CREA_ACOMPANYA

Estat de l’art del digital signage i l’outdoor broadcasting

AQUESTA OBRA S'OFEREIX SEGONS ELS TERMES LA LLICÈNCIA PÚBLICA DE CREATIVE COMMONS “RECONEIXEMENT-NOCOMERCIAL-COMPARTIRIGUAL”.

1

/
IDENTIFICADOR ENTREGABLE PAQUET DE TREBALL I TASCA: AUTORS COORDINACIÓ DATA CREA-Acompanya_Estat de l’art E1 PT1, T1 Àlex Monroig, Rafa Bermudez, Geni de Vilar Geni de Vilar Octubre 2010

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

2

2

0/
1/ Introducció 2/ Una mica d’història: Del digital signage al digital out of home 3/ Broadcasters i pantalles exteriors
3.1. Per què els broadcasters surten fora de casa? 3.2. Estratègies dels broadcasters 3.3. Les pantalles exteriors per reforçar la imatge de marca 3.4. Referents: Broadcasters que ja són a les pantalles exteriors 3.4.1. Estats Units 3.4.2. Àsia 3.4.3. Europa

_ÍNDEX

6

8

14

14

15

17

19

20

22

25

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

3

3

1. Àudio o no àudio? 4.3. Espanya 29 4/ Què hem de tenir en compte? 4. El temps 4.3. Contingut generat per l’usuari 5.3.4.4. Gestió de l’emergència 4.1.2. Xarxes socials 5.1.3. Informació local 4.2.1.1.3. què mira i quanta estona? 31 31 31 35 37 38 40 42 42 44 46 47 47 50 5/ Tendències de futur 5. L’entorn físic 4. Dividir o no dividir la pantalla? 4.2.1.3.2. Integració + immersió 53 54 57 58 61 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 4 4 .2.1.4.2.2. Nous continguts: Els models de continguts 4. Exclusivitat 4. Nous espais: Els context de percepció 4.3.1. Les pantalles i altres displays 4.5.4.1. Adequació del model de contingut al context de percepció 4.1. Temàtiques més freqüents 4. Noves mesures: Qui ens mira.2. Codis QR 5.2.2.

Realitat augmentada 5. El valor afegit de la geolocalització A.6. 3D 5.8. Holografia 62 65 70 72 9/ Referències ANNEX 75 / Geolocalització en entorns de mobilitat 83 A.5.5. Consideracions tecnològiques 83 84 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 5 5 . Interactivitat 5.2.1.7.

. Aquest document pretén donar resposta als següents objectius del projecte CREA- Analitzar.   de la ubicació geogràfica. Detectar les tendències més interessants del sector per tenir-les com a referents a l’hora de fer arribar de la millor manera possible els continguts de la CCMA a una audiència en mobilitat i poder captar nous públics. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting _INTRODUCCIÓ El projecte CREA-Acompanya està impulsat per l’àrea d’OutDoor Broadcasting de la Direcció de Noves Plataformes i Tecnologia de la CCMA. Analitzar les possibilitats que ofereix la geolocalització en l’àmbit de la cartelleria digital en mobilitat per poder oferir continguts o avisos d’emergència en funció 6 6 . posant especial èmfasi en entorns de mobilitat col·lectiva: autobusos.. Va ser aprovat pel Consell Directiu del CREA per a la seva execució al llarg del 2010.1/ Acompanya:  metros. vaixells. des de l’òptica dels broadcasters. els principals models de cartelleria digital que hi ha al món per tenir una visió general de tot el que s’està fent en el sector. avions. tramvies.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 7 7 . Analitzar la infraestructura tecnològica necessària per desplegar un servei de cartelleria digital geolocalitzat.

la qual cosa influenciava positivament en la decisió final de compra. informació i/o publicitat a través de pantalles ubicades en espais públics o privats fora de casa. 8 8 . aquesta tendència està fent un gir i digital signage s’està començant a substituir per una terminologia que ve del món de la publicitat: digital out Però per parlar dels orígens d’aquesta indústria cal fer un viatge en el temps cap als Estats Units dels anys setanta. Tot i que no es pot dir que fossin sistemes de digital signage —eren circuits analògics amb televisors connectats a reproductors de vídeo— sí que se’n poden considerar la gènesi. Quin va ser el resultat d’aquesta nova estratègia? Les vendes van augmentar de forma significativa. Va ser en aquella època que algunes botigues d’electrònica van col·locar per primera vegada pantalles de televisió en els aparadors per promocionar els productes que tenien en oferta. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting _UNA MICA D’HISTÒRIA Fins ara digital signage (o cartelleria digital) ha estat el terme més estès per definir el nou mitjà de comunicació digital que ofereix entreteniment. El motiu? Els clients rebien l’impacte publicitari de la promoció directament en el punt de venda.2/ of home (DOOH). En els últims anys.

van aparèixer les primeres pantalles exteriors que emetien missatges dinàmics i que estaven connectades a una xarxa. taxis. escoles. La suma d’aquests avanços tecnològics va permetre l’arribada massiva de les pantalles exteriors a gairebé qualsevol lloc: grans espais oberts (Times Square a Nova York. espais tancats (restaurants.. Últimament.).) o fins i tot en entorns de mobilitat (autobusos. bancs.   Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 9 9 . Aquests primers anys no era un negoci gaire rendible: els equips eren molt costosos i el benefici econòmic molt pobre. Piccadilly Circus a Londres o el barri de Shibuya a Tòquio). connectivitat sense cables i softwares de gestió/control via web. el pes de la balança està canviant de direcció gràcies a una combinació de dos factors clau: El preu de les pantalles de plasma i LCD ha baixat de forma important.Amb l’arribada de l’era digital. L’explosió d’internet: ample de banda. a mitjans dels 90. trens. vaixells. tramvies. avions. farmàcies. universitats. Les empreses tecnològiques —les que construïen les xarxes— van ser les que es van apropiar inicialment d’aquesta nova indústria. vagons de metro. gimnasos. hospitals. Li van donar el nom de digital signage. simplement perquè el senyal d’emissió era digital....

Figura 1_Pantalles en grans espais oberts. Per exemple: Times Square i Piccadilly Circus Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 10 1 .

Per exemple: restaurants i universitats Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 11 1 .Figura 2_Pantalles en espais tancats.

Figura 3_Pantalles en entorns de mobilitat. Per exemple: autobusos i taxis

Aquesta explosió també va fer que les agències de publicitat es fixessin en les pantalles exteriors com una nova plataforma per oferir els seus anuncis. Els publicistes van ser els primers a ocupar l’espai de les pantalles exteriors i a aprofitar-ne tot el potencial: Contingut dinàmic que es pot actualitzar de forma immediata. Possibilitat d’arribar a una audiència que es troba en un espai concret a una hora determinada.  Aconseguir un gran impacte.

 

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

12

1

Amb l’entrada del món publicitari, es va començar a qüestionar el nom de digital signage. I com que en publicitat ja estava normalitzat el terme out of home (fa referència als cartells publicitaris ubicats en el mobiliari urbà) també es va començar a parlar de digital out of home (DOOH). De moment no està estandarditzada, però la majoria dels experts vaticinen que aquesta serà la paraula amb què s’acabarà coneixent el sector en un futur més o menys immediat. Sembla, doncs, que la publicitat està agafant molt pes dins la indústria. Però tot i que s’ha col·locat al capdavant, ara falta que els anuncis i els missatges promocionals de les pantalles exteriors es complementin amb continguts que interessin a l’audiència, que ajudin a captar-ne l’atenció. És aquí on juguen un paper molt important els braodcasters, que es poden convertir en els grans proveïdors de contingut de l’emergent indústria del digital out of home.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

13

1

3/
també a les del digital out of home.  ja els consumeix des de casa. 

_BROADCASTERS I PANTALLES EXTERIORS

3.1. PER QUÈ ELS BROADCASTERS SURTEN FORA DE CASA?
L’era digital està transformant de forma dràstica la indústria audiovisual i ofereix noves possibilitats de negoci, però dins un marc molt més competitiu. Si imaginem el sector com si fos un gran jardí, es podria dir que any a any floreixen noves formes de consum. Però què passa amb l’audiència? Doncs que cada vegada està més fragmentada, i cada vegada exigeix noves formes d’accedir als continguts audiovisuals. Davant d’aquest nou panorama els broadcasters han de buscar estratègies noves per no quedar enrere mentre contemplen com el seu nombre d’espectadors va minvant. Una d’aquestes estratègies és estar presents a totes les pantalles possibles, i és clar,

Aquest salt cap a l’exterior és una evolució lògica dels broadcasters per dos motius: Primer, per poder captar nous públics però sense oblidar-se de l’audiència que

Segon, perquè la publicitat ha agafat la davantera dins la indústria del digital out of home però ara necessita continguts interessants perquè el consumidor miri

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

14

1

ESTRATÈGIES DELS BROADCASTERS Un cop presa la decisió de sortir al carrer. Figura 4_Pantalla de Clearer Channel Outdoor amb contingut de la CNN a Times Square 1 Lema freqüent que apareix a molts estudis sobre digital out of home. Establir i operar un servei complet de DOOH.2. la CNN està seguint la primera opció i ha arribat a un acord amb Clear Channel Outdoor perquè s’emetin continguts de la cadena de notícies nord-americana a Times Square i també a diferents aeroports del país. Convertir-se en un soci estratègic dels minoristes (empreses comercials que venen els productes al consumidor final). Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 15 1 . quina estratègia cal seguir? Hi ha tres models:    Posicionar-se únicament com a proveïdors de continguts. Content is the king1! I qui disposa d’aquests continguts? Els broadcasters. La millor elecció? Depèn dels interessos i les possibilitats de cada empresa. 3.les pantalles. Per exemple.

000 punts de venda de la companyia americana.En canvi. un canal que s’emet a més de 4. Fruit del conveni s’ha creat Game Stop TV. Figura 5_Pantalles de la CCTV als autobusos de la Xina D’altra banda. CCTV. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 16 1 . opera a través de la seva filial — CCTV Mobile Media—. El seu objectiu és convertir-se en la tercera pota del cicle de comercialització d’una marca o d’un producte. una de les xarxes més grans de DOOH: les pantalles ubicades en els autobusos públics de tota la Xina. el grup públic de la televisió xinesa. D’aquesta manera poden participar activament en la promoció i en les campanyes de màrqueting. Per això. a CBS Outernet no només li interessa estar present a les pantalles de les botigues oferint continguts i anuncis. busquen signar acords directament amb minoristes. Un exemple d’aquesta tipus d’estratègia és la col·laboració de CBS Outernet i l’empresa de videojocs Game Stop.

davant la seu central del canal britànic a Londres es van instal·lar unes pantalles gegants que representaven el logo de la companyia. Els continguts es poden personalitzar fàcilment en funció de l’audiència. Un cas molt espectacular va ser durant la commemoració del 25è aniversari de Channel 4. L’estructura projectava imatges molt visuals de diferents artistes. Aquestes imatges Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 17 1 .Figura 6_Entrada d’una de les botigues de Game Stop amb pantalles a l’interior 3. Tant. Al llarg de tot un any. En un context com aquest. Doncs bé.3. Els broadcasters ja estan aprofitant aquests avantatges per reforçar la seva imatge de marca i també per promocionar els seus productes. LES PANTALLES EXTERIORS PER REFORÇAR LA IMATGE DE MARCA La indústria audiovisual es troba immersa dins un mercat salvatgement competitiu on només sobreviuen els més forts. Tenen un gran impacte visual. les pantalles exteriors tenen molt potencial per projectar qualsevol marca:    Es poden instal·lar gairebé a qualsevol lloc. que els “marquetinians” fins i tot diuen que la marca ho és tot. la imatge de marca és fonamental.

Darrere d’aquesta iniciativa també hi ha el Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Londres 2012 i diversos ajuntaments britànics. Figura 7_Espectadors mirant les projeccions del 25è aniversari de Channel 4 Un altre exemple interessant. dins unes cabines. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 18 1 . És a dir. des d’on opinaven sobre Channel 4 i els mitjans de comunicació en general. Les pantalles ofereixen continguts de la BBC on s’inclouen esdeveniments de gran interès com poden ser partits del Mundial de Futbol de Sudàfrica o concerts de la Royal Opera House. com a campanya de màrqueting. que la BBC ofereix un servei als ciutadans i a la vegada reforça la seva imatge de marca. Què es va aconseguir amb aquesta iniciativa? Un ressò enorme del 25è aniversari del canal i un feedback directe de l’audiència per poder millorar la imatge de marca de Channel 4. són les pantalles gegants que la BBC està instal·lant arreu del Regne Unit.s’alternaven amb missatges gravats pels espectadors allà mateix.

Àsia. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 19 1 .4.Figura 8_Pantalla de la BBC retransmetent un concert Però també es poden buscar fórmules més senzilles. Pensant en productes de la CCMA. 3. per exemple. Per tenir una visió global de com està sent aquest salt cap a l’out of home. REFERENTS: BROADCASTERS QUE JA SÓN A LES PANTALLES EXTERIORS La realitat actual és que els broadcasters ja han sortit de la sala d’estar i s’han instal·lat a les pantalles exteriors. les pantalles exteriors no només són un mitjà per oferir continguts. Així els nens estaran distrets mentre els pares poden descobrir aquest canal infantil i a la vegada estar informats amb les notícies més destacades del dia. els següents apartats se centren en les iniciatives i les estratègies que estan portant a terme els broadcasters de diferents parts del món: els Estats Units. Europa i Espanya. a les sales d’espera de pediatria d’un hospital es pot combinar l’emissió del Club Super3 amb titulars del canal 3/24. En definitiva. també són una bona plataforma per donar suport a campanyes de màrqueting que ajudin a projectar la marca dels broadcasters.

5 milions de dòlars per la compra de Sign Storey. CBS Outernet es va crear després de pagar 71. El 2006 l’NBC Universal va preguntar als seus anunciants si volien estar presents a les pantalles ubicades a l’exterior. els passatgers d’Amercian Airlines van ser els primers a veure un capítol de Shark.4. Què van respondre? Unànimement: Sí! Dos anys més tard es fundava la divisió NBC Everywhere. L’aposta és tan seriosa que. Va ser la primera vegada que una estrena de la CBS arribava abans a una pantalla exterior que no pas a la televisió de les llars americanes.1. tres de les principals empreses de comunicació del món (CBS. gasolineres o fins i tot a creuers de Royal Caribbean o als avions d’American Airlines.//////////////// 3. Ara. supermercats. el DOOH també és un bon reclam per aconseguir més publicitat. taxis. escoles. ESTATS UNITS Als Estats Units. Figura 9_Contingut de la CBS en la pantalla d’un taxi de Nova York Però la CBS no està sola en la seva aventura cap a l’exterior. aquesta filial de la CBS distribueix la seva programació i també anuncis a centres comercials. per exemple. la famosa sèrie d’advocats protagonitzada per James Woods. ABC i NBC) tenen la seva pròpia divisió d’out of home. gimnasos. una destacada companyia de DOOH nord-americana. Actualment la divisió outdoor de l’NBC distribueix continguts de la cadena als avions de United Airlines així com a cinemes i teatres dels Estats Units perquè la gent es distregui abans que comencin les Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 20 2 . I és que a més de promoure els seus programes.

Aquest servei dels aeroports l’anomenen CNN Airport Network. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 21 2 . és a dir. una companyia especialitzada a proveir xarxes de digital out of home. distribueix els seus continguts a pantalles de Times Square i també a les sales d’espera dels aeroports de Boston. que.pel·lícules o els espectacles. Aquest model també és el cas de la CNN. Dies després el capítol s’emetia per televisió. ABC.000 restaurants nord-americans. Figura 10_Imatge promocional de l’emissió del capítol especial de “Community” a restaurants Pel que fa a l’altra gran major nord-americana. Una de les seves accions més recents ha estat avançar l’emissió d’un capítol de la comèdia Community a les pantalles de més de 1. Filadèlfia. Aquesta és l’estratègia més habitual. Denver. Saint Louis i Nashville. que els broadcasters arribin a acords amb tercers perquè distribueixin la seva programació i s’encarreguin de la infraestructura tecnològica per poder arribar a qualsevol lloc. Detroit. que ofereix els seus continguts a través de l’empresa tecnològica Microspace Communication. Aquesta iniciativa va ser possible gràcies a l’acord de col·laboració que van signar amb Indoor Direct. també ha creat una filial amb el nom d’ABC In Store. a través de Clearer Channel Outdoor.

000 pantalles instal·lades a 35. Aquesta xifra Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 22 2 .Figura 11_Pantalles de Clearer Channel emetent informació de la CNN als aeroports //////////////// 3. que opera una de les xarxes més importants de DOOH del món. els broadcasters orientals també s’estan posicionant en els aeroports. ÀSIA Fent un salt en el mapa i focalitzant l’atenció cap a Àsia.2. Un dels exemples més significatius és el de la televisió pública de la Xina. CCTV també té la seva filial outdoor —CCTV Mobile— a través de la qual a finals del 2009 controlava més de 60. en definitiva. a qualsevol lloc on puguin incrementar l’audiència.4.000 autobusos de les principals ciutats xineses. Quina és l’audiència potencial d’aquesta xarxa? 90 milions de passatgers diaris. CCTV. en els vehicles públics o privats i.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 23 2 . Ha signat un conveni amb Aviació Civil de Singapur (CAAS). Pepsi. els passatgers poden descobrir la història dels esports més tradicionals de la Xina mentre esperen que surtin els seus vols. Kentucky Fried Chicken. Entre les estratègies de futur de la CCTV es troba la d’atraure anunciants del sector turístic europeu —els xinesos són uns apassionats del vell continent— i expandir-se cap a aeroports i restaurants de menjar ràpid. McDonald’s. l’empresa de telecomunicacions Star Hub i Samsung Asia per portar l’HD a l’aeroport de Changi (Singapur).és un caramel molt dolç i empreses com Coca-cola. per exemple. China Telecom o Bank of China ja emeten anuncis a través d’aquestes pantalles en moviment dels autobusos. Figura 12_Interior d’un autobús xinès amb pantalles de televisió El cas de National Geographic Asia també és un bon exemple. A la zona de sortides de la terminal 2 s’han instal·lat pantalles d’alta definició que ofereixen reportatges de National Geographic i també displays tàctils on.

també està pensant en noves fórmules per poder arribar a una audiència que passa molt temps fora de casa. una de les principals agències especialitzades en publicitat exterior d’Europa. però el que és una realitat és que la CNBC ja està present a hotels. El mitjà de comunicació àrab. un dels països dels Emirats Àrabs que es troba en ple creixement econòmic. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 24 2 . Això només és una iniciativa que encara es troba en fase experimental. han fet una prova pilot amb pantalles situades en els vehicles privats de Jakarta (Indonèsia). En la seva estratègia d’expansió cap als espais exteriors. vestíbuls d’oficines. Aquesta divisió l’operen de manera conjunta amb JDC Decaux. centres comercials i també ha signat una col·laboració amb Singapore Airlines per oferir part de la seva programació als avions de la companyia asiàtica. Q Media també aposta fort pel digital out of home. propietari de canals de televisió com Al-Jazeera. la filial de l’NBC a la zona. una ciutat molt congestionada pel trànsit. emissores de ràdio i premsa escrita. A Qatar. també té la seva divisió outdoor.Figura 13_Pantalles d’alta definició a l’aeroport de Changi (Singapur) CNBC Àsia.

En un període de proves que durarà un any —fins al novembre del 2010—. té un conveni amb Doohstuff. com passa als Estats Units. l’empresa dels Països Baixos podrà oferir continguts de la BBC Motion Gallery. una empresa especialitzada a oferir informació i serveis als usuaris del transport públic del Regne Unit. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 25 2 . A diferents estacions d’autobusos del comtat d’Essex. el model que segueixen és el d’arribar a acords amb tercers per poder distribuir els seus continguts cap a qualsevol pantalla de l’exterior. veure notícies de la BBC o consultar la previsió meteorològica. Què busca la BBC amb aquesta col·laboració? Comprovar com poden traslladar amb eficàcia els seus continguts a les xarxes de DOOH. EUROPA Els broadcasters del vell continent també busquen el seu espai fora de les llars amb l’objectiu d’intentar trobar noves oportunitats de negoci. La BBC. imprimir-se mapes locals. el banc d’imatges de la corporació pública britànica. per exemple.4.//////////////// 3. una llibreria en línia holandesa que proveeix continguts a plataformes de DOOH d’arreu del món.3. Un altre dels acords de la BBC per promoure els seus continguts més enllà de la sala d’estar és amb Kizoom. Kizoom ha instal·lat unes pantalles tàctils on els usuaris poden planificar el seu viatge. Però en comptes de crear filials que s’especialitzin en el digital out of home.

perquè pantalles ubicades a 17 de les principals estacions de tren del país alternin publicitat amb notícies de Sky News. per les quals setmanalment passen més de 3 milions de persones. Les pantalles. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 26 2 . Sky Media també ha signat una col·laboració amb l’empresa de digital out of home City Gateway Media.Figura 14_Una usuària interactuant amb una pantalla de Kizoom Sense marxar del Regne Unit. emeten 30 segons de notícies cada quatre minuts.

el canal de notícies alemany propietat del grup RTL. Stuttgart. oficines del Postbank (mitjançant la tecnologia de Deustche Telekom). entre d’altres. Colònia o Nuremberg. què més s’està fent a Europa? Doncs la indústria del DOOH s’està sacsejant amb interès a Alemanya. s’està posicionant amb força oferint els seus continguts en aeroports de Berlín. metros i trens. en sales d’espera d’hospitals o fins i tot en punts de venda de Mercedes-Benz (amb una solució tecnològica de la companyia francesa Dotflux).Figura 15_Pantalla gegant de City Gateway Media Deixant la Gran Bretanya. Per exemple. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 27 2 . n-TV. També s’estan distribuint continguts d’n-TV en autobusos.

El motiu? Els fan pagar un cànon de 100 euros l’any per cada pantalla que està instal·lada en un espai públic.Figura 16_Pantalles en un punt de venda de Mercedes-Benz i en el metro de Berlín Pel que fa a Itàlia. el sector està ressonant amb menys polèmica però els broadcasters també busquen noves fórmules per arribar a l’audiència més enllà de la sala d’estar. A França. la companyia de ràdio i televisió pública. Els operadors volen emprendre una batalla legal contra aquesta mesura del govern de Berlusconi. Per exemple. també ha posat l’ull en l’emergent indústria del DOOH però ho ha fet d’una manera que no ha agradat gens als operadors dels serveis de digital signage. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 28 2 . France Télévisions —el grup audiovisual públic de l’estat francès—ofereix en 3D partits del Torneig 6 Nacions de Rugbi a 30 cinemes del país. la RAI.

Figura 17_Pantalla on es combina el canal 3/24 amb informació d’un hospital 2 Per a més informació et pots descarregar l’informe. També a les estacions d’autobusos de Girona i Olot s’han instal·lat displays de LED que ofereixen titulars de notícies del 3cat24. De totes maneres. Més recentment.salle. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 29 2 . probablement.url. la CCMA també ha signat acords amb diferents hospitals catalans perquè a les sales d’espera hi hagi pantalles que combinin l’emissió del canal 3/24 o el Club Super3 amb informació pròpia de cada centre de salut. això explica per què els broadcasters espanyols encara no han fet gaires accions per portar els seus continguts a les pantalles exteriors. “Digital Signage a Espanya: Situació i prospectiva” (http://www. sí que hi ha alguna iniciativa interessant. ESPANYA La indústria de digital out of home a Espanya2 es troba en una fase embrionària i.edu/portal/parc/descarregar?event=9).4. Telecinco va ser una de les pioneres a l’estat espanyol a orientar la seva estratègia de creixement també cap a les pantalles exteriors. elaborat per La Salle Technova Barcelona. des de mitjans del 2010. D’altra banda.//////////////// 3. la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ofereix continguts de TV3 i Catalunya Ràdio en els Ferrocarrils Catalans i en totes les línies del Trambaix.4. Va ser en el 2002 quan van signar un acord amb el Grupo Dragados per subministrar continguts a les pantalles situades a l’aeroport de Barajas.

En definitiva. A banda de portar el futbol als cinemes. també destaca una iniciativa de Mediapro. Figura 18_Pantalles dobles oferint publicitat i programació de Gol TV Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 30 3 . Gràcies a un acord amb l’empresa DS Digital Screen. obtenir més beneficis per publicitat i a la vegada pot portar més clients als centres comercials. el perfil de l’espectador i els continguts que són més atractius. una iniciativa que és molt beneficiosa per incrementar l’audiència del canal. A més a més.I més enllà dels projectes de la CCMA. la productora ofereix el seu canal temàtic de futbol a centres comercials d’arreu del país. s’ha creat un circuit de DOOH amb pantalles dobles que ofereixen la programació de Gol TV i també publicitat. s’ha implementat un mesurador d’audiència desenvolupat per Trumedia que permet detectar les hores de més afluència davant les pantalles.

És a dir. hi ha dues variables que s’han de tenir en compte a l’hora de dissenyar els continguts i les estratègies de Variable 1: Pantalles indoor (interior) o outdoor (exterior)? Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 31 3 .4/ //////////////// 4. NOUS ESPAIS: EL CONTEXT DE PERCEPCIÓ Qualsevol pantalla exterior està ubicada en un entorn físic concret.1. determina com i qui mira les pantalles.1.1. Aquest espai és un factor clau perquè acaba condicionant la forma de consum i el tipus d’audiència. L’ENTORN FÍSIC màrqueting per a les pantalles exteriors:   Variable 2: Què està fent l’audiència? QUÈ HEM DE TENIR EN COMPTE? 4. En aquest sentit.

en el seu llibre Unleashing the power of Digital Signage3. parla de tres punts:  Punts de trànsit: zones de pas on la gent es troba en moviment. Keith. terminals d’aeroports. Unleashing the power of Digital Signage – Content Strategies for the 5th Screen. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 32 3 .. passa per davant de les pantalles només durant uns segons..Figura 19_Esquema amb les dues variables que cal tenir en compte per dissenyar uns bons contingut. cridar l’atenció perquè es fixin en les pantalles. Keith Kelsen. un dels referents de l’emergent indústria del digital out of home. Per exemple. si es troben a l’exterior aquest control es perd. cal tenir clara aquesta variable perquè condicionarà el tipus de display i el tipus d’interacció que busquem amb la nostra audiència. Focal Press. 3 KELSEN. 2010. Aquestes pantalles es troben dins d’un lloc o són en un espai a l’aire lliure? Si són a l’interior es pot controlar l’entorn lumínic i acústic. La segona variable té a veure amb l’activitat que fan les persones quan es troben davant les pantalles. Per tant. La primera variable és molt bàsica però essencial. Font: Pròpia. Com que el públic és poc captiu. en aquest cas l’estratègia comunicativa ha de ser l’impacte. metros. en canvi. estacions de trens.

com que tenim un públic captiu. vagons de metro.Figura 20_Pantalla gegant instal·lada en una de les terminals de l’aeroport de Singapur i pantalles lluminoses a Shibuya (Tòquio)  Punts d’espera: espais on les persones es veuen obligades a estar durant un temps determinat.. Aquí. amb el guió. Per exemple. sales d’espera d’hospitals. es pot jugar més amb el contingut.. parades d’autobusos. es pot construir una narrativa perquè tenim una audiència que ens mira durant una estona. taxis. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 33 3 . ascensors.

centres comercials.Figura 21_Pantalla a l’andana d’un metro i un jove interactuant amb una pantalla tàctil de grans dimensions en una parada d’autobusos  Punts de venda: Qualsevol lloc on la gent pugui comprar alguna cosa. mercats. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 34 3 . és a dir. En aquests espais l’impacte comunicatiu pot ser el desencadenant de la decisió de compra.. botigues..

EL TEMPS El temps és un altre condicionant que influeix en la manera com es mostraran els continguts en un servei de digital out of home. en un punt d’espera com són les andanes dels Ferrocarrils Catalans.Figura 22_Interior d’una botiga de perfums i façana d’un centre d’estètica //////////////// 4. Quanta estona ha d’aparèixer el missatge en pantalla? Amb quina freqüència s’ha de canviar la informació? Tot això depèn de l’estona que el públic potencial passi davant les pantalles.1. és fonamental conèixer aquesta dada perquè els continguts s’hauran d’adaptar al temps d’exposició que els espectadors passen davant les pantalles. Per exemple. És per això que Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 35 3 . Per tant.5 minuts esperant que arribi el tren. els usuaris passen una mitjana de 7.2.

Com més llarg sigui el temps d’espera. que la vinculació entre el temps d’espera i el loop de la programació ha de ser directament proporcional.5 minuts no funciona perquè seria massa repetitiva per a la majoria d’usuaris i els acabaria avorrint. una programació de 7. i al revés. En els vagons l’actualització de la graella hauria de ser com a mínim cada 20 minuts. És a dir. el contingut de les pantalles es pot actualitzar un cop al mes perquè els clients no hi van Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 36 3 . dins els trens es passa a una mitjana de 20 minuts.5 minuts a l’andana i 20 minuts al tren Però a més del temps d’espera. més llarga haurà de ser la programació. En canvi. cal tenir en compte el nombre de vegades que es visita el lloc. En aquest cas. Figura 23_Els usuaris dels FCC passen una mitjana de 7. En un punt de venda. com pot ser una botiga de llibres i DVDs.actualment aquestes pantalles dels Ferrocarrils emeten una programació —amb continguts de TV3— que es repeteix cada 7.5 minuts.

cada dia. Tot el contrari passa amb les pantalles instal·lades en els transports públics col·lectius. La majoria d’usuaris els utilitzen diverses vegades al dia. Per tant, la graella no només s’hauria de canviar diàriament, sinó que també seria recomanable que es modifiqués en funció de l’hora. Per exemple, al matí es podrien oferir notícies i la informació del trànsit; al migdia receptes de cuina i qui serà el convidat estrella del programa “Divendres”; i a la tarda-vespre la previsió meteorològica de l’endemà i promocions dels programes de TV3 que s’emetran en prime time aquella mateixa nit. En definitiva, perquè un servei de DOOH sigui efectiu, cal tenir molt en compte el temps que els espectadors tindran per mirar les pantalles, la freqüència en què passaran per davant i també l’hora del dia. Són aquests tres factors relacionats amb el temps, els que determinaran com s’han de mostrar els continguts i quan s’han d’actualitzar.

//////////////// 4.1.3. LES PANTALLES I ALTRES DISPLAYS
El context de percepció també afecta en la decisió de triar un tipus de pantalla o una altra per emetre els continguts. Les pantalles de LCD i les de plasma són les que més s’utilitzen en els sistemes de digital out of home. Com a regla general, els experts sostenen que els monitors d’LCD, de cristall líquid, funcionen millor en les següents situacions:    En àrees amb molta llum. Per oferir contingut estàtic. Si es necessiten monitors inferiors a 20 o 30 polzades.

En canvi, recomanen fer servir pantalles de plasma en aquests casos:     En llocs amb poca llum. Per emetre continguts amb molt moviment. Necessitat de pantalles de grans dimensions. En espais amb diferents angles de visió per mirar les pantalles.

Per tant, abans de decantar-se per una pantalla d’LCD o una de plasma cal tenir clar com serà l’espai on estaran instal·lades i també quin tipus de contingut s’emetrà.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

37

3

//////////////// 4.1.3.1. ÀUDIO O NO ÀUDIO?
L’àudio pot ser una part del contingut de les xarxes de digital out of home que, si es fa servir de forma adequada, millora l’experiència de visualització de les pantalles. No obstant, cal anar amb compte perquè també pot ser contraproduent si s’usa en llocs no adients com poden ser zones de pas amb molt moviment de gent o, en definitiva, en qualsevol espai on pugui molestar. Per exemple, no és habitual que les pantalles dels vagons de metro o dels autobusos portin àudio. Seria massa intrusiu per als usuaris, que han pagat per un servei i potser no estan interessats en el que se’ls ofereix a través de les pantalles. En aquests espais, les imatges han de ser molt visuals i s’han d’entendre per si soles, sense la necessitat de l’àudio. Si no és així, és preferible que es posin subtítols abans que so ambient. Una altra bona solució és oferir l’àudio a través d’una freqüència de ràdio perquè els usuaris puguin escoltar-ho des dels seus dispositius. A les grans superfícies on el so de les pantalles hagi de conviure amb massa competidors (soroll de trànsit, avisos d’arribades i de sortides d’avions, de trens, d’autobusos, etc.) tampoc és adequat que les pantalles ofereixin àudio. Els missatges dels sistemes de DOOH no s’entendrien i encara es generaria més contaminació acústica.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

38

3

Figura 24_Les pantalles dels transports públics col·lectius no porten àudio perquè molestaria els usuaris

En canvi, l’àudio sí que funciona en espais més tranquils i relaxats com poden ser les àrees d’espera d’hospitals o per exemple dels aeroports. En aquests casos, fins i tot, és necessari per poder oferir un millor servei a les persones que miren les pantalles. Finalment, en els punts de venda l’àudio també té força importància, ja que forma part del missatge que es vol comunicar als clients perquè aquests acabin comprant. Però, per reduir l’impacte acústic, es poden utilitzar solucions tecnològiques que fan que l’àudio només se senti quan s’està a prop de les pantalles.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

39

3

ja que aquest condiciona la manera de presentar la informació a les pantalles. És aquí on el públic potencial té més temps per mirar les pantalles i pot focalitzar l’atenció en aquella informació que més li interessi. de nou. com poden ser els ascensors d’una empresa. com que la fragmentació permet que el contingut sigui més dinàmic i Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 40 4 . També és una bona opció pera les pantalles que es troben en zones per on es passa diverses vegades al dia. En aquest cas. tenir en compte el context de percepció.3.Figura 25_A les sales d’espera i als punts de venda l’àudio sí que funciona per oferir un millor servei //////////////// 4.1.2. DIVIDIR O NO DIVIDIR LA PANTALLA? Quan funciona el format en “L”? Quan no funciona? Per respondre a aquestes dues preguntes cal. Fragmentar la pantalla en diferents àrees o zones de contingut és un bon recurs per als serveis de DOOH ubicats en punts d’espera.

Per tant. els treballadors poden fixar-se en una zona diferent d’informació cada vegada que utilitzin l’ascensor. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 41 4 . els que es vulguin destacar més. els especialistes de les xarxes de DOOH consideren que l’espai més important és el de l’esquerra. El motiu és que els espectadors tendeixen a mirar les pantalles d’esquerra a dreta. Figura 26_Pantalla d’un autobús amb múltiples zones de contingut Si es divideix la pantalla en zones de contingut. un costum heretat de la lectura textual.variat. és recomanable que els continguts que es vulguin prioritzar. es mostrin a la part esquerra de la pantalla.

amb pocs segons. l’espai on estan instal·lades les pantalles. Perquè no és el mateix un servei de DOOH ubicat als passadissos del metro (punt de trànsit) que a les zones d’embarcament dels aeroports (punt d’espera) o en un centre comercial (punt de venta). Per tant. 4. En aquests entorns. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 42 4 . es troba a la part esquerra D’altra banda.Figura 27_Pantalla de The Wall Street Journal. aquí la multiplicitat d’informació pot crear massa confusió.1. ADEQUACIÓ DEL MODEL DE CONTINGUT AL CONTEXT DE PERCEPCIÓ Com s’ha comentat a l’apartat anterior. la convivència de diferents continguts en una única pantalla no és una bona opció per a les zones de pas. Cada un d’aquests llocs té un context de percepció diferent que condiciona la manera de presentar els continguts.2. el temps d’exposició del públic davant les pantalles i finalment el tipus de display. on el temps d’exposició davant la pantalla és limitat. és preferible que en els entorns de pas només hi hagi un punt d’atenció.2. les notícies del diari. on la informació principal. el missatge s’ha d’entendre de forma immediata. és a dir. un missatge únic que ocupi tota la pantalla. Per evitar-ho. NOUS CONTINGUTS: ELS MODELS DE CONTINGUTS //////////////// 4. a l’hora de dissenyar els continguts que apareixeran en un xarxa de DOOH s’ha de tenir molt en compte el context de percepció.

els continguts de les estacions de metro seran més dinàmics. Figura 28_Comparativa entre una pantalla ubicada a la sala d’espera d’un aeroport i una pantalla situada als passadissos d’una estació de metro Sigui quin sigui l’entorn. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 43 4 .Per exemple. Així doncs. és fonamental dissenyar continguts que s’adeqüin al context de percepció. més repetitius i amb menys dades. Per això. més breus. sinó que el seu repte és captar l’atenció del públic i mantenir-lo atent. mentre que a les àrees d’espera dels aeroports s’emetran peces més llargues. menys repetitives i amb diferent tipus d’informació a la vegada. En canvi. els passadissos de les estacions de metro són zones de pas i els usuaris difícilment s’aturaran per visionar amb calma les pantalles. els continguts no només han d’ocupar les pantalles exteriors. a les zones d’espera dels aeroports els passatgers sí que estaran més predisposats i tindran més temps per mirar les pantalles.

on hi ha col·lectius molt divergents.//////////////// 4. I què es pot fer per enganxar l’audiència? Doncs s’ha oferir un tipus d’informació que sigui del seu interès. És cert. Això es tradueix en el fet que els continguts més utilitzats en les pantalles exteriors siguin els següents:          Informació meteorològica Notícies d’actualitat Resultats esportius Incidències de trànsit Índex de la borsa Jocs interactius Receptes de cuina Tràilers de pel·lícules Recomanacions (actes d’agenda. turisme.. Són aquestes temàtiques les que funcionen millor per atraure l’atenció de les persones..2. els dominis temàtics de més interès general són l’entreteniment. TEMÀTIQUES MÉS FREQÜENTS Els continguts de les pantalles de DOOH han d’enganxar l’audiència. Segons els experts de la indústria del digital out of home.2.) Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 44 4 . que sigui rellevant. A priori això pot semblar força complicat perquè ens trobem en una societat que està molt fragmentada. però encara hi ha temes que tenen un interès majoritari. l’actualitat i la informació de servei.

Figura X_Pantalla de ProDIGIQ Airport TV que combina informació de vols amb previsió meteorològica. amb titulars de notícies. en taxis de Nova York. informació esportiva de l’ESPN i previsió meteorològica d’Accuweather Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 45 4 . resultats de la borsa i publicitats Figura X_Pantalla tàctil de Verifone.

2. es preparen anuncis específics per a les botigues que venen el material. Mercè Sampietro podria dirigir-se als usuaris del tramvia o el metro perquè no s’ho perdin.//////////////// 4. un jugador carismàtic com Gerard Piqué podria convocar els espectadors mitjançant les pantalles exteriors perquè ajudin l’equip a obtenir la victòria mirant TV3. Com es pot fer? Amb informació que sigui exclusiva. és a dir. Figura 29_ Mercè Sampietro pot dirigir-se als usuaris del tramvia perquè no es perdin l’últim capítol de la temporada de “La Riera” Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 46 4 . amb protagonistes d’esdeveniments especials. que es dirigeixi únicament a les persones que es troben en aquell espai determinat. Per promocionar l’últim capítol de la temporada de La Riera. fins i tot. Així. NBC Everywhere té clar l’èxit d’aquest tipus d’estratègia i utilitza les estrelles dels seus programes per promocionar els productes de la cadena directament en els punts de venda. els clients es poden trobar. Per exemple. Des de la CCMA també es poden emprendre iniciatives similars amb actors de sèries o.3. que —a través de les pantalles de DOOH— els informa que ja poden comprar la temporada completa i que ho poden fer allà mateix. EXCLUSIVITAT Una bona estratègia per captar l’atenció de l’audiència és que els continguts que s’ofereixen a través d’una pantalla exterior la faci sentir especial. O en el cas d’un partit de futbol entre el Barça i el Madrid. per exemple. quan surt en DVD l’última temporada d’una de les sèries de l’NBC. amb un dels protagonistes de la sèrie.

continguts de proximitat. L’exclusivitat. //////////////// 4. Tot això també pot reforçar la sensació d’exclusivitat. entre d’altres. INFORMACIÓ LOCAL Un dels grans avantatge de les xarxes de DOOH és que els missatges es poden dirigir a un públic específic que es troba en un espai concret. A més d’oferir notícies esportives.2. és una bona fórmula per aconseguir-ho.4. Resumint. consells de salut i entreteniment. Milwaukee. informació del temps. guanyar premis o inclús comprar productes de la botiga de TV3 beneficiant-se d’algun descompte especial. És a dir. també es poden explorar les possibilitats interactives amb el mòbil. Chicago. també emeten notícies locals que varien en funció de cada localitat. coneixem el públic potencial i també el lloc on es troba. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 47 4 . el fet de crear continguts pensats directament per a les persones que passaran per davant del servei de DOOH. es tracta de donar motius a l’audiència perquè mirin les pantalles i s’hi quedin enganxats. És per això que els especialistes també diuen que una bona forma per captar l’atenció de l’audiència és oferir informació local. una empresa americana que opera xarxes de digital out of home al transport públic de ciutats com Los Angeles. Aquesta recomanació la segueixen a Transit TV. perquè qui estigui davant de les pantalles exteriors pugui descarregar-se continguts extres.Però a banda de promocions amb personatges famosos. Orlando o San Diego.

són temes que possiblement coneixen i que els afecten directament. sobretot gràcies al fet que els missatges es poden dirigir a pantalles específiques de forma immediata. les notícies es podrien adequar en funció de cada línia. En canvi. Sant Feliu.5. Durant els atemptats de l’11 de setembre a Nova York. a la zona del Baix Llobregat es podrien emetre notícies de l’Hospitalet. //////////////// 4. La informació d’àmbit més local és una bona fórmula per captar aquest interès ja que aborda temes propers als ciutadans. És a dir. GESTIÓ DE L’EMERGÈNCIA Més enllà dels continguts. Per exemple. Cornellà.Figura 30_Pantalla de Transit TV amb un mapa de Los Angeles Si es focalitza l’atenció en les possibilitats de la CCMA. les pantalles gegants de Times Square es van utilitzar per informar els ciutadans de quina era la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 48 4 . a la línia del Besòs es prioritzarien les notícies de Badalona i Santa Adrià. Esplugues o Sant Joan Despí.2. és a dir. Es tracta d’emetre continguts que interessin a l’audiència. en comptes d’emetre el canal 3/24 durant qualsevol trajecte. també es podria seguir amb aquest model d’oferir continguts per proximitat. en el tramvia. les xarxes de digital out of home també són un bon mitjà per gestionar situacions de seguretat i emergència.

Figura 32_Pantalla de Clear Channel informant sobre la desaparició d’un jove Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 49 4 .situació i de com havien d’actuar. les pantalles exteriors van servir per comunicar a la població que no es dirigís cap a aquella zona. Més recentment. Figura 31_Pantalla de Times Square informant sobre els atemptats de l’11-S L’FBI també fa servir el potencial del DOOH per a temes de seguretat. en l’atemptat fallit amb un cotxe bomba a Broadway. Tenen un acord amb Clearer Channel que els permet utilitzar les seves pantalles exteriors quan necessiten l’ajuda dels ciutadans per localitzar fugitius o persones desaparegudes.

a Nova York. l’emissió es canvia immediatament i els usuaris poden saber que hi ha un problema a la línia abans de comprar el bitllet.4 Figura 33_Pantalla ubicada en una de les andanes del metro de Vancouver En definitiva. A les andanes i també a l’entrada de les estacions s’han instal·lat pantalles LCD de 57” i 40” que emeten informació dels horaris dels trens. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 50 5 . ofereixen consells i també entreteniment. Un dels millors referents és iMedia T Digital i la solució que han implantat al metro de Vancouver. QUÈ MIRA I QUANTA ESTONA? L’èxit o fracàs de qualsevol producte ve determinat pel nombre de persones que el consumeixen. Aquesta xarxa va ser una de les premiades durant la celebració dels DIGI Awards 2009. En el moment que es produeix una incidència. NOVES MESURES: QUI ENS MIRA. les xarxes de DOOH són un bon mitjà per combinar entreteniment amb informació de servei.3. però també per comunicar avisos de seguretat o emergència. 4 Premis que organitza una de les fires més importants del sector.El transport públic és un altre sector que s’està beneficiant dels avantatges que ofereixen els circuits digitals per poder comunicar avisos d’emergència de forma instantània. 4. Digital Signage Show. D’aquesta afirmació no se n’escapen les xarxes de digital out of home i per això és clau poder mesurar l’audiència que tenen les pantalles exteriors.

Alguns exemples d’aquestes eines de mesura són les que han desenvolupat empreses com TruMedia. l’edat i la raça de les persones Calculen quanta gent i durant quant temps s’han interessat pel contingut Figura 34_Captura del procés d’informació d’un sistema de mesura d’audiència La càmera que captura tota aquesta informació té un angle de visió obert —algunes arriben fins als 125º— i diferents nivells de profunditat de camp. Què fan els sistemes de mesura?    Capturen i analitzen imatges de l’audiència en temps real Reconeixen el sexe. Aquests dos factors permeten mesurar amb exactitud tots els consumidors que estan mirant la pantalla. però la realitat és que la detecció de les cares es basa en un model matemàtic que només identifica el sexe. En el mercat actual ja hi ha diferents solucions tecnològiques que permeten obtenir dades quantitatives per conèixer l’impacte real d’un sistema DOOH sobre el públic. l’edat i la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 51 5 . no només els que es troben més a prop. Tot això pot semblar com un perillós Gran Germà. Quividi o Cognovision.La mesura d’audiències en DOOH és imprescindible per justificar una inversió en aquest mitjà i també per poder gestionar correctament els continguts adaptant-los i perfeccionant-los segons l’actitud o la resposta del públic.

a l’abril del 2010. És a dir. L’informe.raça. Estudis com el de Nielsen tenen un gran valor per al creixement de la indústria DOOH. l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha marcat una sèrie d’obligacions que han de complir els sistemes de mesura d’audiència per garantir la privacitat. titulat Fourth Screen Network Audience Report. A més. no es graven les cares. Ho constata que. va ser possible gràcies a l’acord a què van arribar amb TruMedia. ja que poder disposar de dades reals sobre l’audiència que ens consumeix és bàsic per obtenir un rendiment econòmic i a la vegada per poder oferir un millor servei a la nostra audiència. Nielsen va ser la primera companyia especialitzada en la mesura i l’anàlisi d’audiències que va fer un estudi comparatiu amb dades de digital out of home. la qual cosa fa que no sigui possible reconstruir la identitat de les persones. televisió. Aquestes obligacions es poden resumir en els següents punts:      No format estàndard de PC No manipulable per un codi extern Calibratge local No accés remot Impossible reconstruir la informació personal Sembla que a poc a poc aquests sistemes de mesura s’estan implantant en la indústria del digital out of home. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 52 5 . internet i altres mitjans.

5/         Xarxes socials Continguts generats per l’usuari (UGC) Codis QR Integració + immersió Realitat augmentada Interactivitat 3D Holografia _TENDÈNCIES DE FUTUR No hi ha cap bola de vidre que ens ensenyi com serà la indústria del digital out of home d’aquí a uns anys. Les noves tecnologies estan sacsejant amb força el món de l’audiovisual oferint noves fórmules de consum. ja que sovint ens trobem amb aplicacions hibridades que combinen més d’una tendència. podem tenir unes pistes de cap a on aniran les tendències en un futur més o menys immediat. Aquestes fórmules són les mateixes que estan arribant a les pantalles exteriors. però si fem una ullada al que s’experimenta actualment. En aquest estudi hem recollit les més destacades i les hem ordenat de la següent manera: Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 53 5 . Establir una classificació és complicat.

un local de música i art de Londres. El nombre d’usuaris de serveis com Facebook. també va crear una campanya original utilitzant xarxes socials. Perquè el sistema detectés els missatges. XARXES SOCIALS El fenomen de les xarxes socials està tenint un gran impacte en el panorama audiovisual. Vídeo de la campanya: http://vimeo.5. L’objectiu era que els clients poguessin opinar sobre el centre a través de Foursquare (la xarxa social de recomanació via geolocalització). Els usuaris de Twitter podien participar en una competició de haikus (poemes breus) que es publicaven a les pantalles de l’estació de King’s Cross.1. els poemes s’havien Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 54 5 .com/9944170 Figura 35_Façana de Miracle Mile Shops amb missatges de Twitter publicats a la pantalla gegant  Competició de haikus al metro de Londres King Place. algunes iniciatives interessants:  El millor lloc de Miracle Mile Shops A l’exterior d’aquest centre comercial de Las Vegas es va instal·lar una pantalla gegant de 126 polzades. Això ha fet que els departaments de màrqueting i continguts de les empreses s’hagin fixat en aquests serveis per dissenyar estratègies de promoció i fidelització dels seus productes. i compartir aquestes opinions a través d’una gran pantalla exterior. Tot seguit. Twitter o Tuenti creix dia a dia i connecta persones d’arreu del món. Aquestes campanyes també estan fent el salt a les pantalles exteriors.

Figura 36_Haiku publicat en una pantalla del metro de Londres  Americans. Vídeo de la campanya: http://www. Los Angeles i Chicago. La competició també es podia seguir a través de Facebook.youtube.com/watch?v=HypOO2Tqs2o&feature=player_embed ded Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 55 5 . la Canadian Tourism Comission va instal·lar pantalles gegants interactives a Nova York. En aquestes pantalles es publicaven missatges de Twitter en els quals els usuaris explicaven les grans vacances que havien passat al Canadà. veniu al Canadà! Per motivar que els americans viatgessin al Canadà.d’adreçar a @kingsplace.

Figura 37_Campanya per promocionar el Canadà com a destí turístic utilitzant Twitter  Demi Lovato US Tour Summer 2009 En els concerts de la gira americana de la cantant juvenil Demi Lovato es van instal·lar pantalles gegants on es projectaven imatges i comentaris que els seus fans penjaven a Twitter i Flickr. Vídeo de la campanya: http://www.com/watch?v=jwHVtbM2zJA&feature=player_embed ded Figura 38_Un dels concerts de Demi Lovato amb les pantalles gegants Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 56 5 .youtube.

Un bon exemple és American Eagle Outfitters i la campanya “15 segons de fama”. Qui compri a la botiga que aquesta marca té a Times Square té la possibilitat de fer-se una foto i publicar un missatge de text perquè aparegui a la pantalla gegant que hi ha a l’exterior.com/watch?v=LIcMd7LImjw&feature=related Figura 39_Façana de la botiga d’American Eagle Outfitters a Times Square Una altra iniciativa amb contingut generat per l’usuari es va portar a terme al centre de Londres. més enllà de les xarxes socials.2.youtube. Però.5.0. Vídeo de la campanya: http://www. Coca-cola va preparar un petit espai que simulava el banderí de córner d’un estadi de futbol. el públic deixa de tenir un paper passiu i comença a ser també un generador de contingut. també hi ha campanyes imaginatives que utilitzen material creat pels usuaris per cridar l’atenció i reforçar la imatge de marca. Durant el Mundial de Futbol de Sud-àfrica. Ja s’ha vist en l’apartat anterior que aquesta realitat també ha arribat a les pantalles exteriors aprofitant les xarxes socials. CONTINGUT GENERAT PER L’USUARI (UGC) Amb l’evolució d’internet cap a la web 2. Tothom qui passava per Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 57 5 .

CODIS QR L’ús dels codis QR també està arribant a les pantalles exteriors.youtube. les imatges es projectaven a les pantalles gegants de Piccadilly Circus. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 58 5 . Al cap de pocs segons.3.com/watch?v=4_nGu7jdP9g&feature=player_embedded #at=30 Figura X_Seguidors celebrant gols a l’espai de Coca-cola a Piccadilly Circus 5. i són com codis de barres bidimensionals que necessiten un lector per poder veure la informació que hi ha darrere. Aquesta tecnologia respon a la sigla de Quick Response (“resposta ràpida”). Vídeo de la campanya: http://www. Segons els responsables de la campanya.davant podia gravar-se celebrant un gol. la idea va sorgir després fer un estudi sobre què volen veure els espectadors a les pantalles. La conclusió va ser que la majoria es volen veure a ells mateixos.

Al Japó és on més s’està jugant amb aquests tipus d’iniciatives. Això està obrint noves possibilitats per dissenyar estratègies de contingut i de màrqueting utilitzant aquesta tecnologia. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 59 5 . en un anunci d’una revista o en una pantalla digital gegant. Els codis QR es poden col·locar. El consumidor veu el codi i li crida l’atenció perquè no sap què s’amaga darrere. Al barri de Shibuya. Per descobrir-ho pot fer una fotografia amb el mòbil i ràpidament a la pantalla del seu dispositiu apareixerà el codi desxifrat. a Tòquio.Figura X_Imatge d’un codi QR Els telèfons mòbils ja tenen aplicacions que permeten llegir els codis QR. Un exemple és la campanya de la multinacional tecnològica Transcosmos. a l’embalatge d’un producte. van instal·lar una pantalla de grans dimensions on únicament es veia el nom de l’empresa i un enorme codi QR que amagava una adreça web. per exemple. Normalment aquests codis amaguen promocions especials o vals de descompte.

Figura 40_Imatge de la campanya de Transcosmos amb un codi QR

A Nova York també s’experimenta amb els codis QR. Una iniciativa va ser la campanya “La ciutat a la punta dels teus dits”, on els visitants de Times Square podien capturar diferents codis QR que amagaven les adreces web d’empreses municipals com la NYC Department of Transportation, NY Culture Calendar, NYC Business Express o City of New York Parks and Recreation, entre d’altres. Vídeo de la campanya: http://www.youtube.com/watch?v=wRva8a4QwY&feature=player_embedded#!

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

60

6

Figura 41_Imatge de la campanya “La ciutat a la punta dels teus dits” amb codis QR

5.4. INTEGRACIÓ + IMMERSIÓ
Hi ha campanyes que combinen dues tendències: la integració de la pantalla en un entorn visual concret i la immersió de l’audiència. Amb la integració es busca dissimular les pantalles, amagar-les, fer-les invisibles dins d’un grafisme ben cuidat on es vegi la nostra imatge de marca. D’altra banda, la immersió és una manera de fer que el públic entri a formar part de la campanya, que es converteixi en un jugador d’aquell espai virtual que li ensenyem. Una iniciativa espectacular que mostra com es poden combinar els dos conceptes és una campanya de l’ESPN que van fer per promocionar les retransmissions de futbol americà. Als aparadors de diferents centres comercials de Nova York, Chicago i Boston es van col·locar unes pantalles interactives on els usuaris havien de capturar pilotes de futbol americà. A més d’oferir una experiència immersiva a través d’aquest joc, les pantalles estaven ben integrades als aparadors amb un grafisme que simulava la gespa dels estadis. Vídeo de la campanya: http://www.youtube.com/watch?v=DjFDKZ9qwbo

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

61

6

Figura 42_Un usuari interactuant amb la campanya de l’ESPN

5.5. REALITAT AUGMENTADA
El digital out of home també s’ha fixat en les possibilitats que permet la realitat augmentada per crear campanyes i projectes força innovadors. La realitat augmentada és una tecnologia molt recent que dóna la possibilitat de fusionar una imatge real amb una imatge virtual. La real està gravada amb una càmera, mentre que la virtual es genera a través d’un ordinador. La fusió del món físic i el món virtual acaba produint una imatge mixta. A continuació, uns exemples que mostren com s’aplica aquesta tecnologia a les pantalles exteriors:  Agressions als treballadors de serveis públics A Holanda es va fer una impactant campanya institucional amb realitat augmentada. Per denunciar la inoperància dels ciutadans davant les agressions que pateixen els treballadors d’ambulàncies i altres empleats de l’administració pública, als carrers d’Amsterdam i Rotterdam es van instal·lar unes pantalles

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting

62

6

Això es pot fer a través de realitat augmentada.com/watch?v=cSkdVbiQJYk Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 63 6 . Vídeo de la campanya: http://www. ofereix uns productes o uns altres.com/watch?v=uDTdHG_FytM&feature=player_embed ded Figura 43_Ciutadans mirant l’agressió a la pantalla gegant  Una nova manera de comprar roba Per a les botigues de roba.youtube. La fusió d’aquests dos mons aconseguia crear l’afecte que es buscava.gegants. Entre les múltiples funcionalitats d’aquest dispositiu hi ha la possibilitat d’ampliar la informació dels productes. que la gent es veiés a ella mateixa sense fer res davant d’una situació de violència.youtube. és a dir. en funció del gènere. Vídeo del prototip: http://www. La part real eren els ciutadans que passaven per davant i la part virtual era una recreació d’uns joves agredint l’equip mèdic d’una ambulància. El sistema incorpora unes càmeres que detecten si la persona és un home o una dona i. Intel i Microsoft han desenvolupat un prototip de pantalla interactiva que també té realitat augmentada.

youtube. Vídeo de la campanya: http://www.Figura 44_Dos clients interactuant amb la pantalla per comprar roba  Converteix-te en un Transformer! La realitat augmentada també es va fer servir a Madrid a través d’una campanya per promocionar la segona part de Transformers. La gent es podia situar davant d’una pantalla on es veien convertits en un dels robots de la pel·lícula.com/watch?v=a2eyeY-SQMY Figura 45_Un home davant la pantalla on es veia convertit en un Transformer Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 64 6 .

de la pantalla exterior al mòbil. els espectadors podien Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 65 6 . Figura 46_Una nena japonesa mirant la pantalla amb els motius nadalencs virtuals 5. INTERACTIVITAT Buscar fórmules imaginatives perquè l’audiència pugui interactuar amb les pantalles exteriors és una altra de les tendències que està arribant al DOOH. de displays tàctils o bé amb sistemes que detectin el moviment. INTERACCIÓ VIA MÒBIL Aquest tipus d’interacció pot ser de dues maneres: del dispositiu mòbil a la pantalla exterior. Durant els partits de rugbi que es disputaven en aquest estadi. Un exemple curiós és aquesta iniciativa d’una botiga de Tòquio. o al revés. Nadal a la japonesa Els japonesos també treballen amb la realitat augmentada i les pantalles exteriors.6. Aquesta interacció es pot fer a través del telèfon mòbil. Per Nadal van col·locar una pantalla a l’aparador on qui passava per davant es podia veure a ell mateix amb tot de motius nadalencs al voltant. A. Un exemple per il·lustrar el primer cas (interacció del mòbil a la pantalla exterior) és la iniciativa que es va portar a terme al Millennium Stadium de Gal·les.

dels cartells que dissenya la companyia alemanya Wall AG.votar a través del seu mòbil el millor jugador del matx. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 66 6 . Figura 47_Campanya interactiva del Millennium Stadium per votar el millor jugador del partit D’altra banda també hi ha cartells publicitaris digitals que estan equipats amb Bluetooth i que permeten que els usuaris puguin rebre en els seus dispositius mòbils continguts extres. flyers. Aquest és el cas. Els resultats de les votacions es veien als videomarcadors de l’estadi. per exemple. etc.

Vídeo de la campanya: http://www.Figura 48_Cartell publicitari amb Bluetooth dissenyat per Wall AG B. A les parades d’autobusos de Londres. per exemple. la finalitat és que l’usuari s’entretingui.com/watch?v=CgNcLYP-950 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 67 6 . Amb aquesta iniciativa s’aconseguia captar l’atenció del públic i es reforçava la imatge de marca. Normalment aquestes pantalles ofereixen una interactivitat lúdica. Nokia va fer una campanya amb pantalles tàctils a través de les quals els usuaris podien jugar al famós joc de trobar parelles. s’ho passi bé. INTERACCIÓ TÀCTIL També s’estan fent moltes campanyes utilitzant pantalles tàctils.youtube. és a dir.

també s’estan veient aplicacions on els usuaris han d’interactuar amb els peus. L’empresa xinesa Rich Tech System està apostant fort per aquesta nova manera d’interactuar i ha desenvolupat pantalles que ja s’han instal·lant en estacions de metro i autobusos de les principals ciutats del país asiàtic.Figura 49_Campanya de Nokia amb una pantalla tàctil on s’havien de trobar parelles Però a més de la interacció amb les mans.youtube. La funcionalitat d’aquestes pantalles també és lúdica i aconsegueixen captar l’atenció de tothom qui hi passa per davant.com/watch?v=9eafomx_O8E&NR=1 Figura 50_Usuaris interactuant amb els peus en una pantalla de Rich Tech System Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 68 6 . Vídeo: http://www.

va ser una bona estratègia per crear un impacte comunicatiu. és un tipus d’interacció que es coneix amb el nom de “Free Air Interactivity”. Un bon exemple és la campanya Travelers Insurance a l’aeroport de Minneapolis. Això feia que la gent es fixés en les pantalles i també que s’aturessin a jugar. Vídeo de la campanya: http://www. INTERACCIÓ VIA MÒBIL + DETECCIÓ DE MOVIMENT + INTEGRACIÓ VISUAL Finalment. La indústria del DOOH també treballa amb aquesta tecnologia. INTERACCIÓ A TRAVÉS DEL MOVIMENT Hi ha pantalles que no fa falta tocar-les perquè passin coses. Quan algú passava per davant. també hi ha experiències híbrides que barregen diferents maneres d’interactuar amb les pantalles exteriors. En definitiva.C. Aquestes pantalles tenen un incorporat un software que detecta el moviment i és el que permet que els usuaris puguin interactuar. Un exemple representatiu és la campanya Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 69 6 .youtube. En els passadissos es van col·locar unes pantalles que projectaven el logo de la companyia d’assegurances: un paraigua vermell. el sistema detectava el moviment i aleshores la imatge del paraigua canviava de forma.com/watch?v=17vubzcqJ0E Figura 51_Campanya de Travelers Insurance a l’aeroport de Minneapolis D.

els peixos s’espantaven i fugien ràpidament. Vídeo de la campanya: http://vimeo. Los Angeles. la imatge en 3D ha viscut un creixement espectacular i cada vegada es creen més productes audiovisuals amb aquesta tecnologia per oferir noves experiències de consum. El DOOH també mira cap al món estereoscòpic per seguir experimentant amb campanyes creatives que captin l’atenció del públic. Als carrers de Nova York. Aquestes pantalles estaven integrades en un entorn visual molt cuidat on apareixia el nom de la companyia i s’explicava com es podia interactuar amb l’aquari.7. A través d’un software de detecció de moviment. els peixos reaccionaven com ho fan en el món real. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 70 7 . Però el més curiós i divertit era que la gent podia crear el seu propi peix interactuant amb el mòbil.com/5078983 Figura 52_L’aquari virtual de Carnival ////////////////5. 3D En els últims anys. La forma i el color de l’animal es podia personalitzar fent diferents tons de veu amb el mòbil. És a dir. Primer havien d’enviar uns SMS per descarregar-se una aplicació i al cap d’uns instants apareixia un nou peix a l’aquari. Houston i Baltimore es van instal·lar unes pantalles de grans dimensions que simulaven un aquari virtual. quan algú s’acostava o passava per davant. Dallas.dels creuers Carnival.

Les pantalles estereoscòpiques estaven molt ben integrades dins un grafisme molt vistós que cridava l’atenció de tothom que hi passava per davant.La Twenty Century Fox. A diferents parades d’autobús de la en tres dimensions. sense la necessitat d’ulleres especials. per fer publicitat de l’estrena del documental Expedition Africa. ciutat es van instal·lar pantalles estereoscòpiques que permetien veure. En aquest cas. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 71 7 . per exemple. va recórrer al 3D als carrers de Londres per promocionar l’estrena de la pel·lícula Percy Jackson & The Olympians: The Lighting Thief. el tràiler Figura 53_Parada d’autobús amb el cartell en 3D de “Percy Jackson & The Olympians: The Lighting Thief” Una altra iniciativa que va aplicar el 3D en el medi exterior va ser History Channel a Nova York.

8. En els aparadors d’uns grans magatzems de Nova Zelanda es va projectar la imatge de diferents ballarins que es movien al ritme d’una música molt animada. Al final. Vídeo de la campanya: http://www. Una bona combinació d’impacte i creativitat. Un exemple original és una campanya de Telecom amb ballarins virtuals. cal destacar que l’holografia és una altra tecnologia que desperta l’interès de la indústria del digital out of home. I és que les imatges hologràfiques donen molt de joc per poder explorar la creativitat i aconseguir un impacte visual molt potent. un dels hologrames es convertia en el nou telèfon mòbil que es volia promocionar.Figura 54_Anunci d’“Expedition Africa” amb la pantalla 3D integrada 5. per tancar l’apartat de tendències.youtube.com/watch?v=PENPHdtO-pc Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 72 7 . HOLOGRAFIA I finalment.

Figura 55_Campanya de Telecom amb ballarins virtuals ballant en un aparador Qui també està experimentant amb les possibilitats hologràfiques és Coca-cola.com/watch?v=7I5hQ48T1_k Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 73 7 . Vídeo de la prova pilot: http://www. La marca es dibuixava a través d’hologrames que creaven uns afectes visuals molt vistosos.youtube. Dins l’urna van col·locar una ampolla sense l’etiqueta de Coca-cola. Per continuar innovant a l’hora de promocionar els seus productes. la multinacional americana ha estat fent proves amb una espècie d’urna piramidal que és capaç de projectar imatges virtuals sobre un objecte real.

Figura 56_L’ampolla de Coca-cola amb les projeccions hologràfiques I per acabar. Es tracta de l’AdPod.com/watch?v=sZpJlzZxuGM Figura 57_L’AdPod és un cub on es projecten imatges hologràfiques Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 74 7 . Vídeo del prototip: http://www. Amb un display com aquest s’obren noves vies per fer un tipus de publicitat que aconsegueixi captar l’atenció dels consumidors. una mena de cub que projecta imatges virtuals hologràfiques i també estereoscòpiques.youtube. un altre prototip que permet fer anuncis amb hologrames.

http://www.hottpepper.htm / Broadcasters i pantalles exteriors Sizing up digital signage at NAB. maturing in 2008.pdf http://www. Keith Kelsen. unn. John Merli. Bill Yackey. Defining DOOH.automatedbuildings.digitalscreenmedia.org/the-perspective/view/17191/defining-dooh Digital signage “turned the corner”. DOOH: A reflection of the times. Lyle Bunn. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting _REFERÈNCIES http://ezinearticles. Natalie Aranda.com/?A-Brief-History-of-Digital-Signage&id=494826 http://www.com/news/dec08/articles/bunn/081125035606b 75 7 .6/ / Una mica d’història A brief histoy of digital signage.com/newsletters/industry_news/Article_01_10_0002.

aspx CBS Outernet: Just Sayin’… Ken Goldberg.pdf The rules for outdoor has changed http://www. http://www. Allison Romano. Ritesh Gupta.uk/news/story/23/ Big 3 TV nets follow consumers out of the living room.screens.qmediame.com/article/60438 Television everywhere.commercialalert. http://www.net/DNNArticleMaster/DNNArticleView/tabid/78/s mid/400/ArticleID/2994/reftab/77/Default.aspx?PressReleaseID=2046 IndoorDIRECT to Broadcast NBC’s “Community” on Restaurant Entertainment Network http://www.com/English/Media_Center/Out_Door/Pages/default.com/2010/01/11/china-cctv-opera-ms-de-60-000-pantallas-en- Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 76 7 .cbsoutdoor-alive.com/article/24664 New opportunities in digital signage http://www.televisionbroadcast. http://www.digitalsignageexpo. James Careless.org/news/Archive/2006/07/television-everywhere Digital signage promises simple second revenue stream.com/entertainment-arts/broadcastingindustry/12875748-1. Brian Steinberg.media is the exclusive provider of outdoor advertising in Qatar through our joint venture with JCDecaux http://www.ooh-tv.http://www. http://www.tv/article/11155/Asian_broadcasters_look_beyond_the_hom e.allbusiness.clearchannel.html Clear Channel Spectacolor Brings State-of-the-Art High Definition Billboard to Times Square with Exclusive Content Provided by CNN http://www.html q. http://www.com/digital-signage-blog/cbs-outernet-just-sayin/ Asian broadcasters look beyond the home.000 pantallas en China y atrae a los principales anunciantes en sus canales de digital signage http://es.com/Outdoor/PressRelease.realdigitalmedia.co.tvtechnology.csimagazine.aspx CCTV opera más de 60.com/pdf/features/jul-aug_08/16.

com/archives/5566 BBC Channel 4 installs giant structure equipped with screens http://www.com/archives/27283 France-England Rugby Match to be Shown in 3D in 30 Cinemas http://en.com/2010/02/11/germany-n-tv-feeds-mercedes-benz-servicetv-network/ An Italian Tax On Digital Signage Screens? Giuseppe Adriano.panoramaaudiovisual.dailydooh.com/2010/03/05/france-france-england-rugby-match-to-beshown-in-3d-in-30-cinemas/ Televisión y digital signage: TV3 en el canal FGC.uk/news/230736/BBC-less?DCMP=ILCSEARCH This Is The BBC… Gail Chiasson. http://www. http://www.marketingmagazine. David López. Cotterill. http://www.com/2010/02/12/gol-tv-en-centroscomerciales-y-con-medicion-de-audiencias/ Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 77 7 .dailydooh.com/?p=89 Telecinco y Publiespaña suministrarán contenidos y publicidad al aeropuerto de Barajas http://www.china-y-atrae-a-los-principales-anunciantes-en-sus-canales-de-digital-signage/ Can the BBC get more for less? http://www. London.php?id=19788&prc=432&page=213 Germany: n-tv Feeds Mercedes-Benz Service TV Network http://en.ooh-tv.com/actualidad/medios/telecinco-y-publiespanasuministraran-contenidos-y-publicidad-al-aeropuerto-de-barajas/ Gol TV.marketingdirecto.ooh-tv. http://www.dailydooh.co.com/archives/19821 JCDecaux and Sky News partnership.com/article.blogdooh. en centros comerciales y con medición de audiencias http://www. Adrian J.digitalsignagetoday.

Kelsen. Your guide to digital signage application&business trends today http://www.pdf Moving entertainment: Arbitron evaluation of Transit TV network http://arbitron.digitalscreenmedia.com/news/Jan%2029%202010%20USA%20Today%20D S%20Supplement. Lyle Bunn.pdf Digital display technology: Learning the basics of digital signage http://global. Digital signage in entertainment http://global.com/Documents/CONTENT%20%20$3%20billion%20and%20growing.com/downloads/white_papers/LG_G_Displays%28 RF%29_ToLaunch.mediaroom./ Estratègies de contingut Unleashing the power of digital signage: Content Strategies for the 5th Screen.pdf GlobalShop: Seven strategies for effective digital signage content.com/index. 2010.org/the-perspective/view/11381/globalshop-seven-strategies-for-effective-digital-signage-content Digital out-of-home. http://www. Keith.networldalliance. Burlington (EE.pdf Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 78 7 .com/downloads/white_papers/Keywest%20Techno logy%20-%20WP%20-%20DST_To%20Launch.pdf Content is gaining stride and growing fast. Richard Slawsky.com/downloads/white_papers/DigitalSignageInEnt ertainment_2.networldalliance.networldalliance. http://global.php?s=43&item=271 Effective content for digital out-of-home advertising. James Bickers. http://lylebunn.UU): Elsevier.voxoptima.

http://www. http://www. Vladimir Krylov.digitalsignagecreativo.uk/2/hi/technology/8270934. SkyTrain http://www.html Digital billboards: What a Difference a Year Makes http://www.gov/page2/jan09/billboard_013009.com/2009/01/cmo-puedo-medircorrectamente-la.stm / Mesura de l’audiència Rentabilidad de contenidos y medición de audiencia: necesidad presente en el digital signage. Dominic Cascini.digitalsignagecreativo. David López.com/SlideDetails. http://www.digitalsignageweekly./ Gestió de l’emergència Utilización del outdoor TV en situaciones de emergencia. http://news. http://www.aspx?CatID=32574&ID=4240 4 Bus CCTV could predict assaults.screens.tv/article/11927/FBI_to_show_fugitives_on_Times_Square_ screens.co.ru/es/2007/8.com/?p=83 Nielsen: Fourth Screen Network Audience Report http://en- Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 79 7 .html ¿Cómo puedo medir correctamente la audiencia de mi canal de digital signage? Roi Iglesias.html FBI to show fugitives on Times Square screens http://www.fbi. Roi Iglesias.html British Columbia Rapid Transit Company.bbc.screens.blogdooh.com/2010/04/rentabilidad-de-contenidos-ymedicion.html Wututu y el debate de la medición de audiencias.

digitalsignagecreativo.com/downloads/white_papers/LG_G_Transportatio n%28RF%29f_ToLaunch.marketingmag.pdf / Tendències de futur Webinar reveals key future trends for digital signage.html / Mobilitat Enquesta mobilitat quotidiana de Catalunya 2006 http://www10. Roi Iglesias.com/article/3096/Webinar-reveals-keyfuture-trends-for-digital-signage 10 tendencias del digital signage en España. Lyle Bunn. http://www.jsp?content=20100 708_133115_9396 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 80 8 .clearchannel.com/2009/09/social-media-medicion-deaudiencia-y.aspx Canadian Tourism exploring for tourists on Twitter.nielsen.cat/ptop/binaris/EMQ%202006%20_2__tcm32-40076.retailcustomerexperience. Roi Iglesias.ca/english/news/marketer/article.digitalsignagecreativo.pdf Digital signage in the transportation industry http://global.com/Outdoor/PressRelease.gencat. http://www. medición de audiencia y digital signage para enfocarse al público. Jeromy Lloyd.net/DNNArticleMaster/DNNArticleView/tabid/78/s mid/400/ArticleID/1224/reftab/317/Default.html Clear Channel Outdoor’s Spectacolor Unit Sees Significant Momentum in Vegas: First Integration of Location-Aware Social Media with Digital Out-of-Home http://www.digitalsignageexpo. http://www.aspx?PressReleaseID=2615 Londoners’ Haiku Tweets to Appear on King’s Cross Digital Billboard http://www.html Social Media.networldalliance.com/content/nielsen/en_us/news/news_releases/2010/april/nielsen_f ourth_screen.com/2010/04/10-tendencias-del-digitalsignage-en. http://www.us.

inavateonthenet.gov/html/media/html/news/city_at_your_fingertips. http://www.net/article.com/archives/29313 Japan QR code billboard http://commons. http://www.com/innovate/next/archives/2009/11/american_eagle .LocaModa Set to Deliver Real-Time Social Streams to a Daily Audience of 8 Million http://www.wikimedia.jpg#filehistory The city at your fingertips: QR code moment powered by NYC Media http://nyc. Venessa Wong. Adrian Cotteril.com/2009/10/14/espn-unveils-interactivedigital-signage-game-to-promote-monday-night-football/ Augmented signage guilt-trips Dutch public http://www.htm “Transformers 2”.prweb.japantrends.com/espanol/pressroom/releases/2010/0111. realidad aumentada http://www.com/augmented-reality-christmas-window-at-isetan/ Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 81 8 . http://www.htm American Eagle Outfitters offers 15 secs of fame in Times Square.org/wiki/File:Japan-qr-code-billboard.net/diario/show/47275-la-publi-de-reginaldo-petransformers-2-realidad-aumentada Augmented Reality Christmas Window at Isetan http://www.wirelessdigitalsigns.dailydooh.com/releases/2009/07/prweb2594914.shtml ESPN unveils interactive digital signage game to promote Monday Night Football.html Coca-Cola Say Show Us Your Celebration.intel. Jane Goodwin.aspx?ArticleID=33455 NRF: Intel Revela su Prototipo de Letrero Digital http://www.businessweek.loqueyotediga.

com/2010/02/11/reino-unido-clear-channel-desarrolla-laprimera-campaa-digital-exterior-con-pantallas-3d/ Pearl Media Launches First-to-Market.html Sistema de proyección olográfico de AdPod -3D http://spanish.com/projects/carnival-interactive-aquarium Clear Channel desarrolla la primera campaña digital exterior con pantallas 3D http://es.com/ShowProduct.com/index.greatoutdoornetwork.ooh-tv.v-rich.campaignbrief.digitalsignagetoday. All-Encompassing.com/product-ifm/adpod-3d-holographic-projectionsystem-103335148.Canditv aporta interactividad a las pantallas del Millennium Stadium de Gales http://es.com/2009/11/16/reino-unido-canditv-aporta-interactividad-alas-pantallas-del-millennium-stadium-de-gales/ Nokia engages London Tube riders with interactive sign/game http://www.alibaba.html Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 82 8 .com/article.ooh-tv.php?id=17832&na=1 Interactive floor solution http://www.aspx?ProductId=19#sign Carnival Interactive Aquarium http://toddvanderlin. 3D Storefronts http://www.php?option=com_content&view=art icle&id=1279:pearl-media-launches-first-to-market-all-encompassing-3dstorefronts&catid=913:new-products&Itemid=128 Coke fuelled illusion http://www.com/nz/2010/04/coke-fuelled-illusion.

tramvies.1. trens. les pantalles podrien emetre un anunci promocionant un pack de DVDs de l’FNAC amb alguna de les sèries d’èxit de TV3. els avisos es podrien transmetre únicament en els vehicles afectats. implantant sistemes de geolocalització en entorns de mobilitat._ANNEX/ GEOLOCALITZACIÓ EN ENTORNS DE MOBILITAT A. Gràcies a la geolocalització. per exemple. taxis. en avions. No hi ha dubte que d’aquesta manera l’impacte comunicatiu de la promoció seria més potent. la combinació de geolocalització i xarxes de DOOH en mobilitat també és molt útil per gestionar situacions d’emergència. podem detectar el punt exacte del trajecte en què es troba la nostra audiència i. és a dir. si aquesta tecnologia s’apliqués al tramvia. fins i tot. En cas d’una avaria en alguna línia del metro. Es tracta d’una tecnologia que permet saber la posició geogràfica en tot moment. quan un dels vehicles fos a prop de l’Illa Diagonal. metros. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 83 8 . Però a banda d’oferir continguts en funció de la posició geogràfica. les pantalles dels vagons es podrien aprofitar per comunicar la incidència i per informar els usuaris de com han d’actuar. vaixells o. EL VALOR AFEGIT DE LA GEOLOCALITZACIÓ La geolocalització pot aportar un gran valor afegit a l’hora de dissenyar continguts i estratègies de màrqueting per a les pantalles de DOOH ubicades en entorns de mobilitat. Per exemple. per tant. Això significa que. podem oferir-li continguts i publicitat a partir d’aquesta ubicació. en autobusos. en comptes d’enviar els missatges a tots els metros.

una persona o un vehicle. les dades mostrades seran diferents segons la posició on es troba la pantalla. Quan aquest sistema ens permet determinar la ubicació en qualsevol punt de la Terra. Són aquells sistemes que es basen en infraestructures a l’espai com ara els satèl·lits. per gestionar de forma més eficient la seguretat.2. és necessari complir dos requisits: Cal tenir ubicada espacialment la pantalla Cal que les dades estiguin georeferenciades En cas que la pantalla sigui fixa. l’anomenem sistema de posicionament global. //////////////// A. i que per tant no canviï de posició. Funcionen sobre sistemes de telecomunicacions amb xarxes d’infraestructures sobre la Terra com són la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 84 8 . • Terrestres: són aquells sistemes de posicionament que es basen en infraestructures instal·lades a la Terra. només s’hauria de configurar una vegada amb les coordenades en què es troba. Alguns exemples són el GPS. CONSIDERACIONS TECNOLÒGIQUES La diferència respecte a un servei clàssic de DOOH és que.2. SISTEMES DE POSICIONAMENT Un sistema de posicionament és un conjunt de tecnologies i infraestructures que permeten determinar la ubicació d'un objecte. pel contrari.1. en els serveis personalitzats. Els sistemes de posicionament poden ser dels següents tipus: • Espacials: es coneixen com a GNSS (Global Navigation Satellite System o Sistema de Navegació Global per Satèl·lit). serà necessari utilitzar un sistema de posicionament. o el projecte europeu Galileo. A. la de l’interior d’un tren). l’alternativa russa GLONASS (Global Navigation Satellite System o Sistema de Navegació Global per Satèl·lit). Per poder portar a terme aquest tipus de servei.Així doncs. a la vegada. Si. es tracta d’una pantalla mòbil (per exemple. obre vies noves per poder incrementar els impactes publicitaris i. la geolocalització en les pantalles instal·lades en els entorns de mobilitat.

però permeten obtenir posicions allà on els altres sistemes no arriben. el sistema més adequat és l’inercial. en el cas d’un autobús es pot utilitzar un sistema espacial o terrestre per georeferenciar-lo. Gràcies a aquest canvi en les interfícies. Per exemple. la ràdio o la televisió. giroscopis. ja que la posició pot ser calculada fàcilment sabent quina és la distància recorreguda. hodòmetres. dirigides únicament als experts en la matèria. Aquests sistemes ofereixen la posició relativa al punt d’origen.) per calcular la posició durant el moviment d’un vehicle. “Un SIG és un sistema de bases de dades en què la majoria de dades estan indexades geogràficament i amb les quals es poden realitzar un conjunt de procediments amb l’objectiu de donar resposta a consultes sobre entitats espacials en la base de dades” (Smith et al.telefonia mòbil.2. moltes vegades sustentats per les tècniques de la web 2. Segons el tipus de pantalla mòbil s’haurà d’utilitzar el tipus de sistema més adequat per a les seves característiques. Els SIG han deixat de ser una base de dades. emmagatzemar-les i servir-les amb aquesta característica. • Híbrids: són sistemes de posicionament que combinen els altres tres tipus per oferir un posicionament més complet. No es poden considerar sistemes de posicionament global. encara que aquesta continuï sent el nucli central. //////////////// A. Per fer aquesta feina és molt recomanable l’ús d’un Sistema d’Informació Geogràfica o SIG.2. La descripció que va fer Smith queda curta avui dia. etc. 1987). però per a un tren. els sistemes d'informació geogràfica han arribat a la gran majoria dels Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 85 8 . Alguns exemples són el posicionament de telèfons mòbils sobre GSM-GPRS-UMTS o el sistema de posicionament per ràdio o altres tecnologies sense fil. • Inercials: són sistemes que integren un conjunt de sensors (acceleròmetres. SISTEMES D’INFORMACIÓ GEOGRÀFICA La necessitat de georeferenciar les dades obliga a tenir un sistema que permeti introduir-les..0. per transformar-se en sistemes més sofisticats d'introducció i consum de dades georefenciades amb interfícies d'usuaris molt riques i intuïtives respecte a les antigues i complicades. on els túnels provoquen zones fosques (zones sense cobertura).

A continuació podem veure a través d’un exemple d’implementació d’IDE quins són els elements que el formen. tant d’estructura formal de dades com d’interfície de comunicació (webservices) per a la gestió de dades de forma distribuïda. com poden ser Panoramio.3. L’acompliment d’aquests forma el que s’anomena una “infraestructura de dades espacials” (IDE). Aquest fet ha sigut anomenat la wikificació dels SIG per Daniel Z. Geoviviendas. Sui a l’article The wikification of GIS and its consequences: Or Angelina Jolie’s new tattoo and the future of GIS.2. on podem trobar diverses aplicacions (també anomenades híbrides o mashups) que fan ús d'eines de georeferenciació com Google Maps o Yahoo Maps. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 86 8 .usuaris d'internet. Les IDEs van dirigides a millorar la compartició de dades entre els diferents SIGs i a facilitar-ne el consum per part dels usuaris a través de clients. Figura 58_El famós tatuatge de l’actriu Angelina Jolie amb les coordenades geogràfiques del lloc de naixement dels seus fills. //////////////// A. tant d’escriptori com web. DISTRIBUCIÓ DE LES DADES OGC (Open Geospatial Consortium) proposa una sèrie d’estàndards.

Stefanakis et al. normalment utilitzat per mostrar el mapa base. E. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 87 8 . Com podem observar al diagrama. Hi ha diverses interfícies de comunicació segons el tipus de dades que es vulguin extreure: Accés directe: Crides directes a la base de dades.  SERVIDORS: Element que processarà la crida de l’usuari i retornarà la informació trobada a les bases de dades. on estaran emmagatzemades les dades georeferenciades. mitjançant aquesta l’usuari pot demanar les dades que consideri necessàries i seran retornades en un format estàndard com podria ser GML. WMS (Web Map Service): Dades en format imatge. les capes que formen una IDE són les següents:  BASES DE DADES: Poden ser tant fitxers binaris que contenen informació espacial com bases de dades amb capacitats geogràfiques. Font: Development of a Coastial SDI Using GEOFOSS.Figura 59_ Exemple d’IDE amb software lliure.  INTERFÍCIES: És la capa d’interacció amb els clients.

la implementació de certs elements de l’IDE pot facilitar la gestió de les dades. Aquests elements serien: BBDD per emmagatzemar tots els vídeos WMS per mostrar el mapa base WFS per mostrar els punts o la superfície que correspon a un vídeo CSW per mostrar les metadades dels vídeos Client Web perquè els usuaris puguin veure i afegir vídeos L’alternativa: GeoRSS La publicació de dades en format GeoRSS podria ser una alternativa adient perquè els clients rebin la informació que han de mostrar en cada moment segons la seva posició. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 88 8 . ja que únicament necessitem mostrar vídeos i dades segons la posició. com podria ser la publicació de dades en format GeoRSS. CSW (Catalog Service for the Web): Metadades de la informació continguda a la base de dades. OpenLayers). Tot i això. cal una IDE? En el cas particular dels serveis de DOOH no és necessari crear una IDE per al consum de les dades. com poden ser les dades meteorològiques. WPS (Web Processing Service): Mitjançant aquest servei s’ofereixen càlculs geogràfics sobre la base de dades. En els serveis DOOH. utilitzat per mostrar punts.  APLICACIONS CLIENT: Interfície de visualització de dades per part del client. en cas que es vulgui una gestió remota. WCS (Web Coverage Service): Dades en format imatge d’esdeveniments continus en una zona delimitada.WFS (Web Feature Service): Dades en format vectorial. regions delimitades o camins. i podem trobar solucions molt més acurades per a aquest escenari. n’hi ha tant d’escriptori (Google Earth) com web (Google Maps.

Figura 60_ Representació de possible GeoRSS. Mira les coordenades en què es troba. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 89 8 . Font: Elaboració pròpia En aquest exemple de GeoRSS. 2. el client (pantalla en un tren) rebria un llistat de vídeos (cada icona de “punxó” és un vídeo) dins d’una zona de cobertura (en aquest cas provincial). Demana el GeoRSS on hi ha un llistat de vídeos georefenciats. El funcionament del client seria el següent: 1.

tant de publicació de GeoRSS com de difusió de vídeos. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 90 9 . El servidor local estaria connectat a la xarxa local en què es trobés el client. 5.3. els quals haurien de comptar amb connexions mòbils 3G o LTE. Reprodueix llista. tant de vídeos com GeoRSS. el problema es pot solucionar amb precàrregues de contingut a un servidor local. Per resoldre aquesta incògnita s’ha de saber el tipus de connexió a internet que té el client. EL SERVIDOR DE DADES Un punt clau del sistema és on es troba allotjat el servidor. Un exemple de clients per a aquest sistema són els trens. Per aquest sistema es pot tenir un servidor centralitzat que processi totes les peticions dels clients. tant GeoRSS com vídeos. que podrien precarregar contingut cada vegada que arriben a una estació. En cas de ser un client que no pugui disposar d’una connexió a internet constant. 4. i el client només consumiria dades del servidor local. el servidor pot estar allotjat a qualsevol punt d’internet. Un exemple de clients adequats per a aquest sistema són els taxis o autobusos metropolitans. Crea llista de reproducció amb els vídeos de la seva zona de cobertura. Calcula en quina zona de cobertura es troba. //////////////// A.4.2. Si el client disposa d’una connexió constant d’alta capacitat. mentre pugui oferir el flux de dades constant que demani el client. Aquest punt és crític per assegurar la qualitat del servei.

2. en comptes d’emetre el canal 3/24 durant qualsevol trajecte. les xarxes de digital out of home també són un bon mitjà per gestionar situacions de seguretat i emergència. en el tramvia. Sant Feliu. a la zona del Baix Llobregat es podrien emetre notícies de l’Hospitalet. també es podria seguir amb aquest model d’oferir continguts per proximitat. Esplugues o Sant Joan Despí. La informació d’àmbit més local és una bona fórmula per captar aquest interès ja que aborda temes propers als ciutadans. sobretot gràcies al fet que els missatges es poden dirigir a pantalles específiques de forma immediata. les notícies es podrien adequar en funció de cada línia. Cornellà. les pantalles gegants de Times Square es van utilitzar per informar els ciutadans de quina era la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 91 9 . Durant els atemptats de l’11 de setembre a Nova York. //////////////// 4. són temes que possiblement coneixen i que els afecten directament. Es tracta d’emetre continguts que interessin a l’audiència.Figura 30_Pantalla de Transit TV amb un mapa de Los Angeles Si es focalitza l’atenció en les possibilitats de la CCMA. és a dir. a la línia del Besòs es prioritzarien les notícies de Badalona i Santa Adrià. En canvi. GESTIÓ DE L’EMERGÈNCIA Més enllà dels continguts.5. És a dir. Per exemple.

Tenen un acord amb Clearer Channel que els permet utilitzar les seves pantalles exteriors quan necessiten l’ajuda dels ciutadans per localitzar fugitius o persones desaparegudes. Més recentment. Figura 31_Pantalla de Times Square informant sobre els atemptats de l’11-S L’FBI també fa servir el potencial del DOOH per a temes de seguretat. en l’atemptat fallit amb un cotxe bomba a Broadway. les pantalles exteriors van servir per comunicar a la població que no es dirigís cap a aquella zona. Figura 32_Pantalla de Clear Channel informant sobre la desaparició d’un jove Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 92 9 .situació i de com havien d’actuar.

a Nova York. ofereixen consells i també entreteniment.El transport públic és un altre sector que s’està beneficiant dels avantatges que ofereixen els circuits digitals per poder comunicar avisos d’emergència de forma instantània. Aquesta xarxa va ser una de les premiades durant la celebració dels DIGI Awards 2009. Un dels millors referents és iMedia T Digital i la solució que han implantat al metro de Vancouver. A les andanes i també a l’entrada de les estacions s’han instal·lat pantalles LCD de 57” i 40” que emeten informació dels horaris dels trens. QUÈ MIRA I QUANTA ESTONA? L’èxit o fracàs de qualsevol producte ve determinat pel nombre de persones que el consumeixen.5 Figura 33_Pantalla ubicada en una de les andanes del metro de Vancouver En definitiva. Digital Signage Show. D’aquesta afirmació no se n’escapen les xarxes de digital out of home i per això és clau poder mesurar l’audiència que tenen les pantalles exteriors.3. però també per comunicar avisos de seguretat o emergència. NOVES MESURES: QUI ENS MIRA. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 93 9 . 4. En el moment que es produeix una incidència. 5 Premis que organitza una de les fires més importants del sector. les xarxes de DOOH són un bon mitjà per combinar entreteniment amb informació de servei. l’emissió es canvia immediatament i els usuaris poden saber que hi ha un problema a la línia abans de comprar el bitllet.

Aquests dos factors permeten mesurar amb exactitud tots els consumidors que estan mirant la pantalla. Què fan els sistemes de mesura?    Capturen i analitzen imatges de l’audiència en temps real Reconeixen el sexe. l’edat i la raça de les persones Calculen quanta gent i durant quant temps s’han interessat pel contingut Figura 34_Captura del procés d’informació d’un sistema de mesura d’audiència La càmera que captura tota aquesta informació té un angle de visió obert —algunes arriben fins als 125º— i diferents nivells de profunditat de camp. l’edat i la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 94 9 . Tot això pot semblar com un perillós Gran Germà. Quividi o Cognovision. però la realitat és que la detecció de les cares es basa en un model matemàtic que només identifica el sexe.La mesura d’audiències en DOOH és imprescindible per justificar una inversió en aquest mitjà i també per poder gestionar correctament els continguts adaptant-los i perfeccionant-los segons l’actitud o la resposta del públic. En el mercat actual ja hi ha diferents solucions tecnològiques que permeten obtenir dades quantitatives per conèixer l’impacte real d’un sistema DOOH sobre el públic. Alguns exemples d’aquestes eines de mesura són les que han desenvolupat empreses com TruMedia. no només els que es troben més a prop.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 95 9 . Aquestes obligacions es poden resumir en els següents punts:      No format estàndard de PC No manipulable per un codi extern Calibratge local No accés remot Impossible reconstruir la informació personal Sembla que a poc a poc aquests sistemes de mesura s’estan implantant en la indústria del digital out of home. va ser possible gràcies a l’acord a què van arribar amb TruMedia. l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha marcat una sèrie d’obligacions que han de complir els sistemes de mesura d’audiència per garantir la privacitat. televisió. internet i altres mitjans.raça. ja que poder disposar de dades reals sobre l’audiència que ens consumeix és bàsic per obtenir un rendiment econòmic i a la vegada per poder oferir un millor servei a la nostra audiència. Estudis com el de Nielsen tenen un gran valor per al creixement de la indústria DOOH. A més. Nielsen va ser la primera companyia especialitzada en la mesura i l’anàlisi d’audiències que va fer un estudi comparatiu amb dades de digital out of home. És a dir. a l’abril del 2010. Ho constata que. L’informe. la qual cosa fa que no sigui possible reconstruir la identitat de les persones. no es graven les cares. titulat Fourth Screen Network Audience Report.

Les noves tecnologies estan sacsejant amb força el món de l’audiovisual oferint noves fórmules de consum. Aquestes fórmules són les mateixes que estan arribant a les pantalles exteriors. però si fem una ullada al que s’experimenta actualment. Establir una classificació és complicat.7/         Xarxes socials Continguts generats per l’usuari (UGC) Codis QR Integració + immersió Realitat augmentada Interactivitat 3D Holografia _TENDÈNCIES DE FUTUR No hi ha cap bola de vidre que ens ensenyi com serà la indústria del digital out of home d’aquí a uns anys. ja que sovint ens trobem amb aplicacions hibridades que combinen més d’una tendència. En aquest estudi hem recollit les més destacades i les hem ordenat de la següent manera: Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 96 9 . podem tenir unes pistes de cap a on aniran les tendències en un futur més o menys immediat.

L’objectiu era que els clients poguessin opinar sobre el centre a través de Foursquare (la xarxa social de recomanació via geolocalització).5. Aquestes campanyes també estan fent el salt a les pantalles exteriors. Twitter o Tuenti creix dia a dia i connecta persones d’arreu del món.com/9944170 Figura 35_Façana de Miracle Mile Shops amb missatges de Twitter publicats a la pantalla gegant  Competició de haikus al metro de Londres King Place. El nombre d’usuaris de serveis com Facebook. Això ha fet que els departaments de màrqueting i continguts de les empreses s’hagin fixat en aquests serveis per dissenyar estratègies de promoció i fidelització dels seus productes. un local de música i art de Londres. XARXES SOCIALS El fenomen de les xarxes socials està tenint un gran impacte en el panorama audiovisual. Perquè el sistema detectés els missatges. algunes iniciatives interessants:  El millor lloc de Miracle Mile Shops A l’exterior d’aquest centre comercial de Las Vegas es va instal·lar una pantalla gegant de 126 polzades. els poemes s’havien Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 97 9 . Els usuaris de Twitter podien participar en una competició de haikus (poemes breus) que es publicaven a les pantalles de l’estació de King’s Cross. Vídeo de la campanya: http://vimeo. i compartir aquestes opinions a través d’una gran pantalla exterior. Tot seguit. també va crear una campanya original utilitzant xarxes socials.1.

veniu al Canadà! Per motivar que els americans viatgessin al Canadà. La competició també es podia seguir a través de Facebook. Vídeo de la campanya: http://www. la Canadian Tourism Comission va instal·lar pantalles gegants interactives a Nova York. Los Angeles i Chicago. Figura 36_Haiku publicat en una pantalla del metro de Londres  Americans. En aquestes pantalles es publicaven missatges de Twitter en els quals els usuaris explicaven les grans vacances que havien passat al Canadà.d’adreçar a @kingsplace.youtube.com/watch?v=HypOO2Tqs2o&feature=player_embed ded Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 98 9 .

youtube.com/watch?v=jwHVtbM2zJA&feature=player_embed ded Figura 38_Un dels concerts de Demi Lovato amb les pantalles gegants Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 99 9 .Figura 37_Campanya per promocionar el Canadà com a destí turístic utilitzant Twitter  Demi Lovato US Tour Summer 2009 En els concerts de la gira americana de la cantant juvenil Demi Lovato es van instal·lar pantalles gegants on es projectaven imatges i comentaris que els seus fans penjaven a Twitter i Flickr. Vídeo de la campanya: http://www.

CONTINGUT GENERAT PER L’USUARI (UGC) Amb l’evolució d’internet cap a la web 2. Vídeo de la campanya: http://www. el públic deixa de tenir un paper passiu i comença a ser també un generador de contingut. Un bon exemple és American Eagle Outfitters i la campanya “15 segons de fama”. Durant el Mundial de Futbol de Sud-àfrica. més enllà de les xarxes socials. Tothom qui passava per Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 100 1 . Coca-cola va preparar un petit espai que simulava el banderí de córner d’un estadi de futbol.2. Qui compri a la botiga que aquesta marca té a Times Square té la possibilitat de fer-se una foto i publicar un missatge de text perquè aparegui a la pantalla gegant que hi ha a l’exterior.youtube. també hi ha campanyes imaginatives que utilitzen material creat pels usuaris per cridar l’atenció i reforçar la imatge de marca.0.5.com/watch?v=LIcMd7LImjw&feature=related Figura 39_Façana de la botiga d’American Eagle Outfitters a Times Square Una altra iniciativa amb contingut generat per l’usuari es va portar a terme al centre de Londres. Però. Ja s’ha vist en l’apartat anterior que aquesta realitat també ha arribat a les pantalles exteriors aprofitant les xarxes socials.

La conclusió va ser que la majoria es volen veure a ells mateixos. Segons els responsables de la campanya. Vídeo de la campanya: http://www. Aquesta tecnologia respon a la sigla de Quick Response (“resposta ràpida”).youtube.com/watch?v=4_nGu7jdP9g&feature=player_embedded #at=30 Figura X_Seguidors celebrant gols a l’espai de Coca-cola a Piccadilly Circus 5. la idea va sorgir després fer un estudi sobre què volen veure els espectadors a les pantalles. les imatges es projectaven a les pantalles gegants de Piccadilly Circus. i són com codis de barres bidimensionals que necessiten un lector per poder veure la informació que hi ha darrere. CODIS QR L’ús dels codis QR també està arribant a les pantalles exteriors. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 101 1 .3. Al cap de pocs segons.davant podia gravar-se celebrant un gol.

a l’embalatge d’un producte. El consumidor veu el codi i li crida l’atenció perquè no sap què s’amaga darrere. Normalment aquests codis amaguen promocions especials o vals de descompte. Els codis QR es poden col·locar. Al Japó és on més s’està jugant amb aquests tipus d’iniciatives. Per descobrir-ho pot fer una fotografia amb el mòbil i ràpidament a la pantalla del seu dispositiu apareixerà el codi desxifrat. en un anunci d’una revista o en una pantalla digital gegant. Al barri de Shibuya. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 102 1 . Un exemple és la campanya de la multinacional tecnològica Transcosmos. a Tòquio.Figura X_Imatge d’un codi QR Els telèfons mòbils ja tenen aplicacions que permeten llegir els codis QR. Això està obrint noves possibilitats per dissenyar estratègies de contingut i de màrqueting utilitzant aquesta tecnologia. per exemple. van instal·lar una pantalla de grans dimensions on únicament es veia el nom de l’empresa i un enorme codi QR que amagava una adreça web.

NY Culture Calendar. Vídeo de la campanya: http://www. NYC Business Express o City of New York Parks and Recreation. Una iniciativa va ser la campanya “La ciutat a la punta dels teus dits”. on els visitants de Times Square podien capturar diferents codis QR que amagaven les adreces web d’empreses municipals com la NYC Department of Transportation.com/watch?v=wRva8a4QwY&feature=player_embedded#! Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 103 1 .youtube.Figura 40_Imatge de la campanya de Transcosmos amb un codi QR A Nova York també s’experimenta amb els codis QR. entre d’altres.

amagar-les. fer-les invisibles dins d’un grafisme ben cuidat on es vegi la nostra imatge de marca. que es converteixi en un jugador d’aquell espai virtual que li ensenyem. INTEGRACIÓ + IMMERSIÓ Hi ha campanyes que combinen dues tendències: la integració de la pantalla en un entorn visual concret i la immersió de l’audiència. Amb la integració es busca dissimular les pantalles.4. Als aparadors de diferents centres comercials de Nova York. la immersió és una manera de fer que el públic entri a formar part de la campanya. A més d’oferir una experiència immersiva a través d’aquest joc. D’altra banda. Vídeo de la campanya: http://www.com/watch?v=DjFDKZ9qwbo Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 104 1 . Chicago i Boston es van col·locar unes pantalles interactives on els usuaris havien de capturar pilotes de futbol americà.Figura 41_Imatge de la campanya “La ciutat a la punta dels teus dits” amb codis QR 5.youtube. Una iniciativa espectacular que mostra com es poden combinar els dos conceptes és una campanya de l’ESPN que van fer per promocionar les retransmissions de futbol americà. les pantalles estaven ben integrades als aparadors amb un grafisme que simulava la gespa dels estadis.

Per denunciar la inoperància dels ciutadans davant les agressions que pateixen els treballadors d’ambulàncies i altres empleats de l’administració pública. als carrers d’Amsterdam i Rotterdam es van instal·lar unes pantalles Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 105 1 . La realitat augmentada és una tecnologia molt recent que dóna la possibilitat de fusionar una imatge real amb una imatge virtual. uns exemples que mostren com s’aplica aquesta tecnologia a les pantalles exteriors:  Agressions als treballadors de serveis públics A Holanda es va fer una impactant campanya institucional amb realitat augmentada. La real està gravada amb una càmera. REALITAT AUGMENTADA El digital out of home també s’ha fixat en les possibilitats que permet la realitat augmentada per crear campanyes i projectes força innovadors. A continuació. mentre que la virtual es genera a través d’un ordinador. La fusió del món físic i el món virtual acaba produint una imatge mixta.5.Figura 42_Un usuari interactuant amb la campanya de l’ESPN 5.

youtube. La part real eren els ciutadans que passaven per davant i la part virtual era una recreació d’uns joves agredint l’equip mèdic d’una ambulància. ofereix uns productes o uns altres. Entre les múltiples funcionalitats d’aquest dispositiu hi ha la possibilitat d’ampliar la informació dels productes. Intel i Microsoft han desenvolupat un prototip de pantalla interactiva que també té realitat augmentada.com/watch?v=cSkdVbiQJYk Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 106 1 . és a dir.com/watch?v=uDTdHG_FytM&feature=player_embed ded Figura 43_Ciutadans mirant l’agressió a la pantalla gegant  Una nova manera de comprar roba Per a les botigues de roba.youtube. El sistema incorpora unes càmeres que detecten si la persona és un home o una dona i. en funció del gènere. Això es pot fer a través de realitat augmentada.gegants. Vídeo del prototip: http://www. Vídeo de la campanya: http://www. que la gent es veiés a ella mateixa sense fer res davant d’una situació de violència. La fusió d’aquests dos mons aconseguia crear l’afecte que es buscava.

com/watch?v=a2eyeY-SQMY Figura 45_Un home davant la pantalla on es veia convertit en un Transformer Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 107 1 .Figura 44_Dos clients interactuant amb la pantalla per comprar roba  Converteix-te en un Transformer! La realitat augmentada també es va fer servir a Madrid a través d’una campanya per promocionar la segona part de Transformers. La gent es podia situar davant d’una pantalla on es veien convertits en un dels robots de la pel·lícula.youtube. Vídeo de la campanya: http://www.

de la pantalla exterior al mòbil. Durant els partits de rugbi que es disputaven en aquest estadi. o al revés. Un exemple per il·lustrar el primer cas (interacció del mòbil a la pantalla exterior) és la iniciativa que es va portar a terme al Millennium Stadium de Gal·les. Un exemple curiós és aquesta iniciativa d’una botiga de Tòquio. de displays tàctils o bé amb sistemes que detectin el moviment. INTERACTIVITAT Buscar fórmules imaginatives perquè l’audiència pugui interactuar amb les pantalles exteriors és una altra de les tendències que està arribant al DOOH. Figura 46_Una nena japonesa mirant la pantalla amb els motius nadalencs virtuals 5. Nadal a la japonesa Els japonesos també treballen amb la realitat augmentada i les pantalles exteriors. Aquesta interacció es pot fer a través del telèfon mòbil. INTERACCIÓ VIA MÒBIL Aquest tipus d’interacció pot ser de dues maneres: del dispositiu mòbil a la pantalla exterior. A. els espectadors podien Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 108 1 .6. Per Nadal van col·locar una pantalla a l’aparador on qui passava per davant es podia veure a ell mateix amb tot de motius nadalencs al voltant.

etc. dels cartells que dissenya la companyia alemanya Wall AG.votar a través del seu mòbil el millor jugador del matx. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 109 1 . Figura 47_Campanya interactiva del Millennium Stadium per votar el millor jugador del partit D’altra banda també hi ha cartells publicitaris digitals que estan equipats amb Bluetooth i que permeten que els usuaris puguin rebre en els seus dispositius mòbils continguts extres. flyers. Els resultats de les votacions es veien als videomarcadors de l’estadi. Aquest és el cas. per exemple.

Normalment aquestes pantalles ofereixen una interactivitat lúdica. INTERACCIÓ TÀCTIL També s’estan fent moltes campanyes utilitzant pantalles tàctils. és a dir. per exemple.youtube. A les parades d’autobusos de Londres. Nokia va fer una campanya amb pantalles tàctils a través de les quals els usuaris podien jugar al famós joc de trobar parelles. Vídeo de la campanya: http://www. s’ho passi bé.Figura 48_Cartell publicitari amb Bluetooth dissenyat per Wall AG B. la finalitat és que l’usuari s’entretingui.com/watch?v=CgNcLYP-950 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 110 1 . Amb aquesta iniciativa s’aconseguia captar l’atenció del públic i es reforçava la imatge de marca.

L’empresa xinesa Rich Tech System està apostant fort per aquesta nova manera d’interactuar i ha desenvolupat pantalles que ja s’han instal·lant en estacions de metro i autobusos de les principals ciutats del país asiàtic.com/watch?v=9eafomx_O8E&NR=1 Figura 50_Usuaris interactuant amb els peus en una pantalla de Rich Tech System Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 111 1 .youtube. La funcionalitat d’aquestes pantalles també és lúdica i aconsegueixen captar l’atenció de tothom qui hi passa per davant. també s’estan veient aplicacions on els usuaris han d’interactuar amb els peus. Vídeo: http://www.Figura 49_Campanya de Nokia amb una pantalla tàctil on s’havien de trobar parelles Però a més de la interacció amb les mans.

En definitiva. INTERACCIÓ VIA MÒBIL + DETECCIÓ DE MOVIMENT + INTEGRACIÓ VISUAL Finalment. també hi ha experiències híbrides que barregen diferents maneres d’interactuar amb les pantalles exteriors. Un bon exemple és la campanya Travelers Insurance a l’aeroport de Minneapolis. és un tipus d’interacció que es coneix amb el nom de “Free Air Interactivity”.com/watch?v=17vubzcqJ0E Figura 51_Campanya de Travelers Insurance a l’aeroport de Minneapolis D. Vídeo de la campanya: http://www. En els passadissos es van col·locar unes pantalles que projectaven el logo de la companyia d’assegurances: un paraigua vermell. Quan algú passava per davant.youtube. INTERACCIÓ A TRAVÉS DEL MOVIMENT Hi ha pantalles que no fa falta tocar-les perquè passin coses. Això feia que la gent es fixés en les pantalles i també que s’aturessin a jugar.C. Aquestes pantalles tenen un incorporat un software que detecta el moviment i és el que permet que els usuaris puguin interactuar. el sistema detectava el moviment i aleshores la imatge del paraigua canviava de forma. va ser una bona estratègia per crear un impacte comunicatiu. La indústria del DOOH també treballa amb aquesta tecnologia. Un exemple representatiu és la campanya Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 112 1 .

com/5078983 Figura 52_L’aquari virtual de Carnival ////////////////5. 3D En els últims anys. Primer havien d’enviar uns SMS per descarregar-se una aplicació i al cap d’uns instants apareixia un nou peix a l’aquari. Però el més curiós i divertit era que la gent podia crear el seu propi peix interactuant amb el mòbil. els peixos s’espantaven i fugien ràpidament.dels creuers Carnival. Los Angeles. És a dir. la imatge en 3D ha viscut un creixement espectacular i cada vegada es creen més productes audiovisuals amb aquesta tecnologia per oferir noves experiències de consum. quan algú s’acostava o passava per davant. Dallas. A través d’un software de detecció de moviment. els peixos reaccionaven com ho fan en el món real. Als carrers de Nova York. Houston i Baltimore es van instal·lar unes pantalles de grans dimensions que simulaven un aquari virtual.7. Aquestes pantalles estaven integrades en un entorn visual molt cuidat on apareixia el nom de la companyia i s’explicava com es podia interactuar amb l’aquari. La forma i el color de l’animal es podia personalitzar fent diferents tons de veu amb el mòbil. El DOOH també mira cap al món estereoscòpic per seguir experimentant amb campanyes creatives que captin l’atenció del públic. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 113 1 . Vídeo de la campanya: http://vimeo.

sense la necessitat d’ulleres especials. En aquest cas. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 114 1 . A diferents parades d’autobús de la ciutat es van instal·lar pantalles estereoscòpiques que permetien veure. Les pantalles estereoscòpiques estaven molt ben integrades dins un grafisme molt vistós que cridava l’atenció de tothom que hi passava per davant. el tràiler en tres dimensions.La Twenty Century Fox. per exemple. per fer publicitat de l’estrena del documental Expedition Africa. va recórrer al 3D als carrers de Londres per promocionar l’estrena de la pel·lícula Percy Jackson & The Olympians: The Lighting Thief. Figura 53_Parada d’autobús amb el cartell en 3D de “Percy Jackson & The Olympians: The Lighting Thief” Una altra iniciativa que va aplicar el 3D en el medi exterior va ser History Channel a Nova York.

Al final. En els aparadors d’uns grans magatzems de Nova Zelanda es va projectar la imatge de diferents ballarins que es movien al ritme d’una música molt animada. per tancar l’apartat de tendències.8. un dels hologrames es convertia en el nou telèfon mòbil que es volia promocionar. HOLOGRAFIA I finalment. Un exemple original és una campanya de Telecom amb ballarins virtuals. cal destacar que l’holografia és una altra tecnologia que desperta l’interès de la indústria del digital out of home. Vídeo de la campanya: http://www. Una bona combinació d’impacte i creativitat.com/watch?v=PENPHdtO-pc Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 115 1 . I és que les imatges hologràfiques donen molt de joc per poder explorar la creativitat i aconseguir un impacte visual molt potent.Figura 54_Anunci d’“Expedition Africa” amb la pantalla 3D integrada 5.youtube.

la multinacional americana ha estat fent proves amb una espècie d’urna piramidal que és capaç de projectar imatges virtuals sobre un objecte real.youtube.com/watch?v=7I5hQ48T1_k Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 116 1 . Vídeo de la prova pilot: http://www. Dins l’urna van col·locar una ampolla sense l’etiqueta de Coca-cola. La marca es dibuixava a través d’hologrames que creaven uns afectes visuals molt vistosos.Figura 55_Campanya de Telecom amb ballarins virtuals ballant en un aparador Qui també està experimentant amb les possibilitats hologràfiques és Coca-cola. Per continuar innovant a l’hora de promocionar els seus productes.

youtube. Amb un display com aquest s’obren noves vies per fer un tipus de publicitat que aconsegueixi captar l’atenció dels consumidors. un altre prototip que permet fer anuncis amb hologrames. Vídeo del prototip: http://www. una mena de cub que projecta imatges virtuals hologràfiques i també estereoscòpiques.com/watch?v=sZpJlzZxuGM Figura 57_L’AdPod és un cub on es projecten imatges hologràfiques Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 117 1 . Es tracta de l’AdPod.Figura 56_L’ampolla de Coca-cola amb les projeccions hologràfiques I per acabar.

htm / Broadcasters i pantalles exteriors Sizing up digital signage at NAB. Defining DOOH. http://www.com/newsletters/industry_news/Article_01_10_0002. Keith Kelsen.hottpepper. Natalie Aranda.com/?A-Brief-History-of-Digital-Signage&id=494826 http://www. DOOH: A reflection of the times. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting _REFERÈNCIES http://ezinearticles. unn.8/ / Una mica d’història A brief histoy of digital signage. John Merli. Bill Yackey.automatedbuildings.org/the-perspective/view/17191/defining-dooh Digital signage “turned the corner”. Lyle Bunn. maturing in 2008.pdf http://www.com/news/dec08/articles/bunn/081125035606b 118 1 .digitalscreenmedia.

cbsoutdoor-alive.html Clear Channel Spectacolor Brings State-of-the-Art High Definition Billboard to Times Square with Exclusive Content Provided by CNN http://www.com/Outdoor/PressRelease. Brian Steinberg.screens.com/article/24664 New opportunities in digital signage http://www.aspx?PressReleaseID=2046 IndoorDIRECT to Broadcast NBC’s “Community” on Restaurant Entertainment Network http://www.allbusiness. http://www.pdf The rules for outdoor has changed http://www.html q.aspx CBS Outernet: Just Sayin’… Ken Goldberg.digitalsignageexpo. http://www. http://www.uk/news/story/23/ Big 3 TV nets follow consumers out of the living room.com/pdf/features/jul-aug_08/16.aspx CCTV opera más de 60. http://www. http://www.realdigitalmedia.http://www.commercialalert. James Careless.com/English/Media_Center/Out_Door/Pages/default.net/DNNArticleMaster/DNNArticleView/tabid/78/s mid/400/ArticleID/2994/reftab/77/Default.com/entertainment-arts/broadcastingindustry/12875748-1.media is the exclusive provider of outdoor advertising in Qatar through our joint venture with JCDecaux http://www.com/article/60438 Television everywhere.ooh-tv. Allison Romano. Ritesh Gupta.tv/article/11155/Asian_broadcasters_look_beyond_the_hom e.org/news/Archive/2006/07/television-everywhere Digital signage promises simple second revenue stream.com/2010/01/11/china-cctv-opera-ms-de-60-000-pantallas-en- Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 119 1 .clearchannel.com/digital-signage-blog/cbs-outernet-just-sayin/ Asian broadcasters look beyond the home.000 pantallas en China y atrae a los principales anunciantes en sus canales de digital signage http://es.tvtechnology.televisionbroadcast.co.qmediame.csimagazine.

ooh-tv. en centros comerciales y con medición de audiencias http://www.marketingdirecto.marketingmagazine.com/article.com/2010/02/11/germany-n-tv-feeds-mercedes-benz-servicetv-network/ An Italian Tax On Digital Signage Screens? Giuseppe Adriano. Cotterill. http://www.com/2010/02/12/gol-tv-en-centroscomerciales-y-con-medicion-de-audiencias/ Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 120 1 .dailydooh. http://www.php?id=19788&prc=432&page=213 Germany: n-tv Feeds Mercedes-Benz Service TV Network http://en.co. http://www.com/archives/5566 BBC Channel 4 installs giant structure equipped with screens http://www.uk/news/230736/BBC-less?DCMP=ILCSEARCH This Is The BBC… Gail Chiasson.com/archives/19821 JCDecaux and Sky News partnership.digitalsignagetoday.china-y-atrae-a-los-principales-anunciantes-en-sus-canales-de-digital-signage/ Can the BBC get more for less? http://www.com/2010/03/05/france-france-england-rugby-match-to-beshown-in-3d-in-30-cinemas/ Televisión y digital signage: TV3 en el canal FGC.blogdooh. http://www. London.panoramaaudiovisual.dailydooh.dailydooh.com/?p=89 Telecinco y Publiespaña suministrarán contenidos y publicidad al aeropuerto de Barajas http://www.ooh-tv.com/archives/27283 France-England Rugby Match to be Shown in 3D in 30 Cinemas http://en. Adrian J.com/actualidad/medios/telecinco-y-publiespanasuministraran-contenidos-y-publicidad-al-aeropuerto-de-barajas/ Gol TV. David López.

Richard Slawsky.org/the-perspective/view/11381/globalshop-seven-strategies-for-effective-digital-signage-content Digital out-of-home. Your guide to digital signage application&business trends today http://www. Keith.com/index.com/downloads/white_papers/DigitalSignageInEnt ertainment_2. http://www./ Estratègies de contingut Unleashing the power of digital signage: Content Strategies for the 5th Screen.pdf Moving entertainment: Arbitron evaluation of Transit TV network http://arbitron. http://lylebunn.pdf Digital display technology: Learning the basics of digital signage http://global. 2010. Kelsen. http://global.com/Documents/CONTENT%20%20$3%20billion%20and%20growing.php?s=43&item=271 Effective content for digital out-of-home advertising.voxoptima.pdf GlobalShop: Seven strategies for effective digital signage content.networldalliance.com/downloads/white_papers/Keywest%20Techno logy%20-%20WP%20-%20DST_To%20Launch. James Bickers.UU): Elsevier.com/downloads/white_papers/LG_G_Displays%28 RF%29_ToLaunch.mediaroom.networldalliance.networldalliance.com/news/Jan%2029%202010%20USA%20Today%20D S%20Supplement. Burlington (EE. Lyle Bunn. Digital signage in entertainment http://global.pdf Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 121 1 .pdf Content is gaining stride and growing fast.digitalscreenmedia.

http://www. http://www.com/?p=83 Nielsen: Fourth Screen Network Audience Report http://en- Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 122 1 .uk/2/hi/technology/8270934.com/2010/04/rentabilidad-de-contenidos-ymedicion.tv/article/11927/FBI_to_show_fugitives_on_Times_Square_ screens.screens.ru/es/2007/8.html Digital billboards: What a Difference a Year Makes http://www.aspx?CatID=32574&ID=4240 4 Bus CCTV could predict assaults.html FBI to show fugitives on Times Square screens http://www.bbc. http://news.stm / Mesura de l’audiència Rentabilidad de contenidos y medición de audiencia: necesidad presente en el digital signage.co.blogdooh.fbi. Dominic Cascini. Roi Iglesias. SkyTrain http://www.html ¿Cómo puedo medir correctamente la audiencia de mi canal de digital signage? Roi Iglesias./ Gestió de l’emergència Utilización del outdoor TV en situaciones de emergencia.gov/page2/jan09/billboard_013009.digitalsignageweekly.html Wututu y el debate de la medición de audiencias.screens. David López.digitalsignagecreativo.com/SlideDetails.html British Columbia Rapid Transit Company.com/2009/01/cmo-puedo-medircorrectamente-la. http://www. http://www.digitalsignagecreativo. Vladimir Krylov.

com/downloads/white_papers/LG_G_Transportatio n%28RF%29f_ToLaunch.marketingmag.aspx Canadian Tourism exploring for tourists on Twitter.digitalsignagecreativo.pdf Digital signage in the transportation industry http://global. http://www.com/2010/04/10-tendencias-del-digitalsignage-en.com/Outdoor/PressRelease. Roi Iglesias. Jeromy Lloyd. Roi Iglesias.aspx?PressReleaseID=2615 Londoners’ Haiku Tweets to Appear on King’s Cross Digital Billboard http://www.com/2009/09/social-media-medicion-deaudiencia-y.gencat.html Clear Channel Outdoor’s Spectacolor Unit Sees Significant Momentum in Vegas: First Integration of Location-Aware Social Media with Digital Out-of-Home http://www.jsp?content=20100 708_133115_9396 Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 123 1 .net/DNNArticleMaster/DNNArticleView/tabid/78/s mid/400/ArticleID/1224/reftab/317/Default. http://www.cat/ptop/binaris/EMQ%202006%20_2__tcm32-40076.digitalsignagecreativo.com/article/3096/Webinar-reveals-keyfuture-trends-for-digital-signage 10 tendencias del digital signage en España.networldalliance. Lyle Bunn.digitalsignageexpo. http://www.nielsen.ca/english/news/marketer/article.html Social Media.retailcustomerexperience. http://www.clearchannel. medición de audiencia y digital signage para enfocarse al público.com/content/nielsen/en_us/news/news_releases/2010/april/nielsen_f ourth_screen.us.html / Mobilitat Enquesta mobilitat quotidiana de Catalunya 2006 http://www10.pdf / Tendències de futur Webinar reveals key future trends for digital signage.

com/releases/2009/07/prweb2594914.org/wiki/File:Japan-qr-code-billboard. http://www.net/diario/show/47275-la-publi-de-reginaldo-petransformers-2-realidad-aumentada Augmented Reality Christmas Window at Isetan http://www.businessweek.com/espanol/pressroom/releases/2010/0111.jpg#filehistory The city at your fingertips: QR code moment powered by NYC Media http://nyc.htm “Transformers 2”.gov/html/media/html/news/city_at_your_fingertips.inavateonthenet.japantrends.shtml ESPN unveils interactive digital signage game to promote Monday Night Football. Venessa Wong.dailydooh.com/2009/10/14/espn-unveils-interactivedigital-signage-game-to-promote-monday-night-football/ Augmented signage guilt-trips Dutch public http://www.intel. realidad aumentada http://www.com/augmented-reality-christmas-window-at-isetan/ Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 124 1 .net/article.prweb.wirelessdigitalsigns. http://www. Adrian Cotteril.loqueyotediga.htm American Eagle Outfitters offers 15 secs of fame in Times Square. Jane Goodwin.aspx?ArticleID=33455 NRF: Intel Revela su Prototipo de Letrero Digital http://www. http://www.wikimedia.com/archives/29313 Japan QR code billboard http://commons.com/innovate/next/archives/2009/11/american_eagle .html Coca-Cola Say Show Us Your Celebration.LocaModa Set to Deliver Real-Time Social Streams to a Daily Audience of 8 Million http://www.

3D Storefronts http://www.campaignbrief.ooh-tv.ooh-tv.digitalsignagetoday.html Sistema de proyección olográfico de AdPod -3D http://spanish.com/ShowProduct.com/projects/carnival-interactive-aquarium Clear Channel desarrolla la primera campaña digital exterior con pantallas 3D http://es.com/2009/11/16/reino-unido-canditv-aporta-interactividad-alas-pantallas-del-millennium-stadium-de-gales/ Nokia engages London Tube riders with interactive sign/game http://www.alibaba.v-rich.Canditv aporta interactividad a las pantallas del Millennium Stadium de Gales http://es.greatoutdoornetwork. All-Encompassing.html Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 125 1 .com/2010/02/11/reino-unido-clear-channel-desarrolla-laprimera-campaa-digital-exterior-con-pantallas-3d/ Pearl Media Launches First-to-Market.aspx?ProductId=19#sign Carnival Interactive Aquarium http://toddvanderlin.com/index.com/article.php?id=17832&na=1 Interactive floor solution http://www.php?option=com_content&view=art icle&id=1279:pearl-media-launches-first-to-market-all-encompassing-3dstorefronts&catid=913:new-products&Itemid=128 Coke fuelled illusion http://www.com/nz/2010/04/coke-fuelled-illusion.com/product-ifm/adpod-3d-holographic-projectionsystem-103335148.

Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 126 1 . Per exemple. els avisos es podrien transmetre únicament en els vehicles afectats. implantant sistemes de geolocalització en entorns de mobilitat. les pantalles podrien emetre un anunci promocionant un pack de DVDs de l’FNAC amb alguna de les sèries d’èxit de TV3. En cas d’una avaria en alguna línia del metro._ANNEX/ GEOLOCALITZACIÓ EN ENTORNS DE MOBILITAT A. metros. si aquesta tecnologia s’apliqués al tramvia. vaixells o. Això significa que. Es tracta d’una tecnologia que permet saber la posició geogràfica en tot moment. fins i tot.1. tramvies. podem detectar el punt exacte del trajecte en què es troba la nostra audiència i. taxis. trens. Però a banda d’oferir continguts en funció de la posició geogràfica. EL VALOR AFEGIT DE LA GEOLOCALITZACIÓ La geolocalització pot aportar un gran valor afegit a l’hora de dissenyar continguts i estratègies de màrqueting per a les pantalles de DOOH ubicades en entorns de mobilitat. és a dir. quan un dels vehicles fos a prop de l’Illa Diagonal. per tant. en avions. No hi ha dubte que d’aquesta manera l’impacte comunicatiu de la promoció seria més potent. les pantalles dels vagons es podrien aprofitar per comunicar la incidència i per informar els usuaris de com han d’actuar. Gràcies a la geolocalització. per exemple. en comptes d’enviar els missatges a tots els metros. podem oferir-li continguts i publicitat a partir d’aquesta ubicació. la combinació de geolocalització i xarxes de DOOH en mobilitat també és molt útil per gestionar situacions d’emergència. en autobusos.

Quan aquest sistema ens permet determinar la ubicació en qualsevol punt de la Terra.Així doncs.1. Alguns exemples són el GPS. la geolocalització en les pantalles instal·lades en els entorns de mobilitat. només s’hauria de configurar una vegada amb les coordenades en què es troba.2. i que per tant no canviï de posició. serà necessari utilitzar un sistema de posicionament. Els sistemes de posicionament poden ser dels següents tipus: • Espacials: es coneixen com a GNSS (Global Navigation Satellite System o Sistema de Navegació Global per Satèl·lit). SISTEMES DE POSICIONAMENT Un sistema de posicionament és un conjunt de tecnologies i infraestructures que permeten determinar la ubicació d'un objecte. pel contrari. en els serveis personalitzats. CONSIDERACIONS TECNOLÒGIQUES La diferència respecte a un servei clàssic de DOOH és que. //////////////// A. Funcionen sobre sistemes de telecomunicacions amb xarxes d’infraestructures sobre la Terra com són la Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 127 1 . l’alternativa russa GLONASS (Global Navigation Satellite System o Sistema de Navegació Global per Satèl·lit). és necessari complir dos requisits: Cal tenir ubicada espacialment la pantalla Cal que les dades estiguin georeferenciades En cas que la pantalla sigui fixa. obre vies noves per poder incrementar els impactes publicitaris i. a la vegada.2. l’anomenem sistema de posicionament global. es tracta d’una pantalla mòbil (per exemple. A. • Terrestres: són aquells sistemes de posicionament que es basen en infraestructures instal·lades a la Terra. les dades mostrades seran diferents segons la posició on es troba la pantalla. una persona o un vehicle. per gestionar de forma més eficient la seguretat. Són aquells sistemes que es basen en infraestructures a l’espai com ara els satèl·lits. o el projecte europeu Galileo. Si. la de l’interior d’un tren). Per poder portar a terme aquest tipus de servei.

per transformar-se en sistemes més sofisticats d'introducció i consum de dades georefenciades amb interfícies d'usuaris molt riques i intuïtives respecte a les antigues i complicades. Segons el tipus de pantalla mòbil s’haurà d’utilitzar el tipus de sistema més adequat per a les seves característiques. encara que aquesta continuï sent el nucli central. però permeten obtenir posicions allà on els altres sistemes no arriben.2. els sistemes d'informació geogràfica han arribat a la gran majoria dels Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 128 1 . emmagatzemar-les i servir-les amb aquesta característica. en el cas d’un autobús es pot utilitzar un sistema espacial o terrestre per georeferenciar-lo.telefonia mòbil.. hodòmetres. SISTEMES D’INFORMACIÓ GEOGRÀFICA La necessitat de georeferenciar les dades obliga a tenir un sistema que permeti introduir-les. “Un SIG és un sistema de bases de dades en què la majoria de dades estan indexades geogràficament i amb les quals es poden realitzar un conjunt de procediments amb l’objectiu de donar resposta a consultes sobre entitats espacials en la base de dades” (Smith et al. on els túnels provoquen zones fosques (zones sense cobertura). Aquests sistemes ofereixen la posició relativa al punt d’origen. però per a un tren. Alguns exemples són el posicionament de telèfons mòbils sobre GSM-GPRS-UMTS o el sistema de posicionament per ràdio o altres tecnologies sense fil. el sistema més adequat és l’inercial. • Inercials: són sistemes que integren un conjunt de sensors (acceleròmetres. giroscopis.2. la ràdio o la televisió. moltes vegades sustentats per les tècniques de la web 2. etc. • Híbrids: són sistemes de posicionament que combinen els altres tres tipus per oferir un posicionament més complet. No es poden considerar sistemes de posicionament global. 1987). La descripció que va fer Smith queda curta avui dia. Gràcies a aquest canvi en les interfícies. Els SIG han deixat de ser una base de dades. Per exemple. //////////////// A.0. ja que la posició pot ser calculada fàcilment sabent quina és la distància recorreguda. Per fer aquesta feina és molt recomanable l’ús d’un Sistema d’Informació Geogràfica o SIG.) per calcular la posició durant el moviment d’un vehicle. dirigides únicament als experts en la matèria.

usuaris d'internet. Figura 58_El famós tatuatge de l’actriu Angelina Jolie amb les coordenades geogràfiques del lloc de naixement dels seus fills.3. Les IDEs van dirigides a millorar la compartició de dades entre els diferents SIGs i a facilitar-ne el consum per part dels usuaris a través de clients.2. DISTRIBUCIÓ DE LES DADES OGC (Open Geospatial Consortium) proposa una sèrie d’estàndards. on podem trobar diverses aplicacions (també anomenades híbrides o mashups) que fan ús d'eines de georeferenciació com Google Maps o Yahoo Maps. com poden ser Panoramio. Aquest fet ha sigut anomenat la wikificació dels SIG per Daniel Z. //////////////// A. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 129 1 . A continuació podem veure a través d’un exemple d’implementació d’IDE quins són els elements que el formen. L’acompliment d’aquests forma el que s’anomena una “infraestructura de dades espacials” (IDE). Geoviviendas. Sui a l’article The wikification of GIS and its consequences: Or Angelina Jolie’s new tattoo and the future of GIS. tant d’escriptori com web. tant d’estructura formal de dades com d’interfície de comunicació (webservices) per a la gestió de dades de forma distribuïda.

Hi ha diverses interfícies de comunicació segons el tipus de dades que es vulguin extreure: Accés directe: Crides directes a la base de dades.  SERVIDORS: Element que processarà la crida de l’usuari i retornarà la informació trobada a les bases de dades.  INTERFÍCIES: És la capa d’interacció amb els clients. Font: Development of a Coastial SDI Using GEOFOSS. normalment utilitzat per mostrar el mapa base. Com podem observar al diagrama. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 130 1 . Stefanakis et al. on estaran emmagatzemades les dades georeferenciades. E. les capes que formen una IDE són les següents:  BASES DE DADES: Poden ser tant fitxers binaris que contenen informació espacial com bases de dades amb capacitats geogràfiques. WMS (Web Map Service): Dades en format imatge. mitjançant aquesta l’usuari pot demanar les dades que consideri necessàries i seran retornades en un format estàndard com podria ser GML.Figura 59_ Exemple d’IDE amb software lliure.

cal una IDE? En el cas particular dels serveis de DOOH no és necessari crear una IDE per al consum de les dades. CSW (Catalog Service for the Web): Metadades de la informació continguda a la base de dades. com podria ser la publicació de dades en format GeoRSS. Aquests elements serien: BBDD per emmagatzemar tots els vídeos WMS per mostrar el mapa base WFS per mostrar els punts o la superfície que correspon a un vídeo CSW per mostrar les metadades dels vídeos Client Web perquè els usuaris puguin veure i afegir vídeos L’alternativa: GeoRSS La publicació de dades en format GeoRSS podria ser una alternativa adient perquè els clients rebin la informació que han de mostrar en cada moment segons la seva posició. en cas que es vulgui una gestió remota. WCS (Web Coverage Service): Dades en format imatge d’esdeveniments continus en una zona delimitada.  APLICACIONS CLIENT: Interfície de visualització de dades per part del client. Tot i això. utilitzat per mostrar punts. OpenLayers).WFS (Web Feature Service): Dades en format vectorial. ja que únicament necessitem mostrar vídeos i dades segons la posició. com poden ser les dades meteorològiques. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 131 1 . WPS (Web Processing Service): Mitjançant aquest servei s’ofereixen càlculs geogràfics sobre la base de dades. regions delimitades o camins. i podem trobar solucions molt més acurades per a aquest escenari. la implementació de certs elements de l’IDE pot facilitar la gestió de les dades. n’hi ha tant d’escriptori (Google Earth) com web (Google Maps. En els serveis DOOH.

7. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 132 1 . Demana el GeoRSS on hi ha un llistat de vídeos georefenciats.Figura 60_ Representació de possible GeoRSS. Mira les coordenades en què es troba. El funcionament del client seria el següent: 6. el client (pantalla en un tren) rebria un llistat de vídeos (cada icona de “punxó” és un vídeo) dins d’una zona de cobertura (en aquest cas provincial). Font: Elaboració pròpia En aquest exemple de GeoRSS.

tant de vídeos com GeoRSS. tant de publicació de GeoRSS com de difusió de vídeos. EL SERVIDOR DE DADES Un punt clau del sistema és on es troba allotjat el servidor. El servidor local estaria connectat a la xarxa local en què es trobés el client. que podrien precarregar contingut cada vegada que arriben a una estació. 9. Crea llista de reproducció amb els vídeos de la seva zona de cobertura. Calcula en quina zona de cobertura es troba. i el client només consumiria dades del servidor local. mentre pugui oferir el flux de dades constant que demani el client.4. 10. Un exemple de clients per a aquest sistema són els trens. el problema es pot solucionar amb precàrregues de contingut a un servidor local. Per aquest sistema es pot tenir un servidor centralitzat que processi totes les peticions dels clients. Un exemple de clients adequats per a aquest sistema són els taxis o autobusos metropolitans. Reprodueix llista. //////////////// A. tant GeoRSS com vídeos. el servidor pot estar allotjat a qualsevol punt d’internet. Estat de l’art del Digital Signage i l’Oudoor Broadcasting 133 1 . Si el client disposa d’una connexió constant d’alta capacitat. En cas de ser un client que no pugui disposar d’una connexió a internet constant. Aquest punt és crític per assegurar la qualitat del servei.2.8. Per resoldre aquesta incògnita s’ha de saber el tipus de connexió a internet que té el client. els quals haurien de comptar amb connexions mòbils 3G o LTE.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful