P. 1
Perubahan Emosi Dan Psikologi Remaja

Perubahan Emosi Dan Psikologi Remaja

|Views: 2,646|Likes:
Published by arelee13

More info:

Published by: arelee13 on Oct 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/04/2015

pdf

text

original

Pendahuluan Kehidupan remaja hari ini penuh dengan pelbagai permasalahan sosial yang bukan sahaja merunsingkan ibu

bapa tetapi juga pemimpin negara. Banyak cara dan kaedah telah digunakan untuk menarik mereka ini ke arah kebaikan untuk menjadi insan berguna namun jalan yang salah dan hitam juga mereka pilih. Kes rogol, ragut, penyalahgunaan dadah, berpeleseran di pusat-pusat beli belah, lumba motor haram dan terbaru kes Black Metal yang mana semua ini semakin berleluasa dari sehari ke sehari. Mereka seolah suka membuat sesuatu yang negatif yang mendatangkan kemudharatan bukan sahaja kepada diri sendiri tetapi juga kepada orang lain. Bagi pelajar yang masih bersekolah, menurut kajian yang dibuat juga 80% daripada pelajar-pelajar di sekolah menengah tidak mendirikan solat.Kalaulah kajian ini benar, sudah tentu, harapan pemimpin kita untukmelihat Wawasan 2020 tercapai masih samar. Oleh itu sebelum keadaan lebih teruk lagi berlaku kerajaan kena pantau atau mengambil tindakan yang bersesuaian dengan permasalahan ini. Kalau tidak negara kita nanti akan menghadapi krisis identiti. Ini kerana sesebuah Negara dikenali kerana identitinya. Berbanding negara-negara lain contohnya negara Vietnam, Thailand, Filipina, Jepun masing-masing tebal dan bangga dengan budaya dan cara hidup mereka. Sepatutnya remaja Melayu mesti bangga dan berbesar hati dengan identiti orang Melayu. Tetapi itu tidak kelihatan. Mereka dengan mudah mengambil pengaruh dari barat sedangkan mereka tahu pengaruh dari Barat itu tidak elok tetapi 'kita' sengaja membiarkan perkara ini berlaku. Mengapakah semua ini boleh berlaku? Factor utama yang menyumbang kepada adalah disebabkan oleh perubahan emosi dan psikologi apabila mencapai akil baligh.

1

Siasatan akan dibuat seperti melakukan ujian darah. Rawatan hormon yang khusus bagi kelewatan akil baligh akan ditentukan oleh doktor bergantung pada umur. Doktor akan mengambil sejarah perubatan dari individu tersebut atau ibu bapa individu itu. x-ray dan ujian yang berkaitan bagi mencari sebarang punca. Antara kemungkinan sebab-sebab akil baligh awal adalah : 1. Terapi hormon untuk merawat hormon yang tak seimbang. nutrisi yang lebih baik 2. berpunca daripada bahan kimia di dalam makanan.0 Akil Baligh Bagi Wanita Akil baligh adalah satu peringkat dalam hidup anda di mana tubuh badan anda berubah dari seorang kanak-kanak ke seorang dewasa. keseluruhan sejarah kesihatan dan perubatan. tahap keadaan penyakit dan melaui pendapat dan kehendak.2 Pilihan rawatan Apakah yang boleh doktor lakukan jika seseorang itu mengalami akil baligh terlalu awal mahupun terlalu lewat?Terdapat beberapa rawatan untuk wanita yang mengalami masalah akil baligh terlalu lewat. 1. stres 3.Ia disebabkan bahan kimia di dalam badan yang dipanggil hormon.Perubahan-perubahan ini termasuklah ciri-ciri seks 'primer' dan 'sekunder'. Ada sesetengah individu yang mengalaminya lebih awal dan ada juga yang lewat. antaranya adalah : 1.1. 2. 2 . Merawat penyakit dasar/sebenar (seperti tumor pada ovari dan otak) 4. 1. Pemeriksaan fizikal akan dijalankan. Akil baligh bermula antara umur 9 .16 tahun bagi perempuan.1 Perbezaan Usia Akil Baligh Wanita Tidak semua orang akan mencapai akil baligh pada usia yang sama. 3.

y Jarak antara pembentukan payudara dan kitaran haid y Kitaran haid bermula awal bermula lebih dari 5 tahun y Kurang bulu kemaluan pada umur 14 tahun y Ketiadaan permulaan kitaran haid pada umur 16 tahun Kanak-kanak Lelaki: y y Kanak-kanak Lelaki: y y y y Pembesaran awal pada zakar dan testis Pertumbuhan awal bulu-bulu badan: di ketiak. hati dan darah Tanda Kanak-kanak Perempuan: Kanak-kanak Perempuan: tanda dan gejala y Pembentukan payudara y Tiada/ kurang pembentukan berlaku sebelum umur 8 tahun payudara pada umur 13 y Pertumbuhan awal bulu-bulu tahun badan: di ketiak dan kemaluan.1.0 Rajah Akil Baligh Awal dan Kelewatan Akil Baligh Akil baligh yang awal Definisi y Kelewatan akil baligh y Perkembangan seksual berlaku sebelum umur 8 tahun bagi kanak-kanak perempuan dan 9 tahun bagi kanak-kanak lelaki Tidak ada tanda perkembangan seksual pada umur 13 tahun bagi perempuan dan 14 tahun bagi lelaki Penyebab y Penyakit otak seperti tumor atau kesan masalah penyakit otak yang lalu y y y Keturunan (berlaku dalam keluarga) Keabnormalan kromosom (genetik) Penyakit kronik seperti penyakit buah pinggang. kawasan kemaluan. misai dan janggut Perubahan suara yang awal: lebih garau dan dalam Kurang perkembangan pada testis pada umur 14 tahun Kurangnya pertumbuhan bulu pada umur 15 tahun Perkembangan pembesaran alat genital (kelamin) melebihi 5 tahun 3 .

Kebanyakan masalah yang dihadapi oleh mereka yang seusia adalah lebih kurang sama dan masing-masing masih belum berjaya menyelesaikan masalah. 4 . 2.Stres emosional yang timbul berasal dari perubahan fizikal yang cepat dan luas yang terjadi sewaktu akil baligh. Apabila masalah ini tidak diselesaikan. 3. Pada masa ini mood (suasana hati) boleh berubah dengan sangat cepat. antaranya : 2.Remaja rata-rata memerlukan hanya 45 minit untuk berubah dari mood ³senang luar biasa´ ke ³sedih luar biasa´.Perubahan emosi ini berkait rapat dengan kematangan hormon neurontransmitter yang terjadi pada wanita. Terdapat beberapa teori mengenai perkembangan emosi ketika akil baligh.1 Mihalyi dan Reed Larson (1984) Antara kajian beliau. remaja cenderung mencari jalan keluar di luar rumah. beliau telah menemukan bahawa : 1. iaitu dengan cara berdampingan dengan temanteman sebaya yang senasib. Masalah ini muncul dalam hidup remaja melalui pelbagai jenis cara.2 Havighurst wanita yang akil baligh mencapai kemandirian emosional dari ibu bapa dan orangorang dewasa lainnya. 2.2. Dengan ciri khas remaja yang penuh gejolak dan emosional.0 Perkembangan Emosi Akil Baligh Wanita Perkembangan emosi pada peringkat akil baligh ditandai dengan emosi yang tidak stabil dan penuh gejolak. bahkan jalan penyelesaian yang dipilih adalah kurang bijaksana. sementara orang dewasa memerlukan beberapa jam untuk hal yang sama. Hal ini akan membuat mereka melawan keinginan atau bertentangan pendapat dengan orang tuanya. pertentangan pendapat ini seringkali membuat mereka menjadi pemberontak di rumah.

Perhubungan mereka dengan ibu bapa. sebaliknya tumbuh perasaan saling memiliki. para remaja mengalami satu proses kesedaran kendiri. 8. Berkembangnya ³ego ideal´ yang membawa maksud kepada cita-cita. Salah satu tanda yang khas adalah mulanya perasaan untuk mencintai orang lain dan alam sekitarnya. pendapat. tanpa perlu merumuskannya atau mengucapkannya dalam kata-kata. 7.3 Allport (1961) Allport telah menjelaskan bahawa remaja mempunyai cirri-ciri mereka yang tersendiri. Anataranya adalah: 1. Melihat diri sendiri secara objektif yang ditandai dengan kemampuan untuk mempunyai wawasan tentang diri sendiri dan kemampuan untuk menangkap humor termasuk yang menjadikan dirinya sebagai sasaran. keluarga. 2. Mereka memiliki falsafah hidup tertentu. idola dan sebagainya yang menggambarkan bagaimana wujud ego (diri sendiri) di masa depan. 4. ideologi dan kawankawan. Berkurangnya egoisme. kawan-kawan sebaya dan hubungan percintaan amatlah rumit kerana pada masa ini. Mereka tidak marah jika dikritik kerana mereka merasakan mereka sudah dewasa dan apa yang mereka lakukan adalah benar. Kemampuan untuk mendalami rasa dengan orang yang dicintainya dan dapat merasakan penderitaan yang dialami oleh orang yang dicintainya. Mereka sering memikirkan tentang pandangan dan pendapat orang lain tentang dirinya sendiri dan mereka sering bertukar pendirian. 6. 5.2. 3. 5 .

2. Mereka mempunyai keinginan untuk bebas daripada kongkongan ibu bapa. untuk berdikari dan untuk membuat apa-apa yang disukainya tetapi dalam masa yang sama memerlukan bimbingan terutamanya dari segi kewangan dan tempat tinggal. 6 .Mereka cenderung untuk berpisah dengan ibu bapa mereka kerana mengaggap kawan-kawan sebayanya adalah lebih penting. 5. 2. Mereka akan bertanyakan µsiapakah saya¶. µapakahtujuan hidup ini¶ dan µkemanakah arah sendiri¶. Mereka mengalami konflik sosial diantara pengertian identiti diri dengan kekeliruan peranan yang ada padanya.0 Akibat Daipada Pergolakan Emosi Banyak masalah akan timbul apabila terjadinya gangguan emosi.4 Erikson Erickson telah menjalankan kajiannya tentang remaja dan mendapati remaja mempunyai ciri-ciri yang khas. 3. 4. memasuki kumpulan haram dan kegiatan perlacuran. Hubungan percintaan juga amat penting bagi mereka. Antaranya adalah : 1. 2. menghisap rokok. 3. mencuri. Ada yang terlibat dengan penyalah gunaan dadah. Gemar menghabiskan masa dengan kegiatan yang tidak berfaedah. iaitu berkumpul di pusat-pusat hiburan. bersiar-siar di Bandar dan sebagainya. Antaranya adalah : 1. Kawan-kawanlah tempat mereka berkongsi pandangan serta bertukar-tukar fikiran serta pendapat. Segala apa yang dilakukan oleh rakan-rakan mereka adalah betul dan apa yang penting di sini ialah proses identifikasi kepada norma-norma kumpulan kerana identiti kumpulan adalah identiti mereka.

Ada juga yang menganggap jika terlalu tumpu pada pelajaran. Perubahan-perubahan apabila seseorang itu mengalami perubahan psikologi dapat dilihat seperti : 1. Mereka terlalu taksub dengan dunia percintaan. 4.2 Kecelaruan Luaran Kecelaruan luaran pula merujuk kepada gangguan-gangguan tingkah laku seperti tingkah laju delikuen. mementingkan diri sendiri. mereka tidak berkesempatan bergaul mesra dengan rakan-rakan sebaya mereka. sering rasa bersalah dan sebagainya. alcohol dan ponteng sekolah. Dalam hal ini mereka selalu menyamakan di antara persahabatan dengan percintaan dan seterusnya percintaan dengan seks. rasa sedih dan menangis secara tiba-tiba 3. 7.6. Hal ini menyebabkan mereka tercicir di dalam pelajaran mereka.1 Kecelaruan Dalaman Kecelaruan dalaman adalah seseuatu perasaan yang terjadi akibat daripada gangguan psikosomatil. Antaranya adalah : 4. emosi mempengaruhi kehidupan seharian 7 .0 Perubahan Psikologi Menurut Achentech dan Edelrock (1987) terdapat dua jenis masalah yang akan menimpa seseorang wanita ketika mencapai akil baligh. 4. Ianya merupakan perubahan dari segi gejala social dan kognitif.berlaku perubahan corak pemakanan dan tidur 2. penyalahgunaan dadah. Ramai di antara mereka terlibat dalam perbuatan-perbuatan yang sumbang dan bersalahan di sisi agama. mengalami masalh pembelajaran secara tiba-tiba 4. Anatara contohnya adalah seperti kemurungan.

Perbezaan inilah yang dinamakan sebagai jurang generasi. Hubungan anatara tingkah lakj dan personaliti remaja adalah dipengaruhi oleh cara-cara didikan ibu bapa mereka.5. Antara contoh perkembangan mental adalah : a. b.0 Pengaruh-pengaruh Perubahan Emosi dan Psikologi Remaja Semasa Akil Baligh Terdapat dua faktor utama yang menyebabkan emosi seseorang itu terganggu. Perhubungan ibu bapa dan remaja akan baik sekiranya mereka berjauhan seperti remaja melanjutkan pelajaran ataupun bekerja di tempat lain. remaja mudah keliru dan serba tidak kena perkembangan otak berlaku dengan pesat iaitu 30% menuju kesempurnaan mula mencari identiti sendiri dan mula berlaku kecelaruan identity 6. Dengan cara ini menyebabkan remaja lebih mematuhi peraturan dan akur kepada pihak yang lebih berkuasa. c. Remaja yang dididik dengan cara ini juga cenderung melahirkan remaja yang 8 . Faktor-faktor itu adalah pengaruh daripada ibu bapa dan rakan sebaya.1 Ibu Bapa Terdapat perbezaan dan pengalaman di antara ibu bapa dan remaja. Jurang generasi merupakan konfilk yang timbul di antara ibu bapa dan remaja. Baurmind (1968) telah mengenal pasti terdapat lima jenis gaya keibu bapaan.1. Antaranya adalah : 6. 6.1 Ibu Bapa Autoritarian Ibu bapa seperti ini cenderung mengawal tingkah laku anak-anak dengan menggunakan standard yang mutlak dan kawalan yang ketat. Perubahan emosi dan fizikal yang berlaku begitu pesat kadangkala tidak dapat ditangkap oleh perkembangan mental.0 Perkembangan Mental Perkembangan emosi mampu mempengaruhi perkembangan mental seseorang.

1.3 Ibu Bapa yang Amat Melindungi Ibu bapa seperti ini sukar untuk melepaskan anak-anak mereka melakukan aktiviti dengan sendri dan setiap keputusan akan ditentukan oleh ibu bapa sendiri.2 Ibu Bapa yang Mengabaikan Anak-anak Mereka yang terlibat dalam golongan ini adalah mereka yang tidak begitu keras mengawal tingkah laku anak-anak.5 Ibu Bapa Autoritatif Ibu bapa seperti ini mesra dengan anak-anak dan menerima mereka dengan baik serta dalam masa yang sama memberi kebebasan kepada mereka. Hal ini akan menyebabkan remaja itu memberontak kerana rasa hidupnya sentiasa dikongkong. Ibu bapa menggunakan budi bicara mereka dalam mengawal dan mendisplinkan anak-anak supaya dapat disesuaikan dengan keperluann mereka. Remaja yang tidak dapat membendung perasaan marah akan melepaskannya dalam bentuk tingkah laku yang anti-sosial. Melalui cara ini juga.berfikiran konkrit. Remaja yang menerima didikan seperti ini mempunyai tingkah laku yang agresif dan tidak bertanggungjawab.1.2 Rakan Sebaya Remaja yang tidak disanjung akan disingkirkan oleh rakan-rakan kerana sikap mereka yang agresif. remaja berpeluang mencuba pelbagai peranan identity yang akhirnya akan menyumbang kepada personalitinya kelak.1. 6. 6. idea yang konvensional dan menyimpan perasaan marah secara terkawal.4 Ibu Bapa Permisif Ibu bapa seperti ini adalah ibu bapa yang membenarkan remaja menggunakan diri mereka sebagai sumber serta mengikut kehendak remaja tanpa mendesak keinginan mereka. sombong dan terlalu mendesak akan merasa kurang yakin pada diri sendiri. 6. Mereka penakut dan cuba menjauhkan diri daripada rakan sebaya.1. 9 . 6. 6.

Ibu bapa perlu peka dengan permasalahan konflik jiwa mereka dan sering menasihati mereka. Wujudkan komunikasi yang baik antara ibu bapa dan remaja itu sendiri agar tiada jurang. 3. 5. 6. 2. Harus sentiasa memberi dorongan dan semangat dengan kebolehan yang sesuai dengan mental mereka. Ibu bapa bertangungjawab untuk memberi pendidikan agama yang secukupnya kepada anak-anak mereka terutamanya cara berpakaian yang sepatutnya bagi wanita. Bagi mereka yang di alam percintaan ibu bapa bertanggungjawab menyelidiki pasangannya itu. Berikan peluang kepada remaja untuk melontarkan idea mereka dan meluahkan apa yang mereka simpan di dalam hati. 9. Ibu bapa perlu mengelakkan pilih kasih semasa membimbing mereka. 8. sebaik-baiknya kita mendapatkan ajaran-ajaran daripada agama seperti mengambil wuduk. 2.2 Ibu bapa Ibu bapa adalah penentu segala-galanya bagi membantu meringankan pergolakan emosi ketika akil baligh. Ibu bapa tidak seharusnya meletakkan harapan yang tinggi kepada mereka dan terlalu mengongkong yang menyebabkan mereka memberontak 7. Ibu bapa perlu memahami ilmu tentang jiwa remaja. 7. Anntara cara-cara untuk menyelsaikan masalh emsosi adalah : 1.7. Kita juga boleh menagmbil nilai-nilai murni agama sebagai bantuan untuk hidup. 10 . 4.0 Cara-cara Menangani Emosi 7. Antara cara-cara untuk ibu bapa membantu anak-anak yang sedang mengalami pegolakan emosi adalah : 1.1 Agama Agama merupakan panduan dan pegangan bagi setiap insan.

11 . percakapan dan perbuatan. 5 6 Sentiasa mengingati dan meneliti kebesaran dan kekuasaan Tuhan. Mengenal pasti jenis stres yang dialami dalam kehidupan.pendengaran. Menghindari perkara-perkara yang boleh merangsangnya melalui penglihatan. 2.3 Individu Bagi menyelesaikan masalah berkaitan individu itu harus 1. pemikiran. 3 Mereka perlu menangani ketegangan seksual dengan peka terhadap ketagihan merancap dan melakukan hubungan seks casual yang dipengaruhi oleh rakan sebaya berkemungkinan disebabkan ketidakupayaan menangani stres dan tekanan. 4 Memenuhi masa lapang dengan aktiviti berfaedah boleh menjauhi seseorang dari melayani tekanan perasaan sehingga melakukan perbuatan yang melampaui batas agama dan budaya sepertimembunuh diri. peka terhadap tahap ambang stress.7.

Rumusan Remaja adalah tunggak utama bagi sesebuah Negara kerana merekalah yang bakal merealisasikan aspirasi Negara. 12 . Kesimpulannya. semua pihak harus bekerjesama membantu untuk menghalang dan mengawal remaja daripada terus hanyut ditelan keseronokan dunia. Oleh hal yang demikian. Namun. sentiasa berfikiran rasional dan pandai memilih rakan sebaya. tidak semua remaja yang mampu meraliasasikan aspirasi Negara kerana ramai yang jatuh disebabkan kegagalan mereka mengawal emosi. ibu bapa harus memainkan peranan mereka sebagai pendidik kepada anak-anak mereka. Jangan sesekali mengabaikan tanggungjawab mereka sebagai pendidik kepada anak-anak. bagi melahirkan seseorang remaja yang berpersonaliti yang baik. Didikan agama yang cukup amatlah penting untuk mengawal kestabilan emosi kerana dalam setiap agama itu sendiri ada memberitahu mengenai cara-cara untuk menangani masalah yang sedang dihadapi. individu itu sendiri haruslah pandai mengawal emosi remaja mereka yang sedang menggelocak. Bukan ibu bapa sahaja yang bertanggungjawab.

(2009) Perkembangan Kanak-kanak.file:///D:/assiGNMEnNnnntt/degree%20sem%202/pj/pke/akil%20bali gh. Author.htm . Author. My Health For Life. file:///D:/assiGNMEnNnnntt/degree%20sem%202/pj/pke/emosi%20asgmnt%201. Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman SDN BHD 2. Arfi Nurul Hidayah.htm . htm . Perkembangan Sosial dan Emosi Remaja file:///D:/assiGNMEnNnnntt/degree%20sem%202/pj/pke/Blog%20Psikologi%20P erkembangan%20Remaja. Informasi Tentang Akil Baligh Lelaki dan Perempuan. Tan Lean Wooi (A105595). Accesed on 29 Julai 2010 4. Haliza Hamzah dan Joy N Samuel. Accesed on 31 Julai 2010 13 . Author.Rujukan 1. Accesed on 29 Julai 2010 3. Perkembangan Emosi pada Remaja.

Saya berharap kerja kursus yang akan dating mampu saya siapkan tepat pada masa dan lebih berkualiti. Saya juga kurang jelas mengenai tugasan yang telah diberikan. Bagi saya hasil kerja akan jadi lebih berkualiti jika kerja kursus ini dilakukan secara berkumpulan kerana lebih banyak idea dan pendapat dapat disalurkan. saya rasa ianya bikanlah satu perkara yang membebankan kepada saya. Malahan saya berasa seronok kerana saya dapat mengetahui mengenai emosi individu yang mencapai akil baligh seterusnya dapat saya praktikkan dalam kehidupan seharian saya jika saya mempunyai anak perempuan kelak. Saya juga rasa sangat bersyukur kerana rakanrakan banyak membantu saya dalam menyiapkan tugasan ini walaupun mereka juga sibuk untuk menyiapkan tugasan mereka.Refleksi Ainul Nadzirah Binti Mohd Halim 900422-01-6410 Melalui kerja kursus ini. 14 . Walaupun ianya melibatkan emosi dan psikologi. Terdapat pelbagai dugaan yang telah saya hadapi. Namun dengan hasil perbincangan dan tunjuk ajar daripada pensyarah pembimbing Cik Shireena bt Ja¶afar masalah-masalh ini dapat dibendung. Kita juga perlu sentiasa pandai mengawal emosi dan sentisa bersedia dalam apa jua keadaan. Seseungguhnya. saya dapati kerja kursus ini sangat member banyak faedah kepada saya. Tetapi saya tetap bersyukur ke hadrat ilahi kerana dengan izinnya saya mampu menyiapkan tugasan tepat pada masanya. emosi sangat memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian.Saya telah diberi tajuk mengenai perubahan emosi dan psikologi wanita ketika akil baligh. Jika hidup kite diganggu oleh emosi. maka akan binasalah hidup kita. antaranya masalah kekangan masa kerana jadual kelas yang terlalu padat sehingga tidak mempunyai masa yang lebih untuk membuat rujukan yang lebih mengenai tugasan.

MELAYU SEMESTER : 2 MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN KESIHATAN DAN SEKSUALITI PENSYARAH PEMBIMBING : CIK SHAIREENA BT JA.afar) 15 .BORANG REKOD KOLABORASI KERJA KURSUS NAMA PELAJAR : AINUL NADZIRAH BINTI MOHD HALIM 900422-01-6410 KUMPULAN : PISMP PEN.JASMANI/ PENDIDIKAN KESIHATAN/B.AFAR TARIKH PERKARA YANG DIBINCANGKAN Menerima soalan tugasan dan taklimat daripada pensyarah-Cik Shaireena bt Ja¶afar CATATAN TANDA TANGAN 27/Jul /2010 Tugasan perlu dihantar selewatlewatnya pada 10 Ogos 2010 (Cik Shaireena bt Ja.

afar) (Ainul Nadzirah) 31/Jul/20102/Ogos/2010 Mengumpulkan maklumat yang dicari dan membuat perbincangan. (Cik Shaireena bt Ja.afar) (Ainul Nadzirah) 16 . Tugasan ditaip. Mencari sebanyak mungkin maklumat yang ada (Ainul Nadzirah) 3/Ogos/2010 Tugasan yang diberikan disemak semula untuk memastikan isi kandungannya tepat dan membuat perbincangan dengan pensyarah pembimbing untuk memastikan ketepatan kandungan Perbincangan bersama pensyarah pembimbing (Cik Shaireena bt Ja.30/Jul/2010 Memahami kehendak soalan tugasan melalui perbincangan bersama pensyarah pembimbing Mencari maklumat di perpustakaan dan melalui pelayaran internet.

Semakan terakhir oleh pensyarah pembimbing dan ulasan mengenai tugasan Memperbaiki tugasan (Cik Shaireena bt Ja.6/Ogos/2010 Maklumat yang dikumpulkan telah ditaip. (Cik Shaireena bt Ja.afar Tugasan di serahkan.afar) (Ainul Nadzirah) 10/Ogos/2010 Tugasan telah diserahkan kepada Cik Shaireena bt Ja.afar) (Ainul Nadzirah) 17 . .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->