You are on page 1of 6

INFLATIA

Aceasta lucrare incearca o scurta analiza a inflatiei . Inflatia .incercand sa captez si cititorul in acelasi timp.Sper ca am reusit si va doresc o lectura placuta. a cauzelor determinante a acesteia si prezinta cateva politici antiinflationiste.Am incercat sa prezint toate acestea intr-o viziune cat mai proprie si pe intelesul oricui citeste aceasta lucrare.

etc Pentru a putea intelege mai bine. (1)http://contabilizat. Am ales acest subiect deoarece este un fenomen care intr-un fel sau altul ne afecteaza pe oricare dintre noi.fiind strans legata de surplusul de masa monetara. deducem ca inflatia este un fenomen monetar.mai ales acum. Analiza acestui concept porneste porneste de la inflatie . cu o productivitate mai mica. Din tot ce am precizat pana acum .CAPITOLUL 1: Conceptul de inflatie.diferenta se numeste inflatie. cand ne aflam intr-o perioada sumbra din punct de vedere economic si nu numai.Voi face o analiza descriptive-corelativa a inflatiei cu cauzele acesteia si voi prezenata cateva politici antiinflationiste. un exemplu elocvent ar fi cursul de schimb valutar .termenul de inflatie provine din latinescul “inflare”.definitii Studiul de fata isi propune o analiza a unei probleme actuale . . Procesul poate fi sesizat datorita cresterii generalizate ale preturilor si bineinteles in concordanta cu scaderea puterii de cumparare a banilor.ro/dictionar_economic_si_financiar 1 Capitolul 2: Cauzele inflatiei Cauzele inflatiei pot fi impartite in cauze monetare si cauze nonmonetare.in cazul nostrum fiind vorba de preturi.schimb valutar. peste nivelul cererii . Din punct de vedere etimologic .iar acum acelasi euro valoreza 4. in toata lumea.in acelasi timp voi incerca sa fac o alta prezentare a acestora.ele pot fi atat economice cat si social-politice ca si interne si externe.care are semnificatia de a umfla in mod exagerat.10 lei.astfel putem spune ca la inceputul anului 1 euro valora 4.33 lei. care este definita(1) conform dictionarului economic si financiar ca un dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau crestere discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.de aici rezultand cresterea preturilor.adica inflatia.

neputand raspunde la cererea pietei. Excedentul de masa monetara poate fi determinat de: -emisiunea de moneda -crearea de moneda scripturala -controlul insuficient al puterii asupra emisiunii de moneda -cresterea vitezei de circulatie a banilor -scaderea increderii in moneda nationala Inflatia prin cerere apare atunci cand cererea este mai mare decat oferta .sporesc veniturile băneşti ale populaţiei. Inflatia importata:apare ca urmare a cursului de schimb valutar sau a fluxului de capital.Acest fel de inflatie nu stimuleaza productia . Aceasta inflatie prin costuri . Milton. Din acest fel de inflatie deducem ca productivitatea muncii trebuie sa fie echivalenta cu veniturile banesti. ducând la mărirea puterii de cumpărare a acesteia.si bineinteles . insotita de cresterea productiei. Excedentul de cerere mai are si urmatoarele motive: .de aici deducem ca productivitatea este mai mica .pag 127 2 Inflatia prin costuri:apare atunci cand costurile de productie cresc .Bucuresti 2007. .ducand astfel la cresterea preturilor .ducand .considera ca(1) “inflatia este intotdeauna si pretutindeni un fenomen monetar” Cresterea masei monetare.iar veniturile banesti ale populatiei cresc. .Editura Fundatiei ROMANIA DE MAINE..duce la cresterea preturilor.se diminuează înclinaţia spre economisire.Friedman. (1)Enache.productivitatea muncii nesporind. poate conduce la cresterea ratei dobanzii.Economie Politica2.se extinde creditul de consum. In urmatoarea parte a cercetarii mele voi prezenta cateva din cauzele dezvoltarii inflatiei. de aici la cresterea cererii pentru investitii si implicit la cresterea preturilor.Prima cauza a inflatiei este inflatia prin moneda .c. .care apare atunci cand piata de monede este mai mare decat cea de bunuri.ducand la micsorarea ofertei de bunuri si servicii.astfel aparand un surplus de cerere .are loc creşterea salariilor neînsoţită de sporirea productivitaţii muncii.apare independent de vointa producatorului sau de cererea de pe piata.

producanduse astfel competitivitatea.retributiilor si a beneficiilor. ISBN 0-13-063085-3.niveluri mari ale dobanzilor.mai ales pentru consumatori.datorita dezvoltarii accelerate sau rigiditatii economice. stabilitate a preţurilor etc . În economie. ocupare a forţei de muncă. Economics: Principles in action. arthur. Capitolul 3: Politici antiinflationiste Inflatia reprezinta un fenomen complex. politica fiscală se referă la încercările guvernului de a influenţa direcţia economiei prin schimbări în taxele guvernamentale. Steven M.cursul de schimb valutar şi alţi indicatori economico-monetari în vederea realizării obiectivelor generale ale politicii economice (de stimulare a activităţii economice.deci deprecierea monedei nationale face ca bunurile importate sa fie mai greu de cumparat.iar politicile de stavilire a acesteia sunt uneori amare . Politica fiscala:consta in reducerea cheltuielilor publice. pp.astfel impiedicand sau facand mai lente cresterile de preturi.iar daca se prelungeste pe un termen mai indelungat apare piata neagra.Ea se caracterizeaza prin preturi ridicate faranici o legatura cu cererea si oferta datorita economiei monopoliste care impiedica dezvoltarea concurentei. Inflatia prin structuri:este determinata de dezechilibre in structurile economice .pentru ca de obicei ele diminueaza veniturile.deoarece interzice cresterea preturilor . Upper Saddle River. In continuare voi enumera cateva din aceste politici antiinflationiste: Politica controalelor directe:este eficienta pe termen scurt. Politica de liber schimb:aceasta se rezuma la importul liber al anumitor produse la un pret aproximativ egal cu cel de pe piata interna. si inflatia explodeaza.astfel la ingrunarea cumpararii bunurilor de import.(1) (1) Sullivan. sau prin unele cheltuieli (alocaţii fiscale). Sheffrin (2003). Politica veniturilor:aceasta consta in limitarea cresterii salariilor. 387. 3 Politica monetara:reprezinta controlul ofertei de bani .Aceasta politica este foarte putin apreciata de catre muncitori datorita pierderii capacitatii de achizitie a acestora. Cheltuielile guvernamentale şi colectarea veniturilor sunt factorii determinanţi în influenţarea economiei. New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall.