Introducere.

Ce sunt polimerii
O molecula are un grup de atomi care au legaturi stranse intre ei dar au legaturi relativ slabe cu moleculele adiacente. Exemple de molecule mici sunt apa (H2O), metanolul (CH3OH), dioxidul de carbon (CO2) s.a.m.d. Polmerii contin de la mii la milioane de atomi intro molecula mare; se mai numesc si macromolecule. Polimerii sunt “preparati” prin alaturarea unui numar mare de molecule mici numite monomeri. In general, monomerii sunt molecule organice simple care contin o legatura dubla sau minim doua grupe functionale active. Prezenta legaturii duble sau a gruparilor functionale active actioneaza ca o forta care adauga o molecula de monomer peste alta, repetat, pentru a forma o molecula de polimer. Acest proces de transformare a moleculelor de monomer intr-o molecula de polimer este cunoscut ca polimerizare. De exemplu, etilena, molecula prototip a monomerului, este foarte reactiva deoarece are o legatura dubla. Sub influenta temperaturii, luminii sau a agentilor chimici, aceasta legatura devine atat de activa incat se genereaza o reactie in lant de autoaditie a moleculelor de etilena, rezultand productia unui material cu masa moleculara mare, cu o compozitie chimica aproape identica cu a etilenei, cunoscut ca polietilena, polimerul etilenei.

temperatura/lumina

etilena activata

polietilena

Figura 1. Pasii intermediari din timpul formarii de polietilena.

1

sunt constituite din molecule mici care de obicei au mase moleculare mai mici de 1000.d. dimensiunilor mari si a formei moleculelor polimerice. Masele plastice se fabrica din materii prime usor accesibile. care le dau culoarea necesara. Toate aceste avantaje au determinat utilizarea lor in diversele ramuri ale economiei si ale tehnicii. care le sporesc elasticitaea. in afara de polimeri (denumiti adesea rasini). Masele plastice pot fi produse din polimeri termoplastici sau din polimeri termoreactivi (termorigizi). le reduc fragilitatea. Masele plastice Se numesc mase plastice materialele produse pe baza de polimeri.a. teseturi. azbest. componenti care le confera anumite calitati. fibre de sticla s. masele moleculare ale polimerilor variaza de la 20000 la sute de mii. pot capata o noua forma si tot asa mai departe. cloroformul. ei iarasi devin moi.. Numele de polimer este derivat din grecescul “poly” care inseamna multi si “meros” care inseamna parti. Fiind din nou incalziti. O masa plastica este constituita din materialul de umplutura (faina de lemn. Ele se caracterizeaza printr-o rezistenta mecanica mare. Pe de alta parte. Dupa cantitatea in care se produc ele ocupa primul loc printre materialele polimere. in mare parte. zaharul s.a. din ele pot fi confectionate usor cele mai felurite articole.). Din polimerii 2 . stabilizatori (antioxidanti. Aproape toate masele plastice contin. substanta polimerica serveste in ele in calitate de liant. si alte substante. La racire ei se solidifica din nou si isi pastreaza forma capatata. care contribuie la pastrarea proprietatilor maselor plastice in timpul proceselor de prelucrare si in timpul utilizarii. fotostabilizatori). eterul. Materialele organice comune precum alcoolul. coloranti. care ii reduc costul si ii imbunatatesc proprietatile mecanice. Polimerii termoplastici (de exemplu polietilena) la incalzire devin moi si in aceasta stare isi schimba usor forma. densitate mica. proprietati termoizolante si electroizolante etc. O molecula de polimer este constituita din repetitia unitatii numita “mer”. capabile de a capata la incalzire forma ce li se da si de a o pastra dupa racire. in viata de toate zilele. stabilitate chimica inalta.m. plastifianti (de exemplu esteri cu punct de fierbere inalt).Diferenta in comportament dintre compusii organici obisnuiti si materialele polimerice este datorata.

apoi isi pierd plasticitatea devinind nefuzibili si insolubili.termoplastici pot fi formate prin incalzire si presiune diferite articole care in caz de necesitate pot fi din nou supuse aceluias mod de prelucrare. In ziua de azi. Iar cum pretul petrolului este intr-o continua crestere. in unele cazuri. care necesita energii mari pentru a fi produsi. acestia ocupa spatiu si nici macar o parte din energia folosita pentru a-I produce nu este recuperata. Utilizarea polimerilor reciclati pentru a inlocui petrolul. exista o cerere considerabila pentru alternative de eliminare. care sunt dificil de eliminat in timpul reciclarii. Reciclarea Deoarece eliminarea polimerilor utilizati este in continuare limitata de legislatie si de cresterea preturilor. va ajuta ca aceasta resursa sa dureze mai mult. Acest lucru se intampla deoarece proprietatile initiale ale materialelor sunt indeajuns pentru a fi utilizate. Materiile prime pentru polimeri sunt obtinute din petrol. dar acestea ar putea afecta mediul prin eliberarea de gaze toxice in atmosfera. incepe sa fie mai avantajoasa si din punct de vedere financiar reciclarea polimerilor decat producerea lor din materii prime. refolosirea. Printre optiunile disponibile regasim reducerea surselor. o resursa limitata si neregenerabila. Atat polimerii naturali cat si cei sintetici. Valorificarea energiei stocate in polimeri poate fi realizata prin incinerare. deoarece intre macromoleculele lor au loc interactiuni chimice. formindu-se o structura tridimensionala (ca in cazul vulcanizarii cauciucului). polimerii vinilici sunt extrem de utilizati in industria fabricarii plasticului. reciclarea este o alternativa viabila pentru a recupera o parte din aceasta energie. O mare parte din materialul polimeric folosit in aplicatiile pentru ambalaje de scurta durata ajunge sa ocupe spatiu valoros din depozitele de deseuri. reciclarea si recuperarea energiei inerente prin incinerarea deseurilor in vederea obtinerii de energie si prin aplicatii cu combustibil prelucrat. fara a se adauga cantitati mari de aditivi. vor rezista in general o perioada foarte lunga de timp in aceste depozite deoarece nu sunt expusi indeajuns la lumina UV si la microbi. Polimerii termoreactivi la incalzire devin plastici. Materialele cel mai frecvent reciclate sunt PET si HDPE. Fiecare din aceste optiuni ar putea reduce deseurile si ar putea conserva resursele naturale. Aici. Pentru unii polimeri. Un astfel de material nu mai poate fi supus prelucrarii a doua oara: el a capatat o structura spatiala si si-a pierdut plasticitatea – proprietate necesara pentru acest scop. 3 .

decontaminarea si repeletizarea produselor polimerice recuperate. 4. produse. In continuare se vor prezenta metode de reciclare pentru cativa din cei mai importanti polimeri folositi in industrie: polietilena (PE). procesul are unele neajunsuri. Este un polimer liniar cu o compozitie chimica de polimetilen. utilizabile si comercializabile. Materialele plastice termorigide sunt dificil de reciclat din cauza reticularii chimice la care au fost supuse. Reciclarea mecanica poate fi viabila si din punct de vedere economic. separare si sortare a deseurilor. Printre acestea este cerinta pentru o sursa de materiale plastice post-consum relativ curata. 3. 4 . adesea. Alte probleme care apar in procesul de reciclare sunt: 1. 2. ci ca materie prima pentru industrie. omogene si a unei piete adecvate pentru In cazurile in care s-a folosit o mare catitate de aditivi in polimer. Un ultim succes al reciclarii il reprezinta o piata stabila si de incredere pentru aceste produse. Costul de colectare. pentru a face produse noi. sortate. spalarea. necesitatea unei tehnologii de separare eficienta pentru a obtine rasina pura. astfel incat sa poata fi transformate in produse noi. polipropilena (PP) si poliacrilonitrilul (PAN).Reciclarea conventionala (sau mecanica) include exfolierea sau granularea. si. reciclarea poate avea loc doar atunci cand consumatorii achizitioneaza materiale reciclate care au fost colectate. si este definit ca un produs de polimerizare a etilenei. un proces intens de munca. Lipsa unui flux de materiale curate. Economia reprezinta un factor major in stabilirea succesului sau a esecului reciclarii pentru toate materialele. De fapt. Totusi. (CH2)n. Materialele reciclabile separate din gunoi nu ar trebui privite ca deseuri. Polietilena. procesate si refabricate in produce noi. energia necesara pentru purificarea polimerului este mai mare decat cea necesara producerii plasticului din titei. HDPE este cel mai mare constituent al deseurilor municipale.

Piesele din HDPE se pot folosi la temperaturi continue maxime de lucru de 100 – 120 ºC si temperaturi continue minime de lucru de – 70 ºC. HDPE opaca sau “naturala”. suc. Structura schematica a polietilenei. Polietilena de inalta densitate se prezinta si in varianta armata cu fibra de sticla. identificata in ambalajele pentru lapte sau sticle pentru 5 . rezistenta la temperatura. Polietilena de inalta densitate (HDPE). proprietati dielectrice foarte bune. Un motiv major al succesului HDPE in industria ambalajelor. Este un polimer cu inalta cristalinitate (60 . Figura 3. duritate a suprafetei.80%). Recipiente colorate de HDPE. este reciclabilitatea sa. recipentele de HDPE sunt separate pentru procesare in doua fluxuri: i.Figura 2. Prezentare si insusiri generale. Polietilena de inalta densitate se obtine industrial prin polimerizarea etilenei la presiune joasa (1 . opace.100 daN/cm²) cu catalizatori. In vederea reciclarii. Absorbtia de apa este redusa. Materialul prezinta rezistenta mecanica buna. ii. Se prezinta in forma de granule incolore. colorate transparent sau colorate intens. Simbolul de reciclare al HDPE.

HDPE pigmentata are o larga utilizare in industria producatoare de tevi si in crearea de produse pentru gradinarit. 6 . trebuie colectata in locuri special amenajate.Principala piata de desfacere a HDPE “naturala” continua sa fie sticlele de polietilena pentru o multime de aplicatii ce nu tin de industria alimentara (ambalaje pentru ulei. rigiditate mai scazuta decat polipropilena. Potentialul cherestelei de plastic (material compozit din plastic si fibre) poate fi urias datorita cererii consumatorilor casnici in amenajarile interioare. polietilena.). rezistenta UV scazuta. Dezavantajele utilizarii polietilenei de inalta densitate. detergenti. sau in cadrul unor campanii. ulei de motor etc. In vederea reciclarii. coeficient ridicat de contractie in matrita. folie si containere rigide etc. Cheresteaua plastica consuma o gama larga de materiale (sticle reciclate.). Printre dezavantajele folosirii polietilenei de inalta densitate putem enumera: • • • • predispusa sa crape la solicitari. Reciclare polietilenei de inalta densitate.

Sortarea balotului. primul pas este. Pasii de reciclare a polietilenei. care implica maruntirea sticlelor sau a materialelor de HDPE. bucati de metal si sticla. Curatarea polietilenei de inalta densitate. dar. este trimisa in centre de procesare. HDPE este spalata in apa. Precuratare. polietilena este pusa intrun dispozitiv care ajuta la indepartarea contaminatorilor acumulati. ce au trecut de procesul de precuratare. in general. Polietilena de inalta densitate trece printrun proces numit “granulare”. Acest proces ajuta la indepartarea etichetelor precum si a contaminatorilor aflati in polietilena. Dupa ce balotul a fost desfacut. Acestia pot fi reprezentati de nisip. este primita. unde. Granularea polietilenei de inalta densitate. spalarea. Dupa ce curatarea este completa. etichetele trebuiesc inlaturate si componenta balotului sortata. sub forma de baloti. cu daosuri de detergenti pentru inlaturarea 7 . Polietilena de inalta densitate trebuie separata de componentele plastice ce nu o contin si care au ajuns accidental in balot si de asemenea de metalele sau sticlele. In general polietilena de inalata densitate. de catre centrele de procesare.Dupa clolectare. Exista mai multe metode prin care polietilena de inalta densitate este curatata. In functie de tipul balotului primit. urmand un flux tehnologic format din mai multi pasi va fi transformata in materie prima si folosita in vederea obtinerii de alte produse. in functie de culoare. se trece la sortarea materialului continut de balot.

De la suprafata HDPE este indepartata si trimisa catre uscare. si va ramane la suprafata. prin aceasta metoda sunt componentele cu o densitte mai mica decat cea a HDPE. a) Topirea polietilenei de inalta densitate. Deseuri de HDPE Precurata re. Dupa ce a fost uscata. Dupa spalare. sticla. dupa o prealabila clatire. 8 Procesatori specifici.murdariei. Uscarea. Polietilena de inalta densitate este uscata intrun uscator rotativ industrial. . cunoscut sub numele de “separare plutire/scufundare” . in general. sau cu adaosuri de alte substante chimice in vederea inlaturarii altor reziduri din continutul sau. avand o densitate mai mica de 1 g/cm 3. polietilena de inalta densitate este separate de contaminatorii ramasi. In timpul acestui proces se poate aplica o ultima inlaturarea a impurificatorilor printro metoda numita ”clasificare aeriana”. avand densitate mai mare de 1 g/cm3 si se vor scufunda. Separarea. prin procesul. dupa care este taiata in palete mici. hartie. cunoscut ca si procesare prin topire. In anumita cazuri se mai adauga diferite substante care vor ajuta la procesarea ulterioara a polietilenei reciclate de inalta densitate. Dupa cum se stie polietilena este mai usoara decat apa. mai grele decat apa. este fie vanduta. Polietilena de inalta densitate este incalzita pana la temperatura de topire. Metale. fie mai este supusa unui ultim pas de procesare. in timp ce impuritatile sunt.

fara alte modif. 1. in productia de containere mari. O metoda de refolosire este amestecarea cu rasini pure. Flux tehnologic al rerciclarii HDPE. Uscare. 9 . Curatare. Combustibil ptr termocentral e.Sortare. Utilizari ale HDPE reciclate. Contaminato ri plastici usori. electrocentra le. Valorificare. Contaminato ri plastici grei. Alte materiale plastice. Polietilena reciclata de inalta densitate isi gaseste utilizari in diverse domenii. Granulare . Topire Pelete mici. Procesatori specifici. Valorificar e Figura 4.

Tevi de irigatie fabricate din HDPE reciclata.50%. Polietilena de densitate joasa. Rezistenta chimica face sa fie bun pentru ambalaje casnice si produse chimice industriale ca detergenti si inalbitori. 10 . Se prezinta sub forme de granule transparente. sampon etc. Obiectele injectate se pot folosi pana la maximum 80 – 100 ºC si minim – 70ºC in absenta solicitarilor mecanice. Prezentare si insusiri generale. Polietilena de joasa densitate se obtine industrial prin polimerizarea etilenei la presiune ridicata (1000 . Figura 5.) reprezinta un larg domeniu de utilizare a HDPE reciclate. opace sau divers colorate. substante chimice. Polietilena de joasa densitate are un grad de cristalinitate cuprins intre 40 . Butelia (sticla) cu pigment (colorant) are o mai buna rezistenta la crapare decat sticlele fara pigment (colorant).2000 daN/cm²) folosind initiatori peroxizi.Sticlele modelate prin suflare pentru gospodarii sau industrie (sticle pentru detergent.

. folie pentru ambalat alimente. sacose si pungi pentru depozitare.articole cosmetice. materialele devenind casante si sfaramicioase Polietilena de joasa densitate se foloseste la: . similare cu a altor polimeri. . Absorbtia de apa este mica. Pentru a recicla polietilena de joasa densitate se folosesc mai multe metode. etc. . castroane.permeabilitate ridicata la gaz.Polietilena de joasa densitate se caracterizeaza prin unele proprietati fizice deosebite: rezistenta mare la soc. polimerul fiind considerat un electroizolant ideal. Reciclarea polietilenei de joasa densitate. tertiala (reciclare chimica sau termica) si cuaternala (incinerare). elemente de legatura. recipienti pentru depozitare. proprietati dielectrice foarte bune.rezistenta si rigiditate scazuta la temperatura maxima de lucru. Figura 6.constructii de masini: garnituri. saci.tevi si fitinguri: teava pentru apa si furtun. capace si inchizatori cu sigiliu.agricultura: folii agricole. 11 .inalt inflamabil.bunuri de consum: pahare. .rezistenta UV scazuta.fire si cabluri (industria electrotehnica): izolator pentru semiconductori si invelitoare cablu.predispusa sa crape la solicitari. Exploatarea polietilenei in conditiile atmosferice are ca efect: modificarea aspectului exterior. . etc. . . . care au fost clasificate in urmatoarele categorii: primara (re-topire). aparitia de fisuri. secundara (reciclare mecanica). jucarii flexibile.ambalaje: flacoane (butelii) farmaceutice si strangere. Simbolul de reciclare al LDPE Dezavantaje ale utilizarii polietilenei de joasa densitate. . in mod particular la dioxid de carbon. Printre dezavantajele folosirii polietilenei de joasa densitate putem enumera: . laminate.. . rezistenta chimica deosebita.

neprocesat. Combustibilul diesel sintetic. Uleiul de LPDE poate fi de asemenea produs si prin termoliza polietilenei la 420-4600C intro atmosfera inerta de azot. In particular LDPE a fost vizata ca materie prima pentru tehnologiile primare de obtinere a combustibililor. In primul pas. Baloti de deseuri de LDPE. ca si metode de producere a diferite fractiuni de combustibil din deseuri. care mai apoi sunt colectati si condensati. Interesul in dezvoltarea produselor valoroase. Recent s-a acordat o atentie sporita tehnicilor de degradare. LDPE este incalzita. In al doilea pas. La aceste temperaturi produsii volatili ai termolizei (ulei de polietilena) se produc. pentru a produce un combustibil lichid de genul motorinei. este .de asemnea in crestere. este de dorit. la temperaturi cuprinse intre 400 si 450 0C. uleiul colectat este hidrogenat la temperaturi cuprinse intre 20 si 90 0C. 12 . termica. Dezvoltarea tehnologiilor de reciclare fiabile din punct de vedere economic. produs prin hidrogenarea uleiului de LDPE. are proprietati mult mai bune decat motorina conventionala.sau catalitica a polimerilor. deoarece ar creste stimularea economica in vederea reciclarii polimerilor. cum ar fi lubrifiantii sintetici din degradarea termica a LDPE.Figura 7. intro atmosfera de azot. nespalate de LDPE. Caracteristicile termolizei LDPE-ului curat. sunt in mare parte la fel ca cele ale resturilor.

poate cataliza procese de degradare. care scurteaza viata produsului finit. producandu-se obiecte cu dimensiuni mari si proprietati mecanice slabe.). intrun singur pas. containere compost. butelii (sticle. dale. folie si placi. Masina de peletizare a LDPE Deseurile heterogene de polimeri. Cantitati mai mari de 50% nu sunt recomandate deoarece. mobilier. sunt reciclate. articole plastic-lemn (cherestea gard. Utilizarea de LDPE reciclata este posibila doar intro cantitate de pana la 50% din produsul final.Figura 8. nivelul de nesaturare mai mare. de obicei. 13 . flacoane) de suc natural de lamaie. Invelitori de transport. ce contin polietilena de joasa densitate. cutii de mustar. etc. cutii de gunoi. Utilizari ale LDPE reciclate.

S-a demonstrat ca tetraclorura de etilen este un solvent bun pentru procesul de reciclare a PP.Polipropilena (PP). urmata de peletizare si mai apoi de retopire pentru extrudere. Simbolul de reciclare al PP. reciclatul este stabilizat prin adaugarea unui descompunator peroxidic (trifenolfosfit) si a unui agent de alunecare (stearat de zinc). injectare prin suflare sau modelare. PP este mai intai peletizata. Polipropilena (PP) este al doilea cel mai comun termoplastic din familia olefinelor dupa polietilena (PE). Curatarea este primul pas. Procesarea prin radiere a PP permite reciclarea deseurilor polimerice fie prin adaugarea intrun 14 . echipamente medicale. Pentru selectarea unui solvent optim pentru acest proces. dar o temperatura de lucru superioara. Bineinteles ca acest lucru nu este posibil intotdeauna si trebuie vizate sursele cu cantitati mici sau foarte contaminate. PP are o rezistenta la impact mai mica decat PE. PP este folosita si pentru izolarea cablurilor. De asemenea. tevi si acoperiri. Pentru a stabili viabilitatea reciclarii containerelor de PP. si pentru mobila sau vehicule. sau care sa poata fi curatate usor. PP poate fi reciclata si prin dizolvarea polimerului intrun solvent potrivit cu recuperarea ulterioara a polimerului si uscarea lui pentru a produce pudra polimerului. Reciclarea polipropilenei a fost intodeauna provocatoare deoarece polimerul este foarte susceptibil degradarii termo-oxidative in timpul extrudarii iar impuritatile prezente in PP reciclata tind sa degradeze pana si PP pura in acest proces. Pentru unele metode de reciclare mecanica. la fel ca si la ceilalti polimeri. Astfel. Reciclarea propilenei. tapeturi. dar este folosita mai mult ca fibre si filamente produse prin extrudere. se folosesc factori termodinamici. Fibrele sunt folosite in unele produse precum covoare. Cea mai multa PP reciclata provine de la masini. chinetici si de energie. Figura 9. este necesar sa se identifice surse de cantitati mari fie cu un nivel mic de contaminare. Procesul principal aplicat polipropilenei pentru reciclare este regranularea. Are proprietati foarte bune izolatoare.

Concluzii. fie prin reprocesarea unui polimer “imbatranit” prin expunerea potrivita pentru a il degrada la un produs cu o masa moleculara mai mica. Carcase baterii auto. stergatoare gheata. Utilizari ale PP reciclate. astfel incat nu poate fi posibila reciclarea unor cantitati mari de un anumit tip reintegrandu-le imediat in acelasi proces de productie. greble. granule. iar reciclarea nanocompozitelor bazate pe PP reprezinta o noua idee in stiinta si tehnologia polimerilor. In acest proces. Reciclarea schimba proprietatile mecanice ale maselor plastice. Deoarece nanotechnologiile sunt utilizate din ce in ce mai mult. nanocompozitele sunt studiate din ce in ce mai mult. dar posibilitatile sunt vaste.material proaspat reticulant. cabluri baterii. rastel pentru biciclete. recipiente pentru iaurt siropuri. Compozitele bazate pe PP fac parte dintre cele mai cunoscute materiale nanocompozite. dar aceasta atitudine se schimba rapid o data cu luarea in considerare a protectiei mediului si a altor influente. Exista inca probleme tehnice. benzi de legat. Reciclarea materialelor plastice s-a dezvoltat constant si se realizeaza intr-o gama larga in multe tari. placi. palnie ulei. solutia de polimer este filtrata si noi compozite sunt proiectate. In unele sectoare. semnalizari lumina. tavi. PP reciclata este utilizata in diferite industrii in toate proportiile. perii maturi. 15 . Reciclarea compozitelor de PP Compozitele de PP sunt foarte utilizate iar potentialul pentru a fi reciclate este oferit de procesul de dizolvare. economice si structurale de depasit. prejudecatile impotriva materialelor secundare ramane un obstacol important in reciclarea plasticului.

3 3.Bibliogarfie. www. Properties and Testing” Manas Chanda and Salil K.1 . pag. „Handbook of Vinyl Polymers: Radical Polymerization. Roy CRC press. www.624 2.ro 4. Second Edition” Mir Mohammad A. 2008. 1. pag.ro 16 . “Plastics Fundamentals. 1.1. Nikje CRC press.mase-plastice.607 . Process and Technology.alfaplast. 2008.

......................................................................................................... 1 Ce sunt polimerii................Cuprins...................................................................................................................................................................... 2 Reciclarea............................................. Introducere............................................................................................................... 4 Polietilena de inalta densitate (HDPE)...............6 17 ........................................................ 1 Masele plastice..... 3 Polietilena.............................................................................................................................................................5 Prezentare si insusiri generale.............5 Dezavantajele utilizarii polietilenei de inalta densitate.................................................

................................................................................................ 17 18 ............................11 Reciclarea polietilenei de joasa densitate..................................................15 Utilizari ale PP reciclate....................................................................................................................................13 Polipropilena (PP)................7 Separarea.......................................................................................6 Pasii de reciclare a polietilenei............................................................................................................................................. 7 Sortarea balotului.......10 Dezavantaje ale utilizarii polietilenei de joasa densitate.................................................................................. 14 Reciclarea propilenei.............................................................................................................. 7 Granularea polietilenei de inalta densitate.................................15 Bibliogarfie.......................................................................................................Reciclare polietilenei de inalta densitate.................................................................... ........................................................................................................................................................10 Prezentare si insusiri generale.............................................................................................................7 Precuratare....................................................14 Reciclarea compozitelor de PP........................15 Concluzii..........................................................................................................11 Utilizari ale LDPE reciclate............................................................... 8 Polietilena de densitate joasa............................................................. 8 Uscarea...........................16 Cuprins............................................................................................................................7 Curatarea polietilenei de inalta densitate...........................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful