Exemplu plan de afaceri fabrica de mobila

Urmatorul exemplu plan de afaceri fabrica de mobila a fost facut folosind urmatorul model tip de plan de afaceri. Va sugerez sa-l consultati inainte de a va construi propriul dumneavoastra plan de afacere si de a citi exemplul de mai jos. I. Cuprinsul planului de afaceri I. Cuprins II. O descriere generala a afacerii III. Produse si servicii IV. Plan de Marketing V. Plan operational VI. Management si organizare VII. Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare VIII. Plan financiar IX. Informatii utile II. O descriere generala a afacerii SC Mobila Noua SA are o mare parte din personal, cu un inalt grad de pregatire, experienta si competenta profesionala. SC Mobila Noua SA este o companie cu capital 100% privat. Societatea are un capital social varsat de 50.000 RON, divizat in 50.000 actiuni, fiecare avand valoarea nominala de 1 RON. Obiectivul principal e acela de a oferi o mobila de cea mai buna calitate in cel mai scurt timp. III. Produse si servicii

mobilier pentru camere (paturi. biblioteci. Lamele de lungimi. ce se poate prelucra fara restrictii. suporturi pentru diverse obiecte. latimi si grosimi variate ( lungimi 5000 mm. usi si ferestre (inclusiv tamplarie ferestre pentru geam termopan). mese – inclusiv mese pentru TV. mese pentru conferinte. Posibilitatea de producere a acestui panou duce la obtinerea unui produs armonios. mobilier de bucatarie. PAG. imprimanta sau pentru toate acestea. Din cele de mai sus rezulta marea diversitate de produse care intra in aceasta categorie. care. Gama de produse poate fi extrem de diversificata. mese – inclusiv mese pentru TV. este preferabil ca fabrica să fie amplasata intr-o zona in care sa existe o disponibilitate mare de masa lemnoasa si/sau posibilitati de transport. etajere. dulapuri. vitrine. Panoul de lemn masiv este un produs obtinut printr-un procedeu de reasezare a cherestelei dupa eliminarea « defectelor » lemnului (inima rosie. echilibrat. canapele. parti de coaja infundata etc. mese pentru calculator – adesea dotate cu suporturi pentru tastatura. Produsele oferite sunt reprezentate de piesele de mobilier ce pot fi de dimensiuni variate. corpuri mobile).). chiar si jucarii din lemn. cum ar fi: etajere. canapele. ajungandu-se si la mobilier de birou (in special birouri. de exemplu rumegusul. PFL etc. dulapuri. latimi 1200 mm si grosimi 16-40 mm) se obtin cu ajutorul unor masini industriale speciale. vor fi reutilizate sau puse in vanzare. pentru servire etc. imprimanta sau pentru toate acestea -. seturi de canapele. corpuri mobile). mobilier de bucatarie. Reziduurile rezultate. mobilier pentru camere (paturi. dupa prelucrare va da nastere elementelor de mobilier. unitate centrala. biblioteci. mai ales pentru o firma aflata la inceput de drum. pornind de la ceea ce se numeste “mic mobilier” (aici intrand produse si accesorii de mici dimensiuni. sa realizeze toate aceste produse la standarde de calitate ridicate. Panoul de lemn a adus o noua perspectiva in industria mobilei si tinde sa elimine inlocuitorii lemnului (PAL.). chiar si jucarii din lemn). iar specializarea in fabricarea uneia sau a catorva dintre aceste produse este esentiala.Produsul principal este reprezentat de cherestea dar si de panoul de lemn. audio-video. mese pentru conferinte. Plan de Marketinng Piata Notiunea de “fabrica de mobila” este una foarte larga.). mese pentru calculator – adesea dotate cu suporturi pentru tastatura. usi si ferestre (inclusiv tamplarie ferestre pentru geam termopan). audio-video. etajere. biblioteci. suporturi pentru diverse obiecte. fiind imposibil. biblioteci. IV. ambalarea si expedierea lui. Pentru ca materia prima de baza in productia de mobilier este lemnul. noduri cazatoare. . cum ar fi: etajere. unitate centrala. Serviciul in sine este prelucrarea lemnului. ajungandu-se si la mobilier de birou (in special birouri. seturi de canapele. scaune. conceperea designu-ul in functie de dorintele clientilor. scaune.). vitrine. pentru servire etc.

Pe piata functioneaza o serie de companii mari si foarte mari care desfasoara activitati complexe de productie. Pentru a acoperi cererea nesatisfacuta de catre acestea. au aparut si o serie de fabrici mici. In cazul fabricilor mari. Mobila fabricata in Romania este foarte cautata in afara granitelor tarii. In cazul acestora. majoritatea functionand in continuare pe “scheletul” mostenit.900 de fabrici de mobila. export. acestea avand avantajul flexibilitatii in productie si al costurilor si implicit al preturilor mai mici. Promovarea acestei firme implica si cosntruirea unui site. Promovarea O mare parte din produsele de mobilier realizate in Romania sunt destinate exportului. dar si locali. dupa 1989 au aparut o serie de fabrici de profil care actioneaza pe scara mai larga sau mai restransa. in Romania exista peste 2. mai ales la inceput. axate in special pe mobilier de comanda. in special cea locala. In cazul mobilierului de comanda. majoritatea cumparatorilor sunt persoane fizice. iar aceasta traditie s-a pastrat din generatie în generatie. Se va apela si la revistele si publicatiile locale si cele de specialitate. cand piata vizata este de cele mai multe ori una restransa. principalele importatoare la acest moment. iar o pagina web bine realizata (preferabil si in una/doua limbi de circulatie internationala) poate atrage numerosi clienti externi. Astfel. care produc cantitati insemnate. o modalitate de promovare foarte uzitata este Internetul. Dintotdeauna prelucrarea lemnului a reprezentat o indeletnicire de baza a romanilor (date fiind resursele deosebite de care dispune teritoriul tarii in acest sens). Concurenta Concurenta este deosebit de bine reprezentata. Plan operational Personal Pentru buna functionare a fabricii e nevoie de un personal format din : . distributie prin magazine specializate proprii sau prin dealeri. clientii pot fi persoane fizice sau juridice.Clientii In functie de tipul de mobilier fabricat. situatie in care se pune problema competitivitatii mobilierului produs in Romania in tarile Uniunii Europene. V. apare varianta exportului. O alta modalitate de promovare accesibila este publicitatea in presa scrisa. In prezent. O categorie aparte o constituie fabricile existente inca de pe vremea fostului regim.

masini de rindeluit. 976 metri patrati. cat si cu tensiunea de 380 de volti. Instalatia electrica a halei este proiectata sa asigure alimentarea cu energie electrica. Firma Spatiul destinat acestei fabrici este o hala construita din panouri metalice. Hala are o suprafata de 554 metru patrati. atat cu tensiunea de 220 de volti. VI.proiectul de constructie a halei permite o compartimentarea rapida.centrul de productie este racordat la reteaua de alimentare cu energie electrica. de mari dimensiuni. sunt metalice. Aleea ce duce de la drumul de acces pana la parta halei este pavata cu dale din beton. Management si organizare . utilaje exaustare mobila.un PR .un contabil . Intreaga proprietate este delimitata cu garduri din scanduri.o secretara . compresoare si strunguri. banzic. avand fundatia din beton armat si structura de rezistenta alcatuita din stalpi si cadre metalice. masini de gaurit. Terenul aferent are suprafata de 2. Hala este imprejmuita cu garduri din plasa de sarma. . atat cu tensiunea de 220 de volti. masini de slefuit. impreuna.zona in care este amplasat centrul de productie (in apropierea unei sosele judetene si a zonelor de exploatare forestiera ). .1 femeie de serviciu Relatiile cu Administratia Financiara si alte autoritati ale statului sunt incredintate contabilului..10 de muncitori . ferastraie cu panze circulare si mese de lucru mobile. Ferestrele sunt confectionate cu geamuri din sticla obisnuita. recomanda pastrarea destinatiei initiale de fabrica de prelucrarea a lemnului. Centrul de productie este dotat cu utilaje destinate prelucrarii lemnului de esenta tare: abrice. – instalatia electrica a halei este proiectata sa asigure alimentarea cu energie electrica. prese. masini de frezat. fixati in fundatia de beton. cat si cu tensiunea de 380 de volti. Biroul administratorului si atelierul mecanic au. montate in rame metalice Cele doua usi de acces. sustinute de stalpii metalici. autorizat sa onoreze aceste obligatii. Avantajele acestei hale sunt: -hala este amplasata in zona centrala a localitatii . o suprafata de 185 metri patrati. cu cheltuieli mici. Incalzirea intregului centru de productie si apa calda sunt asigurate de o centrala termica alimentata cu lemne.un manager .

In prezent este angajata a Facultatii ca doctorand. cu o experienta deosebita in aceste meserii. absolvent al Facultatii de Business si al Facultatii de Silvicultura.un contabil . Pentru inceput. atat din punct de vedere numeric. absolventa a Facultatii de Comunicare si Relatii Publice.o secretara . societatea e reprezentata de contabilul angajat ca si colaborator. Facultatea de Economie se va ocupa de tot ce tine de contabilitate. pentru o fabrica mica. sectiunea de Relatii Publice. Rares Zgubiliticul. circa 100. Industria de prelucrare a lemnului fiind una cu adanci traditii in Romania. sunt suficienti 2-3 salariati.Conducerea va fi executata de managerul firmei. In fata autoritatilor de stat.1 femeie de serviciu Relatiile cu Administratia Financiara si alte autoritati ale statului sunt incredintate contabilului. pentru buna functionare a fabricii e nevoie de un personal format din : . Managerul deschide conturi in lei si in valuta si poate utiliza fondurile financiare ale societatii. Aneta Rosu. avand un masterat in domeniu. autorizat sa onoreze aceste obligatii. Organizare Asa cum s-a mentionat. cat si calitativ. care este si unicul asociat.un manager . terti si in justitie. Pregatire si calificare In acest domeniu exista o insemnata forta de munca.10 de muncitori . deoarece are toate competentele necesare pentru a actiona in numele societatii. Totodata el poate actiona pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de diispozitie. dar pe masura dezvoltarii activitatii vor fi necesare noi angajari. . in varsta de 37 de ani. absolvent al Academiei de Stiinte Economice. amenajarea padurilor si masuratori terestre. Viorel Capcaun.000 de oameni isi desfasoara activitatea in fabricile de mobila din tara noastra. departamentul Exploatari forestiere. In momentul de fata.un PR . exista numerosi specialisti. in varsta de 35 de ani.

Una din metodele de aplicare a lacului este pulverizarea. tigari etc. in special la mobila curbata. aplicarea nitrolacurilor. imbibate cu ulei si aruncate in depozite fara a se respecta anumite reguli. In sectia de vopsitorie.) si de pregatire a suprafetei de finisat. Un accentuat pericol de incendiu exista la sectia de grunduit. se pot autoaprinde. aplicarea lacului pe suprafetele finisate se face prin turnare. in varsta de 24 ani. Uleiul de in fiert se aprinde la temperaturi joase. Pericolul si masurile de prevenire a incendiilor pe timpul prelucrarii mecanice a lemnului (croit. Existenta prafului fin si in cantitati destul de mari. de slefuire uscata sunt similare cu cele analizate pentru sectiile de prelucrare mecanica a lemnului. operatiile tehnologice sunt: pregatirea suprafetelor de finisat. orizontale. a uleiului de in fiert si a unei serii de vopseluri pe baza de ulei. Aici este locul unde se produce cel mai mult praf.Silvia Silvestru. mecanic cu masini de grunduit sau in instalatii de imersie cu nitrolac. Vaporii de solvent creeaza un mare pericol de indendiu si explozie. In fabricile de mobila la care finisarea se face cu nitrolac. în atmosfera unor incaperi. slefuirea uscata si îndreptarea defectelor. In astfel de sectii se folosesc carpe pentru sters. substante care se aprind usor de la scantei. care prezinta un accentuat pericol de incendiu si explozie. este un fapt specific unitatilor de mobila. . studenta la Facultatea de Economie. Cei 10 de muncitori calificati vor fi alesi cu ajutorul unei firme de recrutare a fortei de munca. pericolul de incendiu este determinat de folosirea. cu tampoane imbibate cu solutie. cu experienta de 7 ani in domeniu. particulele saturand aerul foarte repede. de umplere a porilor. lacuire si lustruire. o parte din materialul pulverizat ramane in suspensie sub forma de ceata. in cantitati mari. cu cilindri. umplerea porilor. Grunduirea pieselor se poate face manual. Operatia de slefuit se executa cu ajutorul diferitelor masini cu disc. in varsta de 54 de ani este femeie de serviciu. in sectiile de slefuit exista un accentuat pericol de incendiu. La aplicarea lacurilor cu ajutorul pulverizatorului. incleiat. aplicarea grundului. este vizata pentru postul de secretara. Aici se lucreaza cu spirt si nitrolacuri. de aplicare a grundului. slefuirea umeda si lustruirea. care. In ultimul timp. Procesul tehnologic de fabricatie a mobilei consta dintr-o serie de operatii desfasurate în sectiile de prelucrare mecanica a lemnului si sectiile de vopsitorie. La fabricarea mobilei curbate. in functie de forma pieselor care se slefuiesc. Toti acesti muncitori vor fi alesi astfel incat sa aiba destula experienta in domeniu pentru a putea oferi inca de la inceput o calitate a muncii. fiind si mai putin economica. flacari. finisaj etc. deoarece la astfel de piese nu este posibila folosirea instalatiei locale de ventilatie pentru absorbtia perfecta a prafului. Rozalia Minca. inlocuind metoda prin pulverizare. cuprinse între 36 si 170°C.

concentratia de vapori se verifica sistematic. precum si de volumul incaperii. cupru. tunelele se prevad cu deschideri in partea superioara. Curatirea cabinelor si camerelor de pulverizare de depuneri de lacuri si vopsele trebuie sa se faca numai cu rachete din lemn sau metale neferoase. de tensiunea vaporilor saturati. in raport cu greutatea specifica a vaporilor. Un principiu care nu trebuie neglijat la construirea si exploatarea instalatiei de ventilatie este acela al evacuarii separate a prafului si a altor deseuri de lemn de cele de vapori inflamabili. Solutiile de lacuri si de vopsele se transporta prin conducte sau se aduc in conveiere din incaperile special amenajate pentru prepararea. De asemenea. pentru evacuarea vaporilor de solventi mai grei ca aerul (acetona). VII. . insa sub nici o forma nu se admite pregatirea lor in camerele si cabinele de pulverizare. acestea se aseaza pe stelaje si ramân în sectie un timp mai îndelungat. gurile de aspiratie montandu-se atat in partea superioara cat si in cea inferioara. In acest scop. este suficient un spatiu (hala de productie) mai restrans. tinandu-se seama de greutatea moleculara a solventului sau al lacului in care se evapora. precum si a instalatiei de ventilatie. prin care se evacueaza aerul încarcat cu vapori de nitrolac existenti in interior. din care cauza degajarea vaporilor este si mai accentuata. in vase prevazute cu dispozitive mecanice de amestecare. Instalatia de compresoare se monteaza într-o încapere separata de camerele si cabinele de pulverizare. Rezervorul pentru lac de la masina de turnare va avea capacul etans. si cu instalatii de ventilatie in partea inferioara. Prepararea lacului se face intr-o incapere separata. întreaga instalatie fiind protejata împotriva patrunderii vopselelor si particulelor de solventi si lac.500 – 2. pentru a se preîntâmpina pericolul de explozie. Sectiile de lustruire a mobilei se prevad cu instalatii de ventilatie capabile sa evacueze intreaga cantitate de vapori care se degaja.000 EURO). ca: aluminiu. alama etc. utilajele si echipamentele sunt minimale – poate fi achizitionata o masina universala de tamplarie (estimata in jur de 1. Costurile pentru inceputul afacerii si capitalizare Costurile de inceput Pentru o fabrica axata exclusiv pe mic mobilier. In sectiile in care se folosesc solventi inflamabili. La tunelele pentru uscarea lacului trebuie sa se asigure o primenire permanenta a aerului.In cazul introducerii si scoaterii manuale a pieselor din masina. Camerele de pulverizare se prevad cu iluminat din exterior. Electricitatea statica care se formeaza pe timpul pulverizarii se înlatura prin legarea la pamânt a camerei si cabinei de pulverizare.

sector 2.44.20 (021) 312. autorizarea sanitara.44.) si cheltuielile de inregistrare a societatii (mai putin de 300 EURO). industria mobilei. copiator etc.10 (021) 315. a produselor din lemn si alte activitati) pe anul 2002-2003.11 Fax: (021) 231. 46. Bucuresti Tel: (021) 314.44. sector 2. 557 din 7 septembrie 2001 si contractul colectiv de munca unic nr. Bucuresti Tel: (021) 231.000 EURO. telefon. 462 din 12 iulie 2001. privind aprobarea Normelor specifice de securitate a muncii pentru fabricarea mobilei din lemn. IX. Eu va recomand ca atunci cand va faceti propriu plan de afaceri sa detaliati explicit costurile initiale si sa adaugati o marja de 20% din acestea pentru cheltuieli neprevazute. Trebuie obinute autorizatiile obligatorii pentru infiintarea oricarei societati comerciale (autorizatia de functionare din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor.47. 5 din 19 martie 2002. a stratificatelor. autorizarea din punct de vedere al protectiei mediului si autorizarea din punct de vedere al protectiei muncii). 24. Pipera nr. avand in vedere faptul ca aproape toti concurentii ofera si aceasta facilitate – transport gratuit la domiciliu. publicat in Monitorul Oficial. Mai trebuie respectate prevederile Ordinului nr. Plan financiar Investitia initiala. presupunandu-se ca spatiul de desfasurare a activitatii este de 15-20 de mii euro.12 Fax: (021) 313. autorizarea functionarii din punct de vedere sanitar veterinar.11 Ministerul Agriculturii. este aproape obligatoriu sa se achizitioneze cel puţin o masina de transport marfa.La aceste cheltuieli se adauga pretul echipamentelor de birou (unul-doua calculatoare.40.44. Cadrul legal Nu exista multe prevederi speciale care sa restrictioneze aceasta activitate. Partea I nr.66 . publicat in Monitorul Oficial. la nivelul ramurii industriei lemnului (exploatarea si prelucrarea primarea lemnului. 546 din 7 martie 2002. fax. Pretul unei masini utilizabile pentru transport mobila incepe de la aproximativ 6. Alimentatiei si Padurilor B-dul Carol I nr. De asemenea. Informatii utile Sos. VIII. Partea V nr.

mmediu. sector 5. 12.08.94.37 Tel/Fax: (021) 315.42.ro Ministerul Apelor si Protectiei Mediului B-dul Libertatii nr.44 www.ro Ministerul Industriei si Resurselor Calea Victoriei nr. Bucuresti Tel: (021) 212.94.www. 152. sector 1.maap.minind. Bucuresti Tel: (021) 410.ro .15 (021) 212.46 (021) 312.02.27 www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful