You are on page 1of 7

Duduca Mamuca – Micuta

Ziua întâia
Naratorul, numit d. Ghita Taciune, avea 17 ani si povesteste
despre cum era student la o universitate germana si cum s-a
mutat cu chirie la cucoana Ana Pacht, fosta actorita, a carei fiice,
duduca Maria, numita de acesta Micuta, aparuse pentru prima
data pe scena.Acesta ii zicea Micuta pentru ai romaniza numele si
o considera foarte frumoasa, desi nu-si mai aminteste exact cum
arata.
A doua zi dupa mutare, se intalneste cu Ana pe coridor si ii spune
ca nu e obisnuit sa manance singur, vrand sa stea la masa cu
ele.Apoi zice ca nu i-a placut de Maria pe scena pentru ca juca cu
prea mult foc, iar natura sa e rece.Ii reproseaza Anei ca nu este
naturala si se duce la el in camera.Este cautat de amicul sau,
baronul Rosen, bogat dar scund si gros, cu nasul mare.Acesta
avea porecla de Feldeș iar naratorul de Spițer, desi nu stie exact
de la ce, ori de la faptul ca iubea parfumurile, ori ca avea nevoie
de diferite tratamente,ori pentru ca se daduse la doamna
Benedeck,care era spitereasaAcesta incepe prin al injura pe
narator care vocalizeaza.Il intreaba apoi de ce sa mutat in casa
Anei, iar Spiterul ii zice ca a fost nevoit, si ca nu o place nici pe
Ana si nici pe Maria.Argumentul sau pentru care s-a mutat de la
casa lui Klumpen este acela ca atat el, cat si Klumpen aveau o
relatie cu slujnica acestuia, Frosa.
Baronul Rosen era indragostit de Maria iar naratorul ii sugereaza
sa ii cumpere un cadou pe care sa il dea anonim.Rosen este
fericit, si pleaca.Naratorul este chemat la masa de servitoarea
Anei, Cati.A intrebat-o daca au vrobit de el si a aflat ca Ana crede
ca el este nebun, duduca ca nu i se poate adresa astfel unui poet,
Ana ca invatatii sunt intotdeauna nebuni.Cand se duce la masa,
duduca ii spune ca a auzit ca are o natura rece si ca nu ii place iar
acesta ii zice ca mamei sale la placut, si Ana il pisca de picior.Apoi
le zice ca gustul e subiectiv, si iepurele poate fi curcan pentru el,

a stat 3 luni fara 4 zile.Pranzul este interupt de sluga sa. o cutie ornamentata cu aur (necessaire). Ditrich ii aduse un bilet pe care scria Czekam (astept).Cati a iesit si l-a trimis pe Ditrich acasa la Victoria Przikszewska cu cealata scrisoare. pentru a studia teoria dreptatii.Baronul ii trimisese deja un cadou.Acesta ii zice sa puna alaturi de cutie marca neamului baronilor Rosen pentru ca Maria sa ghiceasca mai usor adoratorul sau. asteptand raspuns inapoi.Aceasta era o vaduva polona.la care Ana ii zice ca e incapatanat. intreband de mancarea de seara. si amanta lui Rosen.A jurat ca nu va mai iubi o femeie de 40 de ani sau o blanareasa. prima femeie pe care a iubit-o pana la moarte. desi baronul nu acordase nimanui aceasta favoare. care primea doua mii de fiorini pe ani de la baron. si astfel apeleaza la amanta lui Rosen.Ii da cutia cu prima scrisoare lui Cati impreuna cu niste monezi sa i-o duca Mariei si sa ii zica ca un om strain i-a dat-o in intuneric pe strada pentru acesta.Naratorul precizeaza ca inca pastreaza scrisoarea. la o vaduva de 40 de ani pe care a iubit-o doua luni. un taciune.Nu mai era indoiala ca Feldesul o iubeste pe Maria. s-a mutat de 7 ori din casa in casa si decide sa revada cele 7 locuinte trecute. pe unde a intrat prima data in oras.Intai. anonima.Spiterul ii trimite inapoi un bilet unde zice ca urmatoarea zi il va anunta ce s-a intamplat. care il cheama pe narator. Cand ajunge acolo. se duce la bariera Blinde-kuh.Naratorul s-a .Spiterul decide sa aplice pe scut si insemenul sau.La urmatoarea casa a locuit cu Enrieta dar era bolnava si moare. Peste jumatate de ora.De la Victoria.In camera intra Cati si Ditrich.In prima locuinta.In a treia casa locuise impreuna cu doi studenti si un împietigat la casa d-lui consilier titular. Ditrich. descopera ca mai primise o scrisoare de la baron. sania il astepta la usa. Toti patru se bucurau de favorurile doamnei.Apoi naratorul decide sa mearga acasa. ca maine sa il anunte pe Rosen ca Maria primise darul si il iubeste.Ii scrie ca are dovezi ca amantul ei o inseala cu alta si ca poate proba lucrul.Isi face un plan. si ca acesta ar si vorbit cu ea.In cei doi ani.Stema era un scut cu o stea cu 7 colturi. si ii cere o sanie sa se plimbe prin oras.

zicandu-i parola.mascat si a pornit cu scrisoarea de la baron. curta pe Victoria. si a zis ca in fluture. si nu a raspuns decat cu da sau nu.L-a intrebat in ce se costumeaza. pentru a-i face lipeala.I-a zis ca e ocupat datorita amorului sau pentru Frosa si a plecat.O intampita. de la Universitate la biliard. S-a dus la universitate la ora 9. se va da drept Maria si va veni la el sa ii zica parola pentru a recunoaste-o. Ziua a doua Incepe cu naratorul povestind visul sa nebunesc. si ii spune ca va pierde banii din cauza noii amante. infocat ca un arab si ca o iubeste ca un turc. el stiind costumul baronului si tot el fiind cel care stie costumul Mariei.Naratorul o numeste aici aleasa inimii lui. iar Maria. si numele noii amante.La ora 9. avea ora drepturi penale si profesorul vorbea despre viol.Micuta se casatorise cu Victoria si el cu baronul.Naratorul prezinta apoi o filozofie a iubirii : barbatii iubesc femeia ca femeie dar femeile iubesc barbatii ca pe un ideal. o ora mai tarziu decat intalnirea cu Victoria si baronul.ca apoi acesta sa o duca la baron. si ca i-a zis despre el ca e frumos ca un persian. a vazut-o pe Maria iesind dintr-un magazine cu Cati. urmatoarea zi la balul mascat.Aceasta apare. si ii zice ca stie ca s-a gandit toata noaptea la cutie. Era femeie. Ii da scrisoarea Victoriei. . sora cu Victoria si baronul il curta pe el. porecla sa fiind cunoscuta. si ii zice ca daca vrea sa afle mai multe trebuie sa vina la bal la 10. devenita si ea barbat.Astepta balul cu nerabdare. Se intalneste apoi cu Baronul Rosen caruia ia zis ca Maria ii da intalnire la balul din seara aceea.La masa a fost tacut. De la masa s-a dus la Universitate. si apoi acasa pe la ora 8. chzekam.Naratorul a intrebat daca e moral sa violeze o tanara singura care este fiica unei vaduve iar profesorul a raspuns ca este foarte grav.O va ajuta daca.Spiterul ii zice ca baronul va fi costumat in future. astepta in salon cu masca de domino pe fata si paltonul cu care fusese aseara la Victoria. din care a sters cuvantul Spiter.Cand a iesit din Universitate.

Merge la Ditrich si ii da paltonul si masca sa de domino. ca sa ii zica ceva.Victoria il intreaba daca o iubeste.Apoi apare fluturele. dator sa o apere pana la moarte. imbracata cu o rochie verde.O sfatuieste sa joace bine rolul si sa ii multumeasca pentru cadou. ca sa nu afle ea de scandal. vorbind cu el in argaoul studentilor. si au facut schimb de carte. fara a stii ca aceasta este Maria. totatutica si il roaga sa o lase pe falsa Maria.Isi gasii apoi servitorul in salonul 3. pe care el o iubea.Ii saruta mana si aceasta pleaca.D.Il roaga sa nu il dadea de gol sis a nu vorbeasca despre el.Naratorul apare.Maria Pacht.Daca moare.In primul salon. luand-o de sold pe Maria. Ghita l-a trimis pe acesta sa-l astepte afara cu blana apoi cheama o birja pentru a merge la doctorul Negus.Se intoarce in salon dar ca alt personaj. zicandu-i ca s-a recomandat Anei sub un alt nume.Naratorul o ia de brat si acesta tace. pentru ca va strica planul.Naratorul s-a dus la baron. suma cu care incerca sa faca o impresie buna.Naratorul il roaga pe baron sa faca ceva scandalos fetei in rochia verde. Ziua a treia . zicandu-i sa mearga acolo si sa se dea drept el dar sa nu vorbeasca orice ar fi. pentru ca el sa il provoace apoi la duel. actrita.Baronul accepta dar cu conditia ca Spiterul sa vorbeasca cu Victoria.Maria il implora sa nu se bata dar acesta insista ca trebuie sa o faca.Naratorul ii reaminteste de scandalul cu Frosa din nou. careia ii zice ca domnul domino o asteapta in salonul al doilea. pentru ea.Baronul a facut in tocmai. uitandu-se in jos. dar sa nu intrebe care este numele sau.Apoi il duce la Victoria si ii lasa impreuna. sis a ia din sertare 10 mii de fiorini . ea urma sa ii trimita tatalui sau inelul cu marca familiei. Teopomp Perpetuevici.Ea ii promite ca il va iubii mereu. si ca e student la medicina. incercand sa-l confinga a face macar un sunet. alaturi de Victoria care ii vorbea in limbi straine. care il intreaba pe domino unde e Maria si cand o duce la ea. duelul urmand sa aiba loc urmatoarea zi. pretext pentru a-i arata ca el a trimis cutia. apare si Maria.Aceasta pleaca.Acesta realizeaza ca Maria este indragostita. el zice ca o place si ca va afla numele lui dup ace indeplineste fagaduiala.

care voia să zică: veți pieri. desi lumea nu prea citea scrierile lui. 3..Acesta trebuie sa duca la bun sfarsit planul si la invelit in bandaj. deasupra doua modiste si trei studenti de la scoala veterinara. orișicum. 5. a citit articolul din ziar legat de moarta sa. aceasta era moarta. si de care vroia sa scape. în care se afirma.Doctorul si alti asistenti.In masina.unde scria sa ia cate o lingurita de ceai dimineata si seara.Astfel.Urmatoarea zi.Il roaga pe Ghita.” Ghita il convinge pe ziarist sa scrie despre duelul sau cu baronul in ziarul de mai cu precizarea ca el este cel care moare. si il roaga sa ii faca o amputatie falsa pentru o rana imaginara la cap. a beduinilor. un mare curaj moral. Îndemnări de a subscrie în favoarea.Apoi. 7 fete si 3 baieti.Intre timp.Doctorul Negus avea 23-24 ani. pe baza depeșilor telegrafice sau a foilor străine celor mai veridice.Acest journalist ajunsese apreciat.Ghita a citit pe eticheta sticlutei. de pildă.. jurnalist.Acesta avea o amanta de 16 ani care il iubea foarte mult. O revistă exterioară. un francez parfumar cu sotia.6. veți pieri .Naratorul decide sa pastreze secretul.Apoi naratorul a vorbit cu doctorul. si merg inspre casa sa. adecă minciuni iscălite de către autorii lor. bunăoară. crima lui Negus era clara. povestindu-i toate intamplarile. acesta prezinta colegii sai de casa. Ghita improvizeaza un cantec despre Maria. dacă nu mă veți asculta . sa o faca pe aceasta sa se indragosteasca de el ca apoi Negus sa ii prinda. Un articol de fond. O revistă politică interioară. sa ia cate o lingura de ceai la jumatate de ora. 4.Peste o zi. era atractiv si pus bine cu fetele dar si viclean. care cuprindeau: “1.In salon se intalnii cu domnul Wahlstimme. cu care sa cunoscut datorita lui Rosen. deoarece era in beneficiul lui. Max si Johann il urca in masina. Sofiica s-a imbolnavit si doctoral i-a prescris tratament. cari n-au mijloace de a înființa o operă în centrul Africii. Garibaldi a încetat din viață. al cărei înțeles era că: dacă nu mă veți asculta. dar mai adevărat numai în favoarea redacțiunii. că. 2. jos se afla o bacaneasa vaduva.Primul care a iesit in calea masinii a fost . pentru acesta. Sofiica. ceea ce dovedește.. Facte diverse. Corespondențe..Lupta va avea loc cu carambina pe motivul ca acesta a incercat sa fure papucul domnitei lui.

pe intuneric fara a vorbi cu ea.Modistele. si atunci toti colegii de casa au iesit in goana mare afara. zicandu-i ca Maria crede ca se afla acolo cu el si ca el i-a vandut fiica baronului. cu o scrisoare adersata acestuia in care Ghita ii marturisea ca deja era mort pe dinaintru si ca ii lasa acest manuscris pe care nu l-a terminat. iar Ghita se confeseaza. ca daca nu. Micuta a facut in tocmai.Peste noua luni. care se impuscase acum cateva saptamani in noaptea cununei. si ii zice ca fiica ei e in pat cu Rosen la el in camera. s-a dus la Rosen si i-a zis sa o astepte pe Maria in odaia sa. impreuna cu Cati si Ditrich. bacaneasa si francezele au ramas langa el iar veterinarii si francezii s-au dus sa o ajute pe Micuta.ca necessaire-ul a fost de la el. Maria a lesinat iar baronul a spus doar ca prosteaza. si a ajuns in bratele baronului. coleg de al sau la Universitate.Afla ca docotrul i-a prescris medicamente si o pune sa citeasca eticheta. dar cea din urma a lesinat. ca sa il termine el insusi pentru ca ii erau cunoscute personajele. Ghita o viziteaza si o roaga sa mai dea bani pentru Victoria. va marturisi tot baronului.Ghita se duce si bate la usa Anei. pe la 11.Max tipa ca e ranit grav bolnavul.Dupa masa.Toti vecinii s-au dus cu Ana peste cei doi. frantuzoaica necajea pe Negus sa afle cauza ranii. Victoria a nascut un fiu pe .A fost dus apoi in pat si i-a mutimit lui Negus pentru ajutor. iar a treia Micuta l-a intrebat cand se cununa si acesta i-a promis ca vorbeste maine cu mama ei.francezul parfumar.Ghita sa culcat in ietac. baronul si Maria se casatoresc. rugandu-i sa lase niste vorbe si Micutei.Astfel a completat cele trei zile si trei nopti din viata unui student.Peste o saptamana. Taciune nu a mai iesit din casa vreo doua zile.La ora 11.Ana are de gand sa intre peste ei. ca duelul a fost o poveste si ca baronul nu trebuie sa afle asta niciodata.Ditrich se tragea de par.Apoi. Epilog Adevaratul narator ne destainuie ca el a reprodus defapt manucrisul lui Ghita Taciune.Cati a chemat pe Ana si Maria.Acesta fusese gasit pe masa.In camera intra Ditrich iar Ghita ii zice acestuia sa o cheme pe Cati care plangea. veterinarii explicau diferenta dintre un caine si un om impuscat.

si cu aceasta ocazie Negus este acuzat si de alte invinuiri iar Walhstimme este unul din aparatorii sai pe calea publicitatii.care l-a botezat Serban.Ghita nu a trait cu Victoria mai mult de un an si a lasat-o lui Negus care i-a furat banii si a fugit. .Astazi ei se judeca.