P. 1
Pendulul lui Foucault

Pendulul lui Foucault

|Views: 739|Likes:
Published by Corina Trang

More info:

Published by: Corina Trang on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2014

pdf

text

original

PENDULUL LUI FOUCAULT

DOCUMENTAR

Panthéon, Paris interior, pendulul lui Foucault

1868 fizician francez care a inventat giroscopul. .Léon Foucault Paris 1819 . a descoperit curenţii induşi în masele metalice care astăzi se numesc curenţii Foucault şi a determinat aproximativ viteza luminii. a aratat că Pământul se roteşte în jurul axei sale.

Mormântul din cimitirul Montmartre .

Panthéon este o clădire în Cartierul Latin din Paris. Este un exemplu a arhitecturii neoclasiciste. Franţa. . cu o faţadă modelată pe cea a Panteonului din Roma. A fost construit ca biserică dedicată sfintei Genevieve (SainteGeneviève). dar în ziua de astăzi combină funcţiile bisericeşti cu un loc de veci faimos.

Mare a fost însă mirarea celor prezenţi când au observat că la fiecare mişcare a pendulului planul de oscilaţie a acestuia se roteşte aparent în sensul mişcării acelor de ceasornic. adică de la est spre vest. pendulul efectua oscilaţii cu amplitudinea de 6 metri. reprezenta o sferă metalică – ghiulea de tun. Fiind abătut din poziţia de echilibru.de 28 kg suspendată sub cupola clădirii de o sârmă de oţel lungă de 67 m. . avea să-i poarte numele) cu urmatoarele cuvinte: „Acum vă veţi putea convinge că Pământul se roteşte”. faţă de podea. printre care şi viitorul împărat al Franţei Napoleon al III-lea. Fizicianul francez Léon Foucault începe demonstrarea experienţei sale celebre (care. Dispozitivul admirat cu multă curiozitate de numerosul public parisian venit în Panthéon. ulterior.Anul 1851 (februarie). Paris. Panthéon.

 La fiecare mişcare a pendulului planul de oscilaţie al acestuia se roteşte aparent în sensul mişcării acelor de ceasornic. forţa Coriolis deviază spre nord planul de oscilaţie  Planul de oscilaţie se roteşte în sensul acelor de ceas în emisfera nordică. faţă de podea. adică de la est spre vest.Animaţia mişcării pendulului Foucault în Paris. o La Ecuator pendulul oscilează într-un plan fix. . invers în cea sudică.

pendulul lui Foucault .Panthéon. Paris interior.

şi acest fapt este demonstrat în mod evident de pendulul lui Foucault. Pământul este acela care în realitate se roteşte în jurul axei sale de la vest spre est. deci se roteşte şi podeaua de sub pendul.Se ştie încă de la Galilei că planul oscilaţiilor libere a pendulului gravitaţional nu poate varia. . Care este explicaţia? De ce spectatorii aveau senzaţia că simt cum se roteşte Pământul sub picioare? Într-adevar.

Animaţie ce prezintă mişcarea de rotaţie a Pământului .

Perioada de rotaţie era de 16. când acesta demonstră rotaţia Pământului şi prezenţa forţei Coriolis într-un sistem de referinţă neinerţial .Pendulul lui Foucault făcu senzaţie la Exposition de Paris din 1851. vârful sferei descriind rozeta. amplitudinea de 6m şi timpul de amortizare de 6h. .5s.în mişcare de rotaţie. forţa care a determinat schimbarea planului de oscilaţie.

.

experienţa lui Foucault a fost şi este demonstrată practic pe toate meridianele globului.De-a lungul timpului. suspendat de o sârmă de oţel inoxidabil de circa 22 m lungime. Pendului lui Foucault instalat în catedrala Sf. Elementul de atracţie al sălii pentru vizitatorii Adunarii Generale a ONU este un pendul aurit de circa 80 kg. . Isaakie din Peterburg are lungimea de 98 m.

.Pendulul lui Foucault la polul nord. Pendulul oscilează întrun plan fix în raport cu stelele. în timp ce dedesubt Pământul se roteşte în mod independent.

Reconstituirea pendulului lui Foucault în 1995 Panthéon. Paris .

PENDULUL LUI FOUCAULT Muzeul de arte şi meserii din Paris .

Pendulul lui Foucault din Franklin Institute Philadelphia .

.

.

Pendulul instalat în blocul 4 al USM are dimensiuni mai modeste: lungimea firului de oţel este de 19 metri. .La începutul lunii martie 2006. în schimb masa sferei de plumb acoperită de cupru este de tocmai 155 kg. la Universitatea de Stat din Moldova a fost instalat Pendulul lui Foucault. Aceasta masă coincide cu cei 155 de ani de când a fost lansat celebrul pendul.

Concepţie şi realizare RAISSA DYMNY .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->