You are on page 1of 5

A. Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai.

( /8 markah)

berjoging
sihat
penyakit
badminton
diri
cerdas
berenang
baik
kuat

Bersenam amat (1) ___________________ untuk kesihatan kita. Antara aktiviti
sukan yang boleh kita lakukan ialah (2) ___________________, membuat
senamrobik, bermain (3) __________________, (4) _______________________
dan sebagainya.
Bersenam dapat menjadikan badan kita (5) _________________________.
Minda kita juga akan menjadi (6) _____________________. Dengan itu, kita juga
dapat membantu tubuh mencegah (7) ___________________. Anggota badan akan
menjadi (8) ___________________ dan sihat jika selalu bersenam. Oleh itu, kita
digalakkan bersukan demi kepentingan (9) _______________, keluarga, masyarakat
dan negara.

1

Lengkapkan ayat dibawah dengan frasa yang sesuai berdasarkan gambar yang diberikan. 2 . Arif sedang ____________________________________ ke dalam tong sampah. 4. 2. 3.B. Aiman sedang _____________________________________dengan kain pengelap meja yang bersih. 5. ( / 10 markah) 1. Makcik Lena sedang _____________________________ yang telah dicuci dengan kain yang bersih. Pakcik Karim _________________________________________supaya kelihatan kemas dan teratur. Mazlan sedang __________________________________________________.

3 ( /12 markah) .C. Susun gambar mengikut urutan yang betul.

4 . Kemudian. jawab soalan-soalan yang berikutnya.D. Baca petikan di bawah. Bina ayat berdasarkan gambar dan kata adjektif yang diberikan. ( / 12 markah) E.

Bilakah Mak Usu menjahit pakaian dan langsir? ________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 5 . Dia akan membuat sulaman. Hasil kerjanya yang cantik dan halus membolehkannya memperoleh pendapatan sampingan daripada kerja jahitannya. Jiran-jirannya akan membuat tempahan pakaian dan langsir daripada Mak Usu menjelang Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Apakah cita-cita Mak Usu? __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ 2. Mak Usu bercita-cita untuk membuka sebuah kedai jahit. Dia akan mengumpulkan hasil jualannya untuk mencapai cita-citanya. 1. Apakah yang akan dilakukan oleh Mak Usu apabila mendapat hasil jualannya? _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 4. Siapakah yang membuat tempahan daripada Mak Usu? _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ 3.Mak Usu Hamzah ialah seorang suri rumah tangga sepenuh masa. Mak Usu pandai menjahit kerana dia pernah mengikuti kelas jahitan. Mak Usu pandai menjahit. langsir dan pelbagai jenis fesyen pakaian untuk mengisi masa terluangnya.