Importanta lecturii in ciclul gimnazial

Prof. Tulac Doinita Comisia metodica a ariei curriculare ,,Limba si comunicare”, an scolar 2010-2011

. istoria omenirii şi a luptei sale pentru existenţă. înfrângerile şi biruinţele sale toate. îngrijiţi-o şi citiţi cât mai mult! Cartea ne este prieten credincios şi de nădejde!” (Morozov G. F – „Cărţi prietene”) . bucuriile.Cartea reflectă ca o oglindă.Argument • . suferinţele. • Iubiţi cartea. pentru un viitor mai luminos.

O carte te trimite la alte cǎrţi şi toate formeazǎ baza trainicǎ a culturii noastre. perseverenţǎ. Lectura contribuie într-o mare mǎsurǎ la îmbogǎţirea cunoştinţelor elevilor. continuitate. în primele clase ale şcolii. iar controlul lecturii nu trebuie sǎ fie superficial şi neglijent.educativ. când se pun bazele “gustului” pentru citit. voinţǎ. Aceastǎ muncǎ este susţinutǎ la nivelul superior. o activitate caracteristicǎ prin rǎbdare. cât şi grǎdiniţa depun eforturi pentru a influenţa universul copilǎriei prin basme. Lectura în afara clasei are ca scop sǎ dezvolte gustul elevilor pentru citit. Lectura în afara clasei constituie un important mijloc al întregului proces instructiv . te face sǎ te bucuri. • • • • . poveşti şi poezii. date ca teme. claritate. Pǎrinţii trebuie sǎ cunoascǎ lista lecturii suplimentare. Grija deosebitǎ în vederea îndrumǎrii lecturii cade în sarcina învǎţǎtorului şi a familiei. sǎ le satisfacǎ dorinţa de a cunoaşte viaţa. ci permanent. sǎ le stimuleze interesul pentru carte. Gustul pentru citit nu vine de la sine. Cartea este învǎţǎtorul care te conduce la bine. fǎcându-se ecoul capacitǎţilor de gândire şi limbaj. ci se formeazǎ printr-o activitate susţinutǎ a factorilor educaţionali. oamenii şi faptele lor. Importanţa lecturii este evidentǎ şi e un instrument care dezvoltǎ posibilitatea de comunicare între oameni. Lectura necesitǎ nu numai îndrumare. care nu poate fi dezvoltatǎ mai frumos decât prin lecturǎ. bogat. prezintǎ importanţǎ şi din punctul de vedere al tehnicii cititului exactitate.De retinut! • • • • • numai citind poti intelege tainele universului. nuanţare necesare pentru întregirea cunoştinţelor transmise la clasǎ. la dezvoltarea dragostei de ţarǎ şi la educarea sentimentelor estetice. ci şi control. sǎ râzi şi sǎ plângi. la formarea unui vocabular activ. Lecturile parcurse de elevi. atât familia. La vârsta preşcolarǎ.

de la gândire la actiuni voluntare. Editura de stat didactica si pedagogica. iata procesul sufletesc pe care îl determina opera literara. Dar aceasta îmbogatire nu e data numai de cunostintele noi care parvin individului ci si de felul în care scriitorul reuseste sa le prezinte. Copilul si cartea. De la emotie la gândire. sa îl emotioneze pe cititor. Impresiile emotive puternice ramân adânc întiparite în memorie.”[1] (Stanciu Ilie. propriile actiuni.30) .Lectura în dezvoltarea culturala a individului • Orice opera literara valoroasa contribuie la cunoasterea mai adânca a vietii. ajunge la concluzii privind propria lui viata. Acesta. p. Ele genereaza pentru multa vreme gânduri si fapte care contribuie la formarea caracterului cititorului. gândind asupra cartii sub înrâurirea puternicelor emotii traite. 1958. • Opera literara actioneaza în primul rând asupra inimii cititorului.

3) Când stai de vorba cu un om care a citit mult. „Nu odata. bogatia lui de idei si de imagini te farmeca. Copilul si cartea. Editura de stat didactica si pedagogica.Puntea dintre carte si cititor • Lectura cartilor constituie o activitate fundamentala pentru întretinerea conditiei intelectuale. fermecati de citirea unei carti ei au simtit ca traiesc aceleasi emotii cu eroii povestirii. pentru cunoasterea indirecta a diferitelor universuri si realitati. 1958. Oamenii care au o lectura bogata se deosebesc de ceilalti: experienta de viata este mai temeinica. Cultura însa înseamna mult mai mult decât specialitatea limitata si ea se formeaza numai prin activitatea de cititor neîntrerupta. • • . îmbogatirea cunostintelor si a limbajului. Studiile vor forma oameni cultivati si specializa-i într-un anumit domeniu.”[2] ( Stanciu Ilie. gama sentimentelor pe care le traiesc este mai variata. p. au plâns si s-au bucurat odata cu ei. posibilitatea de a întelege bucuriile si suferintele altora este mai mare.

cu atât mai bine. cuvintele se memoreaza fara efort mai ales daca revin frecvent în cartea respectiva. • . proverbe sau zicatori.De retinut! • Însemnarile asupra cartilor citite trebuie sa repete câteva indicatii pedagogice elementare: notarea clara a numelui autorului si a titlului cartii. unele maxime. Important este ca din fiecare carte sa se învete ceva. Pentru îmbogatirea vocabularului este necesar sa se caute în dictionar cuvintele neîntelese în vocabular. prin extragerea de expresii si cuvinte mai putin uzuale. prin notarea anumitor idei si impresii. Acest lucru nu se poate obtine decât printr-o lectura atenta. În legatura cu forma. Prin extragerea si explicarea lor. Cu cât mai mult. prin deosebirea esentialului de neesential. este recomandabil sa se extraga din lecturile facute expresiile mai putin obisnuite. prin patrunderea adevaratului sens al cuvintelor. consideratii si aprecieri asupra continutului si formei. chiar unele idei interesante. data când a citit-o.

a îndraznelii dusa pâna la obraznicie sau a timiditatii exagerate. Gândirea logica este consolidata. posibilitatile de întelegere ale copilului sunt multiple. iscusinta.35) • . Romanul istoric. povestirile stiintifice. a melancoliei neexplicate. Ei se vad calatorind pe un vas prins de furtuna în mijlocul oceanului sau pe bordul unui avion racheta strabatând spatiile cosmosului. Aceasta perioada este deci hotarâtoare în viata unui om. În aceasta perioada a vietii romantismul se manifesta nestingherit. schitele. Este vârsta marilor contradictii. Este perioada marilor pasiuni. îi trebuie ultima si cea mai importanta interventie a educatorului. Copilul si cartea. nuvelele si romanele privind viata de azi a popoarelor toate ofera se cu generozitate micului cititor satisfacându-i pasiunea de cunoastere si dorinta de actiune. „La aceasta vârsta lectura poate fi hotarâtoare la formarea caracterului. Jack London sau Wells. p. Aluatul sufletesc este pregatit pentru a fi copt.”[3] (Stanciu Ilie. întâmplari extraordinare în care ei sa-si poata dovedi curajul. cunostintele variate. copii zboara cu gândul într-o lume în care oamenii sunt îndrazneti si curajosi. a marilor sentimente. vitejia. Copiii viseaza fapte marete.Copilul si lectura specifica varstei sale • Perioada 10-14 ani este perioada trecerii de la copilarie la adolescenta. biografiile oamenilor celebri. a vietii pe care o va duce când va fi mare. Citind romanele lui Jules Verne. experienta lui este bogata. Este perioada marilor generozitati. sentimente înalte. romanul de aventuri. a veseliei nebunatice. Preocuparea de baza la aceasta vârsta e cea a viitoarei lui ocupatii. sau Stevenson.

Mai mult decât oricare din tehnicile audio-vizualului prin care sunt vehiculate valorile culturii. Tocmai de aceea se apreciaza ca lectura (carti . iubeste. prilejuri unice de reflectie. de meditatie. ar trebui sa fie una dintre cele mai raspândite si intense activitati ale omului modern. ziare. se recunoaste în personajele ei. pe lânga satisfactiile ce le aduce orice fapt inedit. angajeaza valori formative care îsi pun amprenta pe întregul comportament al cititorului. . Cititorul traieste sentimentele autorului. ei se întâlnesc în atmosfera si conflictul povestirii. Ea îndeamna la introspectie. probleme de viata care si lui i sau pus.Influente ale lecturii asupra comportamentului copilului • In timpul lecturii se întinde între cititor si autor o punte. lectura cartii ofera celui care o parcurge. uraste cu el. diverse publicatii). reviste. se teme. descopera gânduri si pasiuni pe care le-a avut. Se regaseste în personajele din carte.

care fara a putea fi separate duc la formarea culturii. scoala are rolul de a pune bazele formarii acestei culturi dar procesul este menit a continua toata viata. Desigur.Dezvoltarea culturala a individului • „ Prin însasi natura sa. si cum altfel se poate realiza autoeducatia decât prin lectura?! „Actionând nemijlocit asupra cititorilor.”[5] În scoala se realizeaza în corelatie atât instructia cât si educatia. literatura influenteaza viata sufleteasca a acestora si contribuie la instruirea lor. Academiei Republicii Socialiste România.”[5] ( Ion Popescu. Cultura poate fi astfel definita ca „totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire în procesul practicii social istorice. p. precum si a institutiilor necesare pentru crearea si comunicarea acestor valori.”[4] (Dictionarul explicativ al limbii române. 6) Odata cu largirea orizontului cultural. scoala este principala institutie care are ca prim scop formarea multilaterala a personalitatii elevului. notiunea de cultura este extrem de vasta si nu va putea fi niciodata însusita în totalitate de un om pe parcursul vietii sale. • • • . 1975) Astfel definita. Ed. Lectura elevilor. literatura contribuie si la însusirea unei limbi mai bogate cu mai multe posibilitati de a concretiza gândurile în forme cât mai expresive.

Academiei R.. Editura de stat didactica si pedagogica.Copilul si cartea”. 1975 • Ion Popescu. • .R.Bibliografie: • Stanciu Ilie ... Ed.S. Lectura elevilor” . 1958..Dictionarul explicativ al limbii române”.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful