MINDEN ÉLmÉNNYEL TÖBB LESZEL

itthon.hu

NYUGAT-DUNÁNTÚL

Esterházy-kastély

Sopron

MEGÚJULÁS TESTNEK, LÉLEKNEK, SZELLEmNEK

ÁtÉREZnI, MEgHallanI, MEgKÓStOlnI ÉS MEgSZEREtnI
Átérezni a történelmi időket, amikor Jurisics Miklós védte a többszörös török túlerővel szemben Kőszeg várát, vagy amikor kinyílt a vasfüg­ göny a Páneurópai Piknik során. Meghallani Haydn zenéjét a fertődi Esterházy-kastély gyönyörű termeiben vagy Liszt Ferenc lépteinek koppanását
A régióban könnyű elveszni: a történelmi városok szűk utcáiban, az élmények kavalkádjában, a fesztiválok forgatagában vagy az élményfürdők sokaságában. De van egy dolog, amit még könnyebb itt megtalálni: a belső nyugalmat, a feltöltődést kínálja ez a vidék. Nyugat-Dunántúl, az erőt adó régió! Kikapcsolódás, feltöltődés, megújulás – ezt adja a régió a hozzánk érkező turistáknak, nem csak fizikai, de lelki és szellemi értelemben is. Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye területén járunk. Négy országgal határos, hét nyelven beszélő régió. Az itt lakók mindent megtesznek azért, hogy a hozzánk látogatók ne csak egyszerűen az idegenforgalom résztvevőiként, hanem igazi vendégként érezzék jól és otthonosan magukat. A régió bővelkedik olyan néprajzi tájegységekben, ahol az ott élők büszkén ápolják hagyományaikat, és ez vonatkozik a helyben termesztett alapanyagokra épülő különleges ételekre is. Tudjuk jól, hogy a jó pihenés, kirándulás titka az, ami a finom ételeké: harmóniában kell kezelni az ízeket és a fűszereket, hogy az összhatás megfelelő legyen. Ennek jegyében állítottuk össze ezt a kiadványt, hogy a régió egyedi és hiteles ízeiből, lehetőségeiből, kínálatából mindenki kedvére válogathasson. Ezek az élmények nemcsak a nyári főszezonban, hanem tavasszal és ősszel is elérhetőek, átélhetőek és megszerethetőek.
Nyugat-Dunántúl » Megújulás testnek, léleknek, szellemnek | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

a soproni utcákon. Megkóstolni az őrségi tökmagolajos ételeket vagy a pannonhalmi apátság évszázados tapasztalatot hordozó borát.

1

NYUGAT-DUNÁNTÚL

aZ ERŐt adÓ gyÓgyVIZEK VIlága
Márai Sándor írta: „S tudjad, hogy halandó vagy, de addig is tartozol testednek valamivel. Például a gyógyfürdővel hetenként kétszer, legföljebb háromszor.” Ennek a vitathatatlanul jó tanácsnak a megfogadásához érdemes ellátogatni a Nyugat-dunántúli régióba.
A természet csodálatos adománya, a titkokkal teli mélységből feltörő gyógyvíz, mely Nyugat-Dunántúlon szakértő kezekben van: akár gyógyulásra, akár felüdülésre, akár élményfürdőzésre használjuk, a vendégek megtalálják itt a számításukat. Magyarország egyedülállóan gazdag termál- és gyógyvizekben, ezeknek a természeti kincseknek jelentős része a Nyugat-Dunántúlon található.

A régió fürdői valamennyi korosztálynak biztosítanak felüdülési lehetőségeket: a játékos gyermekmedencék, a hosszan tekergő csúszdák, az élményvagy gyógyvízzel töltött medencék közül mindenki kedve szerint válogathat.
Napfény, víz, játék

2

|

Nyugat-Dunántúl » Nyugat-Dunántúl itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Felfrissülés felsőfokon

Ha pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, netán a gyógy­ szol­ g ál­ t a­ t á­ so­ k at kívánja igénybe venni, bátran döntsön a nyugat-dunántúli termálfürdők egyike mellett, biztos nem fog csalódni! Úgy tartjuk, hogy az egyedülálló víz a gyó­ g yu­ láshoz csak az alap, legalább annyira fontosak az egészséges ételek, italok, valamint a településeken tetten érhető hangulat. Gondos, gyógyító kezek a masszázshelyiségekben, megújító kezelések sokasága a fürdőkben, a legmodernebb eszközökkel felszerelt medical-wellness részlegek, felkészült személyzet és egy kedves mosoly várja az ide betérőt. Nem véletlen, hogy se szeri, se száma azoknak a hazai és nemzetközi díjaknak, melyekkel kitüntették a régió fürdőit. A legjobb visszajelzés azonban a látogatóktól érkezik: a felfrissülten, kipihenten, megújulva távozó vendég az igazi elismerés.

A gyógyvíz és a gyógykezelések együttes hatásának köszönhetően a panaszok enyhülnek, megszűnnek, visszanyerhető a testi és lelki harmónia.

Nyugat-Dunántúl » Nyugat-Dunántúl | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

3

BÜK-BÜKfÜRDŐ

BÜK-BÜKFÜRdŐ
„Feldobhatjuk?” – Ha erre a kérdésre igen a válasz, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni az Alpokalján található fürdővárosba.

Feldobhatjuk?

A gyógyvíz illatát hozza a lágy fuvallat, a vendég érzékeit válogatott ínyencségek kényeztetik. Tökéletes kikapcsolódás az üde zöld pázsit és különleges madárfajok lakhelyén, ahol lélegzetelállító a táj. Ez a hely maga a megújulás és a feltöltődés. A Bükfürdőn található gyógyvíz és az Alpokalja friss levegője, a kiépített, minősített nordic walking útvonallal együtt garantálja az aktív pihenést és a gyógyulást. Bükfürdőt és környékét kerékpározás szempontjából elsősorban a családdal érkezőknek ajánljuk, hiszen a sík terepen könnyű haladni kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bükfürdőn Európa egyik legismertebb és az ország egyik legnagyobb gyógy-, strand- és élményfürdője, legmodernebb

4

|

Nyugat-Dunántúl » Bük-Bükfürdő itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

szaunavilága és különleges wellnessközpontja várja a gyó­ gyul­ ni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat. A 14 hektáron fekvő, 32 medencével és több mint 5200 m2 vízfelülettel rendelkező fürdőkomplexum minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt. A gyógyvíz és a gyógykezelések együttes hatásának köszönhetően a panaszok enyhülnek, megszűnnek, visszanyerhető a testi és lelki harmónia. A sodrófolyó, a pezsgőágyak és a pezsgőmedence felejthetetlen élményt ígérnek. Az igazán merészek pedig egész biztosan kedvüket lelik majd a beltérből induló és a fürdő falain kívül tekergő élménycsúszdákban, melyekben fény- és színeffektek teszik még különlegesebbé és

Az orvos kezel, a természet gyógyít.

Élményt adó víz

vidámabbá a száguldást. A szaunázás szerelmeseit az exkluzív Szaunavilágban tepidárium, gőzfürdők, infra- és finn szaunák, aromaszauna és kültéri ördögszauna várják. A büki gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható. Különösen hatásos a krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az osteoporosis megelőzésére, kezelésére. Bükfürdő megadja a hátteret ahhoz, hogy a vendégek testben és lélekben megújulva térhessenek haza, szívükbe zárva ezernyi színes élményt. Az egyes részek saját nyitvatartási idővel működnek, így akár este is elugorhatunk Bükfürdőre, ha szeretnénk ellazulni és kipihenni a napi munka fáradalmait.

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogén-karbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

Nyugat-Dunántúl » Bük-Bükfürdő | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

5

SÁRVÁR

Egy HEly, aMInEK lElKE Van
Élmény és tradíció. A történelmi város épületei, különleges rendezvényei, valamint az éltető vizet kínáló világszínvonalú fürdője közös élmények megélésére várja a látogatót.
A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel töltött medencékben a selymes víz átjárja a testet és lelket, feledtetve a hétköznapi gondokat, gyógyírt jelentve a fájó ízületekre Magyarország legfiatalabb gyógyhelyén. Tökéletes kikapcsolódást, megújulást és feltöltődést kínál az egész család számára. Sárvár vizének gyógyító ereje messze földön híres, a közelmúltban történt fejlesztések révén pedig a helyi fürdő Magyarország egyik legkedveltebb létesítménye lett. A gyógyfürdőrész és a családi fürdőszárny elkülönül egymástól, így mind a nyugalomra vágyók, mind a pancsolni vágyók jól érzik magukat. A gyermekmedencék mellett játszóház és babavilág várja a kicsiket.

Sárváron található a Nádasdy Vár és Múzeum, amely a nemzetközileg is jegyzett huszárkiállítást a Nádasdy- és több magyar huszárezred hagyatékát tárja az érdeklődő elé.
Nádasdy-vár

6

|

Nyugat-Dunántúl » Sárvár itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Egy visszatürközött mosoly

A kiváló sárvári gyógyvíz nemcsak a reumás meg­­ be­ te­ ge­ dé­ sekre jó, hanem ellazít és pihentet. A tágas terekkel rendelkező régi-új gyógyfürdőcsarnokból egy folyosó vezet az impozáns méretű családi fürdőszárnyba. Itt minden csupa üveg és napfény, tiszta csillogás: játékokkal teli pancsolómedence, közvetlenül mellette egy óriásjakuzzi, ahonnan a szülők szemmel tarthatják a legkisebbeket. 3 óriáscsúszda tekergőzik az épületen belül és kívül, 8 méter magas mászófal várja a vakmerőbbeket, hullámmedence és gyermekmedence van itt sok-sok játékkal. Tavasztól őszig a szolgáltatások palettája még színesebb. A csodaszép, virágos környezetben ellazulva testi-lelki feltöltődést nyújt a város! Öleljen át egy fát a sárvári arborétumban, vagy látogassa meg a közeli jeli arborétumot rododendronvirágzás idején!

Nyáron a Nádasdy és Báthory családok udvartartását és a középkori mezővárosok életét felelevenítő Nádasdy Történelmi Fesztivál kínál érdekes és látványos szórakozást a látogatóknak.

Nyugat-Dunántúl » Sárvár | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

7

CELLDÖmÖLK – HEGYKŐ

Nagy gyÓgyHatáSú KIS FÜRdŐK
A celldömölki víz egy vulkán erejével biztosítja mindenki számára a gyógyulást és felüdülést. Hegykő családias hangulatban, a Fertő partján várja vendégeit.
Tiszta levegőjű kisvárosi környezet, nyugodt fekvés, családias fogadtatás várja a Celldömölkre érkezőket. A fürdő egész évben üzemelő medencéi között megtalálható a gyógyvizet is tartalmazó termálvizes medence bel- és kültéri résszel, a 32 °C-os beltéri gyerekmedence és a kültéri, gyógyvizes jakuzzimedence, mely mozgásszervi panaszok enyhítésére kiváló gyógyvízzel van feltöltve. Kültéren élménymedence, gyermek­ csúszdamedence, kisgyermekpancsoló várja az egész családot. A fürdőben találhatók szaunák, aromaés fényterápiás kabinok, sódézsa és sókamra, valamint kád- és pezsgőfürdők.

Fertő-parti kerékpárút

8

|

Nyugat-Dunántúl » Celldömölk – Hegykő itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Celldömölk fürdője

A hegykői termálfürdő fedett és nyitott medencékkel, kiváló minőségű gyógyvizével egész évben várja a gyógyulni, sportolni vágyó vagy megújulást, feltöltődést kereső vendégeit. Nyáron a hűs, ásványvízzel feltöltött, feszített víztükrű medencék, tavasszal, ős�szel és télen a fedett wellnessmedence vagy hóesésben akár a forró, nyitott termálmedence csábítja a vendégeket. Hegykő igazi élményt nyújt a Fertő partján. Számos látnivalója mellett említést érdemel a madármegfigyelő park is: a helyreállított egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. Télen, amint a sekély tó befagy, remekül lehet korcsolyázni. A nyári időszak változatos rendezvényekben bővelkedik. Kiemelkedik közülük a több településen zajló Tízforrás Fesztivál, mely az igényes szórakoztatást köti össze Hegykő és a Fertő-táj kulturális örökségének bemutatásával.
Nyugat-Dunántúl » Celldömölk – Hegykő | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

9

KEhiDAKUSTÁNY

KalandRa FEl!
A család fürdőjeként is nevezett, erőt adó kehidakustányi fürdő élményekkel és gyógyító gondoskodással várja az aprókat és nagyokat egyaránt.

Madártávlatból

A település fürdője három hektáros területen 2400 m2 vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méter hosszú óriáscsúszdával, kinti kamikazecsúszdákkal, szabadtéri 36-38 fokos, minősített, meleg vizesgyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval, pool bárral és még sok egyéb csábító élményelemmel várja vendégeit!

10

|

Nyugat-Dunántúl » Kehidakustány itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

A kénes gyógyvíz alkalmas mozgásszervi panaszok megelőzésére és gyógyítására, sérülések utókezelésére, idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati panaszokra. A gyógyvizes medencék környezetében nyugalmas, kizárólag felnőttek részére kialakított pihenőterek, csendszoba, ivókút található. A fedett élményfürdő háromszintes, mediterrán hangulatú átriumos belső kialakítással. Az élménymedence buzgárokkal, nyakzuhanyokkal, masszázságyakkal, pezsgő szigettel, sodrómedencével kínál változatos fürdőzést a wellness kedvelőinek.

Igazi szenzáció a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel.

Változatos Sandio odipismod lehetőségek tem

Kisgyermekes családok részére bébipancsoló, bébi­ csúszda, baba-mama pihenőszoba áll rendelkezésre. A szabadtéri strandon élménymedence gejzírekkel, nyakzuhannyal, a medence közepén pool bárral, gyermekpancsoló, hullámmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, pihenő- és napozóteraszok (naturistáknak is) szolgálják a család kényelmét.

Kehidakustányon található a Deák-kúria, melyet Deák Ferenc, a „haza bölcse”, majdnem 50 évig állandó lakhelyének tekintett.

Nyugat-Dunántúl » Kehidakustány | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

11

MOSONmAGYARÓVÁR ÉS SZiGETKÖZ

SZIgEtKÖZ – a Duna aJándÉKa
Magyarország legnagyobb szigetét, a vizek körülölelte Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építette fel – és ez a változatos táj élmények sokaságát kínálja.
A Mosonmagyaróvár körül elhelyezkedő Hanság – mely a Fertő-Hanság Nemzeti Park része –, a Szigetköz és a Lajta­ völgye komoly vonzerőt jelentenek az idelátogató családoknak az év minden szakában, legyen szó tavaszról vagy őszről akár. A kiránduló turisták számára egyaránt látványosságot jelenthet a Szigetköz páratlan vízi világa, a hansági láposok és mocsarak, a Duna, Lajta partját és a holtágakat kísérő galériaerdők, a termálvizekben való gazdagság és a kultúrtörténeti emlékek. A kitűnő adottságok miatt elsősorban az aktív turizmus kedvéért keresik fel a turisták ezt a környéket, de lehetőség

A Duna menti nemzetközi kerékpárút része a Szigetközön átvezető szakasz.

Mosonmagyaróvár vára

12

|

Nyugat-Dunántúl » Mosonmagyaróvár és Szigetköz itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Izgalmas túra

nyílik a város nyújtotta élmények befogadására is, például ha ellátogatnak a város interaktív elemeket is kínáló egykori magtárépületébe, mely fantasztikus, egyedülálló élményeket nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lipóton a termálfürdő úszó-, élmény- és termálvizes medencékkel várja a fürdőzőket. Vagy választhatja a mosonmagyaróvári termálfürdőt is, melynek termálvize vegyi összetételénél fogva Európa öt legjobb hatású gyógyvize közé tartozik. A kultúrára vágyók feltétlenül látogassanak el a hédervári kastélyhoz és a lébényi Szent Jakab-templomhoz – mindkettő feledhetetlen élményt nyújt! Természetesen nem feledkezhetünk meg a térség kínálta kulináris kalandokról sem, érdemes megkóstolni a helyi ecetes halat, részt venni a vármegye borait bemutató fesztiválon.

Kajakkal vagy kenuval végigjár­ ható a galériaerdők övezte Mosoni-Duna és a vadregényes felső-szigetközi Duna-ágrendszer.

Nyugat-Dunántúl » Mosonmagyaróvár és Szigetköz | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

13

EGÉSZSÉG, KULTÚRA, iNNOVÁciÓ

A JÖVŐ GyŐRbEn ÉPÜl
Egészség, kultúra, innováció – ezek az új építőkövei a Rába, Rábca és Mosoni-Duna összefolyásánál lévő, gyönyörű barokk városnak, mely pezsgő kulturális életéről ismert.
Jedlik Ányos győri bencés szerzetes nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi előállítása és palackozása. Innen már csak egy hosszúlépés volt a fröccs feltalálása. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Győr élete legalább annyira pezseg, mint a buborékok ebben a frissítő italban. Győr a hagyomány és a modernitás szerencsés ötvözete, a Nyugat-Dunántúl egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Gazdasági potenciálja, kulturális fejlettsége, számtalan sporteredménye és környezete elsőrendű turisztikai célponttá teszi, akárcsak a térség településeinek értékei. A város egyházi kincsei a Káp­ t a­ lan­ dom­ bon összpontosulnak. A Püspökvár tornya kiállításoknak ad helyet, s egyben kilátóként is funkcionál. A színes rendezvénypaletta a Barokk Esküvőtől a Táncművészeti Fesztiválon, Öt Templom Fesztiválon, Győrkőcfesztiválon át

Széchenyi tér

14

|

Nyugat-Dunántúl » Egészség, kultúra, innováció itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Táncművészeti Fesztivál

a Győri Adventig terjed. De ne feledkezzünk meg a Győri Balett előadásairól sem. A fürdőzés kedvelői helyben is találnak felfrissülést. Élménymedencék, szaunapark, kávézó és étterem mind-mind a tökéletes kikapcsolódást szolgálják. A családokat

A győri Bazilikában található a Szent Lászlóherma.

pedig várja a Xantus János Állatkert, mintegy 100 hazai és egzotikus állatfaj 500 egyedével. A technika iránt érdeklődőknek ajánljuk az újonnan megnyílt interaktív központ megtekintését. Győr legújabb oktatási-turisztikai attrakciója az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház.
Nyugat-Dunántúl » Egészség, kultúra, innováció | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

15

Az apátság a bencés bortermelő hagyományokat is hivatott újjáéleszteni. A sikeres vállalkozás jutalma, hogy 2010ben elnyerte az „Év Pincészete” díjat.

Pannonhalma

16

|

Nyugat-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

PANNONhALmA

VIlágÖRÖKSÉg úJ KÖntÖSbEn
A Pannonhalmi Bencés Főapátság a keresztény szel­ lemiség és kultúra fellegvára 996 óta. Szent Márton hegyének különleges atmoszférája van.
Az 1996 óta a Világörökség részét képező apátság késő román-kora gótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, melyet körülvesz a monostor épülete. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja a sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség Tava ssza l f r issítő sét át tehet ün k az Arborétumban, ahol megcsodálhatjuk az újonnan kialakított gyógynövényes kertet és házat, valamint a levendulalepárló üzemet. A közel 5 hektár területen termesztett levendula itt kerül feldolgozásra, mely több más gyógynövény mellett a tradicionális receptúrák szerint készített apátsági termékek – levendulaolaj, kozmetikumok, gyógynövényteák, likőrök, borok, csokoládék – alapjául szolgál. Érdemes egy kis sétát tenni és felkapaszkodni a fából épített Boldog Mór-kilátóra, ahonnan csodálatos a kilátás a So­ ko­ ró­ i-

Az apátsági termékek Reisch Elek bencés szerzetes 1735-ben írt könyve alapján készülnek, melyben mintegy 600 gyógynövényalapú termék szerepel.
Terményáldás

mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. A szerzetesi világ nyitva áll az érdeklődők előtt. Modern turistafogadó épület, apátsági étterem, borbár és konferenciaterem, pincészet és a megújult arborétum kínál számos érdekes látnivalót és programot.

dombságra, a domb lába előtt elterülő Pannonhalmi-medencére, de jó időben egészen a Bakony északi vonulatáig is ellátni. Kora tavasztól késő őszig sokszínű programmal vár mindenkit az apátság, melyek közül kiemelkednek a Levendulahetek és a Gyógynövényes hét.
Nyugat-Dunántúl » Pannonhalma | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

17

SOpRON

LISZt-RaPSZÓdIáK a lEgHŰSÉgESEbb VáROSban
A belváros kanyargós utcái, hangulatos terei, házainak boltíves kapui, míves erkélyei egyedülálló egységet alkotnak.

Fő tér

A virágos Sopron hazánk műemlékekben egyik leggazdagabb városa. Üde természeti környezet, ódon belváros, hangulatos kávézók, múzeumok, kulturális programok nyújtanak kikapcsolódást. A belvárosban egyenesen Liszt Ferenc nyomába eredhetünk. Letűnt századokról és híres történelmi személyiségekről mesélnek a köztéri szobrok, műemlék épületek, városfalak. A

18

|

Nyugat-Dunántúl » Sopron itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Hűségkút és a megújult Tűztorony a város történelmét jelképezik, a Várfal sétány pedig Sopron eddig rejtett szépsé­ gei­ be enged bepillantást. A „múzeumok városának” is nevezett Sopronban érdemes megtekinteni a Storno- és a Fabriciusház, a Patikamúzeum vagy a Bányászati Múzeum gyűjteményét. A poncichternegyed házai a város borkultúrájáról mesélnek. Sopron méltán viseli a „Kékfrankos Fővárosa” címet, ahol kék frankkal is fizethetünk a jófajta soproni borért. Sopronban számos híres személyiség fordult meg az évszázadok során. Közülük is kiemelkedik a XIX. századi romantikus zenei élet legsokoldalúbb egyénisége, Liszt Ferenc,

A város egyetemének botanikus kertjében az erdők megis­ merését segítő látogatóközpont működik.

VOLT, a fiatalok Sandio kedvelt odipismod fesztiválja tem

akinek világraszóló karrierje bizony ebből a városból indult. Csodagyerekként kilencéves korában itt adta első nyilvános koncertjét. A hajdan koncerttermekként vagy Liszt szállásaként szolgáló épületek – a Bezerédj Palota, az egykori kaszinó, a Storno-ház – ma is megtekinthetők a Liszt sétaút mentén. A zeneszerző muzsikája tavasszal a Liszt Fesztiválon csendül fel a zenekedvelő közönség örömére.

A mandarin-karamell ízű Liszt Fesztivál-torta meg­ alkotásával a soproni cukrászok a zeneszerző géniusza előtt tisztelegtek.

Nyugat-Dunántúl » Sopron | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

19

ViLÁGÖRÖKSÉG ÉS hUNGARiKUm

FERtŐ-táJ ÉS KaPuVáR
A Fertő-táj titkait elrejti az avatatlan látogató elől, csak annak mutatja meg magát, aki felkészült. Ehhez pedig el kell indulni kerékpárral, gyalog vagy éppen vitorlással, szörffel.
A Fertő-táj a hegyek és a síkság találkozásánál fekszik, kulturális és természeti sokszínűség egyaránt jellemzi. Neves muzsikusok – Haydn és Liszt – és főúri családok – Esterházyak és Széchenyiek – emlékét őrzi, a vízparti települések lakóinak hajdani paraszti életmódjából ad ízelítőt, a végtelen nádrengeteg élővilágának rejtelmeivel csábít. A Sopronhoz közeli üdülőkörzet a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén fekszik, mely több mint 300 költőés vonuló madárfajnak ad otthont. A Fertőtáj 2001 óta az UNESCO Világörökség része, hiszen évszázadok során az ember a természettel harmóniában alakította ki a táj arculatát. A páratlanul gazdag értékek sorát bővíti a fertőrákosi kőfejtő, a Mithrasz-szentély és a fertőszéplaki tájházaknak a népi kultúrát, életformát felidéző gyűjteménye. A vidék számos lehetőséget nyújt az aktív pihenés kedvelőinek. A tavat körülölelő

Cölöpházak a Fertő-tavon

20 |

Nyugat-Dunántúl » Világörökség és hungarikum itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Madárvonulás

kerékpárút könnyű kerékpártúrákra, a szelíd lankás táj lovas túrákra, maga a Fertő tó vitorlázásra, szörfözésre, a hegykői termálfürdő a gyógyulásra és felfrissülésre kínál kiváló alkalmat. A Páneurópai Piknik emlékhely és a Vasfüggöny túraútvonal pedig a közelmúlt történelmét idézi fel. Kapuvár mintegy 11 000 lakosú kisváros Győr-Moson-Sopron megye középső részén, a Kisalföld két tájegységének – a Rábaköznek és a Hanság-medencének – a találkozásánál. A település leginkább gyógyfürdőjéről ismert, valamint kórházáról, ahol a szénsav gyógyító erejét felhasználva áttörő sikereket értek el az érrendszeri betegségek kezelésében, gyógyításában. A városból kiindulva kerékpáron is felfedezhető a csodás Hanság, valamint érdemes kirándulásokat tenni a népi kultúrában gazdag Rábaközbe. A térségben utánajárhatunk Hany Istók legendájának, a höveji csipke elkészítése titkainak vagy a rábaközi perec receptjének.
Nyugat-Dunántúl » Világörökség és hungarikum | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

21

NYUGAT-DunÁntÚl
RégiÓs téRképE

BUDAPEST

AUSZT

Tourinform iroda Gyógy- és termálfürdők UNESCO-világörökségi helyszín Határátkelő

N P

Fertő–Hanság Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park

SZLOV ÉN IA

H O R VÁT O
22 |
Nyugat-Dunántúl » Térkép itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Rajka Hegyeshalom M15

Du

na

ő-

Fe

rt

Mosonmagyaróvár

Halászi Lipót

S Z LOVÁ K I A
14

M1 Kimle

Fertőrákos Sopron
84 Hegykő

E65

Hédervár E75 E60
1

N P

Sarród Fertőd

86

Rábca

Lébény
85

Győr

19

RIA

Nagycenk

Kapuvár Bogyoszló

Bágyogszovát
83

82

Sopronhorpács Csepreg Bük HorvátKőszeg zsidány Bükfürdő 87 Szeleste Vát Szombathely
84

Mihályi
86
E65

Pannonhalma

Rá ba

88 Sárvár

Répce

M
Sitke
84

al arc

Bakonyszentlászló

Csénye
87

Celldömölk

Ják

Kám Vasvár Körmend Egervár Nagypáli Gébárti-tó Oszkó

Szajkitavak Zalaszentgrót

E66

8

N P Vadása-tó

Őriszentpéter

Kercaszomor 86

Zalaegerszeg

76

Za l
E65

Szentgotthárd

a
74

Kehidakustány

Lenti

75

Gosztola

Gelse

7

E71 M7

Nagykanizsa

RSZ ÁG
Nyugat-Dunántúl » Térkép | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

23

FERTŐD ÉS NAGYcENK

FŐúRI KaStÉlyOK a FERtŐ PaRtJán
„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!” Esterházy „Fényes” Miklós herceg e legendás mondat jegyében építtette fel az ország egyik legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyát.
A fertődi Esterházy-kastély méltán képezi a Világörökség részét. A napjainkban folyamatosan megújuló barokk-rokokó kastélyépület a főúri pompa ékes bizonyítéka. Fénykora Esterházy „Fényes” Miklós herceghez kötődik, aki a XVIII. században hozta létre uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját. Eszterházát élénk zenei élete tette Európa-szerte ismertté, hiszen itt élt és alkotott a nagy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn. Napjainkban a hajdani Esterházy-rezidencia kastélymúzeumként működik, őrizve a főúri fényűzés emlékeit. A színes programok – Haydn-fesztivál, komolyzenei koncertek, időszaki kiállítások, pompás bálok, gyermekprogramok – Eszterházy „Fényes” Miklós tündérvilágát elevenítik fel.

A kastély bejáratával szemben indul a 20 méter széles, 2,6 km hosszú, ma már a Világörökség védelme alatt álló hársfasor, melyet Széchenyi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna ültetett 1754-ben.
Nagycenk

24 |

Nyugat-Dunántúl » Fertőd és Nagycenk itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Fertőd

Nagycenk elválaszthatatlanul összeforrt gróf Széchenyi István alakjával. A visszafogott, klasszicista stílusú Széchenyikastélyban kapott helyet a Széchenyi István Emlékmúzeum, melyben Széchenyi István közéleti munkásságát, gazdasági tevékenységét, műszaki alkotásait szemlélhetjük meg. Helyet kapott itt a folyamszabályozásokkal, a közlekedésfejlesztéssel, az úthálózat korszerűsítésével, megépítésével kapcsolatos tárgyi és képi anyag, valamint a korszerű majorgazdálkodás, ló-, juh- és selyemhernyó-tenyésztés, gőzmalomépítés dokumentumai. Különlegesség a Lánchíd építéstörténetét bemutató anyag. A kastélytól nem messze indul az 1972-ben megnyitott Széchenyi Múzeumvasút, mely Fertőbozra szállítja a látogatókat. Nagycenk híven őrzi és ápolja a legnagyobb magyar, Széchenyi István életének és munkásságának emlékét.

Az Eszterházi Vigasságok rendezvénysorozat koncertekkel, opera-előadásokkal várja a látogatókat.

Nyugat-Dunántúl » Fertőd és Nagycenk | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

25

Sokan úgy tartják, hogy a Kőszeg környéki erdők ősszel mutatják legszebb arcukat, ebben az időszakban érdemes kirándulni a színpompás lombok között.

Hősök tornya

26 |

Nyugat-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

KŐSZEG ÉS AZ ÍROTTKŐ NATÚRpARK

HatáRtalan tERMÉSZEt, EZERÉVES KultúRa
Kőszeg ezernyi történelmi, természeti és kulturális kincset rejt magában – érdemes több napra érkezni a „becsületkasszák városába”.
Egyedülálló kulturális örökség birtokában van Kőszeg, és ez a Szőlő Jövésnek Könyve. Az 1740 óta készített könyvbe minden év Szent György-napján bevezetésre kerülnek az aznap hajnalban szedett kőszegi szőlőhajtások. Miután kiélveztük a festői magyar kisváros nyújtotta békés hangulatot, feltöltődtünk A természet és az élővilág iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlott a helyi, természetvédelemmel foglalkozó látogatóközpont felkeresése, mely a környék élővilágát, a madarak életét mutatja be – a gyermekek számára sok élményt tartogat a Búbos Cinege Élményösvény. Ne felejtsük el, hogy Kőszeg az EDENdíjas Írottkő Natúrpark központja, mely különlegesen értékes, az Európai Unió által is elismert tájegységet takar. Kőszegről kiindulva kitűnő túraútvonalakat is kínál a táj – kirándulhatunk a Stájerházakig, a Hétforráshoz, az Óház-kilátóhoz,

„Az bornál a Nemes Városnak nincs egyéb hasznosabb gazdálkodása” – szól egy kőszegi megálla­ pítás a XVIII. századból.
Írottkő kilátó

a romantikus élmények harmóniájában, megtekintettük a Fő teret, érdemes elidőzni a Jurisics-várban, melyben ma múzeum és művelődési központ működik. Nyáron rengeteg érdeklődőt vonz az augusztusban megrendezésre kerülő Török Ostromnapok, illetve a nyári várszínházi előadások.

vagy körbenézhetünk az Írottkő tetejére épített kilátóról, ahonnan az Alpok panorámája tárul a szemünk elé, jó időben pedig egészen a Balatonig elláthatunk. Ne felejtsük el útközben megkóstolni az erdei málnát, mely sűrű bozótokban terem az erdő sűrűjében, a túraút mentén.
Nyugat-Dunántúl » Kőszeg és az Írottkő Natúrpark | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

27

SZOmBAThELY

SZOMbatHEly, a Nyugat KIRálynŐJE
Magyarország egyik legrégebbi alapítású, történelmi emlékekben bővelkedő városa Szombathely, az egykori Savaria. Neve ös�szeforrt a Savaria Történelmi Karnevállal és Szent Mártonnal.

Szombathely

A római kor emlékei ma is megtekinthetők a Savaria Múzeumban, a Romkertben, a felújított Iseumban és a Történelmi Témaparkban. Ez utóbbi az antik természettudományok bemutatóparkjaként működik. A Savaria Legio raktára a rómaiak korabeli viseletéből nyújt látványos ízelítőt. A több mint 2000 éves Iseum pedig tárlatok, nyaranta szabadtéri operaelőadások impozáns helyszíne. A város persze virágzik ma is

28 |

Nyugat-Dunántúl » Szombathely itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

– és nem csak képletesen. Virágos terek, parkok, arborétum csábítja a látogatót. Nemhiába viseli Szombathely a „legvirágosabb város” címet. Híres szentje, Szent Márton a legenda szerint Savariában született. Emlékét őrzi a szombathelyi Via Historica Sancti Martini, azaz a Szent Márton történelmi sétaút, mely a Kálvária-templomtól a Szent Márton-templomig vezet. Gyermekes családok számára kihagyhatatlan program a régió egyik legnagyobb és legbarátságosabb játszótere, közepén a 7 méter magas kalandvár. Az itt található focipálya, csúszda, kötélpálya, trükkös hinták, vízi játékok, ten-

James Joyce világhírű, Ulysses című regényében a főszereplő, Leopold Bloom szombathelyi származású.

Savaria Karnevál

geralattjáró, fűzfalabirintus egész napos játékot garantál. Szombathely városától 15 km-re pedig a jáki templom kínál látnivalót. A városba látogató természetkedvelőknek érdemes ellátogani a Kámoni Arborétumba, végigsétálni a Saághy István tanösvényen, vagy egy hosszabb túrát tenni az Al­ pan­ no­ ni­ a útvonalon.

Ha Szombathelyen járunk, feltétlenül látogassuk meg a Vasi Múzeumfalut, ahol a régi korok paraszti világa elevenedik meg.

Nyugat-Dunántúl » Szombathely | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

29

ŐRSÉG

HaRMÓnIában a tERMÉSZEttEl
Ezernyi tiszta vizű forrás, selyemzöld dombokról táguló szemhatár, virágokkal hintett mező halk neszei, haranglábas falvak tiszta tekintetű emberei.
Az EDEN-díjas Őrség eszményi hely a kikapcsolódásra: Kercaszomort és Őriszent­ pétert madárdalos tanösvény köti össze. Az ökoturizmus szerelmeseinek kötelező program a szőcei tőzegmohás láp megtekintése. A biciklizést kedvelők számára több kerékpárútvonal is rendelkezésre áll, mindenki kedve szerint választhat a különböző erősségű és időtartamú túrák között, melyek során felfedezheti a környezet természeti látnivalóit és a műemlék épületeket, templomokat, személyesen is találkozhat a falusi portákon a fazekasság máig is élő hagyományaival. Az őrségi túrákban megfáradtaknak kötelező megkóstolniuk az őrségi dödöllét és elfogyasztani egy tökmagolajjal ízesített fogást!

Kirándulás az Őrségben

30 |

Nyugat-Dunántúl » Őrség itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Pityerszer

A túrázás után érdemes felkeresni Szent­ gotthárdot és az ottani fürdőt, mely tökéletes kikapcsolódást és regenerációt nyújt az ideérkező családoknak, mediterrán környezetben. Az Őrség szomszédságában, a szlovén és az oszták határ közvetlen közelében lévő VasiHegyhát – Rábamente klasszikus vidéki térség, mely ezer apró csoda földje. A változatos táj – dombok, folyóvölgyek, erdők, mezők, szántók, tavak – mellett őseink öröksége teszi igazán egyedivé e helyet. Sokszínű természeti és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két hangulatos kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét. A körmendi Batthyány-kastély, a vasvári Katonák-sánca, a Rába folyó kínálta túralehetőségek és az oszkói szőlőhegy zsúpfedeles présházai teszik igazán egyedivé ezt a térséget. A térség szakrális emlékekben is gazdag, Csehimindszenten található Mindszenty József hercegprímás szülőháza.
Nyugat-Dunántúl » Őrség | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

31

Az ország legjobb fazekasai adnak egymásnak randevút az évről évre megrendezett, egyedi hangulatú fazekas­ fesztiválon a Göcseji Falumúzeum sajátos kulisszái között.

Csúszdák minden mennyiségben

32 |

Nyugat-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

ZALAEGERSZEG

A GÖCSEJ KaPuJa
„Gondunkat-bajunkat akas�szuk a szegre, gyerünk a virágos Zalaegerszegre!” A szeges településszerkezetéről nevezetes Göcsej vidék „kapujába” invitáljuk a látogatót!
Utunkat fából épített haranglábak, jellegzetes porták és öreg templomok kísérik. Zalaegerszeg a Göcsej-dombvidék északkeleti csücskén elterülő folyóvölgyi település, mely számos látnivalót kínál. Kulturális értékei közül kiemelkedik a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park, valamint a Magyar Olajipari Múzeum. A Gébárti-tó partján álló Kézművesek megkóstolhatjuk a híres zalai prószát és a jófajta zalai borokat. Pihenésre ideális a Gébárti-tó mellett lévő terület, az itt található fürdő és a vízicsúzdáiról nevezetes park. A víziparkban anélkül strandolhatunk, hogy ki lennénk téve egy cápatámadás veszélyének, a gyógyfürdőben pedig különleges fényjáték segíti a pihenést. Kellemes kirándulást tehetünk a város déli részén elterülő, sajátos mikroklímájú Azáleás-völgyben, mely hírnevét a rododendronnak köszönheti, virágzáskor színpompás látványt nyújt. Kiváló kirándulóhelyek bújnak meg a környező dombok között, a zalai táj természeti szépségeivel csalogatva a gyalogos, kerékpáros és lovas túrázókat.

Igazi kuriózum a belvárosban látható „földönjáró toronyóra”, egy kétszáz éves, felújított, a földre költöz­ tetett szerkezet.
Göcseji Falumúzeum

Házában a hagyományőrző népi mesterségeket ismerhetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők. Kulturális rendezvényekben nincs hiány: érdemes felkeresni a Göcseji Falumúzeum programjait, a Kvártélyház szabadtéri színházi előadásait és az Egerszeg Fesztivált, ahol

Mindenképpen érdemes megismerni a város körül a Göcsej egyedülálló néprajzát, dimbes-dombos vidékét, szeges településeit, finom lekvárjait és süteményeit. A várostól nem messze fekszik Egervár település, melynek ékessége a most megújuló reneszánsz várkastély.
Nyugat-Dunántúl » Zalaegerszeg | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

33

LENTi

A PIHEnÉS OáZISa!
Az itt túrázóknak feltétlenül érdemes felkeresniük a termálfürdőt, mert itt a víz megújító erején túl a Szent György Energiaparkban is feltöltődhetnek.
A kerékpárutak, gyalogutak, lovaglási lehetőségek a mozgás szerelmeseinek nyújtanak alkalmat a kikapcsolódásra. A térség dimbes-dombos erdei, a természeti sokszínűség páratlan alkalmat kínál a vadászat kedvelőinek is. Ha az aktív kikapcsolódásban megfáradt, pihentesse tagjait a helyi fürdő szabadtéri vagy fedett medencéiben, az itteni szaunákban. A termálfürdő területén található parkban a sugárzások az energiahiányos állapotokat állítják helyre, mely a túrázásban, kerékpározásban megfáradt tagjainknak is jólesik, helyreállítják a testi-lelki egyensúlyt. Ha erre jár, látogasson el Gosztolára, mely Lentitől 5 kmre található, friss levegőjű, erdei környezetben.

Lenti: A göcseji táj egyik különlegessége az erdei vasúthálózat, mely 32 km hosszan köti össze a térség kirándulóhelyeit.

Vasút erdőkön át

34 |

Nyugat-Dunántúl » Lenti itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Családi programok és látnivalók

Lentitől körülbelül egy óra távolságra található Nagy­ k a­ ni­ zsa. Ismerje meg a város történelmet sugalló utcáit, zöld tereit, parkjait, viharos történetű szobrait. Sétáljon egyet a belvárosban, megpihenve a fák árnyékában, fedezze fel a város szépségeit, múzeumait, a festői Csónakázó-tavat. Évtizedek óta hagyománya van itt a dzsessznek, két fesztivál is tiszteleg a zene ezen különleges műfaja előtt. A Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál minden évben megrendezésre kerülő, kulturális programokkal tarkított gasztronómiai rendezvény. Télen a városban a legjobb farsangi fánkok versenyeznek egy fesztivál keretében, ősszel pedig Bor- és Dödöllefesztivál kerül megrendezésre, kulturális programokkal tarkítva. A város büszkesége a gyönyörűen felújított, virágos Erzsébet tér, ahol jó egy kicsit megpihenni.

Nagykanizsa: Az alsóvárosi templomban található szenteltvíz­ tartót eredeti török sírkőből faragták.

Nyugat-Dunántúl » Lenti | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

35

SZENT MÁRTON-ÚT

UtaZáS a SZOlIdaRItáS SZEntJÉnEK nyOMdOKaIn
Szent Márton-napi hagyomány, hogy a süteményt kettétörve megosztjuk azt szeretteinkkel.

Szent Márton megkereszteli édesanyját

Szent Mártonnak, a nyugati kereszténység egyik legnépszerűbb szentjének szülőhelye Szombathely, az egykori Savaria. Élettörténetének leismertebb eseménye az, amikor katonaként megosztotta köpenyét egy koldussal. E tettével a szolidaritás szimbóluma lett. Ha egy igazán népszerű szent nyomába akarunk eredni, feltétlenül keressük fel a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi központját, Szombathelyt. Szent Márton, a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje Savariában született, majd a galliai Tours püspöke lett. Emlékét őrzi a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, melynek magyarországi szakasza – Szombathelyen átha-

36 |

Nyugat-Dunántúl » Szent Márton-út itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

­ adva – a szlovén határtól a szlovák határig terjed. Min­ l tegy 50 települést érint, többek között Kőszeget, Sop­ ron­ hor­ pácsot, Mihályit, Bogyoszlót, Bágyogszovátot, Pan­ non­ h al­ mát, Lébényt, Kimlét, Halászit, Rajkát. Persze nem kell egészen Tours-ig mennünk. Szent Márton nyomait követve Szombathely belvárosában is tehetünk egy rövid városnéző sétát. A szombathelyi Via Historica Sancti Martini, azaz Szent Márton történelmi sétaút a Kálváriatemplomtól a Szent Márton-templomig vezet. A Szent Márton-plébánián kialakított lá­ to­ ga­ tó­ köz­ pont­ ban az interaktív helyszíneken Márton életéhez kapcsolódó, haza is vihető emléktárgyakat készíthetnek az ügyes kezű látogatók.

Sok helyen fáklyás felvonulással, énekelve ünneplik Szent Márton napját.

Szent Márton út Európán keresztül

A Márton-naphoz kulturális, turisztikai, gasztronómiai és egyházi rendezvények is kapcsolódnak. A legjelentősebb a Szent Márton Hét és a Szent Márton-napi népművészeti vásár, ahol a skanzenben a Mártonhoz kapcsolódó népszokások, ügyességi játékok szórakoztatják a közönséget. November eleje az ínyenceknek is kedvez, hiszen az éttermek ilyenkor Márton-lúddal és Márton-napi újborral várják a vendégeket városszerte. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a népi mondás. Szent Márton napjához (november 11.) egyébként is számos népi megfigyelés tartozik az elkövetkezendő téli időjárásról, valamint a bor várható minőségéről is.

371-ben a tours-i keresztény közösség püspökké választotta. A tisztség elől egy baromfiólban próbált elbújni, de a libák elárulták gágogásukkal. Ezért lett jelképe a lúd.

Nyugat-Dunántúl » Szent Márton-út | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

37

MÁRiA-ÚT

ValláSI EMlÉKEK nyOMában KŐSZEgtŐl CElldÖMÖlKIg
Európa egyik legfontosabb zarándokútja a Mária-út, mely a régióban Kőszegtől Sitkén át Celldömölkig vezet.

Mária ábrázolás

A Mária-út, azaz a Via Maria olyan gyalogútvonal, ami első­ sorban a természetben vezet. A több mint 1400 km-es, spirituális és kulturális értékeket felfűző Kárpát-medencei gyalogutat bárki bejárhatja, aki fogékony a spiritualitásra, egy belső út végigjárására is. A teljes magyarországi útvonal mentén mintegy 60 kisebb-nagyobb, meglátogatásra érdemes zarándokhely található.

38 |

Nyugat-Dunántúl » Mária-út itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Az út nyugat-dunántúli szakaszán Kőszeg, Horvátzsidány, Csepreg, Vát, Csénye, Sárvár, Sitke és Celldömölk szakrális emlékeit ismerhetik meg a zarándokok. Az Alpokalja ékszerdobozaként is jellemzett Kőszeg számos templomnak ad helyet: megpihenhetünk a neogótikus Jézus Szívetemplomban vagy a Jurisics téren egymás mellett emelkedő Szent Imre- és Szent Jakab-templomban. A Horvátzsidányt körülölelő erdőben a Peruska Mária erdei kegyhely nyújt felüdülést, lehetőséget a csendes elmélkedésre. Régiónk legismertebb zarándokhelyén a „kis Máriacellként” is emlegetett Celldömölkön pedig a Szűz Mária-templom várja a betérőket.

A zarándokút a minden­­ napi élet hajszájából való kiszakadást keresők számára az egész Kárpátmedencén keresztülhalad.

Kálvária Celldömölkön

Természetesen az útvonal mentén számos, a turisták érdeklődésére méltán számot tartó látnivaló található. Az EDEN-díjas kőszegi Írottkő Natúrpark erdei, sétaútjai, a szelestei kastély és arborétum, a Ság hegy és a Nádasdy-vár, valamint a megfáradt vándoroknak enyhet és erőt adó sárvári és celldömölki fürdő. A Mária-utat vallásos embereknek, hitkeresőknek és túrázóknak egyaránt ajánljuk.

A celldömölki Szűz Máriatemplom kegyszobra a mariazelli madonna hű másolata.

Nyugat-Dunántúl » Mária-út | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

39

Sopronra jellemző, hogy más borvidékekkel ellentétben a pincéket nem a szőlőkbe, hanem a városba, saját házaik alá építették. Ez akkoriban nemcsak kiváltsá­ got, de nagyobb biztonságot, védelmet jelentett a termelőnek.

Soproni látkép szőlőtőkékkel

40 |

Nyugat-Dunántúl » fejezetcím itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

A hEGY LEVE

BOROS VIdÉKEKEn JáRVa
Borban az igazság, gyógyvízben az egészség! – mondhatjuk gyakran a nyugat-dunántúli régió tájait járva, hiszen egymást érik a felfrissülést szolgáló fürdők és borvidékek. Soproni borvidék » Az ország egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke, melynek uralkodó fajtájához, a jól ismert Kékfrankoshoz egy legenda is tartozik. A XIX. század elején a napóleoni megszálló hadsereg katonái gyakorta vásároltak a jófajta soproni borokból, hogy feledjék a háborús idők nehézségeit. A borosgazdák hamar felismerték, hogy a francia katonák kétféle pénzzel rendelkezfrankot. A hagyomány szerint így ragadt rá a kékfrankos név a kiváló soproni borra, melyet azóta is így emlegetnek Európa számos vidékén. Látogasson el Sopronba, a „kékfrankos fővárosába”, és kóstolja meg a borvidék gyöngyszemét!

Kőszegi borvidék » Az Anjouk kora volt a kőszegi bor első fénykora: az akkori Nyugat-Magyarországon mindössze három város kapott borkiviteli kiváltságot: Pozsony, Sopron és Kőszeg. A Szőlő Jövésnek Könyvét 1740-ben kezdték vezetni Kőszegen, amelybe azóta is minden évben, április 24-én, Szent György napján – miután a város polgármesterének a hegybíró vezetésével a gazdák

Kőszegen évente válasz­ tanak borkirálynőt. Az a lány, aki a borászati feladatokból álló játékos vetélkedőt megnyeri, egy évig viselheti a csillogó koronát.
A pince mélyén

nek, egy fehér színű háborús pénzzel, melyet a hadikiadások fedezésére készíttetett Napóleon, és egy kék színű pénzzel, mely még a régi időkből származott és értékesebb volt. A poncichterek a legjobb boraikat csak a kék színű pénzért voltak hajlandóak kimérni, és fizetéskor csak annyit mondtak: kék

bemutatták azokat – berajzolják az az évi szőlőhajtásokat. Szép hagyomány, nagy ünnep immár közel 300 éve a Szent György-nap Kőszegen: s minden esztendőben nyitja a – nemegyszer szintúgy évszázados – szőlővel, borral kapcsolatos rendezvények sorát Kőszegen.
Nyugat-Dunántúl » A hegy leve | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

41

Pannonhalmi borvidék » A Pannonhalmi-domb­ s ág,
avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Meghatározó szőlőfajtái az olaszrizling, a rajnai rizling, a tramini, a királyleányka, a chardonnay, a rizlingszilváni. Mi sem bizonyítja jobban a borvidék hagyományos mivoltát, hogy Szent István király 1002-ben keltezett pannonhalmi

A Zalai Borút jelképe

A Ság hegyi szőlőművelés első írásos emléke – „Sági Hegységnek Törvényei” – 1743-ból származik, ez az ország egyik legrégibb helyi jogszabálya.

alapítólevelében a felsorolt tized alá eső termények között első helyen szerepel a szőlő. A borvidék borászai hisznek a teremtésben, az alkotás komolyságában és szépségében, ezért hirdetik szlogenükben: „Teremtett borvidék” az itteni. A Celldömölk mellett található Ság hegy távolról is szembetűnő két csonka kúpjával. A Ság hegyi vulkán egy 5 millió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa. Borát a rendkívüli savasság teszi egyedivé, ami gyakran gyümölcsösséggel párosul. A nemes savakban gazdag bort elsősorban savszegénységben szenvedő gyomorbetegek vásárolták, de vesetisztító hatása miatt mindenkinek ajánlották. Népi nyelven vesemosónak nevezték a sági bort. A borra azóta is a testes, savas, kicsit savanykás jelzőket ragasztják. A Ság hegy egyben az ország legkisebb tájvédelmi körzete.

42 |

Nyugat-Dunántúl » A hegy leve itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

Zalai borvidék » A Zalai borvidék a régi történelmi borvidékek sorába tartozott 1941-ig, mely időponttól csemegeszőlő-termő körzetként szerepelt. Régi rangját 1998-ban kapta vissza. Hogy nem méltatlanul nyerte el ezt a státuszt a térség szőlőtermesztése, azt történelmi múltja is igazolja. A mai Zala megye területéről származó első tárgyi emlék az I. századból származó kelta ivóedény és boroskorsó „Da Bibere” felirattal, melynek jelentése „Adj innom”.

Eötvös Loránd a Ság hegy tetején próbálta ki a torziós ingát.

Szőlőültetvény

A Zalai borvidék különleges éghajlatának köszönhetően a zamatos, élénk, savakban gazdag fehér fajták kiváló termőhelye. Igazi fehérboros vidék, meghatározó fajtái a hagyományos fehérszőlő-fajták, a lisztes fehér (Zalában tótszőlő), rakszőlő, szlankamenka, bakator, csókaszőlő (Zalában cigányszőlő), juhfark, szürkebarát és a két vezető fehérszőlőfajta, az olasz- és a rajnai rizling. Az eddigi borversenyeken elért eredmények méltán igazolják a Zalai Borvidék sokszínűségét, ezerarcúságát. A turisták számára feltétlenül érdemes végigjárni a Zalai Borút egy-egy részét, hiszen a finom nedűk mellett gyakran gyönyörű kilátást is élvezhetnek egy-egy borospince elől. A borkóstolásban megfáradt vándoroknak pedig a Zala Termálvölgy szőlődombok lábánál fekvő fürdői nyújtanak felfrissülést Kehidakustányban és Zalaszentgróton.
Nyugat-Dunántúl » A hegy leve | itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

43

TOURiNfORm iRODÁK
BÜK » 9737 Bük, Eötvös utca 11. Tel.: +36 (94) 558-419, fax: +36 (94) 558-419 www.visitbuk.hu buk@tourinform.hu CELLDÖMÖLK » 9500 Celldömölk, Sport utca 8. Tel.: +36 (95) 423-940, fax: +36 (95) 423-940 www.celldomolk.hu celldomolk@tourinform.hu GYŐR » 9021 Győr, Baross Gábor út 21. Tel.: +36 (96) 336-817, fax: +36 (96) 311-771 www.gyor.hu gyor@tourinform.hu GYŐR-MOSON-SOPRON MEgYE » 9021 Győr, Városház tér 3. Tel.: +36 (96) 522-255 www.gyor.hu gyor-m@tourinform.hu KÖRMEND » 9900 Körmend, Szabadság tér 11. Tel.: +36 (94) 410-107 www.vasihegyhat-rabamente.hu kormend@tourinform.hu KŐSZEg » 9730 Kőszeg, Rajnis utca 7. Tel.: +36 (94) 563-120, fax: +36 (94) 563-120 www.naturpark.hu koszeg@tourinform.hu LENTI » 8960 Lenti, Táncsics Mihály út 2/a Tel.: +36 (92) 551-188, fax: +36 (92) 551-189 lenti@tourinform.hu MOSONMAgYARÓVÁR » 9200 Mosonmagyaróvár, Magyar utca 9. Tel.: +36 (96) 206-304, fax: +36 (96) 206-304 www.szigetkozportal.hu mosonmagyarovar@tourinform.hu NAgYKANIZSA » 8800 Nagykanizsa, Csengery utca 1-3. Tel.: +36 (93) 313-285, fax: +36 (93) 536-077 tourinform.nagykanizsa.hu nagykanizsa@tourinform.hu NAgYPÁLI » 8912 Nagypáli, hrsz. 030/2 Tel.: +36 (92) 694-680, fax: +36 (92) 694-680 nagypali@tourinform.hu ŐRSÉg » 9941 Őriszentpéter, Siskaszer utca 26/a Tel.: +36 (94) 548-034, fax: +36 (94) 428-791 onp.nemzetipark.gov.hu orseg@tourinform.hu PANNONHALMA » 9090 Pannonhalma, Petőfi Sándor utca 25. Tel.: +36 (96) 471-733, fax: +36 (96) 471-733 pannonhalma@tourinform.hu SÁRVÁR » 9600 Sárvár, Várkerület 33. Tel.: +36 (95) 520-178, fax: +36 (95) 520-179 www.sarvar.hu sarvar@tourinform.hu SOPRON » 9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1. Tel.: +36 (99) 517-560, fax: +36 (99) 517-527 www.sopron.hu sopron@tourinform.hu SZOMbATHELY » 9700 Szombathely, Király utca 1/A Tel.: +36 (94) 317-269, fax: +36 (94) 317-269 www.szombathely.hu szombathely@tourinform.hu ZALAEgERSZEg » 8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4–6. Tel.: +36 (92) 316-160, fax: +36 (92) 510-697 www.zalaegerszegturizmus.hu zalaegerszeg@tourinform.hu

44 |

Nyugat-Dunántúl » Tourinform irodák itthon.hu/nyugatdunantul » itthon.hu

IMPRESSZUM » Magyar Turizmus Zrt.,Nyugat-dunántúli Regionális
Marketing Igazgatóság » Előkeszítés: WOW Stúdió Kft. » Nyomdai munkák: CREW Nyomdaipari Szolgáltató Kft. » Térkép: Freytag-Berndt » Fotók: Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma » Ingyenes kiadvány!

Nyugat-Dunántúlról azoknak, akik nemcsak turistaként, hanem vendégként érkeznek hozzánk.

ERőt adÓ gyÓgyvizEk, csEndEs tEmplomok, szŰk utcÁs vÁRosok, madÁRdalos ERdEi tÚRÁk.