SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RADOVI

SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RADOVI IZ SVIH OBLASTI, POWERPOINT PREZENTACIJE I DRUGI EDUKATIVNI MATERIJALI.

WWW.DIPLOMSKI-RAD.COM WWW.SEMINARSKI-RAD.COM
AKO VAM TREBA EDUKATIVNI MATERIJAL BILO DA JE TO SEMINARSKI, DIPLOMSKI , MATURSKI RAD, ILI POWERPOINT PREZENTACIJA NA NASIM SAJTOVIMA CE TE NACI SVE NA JEDNOM MESTU . SVI VAM PRUZAJU SAMO IME ZA SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATURSKI RAD A MI VAM DAJEMO DA POGLEDATE SVAKI RAD NJEGOV SADRŽAJ I PRVE TRI STRANE U PDF-U TAKO DA MOŽETE TACNO DA ODABERETE PRAVI RAD BEZ PROMASAJA. NASA BAZA SADRZI SVAKI GOTOV SEMINARSKI, DIPLOMSKI I MATURSKI RAD KOJI CE VAM IKADA ZATREBATI, MOŽETE GA SKINUTI I UZ NJEGOVU POMOC NAPRAVITI JEDINISTVEN I UNIKATAN RAD. AKO U BAZI NE NADJETE SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATRUSKI RAD KOJI VAM JE POTREBAN, U SVAKOM MOMENTU MOZETE NARUCITI DA SE IZRADI NOVI POTPUNO UNIKATAN SEMINARSKI, DIPLOMSKI ILI MATURSKI RAD NA LINKU NOVI RADOVI. SVA PITANJA I ODGOVORE MOŽETE DOBITI NA NAŠEM FORUMU KAO I BESPLATAN SEMINARSKI, PREPRICANE LEKTIRE, PUSKICE I POMOC. ZA BILO KOJI VID SARADNJE ILI REKLAMIRANJA MOZETE NAS KONTAKTIRATI NA KONTAKT FORMI.

.. Analiza profitabilnosti…………………………………………. Predviđanje troškova………………………………………...... Distribucija…………………………………………………………...4 2.....9 7.....4 3. UVOD…………………………………………………………………………….7 5. DIFERENCIRANJE…………………………………………………………... ZAKLJUČAK……………………………………………………………….……9 8.…10 11.5 4..…9 9.…..SADRŽAJ 1.…. Proizvod………………………………………………………………4 3.2.. Tržišno učešće…………………………………………………......3.... Snage…………………………………………………………….2..9 9...7 5..4.. POZICIONIRANJE………………………………………………………. FINANSIJSKA ANALIZA PROIZVODA……………………………………......4 2....... SEGMENTACIJA TRŽIŠTA I IZBOR CILJNOG TRŽIŠTA…………..2. Mogućnosti……………………………………………………. Pretnje…………………………………………………………..6 4...1..……....……7 5....1....…..8 5. Slabosti………………………………………………………. LITERATURA……………………………………………………………..5 3... Promocija…………………………………………………………….. SWOT ANALIZA…………………………………………………………... ANALIZA MARKETING MIKSA……………………………………………...2.8 6...3 2...2.. Cena…………………………………………………………..8 5.....1....6 4. Analiza konkurenata………………………………………….....5 3. SITUACIONA ANALIZA……………………………………………….10 10....1.9 9.... Predviđanje prodaje…………………………………………..4.. FINANSIJSKI PLAN……………………………………………………….3.4 3..…….11 .. Analiza potrošača……………………………………………..……..1.

sa 32. koja godišnje troši milione na istraživanja i razvoj. Nokija predstavlja progresivnu i dalekovidu tehnološku grupu. 1865. Firma je počela sa proizvodnjom televizora 70-tih godina prošloga veka. Nokijin zvanični korporacijski manifest koji glasi: The Nokia Way. umrežena organizacija. kaučuka i kablova. Postignuće i Inovacija. Tom mestu kompanija duguje naziv koji i danas upotrebljava. kada se grupa odrekla svih aktivnosti van domena telekomunikacija. Nokijine vrednosti su: Zadovoljenje potrošača. Nokija je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona (ispred Motorole i Samsunga u 2005. Jednake mogućnosti i otvorenost su takođe naglašeni. kao i potreba za što većim doprinosom menadžmenta preduzeća i zaposlenih. koje leži na obali reke Nokijanvirta. Poštovanje. i to industrije hartije. Grupa Nokija je osnovana 1966.6% tržišnog učešća).Uvod Nokija je finsko preduzeće za telekomunikacije koje je osnovao Knut Frederik Idstam u Tempereu. NOKIA Company logo. Njeno sedište je u gradu Espo blizu Helsinkija. ističe u prvi plan brzinu i fleksibilnost odluka koje donosi ravna. Kompanija je kasnije premeštena u mesto Nokija. 1966. Engleski je zvanični jezik sporazumevanja „Nokijanaca“ bez obzira na njihovu lokaciju. i sebe predstavlja kao inovatora na polju mobilnih telekomunikacija. -1- . godine. Do uspona ove marke došlo je 1992. ali je i dalje ostala konglomerat „za sve i svašta“. godine spajanjem triju industrija koje su se uzdigle još u XIX veku i koje su već nosile to ime.

2. Zato što samo originalni Nokia mobilni telefon i dodatna oprema omogućavaju potpuni komfor i iskorišćenje svih mogućnosti. 2.5% Sony: 10. Samo kod ovlašćenih prodavaca i na navedenim lokacijama može se kupiti originalan Nokia telefon i dodatnu opremu. kao vođa na tržištu. ANALIZA KONKURENATA Obzirom na statisticke podatke ucesca na trzistu koji su sledeci: Nokia: 49. vodi i na putu održivosti i da pokazuje najbolje prakse na delu.SITUACIONA ANALIZA 2.Connecting People" slogan.1% Samsung: 12% Motorola: 9.      -3- .1. imaju punu garanciju i kvalitetan servis. invented by Ove Strandberg. Kao deo odgovornosti. Nokia nudi svojim potrosacima originalni proizvod.2. Nokia pruža temeljne informacije o tome na koji način nastoji da postane vodeća kompanija u pogledu učinaka na planu zaštite životne sredine.ANALIZA POTROSACA Rast mobilnih komukacija znači da je za kompaniju Nokia važno da.9% Ostali Moze se reci da Nokia nema konkurenciju u mobilnoj komunikaciji.

Odlikuje se ekranom osetljivim na dodir. potpomognuti globalni sistem za pozicioniranje (Assisted Global Positioning System. Ispod ekrana je qwerty tastatura kojoj se pristupa kliznim mehanizmom. -Memorijskih kartica i kablova. HP i Lenovo pokazali svoje nove pametne telefone ušavši tako u Nokijinu teritoriju. Minijaturni i cenom pristupačni prenosni računari. slušalice sa kablom. Izjavio je da kompanija pod njegovim vođstvom intenzivno razmišlja o ulasku na tržište notebooka. prema direktoru Nokije. PROIZVOD Nokia se bavi proizvodnjom: -mobilnih telefona. Ovaj vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona razmatra pokretanje poslova sa laptop računarima. HSDPA) i Wi-Fi. navigacija u automobilu. . pristup mrežama s brzim paketnim pristupom u dolaznom smeru (High Speed Downlink Packet Access. vid. -ADSL modema. držači za mobilne telefone. -Opreme za navigaciju: navigacioni kompleti. Dosad je bilo dosta priče o tome a sada je stigla i prva zvanična informacija od rukovodstva Nokie. i dodir da bi što bolje dočarali sredinu iz koje vas zovu • Scentsory će moći da detektuje miris kao i zračenje boja. . dijagonale 8. Na dugom spisku karakteristika ovog telefona su kamera od 5 megapiksela i blic sa dve LED diode. punjači… Nokia radi na novim telefonima sa novim konceptom Nokia"Scentsory" • Novi mobilni telefoni koriste senzore za miris. -Slušalica:bluetooth slušalice. osvetljenje.9 cm (3. ANALIZA MARKETING MIKSA 3. A-GPS). i temperaturu sagovornika sa dva ekrana i skrivenom kamerom Model N97 definitivno je najmoćniji telefon ikada napravljen. -Digitalne televizije. -Muzičke oprema: zvučnici.3. -Energije: baterije. Finski gigant obećava i video snimke DVD kvaliteta kao i koncept nazvan socijalno lociranje koji koristi A-GPS senzore i elektronski kompas da bi korisnike obavestio gde se tačno nalaze. telefoni. Izjava dolazi samo nedelju dana nakon kongresa World GSM u Barseloni gde su poznati proizvođači računara Acer. funkcijama se uveliko preklapaju s modernim mobilnim telefonima. -Personalnih računara (1980) -Opreme za kola: kompleti za kola.5 inča) formata 16:9 (rezolucija je 640x360) i memorijom od maksimum 48 gigabajta – 32 GB je unutrašnja memorija a 16 GB se dodaje microSD karticom. sluh.Sistema za prenošenje poruka. Mobile Review javlja da Nokia već testira uređaj koji po formi podseća na Nokiju N97. Direktor Nokije Olli-Pekka Kallasvuo je javno izrekao nameru ovog finskog proizvođača da svoju proizvodnju mobilnih telefona dopuni proizvodnjom prenosnih računara. a trebao bi biti dovršen do 2011. Njegova osnova trebao bi biti novi ARM procesor nazvan Sparrow.1.

-43.4. Prva je bila Nokia 6630 Music Edition u seriji "Music Edition". DISTRIBUCIJA Nokia ima veoma rasprostanjene distributivne kanale. Nokia je uspela da cene prilagodi mogucnostima kupaca i da i u ovom segmentu bude lider na trzistu. Ipak. na bilbordima.2 CENA Pre godinu dana Nokia je otkrila novi trik .dodati još memorije.. dodataka na postojeći smartphone. a kasnije su se pojavili N70. Nokia je izgradila svoj brend na izuzetno kvalitetnim i savremenim telefonima za zahtevnije i bogatije kupce ali i na jeftinijim telefonima za siromašnije tržište.3 PROMOCIJA • • • • • Promo mix: AIDA in Nokia: A – Attention : privući pažnju kupcu I – Interest : povećati interes kupaca pretstavljanjem inovacija. prednosti i beneficija D – Desire : ubediti kupce da žele Nokijin proizvod ili uslugu i da će sigurno njima biti zadovoljni A – Action : Uputiti kupce ka konačnoj kupovini Reklama: Preko TV-a. 3. tako da pretstave kopmpaniju i brend najboljem svetlu. 3. Ovo je lista ovlašćenih distributera za Nokia mobilne telefone i dodatnu opremu za teritoriju Srbije: -5- .. N73 i N91 ponovo kao Music Edition kako bi osvežili stari dizajn.  Sniženja za online nokijine kupce sa specijalnim kuponima za povoljniju kupovinu  Komisiona rasprodaja starijih Nokijinih modela telefona i opreme Nokia ima veoma razvijen PR Oni organizuju promocije i događaje. u novinama. dodati mu "Music Edition" u naziv i promeniti boju. radiu. posterima.

: +381 11 309 3105 e-mail: nokia@pinsoft. Veliki Rit 25B 21000 Novi Sad Srbija Tel: +381 21 4891 500 Fax: +381 21 4891 505 Kancelarija u Beogradu: Križanićeva 22 11000 Beograd Srbija Tel. Indiji i Africi već do kraja ove godine u svetu će biti više od 3.25 milijardi korisnika mobilnih telefona. prognozira suosnivač te engleske kompanije Džon Tiso (John Tysoe). Fokus na mlade: Fotografije i igrice. Vodeću poziciju na "mobilnom" tržištu ojačala je i u prvom tromesečju finska "Nokija" čije je tržišno učešće povećano na 49. Probijanje iz gradova u ruralne oblasti: Usredsrediti se na područja gde je cena izgradnje bežične infrastrukture isplativija od izgradnje fiksne(Kina/Indija) – 2.com Nokia nastoji da ostvari I sledece ciljeve: 1.1. FINANSIJSKA ANALIZA PROIZVODA 4.9 procenata u istom periodu pre godinu dana.• CT computers (ComTrade group) Savski nasip 7 11070 Novi Beograd Srbija Tel. + 381 11 201 5555 Fax: + 381 11 201 5556 www. -6- . 4.: +381 11 309 3100 Fax.pinsoft.com www.rs • PiN computers d. TRZISNO UCESCE Zahvaljujući rastu tražnje u Kini.ctcomputers.o.5 odsto sa 39.o.

moći će da zadovolji potrebe svojih klijenata i odgovori izazovima različitih tržišta. koja predstavlja najjaču konekciju sa njegovim personalnim računarom. Kompanija Nokia je u prvom ovogodišnjem kvartalu globalno prodala čak 108. 4. što je povećanje od 16% u odnosu na prvo tromesečje 2009. Detaljnije se informišite na stranicama.5 milijardi evra što je povećanje od 3 procenta u odnosu na prošlu godinu. Nokia je prvi kvartal 2010 završila sa uvećanim operativnim profit na 488 miliona evra.1. -7- . što je povećanje od 8 % u odnosu na isti period lane.ANALIZA PROFITABILNOSTI Nokia posluje po najvišim korporativnim standardima i redovno javno prikazuje kvartalne i godišnje finansijske rezultate. Kompanija Nokia zvanično je objavila rezultate poslovanja za prvi kvartal 2010 godine. operativnog profita i EPS (zarade po akciji).7 miliona mobilnih uređaja. gde je iskazan rast neto prodaje.Nokia: 49.7 milijardi je ostvareno od prodaje mobilnih uređaja i servisa. viši analitičar za istraživanja u okviru IDC korisničkog servisa. koristeći različite platforme.5%  Sony: 10.porucuje: “Sve dok Nokia bude radila na proširenju i raznovrsnosti ponude svojih proizvoda.SNAGA Džonatan Arber. s druge strane će omogućiti korisniku novog Nokia telefona jedno potpuno novo internet iskustvo koje je zasnovano na tehnologiji otvorenog izvora. Maemo. Od pomenute cifre 6.SWOT ANALIZA 5. 5.9%  Ostali . Neto plasman kompanije Nokija dostigao je 9. podatke i izveštaje koji su dostupni svima.1%  Samsung: 12%  Motorola: 9.2. Kontinuiran rast Simbian platforme za smart telefone je nešto na šta smo izuzetno ponosni. u poređenju sa EUR 55 miliona evra u prvom kvartalu 2009.

a naš cilj da oduševimo stotine miliona korisnika širom sveta na dobrom je putu da bude i ostvaren” kazao je Niklas Savander. Sa druge strane Walkman brendirani telefoni. “Tajna našeg uspeha veoma je jednostavna – u pitanju su oduševljeni korisnici. SLABOSTI Na istraživanju i unapređenju proizvoda radi 39. mada se ova ciljna grupa ne preklapa sa ciljnom grupom Nokia-e 6300. koji su predviđeni da se pojave približno u isto vreme kada i Nokia 6300 i koji poseduju manju veličinu i mnoštvo muzičkih karakteristika po neznatno višoj ceni su totalno drugačija priča. aplikacija “Comes with Music” dostupna je na preko 25 tržišta. Prisutni smo na sve većem broju tržišta i uslužujemo veći broj korisnika. šef odeljenja “Services business” u kompaniji Nokia. tako da sve slabosti s kojima se ova kompanija suoci u rekordno kratkom roku su otklonjene.5. što je približno 31% ukupno zaposlenih u Nokiji.4. -8- . 5.350 zaposlenih. kompanija Nokia ostavlja snažan utisak na tržitu usluga i nastavlja sa rastom. 5. 24 sata dnevno. Više od million aplikacija se iz naše prodavnice preuzima putem interneta svakog dana. Ljubitelji muzike i modnih telefona će definitivno da se opredele za rešenja kompanije Sony Ericsson. mada bi Samsung F300 po faktoru forme mogao da bude pretnja poslednjem čedu iz Nokia jata.2.3 MOGUCNOSTI Sa odličnim utiscima korisnika. sve boljim sadržajima i servisima. ambicioznim planom promocije i velikom pažnjom posvećenoj lokalnom značaju. Ovo su izvanredna dostignuća. sedam dana nedeljno. po jedan novi korisnik preuzme najnoviju verziju aplikacije “Ovi Mape”. a svake sekunde svakog dana. iako je cena ova dva modela dosta različita kao i same specifikacije. PRETNJA Nokia 6300 nema direktnog rivala ni u jednom modelu.

cenom i uslugama. Što se same Nokije tiče.6 posto.1.PREDVIDJANJE PRODAJE U Nokiji veruju da će porast tržišta mobilnih telefona sledece godine iznositi oko deset posto. Takođe. godini. SEGMENTACIJA TRZISTA Segmentna strategija  Geografska: Neposredni geografski cilj Nokije su ruralni krajevi Indije Populacija ovih krajeva čini 100 miliona ljudi  Demografska: Muškarci i žene. 9.6.FINANSIJSKI PLAN 9.POZICIONIRANJE Nokia je pozicionirana kao lider na trzistu mobilnih telefona. čine 80% Nokijinih korisnika. DIFERENCIRANJE Nokia se diferencirala u odnosu na konkurente kvalitetom. što je u skladu s ovogodišnjom brojkom. predviđaju da će im operativna profitna margina iznositi između 12-14 posto. 8. no to je i dalje manje ako uporedimo sa stanjem pre nekoliko godina kad je ta brojka iznosila više od dvadeset posto. -9- . 7. što je više od dosadašnjih predviđanja analitičara koji barataju cifrom od oko 8. oni veruju da se njihov udeo na ovom tržištu neće previše menjati u 2011. starosti 25-50.

Nokia poseduje široku paletu mobilnih uređaja koji svojim softverima i karakteristikama omogućavaju ljudima da uživaju u muzici. rešenja i usluge u oblasti mrežnih komunikacija. -10- .9. poslovnih aplikacija. i konstantno trayi nacine za to. slikama i igricama. televiziji. PREDVIDJENJE TROSKOVA Nokia nastoji da snizi troskove. kao i poslovnih rešenja i softvera predstavlja primarni zadatak za Nokia kompaniju. Rast i razvoj ponude Internet korisničkih servisa. ali i još puno toga. iskuse mogućnosti navigacije. 10. Kroz Nokia Siemens Networks pruža se i oprema. ZAKLJUCAK Nokia je svetski lider u mobilnoj komunikaciji i vodeća kompanija u razvoju i spajanju Internet i komunikacione industrije.2. video zapisima.

doc.Literatuura: Ponasaanje potrosaca .org -11- . dr Mira Rakic www.nokia.prof.wikipedia. dr Beba Rakic.rs sl.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful