P. 1
Nichita Stanescu

Nichita Stanescu

|Views: 474|Likes:
Published by Marginean Gelu

More info:

Published by: Marginean Gelu on Feb 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

Marginean Gelu XII A

Nichita Stanescu

"Poetul nu are biografie: biografia lui este de fapt propria lui oper , mai bun sau mai rea, mai m rea sau mai pu in m rea ."

N scut 31 martie 1933 Ploiesti

Decedat 13 decembrie 1983 Bucuresti

Familia
Tata: Nicolae H. St nescu - n scut la 19 aprilie 1908. În linia patern , Nichita St nescu se trage dintr-o solid familie de mici mestesugari si comercianti români, la origine t rani prahoveni veniti în Ploiesti pe la începutului secolului nou spr zece. Mama: Tatiana Cereaciuchin - n scut în 16 februarie 1910, la Voronej, într-o familie de conditie nobil din p rtile Donetului, refugiat apoi în România. Se mut la Ploiesti unde va întâlni pe Nicolae St nescu. Tinerii se vor c s torii la 6 decembrie 1931.

Caragiale" din Ploiesti 1952 .1957: Facultatea de filologie a Universit tii din Bucuresti .L.Educatie 1944 .1952: Liceul "Sf. devenit "I. Petru si Pavel".

iubirea sa din adolescent dar tinerii se despart dup un an. . 1955 Transcrie Argoticele sale care nu au fost publicate si v zute ca profund neserioase.Viata 1952 Se c s toreste cu Magdalena Petrescu.1968 Este pentru scurt timp corector si apoi redactor la sectia de poezie a Gazetei literare (director Zaharia Stancu). 1957 . 112 de pagini de poezii. 1960 La sfârsitul anului debuteaz cu volumul Sensul iubirii. 1957 În martie Nichita St nescu debuteaz simultan în revistele Tribuna si Gazeta literar din Cluj cu trei poezii.

antologia Alfa. 150 de pagini. 1964 Apare la începtul anului O viziune a sentimentelor. a c rei dragoste de aproape zece ani va fi subiectul volumului O viziune a sentimentelor. 1969 Tip reste Necuvintele. în Cehoslovacia. Alfa. 1967 Trei c rti ale sale sunt tip rite. 1965 Apare în martie volumul de poezii Dreptul la timp. Mai apare si volumul de poezii Un pamânt numit România. al turi de Adrian P unescu.1962 La 6 iunie se c s toreste cu Doina Ciurea. în tensiunea relatiei lor poetul creeaz cele mai explozive opera ale sale. 1963 Primul pas peste hotare al poetului. 216 pagini de poezii în acest volum care primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. . si volumul de poezii Oul si sfera. un volum cu care poetul primeste Premiul Uniunii Scriitorilor. Poemele sale încep sa aiba o aur melancolic cu o stare de regret. Este numit redactor sef adjunct al revistei Luceaf rul. Rosu Vertical. O cunoaste pe Gabriela Melinescu. 84 de pagini. 1966 Public doar 11 Elegii. totate Elegiile vor apare anul viitor în prima sa antologie.

odiseea sa "spatial " va cintinua. 1972 Public dou noi volume de poezii. E publicist comentator la România literar . Belgradul în cinci prieteni. 1971 Apar în Iugoslavia dou c rti traduse. si a doua sa antologie. Belgradul în cinci prieteni si M retia Frigului. în populara colectie "Biblioteca pentru toti".1973 Este redactor sef adjunct la România literar .1970 . 1970 Public În dulcele stil clasic. Se mut în ultima sa locuint . Tip reste a patra sa antologie. 1973 Scoate o antologie numai de poezii de dragoste Clar de inim . are o revelatie a mortii sub forma unui îngrozitor tunel oranj . revist condus de Nicolae Breban. Str. Starea poeziei. 9. 212 pagini de poezii. 1975 Obtine pentru ultima oar Premiul Uniunii Scriitorilor si i se atribuie premiul international "Gottfried von Herder". . Poezii. Piata Amzei nr. 1974 În martie. Pentru volumul de eseuri Cartea de recitire obtine pentru a treia oar Premiul Uniunii Scriitorilor. Sustine o rubric lunar în revista Arges. editie bilingv de poezii inedite si Nereci. de ziua lui.

Premiul este dat poetului grec Odysseas Elitis.1977 La 4 martie poetul încearc . 1978 Public volumul de poezii Epica Magna. în zadar. Discul "Nichita St nescu . 1980 Propus de Academia suedez .o recitare" este scos de "Electrecord". . si este lovit de pr busirea unui zid dup cutremur. Senghor si Borges. În urma socului face o scurt paralizie a p rtii stângi a corpului care va l sa urme si dup vindecare. cu care primeste premiul "Mihai Eminescu" al Academiei. 1979 Lanseaz volumul de poezii Opere imperfecte. poetul candideaz la Premiul Nobel al turi de Elitis. s salveze pe prietenul s u Nicolae Stef nescu. Frisch. 216 de pagini.

Aceste crize vor continua în toamn si poetul se interneaz la spitalul Fundeni. C l toreste prin Macedonia si Iugoslavia înainte sa-si fractureze piciorul stâng în noiembrie în Vrancea care-l va imobiliza în cas sase luni. Todorita T rît (Dora).1981 În august are prima criz hepatic . . 1982 În februarie moare tat l poetului. subintitulat "Recviem pentru moartea tat lui" este o selectie din tot ce a scris poetul de la ultima sa aparitie editorial . În iulie se c s toreste cu ultima sa sotie. Volumul Noduri si semne.

la nunta prietenilor s i de familie pe 9 decembrie. Se întoarce cu trenul. împlinirea a 50 de ani a poetului este aproape o s rb toare national în lumea artei si literaturii. Mai recit poezii si la Timisoara si la Drobeta-Turnu Severin. necesitând interventia medicilor. Pe la miezul noptii durerile din zona ficatului sunt îngrozitoare si este adus cu salvarea la spitalul de Urgenta unde crizele devin extrem de violente si poetul se stinge din viat la orele dou si zece minute. si cu greu. la Bucuresti cu Dora si cu tinerii nou c s toriti seara târziu pe 12 decembrie. . în mod special în Iugoslavia unde va avea o criz foarte grav .1983 Ascunde fat de toti semnele maladiei sale si afiseaz un optimism cu care si medicii sunt uimiti de rezistenta si vitalitatea sa extraordinar . Continu s apar traduceri a poeziilor sale peste hotare. La 31 martie.

Opera Argotice (1955) Balada motanului Anica La poarta Bocet Nu mai pâlpâie Cântec de dor Prim vara Cântec de lume Edict .

prim vara ‡Mister de b ie i ‡Pe câmpul de piatr ‡Scurt balad ‡Joc cu avioane ‡Sfâr it de bombardament ‡P dure ars ‡Când soarele viu..Sensul iubirii (1960) ‡Cântec (C-un gând fo nesc to i arborii mai pur) ‡Adolescen (Tu e ti cântecul meu de izbând ) ‡Interna ionala (Nu s-a ar tat nici o comet la na terea lui) ‡Câmp nou ‡Câmpie.. ‡Diminea marin ‡Ultima zi de ocupa ie .

ap s toare.. trist ) . a teptând o fat . Joc de unu Marin Avertisment Unui fascist Medita ie de iarn Lui Wotan Dans pe tobe Coroan (La cap tul str zilor) Sirena lui Roait O viziune a p cii Cântec (S-a f râmat t cerea lumii.‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Cântec de dragoste la marginea m rii Pân târziu..

fichiuind scara înalt cu tuiul) Credo .Ora în cre tere Nu v juca i cu pacea! Cântec (Când treci. Deodat am auzit ploaia venind. zvelt odat cu zorile) Diminea a logodnicilor i fraged .. lovindu-se de ziduri) Dup o zi de munc Medita ie de sear Cor pentru rachet Dup în l area zidurilor Cântec de protest Pentru lini tea somnului Somnul stadionului Joc de sear O c l rire în zori Imn Cântec despre adolescen a eroului Cântec (Trec. Lun în câmp Cântec de iarn Vitraliu (Umbra ta..

nr. Dar. în fine. a fost un act de crispare. Eh ... era mult mai pu in talentat decât imi imaginam eu c sunt.. nr.L.To help protect your privacy. debutul absolut producându-se în revistele ÄTribuna´. în colec ia ÄLuceaf rul´. pentru c ea a ap rut foarte târziu. Orice debut este întrucâtva i un act de crispare. din 21 martie 1957. 12.P.S. Sensul iubirii este ca i primul s rut.. A fost un debut târziu. . Sensul iubirii este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu. To download and display this picture. absolut stângaci i f r consecin e.. i era mult mai pu in adev rat decât puteam eu s o fac. În clipa în care ea mi-a ap rut. and then click Enable external content. click Options in the Message Bar. În al doilea rând. din 17 martie 1957.µ Nichita Stanescu . În primul rând. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. publicat în 1960 la E.A. 6. ´Sensul iubirii a fost cartea cea mai minunat din via a mea. Sensul iubirii este volumul de debut editorial al poetului. i în ÄGazeta literar ´. într-un fel. pentru c nu a fost un debut adev rat.

and then click Enable external content.To help protect your privacy. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. iubirea Îmbr i area Visul unei nop i de iarn . Volumul con ine urm toarele poezii: Lauda omului Continuitate Geneza Vârsta de aur a dragostei Leoaic tân r . To download and display this picture. Volumul a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. publicat în 1964 la Editura pentru Literatur . click Options in the Message Bar. O viziune a sentimentelor (1964) Este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu.

and then click Enable external content.To help protect your privacy. contructorul Mi care în sus De-a sufletul Sunt un om viu Cântec Poveste sentimental Ploaie în luna lui Marte Via a mea se ilumineaz Mi-amintesc cu uimire Or fericit Epilog la lumea veche Cântec Cu o u oar nostalgie La-nceputul serilor Dansul Cântec f r r spuns Clar de inim Sfâr it de anotimp Emo ie de toamn Poetul i dragostea Cântec de om Spre Andromeda . click Options in the Message Bar. To download and display this picture. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. Amfion.

.´O viziune a sentimentelor. dac creierul poate fi numit material... tot Sensul iubirii....... de fapt. brusc m-am gândit dac despre creier se poate . era predestinat s intre în prima carte.. materialul numit creier .µ Nichita Stanescu . a doua carte este umbra primei c r i. o parte din materialul numit creier. care este întrucâtva [un debut] mai fericit decât primul. a intrat în a doua carte. o parte din materialul conven ional. O mare parte din materialul poetic .. Eh ... uite . care era dedicat. pentru c O viziune a sentimentelor este.

Volumul con ine urm toarele poezii: Dreptul la timp Bazorelief cu solda i Enghidu Amintindu-mi Ars poetica Geneza poemului Quadriga Savonarola Turnare de soare pe p mânt Invocare .Dreptul la timp(1965) Dreptul la timp este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu publicat în 1965.

«Cum a putea s -i spun întregul adev r Schimb torul de viteze (poezie de Nichita St nescu)|Schimb torul de viteze Cântec (Desp r irea de o v rst ) Cântec (Fic iunile adolescen ei) Tei nocturn Artemis (poezie de Nichita St nescu)|Artemis Cântec (Amintiri nu are decât clipa de acum) Marele ochi al iernii Adolescen i pe mare Frunzi uri Cântec de diminea Coresponden e Parc dormim i vis m .

sfâ ietoare « (La stânga se-nclina. la dreapta) Poem (Tu plute ti ca un vis de noapte) C tre Galateea «(Eu te-am rupt pe tine din aer) Dou cântece Dureroasa ninsoare Pas re trecând printr-un nor Euridice (poezie de Nichita St nescu)|Euridice Muzica (Muzica m apropia de lucruri) Vechi cântec sold esc Trist cântec de dragoste Dup -amiaza unui cântec La ceasul cu arlechini Îndoirea luminii (partea întâi) Îndoirea luminii (partea a doua) Îndoirea luminii (a treia parte) .Cântec (Tu ai un fel de paradis al t u) Spiral albastr .

. . a oului a fost scoas de editur din sumar. De i ini ial.. debutul s-a produs într-o criz de timp interior. sânt dovada începutului poeziei mele. Elegia a noua. 11 elegii. fiind înlocuit cu poemul Omul-fant . ´[11 elegii este] debutul meu . ulterior poezia va fi reintrodus în antologia de autor Alfa. într-o criz de timp..µ Nichita Stanescu . în jurul ei ei dându-se o adev rat "b t lie a modernit ii". A fost într-o criz de timp . dar . publicat la Editura Tineretului în 1966. cel pu in pentru mine.. evident. Cartea a ocat lumea literar româneasc ..11 elegii(1966) Este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu... Debutul meu este. dar într-o maxim contemplare exterioar .

lucrurile! Inima Grup de înot tori Suprafa Miza pe nen scu i Andru plângând Testament Elogiu M asemui cu un copac Arbor invers Gladiatori pe frunze Incrip ie pe un circ roman Desc lecare Somnul cu fer straie-n el Dup lupt Alfa O armur M tile de fier Menhir .Obiecte cosmice(1967) Obiecte cosmice este un ciclu inedit de poezii al poetului român Nichita St nescu. Poezia Minerva Ideea cu gur C derea oamenilor pe p mânt Autoportret în a patra dimensiune Peisaj cu b trâni Raid în interiorul pietrelor Cântec O. ap rut în volumul Alfa i publicat în 1967.

Oul cu iris Aeroport de toamn Al P mântului Muzica Dup ce am ascultat-o pe cânt rea Miraj de iarn C tre Hypnos Focul i ghea a ..Ro u vertical(1967) Este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu publicat în 1967.. Cuprinde: Pean Marele cal Polul istoric Menire Alegerea culorii Un soldat .

PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. Cuprinde: Confundare Arta scrisului Plonjeu Invocare Cântec Frunz verde de albastru Toamn Text pe o piatr Dou sprezece noaptea. p rintele centaurilor Ritual de iarn Orologiu cu statui Ferigi Perete Cântec Peisaj final Moartea fertil P rându-mi r u de adolescen C tre iarn . and then click Enable external content. To download and display this picture. cu dor Scrisul Cântec Urletul Destin Invidie În gol de cur i Cântec A mirosi o floare Foamea de cuvinte Ceas cu lun Spunere Sincop Mâna cu cinci degete Ritual Chiron. click Options in the Message Bar. Oul i sfera(1968) Este un volum de poezii al poetului român Nichita St nescu publicat în 1967.To help protect your privacy.

Necuvintele(1969) Cuprinde: Poezia Râsu' plânsu' Zicere Somnul i trezia Cotropirea frunzelor Pierderea ochiului Necuvintele .

. Labirint în fl c ri Plantonul de noapte N-au murit în zadar Un p mânt numit România ..Un p mânt numit România(1969) Cuprinde: Muzica Noi Grosimea p mântului Cu bulg ri de z pad -n mâini Mor ile iubite Acum vom sta.

În dulcele stil clasic(1970) Cuprinde: De dragoste N-ai s vii Fel de sfâr it Testament Estompare Ausweis Din nou. noi Pas re dormind Galben copil. Tot universul nostru era albastru i gol Num r toarea Rugare Mit A mea Al meu suflet. oprit în poz Vederea aceasta e relativ ochiului meu M învelesc de frig... Psyhée În dulcele stil clasic .

Belgradul în cinci prieteni (1971) Cuprinde: A cump ra un câine Str fund de ochi Semnal În timp Poetul i soldatul Tragere la sor i .

.M re ia frigului (1972) Cuprinde poeziile: Despre starea de zbatere Întreb ri Alt matematic Nedreptate Colinda pe loc Rug ciunea Cavaler al florii de cire Cire ar Starea de a fi cire ar R u de frumuse e Trec tor Marin Foarte câine Alte chei Ai v zut vreodat .. .

Epica magna (1978) Cuprinde poemele: Pean Autoportret Haiku Dezâmblânzirea Hieroglifa Înapoierea cheii Gre irea cerului .

Operele imperfecte (1979) Cuprinde: Evocare Lec ia despre cub Meteoritul lent Cheile Schimbarea la fa Aterizarea Triumful Noduri i semne (1982) Cuprinde: Tonul Semn 1 Nod 1 Semn 5 Semn 6 Semn 12 Nod 13 Nod 19 Nod 23 Nod 33 .

Nichita St nescu .Ordinea cuvintelor ‡ 2002 .Opere .Gânduri Cuprinde µgandurile¶: Gând 1 Gând 2 Gând 3 Gând 4 Gând 5 Gând 6 Gând 7 Gând 8 Gând 9 Gând 10 Gând 11 Gând 12 Gând 13 Volume antologice ‡ 1985 .

pân toate acestea se vor l muri.. jocurile. este c poetul Nichita St nescu continu o serie mare de poe i din secolul al XX-lea (Bacovia. Experimentînd asupra lui însu i. and then click Enable external content. Barbu) i c el însu i este un mare poet care cu închipuirile. Blaga. el creeaz un cu totul alt spa iu al sentimentelor decît cel îndeob te cunoscut. inventatori i exploratori. ´ Alexandru Condeescu ´Ceea ce putem spune. To download and display this picture. Critici despre Nichita St nescu ´Între ctitorii unei culturi sînt descoperitori. un mare liric european aproape necunoscut ..To help protect your privacy. spa iu al aventurii poetice unde limba se na te din nou recreîndu. st rile i abilit ile lui a schimbat fa a poeziei române ti. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded.i la rîndu-i vorbitorii. click Options in the Message Bar. tip artistic la fel de rar ca întemeietorul. teoriile. Un mare poet român într-o istorie imposibil (epoca totalitarismului). Nichita St nescu este un inventator. Arghezi.µ Eugen Simion .

‡În 1981 a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural.Premii si distinctii ‡A fost laureat al Premiului Herder i nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatur (1980). clasa a II-a. . ‡Membru postum al Academiei Române.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->