CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Info > Share/Info : Saya Ajar Buat Roti Canai

Sampai Pandai--FREE PDA

View Full Version : Share/Info : Saya Ajar Buat Roti Canai Sampai Pandai --FREE

akmal_tawau 24-10-2009, 09:21 PM salam semua warga CG. den nih dari zaman sekolah menengah biasa buat roti canai. tebar pun terer. penah gak buat utk jual...kat kampung je la. lepas tu buat mnakan sendiri dan utk family serta kawan2. kat bawah ni resepi standard dan cara buat. kalau ada apa2 yg x clear blh tanya ye. p/s kadang aku wat sendiri pas tu buat separuh masak, buh dlm fridge. blh panaskan bila2 nak makan. harap bermanfaat. Bahan-bahan ( 12-16 biji ) * * * * * * * 550 gm tepung gandum *250 gm air *1 egg-50gm *3 Tbsp susu pekat manis-60gm *1 tsp garam-6gm *1 tsp butter/margerin-15gm 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara 1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati 2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung. 3. uli hingga jadi doh 4. rehatkan doh selama 10min 5. uli lagi selama 5min 6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp) 7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine. 8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2. 9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day 10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali. 11. Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2... 12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

LuvHoneY 24-10-2009, 09:24 PM rajin tt kongsi info..:"> tp kalau sya buat roti canai nie.. suka tambah2 ltk air soda..:p

Norfazli 24-10-2009, 09:25 PM

. mula2 mmg mgkn ada silap skit2. qreemall 24-10-2009..thank you TT boleh cuba akmal_tawau 24-10-2009.. 09:36 PM .1 kilo tepung gandum ... uli yg penat oscar 24-10-2009. akmal_tawau 24-10-2009. sila2. otot2 kena pejal..leh wat lebih kurang 30 keping roti yer? RM0..leh wat lebih kurang 30 keping roti yer? RM0.pi kedai mamak.... 09:34 PM erm. 09:32 PM :) TQ TT... 09:34 PM :) TQ TT. otot2 kena pejal... akmal_tawau 24-10-2009. 09:25 PM idea menarik tu. mmm.semga berjaya.. p/s HINT.satu ilmu yg amat berharga sy dpt hari ini. penat gak nk menebar tuh. 09:27 PM thank you TT boleh cuba no problem.satu ilmu yg amat berharga sy dpt hari ini. maknanya kt sini.x pe sendiri makan.yg penting tgk kedudukan tangan masa pegang kepingan roti tu. tahniah.. nk copy paste ah.1 kilo tepung gandum . 09:30 PM wah. jumlah keping tu tgk kita sendiri...kalau nak banyak bulat kecik2 tebar x penat...60*30=RM18... tahniah... menarik nih. lepas ni aku nk try sendiri. minum dekat meja tukang tebar tu.kalau nak belajar tebar. penat gak nk menebar tuh.. maknanya kt sini. lepas ni aku nk try sendiri. tgn satu ngadap bawah aidiryatim 24-10-2009.. :D akmal_tawau 24-10-2009..tangan satu ngadap atas.. tu yg best kalau pandai buat sendiri.. 09:28 PM wah.... mmm. yg penting terus cuba akmal_tawau 24-10-2009.blh lembutkan roti canai tu lg.60*30=RM18...

11:21 PM bagus ilmu nih tq tt acan 25-10-2009.:"> tp kalau sya buat roti canai nie.tapi lbh kurang dgn ilmu den..) adeh...aku jual cloth diaper DyanaCD&&frame aje:) akmal_tawau 25-10-2009.) yinbyungheon 25-10-2009. menarik nih.. 11:01 PM petang tadi sempat uli roti canai. x taw buat...(sambil menebar neh. 11:21 PM . 11:20 PM mcm ne rasa nye best ke? =P~:D laki buat lg sedap:D noraini@azlan 25-10-2009. :D boleh. mcm saya cakap tadi resipi tu standard punyo. 11:21 PM adeh.erm. 11:19 PM mekasih TT. cuma kalau ada kemusykilan blh tanya saya p/s jgn plak panggei aku chef pas nih.(sambil menebar neh... lebih buh dlm fridge..anak teringin.kang berselubung plak lappy tu:)) geniusneuro 25-10-2009.sambil tgk cg blh menebar ye... mlm tadii ni dah makan seround..sambil tgk cg blh menebar ye.:)) eboss 25-10-2009.. 11:19 PM suke makan je..kang berselubung plak lappy tu:)) semangat nyer pasal. suka tambah2 ltk air soda. bila2 blh makan acan 25-10-2009.. pasni leh try kot :) thanx ye tuan tanah akmal_tawau 25-10-2009. nk copy paste ah. 11:18 PM rajin tt kongsi info..... 11:16 PM mekasih TT. follow je insyaallah jadi.:p mcm ne rasa nye best ke? =P~:D akmal_tawau 25-10-2009.....

. doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung. tambah sedikit tepung(1 tbsp) 7. rest.... 11:24 PM ni bila nak buat praktikal neh? hahaha . 12. uli kekejap dengan sedikit tepung. bentuk bulat2. hendakklah disapu dengan magerin. lupa nak cakap. rehatkan doh selama 10min 5.salam semua warga CG. hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan. tetapi.. bole la tarik. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. *tips: terlebih uli.. dough akan lembut. kalau tak tau kibar. masa lepas dibulat2kan. dan susah nak kebar. selepas diperap . den nih dari zaman sekolah menengah biasa buat roti canai.brand apa pun tak apa :D akmal_tawau 25-10-2009.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat. 3. follow step 1. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2. uli lagi selama 5min 6. 11:22 PM suke makan je. blh panaskan bila2 nak makan. 11. penah gak buat utk jual..3 diatas. Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. and restkan selama 10 min. 8. x taw buat. uli hingga jadi doh 4. *nb:jika tak habis kebar...and masa nak kibar pulak. masa machine pause. akan koyak. then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.roti yg x de kat kedai mamak pun blh buat:D MoShed 25-10-2009. that's why process uli . kalau ada apa2 yg x clear blh tanya ye.kalau nak buat roti telur buh 2 bijik pn blh. Bahan-bahan ( 12-16 biji ) * * * * * * * 550 gm tepung gandum *250 gm air *1 egg-50gm *3 Tbsp susu pekat manis-60gm *1 tsp garam-6gm *1 tsp butter/margerin-15gm 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli Cara-cara 1. dan masukkan balik dlm machine. buh dlm fridge. then baru simpan..2. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.ni ilmu share je sbb saya pun blajar dr org free aje best buat sendiri sbb blh ubah ikut selera. bole buat byk2. lepas tu buat mnakan sendiri dan utk family serta kawan2. 9. masukkan bahan * kedalam bekas.. jangan risau. Kalau nak kasi gebu tambah sikit susu tepung yang baby minum tu. kacau hingga sebati 2. kat bawah ni resepi standard dan cara buat. Utk bread machine. tebar pun terer. p/s kadang aku wat sendiri pas tu buat separuh masak. dought akan kenyal. pasni leh try kot :) thanx ye tuan tanah sama. bila masak roti akan kenyal. harap bermanfaat. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. nanti bila nak kibar. masukkan dlm machine: program basic bread. di ulang 3 kali..biarkan process selama 1hr 15min.kat kampung je la.. bole simpan dalam fridge up to 2 day 10. coz kalau terlalu lembik. nipis2. kluarkan doh. produce 12-16 biji depending on the size...

:) larat ke ngulinye tok. 11:32 PM rajin tt nih. boleh le tok wat nanti.. nak tanye skit....kecik punya hal akmal_tawau 25-10-2009.. 11:29 PM aku penah tengok org uli tepung roti canai ni.. 11:33 PM tqvm. :)) DelisyA 25-10-2009.. 11:24 PM bagus ilmu nih tq tt sama.heehhe:eek: tokputih 25-10-2009... boleh le tok wat nanti... zerotech 25-10-2009. 11:27 PM ni bila nak buat praktikal neh? hahaha skg ni ajar teori dulu sambil test drive sendiri.awat tak ajar abis ~X( akmal_tawau 25-10-2009..brand apa pun tak apa :D itu secret recipie aku tuh. layan wo.. 11:25 PM Kalau nak kasi gebu tambah sikit susu tepung yang baby minum tu...akmal_tawau 25-10-2009.....soalan ulangklaji heheh jam brape uli tadi?:eek: .:) acan 25-10-2009.:p laaaaaa.....:)paid:)cgrock akmal_tawau 25-10-2009. 11:27 PM tqvm.:p akmal_tawau 25-10-2009. 11:34 PM itu secret recipie aku tuh... ajakler nenek skali:)) eboss 25-10-2009...kalau ke parit pandai2 lah ye tekan brake. p/s kalau nak dlm bentuk video/face to face kena charge nih....... 11:35 PM sedang memasak lak neh... 11:28 PM sedang memasak lak neh...

.. bahkan pernah uli 200 biji donut punya doh tau... 11:36 PM larat ke ngulinye tok. 11:36 PM aku penah tengok org uli tepung roti canai ni. ade kdi tmpat aku wat.tokputih 25-10-2009.:D dah pandai wat sendiri senang dah akmal_tawau 26-10-2009. bahkan pernah uli 200 biji donut punya doh tau.. bukan 1 kilo aje... ade kdi tmpat aku wat.:eek::eek: akmal_tawau 25-10-2009..:eek::eek: wah.....:-? hannuz1010 25-10-2009.. 11:37 PM penah tgk x yg pijak ulian tepung. tok ni kalau uli.:-? lulus ujian:eek: kongsi la tips2 tambahan nnt ye akmal_tawau ... lpas tau tu ilang slera tros aku.heheh:eek: acan 25-10-2009.. bukan 1 kilo aje... ajakler nenek skali:)) hehehe..blh blajo wat donut ngan atok plak pas nih..heheh:eek: yg tu jgn sebut.soalan ulangklaji heheh jam brape uli tadi?:eek: dlm kul 6 kot. layan wo....tapi tak menjadi gak akmal_tawau 26-10-2009. lpas tau tu ilang slera tros aku.tambah kemahiran akmal_tawau 26-10-2009. 11:42 PM aku dah banyak kali buat. 12:13 AM hehehe....... 11:41 PM nak tanye skit... :)) penah tgk x yg pijak ulian tepung. tok ni kalau uli.. 12:15 AM yg tu jgn sebut..#:-S acan 25-10-2009.. 12:16 AM dlm kul 6 kot..........#:-S itu blum peluh menitik tuh.

..:)) my.. 01:21 AM .......amin.. susah ... melainkan kena gi kawasan melayu itu pun nasib kalau jumpa ... 12:42 AM Wah wah best best makaseh tt berkongsi ilmu.. tambahan kat kl ni .:D:)cgrock aku2882 26-10-2009.. skg ni roti canai nak cari melayu buat .. jadi tak ambik pot le camner nak wat..:)) AWAS.. 12:22 AM wah. :) kongsi harta Allah...... Semoga Allah memberkati tt selalu. akmal_tawau 26-10-2009.tambah kemahiran hehehe. la kan.26-10-2009.....heheh.. Semoga Allah memberkati tt selalu..tapi tak menjadi gak x menjadi tang mana tuh. 12:57 AM yg da dpt ilmu wat roti canai ni jgn lak wat ebook p jual.. jadi tak ambik pot le camner nak wat. skg ni roti canai nak cari melayu buat .kalau blh sy bantu tokputih 26-10-2009... x pe kemahiran gak tuh. susah .. u2 akmal_tawau 26-10-2009. 12:36 AM bagus ni ..mak tok lg tu.... p/s atuk ni dah tua jg. kawan & family je.... patut le tok yg kena uli:) akmal_tawau 26-10-2009... jual roti canai je xpe. 12:28 AM bagus ni .. tok tukang uli je..ape de hal.saya ajar ni untuk kegunaan anda sendiri/nak meniaga roti canai je. :) akmal_tawau 26-10-2009. yang campur2 mak tok . yang campur2 mak tok . 12:17 AM aku dah banyak kali buat. zerovirus 26-10-2009..is..nad 26-10-2009. tok tukang uli je... dolu2 je penah jual kt kampung acan 26-10-2009.thanks.. jual roti canai je xpe...name..salah sorang nye den ler. tapi x meniaga.. 12:41 AM yg da dpt ilmu wat roti canai ni jgn lak wat ebook p jual.. p/s blh warisi kemairan mak tok tu.... utk makan sendiri .... tambahan kat kl ni .. melainkan kena gi kawasan melayu itu pun nasib kalau jumpa .blh blajo wat donut ngan atok plak pas nih.. 12:34 AM hehehe. 12:56 AM Wah wah best best makaseh tt berkongsi ilmu.... skg ni ramaii dah melayu pandai buat.

jgn xcube.. 11:44 PM kuah dal nak wat mcm mn ek?abg aku tiap ari2 mkn roti canai.belum cuba belum tau.:)):)) aku2882 26-10-2009. makan cam tu je.. kari.... jgn xcube. campor. >:) >:) >:) akmal_tawau 29-10-2009. pastu taruk testi sini.sape2 memberz pandai blh la share.:)):)) haah aku taruk nama ko ek hehe alliyaz 26-10-2009..suka dal. >:) >:) >:) sila2 cuba.... 01:37 AM cap gantung leh x hehe:)):)) cube.brand apa pun tak apa :D cap gantung leh x hehe:)):)) acan 26-10-2009.tunggu je la nanti. susu.huhu Sang_Buana 26-10-2009. boleh buat sendiri ni nanti.saya biasa makan ngan kuah kari je p/s lain org lain citarasa..macam2 TwiStEd pIps 29-10-2009. gula. 01:45 AM cube.selain menjimatkan...kesian TT punya resepi kena ciplak buat ebook nanti acan . boleh buat sendiri ni nanti. 12:02 AM jangan ada yang ******* buat ebook pastu jual.. anda blh buat bila masa yg anda nak... mengikut citarasa sendiri.huhu saya x reti buat kuah dal. 09:56 PM takde button thankz pulak... 11:58 PM ade sape2 yg dah cube? notrexdame 02-11-2009..Kalau nak kasi gebu tambah sikit susu tepung yang baby minum tu... 09:39 AM buat ebook lah hehehe akmal_tawau 28-10-2009.. 09:04 AM kuah dal nak wat mcm mn ek?abg aku tiap ari2 mkn roti canai.... akmal_tawau 01-11-2009. 01:27 AM takde button thankz pulak. pastu taruk testi sini.

03:23 PM apa pun thanks pd t.. 12:22 AM nak kena letak copy right nih... dah siap blaja nak menebar dah..tak pandai2 dr dulu lg.tapi nk tebar roti canai tu yg susah sikit. 11:45 PM aku nak uli tepung roti canai ni mungkin takde masalah....... pas tu blh la pegang kt satu bhgn then angkat then pusing mcm buat lingkaran ubat nyamuk. niat saya ni bkn nak jual e-book ke ape.heheh.tak pandai2 dr dulu lg. 11:42 PM TT bagi resepi untuk buat roti saja mana resipi untuk kuah:D betul juga.huhu..02-11-2009.... roti canai ni sedap kalau masa di tebar tu nipis. 03:27 PM best2..huhu. akmal_tawau 02-11-2009... bab menebar ni mmg ramai yg fail. x yah la buat e-book then jual plak. 12:28 PM mana dia peminat roti canai?..kalau dah cuba byk kali x berjaya.. mcm saya ramai anak2 yg sibuk kacau kononnye nak tolong..-) swingerfx 04-11-2009...so kt sini lah tpt sesuai..kalau nak tunggu jumpa live kengkawan baru nak sharen bila masa.. 03:32 PM TT bagi resepi untuk buat roti saja mana resipi untuk kuah:D akmal_tawau 04-11-2009. 03:21 PM aku nak uli tepung roti canai ni mungkin takde masalah.mmg nak share ikhlas je..terliur jap aku azriusre 04-11-2009. Uzyr R 04-11-2009.. telangkupkan/terbalikkan then tarik perlahan2 jgn bg koyak le ye. x pe boleh guna talam bersaiz besar. akmal_tawau 13-11-2009.. Uzyr R 04-11-2009.t yg sudi berkongsi ilmunya. betul jg ckp kengkawan tu.syok buat roti canai ni.pasal kuah kari ni biasanya org melayu ramai yg tau buat..tapi nk tebar roti canai tu yg susah sikit.. 08:33 PM malam nii lepas baby2 tido ingat nak nguli sekilo roti canai..esok pg blh breakfast dgn anak2 & isteri ajim2002 . p/s senang2 nnt sy bagi akmal_tawau 04-11-2009. tarik sampai menutupi sekeliling talam....tapi betul 2 org ni dah pandai tlg sapukan planta lepas dah buat bulat2. 12:04 AM buat ebook lah hehehe jgn pepandai wat ebook... akmal_tawau 04-11-2009.so masing2 dgn resipinya tersendiri....

09:50 PM mcm pernah terbaca resepi ni tp apa pun tq tt...aku nak tebar mmg tak reti.buat mudah jer. .... vBulletin® v3..main tarik2 jer la jwb nya dalam dulang..13-11-2009..actually yg pandai tebar ni lebih mudah & cepat dann yang penting nipis tebaran tu sekata.kalau x reti tebar..main tarik2 jer la jwb nya dalam dulang.3. Jelsoft Enterprises Ltd..7. 08:42 PM mcm pernah terbaca resepi ni tp apa pun tq tt..aku nak tebar mmg tak reti.:D:D boleh juga cara tu. Copyright ©2000-2010.:D:D akmal_tawau 16-11-2009.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful