You are on page 1of 36

Comeniusproject

TEWISE

Solutia si concentratia
10650-CP-1-2002-A -COMENIUS-C21

Copyright © 2002-2010 by Project "TEWISE" for the project -team:
holub@pi-klu.ac.at
All rights reserved. Privacy Statement.

This project has been funded with support from the European Commission.
This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission
cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Proiectul TEWISE

Introducere la modulele pentru profesori si elevi

In urmatorul modul vom porni de la folosirea relativ inexacta a sensurilor
fizicii, la un mod mai mult cantitativ de determinare a concentratiei intr-o
varietate de solutii.

Acest lucru va fi facut in doua moduri:
1. Concentratia culorii: de la estimarea vizuala a culorilor standard pana
la utilizarea unui simplu spectrometru.
2. Concentratia de sare: de la folosirea gustului pana la folosirea titrarii
(dozarii volumetrice). Titrarea este simpla, cu nitrat de argint,
indicatorul este cromat de potasiu.

Pentru experimentul de culoare folositi o substanta utilizata la colorarea
alimentelor, solubila in apa. Aceasta se poate obtine de obicei de la cea mai
apropiata bacanie. NU folositi permanganatul de potasiu. In contact cu
oxigenul si apa, acesta se transforma in dioxid de mangan ( sau un amestec
de oxid si hidroxid), un sediment cafeniu, foarte dificil de indepartat.
Daca aveti nevoie de exemple pentru folosirea colorometrica, puteti selecta
analizele colorimetrice ale fosfatului in apa sau determinarea fierului din
pamant. Un text obisnuit de chimie pentru gimnaziu ar putea sa ofere mai
multe informatii despre analiza colorometrica, daca acest lucrul este cerut.

Exemplul unui fotometru foarte simplu care se poate construi
de catre toti profesorii. Acest exemplu este luat din publicatia
10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21

stiintifica germana “Praxis der Naturwissenscaft Chemie” din
anul 1995, year 44, volumul 2, pag. 42 intr-un articol de H.
Sommerfeld si U. Hilgers.

4 LED cu lungimile de unda: 470 nm 560 nm 630 nm 660 nm
4 cai de comutare
fotorezistoare CDS/CdSe, ohmetru ( multimetru digital)
cateva colorometre mici (Kuvette)
o cutie mica construita astfel incat lumina sa nu patrunda in
interior.

SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7.1a

Proiectul TEWISE

Concentratia de culoare ( dicromat de potasiu circa 0.3 M)
10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21

SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7.1b

Daca folositi acest pas aditional. la acest nivel de studiu.10a. Cand gustati apa sa nu uitati : . acesta nu este un comportament corect in laborator”.05 M. apa de mare trebuie aprobata de autoritatile locale sau obtinuta din apa de la robinet cu aproximativ 3% sare. care a fost fiarta intr-un vas acoperit timp de o jumatate de ora si apoi racita. potrivit manualului. atunci ei trebuie sa lucreze activ cu fenomenul care este de fapt. dar ca masuratoare cantitativa. In sticla cu pipeta puteti folosi 0. In timpul evaporarii. toate probele de apa trebuie sa fie proaspete. genetic) trebuie sa demonstreze fenomenul.1g. . apa de robinet. Apoi faceti solutia de nitrat de argint cu o concentratie de . sedimentul de sare va urca incet pe marginea unui pahar ingust. Eu nu sunt de acord. 7. Gradarea( scala) folosita trebuie sa aiba o precizie de cel putin 0. sa fie curata. SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7. Proiectul TEWISE Unii chimisti spun : ” Nu gusta niciodata. Acesta este motivul pentru care folosim un vas Petri. Sarea ne da ocazia sa folosim gustul ca pe un instrument de determinare. procesul este mai mult o functie decat un experiment precis de masurare. . Concentratia de nitrat de argint va fi de aproximativ 0. Titrarea este scumpa. Acesta este si motivul pentru care am selectat determininarea continutului de sare din apa.1 M. Cromatul de potasiu ar trebui sa fie in jur de 0.nu trece printr-o “cutie neagra”.5 M. 5 ml pot fi masurati cu o seringa – amintiti-va de procedura de curatare descrisa la pag. altfel elevii nu vor obtine o intelegere reala a acestuia. va fi important sa le explicati copiilor de ce a fost facut si de ce nu este nevoie sa multiplicam de 10 ori.2 . Daca elevii pot obtine mai mult decat o invatare mecanica. pentru ca pretul nitratului de argint este mare. “apa pura” ar trebui sa fie apa distilata sterila sau apa dimineralizata. In situatia in care consumul este o problema puteti lua in considerare acest pas aditional. 85 g pe litru. ar fi ideal sa adaugati bicarbonatul de sodiu ca tampon (amortizor). . Wageschein spune ca un profesor care urmeaza “metoda genetica” (lucreaza exemplar. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Toate probele cu solutie sarata vor fi diluate 1:9 inainte sa incepeti titrarea si dupa aceea folositi 5 ml din solutia diluata. Inainte sa incepeti titrarea. procesul -de la fenomen si pana la stiinta lui. socratic. este o metoda care nu foloseste instrumente complicate.1 M. obiectul studiului. dar in opinia mea. trebuie desigur. In plus.

Lipiti cei doi electrozi folosind lipirea dubla. in caz contrar conductivitatea va scadea cu timpul.3 . Conectati cei doi conductori la electrozi. Trebuie sa folositi AC (curent alternativ). SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7. folosind doi conectori tip crocodil. vor afecta tensiunea sursei de curent. cand se foloseste DC (curent continuu). deoarece gazele formate la capatul electrozilor. Proiectul TEWISE 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Celula pentru masurarea conductivitatii este facuta din doi electrozi de carbon si o bucata de placaj impermeabil. Faceti doua gauri putin mai mari decat diametrul electrozilor.

Elevii trec de la observatiile vizuale. Exista aici o demarcatie clara intre folosirea simturilor fizice si masurarea facuta folosind tehnicile si practica chimiei. elevul este condus catre nevoia de a avea mijloace mai exacte de masurare. A doua parte: Aici se va folosi sarea si apa pentru a face solutii sarate. Aceasta este realizata folosind un simplu spectofotometru care poate fi construit pentru aproximativ 5 euro.4a . asa dupa cum se va demonstra in modul. presiunea si tensiunea pot varia in intensitate. Modulul are doua parti. ocazia intelegerii conceptului de solutie. Prima parte: Aici se va folosi ca substanta de inceput un colorant solubil in apa. Modulul va incerca sa creeze o noua viziune asupra conceptelor de solutie si concentratie. precipitare. apa. precipitare si concentratie in general. Fabricarea colorantului si reactia lui cu apa nu sunt relevante acum. baze. Se lucreaza numai cu concentratia. SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7. la masurarea colorimetrica. dar foarte inexact. tare/slab. Acest lucru este foarte important atunci cand elevii ar trebui sa dobandeasca intelegerea corecta a notiunii de concentratie ca si cantitate intensiva si nu ca ceva invatat mecanic. Acestia sunt exemplificati prin masurarea continutului de sare in apa de mare. pH. este observarea diferentei de intensitatea culorii si stabilirea relatiei dintre intensitatea culorii si cantitatea de substanta dizolvata.grupa de varsta 10-14 ani. titrare si masurarea cantitatii. In aceasta parte. Aceasta distinctie este clar ilustrata in modul. Scopul principal este o intelegere a notiunii de cantitate intensiva si de masurare a cantitatii. Solutia este obtinuta prin dizolvarea colorantului in apa. se introduc alti cativa termeni chimici – pur. apa de mare. Aici este prezentat un caz particular de cantitate . Fenomenul actual. Ideea de baza a modulului este ca intelegerea unui concept abstract trebuie sa fie construita pe experienta concreta (fenomen). Aceasta este o masuratoare intensiva. Ambele parti prezinta acelasi concept – introducerea in notiunea de concentratie – oferind prin aceasta. ci mai degraba masoara concentratia (cata substanta exista pe unitate de volum). de asemenea. solid. atunci cand vrem sa facem masuratori cantitative. Concentratia unei solutii sarate este initial stabilita folosind gustul. solutie. Intelegerea conceptului este folositoare cand se lucreaza cu termeni din chimie cum a fi acid. in acelasi fel in care temperatura. Proiectul TEWISE Modulul „Solutie si concentratie” Chimie . folosind chimia ca baza si cateva experimente tipice de chimie.concentratia in solutie. Este important ca elevii sa invate ca intensitatea culorii nu masoara cata solutie este acolo 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 (extensia volumului). In acelasi mod ca in partea 1. Gustul este un mod tipic de masurare a intensitatii. Este. important ca elevii sa experimenteze limitele simturilor noastre.

incearca sa faca masuratoarea cantitativa a precipitatului. 100 ml si 100 g reprezinta. se formeaza gaze la electrozi si astfel se compromite experimentul.exista o legatura directa cu matematica de fiecare zi – procentaje. se face o legatura intre simturi (se vede schimbarea culorii) si masurarea cantitativa facuta cu spectrometru. Noi am ales ca unitate intensiva pentru concentratie. Conductivitatea este folosita aici ca o masuratoare printr-o metoda rapida dar inexacta. . Motivele acestei alegeri sunt: . gramul per 100 g de solutie (sau 100 ml solutie). Trebuie mentinut volumul constant. Din nou. Elevii folosesc o “celula electrica ” simpla si ieftina facuta din doi electrozi de carbon.Se foloseste curentul alternativ (AC) . este important ca volumul sa fie mentinut constant. Pentru obtinerea unei masurari cantitative. Primul contact cu conductivitea este prin observarea luminozitatii unui bec (simtul vizual). Proiectul TEWISE Cele trei metode folosite sunt: Evaporarea si cantarirea precipitatelor rezultate. acest lucru nu este necesar. Elevii leaga gustul de ideea ca exista ceva in apa. Titrarea este ultima metoda. Cu o celula scumpa.4b . de fiecare zi . in practica. aceeasi unitate de masura. Si pentru chimist greutatea este egala cu masa ! SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7. trebuie sa mentinem un volum constant pentru a evita necesitatea efectuarii unor calcule matematice dificile. Din nou. Puteti avea o problema cu mediul prin 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 folosirea solutiei de cromat de potasiu ca indicator.folosirea unitatilor de masura obisnuite.aceasta unitate nu implica conceptul abstract al micro modelelor ( molul). Pentru apa de mare si alte solutii de apa cu concentratia scazuta de sare. Gustul este o “masuratoare” intensiva dar cantarirea este o masuratoare extensiva. Din nou. Apoi. becul este inlocuit cu un ampermetru. Prin folosirea curentului continuu (DC).

materie solida si solutie. Proiectul TEWISE Diluarea Substantele pot fi amestecate. Putem pune o cantitate mai mica sau mai mare in apa. ca substanţele sunt dizolvate în cele trei pahare. Una dintre substante va fi intotdeauna apa. In urmatorul experiment vom amesteca doua substante diferite. trei pahare Berzelius si două linguriţe.00a . dacă puteti vedea. Discutati în grup şi găsiti o descriere colectiva a sensului cuvintelor lichid. apă. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. zahăr.dar cum putem sa vedem acest lucru (cat)? Ce veti folosi: Colorant solubil în apă. sare. Notati. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Turnati aceeaşi cantitate de apă in cele trei pahare astfel încât să fie pe jumătate pline cu apă. Asezati trei bucăţi de hârtie sub fiecare pahar cu numerele 1. Adăugaţi: 10 picaturi de colorant în paharul 1 1 linguriţă de zahăr în paharul 2 1 linguriţă de sare în paharul 3 Când o substanţă ( lichid sau solid) este dizolvată în apă. Comparati descrierea voastra cu descrierile facute de celelalte grupe.2 si 3 -pentru fiecare pahar un număr. avem o soluţie.

Proiectul TEWISE Acum completati cele trei pahare cu mai multa apa.00b . Mai exista culoare in paharul 1? Cum puteti sa hotarati asta? Mai exista zahar in paharul 2? Cum hotarati asta? ______________________________________________________________ Mai exista sare in paharul 3? Cum hotarati asta? ______________________________________________________________ Discutati problema: Exista mai multa sau mai putina culoare in paharul 1 dupa ce ati adaugat mai multa apa in pahar? Raspunsul grupului : ______________________________________________________________ 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 ______________________________________________________________ Discutii cu toata clasa – au avut si celelalte grupe aceeasi parere? ______________________________________________________________ S-au produs schimbari cu zaharul din paharul 2 si sarea din paharul 3? ______________________________________________________________ SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. astfel incat ele sa fie aproape pline.

Discutati in grupul vostru. Hansen spune ca toate cele trei raspunsuri sunt. Katerine este sigura ca . continutul cutiilor lui Astrid si Brian sunt egale. Comparati parerile . este acelasi. Cutia lui Brian contine 4 bile albe si o bila gri.01a . despre care dintre cei trei copii credeti ca a dat raspunsul corect? Prezentati parerea voastra restului clasei. Peter spune ca nici una dintre cutii nu are acelasi continut. cand este mai mult dintr-o solutie decat din cealalta? Fiecare dintre cei trei copii Astrid. Cum poate profesorul sa spuna ca raspunsul lui Achmed este corect – ”cutiile lui Brian si Chris au acelasi continut”? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. In cutia lui Astrid sunt 5 bile albe. Achmed este de parerea ca . In cutia lui Chris sunt 8 bile albe si 2 bile gri. Brian si Chris are o cutie. intr-un anumit fel. corecte! Cum este posibil sa fie corect? Cand spunem ca doua lucruri sunt egale. Proiectul TEWISE Solutii „egale”! Cum pot solutiile sa fie „egale”. continutul cutiilor lui Brian si Chris. nu inseamna totdeauna ca ele reprezinta acelasi lucru. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Profesorul Dl.

01b . In paharul mic turnati 25 ml de apa si adaugati 2 picaturi de colorant. In paharul mare turnati 100 ml de apa si adaugati 2 picaturi de colorant. Este culoarea lichidului aceeasi. pentru a obtine aceeasi culoare? Cele doua solutii nu au acelasi volum. in cele doua pahare ? 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Puteti sa faci aceeasi culoare in cele doua pahare. iar cel mare sa fie de cel putin doua ori mai mare decat cel mic. concentratia de colorant este aceeasi. de asemenea. ca densitatea de colorant alimentar din cele doua pahare este aceeasi. La sfarsit. Colorant si apa. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Putem spune. Un cilindru gradat. Proiectul TEWISE Vom folosi: Un pahar mic si unul mare. adaugand picaturi de colorant? __________________________________________________________________ Cate picaturi de colorant sunt necesare de adaugat. Cuvat nou: Densitatea colorantului –spunem ca. nu exista acelasi numar de picaturi de colorant in pahare dar culoarea celor doua solutii este aceeasi. in apa din cele doua pahare.

dar amintiti-va sa curatati cele doua pahare. Turnati 25 ml apa si 8 picaturi de colorant in paharul mic. Proiectul TEWISE Puteti folosi acelasi echipament ca la 2.01b. Puteti estima cate picaturi de colorant ar trebui adaugate pentru a obtine aceeasi concentratie de culoare in paharul mare ca cea existenta in paharul mic? __________________________________________________________________ Incearcati asta in practica . Apa colorata poate fi varsata in chiuveta.ati reusit?____________________________________ Cate picaturi ar trebui sa adaugi la 50 ml de apa? __________________________________________________________________ Verifica! _____________________________________________________________________ SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.01c . 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Turnati100 ml de apa in paharul mare.

. Va rog sa observati ca volumul final de solutie urmeaza sa fie exact 100 ml. . .02b. . Partea cea mai de jos a meniscului urmeaza sa fie adusa la nivelul de 100 ml. apa. .Adaugati 8 picaturi de colorant. Ce se spune in celelalte grupuri? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Materiale necesare: Colorant. pahare mici si mari.01 si cea de la aceasta pagina.02a . 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Care este cel mai corect mod de a descrie concentratia unei solutii? 8 picaturi de colorant in 100 ml solutie sau 8 picaturi de colorant per 100ml de solutie _________________________________________________________________________ Aparent este acelasi lucru dar exista o mica diferenta intre metoda pe care ati folosit-o la pag 2. intr-un mod perfect stiintific. o pipeta.Adaugati apa exact pana la nivelul de 100 ml.Turnati solutia in paharul mare si pastrati-o pentru 2. Puteti vedea diferenta? Discutati aceasta problema in grup. cilindru gradat de 100 ml.Turnati cca. Veti face 100 ml solutie care contine 8 picaturi de colorant. Folositi pipeta pentru a adauga ultimele portii de apa. Proiectul TEWISE Concentratia: Acum veti invata sa faceti o concentratie specificata. 75 ml apa pura in cilindru.Puneti un dop in cilindru si agitati.

02b . solutia si comparati-o cu cea facuta de profesor. Discutati cum sa faceti acesta solutie – nu trebuie sa folositi mai mult de 50 ml de apa. In mod obisnuit. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.curat. descriem concentratia astfel: cate picaturi exista intr- un litru de solutie – picaturi per litru. Raspunsul grupului : __________________________________________________________________ Cautati in practica – nu uitati sa folositi un pahar nou. Comparati raspunsul cu rezultatele celorlalte grupuri. Preparati. practic. Gandeste corect sau nu? Daca solutia dumneavoastra este de 8 picaturi per 100 ml. veti face o solutie cu volumul de 50 ml si concentratia de 200 picaturi per litru. Sunt concentratiile celor doua solutii egale? Cum poate fi vazut lucrul asta? __________________________________________________________________ Joan considera concentratia celor 50 ml de solutie la jumatatea concentratiei celor 100 ml de solutie.02a. dar acum volumul va fi exact 50 ml. Proiectul TEWISE Veti face acum o solutie cu aceeasi concentratie ca in paharul mare de la pag 2. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Intr-un pahar curat. Discutati felul in care sa faceti acest lucru. cate picaturi ar fi trebuit sa folositi pentru o solutie cu volumul de 1 litru? Discutati si scrieti mai jos un raspuns.

dar exista vreo schimbare in cantitatea de material dizolvat? Tom toarna un rest de vopsea in chiuveta si apoi o clateste . Volumul se schimba. corecta pe care ati invatat-o.cilindrii gradati (mari si mici) . Proiectul TEWISE Mai multa sau mai putina apa: Inseamna ceva? Vars-o in chiuveta –s-a dus? Materiale folosite: . un pahar mare si 3 pahare mici numite cu A. B si C?_______________ Cate picaturi de colorant exista in cele trei pahare?_________________________ A______________ B ____________________ C _______________________ Turnati 10 ml vand pur in paharul C si amestecati cu o bagheta curata din sticla. Cate picaturi de colorant sunt acum in cele trei pahare? 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 A ______________ B ____________________ C _______________________ Exista diferente intre concentratiile din cele trei pahare? Daca da . in grup si participatie la o discutie despre acest subiect in clasa. cu concentratia de 100 picaturi per litru.colorant . si 10 ml in celelalte doua pahare mici. concentratia se schimba. Din solutie preparata in paharul mare.03 . B si C. folosind metoda stiintifica. Exista vreo diferenta intre concentratiile din paharele A. numit A. puneti 20 ml in paharul mic. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. numite B si C. Faceti 100 ml solutie in paharul mare.a scapat el de vopsea? Discutati problema de mediu.in care pahar?______________________ Ce este concentratia? ________________________ Intelegerea diluarii – puneti mai multa apa intr-o solutie dar colorantul dizolvat este inca in pahar.

turnati 2 ml de solutie in fiecare din cele 3 eprubete. prin cele trei eprubete si observati diferentele aparente . Aveti o explicatie pentru aceste diferente? – notati. Folosind seringa. observatiile in cele doua situatii si discutati diferentele existente. un membru al grupei va privi prin eprubete si va observa diferentele dintre ele. un pahar mare. Proiectul TEWISE Putem sa avem incredere in ceea ce vedem? Ce vad ochii este corect. In eprubeta 2 turnati 4 ml de apa si amestecati. In eprubeta 3 turnati 8 ml de apa si amestecati. 2 si 3. Comparati. tot adevarul si numai adevarul? Avem nevoie de proceduri? Materiale necesare: Colorant. apa. din nou. cilindru gradat. Priviti de deasupra.04a . pentru celelalte grupe. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ Altcineva din grupa sa se uite din nou – s-a facut vreo greseala la prima observatie? Faceti o descriere a procedurii care poate fi folosita in cazul observatiei vizuale pentru determinarea concentratiei colorantului in apa. Puneti cele trei eprubete intr-un suport si folositi o bucata de hartie alba pentru a forma un fundal. dar este oare adevarul real. o seringa de unica folosinta de 10 ml sau 20 ml si trei pahare inguste sau eprubete numerotate cu 1. o bucata de hartie alba. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Folosind hartia alba ca fundal. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. in cadrul grupei. Preparati 100 ml de solutie cu colorant si apa cu o concentratie de 200 picaturi de colorant per litru. Prezintati descrierea in clasa.

11 eprubete cu suport. o seringa de unica folosinta 10 (20) ml . Care au fost concentratiile din cele trei solutii? ( exprimati raspunsul in picaturi per litru). SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.04a s-au facut trei solutii. apa. ultima. preparati propria solutie misterioasa . 2. 10 ml apa notata cu numarul 1 2: 9 ml apa 1 ml solutie colorata 3: 8 ml apa 2 ml solutie colorata 4: 7 ml apa 3 ml solutie colorata 5: 6 ml apa 4 ml solutie colorata 6: 5 ml apa 5 ml solutie colorata 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 7: 4 ml apa 6 ml solutie colorata 8: 3 ml apa 7 ml solutie colorata 9: 2 ml apa 8 ml solutie colorata 10: 1 ml apa 9 ml solutie colorata 10 ml solvent colorat in numarul 11.04a).04b . Unde se potriveste cel mai bine solutia necunoscuta. in seria celor 11 eprubete? Se potriveste exact cu una dintre eprubete? Folosind o eprubeta curata.schimbati solutiile cu un alt grup si incearcati sa identificati unde se potriveste solutia misterioasa in seria celor 11 eprubete. Material necesar: O solutie colorata cu o concentratie de 200 picaturi per litru ( poate fi folosita cea de la pag. Vi se va da o eprubeta cu 10 ml de solutie necunoscuta. Ele au fost facute prin solutia unui solvent ( dilutie de solutie) cu o concentratie de 200 picaturi per litru. Proiectul TEWISE La ultima pagina 2.

De aceea. asa incat concentratia este aceeasi – 200 picaturi per litru. asa incat numai jumatate de colorant este comparat cu colorantul din paharul 11. cu ajutorul colegilor de grupa. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. In eprubeta 1 este apa pura. Proiectul TEWISE Vom face in continuare cateva calcule. In tubul 6 solventul de culoare a fost diluat cu o cantitate egala de apa. Faceti restul de calcule. concentratia trebuie sa fie la jumatatea concentratiei din eprubeta 11. asa incat concentratia trebuie sa fie de 0 picaturi per litru. In eprubeta 11 este solutie colorata pura care a fost facuta cu o concentratie de 200 picaturi per litru . V-ar fi de ajutor si un calculator de buzunar.04c . in consecinta 100 picaturi per litru. intrebati profesorul. Daca aveti nevoie de ajutor. pentru completarea tabelului de mai jos.

cutia. Masurati acest amestec necunoscut si folositi pentru a afla concentratia. Discutati in grup. Repetati actiunea cu toate solutiile si inregistrati rezultatele in tabel. Acum masurati valoarea propriului amestec. Proiectul TEWISE Ce putem face cand simturile ne insala? Oriunde in stiinta vedem instrumente de masura.05b. Veti invata de asemenea sa folositi un spectrometru si un ohmetru. puteti folosi tabelul de la 2. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Puneti eprubeta 1 in stativul din cutie. cu ohmetru.04c.04b. De asemenea. de ce valoarea rezistentei devine cu atat mai mare cu cat exista mai mult colorant in eprubete. Este important sa nu intre lumina dinafara in cutie.05a . va va arata cum se foloseste spectrometrul. Profesorul va va spune ce leduri se folosesc. Pot ele sa ne pacaleasca sau putem avea mai multa incredere in ele decat in ochii nostrii? Veti folosi aceleasi materiale ca in 2. dar. Cititi valoarea afisata de meter si inregistrati-o in tabel la pag. Acoperiti din nou.05c.04b. Cantitatea rezistentei se schimba odata cu cantitatea de lumina ce ajunge la rezistenta. Veti masura schimbarile in valoarea rezistentei. folosind tipul potrivit de eprubeta pentru acest exercitiu. cand veti completa tabelul de la pag 2. este posibil ca profesorul sa va dea alt tip de eprubeta pentru acest exercitiu. cu atentie. Apoi puteti inregistra rezultatele pe graficul de la pag 2. Preparati cele 11 solutii in acelasi fel ca in 2. Deoarece ele sunt aceleasi.05b. In cutie este o rezistenta. care arata concentratiile din eprubetele 1-11.2. necunoscut si schimbati-l cu un alt grup. Este aceasta teorie corecta? – Faceti un experiment ca sa dovediti ! SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.

sau sa-l intrebati pe profesor. Proiectul TEWISE eprubeta Ml apa ml culoare concentratie rezistenta Transformarea rezistentei 1 10 0 0 pic. per liter 0 2 9 1 3 8 2 4 7 3 5 6 4 6 5 5 100 pic. -din rezistenta eprubetei 4 se va scadea rezistenta din eprubeta 1. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Daca ati masurat esantionul necunoscut si ati calculat rezistenta transformata. -din rezistenta eprubetei 2 se va scadea rezistenta din eprubeta 1. asa incat va trebui sa discutati in grup cum sa faceti acest lucru. Y – axa verticala Arata valorile rezistentei transformate. Daca ati transformat toate masuratorile. veti putea pune valorile pentru concentratie si valorile transformate in graficul de la pag 205c. Nu este o munca usoara. acum va va fi de mare ajutor. sa va consultati cu alte grupuri.axa orizontala Arata concentratiile de la 0 la 200 picaturi per litru. -din rezistenta eprubetei 3 se va scadea rezistenta din eprubeta 1. ( si asa mai departe) 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 -din rezistenta eprubetei 11 se va scadea rezistenta din eprubeta 1.per liter 7 4 6 8 3 7 9 2 8 10 1 9 11 0 0 200 pic. per liter Valorile din ultima coloana sunt calculate in modul urmator: -din rezistenta eprubetei 1 se scade rezistenta din eprubeta 1( rezultatul 0). Daca ati invatat sa lucrati cu foi de calcul tabelar. puteti pune aceasta valoare intr-un grafic si apoi sa cititi concentratia pe X – axa orizontala.05b . X.

Proiectul TEWISE 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.05c .

3 pahare si un cilindru gradat. apa de mare. Umpleti paharul 1 pe jumatate cu apa pura. atunci cand folositi un cilindru gradat pentru mai mult de un lichid. Putem bea cateva tipuri de apa. clatiti cilindrul gradat cu apa pura.06a . acum puteti folosi cilindrul gradat pentru a masura lichidul. paharul 2 cu apa de robinet si paharul 3 cu apa de mare. apa de la robinet. Materiale folosite: Apa pura. celelalte sunt bune pentru baie sau pentru alte scopuri. 2. Exista vreo diferenta intre rezultatele membrilor grupului? Ati putea ajunge la un acord in privinta gustului apei din pahare? Ce tip de apa ati alege pentru baut? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. 3. va trebui sa-l curatati inainte de a-l folosi pentru urmatorul lichid. umpleti cilindrul gradat cu lichidul pe care vrei sa-l masurati si varsati-l in chiuveta ( sau acolo va da voie profesorul). Proiectul TEWISE Apa nu este totdeauna apa de baut. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Fiecare membru al grupului ar trebui sa guste si sa-si noteze diferentele de gust dintre cele trei tipuri de apa. Va trebui sa va amintiti ca. Folositi urmatoarea procedura: 1.

folosind. cate o bagheta curata din sticla. Fiecare membru al grupului va gusta cele trei solutii. In paharul 3. Puteti spune unde ar putea fi plasata solutia misterioasa in raport cu celelalte solutii? Uitati-va la pagina 2. in paharul mare.06c. un cilindru gradat mare si unul mic. dizolvate în 200 ml de apa. Comparati rezultatele. folosind 2 lingurite de sare. Proiectul TEWISE Materiale folosite: 4 pahare mici si un pahar mare. a existat aceeasi opinie din partea tuturor celor din grup? Intrebari pentru discutii de grup: Este usor sa simti sarea in solutiile de sare? Este usor sa gusti diferitele concentratii de sare in solutii? Este gustul. se amesteca 20 ml de solutie de sare cu 10 ml de apa. la solutiile de sare – raspundeti la întrebari. fiecare. se amesteca 10 ml de solutie de sare cu 20 ml de apa. Schimbati solutiile misterioase din paharul 4 cu un alt grup. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 In paharul 4 se prepara 30 ml de solutie de amestec aleatoriu de apa cu sare. In paharul 2.06b . In legatura cu locul solutiei misterioase a celuilalt grup. un bun ”instrument de masura”? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Preparati o solutie de sare. se toarna 30 ml de solutie de sare. In paharul mic 1 . sare. ar putea fi 17 ml de solutie de sare si 13 ml de apa. si o lingurita de masurat. apa. De exemplu.

pentru 1litru de solutie.06c . Comparati-va notitele cu cele ale altor grupe. Proiectul TEWISE D ificil Pe ultima pagina ati preparat diferite R Raspunsurile grupului : solutii sarate. Comparati rezultatele si ajutati-va sa ajungeti la o intelegere. Care ar fi concentratia de lingurite de sare per litru? Ati folosit putina solutie pentru prepararea solutiilor din paharele mici. Mai este aceeasi cantitate de sare in paharul mare? S-a schimbat concentratia in paharul mare? Care este concentratia din paharul 3? Care este concentratia din paharul 1? Care este concentratia din paharul 2? 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Cate lingurite de sare erau in cele 3 pahare mici cand ai inceput sa gusti solutiile? Pahar 3 Pahar 1 Pahar 2 Scrieti raspunsurile pe un afis. De cate lingurite ar fi nevoie ca sa obtineti aceeasi concentratie. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. In paharul mare ati folosit 2 lingurite de sare in 200 ml de solutie.

1 gram. Calculati aceste valori pentru : Paharul mare ___________________________________________________ Paharul 1 ___________________________________________________ Paharul 2 ___________________________________________________ Paharul 3 ___________________________________________________ SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. sare si un cantar care are precizia de 0. atunci cand se masoara sarea cu lingurita. Pentru o masurare precisa.06c pot fi calculate in grame per litru. ( S-ar putea sa fie nevoie sa impartiti cantarul cu alte grupe) Veti incerca sa aflati cum s-ar putea masura numarul de grame de sare obtinut. Nu este suficient doar sa masori o lingurita de sare. Acum. va trebui sa aflati media a 8 masurari cu o lingurita de sare. Proiectul TEWISE Dificil Materiale folosite: O lingurita. Inregistrati rezultatele pentru fiecare masuratoare si incercati sa aflati greutatea medie prin adaugarea a 10 masuri de lingurita si impartirea rezultatului la 10.06d . concentratiile de pe pagina 2. pentru sarea pe care o masurati. Ce ati observat ? __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Acum cunoasteti masa unei masuri de lingurita de sare. un vas care poate fi usor curatat. Nu uitati sa aduceti la zero cantarul inaintea fiecarei masurari si sa folositi.

apa pura 2. Proiectul TEWISE Care sunt diferentele reale dintre tipurile de apa pe care le-ai gustat? Exista ceva in apa? Uita -te! Materiale necesare: 4 solutii: 1. apa de la robinet 3.este acest tip de apa pura? Cum se poate afla cum este apa minerala? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. 5% sare de mare ( asigurata de catre profesor) 4 pahare curate numerotate de la 1-4. ___________________________________________________________ . notati ceea ce observati – este ceva pe fundul paharelor? 6. 3. Umeziti-va degetul mic si cu varful lui luati un graunte din depunerea alba si gustati-l – notati ceea ce observati. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 5. turnati aceeasi cantitate din celelalte solutii in paharele cu numerele corespondente. folositi apa pura doar cat sa se acopere fundul paharului 1.07a .07b. 2. Folositi formularul de la pag 2. Urmati aceasta procedura: 1. pipete. Exista ceva si in apa de la robinet? . puneti paharele intr-un loc cald (marginea ferestrei) si lasati-le sa stea acolo pana cand dispare apa din ele. gustati cele patru solutii. Ce crezi ca da gust apei? . un cilindru de masura. Cateodata se bea apă minerală . apa de mare 4. 4.

Este vreo Cum arata? Ce gust are? depunere? Apa pura Apa de robinet Apa de mare Apa sarata 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Xx Daca vreti sa priviti depunerile mai de aproape . puteti cere profesorului o lupa sau un microscop. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7.07b . Proiectul TEWISE Tipul apei.

apoi.a paharului. masuratori exacte. 4) Acoperiti paharul cu tifon si puneti paharul.08a . vasul Petri si tifonul intr-un loc caldut (fereastra sau radiator). 0. cata depunere este Urmati aceeasi procedura pentru probele in 10 g de apa in solutia pe care ati de apa sarata avand grija sa faceti experimentat-o. Calculati. tifonului si a depunerii ramase inapoi pe cantar pentru a masura 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 greutatea rezultata. voal cantare de mare precizie. Proiectul TEWISE Poti vedea si poti gusta depunerile dar cate depuneri exista in apa? Aici vei masura cantitatea de depunere in apa de mare si apa sarata. 6) Puneti paharul. a Lasati pe toata lumea sa vada paharului. tifonului si a apei masuratoarea. 3) Turnati exact 10 g (20 g) de apa de mare intr-un vas.08b notati: 1) Asezati cantarele la pozitia zero. Cat de mare este depunerea din 100 g de apa minerala? Cum poti afla asta? SOLUTIA SI CONCENTRATIA T 7. Greutatea vasului Petri. 2) Puneti unul dintre paharele mici Greutatea vasului Petri si a tifonului intr-un vas Petri si cantariti-le Greutatea apei impreuna cu o bucata de tifon pe cantar. Cand apa s-a evaporat dupa cateva zile: 5) Fixati cantarele la zero. vasul Petri si tifonul.chiar si atunci cand dorim sa avem informatii corecte despre o problema. Materiale folosite: Cateva solutii de apa de mare si apa sarata 2 pahare mici curate 2 vase Petri curate pipete de unica folosinta ceva usor pentru acoperit paharul-Tifon. Puteti calcula. Greutatea vasului Petri. cata depunere ar putea fi in 100 g din proba de apa? Poate prezentati problema profesorului de matematica? Trebuie sa facem si matematica la lectiile de stiinte? Da – la stiinte folosim matematica in multe situatii.1g sau mai bune Urmati acesti pasi: La pagina 2.

pahar.08b . tifon si depunere Greutatea calculata a apei 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Greutatea calculata a depunerii De aceea. Care sunt rezultatele testului de gust al depunerii? Mare parte din depunere este materie solida obisnuita .tifon si solutie Solutie (10 g sau 20g) Vas Petri. Proiectul TEWISE Dificil Greutate Apa de mare 1 Solutia de Solutia 3 sare 2 Vas Petri. pahar si tifon Vas Petri. daca ar fi fost 100g solutie 1 ar fi _____________g depunere.poti ghici ce este? _____________________________________________________________ SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. pahar.

Solutia tester si sarea colorata impreuna cu sarea dizolvata vor da un precipitat galben. apa de la robinet. Discutati in grup. Mai intai picurati testerul de sare in fiecare eprubeta . in fiecare eprubeta.09 . pentru ca va veti intoarce – veti gasi raspunsul mai tarziu. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Solutie sarata pentru colorat. aceasta devine un precipitat cafeniu. tulbure. intr-o sticla cu pipeta – cromat de potasiu. Lasati o notita aici. Solutie tester sarata intr-o sticla cu pipeta – nitrat de argint. Folositi trei eprubete – una pentru apa pura. Culoarea sarii este galben deschis. dar ce culoare vedeti acum in cele trei eprubete? 1 ______________________________________________________________ 2 ______________________________________________________________ 3 ______________________________________________________________ ________________________________________________________________ Testerul de sare impreuna cu sarea dizolvata vor face un precipitat alb. Chimistii numesc tulburarea precipitatului (precipitatul nu se aseaza intodeauna pe fundul eprubetei sau a paharului). Proiectul TEWISE Ce putem face cand simtul gustului nu este o unealta de masur exacta a concentratiei dintr-o solutie? Apropo. una pentru apa de la robinet si una cu solutie sarata. Descrieti ce vedeti in fiecare tub. care nu a putut fi dizolvata in apa. 1/3 din inaltime. se vafla sare in apa de la robinet? Materiale necesare: Solutie sarata. impreuna cu solutia tester. 1 ______________________________________________________________ 2 ______________________________________________________________ 3 ______________________________________________________________ 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Adaugati acum o picatura de sare colorata in fiecare eprubeta.cate 3 picaturi. apa pura. Precipitatul aici este o materie solida. de aceea solutia devine tulbure. Sarea colorata este o solutie galbena dar. ce s-a intamplat in eprubeta cu apa de la robinet.

in paharul tester. Turnati putina solutie tester intr-un pahar de marime mijlocie.Vom folosi un tester de sare si sare colorata. Pasii necesari de urmat: Una dintre seringi va fi folosita numai pentru tester. O vom numi “seringa tester”. Asezati paharul pe o bucata alba de hartie. Urmati aceeasi procedura pentru a curata paharul de solutia sarata de 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 fiecare cand folositi o noua solutie. Umpleti seringa de sare cu un pic mai mult de 5 ml solutie. Nu trebuie sa fie aer in seringa . pe care o vom numi “seringa de sare”. Continuati adaugarea solutiei tester. Cu cealalta seringa. In solutie va aparea un precipitat galben deschis. pana cand brusc precipitatul devine cafeniu si ramane asa cat timpsolutia este amestecata (dupa cateva “cercuri”). De fiecare data cand folositi o noua solutie trebuie sa curetati cu atentie seringa de sare. 2. Nu trebuie sa fie aer in seringa. c. iar solutia de sare pe care o testati. Se umple seringa cu apa pura si se scutura in chiuveta. Vom testa diferite solutii sarate . Materiale necesare: o sticla cu tester de sare. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Solutiile sarate care vor fi testate. o sticla cu pipeta cu sare colorata. e. umpleti seringa tester exact pana la marcajul de sus. Acum. vom masura o cantitate exacta de solutie sarata care urmeaza sa fie testata. Turnati incet solutia tester. in celalalt pahar mijlociu. Solutia devine galbena.nu apa de la robinet. Picurati 3 picaturi de sare colorata in paharul de test. Un pahar mic. d. Proiectul TEWISE Stiinta reala? Aici vom folosi o metoda mai buna de determinare a concentratiei dintr-o solutie.10a . b. Notati cat de mult s-a folosit. in timp ce altcineva misca paharul incet. Acum. asa incat solutia sa fie amestecata usor. picatura cu picatura. Se umple complet seringa cu noua solutie de sare si se scutura in chiuveta. picatura cu picatura. Notati unde este plonjorul si calculati cata solutie tester s-a folosit. seringa este gata de folosit. Cum se curata o seringa 1. Picurati exact 5 ml de solutie in paharul de test. in cercuri mici. a. 2 seringi de unica folosinta de 10 sau 20 ml. doua pahare de marime medie si un pahar mare plin cu apa pura . 3.

10b . cate grame de sare vor fi in solutia rezultata? (S-a schimbat sau nu. 1. Este aceeasi concentratie ca in cazul unui gram 1 per 100 ml?_______ Completati tabelul: 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Concentratia solutiei ml . 100 ml 4 ml 16 ml 2 g per. Care este concentratia in 20 ml de solutie?______________________ 3. Daca vi se pare dificil.5 g per 100 ml Ml apa pura 1 g per. Acum . Proiectul TEWISE Gasiti raspunsurile la urmatoarele intrebari – completati apoi tabelul. consultati-va cu celelalte grupe sau cereti ajutorul profesorului. Cum ati putea face o solutie care sa contina de 5 grame de sare per 100 ml solutie? (vezi pagina 7. ajutati-va intre voi. numarul total de grame de sare din solutie?) _________________________________________________ 6. 100 ml 5 g per. puteti calcula concentratia in grame per litru?______________ 7. Cate grame exista in 4 ml de solutie?__________________________ 5. ______________________________________________________________ Vi se pare dificil? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Cate grame de sare exista in 20 ml de solutie?___________________ 4. 100 ml 20 ml 0 ml Ati observat ca numarul de ml este acelasi pentru fiecare solutie? Pe pagina urmatoare sunt instructiunile pentru prepararea a 5 solutii diferite.02a) ______________________________________________________________ Preparati aceasta solutie si pastrati-o pentru testele din paginile urmatoare. 100 ml 3 g per. 100 ml 4 g per. Daca se adauga 16 ml apa pura. Care este concentratia solutiei?_______________________________ 2.

10b. Concentratia ml tester sare ml tester sare ml tester sare Resurse 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 in 5 ml de solutie 1 g per 100 ml 2 g per 100 ml 3 g per 100 ml 4 g per 100 ml 5 g per 100 ml Calculati resursele pentru fiecare concentratie si noatti-le in tabel. Urmati manualul. repetati testul. Folositi solutia de 5 g per 100 ml de la pagina 7. iar pe axa Oy concentratia solutiilor de test. apa pura.10a. Folositi instructiunile de la pagina 7. Nu uitati ca nu trebuie sa existe aer sub piston. 2 seringi de unica folosinta 10 –20 ml. cilindrii de masurare de 25 ml sau 100 ml.10b. Din aceasta solutie preparati cele 5 solutii propuse in tabelul 7. Proiectul TEWISE Materiale folosite: 5 pahare de 50 ml. Daca doua teste sunt foarte diferite intre ele. Este bine sa faceti fiecare test pentru o solutie de cel putin doua ori.10d. Lucrati cu atentie! O seringa se foloseste pentru apa pura iar cealalta pentru solutia de sare. Scrieti cantitatea de tester de sare la locul potrivit in tabel.10a. Puneti etichete pe cele 5 pahare sau mici bucati de hartie sub fiecare pahar.10c . cantar. 2. Trasati un grafic. intr-un sistem de coordonate unde pe axa Ox avem ml tester de sare. partea de sus. 3. Puteti folosi 7. Incepeti cu solutia de 1 g per 100 ml. nu uitati sa curatati inainte . Curatati seringile folosite dupa metoda de la 7. Scrieti gramajul per 100 ml pe fiecare eticheta. 1. Luati 100 ml de solutie si turnati-o in paharul de 150 ml. Nu uitati sa curatati seringile si paharele dupa fiecare test. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. 1 pahar de 150 ml. Daca o solutie a fost testata si treceti la urmatoarea solutie cu o noua concentratie.

Numarul pe care-l veti gasi va fi aproape de sare per 100. Puteti obtine informatii despre sare per 100 din apa locala. Puteti de asemenea face testul sare per cent ca rezultat al actiunii mareei. Proiectul TEWISE Proiect: Ati locuit langa o sursa de apa sarata? Ar putea fi marea sau un lac sarat. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Puteti determina numarul de grame de sare per 100 ml de solutie. puteti testa sarea per cent in cateva locuri. Daca exista un golfulet sau o gura de rau. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Daca nu traiti langa o sursa de apa sarata exista doua modalitati pentru obtinerea probelor pentru test: Forma plictisitoare: profesorul sa prepare cateva “misterioase” probe de apa sarata. puteti folosi procedura pe care tocmai ati invatat-o pentru a testa concentratia de sare din probele de apa pe care le-ati recoltat. Calea amuzanta: incearca kidlinks sau alte surse de pe Internet de unde sa obtii probe de apa sarata din diferite tari.10d . puteti reprezenta rezultatele utilizand graficul de pe acesta pagina. folosind metodele invatate si apoi. de la autoritatile locale. Daca da.

Puneti 20 ml de solutie intr-un pahar curat si puneti electrozii de carbon in solutie ( vezi figura) 4. Urmariti becul si inregistrati rezultatele pe pagina 2. Puteti vedea concentratia de sare intr-o solutie limpede? Puteti folosi lumina unui bec pentru masurarea concentratiei de sare dintr-o solutie? Puteti folosi un ampermetru pentru masurarea concentratiei de sare dintr-o solutie? Discutati in grup despre cum ati putea masura concentratia de sare dintr-o proba de apa de mare. Conectati firele la sursa de curent si apoi la electrozii de carbon si la bec pentru a realiza un circuit electric ( vezi figura).11a . un bec mic Voltmetru si ampermetru Seringi de 20 ml 1. Proiectul TEWISE Poti vedea cata sare este in 100 g de solutie ( concentratia)? O solutie buna de sare este limpede pentru ca toata sarea s-a dizolvat in apa. 5. Materiale necesare: Apa curata. Repetati pasii 3 –5 cu o noua solutie. SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Repetati pasii de la 3 la 6 si inregistrati indicatiile de pe ampermetru in tabelul de la pagina 2.11b. 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 6. apa de robinet. Preparati solutiile de sare (vezi 2.11b. diferite solutii cu apa sarata Cateva pahare curate de 50 ml Acelasi numar de pahare de 200 ml 2 electrozi de carbon Apa pura pentru curatat elctrozii Sursa de AC. schimbati becul din circuit cu un ampermetru (cereti ajutor profesorului). Curatati electrozii cu apa pura si stergeti bine cu prosoape din hartie. Iata o noua modalitate pentru testarea sarii. 3. fire electrice.11b) 2. 7. Dupa ce ati terminat.

separat. Care este greutatea medie pentru o lingurita de sare? Puteti calcula numarul de grame de sare din cele trei solutii si inregistrati asta in tabel. Cum puteti estima numarul de grame de sare pentru 100 ml din apa de mare? Poti estima acelasi lucru pentru o proba de apa de la robinet ? SOLUTIA SI CONCENTRATIA P 7. Proiectul TEWISE Solutie G in 100 ml Intensitatea Indicatiile solutie becului ampermetrului Apa pura 0 1 lingurita in 200 ml de apa 2 lingurite in 200 ml de apa 3 lingurite in 200 ml de apa Apa de robinet Apa de mare 10650-CP-1-2002-AT-COMENIUS-C21 Calculul in grame per 100 ml de solutie poate fi dificil. dar iata un indiciu: Gasiti intai greutatea pentru 10 lingurite de sare.11b .