Mierea si antichitatea

Din vremuri stravechi, omul a descoperit mierea si produsele stupului de albine nu numai ca aliment, ci si ca medicament. Apicultura era practicata inca din secolul al VII-lea i.Hr., existind o serie de marturii in acest sens. Tablitele mesopotamiene, ca si papirusurile egiptene, mentioneaza, printre altele, faptul ca mierea si ceara de albine erau folosite ca medicament. a originea sa, mierea era rara, fiind rezervata la inceput in serviciul religios, pentru a-i venera pe zei sau pentru a hrani animalele sacre. !crierile din antichitatea greco-romana abunda in mentionari despre mierea de albine si utilizarea ei medicala, fiind creata o adevarata mitologie in "urul acesteia si subliniindu-se numeroasele sale proprietati medicinale: antiseptic, tonifiant, sedativ, febrigug, aperitiv si digestiv. Aristotel, de exemplu, a scris sase volume despre albine si produsele lor, recomandind propolisul drept remediu in plagi supurate. Hipocrate, cel mai de seama medic al Antichitatii, mai tirziu #liniu, $alien si Dioscoride vorbesc, de asemenea, despre miere, folosita intr-o serie de boli. In lucrarea sa Despre mi"loacele de vindecare, Dioscoride considera mierea un adevarat panaceu, indicind-o in boli de urechi, de piept sau rinichi, in vindecarea ranilor si a plagilor

. Produsele epocii contemporane

In epoca moderna, prin stuparitul rational, au fost puse in valoare si celelalte produse apicole% laptisorul de matca, polenul, veninul de albine etc., a"ungindu-se la clasificarea lor in produse apicole naturale directe &mierea, ceara, propolisul, polenul, pastura, laptisorul de matca' si produse apicole derivate &cremele cosmetice cu ceara, unguente, tincturi, drageuri'.

Cum este fabricata mierea

2/ la suta maltoza si alte dizaharide &aceasta in timp ce zaharul contine ). In timpul depozitarii nectarului in celule.))) la 0). gustul si viscozitatea mierii. care furnizeaza //+ de calorii. tonicardiaca. precum si de sezon.))) pina la *)). 40. mierea va contine numai () la suta apa. bacteriostatica.( la suta apa si 2*. apa care este in plus va fi indepartata prin ventilare.n roi de albine &/). Compozitie si actiune terapeutica Mierea este un aliment usor de digerat.g de miere pe zi. regeneratoare.)))' poate fabrica * . #entru a obtine * litru de miere sint mecesare + . saruri minerale.))) de zboruri. /*. fara a mai fi transformata de organism. Calitatea si cantitatea de miere sint determinate de factorii geografici si botanici. ctiunile terapeutice ale mierii sint foarte cunoscute. constituind o sursa de energie. 4(.3 la suta zaharoza'. oligoelemente. ##'.(2 la suta glucoza si + la suta zaharoza. prin transformarea lui.g de nectar este nevoie de (). sub actiunea enzimatica a salivei si a sucului gastric al albinelor. -ai adaugam si faptul ca pentru a cara * . !ntrebuintari ale mierii de albine in diverse afectiuni -edicina populara recomanda mierea in tratamentul bolilor de inima. Originea florala a nectarului influenteaza culoarea. 0. dar nu in cantitati mari si cu ceai fierbinte. . cicatrizanta. 5. . ea avind actiune antibiotica.*3 la suta fructoza. a acestea se adauga vitamine &4*.Mierea este substanta zaharoasa pe care o produc albinele prin colectarea nectarului floral si extrafloral sau a unui alt suc luat de pe plantele vii. substante bactericide &/.* la suta apa si 33. *)) de grame de miere. se asimileaza direct. contin *1.(* la suta'. Dupa aceea mierea este gata pentru a fi consumata &albinele capacesc fagurii'. Ea cuprinde un amestec de fructoza si glucoza intr-o forma care. In acest caz. calmanta. cit este normal ca ea sa fie consumata.g de nectar./ la suta zaharuri% /2.

untura de gisca' si aloe% *)) g miere. la normalizarea compozitiei singelui si la cresterea hemoglobinei. faringite" guturai si sinuzita. cu un pahar de lapte cald. morcovi. #entru bolnavii de T45. +)) g nuci pisate si sucul de la una-doua lamii. 8!n cazul unor afectiuni ale cailor respiratorii #laringite. hrean &acesta va fi dat pe razatoare si se va lasa /0 de ore. 6olosirea zilnica. timp de doua luni. de trei ori pe zi. in cantitati egale. *)) g unt. !eara. /)) g miere. se ia o lingura de miere cu un pahar de ceai sau lapte. inainte de masa. 8!n caz de raceli. inainte de culcare. inainte de culcare. 7 alta reteta include suc de morcovi. In stenocardie. sau cu diferite grasimi &unt. !e amesteca sucul de la o lamiie cu *))g de miere. se prepara un amestec de miere. Din acest amestec se ia cite o lingura. de una-doua ori pe zi. !e ia cite o lingura de amestec &cu putina apa calduta' seara. cite o lingura din urmatorul amestec% *)) g suc de aloe. de doua-trei ori pe zi' cu lapte. In caz de gripa se va prepara urmatorul amestec% usturoi dat pe razatoare si amestecat cu miere &proportie *%*'. fructe sau alte produse. cite o lingura. *+ g aloe si *) g cacao se pun pe foc. cu lapte cald &o lingura de miere la un pahar de lapte'. !e va lua cite o lingura din acest amestec. fara a fierbe insa. timp de una-doua luni a mierii de albine va duce la imbunatatirea generala a bolnavilor. *)) g untura de gisca. suc de ceapa si de hrean. de doua-trei ori pe zi. inainte de culcare. !e ia. de trei ori pe zi. cu o ora inainte de masa sau la doua-trei ore dupa masa. hrean &acesta va fi tinut in prealabil in apa'.5el mai bine este ca mierea sa fie luata in cantitati mici &*-( lingurite. !e ia cite o lingura de amestec seara. se recomanda mestecarea timp de $% minute. medicina populara recomanda mierea cu lapte. !e amesteca suc de ridiche neagra cu miere &parti egale' sau se scobeste o ridiche neagra si se . In scop profilactic. de doua ori pe zi &dimineata si seara'. dupa care se va stoarce' si lamiie. bolnavii vor lua. miere si suc de lamiie. Amestecul va fi tinut intr-un borcan de sticla bine acoperit. In hipertonie. mierea &se recomanda mai ales miere de tei" se va lua. a unui fagure de miere sau capaceala. cu suc de lamiie &sucul de la *9(lamiie la *))g miere'. de asemenea. cu ceai sau lapte. medicina populara recomanda ca mierea sa fie luata cu suc de legume% sfecla.

!e lasa la macerat cinci zile. !e ia cite o lingura. dupa care se adauga +) g suc de lamiie. -edicul bulgar !. la care se adauga o lingurita de miere. se toaca si se pun intr-un vas de sticla. se omogenizeaza. In afectiuni ale sistemului nervos se recomanda cite /) g de miere. . #entru gargara se va pregati o infuzie de musetel. de trei ori pe zi. dupa care se ia cite o lingura de amestec. -ladenov recomanda inhalatii cu miere. !e iau 1+ g frunze de aloe. timp de *+-() de minute. de doua ori pe zi. de trei ori pe zi. miere si suc de lamiie. dimineata si seara. de trei ori pe zi. !e amesteca suc de hrean si miere &proportii egale' si se ia cite o lingura. .n bun tonic si stimulant al sistemului nervos si endocrin se prepara din aloe. !e adauga *(+ g de miere.pune miere inauntru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful