You are on page 1of 8

Ministerul Educatiei al Republicii Moldova Universitatea Tehnica a Moldovei Caterdra de mecanica teoretica

Raport
Lucrarea de laborator Nr.1
Tema: Elemente ale programului MATLAB
Varianta 17

A elaborat studentul gr.TI-134 A verificat conf.univ.:

Primblas Alexandru Balmu Ion

Chisinau 2013

Scopul lucrrii:
Familiarizarea cu functionarea a programului MATLAB si de asemenea familiarizarea cu elementele de baz ale acestui sistem (MATLAB), precum si capatarea deprinderilor de lucru cu acest sistem.

I.

Descrierea comenzilor de baza in regimul de comanda a Programului MATLAB In sistem am folosit:


Comenzi de redactare a rindului in MATLAB Rsfoirea comenzilor urmatoare (n jos) pentru includerea n rndul de ntroducere.

Rsfoirea comenzilor precedente (n sus) pentru ncluderea n rndul de introducere.

Deplasarea cursorului n dreapta la un simbol.

Deplasarea cursorului n stnga la un simbol.

Backspace - tergerea simbolului la stnga de cursor Esc-Curtirea rndului de introducere END-Deplasarea cursorului la sfrsitul rndului de comand Home- Deplasarea cursorului la nceputul rndului de comand Delete- Stergerea simbolului la dreapta de cursor Backspace- Stergerea simbolului la stnga de cursor Ins- Activeaz si dezactivez regimului de includere Enter Executarea comenzii. Daca exista ceva selectat in fereastra command windows textul selectat este adaugat la rindu de comanda inainte de executare. Delete tergerea simbolului la dreapta de cursor.

PgUp- Rsfoirea foilor sesiunii n sus PgDn- Rsfoirea foilor sesiunii n jos

Comenzi de dirijare a ferestrei n regimul de comand. Clc


gol. curata ecranul si pune cursorul in coltul de sus din stinga a ecranului

Home- ntoarcerea cursorului n coltul de sus din atnga a ferestrei. Operaii aritmetice.
+ Adunarea - Scderea * mulirea / mprirea \ nmulirea ^ Ridicarea la putere Transpunerea matricei () Specificarea proprietaii de evaluare Comanda whos vizualizarea variabilelor

Formatul numerelor Format Short Long


serveste pentru stabilirea formatului din rindu de comanda.

format scurt cu punct plutitor cu 4 cifre dup punctual zecimal. format de lung cu punct plutitor cu 14 cifre dup punctual zecimal. format exponenial cu 4 cifre dup punctul zecimal. format exponenial cu 15 cifre dup punctual zecimal. cea mai bun reprezentare a datelor sau n formatul short sau in

Short e Long e
short e.

Short g Hex

prezentarea numrului pri 16 cifre. format pentru scoaterea sumelor bneti cu dou

Bank

Funcii matematice principale

Sin Cos

sinus cosinus

Abs Cot

modulul cotangenta

II.

n toate exerciiile se cere de a introduce ntr-o variabil oarecare valorile expresiilor cnd x = -1.75* i y = 3.1 . De calculate expresiile mai nti ntr-un rnd, iar pe urm de optimizat (dup posibilitate) folosind variabilele intermediare. De prezentat rezultatul n diferite formate i de studiat informaia despre variabile cu ajutorul comenzii whos.

Functia

Rezolvare: Relatia 1.

Relatia 2.

Forma optimizata: a=abs(x)*(1+2*x^2); b=100*x+cot(y); f=atan(sqrt(2*x-sin(y)); g=atan(sqrt(abs(x-log(y));

De prezentat rezultatul n diferite formate. Format long ;

Format long e;

Format rat ;

De studiat informaia despre variabile cu ajutorul comenzii whos.

III.

De calculat valorile funciei pe segmentul dat n N puncte la intervale egale unul de altul. Optimizai programul folosind variabilele intermediare.

Nr. Intervalul

Functia N

Rezolvare:

n=8; a=-3; b=1; c=(b-a)/(n-1); x=(a:c:b); y=exp(-x).*(x.*cos(x)+*pow2(x+1));

Concluzie:
Sistemul MATLAB este eunul dintre cele mai comode si simple sisteme de calcul matematic.Datorita unei interfete foarte simple si accesibile fiecarui acesta este foarte comod in exploatare. MATLAB permite de a efectua calcule foarte complicate n regimul de calcule directe, adic fr a pregti o program. Utilizatorul trebuie doar s introduc expresia respectiv n linia de comand i s tasteze <Enter>, un proces rapid i comod de calcul. Ca si la majoritatea programelor aici literele majuscule i minuscule se deosebesc, deci variabilele trebuie gestionate n calcule corespunztor. Totui avem posibilitatea s le redenumim din fereastra Workspace n caz de necesitate.

Astfel, n timpul de fa MATLAB este unul din cele mai puternice din toate pachetele universale de calcul. Inginerii i savanii aplic MATLAB pentru rezolvarea problemelor din diferite domenii de aplicare: prelucrarea semnalelor i a imaginilor; modelarea, simularea i optimizarea sistemelor tehnice; dezvoltarea aplicaiilor; cercetarea i calcularea diferitor procese tehnice.