TAJUK 1

:

PENGENALAN OLAHRAGA

Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi sejarah olahraga dan acara-acara yang terdapat dalam olahraga. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan latihan dan senarai bahan rujukan.

Hasil Pembelajaran

Setelah selesai membaca modul ini, diharap anda dapat: 1. 2. 3. menjelaskan sejarah perkembangkan olahraga menjelaskan asal usul pertandingan olahraga menyatakan dan menjelaskan acara-acara olahraga

Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini

Pengenalan Olahraga

Sejarah Olahraga

Acara-acara Olahraga

1

Sub Tajuk 1 :Sejarah Olahraga

Tahukah anda bahawa olahraga merangkumi beberapa acara yang berasaskan kepada aktiviti fizikal yang bersifat saingan atau perlumbaan. Bagaimanakah acara olahraga boleh dikategorikan? Ia merangkumi beberapa acara berlainan yang menggunakan pergerakan-pergerakan asas seperti berlari, membaling dan melompat. Pengelolaan kejohanan olahraga secara tersusun dikatakan telah bermula pada zaman klasik lagi terutamanya Sukan Olimpik Kuno.

Mungkin anda telah mengetahui bahawa olahraga bermula dari Sukan Olimpik Moden pertama yang telah dijalankan di Athens dalam tahun 1896 dan tertubuhnya Persatuan Olahraga Amatur Antarabangsa (IAAF) pada tahun 1912. Antara sukan-sukan besar yang mendapat liputan meluas di peringkat antarabangsa adalah Sukan Olimpik, Sukan Komanwealth dan Sukan Asia. Semua ini merupakan elemen yang penting dalam Sukan Olimpik Moden dan dipraktikkan di semua negara kerana nilai pendidikan dan peranannya dalam meningkatkan keadaan fizikal individu. Ia juga merupakan asas yang diperlukan untuk prestasi optimum dalam sukan lain disamping menawarkan peluang kepada penyelidik untuk mengkaji pergerakan manusia.

Sub Tajuk 2 : Acara-acara Olahraga Anda biasa mendengar dan melihat banyak acara-acara dalam olahraga. Acara-acara tersebut boleh dibahagikan kepada dua bahagian iatu acara balapan dan acara padang. Acara balapan boleh dikategorikan seperti berikut: i. ii. iii. iv. v. vi. Acara lari pecut (jarak dekat) Acara lari jarak sederhana Acara lari jarak jauh Acara lari berganti-ganti Acara lari berpagar Acara lari berhalangan : 100 m, 200 m dan 400 m : 800 m , 1500 m : 3000 m, 5000 m dan 10000 m : 4 x 100m, 4 x 200m dan 4 x 400m : 100 m (P),110 m (L) dan 400 m (L& P) : 3000 m

2

Acara padang pula terdiri daripada: i. Acara balingan : Merejam lembing,melempar cakera, melontar peluru dan membaling tukul besi ii. Acara lompatan : lompat tinggi, lompat jauh, lompat kijang dan lompat bergalah

Aktiviti 1.1

1.

Dengan merujuk maklumat dari buku dan internet, jelaskan sejarah perkembangan olahraga di Malaysia dengan lebih terperinci. Senaraikan acara-acara balapan dan acara padang yang dipertandingkan pada peringkat sekolah rendah dikejohanan Olahraga MSSM.

2.

3

Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini. menyatakan peraturan larian jarak sederhana dan lari jarak jauh. menjelaskan teknik kemahiran asas lari pecut. menjelaskan teknik larian jarak sederhana dan jarak jauh dengan cara yang tepat. diharap anda dapat: 1. menyatakan jenis-jenis acara yang terdapat dalam kategori lari jarak sederhana dan jarak jauh. perbincangan. lari berpagar dan penerangan tentang jenis-jenis acara lari jarak sederhana & jauh. Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Acara Balapan Lari Pecut Lari Berganti-ganti Lari Berpagar Lari Jarak Sederhana Dan Jarak Jauh 4 . teknik larian dan peraturanperaturan lari jarak sederhana & jauh. 3. ciri-ciri pelari jarak sederhana & jauh. menjelaskan fasa-fasa dalam lari pecut. peraturan-peraturan lari pecut. 4. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan. lari berganti . LARI JARAK SEDERHANA DAN JAUH Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan.ganti dan lari berpagar dengan cara yang betul. lari berganti . 2. LARI BERGANTI – GANTI LARI BERPAGAR. 6. menjelaskan undang-undang dan peraturan dalam acara lari pecut. 5. lari berganti-ganti. lari berganti .ganti dan lari berpagar.TAJUK 2 : ACARA BALAPAN – LARI PECUT.ganti dan lari berpagar.

Di peringkat antarabangsa. panjang trek boleh diubah suai kepada 200 meter atau 300 meter jika padang sekolah tidak cukup besar untuk trek 400 meter. acara lari pecut menggunakan teknik permulaan gaya dekam. trek mengandungi lapan lorong sejauh 400 meter.Pendahuluan Anda tentu dapat mengenali acara-acara trek atau balapan kerana acaranya adalah acaraacara yang berbentuk larian di trek. Tiap-tiap lorong lebar minima 1. Di peringkat sekolah.25 meter . Faktor yang Dalam mempengaruhi kepantasan ialah kekerapan langkah dan panjang langkah. pertandingan.22 meter dan maksima 1.1 : Lari pecut Lari pecut memerlukan seseorang berlari sepantas mungkin dalam jarak tertentu (dekat) yang memerlukan tenaga yang tinggi iaitu sistem tenaga anaerobik. 5 . Sub Tajuk 2.

iv. Ibu jari dan jari penunjuk dibuka luas dengan jari-jari lain rapat di antara satu sama lain. mata pandang ke hadapan 6 . b. diletak di belakang garis permulaan. Kedua belah tangan lurus dan dibuka seluas bidang bahu.Lari pecut boleh dibahagikan kepada fasa-fasa berikut: i. Blok di hadapan berada 2 tapak dari garisan permulaan dan blok belakang 2 tapak dari bahagian hadapan blok hadapan b. ii. Berdiri di blok. Lutut kaki belakang segaris dengan tumit tapak kaki hadapan Ruang seluas buku penumbuk Permulaan Gaya Panjang (Elongated) a. Kepala dan leher didongak. c. Lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki Hadapan c. v. Letakkan kaki di blok Lutut kaki belakang segaris dengan tumit tapak kaki hadapan Ruang seluas buku penumbuk Permulaan Gaya Sederhana (Medium) a. rapat kepada garisan Blok hadapan diletak 2 tapak dari garisan permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan iii. kepala dan leher a. c. Blok hadapan diletak 2 tapak dari gaaris permulaan dan blok belakang 3 tapak dari bahagian hadapan blok hadapan b. Fasa permulaan Permulaan Gaya peluru: i. Ruang di antara 2 tapak kaki adalah seluas buku penumbuk Kedudukan tangan.

pelari haruslah berlari untuk 110 m. Fasa Sedia a. Kaki hadapan diluruskan sepenuhnya Dimulakan dengan larian /pecutan dalam jarak 30 – 60 meter.ii. c.Larian untuk larian 100m. Jarak langkah juga turut bertambah dalam fasa ini Tahap kelajuan maksima atlet akan ditentukan oleh tahap kuasa dan kekuatan ototnya serta bagaimana kelajuan dapat dikekalkan iv. Fasa Berlepas a. Tonjolkan bahagian torso (badan-dada) ke hadapan Bahu diangkat dan tangan ditarik ke belakang Sub Tajuk 2. Badan diangkat dan condong ke hadapan Kedua tangan lurus menahan berat badan Kaki belakang hampir lurus Kepala pandang hadapan iii. d. Atlit akan terus memecut serta mengekalkan kelajuan melintasi garisan penamat. 7 . d. kedudukan condong ke hadapan dan akan berubah d. Lutut belakang digerakkan ke hadapan dengan pantas serta tahap rendah b. Fasa penamat a. Faktor yang paling penting untuk menamatkan larian ialah untuk berlari 10 m lebih dari jarak larian sebenar. Faktor pertukaran baton yang cekap dan licin merupakan faktor penentu kemenangan dalam acara ini. e. Contoh :. secara bergilir-gilir dengan sepantas yang mampu. b. Pertukaran baton perlu dilakukan dalam zon pertukaran baton iaitu sepanjang 20 meter.2 : Lari Berganti-ganti Acara ini memerlukan sekumpulan peserta yang terdiri daripada empat orang. berlari mengikut jarak tertentu. b. c. c.

8 .

Setelah pertandingan bermula hanya dua peserta boleh digantikan. Kedudukan baton yang menjadi penentu bukan kedudukan tubuh.Pelari ketiga dan keempat akan menerima baton mengikut susunan kedudukan di selekoh 200m. Peraturan ini dikuatkuasakan jika terdapat lebih daripada 4 pasukan.Peraturan 170 : Lari berganti-ganti  Garisan-garisan setebal 5sm hendaklah dibuat merentasi balapan bagi menandakan jarak peringkat larian dan menentukan garisan pembahagi.  Garisan tengah zon sambut pertama 4 x 400m ( atau zon sambut kedua 4 x 200m) sama dengan garisan permulaan 800m.   Peserta tidak boleh menghalang atau mengganggu peserta lain. pelari kedua berlari 100m dalam lorong sendiri sehingga ke garisan memotong masuk lorong pertama (cut in line) selepas itu masuk ke lorong pertama. pelari-pelari kecuali pelari pertama sesuatu pasukan itu boleh memulakan lariannya tidak melebihi 10m keluar daripada zon sambutnya. 9 . kaki atau tangan peserta. pelari pertama berlari dalam lorong sendiri.  Zon sambut kedua dan terakhir 4 x 400m ialah garisan 10m di kedua-dua belah garisan permulaan/penamat  Lari berganti-ganti 4 x 100m dan kalau boleh 4 x 200m hendaklah dijalankan dalam lorong sepenuhnya. Satu tanda yang jelas akan diletakkan pada setiap lorong bagi menandakan had luar zon.  Baton hendaklah diserahkan di dalam zon sambut.  Setiap zon sambut hendaklah sepanjang 20m dengan garisan pembahagi ditengahtengahnya. Komposisi dan susunan larian peserta-peserta dalam pasukan hendaklah diisytiharkan secara rasmi sejam sebelum masa panggilan pertama pusingan pertama.  Bagi 4 X 400m.  Dalam 4 x 100m dan 4 x 200m.

110 meter – lelaki dan 400 meter – lelaki & wanita ). Peraturan 168 : Lari Berpagar ( Rujuk Buku Peraturan Olahraga KOAM ) 10 .3 : Lari berpagar Dalam acara ini.Sub Tajuk 2. ianya memerlukan seseorang membuat larian untuk satu jarak yang mempunyai halangan dengan sepantas yang terdaya terdiri daripada beberapa kategori dan jarak ( 100 meter – wanita.

10 km. cuma berbeza dari segi teknik dan perlakuan sahaja. Mempunyai keseimbangan yang tinggi antara kelajuan.000 meter . 5000 meter. 3000 meter berhalagan .4 : Lari Jarak Sederhana dan jarak jauh Larian jarak sederhana dan jarak jauh sama dengan lari pecut. separuh marathon dan marathon  Ciri-ciri Pelari Jarak Sederhana dan Jarak Jauh Pelari yang mengambil bahagian dalam acara-acara jarak sederhana dan jauh perlu mempunyai ciri-ciri tertentu. halangan dan peraturan larian. Pelari bijak mewujudkan pendekatan terbaik untuk lariannya tanpa banyak terpengaruh dengan larian peserta lain. Pelari memerlukan taktik. Larian jarak sederhana dan jauh memerlukan daya tahan.  Larian Jarak Sederhana . 10.Sub Tajuk 2. Larian jarak sederhana dan jarak jauh mempunyai persamaan dari segi teknik berlari.2000 meter berhalangan. Perbezaannya cuma dari segi jarak.Merentas desa.3000 meter. Bentuk dan pendekatan latihan lari jarak sederhana dan jarak jauh sedikit berbeza dengan lari pecut terutama dari segi jenis-jenis latihan dan juga intensiti latihan. Antara ciri-ciri adalah seperti berikut:     Pelari jarak sederhana dan jarak jauh harus mempunyai keupayaan fizikal dan mental yang tinggi. 11 . dayatahan kelajuan dan kelajuan terutama semasa menghampiri garisan penamat. ketahanan kelajuan dan dayatahan semasa berlari.1500 meter  Larian Jarak Jauh .800 meter . strategi dan psikologi yang tinggi semasa mengambil bahagian dalam larian.

 Teknik Larian Teknik larian bermaksud cara pelari melakukan larian dari permulaan larian sehingga ke penamat larian.  Permulaan Larian Semua permulaan bagi lari jarak sederhana dan jarak jauh adalah sama iaitu dengan cara berdiri. pelari akan bermula larian dengan dua cara iaitu:   Jika peserta lebih dari 8 orang. dan tembakan pistol dilepaskan’. pelari akan bermula larian dengan cara ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung beramai-ramai. Bagaimana pun latihan sistematik adalah penting bagi penyesuaian diri pelari tersebut dengan acara yang disertainya. Jika peserta 8 orang dan kurang. Kombinasi keseluruhan badan akan memberi kelebihan dan kekuatan untuk bergerak dengan lebih pantas. pelari akan berlari dipermulaan ’mess start’ iaitu bermula di garisan lengkung secara beramairamai dan terus masuk ke lorong sebelah dalam. Dalam semua acara larian jarak sederhana dan jarak jauh.  Semasa Larian Teknik-teknik larian bergantung kepada bentuk badan serta kekuatan ayunan kaki dan tangan pelari. 12 . pelari akan bermula di garisan permulaan satu setengah ’stagger’ dengan pelari akan berlari di lorong masing-masing sehingga selepas 100 meter barulah pelari memotong masuk ke lorong sebelah dalam. Permulaan larian dilakukan oleh pelepas di tempat permulaan dengan arahan ’ Ke garisan!!. Bagi acara 800 meter.

 Mata pelari hendaklah ditumpukan pada satu titik lebih kurang tiga meter dihadapannya. Pelari tidak dibenarkan mengambil minuman dari mana-mana tempat yang bukan dikhaskan Bagi acara 800 meter dengan garis permulaan satu setengah ’stagger’.  Peraturan Larian Jarak Sederhana dan Jarak Jauh     Permulaan larian menggunakan gaya berdiri Bagi acara-acara sehingga dan termasuk 10km. peserta akan berlari mengikut lorong masing-masing sehingga ke 100 meter pertama dan selepas melintasi satu garisan lengkung yang ditanda dengan bendera diluar balapan.Teknik berlari dengan betul:  Semasa berlari.  Elak memotong pelari lain di bahagian selekoh balapan  Menamatkan Larian Cara menamatkan larian adalah sama dengan acara-acara larian yang lain iaitu dengan menghampiri bahagian torso ke garisan penamat.  Berlari di lorong paling dalam. minuman/pembasahan hendaklah disediakan. 13 .  Perlakuan menghalang pelari lain dikira satu kesalahan dan larian pelari tersebut dibatalkan.  Pelari hendaklah mengelak dari menoleh ke belakang atau ke sebelah. kedudukan badan pelari hendaklah dalam keadaan lurus dengan kepala pada kedudukan selari dengan torso serta dalam situasi menegak dan seimbang. jika keadaan cuaca memerlukan ia disediakan. peserta bebas memasuki lorong yang dikehendaki.  Berlari mengikut rentak keupayaan sendiri  Meningkatkan dan mengekalkan kelajuan sepanjang larian.

3.1 1. 4. Nyatakan kesalahan yang sering dilakukan oleh pelari-pelari dalam acara lari berpagar. 2. 14 . Senaraikan kesalahan-kesalahan yang sering dilakukan oleh pelari-pelari jarak sederhana dan jarak jauh semasa bertanding. Lakarkan satu balapan 400 meter dan tunjukan tempat-tempat permulaan 800 meter serta tempat garisan memotong 100 meter pertama.Aktiviti 2. Apakah faktor-faktor yang dapat mempengaruhi larian seorang pelari pecut. Apakah panduan yang boleh digunakan untuk menyusun pelari dalam acara lari berganti-ganti? 5.

menjelaskan langkah-langkah yang perlu diambil semasa menyediakan sesebuah balapan. 300m dan 400m. 3. 2. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan. melaksanakan penyediaan sesebuah balapan dengan ukuran yang tepat.TAJUK 3 : TEKNIK MENYEDIAKAN BALAPAN Sinopsis Tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan dan perbincangan cara-cara menyediakan balapan 200m. Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Penyediaan Balapan 200 Meter 300 Meter 400 Meter 15 . menjelaskan perkara-perkara penting sebelum menyediakan sesebuah balapan. Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini. diharap anda dapat: 1.

25 meter .18 m2 16 .710. Dengan adanya balapan larian sesuatu acara balapan dapat dijalankan dengan sempurna.22 meter dan maksima 1. Tiaptiap lorong lebar minima 1.82 m2 > 10. Panjang balapan biasanya dibina sepanjang 200 meter.2 Keluasan sebenar padang dan keupayaan lorong Balapan 400 meter 300 meter 200 meter Bil.1 Keperluan Awal 3. Sub Tajuk 3.Pendahuluan Untuk menjalankan sesuatu kejohanan olahraga sebuah trek atau balapan perlu diadakan samada di atas padang rumput mahupun padang tiruan.804.    Balapan 400 meter dengan 8 lorong atau 6 lorong Balapan 300 meter dengan 8 lorong atau 6 lorong Balapan 200 meter dengan 8 lorong atau 6 lorong A B A m x B m = AB m2 ( luas ) 3.1.17 m2 > 15.219.36 m2 > 5.1 Tentukan keluasan padang untuk menentukan .482.86 m2 > 9.86 m2 > 4. Di peringkat sekolah. 300 Meter Dan 200 Meter ) 3. bergantung kepada keluasan sesuatu kawasan.248.1.1. trek mengandungi lapan lorong sejauh 400 meter.1. Di peringkat antarabangsa. panjang trek boleh diubah suai kepada 200 meter atau 300 meter jika padang sekolah tidak cukup besar untuk trek 400 meter.1. 300 meter dan 400 meter. Lorong 8 6 8 6 8 6 Keluasan > 16.1: Pembinaan Balapan ( 400 Meter.448.

1. Pita fibre . Panjang padang = x meter Lebar padang = y meter Jumlah lorong = 8 / 6 / 4 lorong Lebar lorong = 1.3.Ketahanan pada panas yang tidak akan berubah pada suhu padang. 17 . Penggunaan pita ukur berbeza panjang adalah untuk memudahkan kerja mengukur di jarak yang bersesuaian. Pita besi .1.1.23 m Lebar/Tebal garisan = 5 sm 3.Disyorkan untuk mengelakkan berlakunya pita ukur mengembang. 2 Keperluan Alatan  Besi penanda ( 15 batang )  Pita ukur ( fibre glass tahan panas ) 100 meter  Pita ukur ( steel ) 50 meter  Pita ukur ( steel ) 30 meter  Kabel / Dawai 3mm ( 60 meter )  Tali ( 7mm – 10mm ) 120 meter  Paku 20sm ( 20 batang )  Kereta minyak / cat  “Roller” atau berus cat ( 5sm )  Tukul besi Nota:  Penanda perlu menggunakan besi yang panjangnya antara 30sm – 50 sm  Pita ukur.3 Pelan balapan mengikut ukuran yang telah dipilih berdasarkan keupayaan padang. Pita ukur plastik atau fibre bermutu rendah akan mudah mengembang pada suhu tinggi dan mengecut pada suhu rendah.21 m – 1.

21 meter ( minimum ) hingga 1. Lebar lorong dikira daripada bahagian dalam garisan ( tepi bahagian dalam garisan seperti di “f” ) ke “ f1”.3. Tiap garisan lebarnya ialah 5 sm. Garisan memotong ( cut-in ) 5 sm. lebar garisan ialah 5 sm. .Tinggi tiang = 1. Garisan permulaan dan garisan penamat.23 meter ( maksimum) P ialah kawasan bahagian dalam balapan.Tinggi tiang = 1.00 sm Lebar tiang = 5 sm Bendera Memotong ( Cut-in ) .3 Panduan Membuat Garisan y x f p f1    Jarak f ke f1 ialah antara 1.1. Tiang penamat.00 – 3.50 m Bendera = 30 sm x 40 sm         18 .50 m Tebal tiang = 2.

 Zon Pertukaran Baton Zon Menerima baton Zon Menunggu 10.00 m 10.3.00 m 10.4 Zon-zon di balapan.00 m  Garisan memotong ( cut-in ) 19 .1.

pengetahuan serta kemahiran perlu ditagih dari kumpulan guru terutama guru sukan atau guru Pendidikan Jasmani.1 Membina Balapan 400 M  Cari keluasan padang ( panjang & lebar padang )  Kenalpasti jenis trek yang boleh dimasukkan mengikut keluasan padang  Lebar padang di bahagikan kepada 3 bahagian dan memanjang padang dibahagi kepada 5 bahagian.0m.Sub Tajuk 3. Anggaran panjang segitiga adalah dicadangkan bagi trek 400m =20. CMEB + DNPA bahagi 2.HJK dan GEF adalah segitiga sama dengan sudut 60o . .2.Sekiranya untuk trek 400m. Dalam sub tajuk ini. Segitiga hendaklah dibuat ditengah-tengah garisan padang. Beberapa perkara perlu dipertimbangkan semasa merancang dan seterusnya melaksanakan pembinaan sesebuah balapan larian. D N C M F J H K E P E G A B . anda akan didedahkan cara-cara membina balapan sepanjang 400 meter. 3.0m. Panjang garisan lurus AB/DC= 400m tolak panjang lengkok 20 . 300m =15.0m dan 200m = 10.2 : Balapan 400 Meter Untuk membina sesebuah balapan.

843 Panjang lengkok APND + BEMC = 61.86 = 34.142) x 29.362 = 124.142) x 50.. KJ =20.22m Lengkok AP + ND = 60/360 x 2(3.36 + 120.27 = 172. 21 .22m Lengkok AP + ND = 60/360 x 2(3.386 = 15.Sekiranya ditolak 0.142) x 52.83 Lengkok PN = 60/360 x 2(3.142) x 30.30m dan lebar lorong 1.72 + 52.22m Lengkok AP + ND = 60/360 x 2(3.Bagi garisan dalam yang dipasang bendul panjang KA/JD dan HP/HN ditolak 0.896 = 61.27 Panjang garis lurus AB/DC = 400m – 227.693 + 112.386 = 7.792 + 51.5 = 30.Contoh : sekiranya panjang AK = 29.5m Panjang lengkok AP+ND = 60/360 x 2(3.22m Lorong 1: Lengkok AP + ND = 60/360 x 2(3.72 – 225.42 = 52.20 = 30.084 = 120.896 + 30.20 = 51.64 = 33.415 x 2 = 68.192 = 248.084 Lengkok APND + BEMC = 66.334m Stagger lorong 4 dan seterusnya juga dikira sebagaimana jadual di atas.164 + 51.142) x 49.054 – 225.0m. JD = 29.054 Lorong 3 + 1.36 = 240.529 Lengkok APND + BEMC = 61.20m.42 = 31.693 = 225. .164 Lengkok PN = 60/360 x 2(3.30m dan sekiranya tidak berbendul ditolak 0.142) x 29.86 x 2 = 63.529 = 112.807 = 116.73.5m.362 Lengkok APND + BEMC = 68.72 Lengkok PN = 60/360 x 2(3.843 = 113.807 Lengkok APND + BEMC = 63.384 Tambahan lorong seterusnya dibuat mengikut kiraan seperti jadual diatas  Permulaan 400m dan 4x100m Stagger lorong 1 = 0 Jarak lengkok APND + BEMC lorong 2 tolak jarak APND + BEMC lorong 1 Stagger lorong 2 = 233.138 x 2 = 66.67m Jarak lengkok APND + BEMC lorong 3 tolak jarak APND + BEMC lorong 2 Stagger lorong 3 = 240.792 Panjang lengkok PN = 60/360 x 2(3.83 + 55.72 Lorong 4 + 1.142) x 51.5 = 51.276 Lengkok PN = 60/360 x 2(3.276 + 54.86 = 55.365m . ( panjang garis segitiga tidak perlu diubah ) .527 +116.142) x 49.635 + 113.582 x 2 = 61.635 =227.64 = 54.527 = 233.192 + 124. = 86.142) x 31.142) x 32.386 Lorong 2 + 1.

Stagger 4x100m Garis tengah flaoting Pelari pertama = 7.67m ( 1 stagger ) Pelari kedua = 3.83m Pelari ketiga = 3.83m (1/2 stagger ) Pelari keempat = 1.92m Zon pertukaran baton = tambah 10m hadapan dan 10m belakang dari tengah Zon menunggu tambah 10m di belakang zon pertukaran.

Contoh: Zon menunggu  Arah larian 10m 10m 10m Zon pertukaran baton

Stagger 4 x 400m Garis tengah Pelari pertama Pelari kedua Pelari ketiga Pelari keempat Zon pertukaran baton

= 11.505m ( 1½ stagger ) = 3.835m ( ½ stagger ) = 10m dari di belakang garis penamat = 10m dari belakang garis penamat = 20m ( tambah 10m di belakang dan hadapan garis )

Stagger 4 x 200m Garis tengah Pelari pertama Pelari kedua Pelari ketiga Pelari keempat Zon pertukaran bato

= 11.505m (1½ stagger ) = 7.67m ( 1 stagger ) = 3.83 ( ½ stagger ) = 0m ( pelari pertama 200m ) = 20m ( tambah 10m di belakang dan hadapan garis )

22

 Rumus Mencari Lengkungan Balapan
1.
a. b. c.

Lengkung
a=1/3 x 3.142 x a1- a2 b= 1/3 x 3.142 x b1 – b2 Jumlah L = a+b+c

2. Garis lurus (GL) a. a=b b. 200m – L m ( untuk balapan 400 m ) c. 150m – L m ( untuk balapan 300 m ) d. 100m – L m ( untuk balapan 200 m ) 3. Stagger L m Lorong 2 – L m Lorong 1 = ½ stagger 4. Garisan rentas ( kawasan lengkung zon pertukaran baton dan stagger. GR = √2y2[ 1-kos(57.288x w /y)]

Aktiviti 3.1 1. Bincang dan senaraikan perkara-perkara yang perlu sebelum anda hendak merancang pembinaan sesebuah balapan. Bincang dalam kumpulan dan rancang pembinaan sebuah balapan sepanjang 200 meter. Hasil tugasan perlu dinyatakan bersama grafik dan ditulis dengan ukuran yang tepat.

2.

23

TAJUK 4 :

ACARA PADANG – LONTARAN / BALINGAN

Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan, perbincangan tentang gaya lontaran dan teknik lontaran serta peraturan-peraturan dalam acara lontar peluru. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan.

Hasil Pembelajaran

Setelah selesai membaca modul ini, diharap anda dapat: 1. 2. 3. menjelaskan fasa-fasa dalam acara lontaran. menjelaskan teknik dan cara yang tepat semasa lakukan acara lontaran menjelaskan peraturan am dalam acara lontaran

Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini

Acara Lontaran

Gaya Lontaran

Fasa Lontaran

24

2 : Fasa-Fasa Lontaran Acara lontar peluru boleh dibahagikan kepada fasa-fasa perlakuan seperti yang berikut: i. Peluru boleh dipegang dengan dua cara iaitu dengan menggunakan lima jari atau memegang dengan tiga jari. Pegangan peluru Lakuan sedia (Preparation) Lungsuran (Glide) Lontaran (Delevery) Pulihan (Recovery) Pegangan peluru Cara memegang peluru adalah sama bagi ketiga-tiga cara balingan. Secara amnya terdapat tiga gaya lontaran iaitu:    Lontaran gaya berdiri Gaya melungsur selangkah dan Gaya Parry O’ Brien Acara ini Sub Tajuk 4. iv. i. v. 25 . menggunakan kekuatan tangan. ii.1 : Gaya Lontaran Di sekolah rendah. Peluru dipegang dengan tiga jari tengah dan disokong oleh ibu jari dan jari kelingking. iii. acara balingan yang diajar hanyalah acara lontar peluru.Sub Tajuk 4.

pelontar berdiri di bahagian belakang bulatan. membelakang sektor lontaran. pelontar berdiri di bahagian hadapan bulatan dengan bahu mengadap arah lontaran. Kaki kanan dibengkokkan dan kaki kiri dihayun ke hadapan dan ditendang ke belakang.bermula dengan berat badan pada kaki kiri. Lungsuran Tiada lungsuran bagi gaya lontar berdiri. Peluru diletak hampir leher dan bawah telinga. Lengan tangan diangkat hampir mendatar dan siku keluar. Peluru diletak rapat ke leher di bawah telinga. Lengan diangkat hampir mendatar dan siku mengarah ke luar. Kaki kanan melungsur ke tengah bulatan. Bagi gaya lungsur selangkah. kaki kanan pula digerakkan ke bahagian tengah bulatan. iii. Bagi gaya lungsur selangkah dan Parry O’ Brien.ii. 26 . Gaya Parry O’ Brien pula kedudukan badan dalam keadaan condong. Lakuan sedia Bagi lontaran gaya berdiri.

Pulihan Langkah pulihan dilakukan dengan membawa kaki kanan ke hadapan bulatan dan pada masa yang sama kaki kiri digerakkan ke belakang secara tergantung untuk membantu imbangan badan. Peraturan 188 : Lontar Peluru     Dilontar dari bahu dengan sebelah tangan sahaja. Memulakan lontaran. Lontaran Rendahkan kaki kanan. Tangan kanan mengikut arah lontaran. v. Secara serentak tangan kiri dihayun ke belakang dan luruskan kedua belah kaki.iv. peluru mesti menyentuh atau rapat dengan leher/pipi dan tangan tidak boleh direndahkan daripada paras bahu. siku sentiasa di luar dan jauh dari badan. Kilaskan pinggang dan tangan kanan ditolak ke hadapan menyilang badan. Rujuk buku undang-undang KOAM 27 . Tidak boleh dibawa ke belakang dari garis bahu.

Nyatakan teknik-teknik yang digunakan dalam acara lontar peluru dan nyatakan perbezaan bagi setiap teknik tersebut. 2. Kenalpasti kesalahan-kesalahan yang sering berlaku dalam acara lontar peluru dan nyatakan jenis-jenis aktiviti ansur maju yang boleh meningkatkan prestasi peserta.Aktiviti 4.1 1. 28 .

Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan. 3. menjelaskan fasa-fasa dalam acara lompatan.LOMPATAN Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan dan perbincangan tentang gaya lompat tinggi dan teknik lompat jauh serta peraturan-peraturan dalam acara lompatan. 2. diharap anda dapat: 1. menjelaskan teknik dan cara yang tepat bagi acara-acara lompatan menjelaskan peraturan-peraturan am dalam acara lompatan Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Acara Lompatan Lompat Tinggi Lompat Jauh 29 . Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini.TAJUK 5 : ACARA PADANG .

Pendahuluan Selain dari acara-acara trek. kepantasan. melempar cakera. lompat kijang. memerlukan peralatan dan kawasan tertentu. merejam lembing. 30 . Sub Tajuk 5.1 : Lompat Jauh Terdapat tiga gaya yang biasa digunakan dalam acara lompat jauh iaitu gaya layar. Acara padang terdiri daripada acara lompatan dan balingan. Acara-acara ini boleh dipertandingkan serentak Acara-acara padang dengan acara trek kerana ia dijalankan di bahagian dalam trek. lompat jauh. Antara acara-acara padang yang dipertandingkan adalah acara lompat tinggi. melontar peluru dan membaling tukul besi. Kebanyakan acara lompatan memerlukan aspek tinggi. anda juga perlu tahu acara-acara padang. lombol bergalah. koordinasi. gaya gantung dan gaya tendang kayuh. kelenturan dan kuasa yang Acara Lompatan Acara lompatan dalam tajuk ini ialah lompat jauh dan lompat tinggi.

Langkah pertama mestilah bermula dengan kaki lonjak. i. 17 – 19 langkah (pelompat wanita pakar) dan 23 langkah (pelompat lelaki pakar). 31 . Fasa lari landas (Approach) Fasa lonjakan (Takeoff) Fasa penerbangan/layangan (Flight) Fasa pendaratan (Landing) Fasa Lari Landas Anda bermula dengan berlari pantas secara optimum dan terkawal dari tempat permulaan ke papan lonjak. ii. iv. iii.Acara lompat jauh bolah dibahagikan kepada empat fasa seperti yang berikut: i. Bilangan langkah ke papan lonjak biasanya 11 – 14 langkah (pelompat novis).

Melonjak dengan menggunakan kaki lonjak. sama ada membuat larian tanpa melompat atau semasa membuat lompatan    melonjak dari luar hujung papan lonjakan. tangan dan kaki dirapatkan dan digerakkan ke hadapan. Mendarat dengan tumit dahulu mencecah pasir. iv. sama ada selepas atau sebelum garisan lonjakan menyentuh tanah di antara papan lonjakan dan kawasan pendaratan melakukan apa jenis balik kuang (‘somersault’) semasa membuat larian atau semasa melompat 32 . Fasa penerbangan/layangan Gaya badan dan pergerakan anda bergantung kepada gaya yang digunakan. Kaki bebas dihayun tinggi ke atas untuk mendapatkan lonjakan yang tinggi. iii. Bagi gaya layar. angkat kedua-dua belah tangan ke atas seolah-olah bergantung diudara di mana kedua-dua belah kaki diangkat ke belakang. tangan digerakkan ke belakang dan kemudian ke hadapan semula. Bagi gaya gantung pula. anda mestilah melunjurkan kedua-dua belah kaki ke hadapan dengan badan condong ke hadapan dan tangan dihulur ke hadapan hingga ke hujung kaki.ii. pelompat seharusnya mencapai kelajuan maksimum. Fasa pendaratan Apabila badan mula jatuh. Peraturan 185: Lompat Jauh  Seseorang peserta itu gagal sekiranya :  menyentuh bumi selepas garisan lonjakan dengan mana-mana bahagian badannya. Apabila tangan mencecah tumit. Bagi gaya tendang kayuh. kaki digerakkan seperti mengayuh basikal. Fasa Lonjakan Semasa tiba di papan lonjak.

ii. gaya timur dan gaya Fosbury Flop. gaya pelana. kaki atau tangan ke garisan lonjakan atau lanjuran garisan lonjakan. gaya barat.  semua lompatan hendaklah diukur bermula dari tanda mendarat yang paling hampir yang dibuat oleh mana-mana bahagian badan. tidak dikira batal sekiranya seseorang peserta itu berjalan balik di atas kawasan mendarat setelah meninggalkan kawasan mendarat dengan cara yang betul.2 : Lompat Tinggi: Terdapat lima gaya yang biasa digunakan dalam acara lompat tinggi iaitu gaya gunting. Lompat tinggi boleh dibahagikan kepada empat fasa seperti berikut: i. Fasa lari landas/penujuan Fasa lonjakan Fasa penerbangan/layangan Fasa pendaratan 33 . menyentuh bumi di luar kawasan mendarat di antara tapak lonjakan dan bahagian kesan jatuh yang paling hampir tidak kira batal sekiranya seseorang peserta itu berlari di luar mana-mana bahagian luar garisan putih yang menandakan landasan lari. iii.  Rujuk buku undang-undang KOAM Sub Tajuk 5. iv. Hanya gaya Fosbury Flop ini akan dibincangkan dalam tajuk ini. Ukuran hendaklah dibuat serenjang (bersudut tepat) dengan garisan lonjakan atau lanjurannya.   semasa mendarat.

00m. L/Bergalah 2. Untuk tempat pertama.25kg  Seri :    Peserta membuat lompatan kurang di ketinggian seri. L/Bergalah 4. adalah pemenang. 34 . Peserta yang kurang kegagalan di sepanjang pertandingan adalah pemenang.50m Berat : L/Tinggi 2kg. peserta diberi 1 percubaan ketinggian paling rendah yang tidak dapat melepasi sehingga dapat pemenang.Petaruran 182: Lompat Tinggi  Palang :   Panjang : L/Tinggi 4.

melainkan Refri merasakan landas lari dan kawasan mendarat sudah tidak sesuai lagi. Kawasan Mendarat  Tidak kurang 5 m x 3 m ( Bagi pertandingan di bawah P 12.04 m TIDAK boleh dianjak.7m ) NOTA : Ruang antara Tiang dan Kawasan Mendarat sekurangnya 10 sm 35 .1(a). sebelum melepasi palang. berbentuk empat segi bujur : 4 sm x 6 sm Ruang di antara hujung palang dengan tiang sekurangnya 1 sm.1. Ini hanya boleh dilakukan selepas satu pusingan  Sangga Palang :    Rata. Melonjak dengan sebelah kaki  Kegagalan :   Palang jatuh Peserta sentuh bumi sama ada di luar atau di antara tiang. kawasan mendarat disarankan TIDAK kecil dari 6m x 4m x 0. (b) dan (c) Jika keadaan mengizinkan : 25 m Keceruman maksimum keseluruhan landas lari dan kawasan lonjak TIDAK melebihi 1:250 ke arah palang Kawasan lonjak hendaklah rata  Tiang :      Apa jua bentuk yang tegap Mempunyai sangga untuk menompang palang Cukup tinggi melebihi 10 sm drpd. paras sebenar palang dinaikkan Jarak antara tiang TIDAK kurang 4 m dan TIDAK lebih 4.  Landas Lari dan Kawasan Lonjak      Jarak minimum : 15 m ( 20 m bagi kejohanan mengikut P 12.

Senaraikan kesalahan yang sering berlaku dalam acara lompat jauh dan jelaskan jenis aktiviti latihan yang sesuai untuk mengatasinya. 2. 36 .1 1. Nyatakan dan senaraikan aktiviti-aktiviti ansur maju yang sesuai bagi acara lompat tinggi.Aktiviti 5.

TAJUK 6 : KEMAHIRAN TEKNIK MENYEDIAKAN GELANGGANG/SEKTOR Sinopsis Tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan dan perbincangan cara-cara menyediakan gelanggang / sektor lompat jauh / kijang / lompat tinggi. lontar peluru. diharap anda dapat: 1. menjelaskan perkara-perkara penting sebelum menyediakan sesebuah gelanggang / sektor. 2. Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini. Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Penyediaan Gelanggang Lompat Jauh & Kijang Lontar Peluru Merejam Lembing Lempar Cakera 37 . 3. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan. lempar cakera dan rejam lembing. menjelaskan langkah-langkah yang perlu diambil semasa menyediakan sesebuah gelanggang / sektor. melaksanakan penyediaan sesebuah gelanggang / sektor dengan ukuran yang tepat.

Pendahuluan Untuk menjalankan suatu aktiviti atau pertandingan acara lompatan dan lontaran. Dengan adanya gelanggang / sektor.1 Tentukan keluasan kawasan yang mencukupi jarak minima piawaian ukuran gelanggang / sektor.1. 6.  Besi penanda  Pita ukur ( steel ) 50 meter  Tali ( 7mm – 10mm ) 60 meter  Pancang Kayu 20sm  “Roller” atau berus cat ( 5sm )  Tukul besi  Cat ”spray” 6.1. suatu gelanggang / sektor perlu diadakan samada di atas padang rumput mahupun padang tiruan. penyediaan gelanggang / sektor boleh diubah suai berdasarkan keperluan dan kawasan yang ada.1.1 Keperluan Awal 6.1.1. kebanyakan gelanggang / sektor disediakan disuatu tempat yang telah diatur mengikut pelan yang dirancang seperti contoh sebuah stadium. Di peringkat antarabangsa dan kebangsaan. bergantung kepada keluasan sesuatu kawasan dan kesesuaian tempat dari segi faktor keselamatan.1: Pembinaan Gelanggang/Sektor 6.1. Sub Tajuk 6. Pembinaan gelanggang / sektor yang piawai.3 Menyediakan keperluan alatan asas seperti.2 Tentukan ukuran piawaian mengikut sumber ukuran yang tepat berdasarkan buku / rujukan undang-undang olahraga IAAF atau KOAM 6.1.1. Bagaimana pun di peringkat sekolah.4 Menyediakan pasukan bertugas yang ada kemahiran 38 .1. sesuatu acara padang dapat dijalankan dengan sempurna dan disamping memberi peluang kepada peserta mematuhi peraturan acara yang ditetapkan.

6.   Terdapat landas lari yang berjarak tidak kurang dari 45 meter Terdapat papan lonjak yang mempunyai panjang minima 1.1.22 meter dan lebar 300 mm.   Terdapat landas lari yang berjarak tidak kurang dari 45 meter Terdapat papan lonjak yang mempunyai panjang minima 1.22 meter dan lebar 300 mm.1. Papan dicadangkan cat dengan warna putih Terdapat kawasan mendarat yang berukuran 2.1.2 Sektor / Gelanggang Lompat Kijang Spesifikasi Penyediaan Sektor.00 m Kawasan mendarat perlu diletakkan dengan bahan yang lembut seperti pasir   6.00 m Kawasan mendarat perlu diletakkan dengan bahan yang lembut    39 . Papan dicadangkan cat dengan warna putih Papan lonjak perlu ditempatkan berjarak tertentu ( mengikut kategori jantina & umur ) dari kawasan mendarat Terdapat kawasan mendarat yang berukuran 2.75 m x 9.75 m x 9.2 Panduan Membina Sektor / Gelanggang 6.2.2.1 Sektor / Gelanggang Lompat Jauh Spesifikasi Penyediaan Sektor.

00 – 4.00 – 4.04 meter Terdapat sebatang palang ( ‘fiber’ ) yang berjarak 4.00 m x sekurang-kurangnya 75 sm 6.3 Gelanggang Lompat Tinggi Spesifikasi Penyediaan Kawasan.6.2.00 m x 5.2.04 meter Terdapat tilam mendarat yang berukuran 3.4 Sektor Lontar Peluru BLOK D EPAN LONTAR PELURU 40 .1.1.     Terdapat kawasan landas lari yang berbentuk kipas berjejari 25 meter ke tempat mendarat (Lihat rajah di atas) Terdapat dua batang tiang yang diletak kiri kanan berjarak 4.

92 darjah mengunjur keluar dari pusat bulatan yang dikenali kawasan mendarat lontaran Terdapat satu bungkah penghadang yang diletak diatas garisan dibahagian bulatan bersudut ( seperti rajah ) 6.2.    Terdapat bulatan lontaran yang bergaris pusat 2.5 Sektor Merejam Lembing Spesifikasi Penyediaan Kawasan.1.135 meter (Lihat rajah di atas) Terdapat dua garis lurus bersudut 34.Spesifikasi Penyediaan Kawasan Lontar Peluru.    Terdapat kawasan landas lari berjarak tidak kurang 30 meter ke lengkungan rejaman (Lihat rajah di atas) Kawasan landas lari dibentuk oleh dua garisan berjarak 4 meter Terdapat dua garis lurus bersudut 29 darjah mengunjur keluar dari bahagian tengah kawasan landas lari yang berjejari 8 meter ( Lihat rajah di atas ) 41 .

1.50 meter (Lihat rajah di atas) Terdapat dua garis lurus bersudut 34.92 darjah mengunjur keluar dari pusat bulatan yang dikenali kawasan mendarat lemparan Kebiasaannya terdapat sebuah sangkar berjaring dengan ketinggian sekurang-kurangnya 4 meter ( seperti rajah di atas ) Aktiviti 6. Dalam kumpulan rancang pembinaan sebuah model gelanggang / sektor acara padang berdasarkan bentuk dan skala ukuran piawaian yang tepat. 42 . Bincang dan senaraikan perkara-perkara yang perlu sebelum anda hendak merancang pembinaan sesebuah gelanggang / sektor acara lontaran dan lompatan. 4.2.    Terdapat bulatan lemparan yang bergaris pusat 2.6 Sektor Melempar Cakera Spesifikasi Penyediaan Kawasan.1 3.6.

memahami keperluan RPH dan menulis satu Rancangan Pengajaran Harian ( RPH ) bagi satu sesi pengajaran olahraga Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Kaedah Pengajaran Dan Pembelajaran Strategi Penyampaian Garis Panduan Persediaan RPH Penyediaan Rancangan Pengajaran Harian 43 . Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini. garis panduan persediaan RPH dan penyediaan rancangan pengajaran harian. 2. mengenalpasti kaedah dan strategi pengajaran pembelajaran Pendidikan Jasmani yang berkaitan dengan tajuk olahraga.TAJUK 7 : KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan dan perbincangan tentang strategi penyampaian. diharap anda dapat: 1. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan.

Kaedah Kaedah Inkuiri (Penemuan) Kaedah Inkuiri (Penemuan) yang menekankan kepada 5 prosedur iaitu: P1.Pendahuluan Kaedah merupakan satu tatacara atau organisasi bagaimana aktiviti pengajaran pembelajaran dapat dilaksanakan dengan berkesan.sumbangsaran 44 . Ianya juga adalah sebagai satu cara mendekati sesuatu objektif pelajaran dan langkah-langkah penyampaian yang tersusun.Buat tafsiran P5.Kumpul maklumat P4.Rancang penyelesaian P3.1 : Strategi Penyampaian Jenis kaedah pengajaran dan pembelajaran yang sering digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran Pendididikan Jasmani bagi tajuk yang berkaitan olahraga adalah .kerja bersama-sama .Kenal pasti masalah P2.Buat kesimpulan b.perbincangan kumpulan .main peranan . Anthony 1963). a. Merupakan satu siri tindakan guru yang sistematik untuk mencapai objektf pembelajaran khusus dalam jangka pendek. Sub Tajuk 7. Kaedah kumpulan . “Merujuk kepada satu ikhtiar keseluruhan yang dikehendaki dalam satu set prosedur yang tersusun berdasarkan kepada sesuatu pendekatan yang dipilih (Edward M.

kepimpinan f. 45 .eksperimen .memberi pertolongan.lawatan e. .tunjukcara atau demonstrasi . Kaedah penyelesaian masalah Ia meliputi.memberi galakan.projek . murid belajar secara aktif dan bukan hanya bergantung kepada guru.mendengar.pemerhatian . ahli harus menguasai dan mengamalkan kemahiran sosial seperti ikut giliran.d. . memberi penjelasan untuk membolehkan kumpulan berfungsi dengan efektif.unsur pembelajaran koperatif ialah ahli berintraksi diantara satu sama lain untuk mewujudkan persefahaman dan kemajuan murid bekerja sebagai satu kumpulan untuk menyelesaikan satu masalah. Kaedah Kolaboratif Ia meliputi. ahli kumpulan menilai kembali usaha mereka serta kemajuan dari segi pencapaian matlamat.permuafakatan . Kaedah Koperatif Unsur.bimbingan rakan sebaya .

Fasa Perkembangan ( Gerakerja Kelas & Kumpulan )  Gerakerja Kelas bermaksud kemahiran/ tajuk yang hendak diajar pada hari tersebut dan semua pelajar/murid terlibat melakukannya.ada perbezaan antara pasukan .Statik ke dinamik .Jarak ( Dekat ke jauh ) .Mudah ke lebih kompleks .berkait kemahiran yang diajar .penerapan semangat berpasukan .suasana aktif & penglibatan ramai 46 . Biasanya dijalankan secara station.2 : Garis Panduan Persediaan RPH Fasa Permulaan  Aktiviti harus mengikut / bersesuaian kemahiran yang akan diajar  Aktiviti memanaskan badan harus ada kesinambungan dengan kemahiran yang akan diajar  Peralatan yang digunakan haruslah berkait dengan kemahiran yang hendak diajar.Tanpa rintangan kepada ada rintangan Kemuncak (Permainan Kecil)  Berunsur pertandingan .Sub Tajuk 7.  Gerakerja kumpulan bermaksud beberapa kemahiran lain serta kemahiran yang diajar pada hari tersebut dijalankan dalam kumpulan kecil.arahan jelas  Ansur maju terkawal posisi penunjuk cara & murid fokus pengajaran & pembelajaran . ( Dijalankan jika masa mencukupi )  Tunjuk Cara (Demontrasi) .menampakkan cirri-ciri keseronokan .

45 Pagi – 8. murid akan dapat: Psikomotor : melakukan 4 aktiviti ansur maju lari pecut sebanyak 5 kali percubaan bagi setiap satu gaya pada pelbagai jarak. bahasa Inggeris PSA : Pelajar pernah berlari dengan pelbagai gaya dan pelbagai kelajuan. 47 .Penutup  Proses mengingat semula  Penilaian  Aktiviti gerak kendur  Refleksi Sub Tajuk 7. Matematik. : Penanda. tali. patuh kepada arahan. : bekerjasama dan bersungguh – sungguh melakukan aktiviti pembelajaran. sabar. batang penyapu : Peka pada situasi.3 : Penyediaan Rancangan Pengajaran Harian Pelajaran Tarikh Tahun Masa Bil. : menyatakan empat jenis aktiviti ansur maju lari pecut yang dilakukan. Kognitif Afektif Penggabungjalinan : Bahasa Melayu. bersungguhsungguh BBM Penerapan nilai Kemahiran Generik : Membanding beza dan menyatakan teknik berlari pecut yang tepat dengan berjalan pantas.15 Pagi : 30 Orang : Kemahiran : Olahraga : Lari Pecut Objektif Pengajaran Dan Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran. Murid Tunjang 2 Tajuk Sub-tajuk : Pendidikan Jasmani : 2/7/2008 : 4 Arif : 7. Sains.

 Tunjuk cara 2. Berlari lutut diangkat tinggi  Dilakukan pada garis lurus  Pada jarak 20m dan 30m  Diulang 5 kali 48 . lakukan rotasi ikut arah jam dalam 12 kiraan (Kaki) • Tangan cekak pinggang.TAJUK/ BAHAGIAN / MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN/ BUTIR MENGAJAR ORGANISASI/ PENGELOLAAN STRATEGI/ CATATAN PERMULAAN (5 MINIT)  Berlari Bebas  Berlari bebas dalam kawasan  Masuk ke dalam Gelung bila guru tepuk tangan.  Aktiviti regangan dan kelonggaran  Kaki  Pinggang  Bahu  Kepala  Berlari atas hujung kaki.  Semasa berlari.  Lompat dengan sebelah atau dua belah kaki kedalam gelung. lutut diangkat separas pinggang  Guna hujung kaki  Tangan dihayun kedepan kebelakang  Dilakukan pada garis lurus  Pada jarak 20m dan 30m  Diulang 5 kali  Tunjuk cara PERKEMBANGAN P&P (12 MINIT) 1. lentikan badan kesisi dalam 10 ulangan (Pinggang). Berlari dengan tumit sentuh punggung sejauh 20 meter dengan tangan.tumit diangkat dan sentuh punggung  Tangan dihayun kedepan kebelakang  Mata pandang 5 – 10 meter kehadapan  Semasa berlari.  Arahan Contoh: • Angkat sebelah kaki.

Berlari dengan langkah panjang  Berlari dengan hujung kaki  Lutut diangkat tinggi  Langkah dipanjangkan  Tangan dihayun kedepan dan kebelakang  Mata pandang 5 – 10 meter kedepan  Melonjak menggunakan hujung kaki dengan lutut ditinggikan  Tumit kaki bebas sentuh ke punggung  Kedua-dua kaki berada diudara seketika  Langkah dipanjangkan  Tangan dihayun kedepan dan kebelakang  Mata pandang 5 – 10 meter kedepan ‘Tiru Macam Saya’  Dijalankan mengikut station. Mata pandang 5 – 10 meter ke hadapan 3. ‘Bounding’  Di lakukan pada garis lurus  Pada jarak 20m dan 30m  Diulang 5 kali KEMUNCAK (8 MINIT)  Tunjuk cara  Intrapersonal 49 .  Di lakukan pada garis lurus  Pada jarak 20m dan 30m  Diulang 5 kali 4. pelajar akan meniru satu gaya aktiviti.  Syaratnya apabila sampai pada suatu station.

lahan sambil membuka pelukan. • Bangun perlahan. Berlari tumit sentuh punggung 3. Dijalankan lebih kepada persembahan dan kerjasama ahli dalam kumpulan  Gunakan bunyibunyian sebagai rangsangan  Station: 1. • Peluk badan sekecil-kecilnya. Berlari langkah panjang PENUTUP (5 MINIT) • Gerak Kendur  Aktiviti regangan dan kelonggaran Contoh:  Membesar dan Mengecilkan badan • Mengembang badan di atas hujung kaki. Berlari lutut tinggi 2. • Soal jawab cara hantaran dan menyambut bola dengan teknik yang betul  Kemahiran Generik  Rumusan 50 . Lakukan aktiviti ‘bounding’ 4.

1 1. Berdasarkan RPH di atas.Latihan 7. 2. 51 . Anda dikehendaki merakamkan aktiviti tersebut dalam bentuk audio visual. Tugasan ini perlu dibawa semasa intraksi berikut. Rancang dan tulis satu rancangan pengajaran harian untuk acara lontar peluru bagi pelajar tahun 5 untuk jangka masa 30 minit. Nyatakan dan terangkan 4 kaedah pengajaran pembelajaran yang berkesan dalam pengajaran Pendidikan Jasmani untuk tajuk olahraga. jalankan satu sesi pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran. 3. Nyatakan dan jelaskan 5 aktiviti ansur maju yang sesuai untuk pengajaran tersebut.

Hasil Pembelajaran Setelah selesai membaca modul ini. 2. diharap anda dapat: 1. Modul ini juga dibekalkan dengan soalan aktiviti dan senarai bahan rujukan.TAJUK 8 : KAEDAH PENILAIAN Sinopsis Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi penerangan tentang spesifikasi penilaian dan rubrik pemarkahan bagi beberapa acara olahraga serta menyatakan cara melaksanakan penilaian sesuatu acara. merancang dan menyenaraikan kriteria – kriteria penilaian memahami dan melaksanakan cara membuat penilaian dalam pengajaran olahraga Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini Kaedah Penilaian Spesifikasi Penilaian dan Rubrik Pemarkahan 52 .

berikut contoh beberapa spesifikasi dan rubrik pemarkahan bagi 3 acara dalam olahraga iaitu lari berganti-ganti. Selain daripada itu. 53 . Penilaian pengajaran dan pembelajaran olahraga hendaklah dijalankan secara berterusan. spesifikasi dan rubrik pemarkahan acara yang hendak dinilai harus dirancang secara teliti dan hendaklah dinyatakan secara khusus serta tepat. lompat jauh dan lontar peluru. Seorang guru Pendidikan Jasmani perlu tahu bagaimana membuat penilaian bagi acaraacara olahraga yang diajarnya. Sebagai panduan. Tujuan penilaian ialah untuk mengetahui sejauh manakah murid telah menguasai kemahiran yang telah di ajar.1 : Spesifikasi Penilaian dan Rubrik Pemarkahan Untuk mendapat keputusan penilaian yang ada kesahannya. Penilaian yang dijalankan adalah untuk mendapatkan maklumat tentang keberkesanan pengajaran guru dan proses pembelajaran murid. berasaskan tumpuan kepada acara-acara tertentu yang menekan aspek yang berikut:  Kecergasan fizikal  Tahap umur  Jantina  Kemampuan pelajar Sub Tajuk 8.Pendahuluan Para guru menjalankan penilaian dari masa ke semasa adalah untuk memastikan bahawa segala usaha guru dan murid adalah menuju ke arah matlamat yang dirancang. penilaian juga dapat memberi maklumbalas kepada guru tentang keberkesanan ia mengajar.

Peserta mula berlari apabila isyarat diberikan.       Gerakan tangan dari atas ke bawah Siku bengkok 90°. Teknik pegang baton  Pegang di ⅓ bahagian belakang baton. e.mata pandang ‘check-mark’ Angkat tangan menerima ke belakang sebaik sahaja mendengar isyarak dari rakan.  Ayunan tangan maksimum. Peserta berlari di lorong sendiri. LARI BERGANTIGANTI 4 X 100 METER Menguji teknik memberi dan menerima baton 4 x 100 Meter Teknik Permulaan Sedia  Punggung tinggi daripada aras kepala  Berat badan dibawa ke hadapan. Penerima baton membuat ‘check-mark’ 10 markah Hasil Pembelajaran Indikator Prestasi Prosedur Markah c. Genggam baton dengan kemas di belakang hujung baton. Pelari pertama bersedia di tempat permulaan. Peserta diberi 2 kali percubaan. Pemberian baton berlaku dalam zon pertukaran.4 Blok permulaan Alatan : Penguji :Sekurangkurangnya 2 Orang Teknik Memberi Baton 10 markah Teknik Menerima Baton    10 markah   54 .  Koordinasi tangan dan kaki.  Mata memandang ke hadapan lebih kurang 1m.  Tolakkan kaki belakang untuk melangkah.  Posisi dan kedudukan dekam. Buat ‘check-mark’ Kedudukan sedia . tangan dibuka seluas bahu di belakang garisan dan bahu selari dengan garisan.  Badan bersudut sepanjang 30m pertama. Balapan Baton . Mula  Masa tindak balas selepas isyarat mula diberikan. a. d. Tangan diluruskan semasa memberi baton Kedudukan pemberi berselang seli Memberi baton 1/3 bahagian hadapan kepada penerima.  Hujung hadapan baton tidak mencecah trek.  Bahu melepasi garisan. b. baton berlaku dalam zon pertukaran.  Kedua-dua kaki bersudut.  Peserta melangkah ke garisan setelah isyarat diberikan.Spesifikasi Acara Lari Berganti-ganti Pelaksanaan Pentaksiran Komponen Ke garisan  Kemahiran memasang blok permulaan.

Teknik Penamat    lari terus ke garisan melintasi garisan penamat dengan didahului bahagian ‘Torso’ tangan dihayun ke belakang semasa membuat ‘dipping’. Ayunan tangan maksimum. Rubrik Pemarkahan Acara Lari Berganti-ganti INDIKATOR PRESTASI DAN PEMARKAHAN Cemerlang Sederhana Lemah (8 . Dapat melakukan teknik mula dengan betul dan tepat Mula  Masa tindak balas selepas isyarat mula diberikan.  Posisi dan kedudukan dekam.  Bahu tidak melepasi garisan.  Kedua-dua kaki bersudut.  Teknik perlakuan betul dan perlu diperbaiki. Tiada koordinasi tangan dan kaki. tangan dibuka seluas bahu di belakang garisan dan bahu selari dengan garisan.3 Markah) Ke garisan  Dapat memasang blok permulaan dengan teknik yang betul  Peserta melangkah ke garisan setelah isyarat diberikan.  Tolakkan kaki belakang untuk melangkah. imbangan serta daya semasa menamatkan larian. tangan dibuka seluas bahu di belakang garisan dan bahu selari dengan garisan.  Teknik perlakuan betul dan perlu diperbaiki. KEMAHIRAN YANG DIUJI TEKNIK PERMULAAN Sedia  Punggung tinggi daripada aras kepala  Berat badan dibawa ke hadapan.  Teknik melakukan kemahiran kegarisan salah.     Badan bersudut sepanjang 30m pertama. Koordinasi tangan dan kaki betul Ayunan tangan maksimum.  Tolakkan kaki belakang untuk melangkah.     Badan tidak bersudut sepanjang 30m pertama. tangan dibuka seluas bahu di belakang garisan dan bahu selari dengan garisan  Dapat melakukan teknik ke garisan dengan betul dan tepat Sedia  Punggung tinggi daripada aras kepala  Berat badan dibawa ke hadapan.  Peserta melangkah ke garisan setelah isyarat diberikan.  Peserta tidak melangkah ke garisan setelah isyarat diberikan. Mula  Masa tindak balas selepas isyarat mula diberikan. 55 .  Dapat melakukan teknik sedia dengan betul dan tepat Ke garisan  Kemahiran memasang blok permulaan.  Teknik melakukan kemahiran kegarisan salah. Mengekalkan kepantasan. Teknik mula yang betul dan perlu diperbaiki.  Mata tidak memandang ke hadapan lebih kurang 1m. Mula  Masa tindak balas selepas isyarat mula diberikan.  Mata memandang ke hadapan lebih kurang 1m. Sedia  Punggung tidak tinggi daripada aras kepala  Berat badan tidak dibawa ke hadapan.  Tiada tolakkan kaki belakang untuk melangkah.  Bahu melepasi garisan.     Badan bersudut sepanjang 30m pertama.  Mata memandang ke hadapan lebih kurang 1m.  Kedua-dua kaki bersudut.  Bahu melepasi garisan. Koordinasi tangan dan kaki kurang sempurna Ayunan tangan kurang maksimum.  Kedua-dua kaki tidak bersudut. Teknik mula yang salah. Ke garisan  Kemahiran memasang blok permulaan salah.10 Markah) (4 – 7 Markah) ( 1.  Posisi dan kedudukan dekam.  Posisi dan kedudukan dekam.

Memberi baton ⅓ bahagian hadapan kepada penerima Pemberian baton berlaku dalam zon pertukaran. Penerimaan baton berlaku dalam zon pertukaran. Kedudukan pemberi berselang seli. imbangan serta daya semasa menamatkan larian. Tiada hayunan tangan ke belakang semasa membuat ‘dipping’.. imbangan serta daya semasa menamatkan larian. Kedudukan pemberi tidak berselang seli. Hujung hadapan baton tidak mencecah trek Teknik Pegang baton   Pegang di ⅔ bahagian belakang baton. Genggam baton dengan kemas di belakang hujung baton. Teknik penamat salah. Memberi baton ½ bahagian hadapan kepada penerima Pemberian baton berlaku diluar zon pertukaran. Kedudukan pemberi tidak berselang seli. TEKNIK PENAMAT     lari terus ke garisan melintasi garisan penamat dengan didahului bahagian ‘Torso’ tangan dihayun ke belakang semasa membuat ‘dipping’. imbangan serta daya semasa menamatkan larian. Siku bengkok 90° Tangan tidak diluruskan semasa memberi baton. Tidak dapat mengekalkan kepantasan.      Buat ‘check-mark’ Kedudukan sedia – mata tidak memandang ‘check mark’ Angkat tangan menerima ke belakang sebaik sahaja mendengar isyarat dari rakan.       Gerakan tangan dari atas ke bawah. Siku bengkok 90° Tangan tidak diluruskan semasa memberi baton. Genggam baton dengan kemas di tengah baton. Hujung hadapan baton tidak mencecah trek Teknik Pegang baton   Pegang di ½ bahagian belakang baton. Mengekalkan kepantasan. Dapat melakukan teknik sedia dengan betul dan tepat     Berhenti di garisan melintasi garisan penamat dengan didahului bahagian ‘Torso’ tangan dihayun ke belakang semasa membuat ‘dipping’.Teknik Pegang baton   Pegang di ⅓ bahagian belakang baton. Siku bengkok 90° Tangan diluruskan semasa memberi baton. Penerimaan baton berlaku diluar zon pertukaran. 56 . TEKNIK MENERIMA BATON      Buat ‘check-mark’ Kedudukan sedia – mata pandang ‘check mark’ Angkat tangan menerima ke belakang sebaik sahaja mendengar isyarat dari rakan.. Genggam baton dengan kemas di tengah baton. Mengekalkan kepantasan. Teknik penamat betul dan perlu diperbaiki. Penerimaan baton berlaku dalam zon pertukaran.       Gerakan tangan dari atas ke bawah.. Memberi baton ⅓ bahagian hadapan kepada penerima Pemberian baton berlaku dalam zon pertukaran.     Tidak menamatkan larian.      Tidak membuat ‘check-mark’ Kedudukan sedia – mata tidak memandang ‘check mark’ Angkat tangan menerima ke belakang sebaik sahaja mendengar isyarat dari rakan. Hujung hadapan baton mencecah trek TEKNIK MEMBERI BATON       Gerakan tangan dari atas ke bawah.

b. Lutut dibengkokkan untuk menyerap daya. Peserta mesti mengikut teknik larian yang betul. Bawa tangan dan pinggang ke hadapan dan ke bawah. Lari di atas bebola kaki. d.     e. Berlari dengan kelajuan yang terkawal. Kaki bebas dihayun dengan kencang. Prosedur: a. Tumpuan ke sasaran papan lonjakan. Kedua-dua tangan berada di hadapan. Teknik Mendarat. Teknik Penerbangan. (rujuk penekanan teknik yang diuji) 10 markah Lonjakan     Alatan : Wisel 1 cangkul kon Bendera (putih dan merah) 1 perata pasir Penguji : 3 orang 10 markah  Penerbangan (Gaya Layar)     Mendarat   10 markah    57 .Spesifikasi Penilaian Acara Lompat Jauh Pelaksanaan Pentaksiran Hasil Pembelajaran Indikator Prestasi Lari Landas   Teknik Permulaan Bersedia untuk memulakan larian(konsentrasi). Kaki dihulur ke hadapan semasa mendarat (tumit kaki dahulu). Kedua-dua kaki dilunjurkan ke hadapan. Peserta mesti mengikut semua fasa yang perlu diikuti. Prosedur Markah 10 markah LOMPAT JAUH Menguji teknik lompat jauh. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. Kaki lonjakan diluruskan semasa membuat lonjakan. boleh diterima. Kaki lonjakan bersudut pada langkah terakhir sebelum membuat lonjakan. Jika peserta dapat melakukan gaya lain. Hujung kaki lonjakan tidak melebihi papan. Teknik Lonjakan. Kaki lonjakan memijak papan lonjakan. Peserta bersedia di tempat bermula Peserta mula apabila arahan diberi. c.

Tumpuan ke sasaran papan lonjakan. Lari di atas bebola kaki. Hujung kaki lonjakan tidak melebihi papan. Kaki lonjakan bersudut pada langkah terakhir sebelum membuat lonjakan. Kaki lonjakan tidak diluruskan semasa membuat lonjakan.10 Markah) (4 – 7 Markah) ( 1.      Kurang bersedia untuk memulakan larian(konsentrasi). Tiada Tumpuan ke sasaran papan lonjakan.      Kaki dihulur ke hadapan semasa mendarat (tumit kaki dahulu). Kaki bebas dihayun dengan kencang Dapat melakukan teknik lonjakan dengan betul dan tepat. boleh diterima. Teknik penerbangan yang salah. Teknik mendarat yang salah 58 . Teknik lari lantas yang salah. Bawa tangan dan pinggang ke hadapan dan ke bawah.Rubrik Pemarkahan Acara Lompat Jauh KEMAHIRAN YANG DIUJI LARI LANDAS      INDIKATOR PRESTASI DAN PEMARKAHAN Cemerlang Sederhana Lemah (8 . boleh diterima. Tumpuan ke sasaran papan lonjakan. Teknik lonjakan betul dan perlu diperbaiki. Jika peserta dapat melakukan gaya lain. Lutut dibengkokkan untuk menyerap daya. Teknik penerbangan betul dan perlu diperbaiki. MENDARAT      Kaki dihulur ke hadapan semasa mendarat (tumit kaki dahulu). PENERBANGAN         Kedua-dua tangan berada di hadapan Kedua-dua kaki dilunjurkan ke hadapan. Kaki lonjakan bersudut pada langkah terakhir sebelum membuat lonjakan. Hujung kaki lonjakan melebihi papan Kaki lonjakan kurang diluruskan semasa membuat lonjakan. Kaki bebas tidak dihayun dengan kencang.3 Markah) Bersedia untuk memulakan larian(konsentrasi). Kaki bebas dihayun dengan kencang. Dapat melakukan teknik penerbangan dengan betul dan tepat.        LONJAKAN           Kaki lonjakan memijak papan lonjakan. Kaki lonjakan memijak papan lonjakan. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. Kaki lonjakan bersudut pada langkah terakhir sebelum membuat lonjakan Dapat melakukan teknik lari landas dengan betul dan tepat.      Kaki tida dihulur ke hadapan semasa mendarat (tumit kaki dahulu) Tidak mawa tangan dan pinggang ke hadapan dan ke bawah Tidak berjaya mendarat dengan kedua-dua belah kaki Lutut tidak dibengkokkan untuk menyerap daya. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. boleh diterima. Teknik lonjakan yang salah.  Tidak bersedia untuk memulakan larian(konsentrasi). Lari di atas bebola kaki. Lari di atas bebola kaki. Berlari dengan kelajuan yang terkawal. Kaki lonjakan diluruskan semasa membuat lonjakan. Jika peserta dapat melakukan gaya lain. Teknik lari lantas betul dan perlu diperbaiki.     Kaki lonjakan tidak memijak papan lonjakan. Tidak berjaya mengawal kelajuan larian. Lutut dibengkokkan untuk menyerap daya. Bawa tangan dan pinggang ke hadapan dan ke bawah. Dapat melakukan teknik mendarat dengan betul dan tepat. Kurang berjaya mengawal kelajuan larian. Kedua-dua tangan berada di hadapan Kedua-dua kaki dilunjurkan ke hadapan. Teknik mendarat betul dan perlu diperbaiki. Jika peserta dapat melakukan gaya lain.     Kedua-dua tangan tidak berada di hadapan Kedua-dua kaki tidak dilunjurkan ke hadapan.

dibengkok sedikit pada masa yg. Teknik Sedia Kedudukan peluru menyentuh sisi leher.  Teknik Lontaran  Menolak sambil meluruskan siku sehingga badan menjadi terangkat dan melentik. 10 markah 59 . Berdiri membelakangkan kawasan lontaran dibahagian belakang bulatan. b. Alatan : b. Bendera   Penguji: Teknik Lontaran Teknik Kilasan Badan  Melentik sambil pinggul kanan dipusingkan ke kiri dan ke atas serentak. c. 10 peluru 2 set Merah putih Kawasan lontaran Wisel Stop Board 4 kon 3 orang 10 markah Hasil Pembelajaran Indikator Prestasi Prosedur Markah d. LONTAR PELURU  e. sama.  Pindah berat badan. Memegang peluru di pangkal tiga atau lima jari. (rujuk penekanan teknik yang diuji) Setiap peserta di beri dua kali percubaan.   Menguji teknik melontar peluru Gaya Lungsuran Peserta bersedia di tempat lontaran.  Pergerakan ini adalah sebahagian ikut lajak  Kaki kanan dibawa ke hadapan . Peserta mesti mengikut semua fasa yang perlu diikuti.Spesifikasi Penilaian Acara Lontar Peluru Pelaksanaan Pentaksiran Komponen a. bawah telinga.  Pergerakan bermula di bahagian bahu dengan tangan memegang peluru. Peserta mesti mengikut semua fasa semasa melontar.   Teknik Lungsuran Teknik Lungsuran Lungsurkan kedua belah kaki ke belakang serentak. Prosedur: a.  Bahu dan tangan kanan masih menghala ke belakang.   Permulaan  Persediaan Teknik Pegangan Peluru Peluru tidak menyentuh tapak tangan. Kedua-dua kaki berada di dalam bulatan Lungsuran dilakukan secara pantas dan licin. Peserta mula apabila arahan diberi.  Ikut lajak 10 markah Teknik Pulihan Teknik Pulihan  Imbang badan dari terjatuh di kawasan hadapan selepas melontar.

 Ikut lajak. Teknik Lontaran  Tidak menolak dan meluruskan lutut sewaktu memulakan lontaran.  Pergerakan bermula di bahagian bahu dengan tangan memegang peluru. Kedua-dua kaki berada di dalam bulatan Lungsuran dilakukan secara pantas dan licin.10 Markah) Teknik Pegangan Peluru  Peluru tidak menyentuh tapak tangan.  Bahu dan tangan kanan masih menghala ke belakang.  Teknik lontaran betul dan perlu diperbaiki.10 Markah) (4 – 7 Markah) ( 1. bawah telinga.  Teknik lontaran salah.  Berdiri membelakangkan kawasan lontaran dibahagian belakang bulatan. Lemah ( 1.  Pindah berat badan.  Tidak pemindahan berat badan.  Berdiri membelakangkan kawasan lontaran dibahagian belakang bulatan. Teknik Sedia  Kedudukan peluru tidak menyentuh sisi leher. Teknik Lontaran  Menolak sambil meluruskan lutut sehingga badan menjadi terangkat dan melentik.Rubrik Pemarkahan Acara Lontar Peluru KEMAHIRAN YANG DIUJI PERMULAAN  PERSEDIAAN INDIKATOR PRESTASI DAN PEMARKAHAN Cemerlang (8 .  Bahu dan tangan kanan menghala ke belakang. Dapat melakukan teknik lunsuran dengan betul dan tepat     Lungsurkan kedua belah kaki ke belakang supaya kaki serentak. bawah telinga.  Tidak berdiri membelakangkan kawasan lontaran di mana-mana bahagian bulatan.  Ikut lajak.     Tidak melungsurkan kedua belah kaki ke belakang.  Tidak memegang peluru di pangkal tiga atau lima jari. Teknik Sedia  Kedudukan peluru menyentuh sisi leher. KEMAHIRAN YANG DIUJI TEKNIK LONTARAN INDIKATOR PRESTASI DAN PEMARKAHAN Cemerlang Sederhana Lemah (8 .  Memegang peluru di pangkal tiga atau lima jari.  Teknik persediaan betul dan perlu diperbaiki.  Dapat melakukan teknik lontaran dengan betul dan tepat Teknik Kilasan Badan  Pinggul kanan kurang dipusingkan ke kiri dan ke atas serentak dengan kilasan badan. Kedua-dua kaki berada di dalam bulatan Lungsuran dilakukan kurang pantas dan licin. Kedua-dua kaki tidak berada di dalam bulatan Lungsuran dilakukan tidak pantas dan licin.   TEKNIK LUNGSUR    Lungsurkan kedua belah kaki ke belakang supaya kaki serentak. Teknik lunsuran salah. 60 .3 Markah) Teknik Pegangan Peluru  Peluru tidak menyentuh tapak tangan.  Ikut lajak.  Pergerakan bermula di bahagian bahu dengan tangan memegang peluru.  Pergerakan bermula di bahagian bahu dengan tangan memegang peluru.  Memegang peluru di pangkal tiga atau lima jari.  Teknik persediaan salah.3 Markah) Teknik Kilasan Badan  Pinggul kanan dipusingkan ke kiri dan ke atas serentak dengan kilasan badan.  Dapat melakukan teknik persediaan dengan betul dan tepat Sederhana (4 – 7 Markah) Teknik Pegangan Peluru  Peluru tidak menyentuh tapak tangan. bawah telinga.  Kurang pemindahan berat badan. Teknik Kilasan Badan  Pinggul kanan tidak dipusingkan ke kiri dan ke atas serentak dengan kilasan badan. Teknik lunsuran betul dan perlu diperbaiki. Teknik Lontaran  Kurang menolak dan meluruskan lutut sewaktu memulakan lontaran. Teknik Sedia  Kedudukan peluru menyentuh sisi leher.  Bahu dan tangan kanan menghala ke belakang.

Sediakan satu prosedur penilaian bagi satu jenis acara padang 2. Terangkan dan jelaskan bagaimana cara penyediaan pelan tersebut.     Tidak berjaya menimbangi badan di kawasan hadapan selepas melontar. Buat satu penilaian untuk satu acara olahraga dikalangan murid anda dan buat rumusan prestasi mereka.1 1. 61 . Latihan 1 Rancang dan sediakan satu pelan trek 200 meter dan 400 meter mengikut skala piawaian IAAF. Tidak Pergerakan ikut lajak Kaki kanan dibawa ke hadapan dan dibengkokkan sedikit pada masa yang sama Teknik Pulihan betul salah. Aktiviti 8. Kurang Pergerakan ikut lajak Kaki kanan dibawa ke hadapan dan dibengkokkan sedikit pada masa yang sama Teknik Pulihan betul dan perlu diperbaiki.TEKNIK PULIHAN    Imbang badan dari terjatuh di kawasan hadapan selepas melontar. Pergerakan ini adalah sebahagian ikut lajak Kaki kanan dibawa ke hadapan dan dibengkokkan sedikit pada masa yang sama     Kurang berjaya menimbangi badan di kawasan hadapan selepas melontar.

Acara-acara olahraga ini telah di pertandingkan sejak zaman kuno lagi hinggalah sekarang. Kemahiran menggunakan teknik melontar peluru boleh menentukan jarak lontaran selain daripada komponen kekuatan dan ketangkasan. Acara ini berasaskan kepada aktiviti fizikal seperti berlari. Olahraga – Padang. Kuala Lumpur. Kuala Lumpur: Goodmark Enterprise Hanif Hanafi (1995). Gayagaya lontaran peluru adalah gaya berdiri. Pengetahuan mengenai acara ini sangat penting agar pelajar dapat menyampaikan kemahiran ini secara berkesan. Pustaka Cita Tinggi. membaling dan melontar. Bacaan Asas Ahmad Wafi (1996).Rumusan Acara-acara olahraga terdiri daripada acara-acara trek dan padang. Acara Lontar peluru memerlukan kekuatan terutama tangan dan kemahiran untuk melontar dari kawasan bulatan kecil. maka jarak lontaran yang baik boleh dicapai oleh seseorang. 62 . Jika keseluruhan fasa-fasa dalam melakukan lontaran dapat dilakukan dengan licin dan berkesan. gaya melungsur selangkah dan gaya Perry O’ Brien. melompat. Acara lari pecut dan lari berganti-ganti merupakan acara utama yang dipertandingkan di sekolah. Olahraga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful