You are on page 1of 18

SUBJEK : PENDIDIKAN AGAMA ISLAM KOD SUBJEK : MPW 2143 TAJUK : TOKOH ISLAM NAMA : MOHD HAFFISZUL BIN

MOHD SAID NO. MATRIK : 109-1621-01 SEMESTER : EMPAT NAMA PENSYARAH : USTAZ SYED ABU BAKAR

Hamka, Permata Nusantara

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

Biodata Hamka : · Nama sebenar ialah Haji Abdul Malik bin Syeikh Abdul Karim bin Syeikh Muhammad Amrullah. · Di lahirkan di Desa Tanah Sirah, Sungai Batang, Maninjau Minangkabau, Sumatera Barat , Indonesia pada tahun 16 Februari 1908 Masihi. · Bapanya seorang ulama terkenal yang membawa pembaharuan di Minangkabau. · Hamka ialah nama singkatan yang menggabungkan nama beliau dan bapa beliau. · Antara Jawatan yang pernah disandang : · Guru agama di Tebing Tinggi, Medan dan Padang Panjang. · Pensyarah di Universiti Islam Jakarta. · Pensyarah di Universiti Muhammadiah Padang Panjang. · Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. · Pegawai Tinggi Agama Indonesia. · Ketua umum Majlis Ulama Malaysia. · Meninggal dunia pada 24 Julai 1981 ketika berumur 73 tahun.

‡ i- Petah Berpidato : Pernah berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. ‡ ii- Berjiwa Seni: Melalui gaya bahasa dalam karya-karya agungnya.Rangkap-rangkap pantun ‡ dan syair banyak terdapat dalam tulisan beliau. ‡ iii- Berani: mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat Islam menentang pihak Belanda.

‡ ‡ ‡

‡ ‡

- Belajar Al-Quran dan asas-asas agama daripada bapanya Syeikh Abdul Karim. - Pendidikan rendah di Sekolah Desa Padang Panjang dan sekolah Agama Al-Tawalib yang di dirikan oleh bapanya. - Banyak mengikuti pengajian di Masjid dan surau daripada ulama-ulama terkenal seperti Syeikh Ibrahim Musa, Syeikh Ahmad Rasyid, Sutan Mansur dan Kiyai Bagur Budikusumo. - Suka menghabiskan masa lapangnya di perpustakaan. - Menggunakan kemahirannya dalam bahasa Arab untuk mengkaji karyakarya sarjana Timur Tengah serta karya barat yang diterjemahkan ke dalam bahasa Arab.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

· Pada usia 17 tahun menerbitkan sebuah majalah dakwah bernama Khatibul Ummah. · Mengasaskan Persatuan Hindia Timur di Makkah pada tahun 1927 untuk memberi pelajaran kepada jemaah haji Indonesia. · Menganggotai Pertubuhan Muhammadiah dan mengetuai cawangannya di Padang Panjang apabila pulang dari Makkah. · Mengasaskan Kolej Al-Muballighin pada tahun 1935. · Menerbitkan majalah Pedoman Masyarakat pada tahun 1936. · Telah mengasaskan beberapa buah majalah seperti Menara, Merdeka, Pemandangan, Panji Masyarakat dan Gema Islam. · Menjadi anggota pimpinan Pusat pertubuhan Muhammadiah pada tahun 1935.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

· Merupakan tokoh ulama yang melakukan pembaharuan besar kepada umat islam di Nusantara. · Merupakan penyambung idea yang dibawa oleh Sayyid Jamaluddin Al-Afghani dan Muhammad Abduh di Nusantara. · Akhabar dan majalah digunakan sepenuhnya untuk mengajak umat Islam mengkaji semula tentang sebahagian kefahaman dan ajaran yang bertentangan dengan Al-Quran dan AsSunnah. · Karya beliau terutama Tafsir Al-Azhar meninggalkan kesan yang mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran umat Islam di alam Melayu. · Pendekatan Hamka yang sederhana diterima baik oleh masyarakat Islam. · Mendapat pelbagai anugerah antaranya : Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Al-Azhar , Mesir pada tahun 1959. Anugerah Guru Besar ( Profesor ) oleh Universiti Moestopo Jakarta pada tahun 1960. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

· Bidang Agama : Tafsir Al-Azhar. Tasawuf Moden Pedoman Muballigh Islam. Arkanul Islam. Sejarah Umat Islam. Revolusi Agama. · Bidang Falsafah : Falsafah Hidup. Lembaga Hidup. Falsafah Ideologi Islam. Ekspensi Ideologi. Pandangan Hidup Muslim.

‡ Bidang Sastera : ‡ Tenggelamnya kapal Van Der Wijck. ‡ Di bawah Lindungan Kaabah. ‡ Laila Majnun. ‡ Mandi Cahaya di Tanah Suci. ‡ Menunggu Beduk Berbunyi.

‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

· Seluruh hidupnya dipenuhi dengan perjuangan. · Pernah mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. · Menjadi anggota pimpinan pusat Pertubuhan Muhammadiah. Menubuhkan Pusat Latihan Dakwah Muhammadiah bagi menentang khurafat, bidaah dan tariqat kebatinan yang sesat. · Menggunakan pidato dan penulisan sebagai medium menyampaikan ajaran Islam. · Pernah dipecat daripada jawatan ketua umum Majlis Ulama Indonesia kerana kelantangannya mengkritik kepincangan pentadbiran Indonesia. · Pernah dipenjarakan bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia (MASYUMI)