You are on page 1of 14

METABOLISMUL LIPIDIC

Lipidele reprezinta o clasa heterogena de molecule organice insolubile in apa motiv
pentru care in organism sunt prezente:
 In anumite compartimente (ex. lipidele asociate membranelor sau picaturi de
trigliceride din adipocite)
 Transportate in plasma in asociere cu proteine – lipoproteine
 Legate de albumina
Roluri:Sursa de energie
Bariera hidrofoba
Vitamine liposolubile
Prostaglandine sau hormoni cu rol in homeostazie

STRUCTURA UNOR CLASE DE LIPIDE (slide 2-16)

METABOLISMUL ACIZILOR GRAŞI
Acizii graşi sunt formaţi dintr-o catenã hidrocarbonatã hidrofobã şi o grupare carboxil
(-COOH),care la pH fiziologic este ionizatã şi devine *–COO-* .Aceastã grupare anionicã este
hidrofilã conferind acizilor graşi natura amfipaticã(o porţiune hidrofobã şi una hidrofilã).
Acizii graşi liberi sunt insolubili in apã şi sunt transportaţi in circulaţie legaţi de albumina.
I. CLASIFICAREA ACIZILOR GRAȘI:
I.a După natura legăturilor chimice: (slide 17,18)
Saturaţi
- Acidul butiric(C4) CH3-CH2-CH2-COOH
- Acidul capric(C10)
- Acidul palmitic(C16)
- Acidul stearic(C18)
- Acidul lignoceric (C24) prezent în lipidele din substanța nervoasă
Acizii graşi saturaţi au catena liniară.
Nesaturați
Nesaturaţi-au una(mononesaturaţi) sau mai multe duble legături (polinesaturaţi).Formele
naturale sunt izomeri*cis*

12 sau ω6 – esențial -acidul linolenic Δ189.11.esențial (PUFA) -acidul arahidonic Δ205.. Procesul de emulsificare se realizează prin două mecanisme: o intervenție a sărurilor biliare ce actionează ca detergenți și o amestecare mecanică datorită mișcărilor peristaltice. N.Acidul arahidonic este precursor pentru eicosanoizi(tromboxani.8. b După lungimea catenei: .12.Această deficiență este rară.Cu lanț scurt (C4-C10) .prostaglandine.15 sau ω3 . TAG – lipaza pancreatică.acidul palmitoleic Δ169 – abundent în grăsimile animalelor marine .indepărtează acizii grași din pozițiile 1.b.Cu lanț lung – (C16-C20) II.lipaza linguală și lipaza gastrică degradează TAG cu la cizi grași cu lanț scurt și mediu (notă: importantă pentru nou-născuți) În duoden – emulsificarea pentru a permite acțiunea eficientă a enzimelor digestive. dar și la tulburări vizuale și neurologice.MAG Esterii de colesterol – colesteraza pancreatică (activitate potențată de sărurile biliare)  colesterol și acizi grași liberi Fosfolipidele – fosfolipaze specifice – mai ales fosfolipaza A2 (activată de tripsină)  acid gras și lizofosfolipid (LPL) . DIGESTIA ȘI ABSORBȚIA LIPIDELOR Începe în stomac .14 sau ω6-devine esenţial atunci cand dieta este deficitarã in acid linoleic. I. leucotriene). deficitul de acizi grați esențiali poate conduce la apariția unei dermatite exfoliative.acidul oleic Δ189 sau ω9 -acidul linoleic Δ189.Cu lanț mediu – pană la C15 .3 acizi grași liberi și 2.

de unde sunt mobilizate atunci cand rezervele de glicogen sunt epuizate şi organismul necesitã energie in cantitãţi sporite.(slide 19).ABSORBȚIA LIPIDELOR. cu producerea de acetil-CoA.H2O. Degradarea acizilor graşi presupune parcurgerea a trei etape: .DEGRADAREA ACIZILOR GRAŞI Acizii graşi supuşi degradãrii provin in principal din trigliceridele de natura exo.se realizează la nivelul enterocitelor.sub formă de micelii – cu excepția acizilor grași cu lanț scurt și mediu. NADH si FADH2. III. Degradarea acizilor graşi saturaţi cu lanț lung și cu numãr par de atomi de carbon Calea principalã de catabolizare a acizilor graşi saturaţi este mitocondrialã. Acizii graşi liberi nu pot fi utilizaţi ca sursa de energie de eritrocite (nu au mitocondrie) sau de creier din cauza barierei hemato-encefalice slab permeabile și cu un echipament enzimatic deficitar. Glicerol Lipaza hormon sensibila TRIGLICERIDE Acizi graşi CO2. A.şi endogena.Depozitele de trigliceride se gãsesc in ţesutul adipos. E Acizii grasi eliberaţi pãrãsesc adipocitul şi legaţi de albumina sunt transportaţi la ţesuturi. se numeste β-oxidare şi presupune îndepărtarea fragmentelor de 2 atomi de carbon de la capãtul carboxil al acil-CoA.în special la ţesutul muscular unde difuzeazã în celule şi sunt degradaţi.

determina scaderea ţesutului hepatic de a sintetiza glucoza in timpul unei perioade de post (hipoglicemie severa. Surse de carnitină: alimentație sau poate fi sintetizată din lizină și metionină la nivel hepatic și renal. dar nu în mușchiul scheletic sau cardiac care depind exclusiv de sursele endogene sau exogene.coma). Notă: acizii grași cu lanț scurt și mediu traversează membrana mitocondrială internă fără ajutorul carnitinei fiind direct oxidați . Acest lucru se realizeazã cu ajutorul unui transportor numit carnitină. acil-CoA trebuie transportat prin membrana mitocondrialã internã care este impermeabilã pentru CoASH. Deficienţa de CAT II este intalnitã mai ales in muşchiul cardiac şi scheletic.Activarea acidului gras in citoplasma . ducand la slãbiciune muscularã şi mioglobinemie dupã efort fizic prelungit.1.necesitã HSCoA si ATP 2. Deficitul genetic de CAT I afecteaza ficatul. Transportul(translocarea) Acil-CoA din citoplasmã in mitocondrie Deoarece β-oxidarea are loc in mitocondrie. Deficienţa de carnitina are ca rezultat capacitatea scazutã a ţesuturilor de a utiliza acizii graşi drept combustibil.

3.constã intr-o serie de 4 reacţii al carui rezultat este scurtarea lanţului cu 2 atomi de carbon. .Aceste patru reacţii se repetã la acizii graşi saturaţi de (n 2-1) ori.In urma clivajului tiolitic final sunt produse 2 grupãri acetil. *n *-reprezintã numãrul atomilor de carbon Fiecare ciclu genereazã o moleculã de NADH. β-oxidarea propriu-zisã. una de FADH2 şi un radical acetil.

Reglarea: Malonil-CoA inhibã CAT I(carnitin-acil-transferaza I) impiedicand intrarea acidului activat in mitocondrie. impiedicãnd β-oxidarea ceea ce duce la hipoglicemie severã (ţesuturile sunt nevoite sa foloseascã glucoza ca sursă de energie). Malonil-CoA este precursor (produs de plecare) în sinteza acizilor .Deficienţa de acil-CoAdehidrogenaza (MCAD) specifică acizilor grași cu lanț mediu. determină cea mai comună anomalie de metabolism a acizilor grași.

În concluzie.graşi. Inhiband CAT I acidul gras nou format nu poate fi transferat în mitocondrie şi degradat. care are loc in citosol. Bilanț:slide 20 .

Succinil –CoA care poate intra în ciclul Krebs. Lipsa vitaminei B12 poate duce la apariţia propionatului şi metil malonatului in urinã(acidoza. Oxidarea acizilor graşi cu numar impar de atomi de carbon -decurge identic cu β-oxidarea celor cu numãr par. fiind unicul precursor glucogenic obținut în urma oxidării acizilor grași.retardare mintală). C. acidul oleic) şi a unei enzime denumitã CoA reductaza.2 enoil CoA izomeraza. Aşa se explică manifestările neurologice in insuficiența de vitamina B12. Deficitul vitaminei B12 poate duce la creșterea concentrației metilmalonil-CoA. . NADPH dependentã la acizii graşi polinesaturaţi.Aceștia intră in structura substanței albe avand drept consecința afectarea sistemului nervos central.care converteşte derivatul 3 cis in 2 trans( ex.β-oxidarea acizilor graşi nesaturaţi -furnizeazã o cantitate mai micã de energie decat a celor saturaţi Decurge identic cu β-oxidarea acizilor graşi saturaţi cu excepţia necesitãţii unei enzime 3. dar produsul final este propionilCoA.Acest compus este metabolizat la un intermediar al ciclului Krebs şi anume succinilCoA. care crește sinteza acizilor grași cu catena laterală ramificată.B.

BIOSINTEZA ACIZILOR GRAŞI O cantitate insemnatã de acizi graşi folosiţi de organism este furnizatã prin alimentaţie. Procesul are nevoie de: . Sinteza acizilor graşi are loc in citosol şi este un proces care cuprinde douã etape distincte: I. Etapa de sinteza a acidului palmitic II.Glucidele.Sinteza acidului palmitic .La adulţi sinteza acizilor graşi are loc in special la nivelul ficatului şi a glandelor mamare şi intr-o masurã mai micã la nivelul ţesutului adipos.Etapa de modificare constã in procese de elongare.IV.are loc in citosol şi este un proces in care acidul palmitic rezulta prin legarea cap-coada a unitãţilor de 2 atomi de C furnizate de acetil-CoA. Etapa de modificare a acidului palmitic in vederea obţinerii acizilor graşi superiori sau nesaturaţi(excepţie facand acizii linoleic şi linolenic). dar care depãşesc nevoile organismului pot fi transformate in acizi graşi şi stocaţi sub forma de trigliceride. I. proteinele provenite din alimentaţie.desaturare şi hidroxilare.

Malonil-CoA. 4. Acetil-CoA-unitatea repetitivã 2.sinteza acestui produs este etapa limitantã de vitezã a procesului 3.citrat liaza 2.) Reglarea acetil-CoA carboxilazei determină de fapt reglarea temporală a sintezei acizilor grași. reacţia catalizatã de izocitratdehidrogenaza. conversia malatului in piruvat proces catalizat de enzima malică).1. Sinteza de acetil-CoA citosolicã Acetil-CoA mitocondriala poate fi produsã prin: -oxidarea piruvatului -catabolizarea acizilor graşi -catabolismul corpilor cetonici -catabolizarea unor aminoacizi Transferul ei din mitocondrie in citosol se realizeazã prin intermediul citratului. necesitã biotina. ATP şi CO2 (HCO3. respectiv pe termen scurt (alosteric și covalent) și pe termen lung inducție/represie (funcție de aportul alimentar).Sinteza malonil-CoA (prin carboxilarea acetil-CoA) .este etapa cheie in sinteza acidului palmitic Enzima care catalizeaza procesul este acetil-CoA carboxilaza.Slide 22 . Sistemul enzimatic al acid gras sintetazei 1. conform schemei (slide 21) :clivarea în citosol se realizează de către ATP. NADPH-echivalenţi reducãtori(obţinuţi pe calea pentoz-fosfaţilor.

fiecare monomer avand 7 domenii cu activitate enzimatica diferita plus un domeniu care leaga restul *acil*. Domeniul ACP conţine o molecula de 4 fosfopanteteina(CoASH) şi un rest de cisteina.Acest complex este un dimer format din doua subunitãţi.Sinteza acidului palmitic este realizatã de un complex multienzimatic numit acid gras sintetaza. Complexul acid gras sintetaza formeazã acidul palmitic in mod invers βoxidãrii(schema slide 23. de aceea şi denumirea de ACP(acyl carrier proteine). .3. 24).

Acestea sunt denumite oxidaze cu funcţii mixte iar reacţia de desaturare necesitã NADH si O2. .o proporţie importantã din acizii graşi prezenți in lipidele membranare cuprind una sau mai multe legãturi nesaturate. procesul fiind catalizat de enzime diferite de complexul acid gras sintetaza Mitocondrial.care foloseşte doar acetil-CoA intr-un şir de reacţii inverse βoxidãrii. b) Desaturarea.Organismul uman posedã C-9. a) Elongarea poate avea loc in: Reticulul endoplasmatic cand se foloseşte ca sursa de 2 atomi de C malonil CoA. excepţie făcand acizii graşi esenţiali: linoleic si linolenic.Acesta este motivul pentru care acizii graşi linoleic şi linolenic sunt esenţiali.- - Surse de NADPH: Din calea pentoz fosfatilor Conversia citosolica a amalatului în piruvat (malat dehidrogenaza) II Etapa de transformare a acidului palmitic Organismul sintetizeaza toti acizii graşi de care are nevoie plecand de la acidul palmitic. desaturare si hidroxilare.6. acidul palmitic suferã procese de elongare. Pentru sinteza celorlalţi acizi graşi.5 si 4 desaturaze şi nu are capacitatea de a introduce legãturi duble de la C10 pana la capatul ω al catenei. Enzimele prezente in reticulul endoplasmatic sunt responsabile pentru desaturarea acizilor graşi(introducerea de legaturi duble *cis*).

Comparație intre sinteza şi degradarea acizilor graşi SINTEZA DEGRADARE Procesul metabolic După o masă bogată in Inaniție este mai intens glucide Localizare la nivel Citosol celular Mitocondrie Cel mai important Ficat țesut unde se desfaşoara procesul Muşchi Transportul radicalilor acil/acetil Citrat Carnitina Mitocondrie→Citosol Citoplasma→mitocondrie Coenzime ale NADPH (reducere) Ficat NAD+. FAD (oxidare) .

oxidării/reducerii ― Activator Citrat Inhibitori Acil-CoA Malonil-CoA Produsul obținut Acid Palmitic Acetil-CoA Etape repetitive Condensare Dehidrogenare Reducere Hidratare Deshidratare Dehidrogenare Reducere Tioliză Curs realizat de: Conf.dr.dr.Cristina Dimitriu si Asist. D. Nina Filip .