You are on page 1of 6

CULTIVAREA

MORCOVULUI
ediţia a II-a, actualizată

Chişinău 2001

deoarece apare riscul că morcovul va înflori în primul an. acide. În dependenţă de scop. Insuficienţa de lumină duce la scăderea roadei. argiloase. dacă aceasta de face înainte de a răsări morcovul. Morcovul este rezistent la frig şi poate rezista la temperaturi de -3– -5 °C. Solurile grele. Se recomandă ca morcovul să fie semănat în soluri nisipoase. Semănatul şi schema de semănat. Seminţele răsar la o temperatură de +4–+6 °C. 2. dacă semănatul se efectuează în preajma iernii. Introducere. Pentru a observa rîndurile înainte de a răsări. deoarece duc la obţinerea rizocarpilor deformaţi şi ramificaţi. se poate adăuga seminţe de ridiche (500 g/ha).TEHNOLOGIA DE CREŞTERE A MORCOVULUI 1. Va fi mai simplu de prăşit. Cele mai bune soiuri pentru cultivare sunt: Soi timpuriu: Artec Soiuri mediu timpurii: Conservnaia şi Crasavca Cîmpul trebuie să fie liber de morcov cel puţin timp de 4 ani. Această metodă nu poate fi folosită. termenii de semănat pot fi următorii: în preajma iernii primăvara vara cînd temperatura solului este de 2 – 4 grade (I-II decadă a lunii noiembrie) mijlocul lunii martie – începutul lunii aprilie prima decadă a lunii iunie Soiurile străine nu se seamănă mai devreme decît la jumatea lunii aprilie. 3 . după lucernă sunt inutilizabile pentru creşterea morcovului.

e. Totuşi. Aceste metode de prelucrare se vor efectua şi în continuare. seminţele pot nimeri la adîncimi diferite. iar buruienele cresc rapid şi împiedică dezvoltarea normală a plantelor. Seminţele de morcov răsar greu.000 – 1. afînarea prea intensă a solului poate duce la răsărirea neuniformă a plantelor. cultivat şi nivelat. încet. În preajma iernii – 25 % m. pentru nimicirea buruienilor şi distrugerea crustei formate la suprafaţa solului. Dacă solul este prea afînat. De aceia terenul trebuie tăvălugit pînă la sau după semănat. pînă la răsărirea plantulelor se fac afînări între rînduri. pe măsura necesităţii.plante/ha norma adîncimea schema de semănat 800.4 Prin stropirea Cu 24%c. în special pe suprafeţe mari: Obiectul de prelucrare Buruiene dicotiledonate şi graminee anuale Buruiene dicotiledonate şi graminee anuale Norma Modul şi termeni Remarcă de utilizare Treflan 2.0 Prin stropire până WP kg/ha la apariţia culturii Erbicid 4 .2 milioane 4 kg/ha.0-2. l/ha solului până la încorporare semănat în sol Gezagard 50 2. Dacă e necesar. m în jur de 2 cm în fîşii de 8-10 cm lăţime 60+40+40 cm 70+30+30+30 cm în rînduri (50+30+30) x 3-4 cm 3. Cultivarea Solul pentru semănat trebuie bine prelucrat. Din această cauză este necesară folosirea erbicidelor.

udările se întrerup.0 Prin stropirea l/ha semănăturilor la înălţimea buruienelor de 1015 cm 1.0-3.0 Prin stropirea l/ha semănăturilor în faza 2-4 frunze a buruienilor 2-3 În perioada de kg/ha vegetaţie Remarcă 4.Obiectul de prelucrare Buruiene dicotiledonate şi graminee anuale Buruiene dicotiledonate şi graminee anuale Erbicid Stomp 33%c.5%c. udatul este efectuat în mod necesar numai în anii cu secetă. Norma Modul şi termeni de utilizare 3.e. Prometrex 50%p. Buruiene graminee -//perene Buruieni anuale graminee Buruiene mono şi dicotiledonate Fuzilade Super 12.u.e. roada scade.0 Prin stropirea l/ha solului până la apariţia culturii sau până la sădirea răsadului 1.0-2. dar el cere umezeală mai ales în perioada de încolţire a seminţelor şi la începutul creşterii rizocarpilor. Nabu 20%c. 5 .0 Prin stropirea l/ha semănăturilor în faza 2-6 frunze a buruienelor 3. Cu trei săptămîni pînă la recoltare. Pentru semănăturile de vară – 1–2 udări pînă la răsărire şi în continuare – pe măsura necesităţii. Pentru semănăturile din preajma iernii.0-4.0-5. Irigarea Morcovul este rezistent la uscăciunea atmosferică.e. Morcovul nu suportă stagnarea înaltă a apei în sol sau inundare: el opreşte creşterea.

Termen de Maladie prelucrare Musca Prin stropire morcovului. 6 – .5 l/ha 0. Prelucrarea Sumilex 50% WP rizocarpilor cu suspensie a preparatului de 0. 7. Maladii şi dăunători Dăunător. ramificaţi.5 l/ha 0. în dependenţă de termenii de însămînţare se introduc numai toamna sau primăvara devreme cu dozele N60 P60 K60.3 l/ha 0. Nu este necesară hrănirea suplimentară cu selitra amoniacală. Fertilizarea Pentru morcov nu se recomandă introducerea îngrăşămintelor organice. Aceasta ar avea o influenţă negativă asupra calităţii rizocarpilor: ei devin deformaţi. În cantităţi de 20–25 t/ha se poate introduce sub arătură găinaţul sau mraniţa. numărul – 4–5. norma fiind 200–450 m3/ha.3 l/ha 0.Pentru o recoltă mai bună trebuie de aplicat udările sistematice cu ploaie artificială. Îngrăşămintele minerale. putregaiul alb şi uscat Putregai alb şi cenuşiu Tratarea rizocarpilor Chimicale Actellic 50% EC Cymbush 25% EC Decis 2.5% EC Sherpa 25% EC Sumicidin 20% EC Benlate 50% WP Norma 1.2 kg/ha Remarcă Peritroizii se utilizează seara sau dimineaţa Înainte de punere la păstrare Îndată după recoltare cu expoziţie – 1-2 minute. în perioada puricii de vegetaţie frunzelor Fomoză.2%. în primul rînd gunoi de grajd dospit sau proaspăt. Alternarea udatului şi uscăciunii duce la crăparea rizocarpilor. 5.0 l/ha 0.

Prin stropire Ronilan DF nă.în perioada porioză.75 kg/ha Morcov de masă. în dependenţă de soi. Recoltarea morcovului semănat în iunie trebuie petrecută la timp. Termen de Chimicale Maladie prelucrare Pătarea bru. recoltele de rizocarp. cercos. pînă la lăsarea îngheţurilor. vor constitui 700–1000 q/ha. I şi al IIlea an (semincier) 8. Recoltarea. Respectînd toate procesele agrotehnice. În dependenţă de termenii de însămînţare. recoltarea începe: • semănat în preajma iernii: iulie–august • semănat de primăvară: august–septembrie • semănat de vară: luna octombrie.Dăunător. de vegetaţie macrosporioză Norma Remarcă 0. 7 .