You are on page 1of 13

2/2007. Elnki Szablyzat 3.

szm Fggelke A B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

Ksztette: Kpzsi s Vizsgztatsi Fosztly 1. vltozat kiadsnak idpontja: 2007. februr

1. vltozat - 2007 -

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

TARTALOMJEGYZK A B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl .................................................................... 1 I. A JRMKEZELSI VIZSGA LTALNOS ELRSAI ............................................. 2 1. A jrmkezelsi vizsga clja.............................................................................................. 2 2. A jrmkezelsi vizsga feladata......................................................................................... 2 3. A jrmkezelsi vizsga rtkelsnek szempontjai s a minst lap kitltse................. 2 II. A BIZTONSGI ELLENRZSI VIZSGAFELADATOK................................................ 3 1. A biztonsgi ellenrzsi feladatok ................................................................................. 3 III. A TECHNIKAI KEZELSI S MANVEREZSI VIZSGAFELADATOK................... 4 1. szm FELADAT .............................................................................................................. 4 2. szm FELADAT .............................................................................................................. 5 3. szm FELADAT .............................................................................................................. 6 4. szm FELADAT .............................................................................................................. 7 5. szm FELADAT .............................................................................................................. 8 Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz.......................................................................................... 8 6. szm FELADAT .............................................................................................................. 9 7. szm FELADAT ............................................................................................................ 10 8. szm FELADAT ............................................................................................................ 11 9. szm FELADAT ............................................................................................................ 12

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 1/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

I. A JRMKEZELSI VIZSGA LTALNOS ELRSAI Jrmkezelsi vizsgra akkor kerlhet sor, ha a vizsgz az R.-ben elrt feltteleknek megfelel. A magyar nyelvet nem anyanyelvi szinten beszl, illetve rt vizsgzk vizsgjn szksg szerint rszt vehet a tolmcs. 1. A jrmkezelsi vizsga clja annak megllaptsa, hogy a vizsgz az alapoktats eredmnyeknt rendelkezik-e a szemlygpkocsi biztonsgos kzlekedshez szksges ellenrzsi ismeretekkel, tovbb a szemlygpkocsi technikai kezelsben s a manverezsi feladatok vgrehajtsban eljutotte a jrtassg szintjre. 2. A jrmkezelsi vizsga feladata A vizsgznak a kzti kzlekeds szablyaiban elrt elinduls eltti ellenrzseket vgre kell tudni hajtania a szemlygpkocsin, s annak szerkezeti felptst a feladatok megoldshoz szksges mrtkig ismernie kell. A vizsgznak a szemlygpkocsival val elinduls eltt fel kell ismernie a kzlekedsbiztonsggal sszefgg meghibsodsokat. A vizsgabiztos a jrm feletti uralom megszerzst azon a szinten rtkeli, ami a vizsgztl az alapoktatst kveten elvrhat. A vizsgabiztos a feladatok vgrehajtsi mdjbl llaptja meg, hogy a vizsgz eljutott-e a jrtassg szintjre. 3. A jrmkezelsi vizsga rtkelsnek szempontjai s a minst lap kitltse A vizsgabiztos a feladatok vgrehajtst trgyilagosan, azon a szinten rtkeli, ami a vizsgztl az alapoktatst kveten elvrhat. A biztonsgi ellenrzsi rsz egyes feladatainak nem megfelel vgrehajtsa esetn a vizsgt tovbb kell folytatni. A feladatokhoz tartoz sikertelensgi okok felsorolsbl az elkvetett hibra vonatkoz szvegrszt al kell hzni. A technikai kezelsi s manverezsi rsz brmely feladatnak megfelel vgrehajtsa esetn a feladat megnevezse melletti ngyzetbe pipa jelet ( ) kell tenni, a nem megfelel vgrehajts esetn a vizsgt be kell fejezni, s a feladathoz tartoz felsorolsbl az elkvetett hibra vonatkoz szvegrszt al kell hzni. A vizsgz teljestmnynek minstse a minst lapon trtnik. A vizsgabiztos a vizsga rtkelsnl Megfelelt vagy Nem felelt meg minstst ad. A vizsga eredmnyt a minst lap megfelel rovatba kell bejegyezni. A sikertelensg okt szksg szerint a minst lapon rszletezni lehet.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 2/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

II. A BIZTONSGI ELLENRZSI VIZSGAFELADATOK A biztonsgi ellenrzsi feladatokat a jrm tpusnak, jellemzinek figyelembe vtelvel kell megkvetelni. A jrmkezelsi vizsgn minden vizsgznak kt feladatot kell vgrehajtani. A jrmkezelsi vizsgn minden vizsgznak ktelezen el kell vgezni a KRESZ-ben s az R. 7. mellkletben elrt, a B kategris jrmre vonatkoz biztonsgi berendezsek elinduls eltti ellenrzst s a minst lapon kijellt feladatot. 1. A biztonsgi ellenrzsi feladatok Az 1. szm feladat mindenki szmra ktelez, a msodik feladatot a 2-10. szm feladatok kzl kell meghatrozni! 1. Vgezze el a szemlygpkocsi albbi biztonsgi berendezseinek elinduls eltti ellenrzst: gumiabroncsok, kormnyberendezs, vilgt- s fnyjelz berendezsek, fkberendezsek. 2. Vgezze el az ablaktrl s -mos mkdsnek ellenrzst! Mutassa meg, hov kell az ablakmos folyadkot tlteni! 3. Mutassa meg s kapcsolja be a szellz- s ftberendezst! 4. Mutassa meg a mszerfalon a motorolaj nyomst, a tltst s a htst visszajelz mszereket! 5. Vgezze el a motorolaj-szint ellenrzst! Mutassa meg, hol tlthet be a motorolaj! 6. Vgezze el a htfolyadk szintjnek ellenrzst! Mutassa meg, hol trtnik a htfolyadk utntltse! 7. Vgezze el a fkfolyadk szintjnek ellenrzst! 8. Ismertesse a kerkcsere folyamatt! Mutassa meg az emelsi pontokat, a kerkcserhez szksges szerszmokat s a ptkereket! (Kezelsi tmutat hasznlata megengedett!) 9. lltsa fel az elakadst jelz hromszget! 10. Mutassa meg az elsseglynyjt dobozt, a tartalkizzkat s a biztostkat! A vizsgz a biztonsgi ellenrzsi feladatok vgrehajtsa kzben llaptsa meg az egyes biztonsgi berendezsek megfelelsgt, illetve hibjt. Megllaptsait nhny mondattal indokolja. A mozgskorltozott szemly vizsgjn a biztonsgi ellenrzsi feladatok vgrehajtst a vizsgz egyni adottsgait figyelembe vve kell megkvetelni! Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a feladatok elvgzshez nem rendelkezik kell ismerettel s jrtassggal; b) a feladatokat nem tudja vgrehajtani; c) figyelmetlensgbl vagy hozz nem rtsbl krt okozna; d) balesetveszlyes helyzetet teremt; e) megszegi a munkavdelmi rendelkezseket.
Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03 Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc Oldal: 3/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

III. A TECHNIKAI KEZELSI S MANVEREZSI VIZSGAFELADATOK A technikai kezelsi s manverezsi feladatok vgrehajtsa sorn minden vizsgznak t feladatot kell teljestenie. Ktelezen el kell vgezni az els ngy feladatot, s egy a minst lapon kijellt feladatot. Az 5. faladatot az 5-9. sorszm feladatok kzl kell meghatrozni. Az 1. sorszm feladat vgrehajtst kveten a 2-4. sorszm feladatok, valamint az tdik feladat sorrendje a vizsgaplya berendezstl fggen felcserlhet. 1. szm FELADAT ELINDULS HALADS CLMEGLLS Az induls helyt, illetve a megllsig megteend tszakaszt gy kell megvlasztani, hogy az lehetsg szerint tartalmazzon jobb- s bal kanyart, s a vizsgz legalbb harmadik sebessgi fokozatig kapcsolhasson.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a szemlygpkocsival a motor beindtsa, az indt fokozat kapcsolsa, irnyjelzs, krltekints utn, a kzifk kiengedse mellett egyenletesen, rngats mentesen induljon el a jrdaszegly melll. Az tszakaszon szksg szerint kapcsolja a sebessgi fokozatokat, gyorstson vagy lasstson, kanyarodskor az irnyjelzt szksg szerint hasznlja. Megllsi szndkt jelezze, visszakapcsolssal vagy anlkl egyenletesen lasstva grdljn a jrdaszegly mell, s lljon meg a megadott helyen. Meglls utn kzifkkel rgztse a szemlygpkocsit, a sebessgvltt tegye res llsba. A motort lelltani nem kell (a meglls helyt clszer a 2. feladat indulsi helynl megvlasztani). RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a feladat vgrehajtsa sorn ktszer elmulasztja az irnyjelzst; b) nem kpes a szemlygpkocsit sebessgvlts kzben a forgalmi svon bell tartani; c) a szemlygpkocsival nem kpes a jrdaszegly mellett (attl kb. 30 cm-re vagy azon bell) megllni, nekivgdik a jrdaszeglynek, vagy arra felugrat; d) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 4/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

2. szm FELADAT ELINDULS GYORSTS MEGLLS INTENZV FKEZSSEL Az induls helyt, illetve a megllsig megteend egyenes tszakaszt gy kell megvlasztani, hogy a vizsgz legalbb msodik sebessgi fokozatba kapcsolva az elrt sebessgre felgyorsthasson. Clszer az intenzv fkezst a szlalom feladathoz szksges plyaszakaszon vgrehajtani, de brmely azonos mret plyaszakaszon is vgrehajthat.

VGREHAJTS Kvetelmny A feladat vgrehajtsa eltt a vizsgz a biztonsgi vet csatolja be, melyre a figyelmt kln fel kell hvni. A vizsgz a szemlygpkocsival az indt fokozat kapcsolsa, irnyjelzs, krltekints utn a kzifk kiengedse mellett, egyenletesen s rngats mentesen induljon el a jrdaszegly melll, kapcsoljon fel legalbb msodik sebessgi fokozatig, gyorstson fel szraz ton 35-40 km/ra, nedves ton 25-30 km/ra sebessgre. Az adott sebessgnl az ttest szln elhelyezett, srgra festett jelzbjtl kezdve intenzv fkezssel, visszakapcsols nlkl 14 m-en bell lljon meg gy, hogy a szemlygpkocsi els lkhrtja az tburkolatra a sv teljes szlessgben srgra felfestett vonal s a sv kt szln elhelyezett bjk skja eltt legyen. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) nem kpes az elrt sebessgre felgyorstani a szemlygpkocsit; b) nem kpes a feladat vgrehajtsa sorn a szemlygpkocsit a 3 mter szlessg svon bell megtartani; c) a fkezs kezdett meghatroz jelzbja eltt a szemlygpkocsi hossznl tvolabbrl kezdi meg a fkezst; d) az tburkolatra felfestett vonal eltt nem kpes megllni; e) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 5/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

3. szm FELADAT HTRAMENET LEGALBB 20 MTER HOSSZ EGYENES SZAKASZON Clszer a feladat vgrehajtsra a 2. feladathoz kijellt tszakaszt hasznlni, de brmely azonos mret egyenes plyaszakaszon is vgrehajthat, ahol az tszakasz jobb oldala jrdaszegllyel hatrolt.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a szemlygpkocsival, kicsatolt biztonsgi vvel, a htrameneti fokozat kapcsolsa s kell krltekints utn induljon el az tszakaszon. Haladjon folyamatosan az elrt tszakaszon s ekzben a szemlygpkocsi mozgsnak megfelel irnyba nzzen, valamint elre s oldalra pillantsokkal ellenrizze a manver helyessgt, majd lljon meg a jrdaszegly mellett. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) htramenet kzben nem a szemlygpkocsi mozgsnak irnyba nz; b) nem kpes a feladat vgrehajtsa sorn a szemlygpkocsit a 3 mter szlessg svon bell tartani, abbl a szemlygpkocsi eleje vagy htulja kilg; c) a feladata megfelel vgrehajtsa rdekben kettnl tbbszr megll s korriglni knyszerl; d) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 6/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

4. szm FELADAT SZLALOM MENET ELRE MEGKZELTS Az induls helyt (az els bjktl val tvolsgot) gy kell megvlasztani, hogy a vizsgz a szemlygpkocsival a jrdaszegly melll elindulva a feladatot vgre tudja hajtani.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a szemlygpkocsival a jrdaszegly melll az indt fokozat kapcsolsa, irnyjelzs, krltekints utn induljon el a kijellt plyn. A bjk kztt egyenletes sebessggel, sszehangolt kormnyzssal folyamatosan haladjon elre, kzeltse meg (kb. 50 cm-en bell) a negyedik bjt. Meglls utn, ha szksges, hasznlja a kzifket, majd htramenetben tvolodjon el a megkzeltett bjtl annyira, hogy a szlalom plyt elhagyhassa. A bjk kztti manverezs kzben az irnyjelzt nem kell hasznlni. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a feladat vgrehajtsa sorn bjhoz r; b) nem kpes szlalomozs kzben a szemlygpkocsival a kijellt plyn maradni; c) a feladat vgrehajtsa sorn kptelen a kormnyt, a gz-, a tengelykapcsol- s a fkpedlt sszehangoltan kezelni s emiatt megllsra vagy korriglsra knyszerl; d) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 7/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

5. szm FELADAT MEGLLS ELINDULS EMELKEDN A feladatot egy mestersges, vagy termszetes, legalbb 5 mter hossz s minimum 10 %-os emelkedn kell vgrehajtani.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a szemlygpkocsival hajtson fel az emelkedre, s annak kb. a kzepn lljon meg. A szemlygpkocsit rgztse a kzifkkel, majd annak kiengedsvel egy idben egyenletesen induljon el. A feladat vgrehajtsa sorn az irnyjelzt nem kell hasznlni. A visszagrdls 50 cm-nl nem lehet tbb. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a szemlygpkocsit csak gy tudja elindtani vagy meglltani, hogy az 50 cm-nl tbbet gurul vissza; b) a nem sszehangolt pedl, illetve kzifk-kezels miatt a szemlygpkocsival harmadszorra sem tud elindulni; c) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 8/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

6. szm FELADAT MEGFORDULS TKERESZTEZDSBEN HTRAMENETTEL A feladat vgrehajtshoz az tkeresztezdst (T- elgazst, vagy annak imitcijt) 66 mter szles utak merleges tallkozsnl kell kijellni. Az tszegly (imitcija) 10-15 cm magas legyen, a szegly ajnlott vsugara 3-4 m.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a meghatrozott szlessg ttest (tszakasz) menetirny szerinti jobb oldaln tetszlegesen vlasztott helyrl, jobbra kanyarodsi szndkt jelezve, krltekints utn induljon el htramenetben a szemlygpkocsival. A szksges irnymdostsokkal haladjon htramenetben a jrdaszegly vonalvezetst kvetve gy, hogy a betorkoll t menetirny szerinti jobb oldaln maradjon. A szemlygpkocsi mozgsnak megfelel irnyba nzzen, valamint elre- s oldalra pillantsokkal ellenrizze a manver helyessgt (amennyiben a manverezs kzben az irnyjelzs a kormnyzs hatsra megsznik, az irnyjelzst nem kell megismtelni). A betorkoll ton legalbb annyit haladjon htra, hogy a szemlygpkocsi a keresztezdst elhagyja. Meglls, irnyjelzs s krltekints utn a betorkoll trl balra elre kihajtva fejezze be a megfordulst. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) az irnyjelzst vagy a krltekintst elmulasztja; b) nem rzkeli, hogy a manver sorn valamelyik kerk a szeglynek szorul, s a haladst tovbb erlteti; c) a szemlygpkocsival a jrdaszeglynek nekivgdik, vagy arra felhajt; d) a szemlygpkocsival a manver sorn hromszor megllni, korriglni knyszerl; e) a szemlygpkocsival a betorkoll ttest bal oldalt ignybe veszi; f) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 9/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

7. szm FELADAT BELLS KAPUBEJRBA HTRAMENETBEN BALRA KILLS Az elinduls helyt s a vgrehajts nyomvonalt a vizsgz gy vlaszthatja meg, hogy a bellhely eltti terletbl legfeljebb 6 mter szlessg svot vehet ignybe.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz szemlygpkocsival a meghatrozott szlessg tszakasz tetszlegesen vlasztott helyrl, balra kanyarodsi szndkt jelezve, krltekints utn induljon el htramenetben finom sebessgtartssal, a bellshoz szksges ven haladva (a szemlygpkocsi helyzettl fgg irnymdostsokkal) lljon be a bjk kz. Bellskor, korriglskor a szemlygpkocsi mozgsnak megfelel irnyba nzzen, valamint elre s oldalra pillantsokkal ellenrizze a manver helyessgt. Finoman engedje a szemlygpkocsi kerekeit a szeglyhez rni, vagy rgztse kzifkkel, majd tetszleges irnyba lljon ki gy, hogy a killsi irnynak megfelelen jelezzen. A feladat az indulsi helyre val visszallssal nem ismtelhet. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a szemlygpkocsival be- vagy killskor bjhoz, lnchoz r, vagy a hatrol oldals bjk, illetve a lnc skjba belg; b) a vgrehajts sorn tbbszr nem a megfelel irnyba kormnyozva prblja a feladatot vgrehajtani; c) az irnyjelz hasznlatt a be- s killskor egyarnt elmulasztja; d) a szemlygpkocsival jrdaszeglyre felhajt vagy felugrat; e) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 10/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

8. szm FELADAT BELLS KAPUBEJRBA ELREMENETBEN JOBBRA KILLS Az elinduls helyt s a vgrehajts nyomvonalt a vizsgz gy vlaszthatja meg, hogy a bellhely eltti terletbl legfeljebb 6 mter szlessg svot vehet ignybe.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz a szemlygpkocsival a meghatrozott szlessg tszakasz tetszlegesen vlasztott helyrl, jobbra kanyarodsi szndkt jelezve, krltekints utn induljon el elremenetben finom sebessgtartssal, a bellshoz szksges ven haladva (a szemlygpkocsi helyzettl fgg irnymdostsokkal) lljon be a bjk kz. Bellskor, korriglskor a szemlygpkocsi mozgsnak megfelel irnyba nzzen, valamint elre s oldalra pillantsokkal ellenrizze a manver helyessgt. Finoman engedje a szemlygpkocsi kerekeit a szeglyhez rni, vagy rgztse kzifkkel, majd tetszleges irnyba lljon ki gy, hogy a killsi irnynak megfelelen jelezzen. A feladat az indulsi helyre val visszallssal nem ismtelhet. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a szemlygpkocsi a be- vagy a killskor bjhoz, lnchoz r, vagy a hatrol oldals bjk, illetve a lnc skjba belg; b) a vgrehajts sorn tbbszr nem a megfelel irnyba kormnyozva prblja a feladatot vgrehajtani; c) az irnyjelz hasznlatt a be- s killskor egyarnt elmulasztja; d) a szemlygpkocsival a jrdaszeglyre felhajt vagy felugrat; e) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 11/12

2/2007. Elnki Szablyzat 3. szm Fggelke a B kategris jrmkezelsi vizsgk rendjrl

9. szm FELADAT MEGFORDULS HTRAMENET KZBEIKTATSVAL A feladat vgrehajtsnak helyt gy kell megvlasztani, hogy mindkt oldalon megfelel hosszsg jrdaszegly (vagy annak imitcija) legyen, s a vizsgz egyszeri htramenettel megfordulhasson. Az tszakasz szlessge legalbb 6 mter legyen, de 7 mternl tbb nem lehet.

VGREHAJTS Kvetelmny A vizsgz szemlygpkocsival a menetirny szerinti jobb oldalon elindulsi szndknak jelzse s krltekints utn induljon el, finom sebessgtartssal kormnyozzon balra, kb. 1 mterre kzeltse meg a bal oldali jrdaszeglyt, majd folyamatosan jobbra kormnyozva haladjon, s a szemlygpkocsi kerekt finoman fkezve engedje a szeglyhez rni. Induljon el htramenetben jobbra kormnyozva, kb. 1 mterre kzeltse meg a msik jrdaszeglyt, majd folyamatosan balra kormnyozva haladjon a msik szeglyig vagy addig, ahonnan a meglls utn elre indulva, balra kormnyozva, a megfordulst be tudja fejezni. Megfordulskor a szemlygpkocsi mozgsnak megfelel irnyba nzzen, valamint oldalra s elre pillantsokkal ellenrizze a manver helyessgt. RTKELS Sikertelen a vizsga, ha a vizsgz a) a szemlygpkocsival a jrdaszeglyre felhajt vagy felugrat; b) a vgrehajts sorn nem a megfelel irnyba kormnyozva prblja a feladatot vgrehajtani, emiatt kettnl tbbszr vgez htramenetet; c) az elinduls eltt az irnyjelzst vagy a krltekintst elmulasztja; d) balesetveszlyes manvere miatt a szakoktatnak be kell avatkoznia.

Kszts dtuma: 2007. februr Dokumentum rsze: SZ2-07-1 FG03

Vltozatszm: 1. vltozat Filenv: SZ2-07-1.doc

Oldal: 12/12