk më ka pëlqyer fjala që urdhëron. A “Jam jashtë atdheut pa pasaportë shqiptare” mërisë së kësaj jete.. Ka jetuar gjithë jetën në karrigën me rrota. E mbaj në mend mirë kur njerëzit rrugës e shqiptonin fjalinë më të tmerrshme: "Ka vdekur Xhemush Zhuri"! Kam pasur një dhembje të tmerrshme atëherë.shqiptarja. E kam dashur fjalën e cila të vjen me një butësi. fusha e gjerë para tij. Bënim një qark të mirë e në kthim domosdo ndaleshim në shitore për ndonjë çokollatë. kalaja. zërat e tingujt më të kthjelltë. por në mënyrë të përsosur i përgjigjej.com www. një fëmijë ka këndvështrimin e tij për botën. me buzëqeshjen më rrezëllitëse që keni parë.. për t'iu dhënë kuptim ditëve. Për shumë shkaqe ajo mbeti në pritje në arkivin tim. pas shumë vitesh. ku im atë ishte gazetar. ajo lëndë ndjesore në atë që ju do të bënit më vonë letërsinë. Më duket se edhe sot e kësaj dite e ndjej atë erë të fortë të trëndafilave dhe ende më vjen i qartë zëri i gjyshit. E mbaj në mend një këmishë të tijën dhe më duket se ka pasur njëfarë nuance të kaltër dhe ka qenë me do katrorë. Këtë periodë të jetës e kam kaluar në rrethana të veçanta. Edhe ngjyrat e rrethit ku jetoja kanë qenë disi më të forta. për guximin. për të më ngacmuar shpesh herë. ku çmohet shumë.. një botkuptim të rrallë për jetën. shtëpitë me kopshte me lule. që frymonte shqip. pastaj. ishin ato që ndikuan ta marr drejtimin tim në jetë. Asokohe ishte edhe bindja se mund të hipësh maje mali e nga andej me shkallë të ngjitesh te hëna. i dëgjon të qeshurat e gjyshit. Kam përshtypje se atëherë dita ishte më e gjatë. Të gjithë e dimë se nga ai këndshikim bota është ndryshe. A ka lënë gjurmë atmosfera e vendit ku u rritët në brumosjen e personalitetit tuaj? Gjithsesi. lanë mbresa të forta që do të bëhen burim frymëzimi për mua. cikërrimën. ndjenjën e keqe të papërsos- e vërtetë shqiptar. dhe për të mbërritur te lexuesi vetëm sot. sepse i shkonte disi fytyrës së tij. Dhe. shpeshherë të bardha.. që është në shërbim të dhunës. i hipte edhe ai biçikletës. edhe sot e kësaj dite sa herë që i mbylli sytë para meje e kam të tërin këtë tunel me trëndafila dhe e dëgjoj basin e mirë të gjyshit. ishte e thjeshtë. janë lëndë e rëndësishme e vargut tim. që i duhet çdokujt prej nesh. Shtëpia e Lidhjes Shqiptare. për shkak se aty familja jonë u ballafaqua me probleme të mëdha. Kur i shikon njeriu këto vise. të cilat paralajmërojnë diçka të mirë që do të të ndodhë. në radhë të parë. kurse viti i paskajshëm. por edhe ku shkakton frikë. Kam përshtypje se dritarja dhe dera që shfaqen në vargjet e mia shpesh. me një optimizëm dhe energji të pakrahasueshme me askënd. Nga Prizreni i ruaj kujtimet më të bukura. janë pasojë e kësaj nostalgjie. Në këtë qytet i kam kaluar çastet më të mira të fëmijërisë sime.një vajzë me shumë fat për shumëçka. bota e çudive të Lizës mund të jetë ajo që më duhet për ta krahasuar fëmijërinë. ndjehesh krenar që e ke qytet të lindjes. si fluturat. në një rreth ku fjala matet me gram. atmosfera e butë familjare. E si mund ta konceptojë botën një fëmijë që ka pasur edhe fatkeqësi të ndryshme? Do ta ketë tërë jetën në mendime si një album të imazheve nga Tartari. Ndër to do ta përmend çastin më të dhembshëm . sokakët karakteristikë. e cila në të dy anët kishte trëndafila. por pjesën më të madhe të fëmijërisë e kam kaluar në Shkup. thuajse ishte një tjetër botë. një përzierje ndodhish të mira e të këqija. Një karakteristikë tjetër e asaj periode jetësore është ndjenja për kohën. të cilat prodhojnë pastaj edhe imazhet e tyre. tezen dhe dajat që t'i shikojnë sytë. Kur e kujtoj familjen. Bastisjet e shtëpisë sonë. E tërë rrugica ishte e mbuluar me trëndafila erëmirë. të gjitha këto kanë lënë vrragë në shpirtin tim. nuk do ta besonit këtë nëse them. Ishte ndjenja e pashpjegueshme e amshueshmërisë. Në një varg intervistash për fëmijërinë me poetë e shkrimtarë. që të detyron të bësh atë që ti s'e do. Lindita Ahmeti nuk ka hedhur kurrë një hap në jetën e saj..? Shumë. Këtu jam lindur. të lojës. por të ndjekur nga një hije e pazakontë që shpërndan frikë dhe kërcënon me rrënime.18 INTERVISTA SH. Me vite. sheqerkë. bota shqiptare. të cilën do të kisha mundur ta lexoj disa herë edhe tash. pa marrë parasysh se ajo është pjesë e fëmijërisë sime.. rrobat e mia. çdo ditë pas shujtës së mëngjesit më vinte ndonjë befasi. ato që shpërndajnë dritën e dashurisë. gjyshen. Ju kujtohet si e konceptonit botën kur ishit fëmijë? Si mund ta konceptojë botën një fëmijë i cili është i rrethuar me familje të mrekullueshme? Do ta konceptojë si një udhëtim të papërsëritshëm nëpër Parnas.. merrnin ngjyrë të kuqe nga trëndafilat që çuditërisht reflektoheshin. Kam qenë e vogël dhe kjo e papritur ishte tepër dramatike për mua. të cilën e përjeton vetëm kur je fëmijë. Lindita. Këto janë "momentet" më të rëndësishme të "librit" të quajtur FËMIJËRIA IME. më vjen edhe të ndjejë keqardhje për fatin i cili na ka ndjekur. të cilën asokohe e kuptoja si diçka madhështore. por. ndër të cilat unë e prisja me shpirt një xhiro me biçikletë që e bëja me gjyshin.. E lanë frikën. Peizazhi i Prizrenit. të dytën e zbulova në shkollën fillore në tërë shkëlqimin e saj kur e lexova novelën e Çehovit "Stepa". Pa i hapur sytë mirë në mëngjes. freskinë që vjen nga Mali Sharr. njëherësh.. pastaj babanë dhe nënën që "s'të lënë të biesh në tokë". si xixëllonjat.. me ato shenja të cilat flasin për të kaluarën dhe për realitetin tonë. një vit më parë projektova edhe këtë intervistë me Lindita Ahmetin. natyra përreth. Megjithëse asokohe nuk ka qenë lehtë të jetohet në trojet shqiptare në ish Jugosllavi. tërë atë gjelbërim. Fjala e thënë nga gojë e babait përmes përrallës a vjershës dhe fjala e shkruar. më të kumbueshëm. aksionet e ndryshme të përcjella me frikë e me emocione të forta. ato përjetime. Më duhet të them se nuk kanë qenë të pakta momentet e vështira të jetës sime. që fyen. ku përjetimi i gjërave me të cilat je në kontakt është më i fuqishëm. të cilat "ma vodhën" një pjesë të fëmijërisë. E ke gjyshin gazmor.. kam pritur që të kthehet gjyshi.kur vdiq gjyshi im... Në këtë fillimviti. Te "Stepa" e zbulova fuqinë e fjalës së shkruar dhe mundësinë e saj të madhe të të shëtisë në hapësirat e magjishme të marrëdhënieve familjare dhe mundësinë e fjalës që ta zbulojë hollësinë. asokohe babai ishte heroi dhe çudibërësi më i madh. E shtynte biçikletën përpara gjyshi im derisa kalonim nëpër tunelin e trëndafilave dhe kur dilnim prej dere. Këto fjalë ishin ato që s'e lenin të qetë imagjinatën time. Prizreni ishte një qytet i qetë. Ky ishte përjetim i veçantë. Është e veçantë kjo novelë. xhan"? më thoshte atëherë dhe xhiroja fillonte. optimizmin dhe forcën. java sa një vjet. qytetin e lindjes. me të vërtetë. shqetësimet e ndryshme. e cila na frymëzon për jetën. Sa ndikoi ai imazh.. detajin. Më vendoste në ndenjësen në formë të shportës përpara.. por ajo s'më ka lënë të qetë asnjëherë. Në vitet e fëmijërisë bota ishte ndryshe dhe konceptohej nga një këndvështrim i naivitetit dhe imagjinatës. njerëzit e vyeshëm.. Kur e lexon këtë vepër arsyetohet plotësisht nostalgjia për fëmijërinë.. me dashuri. janë me peshë të hidhët edhe ballafaqimet e ndryshme të familjes me pushtetin për arsye politike.. Aty ndodhën kontaktet e mia me peizazhin LINDITA AHMETI Në foto: Lindita Ahmeti Ajo është një mikst. Me të parën jetoja. "A shkojmë.. si bie fjala. më i veçantë.com E diel. Kah kalonim nëpër këtë tunel. dhe.e mbase për këtë shkak ka ëndërruar të fluturojë si zogjtë. pas gjithë asaj që kam kaluar më vjen edhe të krenohem me familjen time. Edhe kjo këmishë nuk harrohet. dashuria e madhe për Shqipërinë në familje.

paragjykimet e personelit për fëmijët shqiptarë. Dhe. rrugët e shumta. Së këndejmi më duhet të them se fëmijëria ime nuk ka të bëjë shumë me realizmin socialist si drejtim letrar. madje. kur e pashë gjyshen. Bulgakovi. Çfarë vendosmërie e përshkonte këtë manifest. Më në fund u gjetëm në Shkup. ajo do të më mungojë. fëmijërinë. Im atë është munduar që të gjejë një punë ku do të jetonim më mirë. si gjuha. veçmas në poezi. xixëllonjat. gjuha e panjohur. Nëpër shkolla.. Valeri. jo traditës. Aragoni. Aty është fjala shqipe. shihet edhe në vargjet e mia. Natyrisht atmosfera e këtillë. Ishte një çast kur njeriu e përjeton lindjen e dytë. Dhe. madje-madje edhe Markiz dë Sadi dhe shumë të tjerë. Në moshën parashkollore shkova në spital në Beograd. Për mua mbeti përjetë . tradita. dyqanet. Pikërisht për këto arsye. Këta autorë njerëzit i lexonin fshehurazi. Marineti. duke lënë pas vetes vatrat shekullore. më duhet ta theksoj se nuk u rehatova kurrë. për të cilin thonë se u keqpërdor më vonë nga politika. Për fat të keq edhe sot e kësaj dite këto hije vazhdojnë të duken rreth shtëpisë sonë. Një faqe tjetër e kujtimeve është edhe ekspresionizmi gjerman. te ne në shtëpi. Himenesi. se diçka jo e mirë po ndodh. e rëndë për mua dhe. Im atë doli. Bretoni. Në Prishtinë. Rembo. në radhë të parë. përhimtësia e rrugëve. e cila e mbulon me një tis kuqrremtësie peizazhin e blertë të qytetit dhe të rrethit të tij.RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I INTERVISTA E diel. Frojdi. romanet e Nazmi Rrahmanit. Censura jugosllave ka pasur detyra të tjera. Ernest Koliqi e disa shkrimtarë të tjerë shqiptarë. asokohe. ngrohtësia e vendlindjes.shqiptarja. Jo se s'ka pasur censurë. Kam përshtypjen se realizmi socialist preferohej më shumë nga ne shqiptarët për shkak se ishte drejtim letrar zyrtar në Shqipëri. mikpritja. e të cilën e kanë përballuar. Dostojevski. mundohet të bashkëjetojë dhe të mbijetojë. sa e hapi derën. Ata e kanë ditur se im atë nuk ka shkruar kurrfarë parulle. aty është hapësira më e magjishme e stolisur me lule. Edgar Alan Po. shkak i ndjekjes kafkiane masive të njerëzve. Ato e bëjnë imazhin metaforik e simbolik të vargut tim që flet për fatin e individit. Udhëtonim vijon në faqen 20 . do ta përmend një moment të jetës së fëmijërisë sime. Natyrisht e ndiqnin atëherë babanë. Ahmatova. Më kanë kursyer si fëmijë që kam qenë. sytë e tezes. i kam marrë nga këto biseda. një fjalë. por edhe të mbarë popullit tonë. Para se t'i mësoja në shkollë. atje ku shkova. besoj.. Por. unë njohuritë e para për surrealizmin. 6 janar 2013 SH. nga e cila shumë njerëz e morën botën në sy. derisa ne fëmijët e bënim jetën tonë plot ëndrra. shpesh në relacionin Prizren-Shkup. Natyrisht e kam ditur se s'bën të tregoj se e kam lexuar. të cilët kishin ardhur "të marrin vesh" se kush e paska shkruar në ballkonin e fqinjëve tonë parullën "Kosova republikë". në shtëpi u futën dy burra. trashëgimia Lindita kulturore e shpirtërore. Ambienti shqiptar mbetet universi im jetësor nga i cili nuk dilet për shkak se aty lundron mbi qytetin tim të lindjes dielli më i ndritshëm. ka pasur edhe shkrimtarë të dalluar shqiptarë që kanë vepruar jashtë "rrethit" të realizmit socialist. është kënga e Orfeut vetë. ndonëse i vetmuar në këto hapësira... Lorensi. Elyari. Helderlini. Bodleri. fluturat. Të ndaluar. Beograd do të thotë qytet i bardhë.. më të qetë. Prandaj nuk ka qenë Ahmeti e rastit ajo që erdhën policët në shtëpinë tonë. Rilke. Virxhinia Vulf.. Mandelshtami. Askush aso kohe nuk më ka folur për atë që ndodhte.i zi. një këngë bëhej. Megjithatë unë e hetoja. Është e vërtetë se edhe këtu preferohej mjaft realizmi socialist. në hapësirat etnike shqiptare në ish Jugosllavi nuk kemi pasur ndonjë trysni politike që lidhet me shkollat ose drejtimet letrare. dadaizmin. sheshet e lagjet ku dëgjohej gumëzhima e fëmijëve të cilët i jepnin gjallëri pasditës. madje gjente mbështetje të fuqishme te pjesa më e madhe shkrimtarëve dhe e arsimtarëve. pra " i shtetit tonë". po qëllimi ishte tjetërkund: ta sjellin në shtëpinë tonë frikën që do të na ndiqte si hije me vite të tëra. Trakli. Pasternaku.. Verleni. duke i mbrojtur vlerat e veta me mund e duke respektuar edhe vlerat e të tjerëve. përkatësisht për Manifestin e tij për futurizmin. Një çast tepër i vështirë. Kur hyra në shtëpi. Kamy.com 19 “Më tronditi Shqipëria e `91. të cilët i ndiqte edhe regjimi i Enverit. U nisa nga Prizreni. Të dy këto anë të atmosferës së vendit tim doemos që kanë lënë gjurmë. të cilët kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në letërsinë botërore. por ky vend ruhej për krijues të tjerë. Prapa meje mbetën shtëpizat e bukura të qytetit. pastaj.. Atje kalova një vjet të tërë. Jakov Xoxes. por më duket se kam kaluar dhjetë vjet. Për ta ilustruar peshën që ka vendlindja në formimin e personalitetit tim.nuk më bënë për vete. Kjo. bardhësia vrasëse e spitalit. por edhe me rezistencë ka ndikuar në formimin e personalitetit tim. pse mos ta them. akmeizmin. prindërit tonë nuk e kanë pasur lehtë. Jungu. në fakt dy policë pa uniformë. më priti një ftohtësi. Ishte një atmosferë e rëndë kjo. kalaja. e cila e "ujiste" krenarinë kombëtare. njerëzit . duke formuar kontraste unike të ngjyrave. Më kanë lënë mbresa të forta këto ndeja ku mësoja për . por njëherësh e kemi përsëritur edhe atë që e ka bërë Sizifi. Më priste Prizreni. futurizmin etj. Thjesht. shfaqja madhështore e diellit mbi kurrizin e Malit Sharr. Uitmani. Me ndalimin ose kontrollimin e tyre. Censurën e ka ushtruar edhe pushteti jugosllav. Një grafit i thjeshtë. Strinbergu. Prandaj gjatë kohë kemi qenë në lëvizje. Ishte pikërisht stuhi. ishin Fishta. Ndonjëherë edhe në Tetovë. Këtu vlen të përmendet një kujtim: me një rast u bisedua për Marinetin. simbolizmin. ata e kanë shtyrë gurin e Sizifit bregut përpjetë si ndëshkim për "fajin" e vetëm pse ishin shqiptarë.com www. e cila. Megjithatë gjithandej kanë qarkulluar lirisht edhe veprat e Dostojevskit. në shtëpinë tonë asnjëherë nuk heshti fjala. me kërcënime. Më mahniste insistimi që kanë bërë ata për një marrëdhënie të re ndaj traditës letrare dhe të përditshmërisë shoqërore në përgjithësi. të dajave që shkëlqenin nga gëzimi. Kafka. Më kujtohet një rast kur herët në mëngjes ra zilja. kanë qenë lekturë e paanashkalueshme "Nëna" e Maksim Gorkit. e jo për ndonjë arsye tjetër. rrugën që e çoi drejt poezisë.. të ardhmes industriale. ku kërkohej t'i këndohet makinës. e ndjeva dhembjen për mungesën e prindërve. Sa arrita. Të gjitha ato ndërtesa. e dyta. Tristan Cara... brezat më të vjetër. Po doktrina. lumi dhe agimet e veçanta. Niçe. ta luftojë patriotizmin dhe krenarinë kombëtare shqiptare. më duket sikur kemi kaluar nëpër botën e përrallave të Andersenit. i cili. Në foto: Lindita Ahmeti kaluar. Aty me gjithë faktin se mësova shumë gjëra. m'u duk se i hapa dyert e pallatit të përrallës më të bukur popullore ku jetohet amshueshëm në paqe e harmoni. të Kafkës etj. Ku çdo gjë fliste me gjuhën e ngrohtësisë shqiptare. të gjuhës shqipe. shkrimtar. për një vjet.kërkesat e përfaqësuesve të letërsisë moderne që të bëhen ndryshime në letërsi. ndërkaq. frikën e të jetuarit në Maqedoninë e para `90 ku intelektualët përndiqeshin. ndoshta. Atje. Në bibliotekën tonë i kemi pasur autorët si Blejku. Ata e kanë ndjerë barrën e të qenit qytetar i rendit të dytë. Mirëpo kjo censurë nuk është marrë me drejtimet dhe shkollat letrare. Më prisnin loja. dilemat. Doktrina? Këtu. një lindje që ta përkujton qerren e zjarrtë të Heliosit. Malarme.. Lidhur me shkollat dhe drejtimet do t'i veçoj disa çaste të fëmijërisë kur im atë bisedonte me miqtë për avangardën letrare. ç'peshë ka? Një fëmijë i brumosur në realizmin socialist që më vonë bëhet shkrimtar . aty ka mbetur kënga e bulkthit. Edhe unë qysh si fëmijë e kam lexuar "Lahutën e Malcisë". Më duhet të theksoj se në shtëpinë time dhe në disa shtëpi të tjera shqiptare autorët e realizmit socialist nuk e zinin kryet e vendit në bibliotekën familjare. ekspresionizmin. në Beograd. këta autorë mund të lexoheshin pa pengesa. Atmosfera e ngrohtë. Me gjithë këtë realitet oruelian. nga ana tjetër u dëgjua: "Milicia"! Bashkë me tim atë. ‘kopështi me lule’ i Enveri” Poetja që jeton çdo ditë të jetës pas karriges me rrota rrëfen ëndërrat e saj. frymëzimet. bëhej shkak i mbushjes së burgjeve me shqiptarë. Kjo shkollë zbulohej. mbrojtjen e Në foto: vlerave tona. Sterjo Spases etj. Mrekullinë e Prizrenit do ta ndjej edhe më shumë. për mua. dy prej të cilave kanë qenë themelore: ta mbrojë emrin e Titos dhe autoritetin e partisë së tij dhe. aty u kalit shpresa se do të realizohen ëndrrat e mia. Largimi nga Prizreni ishte një dramë e vërtetë për mua. Prandaj kthimin në vendlindje e mbaj në mend në hollësi. e dija se diçka nuk është në rregull.

Kam përshtypjen se Trakli. Ky univers i bukurisë. A jeni penduar për diçka që keni shkruar? Jo. orët. Më shkaktonte kënaqësi përkushtimi i babait. Dritëro Agollin. Ishte kjo prova ime e parë e ballafaqimit me librin si autore. Pastaj erdhi leximi intensiv. Më vjen keq për shumë gjëra që nuk i kam shkruar ose për disa që më kanë mbetur pa përfunduar. zogjtë si fluturojnë. nga fëmija i dikurshëm? Ju mungon? Për këtë pyetje përgjigjen e kam në vjershën Lullaby. Si rrjedhojë e lidhjes së familjes sime me teatrin. sëmundja. im atë ishte aty pranë meje. por kishte dëshirë të flasë për figurat letrare.para meje me motive të zymta.. Gjithmonë e kam respektuar përvojën e babait tim."të shkoj në Tiranë" ose më mirë të them . biseda këto që zhvilloheshin. që midis tjerash.. të rrezikshme apo të fshehta e të heshtura. Kam menduar edhe për "gjuhën" e zogjve. si thashë. Përveç kësaj ai kishte qëndrim të prerë: aty ku e kemi fjalën shqipe. xixëllonjat. Kështu edhe lumturia shkon duke "u holluar". 6 janar 2013 RILINDASI SUPLEMENT JAVOR I R RËFIMI I L INDITËS vijon nga faqja 19 ..të studioj në Londër.. Madje edhe e plagueshme. madje edhe kur kishte momente surrealiste dhe me çfarë serioziteti i qasej çdo fjale. te kjo shkollë vihet re përpjekja e autorëve për të gërmuar sa më thellë në gjuhë dhe për t'i kërkuar mundësitë shprehëse të saj. Më ka lënë përshtypje edhe surrealizmi. po këtu. me mitet dhe lirikën e këtij populli gjeni. Këtu ishte ai magneti për të cilin flet Platoni në veprën e tij "Ion". Përfundimisht m'u realizua një pjesë e kësaj ëndrre. si një udhëheqës në rrugën tuaj drejt letërsisë? Gjithsesi.jo. si të lexohet një herë. e pastaj na i sjellin neve si bleta. Kam shkruar sepse kam pasur nevojë. për folklorin e pasur shqiptar të këtyre anëve që po tretej e po vdiste pa u vjelë dhe për realitetin në të cilin jetonte populli shqiptar asokohe. rrjedhë të natyrshme të gjuhës. Megjithatë ajo varet edhe nga vetë njeriu. unë nuk e kam pasur ndërmend të botoj. Më pëlqente tej mase kur ai ndalej dhe mendonte. e anës së shikimit të dhembshëm të jetës. Kjo është e tëra. Kim Mehmeti ishte redaktor në "Flakën e vëllazërimit" të Shkupit. Atëherë e dija. u bë shtegu nëpër të cilin kalova dhe dola në fushën e letërsisë. me gjithë faktin e sulmeve të shpeshta që i bëheshin modernës "dekadente" në letërsi sa isha unë nxënëse. Që në fëmijërinë më të hershme. E respektonte qëndrimin tim se poezia nuk duron të preket te ndjenjat. Më kujtohen jo vetëm shfaqjet që i kam parë.. Më ka munduar. më freskonte. ndonjë notë e çastit që është dashur. Kam ëndërruar.. ta shoh si kanë jetuar njerëzit në mesin e kresh- “Përndjekjet e intelektualëve në Maqedoni. vërejtja e tij nuk ishte vjersha si tërësi krijuese. dredhitë e Odiseut. Kontribut apo. por e paharrueshme është kënga "Ajkuna kjan Omerin". problemet vijnë duke u shtuar. por edhe skenografitë e tyre.. në të cilën kërkoheshin viktima për t'i frikësuar masat shqiptare. Po më shumë im atë më ka treguar mite nga lashtësia greke. nuk m'u realizua. atëherë kur dëgjohen përralla dhe jetohet me sharmin e tyre. Edhe autorët e ndaluar shqiptarë vazhdimisht kanë qenë temë bisedash të babait tim me miqtë e tij shkrimtarë e gazetarë. Ishte e veçantë kur e shikoja sa lehtë kridhej ai nëpër shtigjet e të panjohurës krijuese që i ofroja unë. Kjo përmblidhet në pyetjen: si ta kapërcej kufirin e të shkoj në Tiranë? Si kam rënë në mend e këndej unë intensivisht kam jetuar me këtë ëndërr. i cili e vë në lëvizje ortekun e fjalëve që kërkojnë të dalin e të renditen në letër. Së këndejmi frika mos ta pësojë ai nga fushata e diferencimeve. Rudolf Markun. Në mesin e tyre do ta veçoj kritikun dhe eseistin tonë të njohur Ali Aliun. Magjia e fluturimit edhe sot është diçka që më bën për vete. im vëlla Lurani sot është aktor teatri dhe filmi. Unë shumë herët kam ditur për "hidhërimin" e Akilit. E dija se shpesh janë burgosur njerëzit në këtë mënyrë. pasiguria. sepse shkrimi më shkaktonte kënaqësi. aty nuk ka se ç'kërkon fjala e huaj. Këtu unë "u njoha" me Muzën. Mendoj se angazhimi i njeriut është një nga kushtet që mund ta sjellë lumturinë. pashtegdalja. Fatbardhësisht si libri. Por jo vetëm ata. bie fjala.të jetoj në Tiranë. Dhe. çështja e fluturimit. në shtëpinë tonë. të nëntekstit dhe të muzikalitetit të gjuhës. të cilat funksionojnë pa mbikëqyrjen dhe kontrollin e arsyes dhe të vetëdijes. kurse shumica .. Xhevahir Spahiun. ritëm.. ashtu edhe vargjet që i kam lexuar në takimet e ndryshme letrare janë pritur shumë mirë nga njerëz kompetentë. bie fjala. kështu që mund të them se doktrina fare pak mund të ketë ndikuar te unë. shtojzovallet etj. E mbaj në mend se çdo vjershë që e kam shkruar. nuk është kthyer kurrë e nuk dihet se ç'ka ndodhur me të. kinemanë. ka përkthyer e ka shqipëruar dhjetëra përmbledhje poezish. Janë këto motive që e tronditin fëmijën. Im atë është "fajtor" pse unë qysh si fëmijë e doja teatrin. Unë kënaqesha duke dëgjuar tregime për zanat.. Megjithëse nuk e kam për zemre. tmerrohesha për babanë” NËN UDHËHEQJEN E BABAIT. Çfarë ka mbetur sot. Pa pasaportën shqiptare. Ishin këto ndeja si ato për të cilat shkruan Platoni.edhe zyrtarisht të jem qytetare e shtetit tim . Shumë ndryshime janë bërë në këto vende të Ballkanit. të studioj për filologji klasike. Në këto takime kam pasur fatin të njihem me Azem Shkrelin. një drejtim ky që synon të gjejë realitete të fshehura. për nacionalizëm e për çka jo tjetër. të bëhet pjesë e përfytyrimeve. Mungon ndonjë ngjyrë e pikturës së shpirtit. shprehte kënaqësi që unë nuk i lejoja fjalët e huaja të zënë vend në vargjet e mia. Të gjithë këta i kanë pritur mirë vargjet e mia dhe më kanë folur fjalë të mira. Elena Kadarenë etj. pra një lexim shumë më i përkushtuar. Kur kam shkruar. Fëmijërore. Për dallim nga prindërit tjerë im atë.com E diel. ta zëmë. brenda meje. Ndërkohë tregtarët e ndryshëm e kanë fituar këtë "të drejtë".. A gjetët përkrahje në shkrimet e para? Që në shkrimet e para unë kam pasur përkrahje nga shumë personalitete të rëndësishme të letërsisë shqiptare. A kishit ëndrra të mëdha? Si ishin këto ëndrra? Guximtare. Me fjalë të tjera shkruaja kur më bënte presion frymëzimi. më tregonte mite shqiptare. Fill pas kësaj unë e kam marrë vjershën. Shumë herët im atë m'i ka lexuar këngët kreshnike. Atëherë u trondita me realitetin që gjeta "në kopshtin me lule" që kishte ndërtuar Enveri. Në një mjedis të tillë e kam kaluar fëmijërinë.. për gjuhën shqipe. si shkojnë vitet. ia kam lexuar babait.shqiptarja. lufta.vazhdon të presë realizimin. e kam lexuar disa herë dhe e kam parë se diçka çalon. shumë përpjekje kam bërë unë që të jap një kontribut modest në kulturën shqiptare. Ka ndodhur ndonjëherë që ai ta lexojë vjershën e pastaj të heshtë. A humbet lumturia gjatë rrugës së jetës? Po. si vdekja. por që nuk ka mundur të ngjitet në varg. brenda jush. i mrekullisë së epikës shqiptare dhe i gjenialitetit të grekëve antikë. për guximin e Hektorit. Natyrisht edhe ajo e filmit. Natyrisht kam pasur edhe ëndrra të tjera. besnikërinë e Penelopës etj. Shpeshherë kur vonohej më kaplonte tmerri se nuk do të kthehet më në shtëpi. Nga karakteri. thosha. Siç e thashë. Një ditë pranvere të vitit 1991. por edhe sot e kësaj dite jam jashtë atdheut. edhe unë kam pasur ëndrrat e mia. nikëve apo të heronjve grekë. më thoshte. Kur shkruanit? Shkruaja sa herë që ndjeja nevojë se duhet ta nxjerr vargun i cili bëhej i padurueshëm në shpirtin tim. Me "kopshtet dhe luginat e Muzës" ku poetët "i thithin këngët e veta. LULLABY mysafirët shkuan kur dolën nga dhoma lanë gjurmë të lagëta në ajër gotat e zbrazura nëna i hoq nga tryeza dhe ra në gjumë askush s'e pa ngjyrën e shpirtit tim as mysafirët as të shtëpisë e folën për pjekurinë time pa e parë mickey mouse-in duke hyrë për dritareje pastaj po nga ajo dritare e përzura tymin e duhanit e lotët e mi të padukshëm flisnin se unë s'dua të rritem A ka ndikuar dikush. siç do të kishte thënë Platoni përmes gojës së Sokratit. pak nga ato më janë realizuar.com www. I kam në kujtesë kreshnikët. Fatos Arapin. Im atë pikërisht në këto kohë të turbullta punonte si gazetar.? Si çdo fëmijë. frika.? Koha e fëmijërisë sime ishte një kohë e rëndë. Ismail Kadarenë. asokohe shqiptarët e mbetur jashtë kufijve politikë të Shqipërisë ishin në një pozitë të vështirë. e kam biseduar me të dhe vërejtjet e tij kanë qenë udhërrëfim imi në punën letrare. Mos të harroj: unë vazhdoj të merrem intensivisht me kulturën e lashtë greke. shprehja letrare e këtij drejtimi të imponohet. Çfarë cilësori do t'i vinit shkrimeve të para? Përkushtim. madje më shpesh. Te unë më së shumti ka ndikuar im atë. por megjithatë deri në ditët e sotme nuk më lë të qetë "pjesa e dytë" e kësaj ëndrre . Edhe në këto hulumtime "më bën shoqëri" të vazhdueshme im atë. Ndonjëherë duhet të dish t'i krijosh kushtet vetë që të jesh i lumtur. unë dhe familja ime e kaluam kufirin. krahas përrallave. Këtë ëndërr e realizova. A ju frikësonte ndonjë gjë. Nuk shkonte më tutje. veçmas intelektualët shqiptarë. Madje ka pasur raste kur e kanë marrë ndonjë njeri dhe ai .. Dikur u shfaq edhe nevoja për të shkruar. E kam pasur edhe një ëndërr të veçantë për të cilën dua të flas. kur unë e botova librin e parë "Mjedra dhe bluz". Është një botë e çuditshme bota teatrore. Vazhdimisht i kam vëzhguar me kujdes fluturat. Cili ishte ushqimi juaj shpirtëror? Ishte leximi dhe bisedat e shpeshta për letërsinë. Kjo ëndërr . Pastaj mua më vinte mirë që babait nuk i pëlqenin vargjet që nuk kanë muzikalitet. erdhëm në Shqipëri. te personalja.. A besonit në ato çka shkruanit? Sigurisht që besoja. duke fluturuar edhe vetë posi ajo". Siç ndodh në jetë.20 INTERVISTA SH. Po të mos kisha besuar nuk do të kisha shkruar. edhe sot e kësaj dite. pastaj kam pasur dëshirë ta kthej prapa kohën e mitit. sepse aty poezia është tepër e ndjeshme. Kjo duhet rregulluar. Po ashtu më ka përkrahur edhe shkrimtarët Nehas Sopaj dhe Kim Mehmeti. Akuzoheshin për irredentizëm. "Këto janë vërejtjet e mia". Një ëndërr tjetër .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful