…O minte, două creiere…

© Idea Champions, 2003

În ultimii ani s-a încercat înţelegerea PROCESULUI CREATIV. Idea Champions au întrebat mai mult de 10,000 de persoane exact această întrebare:

Când îţi vin ţie cele mai bune idei?

. 3% • Muncind Când îţi vin cele mai bune idei? .Răspunsurile obţinute au fost surprinzătoare. 97% • În baie • Înainte să adorm • Când nu fac nimic • Mergând • Vorbind • Meditând • Analizând • În vacanţă • Când beau vin • În timpul altor activităţi.. ţinând cont în special de cât timp petrec toate persoanele la muncă.

.. Celălalt se ocupă de generarea ideilor creative care nu au nimic de-a face cu munca.De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că avem mai mult de un creier… Unul se ocupă de “muncă”.

Celălalt se cheamă “Nous”. Unul din aceste aspecte se cheamă “Logistikon”. partea intuitivă.Platon a fost primul din lumea occidentală în a exprima ideea că ar exista două aspecte distincte în creierul nostru. . partea raţională a fiinţei umane.

Pe de altă parte în Orient.În Occident. majoritatea oamenilor nu au înţeles ce vroia să spună Platon cu teoria sa despre două creiere şi au ignorat-o sute de ani. . oamenii au înţeles principiile părţilor stângă şi dreaptă ale creierului în felul lor.

oamenii de ştiinţă au început să speculeze în jurul acestei idei.000 de ani înainte… . o serie de teorii s-a format pe seama celor “două creiere”.. Cu trecerea timpului... urmată de Era Ştiinţei. controlau diferitele aspecte ale corpului nostru. probabil. sau “hemisferios. . şi lumea a început să fie curioasă de tot ceea ce făcea ca lucrurile să funcţioneze … incluzând creierul. În secolul XIX..multe dintre ele înscriindu-se în ceea ce Platon definise cu 2.” care. până când şi-au dat seama că creierul nostru părea format din două jumătăţi.După aceea au sosit Era raţiunii.

verticale. abstractă. Inginerii sunt faimoşi în a utiliza acest tip de gândire… . realiste. calculată. liniară. Această parte produce gânduri directe. secvenţială şi obiectivă – se concentrează pe detalii şi “despică firu-n patru”. reci. şi este în relaţie cu gândirea convergentă. puternice şi dominante. analitică. sensibile.Partea stângă este asociată cu intelectul.

Această parte produce gânduri flexibile. inventatorii şi întreprinzătorii sunt recunoscuţi în a utiliza acest tip de gândire (împreună. neliniară. imaginativă. complexe. metaforică. subiectivă . diverse. şi este în relaţie cu gândirea divergentă. muzicanţii. visuale. poate. cu unii dintre colegii tăi de lucru mai rebeli. Artiştii. mistice şi supuse.se concentrează în ansamblul lucrurilor. diagonale.Partea dreaptă este asociată cu intuiţia. dintre care tu poţi fi unul…) .

…Nu va sosi şi nu se va pune să facă ceea ce ştie atât de bine să facă pur şi simplu… Trebuie să fie invitată!. în a găsi problema. . Logica.Când o persoană este la muncă. În fond nu este chiar rău să fie aşa. Se concentrează în detalii. este răndul părţii drepte să iasă la suprafaţă şi să creeze o idee total diferită. în a încerca să obţină informaţii şi fapte. toată “munca grea”. Dar trebuie să se ţină seamă de “timiditatea” părţii drepte a creierului. din moment ce partea stângă şi-a făcut treaba. o posibilitate ieşită din comun. spiritul practic şi ordinea sunt de bază. în cea mai mare parte a timpului foloseşte partea stângă a creierului.

Atunci. cum invităm partea dreaptă să funcţioneze? …Făcând activităţi pe care ea le controlează! .

activează partea dreaptă a creierului.…spre exemplu… Ieşi să te plimbi. Când corpul tău se mişcă. sări. aleargă. Exact acest lucru: mergi la plimbare. …Ştiai că Mozart făcea exerciţii înainte să compună? .

Yokimura Nakamatsa. cu mai mult de 2000 de invenţii.Ascultă muzică Sau mai bine. fă-o tu. cântă la un instrument!.. inventator japonez. . ascultă simfonia a IX-a de Beethoven înainte de a începe execuţia unui proiect. În special muzică fără cuvinte sau cântată într-o limbă necunoscută ţie..

pictează. Sau sculptează.Desenează. Fă reprezentări vizuale ale obiectivului tău sau ideii. . sau orice altă activitate asemănătoare.

Râsul te eliberează de tirania logicii şi a liniarităţii.Răzi din toată inima! “Aha” şi “Ha. .ha.ha” sunt foarte conectate.

ca să reînnoieşti “ordinea” dintotdeauna. Lipeşte-ţi poze sau postere semnificative. Schimbă aspectul locului de muncă.Schimbă-ţi înfăţişarea. repectând normele. . Pune-ţi în ordine biblioteca. Mişcă orice lucru.

Vizualizează soluţia pe care te chinui de atâta timp s-o găseşti în mod raţional. (Vezi-o cu ochii minţii…) “Rareori gândesc doar cu cuvintele.” Albert Einstein .

Meditează. Nu face nimic. . Reflectează.Ieşi din problemă.

Pentru a nu fi limitat doar la raţional si liniar.De ce trebuie activată partea dreaptă a creierului? 1. . 2. ca să-ţi vină o idee buna. Pentru a nu aştepta până ieşi de la serviciu.

Adevărul este că: Avem nevoie de ambele: partea stângă şi partea dreaptă Trucul este: sa ştim cum să ne mişcăm cu uşurinţă de la o parte la alta. .

îţi utilizezi emisfera dreaptă a creierului. În ce sens se învârte balerina? . atunci îţi foloseşti emisfera stângă a creierului. alţii doar întrun singur sens. Dacă poţi vedea ambele sensuri (pe rând).TEST Dacă o poţi vedea mişcându-se în sensul acelor de ceasornic. Unii pot sesiza ambele sensuri. spun experţii că IQ-ul este peste 160. Dacă vezi figura mişcându-se în sens invers acelor de ceasornic.

Funcţiile părţii stângi a creierului utilizarea logicii orientarea către detalii căutarea de fapte cuvinte şi limbaje prezent şi trecut matematică şi ştiinţă poate înţelege cunoaştere recunoaştere ordine/percepţia modelelor cunoaşte numărul obiectelor bazat pe realitate strategie practic sigur Funcţiile părţii drepte a creierului foloseşte sentimentele vedere de ansamblu imaginativ simboluri şi imagini prezent şi viitor filozofie şi religie poate obţine crează apreciază percepţie spaţială ştie funcţia obiectelor bazat pe fantezie prezintă posibilităţi impetuos Ia riscuri .

SFÂRŞIT pps creat şi dezvoltat de © Idea Champions.com . 2003 Tradus de Carmen Cimpian Reedición de formato e incorporación del test de la bailarina cortesía de Carlos Rangel Santiago de Querétaro.2008 carlitosrangel@hotmail. Mex. Abr.