www.referat.

ro

www.referat.ro

Cancerul reuneste o serie de boli umane si animale caracterizate anatomoclinic prin dezvoltarea de tumori in organe si tesuturi. Expresia histocitologica a cancerului este denumita neoplazie, unitatea morfofunctionala a acesteia din urma fiind celula canceroasa (neoplazica sau tumorala). Prin procesul de cancerizare celulara, determinat de factori etiologici cancerigeni si cocancerginei, orice tip de celula din oricare tesut sau organ se poate transforma in celula canceroasa. Proliferand nelimitat si anarhic, celulele canceroase infiltreaza si distrug tesuturile si organele in care migreaza si se desimineaza in tot organismul. In majoritatea cancerelor umane factorii etiologici care provoaca cancerizarea celulara nu sunt decelati si nici cunoscuti. Totusi, este demonstrat ca anumiti agenti etiologici din mediul extern si intern care actioneaza asupra celulelor din diferite tesuturi determina cancerizarea celulara si sunt denumiti agenti cancerigeni si cocancerigeni. La nivel celular, cancerul se caracterizeaza prin hiperplazie ( diviziune in ritm intens a celulelor, ducand la acumularea lor sub forma tumorii), anaplazie (abaterea de la forma si structura normala a celulelor care iau character embrionar sau primitiv) si metastaza (prin pierderea coeziunii celulare si a www.referat.ro legaturii cu organul de origine, facand posibila dezvoltarea in alte organe).

de la orice tesut la altul.SECTIUNE PRIN OS OBSERVATII : -Dupa cum se vede in aceasta imagine. -In aceasta imagine se poate observa o forma de cancer osos malign.ro . www. celulele canceroase pot trece de la orice celula la alta.referat.

www.referat.ro La microscop : CELULE DE CANCER IN MADUVA .

referat.ro CANCER OSOS : MALIGN IN ULTIMUL STADIU .www.

Este vorba de radicalii electrofili reacitivi. In procesul de detoxificare pot rezulta produsi intermediari cancerigeni foarte reacitvi. www.ro . iar aopi prin formarea de metastaze. Majoritatea substantelor cancerigene sufera in organism o serie de transformari metabolice pentru a deveni cancerigeni ultimi. compusa din lipide si proteine. Din acest process rezulta mutatii in celule. Substantele chimice fiind in majoritate liposolubile traverseaza membrana celulelor. ci trebuie sa existe conditii favorabile in organismul gazdei. adica numai o proportie din ansamblul unei populatii este susceptibila sa se imbolnaveasca. Celula recunoaste substanta chimica drept un produs strain si incearca sa il detoxifice sis a-l elimine (sub forma hidrosolubila. pe cale biliara sau urinara). In acest sens reactioneaza unele celule la anumite persoane.referat. care nu dispun de mecanismele obisnuite de aparare. purtatorii informatiei genetice intracelulare (AND si ARN).Pentru a se putea dezvolta aceste procese se considera ca nu este suficienta patrunderea in organism a agentilor cancerigeni. respective cu acizi nucleici. fiind susceptibile la cancerizare. capabili sa reactioneze cu centrii electrofili ai celulelor. intr-un process fazic cu mult mai multe trepte. Celule afectate incep multiplicarea dezordonata la inceput de cresterea locala.

ro ± Factori necunoscuti 6% .± Tutun 30% ± Infectii 10% ± Alimentatie nesanatoasa 33% ± Factori legati de sanatatea reproducerii 7% ± Profesie 4% ± Lumina solara si radiatiile ionizante 3% ± Poluare 2% ± Produsi industriali 1% ± Medicamente si proceduri medicale 1% ± Aditivi alimentari 1% ± Alcool 2% www.referat.

cele care provin din structurile de sustinere. cum ar fi pielea si intestinele. Cu toate acestea. Desi celulele unei tumori se înmultesc într-un mod necontrolat. Capacitatea celulelor canceroase de a se raspândi în interiorul organismului este cea care cauzeaza gravitatea acestei boli. cuprinzând mai multe etape de-a lungul mai multor ani de zile. Aceste celule se raspândesc în întreg organismul gazda. cu trecerea timpului. etapele în care are loc procesul de raspândire sunt ordonate. Cele care provin din celule epiteliale. poarta numele de sarcoame.ro . cauzeaza simptome. Cancerele sunt clasificate în functie de celula de origine. de preferat dupa ce diagnosticul de benignitate a fost stabilit. Celulele tumorii maligne (celulele canceroase) se înmultesc în interiorul unui tesut sanatos. transformarea unei celule sanatoase într-una canceroasa se realizeaza treptat. Cele benigne pot avea aproape aspectul unui tesut normal.invadând tesuturile din vecinatate si de la distanta. spre exemplu cartilaj. atunci când sunt privite la microscop. www.Nu toate tumorile sunt cancerose. probabil datorita faptului ca celulele epiteliale se divid mai des. cele mai mari se îndeparteaza. oase si muschi. cauzând în final moartea.referat. Acestea cresc si comprima sau deplaseaza tesuturile învecinate. Carcinoamele sunt mult mai des întâlnite decât sarcoamele. Cuvântul "malign" înseamna "rau". Celulele canceroase iau nastere din celulele sanatoase ale organismului. cancerul extinzându-se initial în tesuturile din apropiere. o singura celula canceroasa fiind uneori suficienta pentru dezvoltarea unei tumori. Tumorile benigne de marimi mai reduse nu dau simptomatologie si pot fi neglijate. ele pot fi benigne sau maligne. sunt denumite carcinoame. dar nu le invadeaza. Acest lucru produce leziuni locale care. Ambele descriu aparitia si evolutia celor doua tipuri de tumori în lipsa tratamentului. Din fericire. Cu trecerea fiecarei etape celula se modifica si devine din ce în ce mai putin receptiva la mecanismele normale de control al organismului. în contrast cu "benign" care înseamna "inofensiv".

www.ro .referat.

În etapa urmatoare. apoi peretii vaselor limfatice sau sangvine patrunzând în circulatia limfatica celulele canceroase ajung initial în ganglionii limfatici.ro . www. o alta modalitate de a ajunge în sânge este prin strabaterea peretilor vasculari înca de la început. Celulele canceroase vor depasi si aceasta bariera si vor ajunge prin intermediul limfei în circulatia sanguina. de boala generalizata. oase. In aceste organe o parte din celule vor muri. Sunt invadati initial ganglionii regionali. strabat membranele conjunctive. O mare parte din celule sunt omorâte la acest nivel. aceasta reprezinta etapa metastatica. Dupa ce ajung în circulatia sangvina. acolo unde conditiile favorizeaza dezvoltarea ulterioara: plamân. creier.referat. celulele canceroase se vor opri în diferite organe. Cu timpul. celulele încep sa se desprinda de tumora mama. structuri cu rol imun. la nivelul tumorii primare. dar altele vor supravietui si se vor înmulti în continuare. adica cei mai apropiati de tumora.etc. ficat. In fiecare etapa vor supravietui cele mai agresive si mai rezistente celule. astfel ca sansele de vindecare sau de raspuns la tratament scad o data cu avansarea bolii. aceasta reprezinta etapa de invazie locoregionala a cancerului. celulele imune de la nivelul ganglionilor nu mai fac fata afluxului de celule canceroase care continua sa se înmulteasca.

oamenii au o viata mai lunga si. limfoamele. însa este din ce în ce mai raspândit în tarile în care industria este dezvoltata. iar tratamentul destinat lor a fost îmbunatatit foarte mult în ultimii ani.ro . cancerul este a doua cauza de deces în majoritatea tarilor. Cancerul datorat fumatului este mai rar în tarile din lumea a III-a. În ciuda medicinii moderne. intr-o anumita masura. www. inclusiv în România. tubul digestiv si organele genitaleccc. Desigur. tumorile renale si cerebrale. Cele mai frecvent forme de caner întâlnite la acestea sunt: leucemiile. aceasta justifica cresterea numarului de bolnavi de cancer.Datorita medicinii moderne. Din fericire acestea sunt rare.referat. Cele mai frecvente forme de cancer la adult ataca plamânii. unde din ce în ce mai multi oameni fumeaza. Cancerul poate fi intalnt si la copii sau adolescenti. unele forme de cancer sunt strâns legate de modul de viata. crescand ratele de supravietuire si chiar de vindecare.

cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii.un mare numar de experimente ce au identificat substantele chimice provocatoare de cancer (substante carcinogene) au fost efectuate pe animale.Cauza principala a cancerului este înca neclara. De exemplu.referat. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate în fructe si legume pot proteja organismul împotriva cancerului. cauzeaza unele forme de cancer. Radiatiile ionizante. unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi care afecteaza structura genetica a celulelor. a cauzat multe forme de cancer. de asemenea. www. Se pare ca o dieta adecvata întareste sistemul imunitar care distruge rapid celulele. În unele cazuri sistemul imunitar este de vina. însa acestea sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun. permitând înmultirea celulelor canceroase. astfel radiatiile create în urma exploziei bombei atomice în Japonia. S-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant în interiorul organismului. Factorii de mediu.ro . afecteaza materialul genetic al celulelor. Exista însa si alti factori care provoaca boala. unele declansându-se abia dupa 10-20 de ani de la expunerea la acestea. Din unele motive. acest sistem poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui. în 1945.

acorda o mare atentie verificarii ganglionilor limfatici periferici dar mai ales a celor regionali tumorii.ro examineaza la microscop. Tratamentul pentru cancer a fost îmbunatatit enorm în ultima vreme si mii de oameni sunt vindecati în fiecare an. examene imagistice si de laborator. Diagnosticul de cancer trebuie confirmat. diagnosticarea timpurie este vitala. decât unul avansat sau metastazat. Examinarea clinica completa. În concluzie. .Nu în toate cazurile cancerul este fatal.referat. examenul clinic. ceea ce inseamna ca o parte a tumorii se www. Aceasta procedura poate fi efectuata fie prin biopsie. Suspiciunea de cancer o ridica anamneza. fiind dependenta de prezentarea la medic odata cu aparitia primelor simptome sau semne de boala. Confirmarea si certitudinea diagnosticului de cancer este data de examenul anatomopatologic. Totusi un cancer mai putin extins este mult mai usor de tratat. fie prin examinare citologica.

lichidul pleural sau de ascita. Scintigrafia presupune injectarea unei cantitati mici de substanta radioactiva care va fi captata mai intens în organul sau zona www. tub digestiv.ro afectata de cancer. Examenele radiologice cerceteaza posibilitatea raspândirii celulelor într-o anumita regiune a corpului (plamâni. mucusul din cervixul uterin. de catre un chirurg. . Acesta va cerceta daca tesutul este sau nu canceros. Examinarea citologica implica analiza unor produse cum ar fi: sputa. oase. rinichi) adica prezenta sau nu a metastazelor. Analizele de sânge sunt facute pentru verificarea functionarii organelor vitale.referat.Biopsia consta în extragerea. care este apoi trimisa spre examinare la un anatomopatolog. a unei bucati mici din tumora. sau aspiratul din tumora ( punctie cu examen citologic )pentru a vedea daca acesta prezinta celule canceroase.

Terapia sistemica poate fi: chimioterapie. starea clinica a pacientului. Tratamentul local actioneaza asupra tumorii primare. Scopul tratamentului oncologic specific poate fi vindecarea (curabilitatea). 5. prezenta altor boli asociate si de optiunea pacientului.in artera hepatica pentru metastazele hepatice ). Aceste metode terapeutice se pot asocia între ele pentru a obtine cel mai bun raspuns terapeutic posibil. Modalitatile de tratament sunt: 1. intravezicala ) sau intraarteriale ( ex. 4. chimioterapeut. chirurgie. factorii de prognostic. 2. Conduita terapeutica se stabileste în cadrul comisiei de decizie terapeutica alcatuita din chirurg oncolog. atat în ceea ce priveste beneficiile acestuia. Terapia locala presupune: chirurgie. prelungirea intervalului liber de boala sau paliatia (reducerea simptomatologiei cu îmbunatatirea calitatii vietii). terapia biologica în studiu terapia genica. chimioterapie si imunoterapie intracavitare ( ex. anatomopatolog si psiholog. stadiu clinic. www. radioterapeut. radioterapie. 3. hormonoterapie sau imunoterapie. Tratamentul sistemic actioneaza asupra tumorii primare si asupra celulelor diseminate (migrate) din tumora primara în alte tesuturi/organe ale organismului. Tratamentul oncologic include terapie locala si sistemica. prelungirea supravietuirii. vârsta. reactiilor secundare si nu în ultimul rând riscurilor pe care si le asuma în cazul în care refuza tratamentul propus.Tratamentul bolii canceroase este multimodal si include de obicei mai multe metode terapeutice in functie de stadiul clinic al bolii.referat. Alegerea unui anumit tip de tratament se face functie de localizarea bolii. radioterapie. hormonoterapie. chimioterapie. stabilizarea bolii.ro . Pacientul trebuie sa primeasca toate informatiile despre tratament.

ocluzii intestinale. urechi. cicatrici cheloide). limfedem (al bratului postmastectomie. nas. Efecte secundare ale chirurgiei produc infirmitati (amputatii de membre.Chirurgia poate fi: curativa (îndepartarea tumorii primare si obtinerea vindecarii). al membrului inferior dupa excizia ganglionilor pelvini). enucleere sau extirparea unui ochi.de ameliorare a simptomelor (cu scop de îmbunatatire a calitatii vietii si in unele cazuri de prelungire a supravietuirii). www. postmastectomie). sindrom dureros abdominal (cauzat de aderente sau bride aparute dupa interventii chirurgicale pe abdomen).ro . decompresii. paliativa . dupa interventii mutilante (ex. hemoragii) sau de reconstructie.referat. de urgenta ( ex. mastectomie sau extirparea sânului.

reactii alergice. www. 2 zile. Ele depind de citostatic. Majoritatea efectelor secundare pot fi ameliorate prin tratamente specifice si de obicei dispar dupa terminarea chimioterapiei. intracavitara. Efectele secundare ale citostaticelor sunt multiple. 3 zile sau 5 zile (exista si serii mai complexe). tulburari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie). functie de localizare. orala. neoadjuvanta sau preoperatorie (cu scopul de reducere a tumorii primare. mucozita.Reprezinta modalitatea de tratament ce utilizeaza medicamente citotoxice (citostatice) pentru distrugerea celulelor maligne. forma histopatologica.referat. Chimioterapia poate fi: curativa (reprezentând principala modalitate de tratament). la pacientii cu factori de prognostic nefavorabil) paliativa (în scop de îmbunatatire a calitatii vietii = reducerea simptomatologiei ). sângerari diverse (prin scaderea numarului de trombocite). stadiul clinic. Cele mai frecvente reactii adverse sunt: astenie fizica. intraarteriala intratumorala sau intramusculara. greata si varsaturi.ro . adjuvanta sau postoperatorie (pentru reducerea riscului de recidiva locala sau la distanta. alopecie (caderea parului). temporare sau permanente. bolile asociate si optiunea medicului curant. de doza administrata si de durata tratamentului. risc crescut de infectii (prin scaderea numarului de leucocite). îmbunatatirea controlului loco-regional al bolii si scaderea riscului de diseminare la distanta a bolii ). Chimioterapia se administreaza de obicei în cure/serii de 1 zi. fiecare perioada de tratament fiind urmata de o perioada de refacere (3-4 saptamâni). Se pot utiliza unul sau mai multe citostatice. lipsa poftei de mâncare. Se administreaza pe cale intravenoasa (cel mai frecvent). cu grade variate de severitate. anemie.

ro .referat.www.

referat. bolile asociate. volumul tumoral. in tesutul tumoral ) Radioterapia poate fi: 1. maduva osoasa .Reprezinta modalitatea de tratament ce utilizeaza radiatii ionizante. mucita. insuficiente de organe (plamâni . 2. Pot fi acute (apar în timpul iradierii) sau tardive (apar dupa 6 luni de la terminarea radioterapiei). O categorie particulara de efecte secundare sunt cele mutagene si cancerigene. greata. sângerari diverse (prin scaderea numarului de trombocite). cefalee). 2.în primele zile de radioterapie (astenie. Efectele secundare tardive: fibroza. tipul de iradiere. vârsta. sarcoame). eritem cutanat (roseata pielii). radioterapie metabolica (cu izotopi). brahiterapie sau curieterapie ( prin plasarea unor surse radioactive 3. rinichi . dermatita. fistule. Tehnicile de radioterapie sunt: 1. starea clinica a pacientului.hepatita. Utilizarea radiatiilor ionizante în tratamentul cancerului se bazeaza pe posibilitatea de a obtine distrugerea celulelor tumorale. ficat .aplazie. adjuvanta = postoperatorie (sterilizarea patului tumoral cu reducerea riscului de recidiva locala sau la distanta. mielodisplazii.pericardita. astenie fizica si paloare (datorita anemiei).fibroza. . imbunatatirea controlului loco-regional al bolii).ro încriminata în aparitia unor cancere secundare ce apar la ani de zile de la iradiere (leucemii.nefrita. limfoame. mielita radica). dureri abdominale. iradiere externa. diaree. factorul timp. curativa. caderea parului. 3. greata si varsaturi. Radioterapia este www. inima . fara a determina alterari grave si ireversibile asupra tesuturilor sanatoase din jurul tumorii. decompresiva. ulceratii. risc crescut de infectii (prin scaderea numarului de leucocite). paliativa (antalgica. Complicatii acute: stare de rau de raze . anorexie. hemostatica). neoadjuvanta = preoperatorie (cu scopul de reducere a tumorii primare. la pacientii cu factori de prognostic nefavorabil) 4. Efectele secundare ale radioterapiei depind de localizarea tumorii.

chirurgical. Efectele secundare ale hormonoterapiei sunt foarte variate functie de medicamentul utilizat. medicamentos sau radiologic si/ sau aditive (blocheaza actiunea hormonilor din organism). La barbat cancerul de prostata este de asemenea hormonodependent. atât ca tratament adjuvant la pacientele cu factori de prognostic nefavorabili cât si în stadiul metastatic cu rol de paliatie. Terapiile hormonale pot fi supresive (suprima sursele de hormoni din organism) . dar în marea majoritate a cazurilor severitatea este minima. sunt relativ frecvente. neafectând major calitatea vietii.referat.Hormonoterapia este o modalitate de tratament oncologic utilizata în cancerele hormonodependente (acele tumori ce provin din tesuturi a caror crestere este controlata de hormoni). Tratamentul hormonal determina în general diminuarea simptomelor (paliatie) cu îmbunatatirea calitatii vietii si influenteaza în mica masura cresterea supravietuirii. Cancerul mamar reprezinta localizarea în care terapia hormonala este cel mai frecvent utilizata si studiata.ro . www.

referat. au intrat în practica curenta factorii de crestere hematopoietici. Mai recent. Considerata a IV-a modalitate majora de tratament în cancer. anticorpii monoclonali si agenti antiangiogenetici. terapia biologica a evoluat continuu în ultimii ani odata cu întelegerea mai profunda a mecanismelor de producere si evolutie a cancerului. Cea mai utilizata este imunoterapia cu Interferoni sau Interleukine. www.Terapiile biologice cuprind acele tratamente antitumorale ce utilizeaza actiunea mecanismelor naturale de aparare ale organismului împotriva tumorii si/sau substante implicate în diferentierea.ro . proliferarea si activitatea celulelor imune.

ro .referat.www.

referat.ro .www.

referat.ro .www.

referat.www.ro .

referat.ro .www.

ro .referat.www.

www.referat.ro .

referat.www.ro .

www.ro .referat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful