KERTAS KONSEP PERMAINAN TRADISIONAL BATU SEREMBAN

1.0 PENGENALAN PERMAINAN. Permainan Batu Seremban memerlukan lima atau tujuh ketul buah. Objek-objek seperti guli kaca, biji getah, ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain yang berbentuk bulat digunakan dalam permainan ini. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Batu seremban selalunya dimain pada waktu lapang di serambi rumah, di dalam rumah atau di mana sahaja mereka mahu dengan memerlukan permukaan lantai yang rata. Pemain juga harus duduk diatas lantai supaya ia lebih senang dimainkan. Ia biasanya dimainkan oleh kanakkanak perempuan secara individu atau secara berkumpulan seramai dua hingga lima orang. Dalam permainan Batu Seremban, terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Permainan ini akan bermula dengan peringkat pertama yang mudah, di mana sebiji buah yang dinamakan buah satu digunakan, sehingga ke peringkat yang lebih sukar atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.

2.0 SEJARAH PERMAINAN Permainan Batu Seremban atau juga dikenali sebagai Batu Selambut atau Serembat ialah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di Malaysia. Selambut adalah sebutan di sebelah utara dan pantai timur Semenanjung, manakala di pantai barat semenanjung permainan ini dikenali sebagai Batu Seremban. Banyak spekulasi yang timbul berkaitan dengan asal-usul permainan ini. Tiada bukti yang sah menyatakan sejak bila wujudnya permainan ini dan bagaimana ia tercipta kerana ia hanya diceritakan dari mulut ke mulut.

Dengan ini juga. Matlamat Pertandingan Permainan Tradisional ini adalah untuk memberi peserta peluang menambah. Psikomotor : Menguji tahap kemahiran kadar tindak balas dan koordinasi mata dan tangan peserta. (rujuk lampiran 1) y y y y y y 6. Karnival Permainan Tradisional 2011 PISMP Pendidikan Jasmani Semester 5 ini akan di jalankan pada 8/9 Mac 2011 Pendidikan Islam 1 Pendidikan Islam 2 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 1 Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran 2 Pendidikan Pemulihan 1 Pendidikan Pemulihan 2 .0 KUMPULAN SASARAN.0 MATLAMAT PERMAINAN.0 OBJEKTIF PERMAINAN.0 TARIKH. 5. Kognitif Afektif : : Meningkatkan kreativiti dan tahap keupayaan peserta untuk bermain dengan baik dan mendapatkan mata yang tertinggi Mematuhi peraturan dan arahan yang telah ditetapkan penganjur. ia dapat mendidik pelajar supaya mengenali adat dan permainan tradisional nenek moyang.mengukuh dan mengamalkan pengetahuan. pertandingan ini bertujuan mengekalkan permainan ini di persada seni dan budaya agar generasi akan datang dapat menikmati akan keindahan warisan budaya kita di sepanjang zaman 4.3. PPISMP Semester 2. kemahiran dan nilai yang telah dipelajari disamping itu. peserta berbangsa Cina dan India dapat mengetahui salah satu permainan rakyat yang dimainkan orang melayu Secara keseluruhan.

8.1.1.1.6 9.5 9.8 Mengetahui jenis permainan tradisional yang perlu dikendalikan Mengetahui cara bermain dengan betul. Menyediakan ukuran teknikal gelanggang permainan.1. Menyediakan borang keputusan pertandingan Mengenal pasti dan menyediakan semua senarai peserta/pemain Mengenal pasti alatan yang perlu digunakan.2 9.1.0 PENGURUSAN PERMAINAN 9. Menyediakan borang penyertaan peserta.1.1 Sebelum 9.3 9. Mengetahui semua peraturan yang ada dalam permainan.7 9.0 ORGANISASI JAWATANKUASA PERMAINAN.1.1 9.0 TEMPAT PERMAINAN Dewan Besar IPG Kampus Darulaman.4 9. Sebelum pertandingan Pengerusi AJK Tempat AJK Teknikal AJK Tugas Khas Semasa Pertandingan Ketua hakim Hakim mata : Najiyah binti Ismail : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani Mohammad Afif bin Sofian Nur Sufiana binti Md Sith : Mohd Hazman bin Mohd Kasmani : Mohammad Afif bin Sofian : Nur Sufiana binti Md Sith : Najiyah binti Ismail 9.7.1. .

5 9.1 9.2. .1.3 9.1.2 9. Memastikan semua peserta mendapat penerangan yang jelas mengenai cara bermain dan peraturan Memastikan kawasan permainan berada dalam keadaan yang selamat Memastikan semua alatan yang hendak digunakan mencukupi.2. 9. 9.8 9.4 9.3. Memastikan peserta bermain dalam keadaan yang terkawal yakni tiada sebarang gangguan daripada segi mental.9.1.4 Menyediakan laporan keseluruhan pelaksanaan.2 9.1.2.3.9 Memastikan peserta tiba awal di kawasan permainan. 9.2.11 Memastikan mata dikira dengan betul.3.emosi dan fizikal.7 9.3 Membersihkan kawasan permainan.3.10 Memastikan Ajk Teknikal menjalankan tugas di setiap kawasan permainan. 9.2 Semasa 9. Memastikan semua peserta/pemain berada dalam kumpulan masing-masing Memastikan semua peserta betul mengikut nama di dalam borang penyertaan.13 Berbincang dengan pensyarah penasihat mengenai kesesuaian permainan yang ditetapkan.2.1.11 Menyediakan persembahan powerpoint untuk dibentangkan di dalam kelas kepada rakan-rakan dan pensyarah penasihat. Memastikan jadual perlawanan berlangsung mengikut seperti yang telah dirancang.2.10 Menetapkan peraturan dan cara pemarkahan 9.6 9.2. 9.2. Membuat post-mortem. Membuat refleksi mengenai pengendalian permainan tradisional.2.1 9. 9.2.3 Selepas 9. Memastikan semua peserta bermain dengan jujur. 9.12 Mengetahui jumlah alatan dan bajet yang diperlukan dalam permainan ini.9 Menyediakan kertas konsep berkaitan permainan tradisional yang hendak dikendalikan.2. 9.

8 10. maka pemain yang berikutnya akan meneruskan permainan. maka pemain itu dianggap mati 10.0 PERATURAN PERMAINAN Terdapat beberapa peraturan yang perlu dipatuhi dan diketahui oleh setiap pemain iaitu: 10. maka pemain yang mati itu hanya boleh menyambung semula permainannya setelah tiba gilirannya kembali. Pemain lain yang tidak bermain dilarang menggangu tumpuan pemain yang sedang bermain. Jika terdapat pemain yang tersentuh batu tersebut maka pemain itu dianggap mati 10.2 Bagi pemain yang melambungkan batu seremban.6 10.12 Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama.11 10. Untuk menentukan pemenang bagi permainan batu seremban ini ialah pasukan yang memperolehi mata yang paling banyak maka dialah yang akan dikira sebagai pemenang.10. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. 10.10 10. 10. Pemain yang cuba melakuan perkara yang boleh mengganggu pihak lawan akan diberikan amaran dan jika perlakuan tersebut dilakukan sebanyak 3 kali pemain akan dibuang gelanggang.9 10.1 Semasa batu seremban itu diselerakkan di lantai.4 Setelah pemain yang sebelumnya atau yang sedang mendahului permainan membuat kesalahan.13 Sebarang bantahan atas keputusan pengadil semasa dan selepas perlawanan tidak diterima sama sekali oleh pihak penganjur . Setiap pemain hanya diberikan masa 2 minit untuk bermain dan memungut sebanyak mata yang boleh dan pemain akan melalui 3 pusingan atau 3 kali peluang bermain untuk setiap perlawanan 10.5 Jika seseorang pemain yang telah mati. iaitu setelah semua pemain yang selepasnya mati atau telah membuat kesalahan.7 Permainan yang dijalankan boleh diberhentikan jika telah dipersetujui oleh kesemua pemain. 10. Jika batu tersebut jatuh sebelum dapat disambut oleh pemain yang melambungkannya. pemain tersebut perlu menyambut batu yang dilambung sebelum batu tersebut jatuh. pemain yang ingin memungut batu tersebut tidak boleh menyentuh mana-mana batu yang terletak diatas lantai.3 10.

7 11. Selepas cukup tujuh biji batu dikumpul para pemain perlu menimbang seperti yang dinyatakan di bawah cara menentukan giliran. 11. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja).15 Keputusan pengadil adalah muktamat. pemain akan mengumpulkan ketujuh-tujuh biji batu kecil dengan sebelah tapak tangannya.8 Kemudian pemain tersebut akan memungut tiga biji batu lagi pada lambungan ketiga sehinggalah terkumpul tujuh biji batu seperti asal. 11.0 ORGANISASI PERMAINAN Rujuk Lampiran 2 .2 11.6 11.0 PROSEDUR PERMAINAN 11.5 11. pemain akan memungut atau mengutip sebiji lagi batu kecil yang berada di atas lantai sambil menyambut semula batu yang dilambung itu dengan menggunakan tangan yang sama.14 10. pemain tersebut akan mengambil salah sebiji batu(buah ibu) yang diselerakkan di atas lantai untuk dilambungkan ke udara. Setelah diselerakkan. 11. Setiap pasukan akan bermain secara liga dalam kumpulan masing-masing yang akan ditentukan dalam undian Johan setiap kumpulan layak bertanding dalam pusingan seterusnya iaitu sistem kalah mati 12.3 Setelah dikumpulkan batu-batu tersebut maka batu-batu itu akan diselerakkan di atas lantai. Sebelum batu yang dilambungkan itu jatuh.4 Pemain yang sedang bermain perlu meletakkan batu yang telah dipungut itu untuk diletakkan di tepi dan seterusnya pemain dikehendaki memungut dua biji batu secara serentak.10. 11. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal.1 Pada permulaan.

0 PENUTUP Akhir sekali.0 SENARAI PERALATAN Rujuk Lampiran 3 14. Melalui pengendalian pertandingan ini juga diharapkan peserta mendapat pendedahan mengenai permainan tradisional yang semakin dilupakan ini. diharapkan Pengelolaan Pertandingan Permainan Tradisional ini diharapkan dapat dilaksanakan dengan lancar hasil kerjasama bersama ahli-ahli yang lain. Semoga dengan pengelolaan ini kami mendapat pendedahan awal untuk digunakan di sekolah kelak.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Tiada perbelanjaan 15. .13.

Kawasan Permainan Kumpulan .7m 1m 1m 6.Lampiran 2 ORGANISASI PERMAINAN 2m 1m 1m 6.1m Catatan Meja Ketua Hakim Kawasan Keseluruhan .

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 Perkara Batu kerikil Meja Ketua Hakim Kerusi Kertas A4 Pen Pita Pelekat White board White board marker Kuantiti 35 ketul 2 buah 2 buah 10 helai 4 Batang 1 Gulung 1 buah 3 batang .Lampiran 3 SENARAI PERALATAN Berikut merupakan senarai peralatan yang diperlukan.

Lampiran 4 ANGGARAN PERBELANJAAN .

3.INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PENYERTAAN PERMAINAN TRADISIONAL ( BATU SEREMBAN ) KUMPULAN NAMA PASUKAN KETUA PASUKAN : ««««««««««««««««««««««. Setiap penyertaan kumpulan mestilah mempunyai tiga orang peserta Setiap pemain mestilah terdiri daripada ahli kelas yang sama. Setiap kelas wajib menghantar sekurang-kurangnya satu borang penyertaan. 4. BIL NAMA PESERTA NO KAD PENGENALAN NO TELEFON Syarat dan Peraturan 1. 2. : ««««««««««««««««««««««. : ««««««««««««««««««««««. Wang tidak akan dikembalikan sekiranya bantahan itu gagal. Sebarang bantahan mestilah dihantar secara bertulis kepada urusetia dan hendaklah diterima dalam masa 15 minit selepas tamatnya perlawanan yang berkenaan beserta wang cagaran RM 50 (Ringgit Malaysia: Lima Puluh Sahaja). .

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN 06000 JITRA KEDAH DARUL AMAN BORANG PEMARKAHAN BATU SEREMBAN KUMPULAN : ««««««««««««««««. Nama Pasukan Pusingan 1 Pusingan 2 Pusingan 3 Jumlah mata Kedudukan .

Related Interests