You are on page 1of 19

Celulele stem pot fi folosite ca material de transplant.Clonarea terapeutica urmareste obtinerea unui organism dezvoltat doar pana la stadiul de embrion. Astfel nu vor mai exista liste de asteptare pentru transplanturi de organe iar bolnavul nu va mai necesita terapia cu imunosupresoare indicata pentru tot restul vietii. Clonarea terapeutica este o procedura ale carei stadii initiale sunt identice cu clonarea de ADN adult. Totusi celulele stem sunt prelevate de pe embrioni pentru a produce tesuturi sau un intreg organ pentru transplantul inapoi la persoana care a donat ADN-ul. fiind natural acceptate de catre organismul pacientului care a furnizat materialul genetic. . Scopul acestei clonari terapeutice este de a produce copii sanatoase ale organelor si tesuturilor unei persoane bolnave. format din celule stem totipotente (embrionul are 40 de celule stem). Pre-embrionul folosit moare in acest proces.

.

 Tehnica clonarii terapeutice cuprinde: .inlaturarea ADN-ului unui ovul.inlaturarea ADN-ului unei celule a corpului. alta decat ovulul si introducerea acestuia in ovul .celulele stem vor fi implantate intr-un tesut sau organ specific la dorinta cercetatorului  Celulele stem reprezinta o forma unica de celule care se pot transforma teoretic in orice organ sau tesut din corp.pre-embionului ii este permisa dezvoltarea si producerea de celule stem .celulele stem sunt prelevate din pre-embrion determinind moartea acestuia .plasarea unui soc electric pentru a induce procesul de formare a pre-embrionilor .pre-embrionul nu este implantat in uter . . transformindu-l intr-o fabrica de creeare a pre-embrionilor .

B – prelevarea celulelor stem din embrion C. D – introducerea celulelor stem in zigot .A.

Embrion uman Extragerea celulei stem .

.

.

.

.

Pacientul va necesita terapie antirejectie pentru toata viata si poate suferi rejectia oricind.prelevare de celule stem de la fetusii avortati  Inconvenientul acestor surse este ADN-ul strain care nu se potriveste cu cel al organului primitor al bolnavului.embrioni creati prin tratamente de fertilizare. Sursa celulelor stem pote fi: . . acestia sunt inghetati pentru a servi la o alta sarcina in viitor .embrioni creati pentru acest scop in laboratoare prin fertilizare manuala dintre un ovul si un spermatozoid .

Dimensiune embrion in comparatie cu firul de par uman .

din sangele colectat din cordonul ombilical la nasterea unui copil si depozitarea lui.prin reinlocuire nucleara celulara.din celule adulte care sunt programate sa se comporte ca celule stem.din maduva osoasa si alte tesuturi adulte . . mecanism pur speculativ la acest moment . nucleul dintr-un ovul este inlaturat si inlocuit cu nucleul unei celule adulte de la pacient . Exista alte patru surse care pot produce organe care sa se potriveasca perfect cu ADN-ul primitorului: .

Colonie de celule stem .

Celula ou(zigot) .

musculare etc) . osoase. Celulele stem adulte Aceste celule pot fi prelevate de la nou-nascuti. O data ce aceste celule sunt prelevate de la embrion. Au o utilitate limitata. Acestea pot fi obtinute doar de la embrioni. Totusi acestea au inceput deja sa se specializeze si nu poseda acelasi nivel de flexibilitate precum cele embrionare. cardiace. . Celulele stem embrionare Acestea sunt pluripotente. adica au potentialul de a se dezvolta in orice tip din cele 229 de tipuri de celule umane (celule sanguine.Initial se considera existenta a doar doua tipuri de celule stem. embrionul nu mai poate sustine o sarcina si transforma intr-un fat.

Se divid de cel putin 250 de ori fara mutatii si fara a forma tumori.le poate fi indusa dezvoltarea intro larga varietate de tipuri celulare . Fata de celulele embrionare nu se pot reporduce la infinit. Aceste celule isi dubleaza numarul la fiecare 36 de ore. Au fost transformate in muschi. Celulele stem amniotice/placentare In 2005 cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh descopera ca celule stem similare celor embrionare pot fi obtinute din placenta. . nervi si ficat la soarecii de laborator. Fiecare placenta contine 300 milioane de celule amniotice epiteliale care pot fi extinse la 10-60 de bilioane de celule. Un studiu din 2007 arata ca aceste celule par sa combine cele mai bune caracteristici ale celulelor stem embrionare si adulte: .nu necesita distrugerea unui embrion . celule sanguine.sunt mult mai usor de obtinut.