You are on page 1of 3

Zvanje, u povijesti spasenja i nasljedovanju Isusa Krista, besplatni je Božji poziv.

Bog, kada zove, on stvara nešto novo ili u potpunosti mjenja život pozvanoga. U Svetom pismu ima veliki broj onih koje je Bog svojim pozivom mjenjao: Abraham, suci, proroci, djevica Marija, apostoli i još mnogi drugi. Mnogi su znali što Bog od njih traži, neki nevoljko činili što im je zapovijedio iz čiste poslušnosti, no svi su oni imali karizmu koja im je dana kako bi mogli odgovoriti na poziv Boga.

Abraham Abrahama je Bog pozvao na izlazak iz zemlje svojih predaka, a bez ikakva određena cilja a ni smjera, jedino što mu Bog odmah na početku daje jest obećanje o zemlji punoj nade. Bog ga zove na povjerenje,ali cjena toga je velika baš zbog Abrahamova napuštanja sigurna i sretna života. On svojim odazivom na Božji poziv izlazi u neizvjesnot koja je utemeljena na velikom povjerenju u Boga. Post 12:“Jahve reče Abramu: „Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u krajeve koje ću ti pokazati...“ Božji poziv upućen Abrahamu je i poziv da bude blagoslov drugima, jer ga Bog poziva da bude otac mnogim narodima, da postane temelj na kojem će drugi graditi. Bog Abrahama poziva da živi tako da i mnogi poslije njega budu sretni. Da živi tako da drugi u njemu imaju primjer kako valja živjeti u ovom svijetu, da čovjek ostvari svoju sličnost s Gospodinom Bogom. Više od tisuću riječi vrijedi jedan živi primjer. Judita Za razliku od Abrahama, Judita svoj poziv nije primila „u uho“, već u srce. Njoj Bog nije izravno govorio niti ju je izravno pozivao. Ona je svoj poziv u srcu osjećala i taj lgas Boga slušala i opsluživala. Ono što je nju nadasve krasilo jest molitva. Molitvom je pozvana i uz pomoć molitve je i učinila herojsko djelo za spas Izraela. Jdt 15,9: „Gospode, Bože svake sile, svrni u ovom času pogled svoj na djelo ruku mojih, da se podiči Jeruzalem.“ Ovu je molitvu izrekla netom prije nego li je odsjekla glavu asirskom kralju Holofernu. Od smrti svoga muža Manašea nije gubila vjeru, nije okrivila Boga, već je najposlije i postala njegova službenica i žena za Boga i od Boga. Neprestano je slavila Njegovu veličinu i svemoćnost.1 Bog na to nije ostao „imun“ već joj ju je nagradio duhom herojstva i dugim životom (umrla je u 105. godini

1 Usp. M. CRVENKA, Svetopisamske žene, Knjinica „Marije“, Split, 1997., str. 79.

jer po danu ne može očekivati ne znam što uloviti. Isus reče Šimunu: "Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!“ Petra je Isus pozvao tri puta. za otkupljenje. a on će kasnije postati prvi papa u povijesti čovječanstva. Šimun Petar Petar nije bio neki velik i utjecajan čovjek. smrt i uskrsnuće. Isus mu upućuje poziv da postane ribarom ljudi. Prvi puta kad ga je zamolio da uđe u njegovu lađu i da otisne malo od kraja. On je prizma kroz koji se taj poziv Mariji treba gledat. Po Isusu Bog poziva. 38: „Neka mi bude po riječi tvojoj!“. no ona je najveća. drugovi Šimunovi. nije oklijevala. znao je zanat. ona je na poziv Boga odgovorila sa nedvosmislenim. ne samo jednom. Lk 5: „Vidjevši to. Judita je molila. i vjerojatno je jedva čekao da još mreže stavi sušiti.života). No ipak. Isusova majka Lk 1. Drugi put ga je Isus pozvao da baci mreže u more. Zato je išao po noći u lov. poslušao je Isusa: „Ali na tvoju riječ…“ I treći put. pa da ode nešto pojesti i spavati. Marija. I bio je umoran i frustriran zbog praznih mreža. čvrstim i jasnim „Da!“. svoje lađe i ljude koji su zajedno s njime ribarili. Petar ga je pustio u lađu. Zebedejevi sinovi. kad se Petar prenerazio od silnog ulova i kad se skrušen prikazao nedostojnim tolike Božje milosti. Poziv dan Mariji je bio najveći poziv cijelog Svetog pisma. kroz molitvu dolazi snaga. Nedopustivo je i nemoguće promatrati poziv Mariji bez Isusa Krista. a tako i Jakov i Ivan. najizvrsnija. Boga čula. snagu dobila i Njega proslavila. Najsavršeniji odaziv u Svetom pismu bijaše baš ovaj Marijin. nije premišljala. za njegovu muku. Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: "Idi od mene! Grešan sam čovjek. no ono što je bio ne čini ga nikakvim bezveznjakom. Jer svojim prihvaćanjem poziva Marija je rekla „Da!“ za naše izbavljenje. Kroz molitvu dolazi poziv. najpotpunija u ostvarivanju poziva. Petar je bio ribar. kroz molitvu postajem Božji. bijaše to poziv za spasenje. naše otkupljenje. Majka Gospodina Našega Isusa Krista nije bila u strahu. Gospodine!" Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime. za Kristovo rođenje. Imao je svoj posao kao ribar. Za razliku od spomenutih ostalih pozvanih likova Svetoga pisma o Mariji nalazimo jako malo napisanih redaka u Novom zavjetu. Njezin „Veliča“ osim veličanja Boga ima i snažnu prorčansku . kroz molitvu čujemo Ga.

Istina. majka našeg Spasitelja i našeg samog spasenja...“(Lk 1. a uzvisi neznatne.Iskaza snagu mišice svoje. mač je ranio i njeno srce u kalvariji njena sina. Isto. Marija je sve to prošla. majka nama svima. jer kroz njezin hvalospjev se čita ono što će uslijediti kad se njezin Sin očituje svijetu u svojoj slavi „. Silne zbaci s prijestolja. Tako je Marija svojim pristankom na vršenje Njegove volje i poziva postala majka Boga. Odaziv na poziv ne znači da naše borbe prestaju i da neće biti boli. 51-52). str. . Odaziv zahtjeva cijelo naše biće. pa je na kraju bila i uz apostole..poruku2. sebe dala i na kraju i sve dobila – slavu Nebesku uz svoga Sina i njegova Oca. Sa suzama u očima i boli u grudima i dalje je nastavila slijediti ono što je obećala. prošla je kroz bol. našu ustrajnost do kraja. no ostala je do kraja Njegova službenica. rasprši oholice umišljene. 190.. 2 Usp.