HILMI

A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

PENGENALAN DIRI

NAMA

:

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI

JANTINA

:

LELAKI

NO. KAD PENGENALAN

:

900121-08-6503

NO. PENDAFTARAN

:

17DSB07F012

NAMA JABATAN

:

JABATAN KEJURUTERAAN AWAM

KURSUS

:

DIPLOMA SENIBINA

PUSAT PENGAJIAN

:

POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH SG.LANG, 45100 SUNGAI AIR TAWAR, SELANGOR DARUL EHSAN.

TEMPAT LATIHAN INDUSTRI

:

HILMI.FARIDAH ARCHITECTS NO 3, JALAN TENGKU AMPUAN ZABEDAH J9/J, SEKSYEN 9, 40100 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN. 12 JANUARI 2009 – 12 JUN 2009

TEMPOH LATIHAN INDUSTRI

:

ALAMAT TETAP

:

NO 9 TAMAN CAHAYA, JALAN TANJONG TUALANG, 36800 KAMPUNG GAJAH, PERAK DARUL RIDZUAN,

NO. TELEFON

:

013-3532588

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
1

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

PERAKUAN

Laporan ini adalah hasil usaha saya sendiri berdasarkan kepada latihan industri yang telah saya jalani kecuali pada bahagian-bahagian yang dilampirkan dari sumber-sumber yang dinyatakan atau fakta-fakta yang berkaitan.

Disediakan oleh,

......................................... (MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI) 17DSB07F012 TARIKH: ........................

Disahkan oleh,

......................................... (Ar. HJ MOHD HILMI BIN HJ YUSOFF) K/P. NO. : 550720-03-5161 AADIPL.LONDON.APAM TARIKH: ........................

......................................... (Ar. HJH FARIDAH HASNI BINTI RAMLI) K/P. NO. : 550520-08-5906 AADIPL.LONDON.APAM TARIKH: ........................ MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
2

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

PRAKATA

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera diucapkan, tinggi Gunung Kinabalu tinggi lagi ucapan terima kasih saya tujukan kepada para pembaca kerana sudi meluangkan sedikit masa anda yang berharga untuk membaca Laporan Latihan Industri ini. Bersyukur saya ke hadrat illahi kerana dengan anugerah yang diberikan dapat saya menyempurnakan Buku Laporan Latihan Industri yang telah diwajibkan kepada setiap pelajar yang menjalani latihan seperti ini.

Sepanjang lima bulan saya menjalani latihan industri di firma HILMI.FARIDAH ARCHITECTS SDN.BHD, saya MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI ( 17DSB07F012 ) telah sedikit sebanyak mengumpul ilmu berkaitan bidang pembelajaran saya ini. Seperti kata pepatah “Sambil menyelam minum air” ilmu yang diperolehi dapat saya gunakan untuk melengkapkan buku laporan industri ini dan juga dapat saya gunakan untuk memantapkan lagi ilmu yang sedia ada.

Di dalam buku laporan ini, saya telah rangkumkan segala aspek meliputi gerak kerja dan jenis-jenis tugas yang telah saya lakukan semasa menjalani latihan industri di firma ini. Untuk lebih faham akan laporan ini saya telah bahagikan ia kepada beberapa bab seperti berikut :

    

Pengenalan Latihan Industri dan latar belakang firma Ringkasan aktiviti latihan industri Pengenalan kandungan teknikal Kesimpulan Komen dan cadangan

Setiap bab di atas mengandungi sub-sub judulnya dan disertai dengan gambarajah. Laporan ini secara kasarnya dapat mendokumentasikan aktiviti-aktiviti seorang arkitek dalam menjalani projeknya. Di mana arkitek perlu mematuhi prosedurprosedur yang ditetapkan oleh pihak berkuasa Majlis Perbandaraan Tempatan dan jabatan-jabatan tertentu. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
3

DIPLOMA SENI BINA

Secara tidak lansung juga.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Dengan cara ini. Dengan kehadiran buku laporan ini diharapkan agar buku ini dapat dijadikan sebagai sumber rujukan pabila diperlukan kelak. pembaca dapat mengetahui dan merangka perjalanan dalam proses untuk menjadi seorang arkitek. kerana tidak semua manusia mengingati apa yang telah berlaku pada masa lepas. Selain itu apa yang lebih penting ialah para pembaca dapat memahami dan menjalankan segala tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan kepada pembaca apabila melalui situasi yang serupa meliputi bidang seni bina ini. dapat mendorong setiap pelajar mencari penyelesaian kepada masalah yang berkaitan. Jadi dengan adanya buku ini boleh dijadikan batu loncatan untuk mengingat kembali apa yang telah berlaku pada masa lepas. Sepanjang latihan industri ini. Saya amat berharap ia akan memberi pemahaman kepada para pembaca mengenai keseluruhan kerja dan peranan seorang arkitek. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 4 DIPLOMA SENI BINA . saya diberi peluang untuk mendedahkan diri dalam kerja-kerja seperti berikut:        Penggunaan komputer Lukisan kerja Pembetulan Lukisan Kerja mewarna Kerja pengiraan Kerja manual Lawatan tapak Melalui pemberian kerja yang diamanahkan kepada saya telah memberikan satu pengalaman yang amat berharga seterusnya dapat mendedahkan saya kepada alam pekerjaan dan mendalami bidang senibina ini khasnya.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 5 DIPLOMA SENI BINA . Tanpa bantuan daripada mereka mungkin buku laporan ini tidak dapat disempurnakan dengan jayanya.FARIDAH ARCHITECTS SDN.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Ikhlas kata dari. POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH dan juga kepada pihak firma HILMI. izinkan saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada institusi pengajian saya.BHD kerana dengan telah menempatkan saya di satu firma yang cukup hebat dari segi rekaan rumah dan bangunan-bangunan lain. Bantuan dan bimbingan serta kerjasama dari pihak mereka. Akhir kata. Faktor ini lah yang telah menaikkan semangat saya untuk berada di firma yang berdaya saing ini. telah banyak membantu saya membuat laporan latihan industri saya ini. Sekian terima kasih.

FARIDAH ARCHITECTS SDN. Cik Nur Fisya. HJ MOHD HILMI BIN HJ YUSOFF dan AR. Sesungguhnya segala ilmu yang diberikan kepada saya akan saya pergunakan dengan sebaiknya demi masa depan saya untuk mengharungi alam pekerjaan kelak. Cik Rohana. selaku pengarah dan peneraju untuk firma HILMI.. Latifah. Ilani dan juga En. ingin saya rakamkan jutaan terima kasih kepada semua kakitangan HILMI.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.. dorongan. Pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada seluruh tenaga. En.. En. Sabri. Jefri. PENGHARGAAN Bismillahhirrahmanirahim. Naza. Pn. Alhamdulillah syukur kehadrat Allah s. nasihat dan idea-idea yang telah dicurahkan kepada saya sepanjang saya menjalani latihan industri di firma ini. Tidak lupa juga kepada staf-staff lain iaitu En. HJH FARIDAH HASNI BINTI RAMLI. Di kesempatan yang saya peroleh ini. Cik Suhaina. saya MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI ( 17DSB07F012 ) dari Diploma SeniBina ingin merakamkan jutaan terima kasih dan penghargaan yang tak terhingga kepada Ar. tunjuk ajar.. Cik Hayati dan juga Cik Nurul Izza kerana dengan jasa baik dan kerjasama dari mereka telah banyak membimbing. Faiz.BHD terutamanya kepada senior staff iaitu Pn.BHD kerana telah sudi menerima kewujudan saya di firma beliau dan memberi peluang kepada saya untuk menjalani latihan industri selama dua purnama iaitu dari 12 JANUARI 2009 hingga 12 JUN 2009 seperti yang telah diwajibkan oleh pihak fakulti bagi pelajar Diploma Seni Bina sesi Julai 2007.. En.w. Fariz.t tuhan pencipta kepada sekalian makhluk di langit dan di bumi kerana dengan rahmat-NYA saya masih mempunyai kudrat bagi memenuhi tanggungjawab yang telah diberikan Terlebih dahulu.FARIDAH ARCHITECTS SDN. memberi MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 6 DIPLOMA SENI BINA .

apa yang telah dilatih dan diajar oleh pihak mereka. Tanpa kata-kata semangat dan dorongan yang tidak putus-putus kepada saya telah menguatkan diri saya untuk menjalani latihan industri ini. makin tunduk makin berisi ” kerana mereka senyap membuat kerja tetapi kerja yang diamanahkan dapat disempurnakan dengan jayanya. memberi nasihat. Setinggi penghargaan juga diucapkan kepada warga POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH terutama sekali kepada pensyarah-pensyarah Jabatan Kejuruteraan Awam khususnya pensyarah di bahagian Unit Senibina yang telah banyak membantu dalam menguruskan penempatan saya di latihan industri serta membantu dalam memberi tunjuk ajar dalam proses menyiapkan buku laporan ini. dan yang paling ketara. memberi ilmu yang bernilai. menilai hasil kerja saya. Dengan izin tuhan. Seperti kata pepatah “ Ikut resmi pada. Walaupun sibuk mereka tetap ada waktu untuk mengajar. Saya sangat gembira dan teruja melihat sikap mereka dan komitmen mereka yang mereka berikan dalam menyiapkan sesuatu projek. kerana memberi dorongan dan kata-kata semangat untuk saya mempersiapkan diri sebelum saya memulakan sesi latihan industri. akan saya praktikkan di dalam kerja-kerja saya di masa akan datang. Semangat dari mereka semua ini yang telah menambahkan lagi azam saya supaya sentiasa terus maju kehadapan dan terus memikat hati pihak HILMI. tunjuk ajar. memberi komen dan meneliti kerja kami yang baru berjinak-jinak di dalam bidang seni bina ini. kerana telah melengkapkan diri saya dengan ilmu yang amat berguna selama setahun setengah saya menuntut sebelum saya diberikan pendedahan luar sewaktu menjalani latihan industri ini. Oleh itu disini saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada ayahanda saya ABDUL GHANI BIN MOHD HARIS dan juga ibunda saya PARIDAH BINTI MORAD kerana senantiasa memberikan semangat kepada saya walaupun pada awalnya agak keresahan untuk saya berada jauh ditempat orang dan memahami kerja yang diamanahkan kepada saya.FARIDAH ARCHITECTS SDN. Terima kasih juga dianugerahkan kepada semua pensyarah di dalam Unit Senibina.BHD supaya pada masa akan datang saya MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 7 DIPLOMA SENI BINA . mereka tidak membezakan keupayaan saya sebagai seorang pelatih.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Inilah antara contoh yang terbaik kepada saya untuk berjaya. Saya berasa amat berbangga dan tenang apabila bersama dengan mereka untuk menyiapkan sesuatu projek. Tidak lupa juga kepada Penasihat Akademik saya Cik Hairu Nazlina. Tanpa ayahanda dan ibunda saya siapalah saya untuk hidup di dunia ini.

W. terkasar bahasa atau melakukan apa-apa yang telah membuat pihak atau individu yang terlibat sepanjang temph sesi latihan industi saya ini. Sebelum terlupa saya ini hanyalah seorang manusia yang tidak pernah lari dari melakukan kesilapan. Akhir kata. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 8 DIPLOMA SENI BINA . Saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf andainya saya secara sengaja atau tidak sengaja melakukan kesalahan.T.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. saya mohon kepada tuhan agar segala jasa baik tuan-tuan dan puan-puan akan diberkati dan semoga anda semua sentiasa berada dalam limpahan rahmat Allah S. masih diberi peluang untuk bersama-sama memerah keringat menyiapkan projek di firma yang hebat ini. Wassalam.. kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung sepanjang berlangsungnya latihan industri saya ini.. Sekian terima kasih.

Perakuan 4.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Prakata 5. Penghargaan 6. Pengenalan Diri 3. ISI KANDUNGAN PERKARA MUKASURAT 1. Kenyataan Laporan 2. Jadual Kandungan i ii iii iv vi viii MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 9 DIPLOMA SENI BINA .

Latihan ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan dan pengalaman kepada pelajar tentang keadaan sebenar dalam bidang Seni Bina dan sebagai persediaan awal sebelum melangkah ke alam pekerjaan. Bagi sesi Julai 2007. BAB 1: PENDAHULUAN 1.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.1 PENGENALAN LATIHAN INDUSTRI Latihan industri ini diwajibkan kepada setiap pelajar Diploma Seni Bina sebagai syarat penganugerahan diploma. Adalah diharapkan dengan latihan industri ini. latihan ini berjalan selama 5 bulan iaitu bermula pada 12 Januari sehinggan 12 Jun 2009. Tujuan utama latihan indusri ini adalah untuk memberi bimbingan kepada pelajar yang akan menjalani latihan supaya bersedia untuk menempuh segala cabaran dan sentiasa akur dengan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh politeknik dan juga jabatan atau firma berkenaan. Pelajar akan ditempatkan di jabatan kerajaan atau firma swasta selama satu semester bagi mendedahkan mereka kepada suasana pekerjaan yang sebenar serta berbeza dari suasana di politeknik. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 10 DIPLOMA SENI BINA . Selain itu ia juga adalah merupakan satu komponen utama dalam kurikulum pembelajaran di politeknik. pelajar akan dapat menangani kerumitan yang mungkin timbul dan seterusnya menjalani latihan industri dengan berjaya dan berkesan. Seringkali pelajar akan berhadapan dengan pelbagai cabaran dan masalah yang belum pernah ditempuhi.

vi. objektif latihan industri boleh disenaraikan seperti berikut: i. 1. Mendedahkan pelajar dengan alam pekerjaan sebenar. v.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Menanam sifat amanah. iii.3 OBJEKTIF LATIHAN INDSUTRI Secara amnya. ii. Membolehkan pelajar mengaitkan teori yang telah dipelajari di politeknik dengan aspek-aspek praktikal di firma atau sebaliknya. Menanam semangat kerja berpasukan dan hubungan baik sesama pekerja. bertanggungjawab dan berkeyakinan diri. vii. Mengamalkan peraturan keselamatan semasa di industri.2 TUJUAN LATIHAN INDUSTRI Latihan industri ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pengenalan kepada pelajar tentang berbagai-bagai aspek amalan dalam Seni Bina dan peranannya dalam masyarakat 1. swasta atau badan berkanun dalam mencari tenaga kerja yang berkemahiran tinggi bersesuaian dengan kehendak agensi masing-masing. Memberi peluang kepada pelajar untuk mengaitkan teori-teori yang telah dipelajari di politeknik dengan aspek-aspek praktikal atau sebaliknya. iv. Menyediakan laporan rasmi dan tugasan lain yang diarahkan oleh politeknik. Memberi peluang kepada agensi kerajaan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 11 DIPLOMA SENI BINA . viii.

menanam semangat kerja berpasukan dan perhubungan baik sesama pekerja. xiii. meluaskan pergaulan sama ada secara koporat atau tidak. xi. Menanam sikap amanah. ix. Meluaskan pergaulan di antara pelajar dengan pekerja-pekerja lain. Menambah dan meluaskan pengetahuan teknikal kemahiran pelajar. Menimbulkan kesedaran dikalangan pelajar-pelajar tentang pentingnya menambah minat belajar ditingkatkan supaya lebih cemerlang. tanggungjawab dan berkeyakinan diri. x. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 12 DIPLOMA SENI BINA . kesanggupan dan sikap kepada bakal majikan serta dapat menyediakan laporan rasmi selepas tamat latihan. xii. majikan dan masyarakat sekeliling di mana tempat mereka bekerja. Latihan industri ini penting kepada siswazah untuk keyakinan diri. menilai kebolehan diri di alam pekerjaan dan memperkenalkan diri pelajar sendiri dari segi kebolehan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Menimbulkan kesedaran serta meningkatkan minat pelajar terhadap pelajaran di politeknik.

ii. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 13 DIPLOMA SENI BINA . iii. mekanikal dan pengurusan yang selaras dengan matlamat wawasan 2020. 1.4 Matlamat Berdasarkan falsafah diatas. 1. Bahawa setiap pelajar mempunyai keupayaan semulajadi untuk belajar. Menanam sikap keberanian dan keyakinan untuk menjadi lulusan yang boleh berdikari. ii. Membentuk dan memupuk sifat yang amanah.3 Falsafah Konsep mengadakan latihan industri telah diasaskan kepada tiga keyakinan yang secara lansung merangkumi falsafah pendidikan politeknik.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Bahawa sesuatu kejayaan hanya dapat dicapai ke tahap yang paling optimum melalui penimbaan pengalaman yang secukupnya. Mengeluarkan lulusan yang serba boleh dari segi mental. Bahawa pendidikan dan latihan industri boleh memainkan peranan penting dalam mengubah status sosial ekonomi. Kesimpulan falsafah ini ialah: i. fizikal dan kerohanian dalam teknologi. berdisiplin dan produktif sambil menyedari hakikat perlunya mengimbangkan pembangunan dengan meninggikan taraf hidup masyarakat sederhana. dedikasi. toleransi dan kesetiaan di kalangan pelajar melalui penamaan nilai-nilai kepimpinan dan disiplin supaya mereka dapat menjadi pemimpin yang cekap. matlamat latihan industri telah diwujudkan untuk: i. iii.

1. Mendedahkan kepada semua pelajar tentang pengalaman bekerja melalui latihan industri untuk membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan yang sebenar dengan lebih cepat. ii.6 Objektif Laporan Laporan industri perlu dibawa ke tempat latihan dan diisi secara ringkas serta padat tentang aktiviti-aktiviti harian yang telah dijalankan pasa setiap hari. iii. ii.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. iii. 1. adalah digalakkan pelajar menimba pengalaman melalui lawatan ke tapak binaan dan menyertai mesyuarat tentang projek yang dijalankan oleh organisasi latihan. Menaikkan nama sesuatu firma dan politeknik kerana mendidik para pelajar melakukan kerja dengan teratur dan berdisiplin. Tujuan laporan harian ini disediakan adalah: i. Ketika menjalani latihan industri. Memperluaskan dan meningkatkan penggunaan komputer dengan semua kursus dengan mengikuti perkembangan teknologi semasa. Laporan juga hendaklah ditandatangani dan disahkan oleh pengarah atau penyelia firma setiap dua minggu.5 Strategi Matlamat-matlamat di atas akan dilaksanakan melalui strategi-strategi berikut: i. Untuk dijadikan rujukan dan memudahkan para pelajar dalam penyediaan Laporan Latihan Industri mereka di akhir latihan nanti. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 14 DIPLOMA SENI BINA . Membantu penyelia Latihan Industri bagi menilai aktiviti pelajar sepanjang mereka menjalani latihan industri tersebut.

iv. Pelajar boleh berbincang dengan pensyarah penilai untuk menentukan tarikh dan masa temuduga yang bersesuaian. dan minat. ketekunan.000 hingga 15.000 patah perkataan tidak termasuk lampiran. sikap bekerjasama. Buku ini hendaklah ditulis antara 10. kreatif dan inovatif. Ia sebagai panduan untuk menulis Buku Laporan Latihan Industri. kemahiran kerja. iv. Temuduga (20%)  Pelajar hendaklah menghadiri sesi temuduga latihan industri. 1. Buku Laporan Harian (20%)  Buku Laporan Harian merupakan buku catatan kerja harian pelajar. Sesi temuduga ini akan dijalankan oleh pensyarah penilai. ii. Buku Laporan Latihan Industri (40%)  Buku laporan yang menerangkan ringkasan kerja dan lampiran yang berkaitan. iii. Membantu pensyarah menilai aktiviti pelajar semasa lawatan penyeliaan dan semasa menilai Laporan Latihan Industri.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 15 DIPLOMA SENI BINA .7 Penilaian Aktiviti Latihan Industri Penilaian akan dibuat berdasarkan perkara-perkara berikut: i. Penilaian prestasi oleh firma (20%)  Pelajar akan dinilai prestasinya oleh pihak firma dalam pelbagai aspek dari segi disiplin. personaliti dan kemahiran berkomunikasi. Buku ini mestilah diisi setiap hari bekerja.

Di firma ini sangat menitikberatkan kepada kejayaan sesuatu rekaan. tradisi kawasan dan juga persekitaran. Mereka juga pecaya akan kekuatan dan kelemahan yang ada pada setiap tapak akan lebih sempurna sekiranya kedua-duanya digabungkan dengan kecanggihan teknologi terkini dan rekaan yang kontemporari untuk melindungi segala kelemahan yang ada dan seterusnya mewujdukan satu rekaan yang mengagumkan. BAB 2 : LATAR BELAKANG JABATAN 2. Keutamaan diberikan kepada kualiti rekaan dan menjamin untuk firma ini menganjur penekanan kuat pada keprofesionalisma untuk semua peringkat perunding penasihat daripada permulaan rekaan terus sehingga penyelesaian sesuatu projek. Tuan Haji Mohd. Hilmi Yusoff dan Puan Hajah Faridah Hasni Ramli. Hilmi. Konsep penegasan yang digunakan memastikan setiap rekaan menepati kehendak dan fungsi bangunan itu sendiri.1 PENUBUHAN FIRMA ARKITEK HILMI FARIDAH Firma Arkitek ini telah di wujudkan pada November 1988 oleh dua principal iaitu.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Kerja rekabentuk akan dibincang dan seterusnya ditukarkan kepada bentuk lakaran supaya rekaan tersebut dapat diperbaiki. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 16 DIPLOMA SENI BINA .Faridah Architects telah berkembang dari tahun ke tahun daripada sebuah organisasi kecil kepada sebuah syarikat yang berkemampuan menawarkan kemahiran penuh dalam bidang seni bina dan hiasan dalaman. sebuah sekolah yang sangat tekemuka dikalangan golongan arkitek yang bertempat di London. Sejak dari permulaan pembukaannya pada tahun 1988. Ini kerana firma ini tidak bergantung sepenuhnya kepada sesuatu aspek senibina tetapi lebih percaya kepada hubungan diantara sesuatu rekaan yang dibuat dengan kawasan tapak yang mempunyai hubungan kuat dengan budaya tempatan. Kedua-dua arkitek telah mendapat kelulusan daripada Architectural Association School Of Architecture.

Setelah 20 tahun mencipta nama di dalam bidang senibina ini.2 Halatuju/Moto Hilmi. kemudahan bangunan sekitar lebuhraya. No.Faridah Arkitek Sdn. B H D Co.Faridah Architects “. Dari syarikat kecil-kecilan sehinggalah berdiri sama saing dengan firma-firma yang ada di Malaysia kini. Firma ini juga telah melabur untuk masa hadapan dengan mendapatkan bantuan daripada sejenis perisian rumit iaitu “ computer aided design” bagi membantu rekaan dan juga untuk produksi lukisan.2.. Hilmi. firma Hilmi Faridah Arkitek ini merupakan satu syarikat persendirian tetapi telah membangun dengan jayanya sepanjang 6 tahun kewujudannya di dalam arena seni bina ini. bangunan rekreasi sehinggalah bangunan kajian dan pembangunan. Diharapkan akan sentiasa mengecapi kejayaan dan sentiasa bersaing untuk membuat rekaan yang seiring dengan teknologi yang sentiasa berubah dengan kehendak rekaan dan seni bina dunia.. 2. 271596 – W 2.1 Logo/Simbol Hilmi. Bhd..HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 17 DIPLOMA SENI BINA .Faridah Architects HILMI FARIDAH A R C H I T E C T S S D N. Oleh itu kualiti untuk bidang yang berkatian dengan seni bina dan rekaan adalah terjamin sepenuhnya Selain itu di firma ini boleh dikatakan mempunyai sedikit sebanyak portfolio akan projek yang sedang berjalan dan juga projek yang telah siap meliputi rumah kediaman mewah.do it right at the first time.Faridah Architects ini begitu serius dan teliti dengan penghasilan kerja yang dibuat. pelbagai cabaran dan saingan yang telah ditempuh.” Dengan bermotokan seperti diatas ternyatalah Hilmi.2. Pada tarikh Januari 1994.

AA Dipl.3 Ahli Lembaga Pengarah AR.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. (RIBA Part 1 & 2) (LAM/PAM Part 3) Ahli Lembaga Arkitek Malaysia A / M 40 (Ahli Koporat) Pertubuhan Arkitek Malaysia M 948 Ahli Tetap ARKIM. 2. (London). Pertubuhan Usahawan Arkitek Melayu Malaysia Keahlian Profesional : : : : : Pendidikan Penganugerahan : : 1980-1984 (AA School of Architecture) PAM Architectural Award 1993 Design Excellence in Interior Design 1993 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 18 DIPLOMA SENI BINA . HAJI MOHD HILMI BIN HAJI YUSOF Nama Tarikh Lahir Kelulusan Profesional : : : : Mohd Hilmi Bin Hj Yusoff 20 Julai 1955 Dip. (ITM).2.Arch.

HAJAH FARIDAH HASNI BINTI RAMLI Nama Tarikh Lahir Kelulusan Profesional : : : : Faridah Hasni Binti Ramli 20 Mei 1955 Dip.Arch. (RIBA Part 1 & 2) (LAM/PAM Part 3) Ahli Lembaga Arkitek Malaysia A / F 16 (Ahli Korporat) Pertubuhan Arkitek Malaysia M 954 1980-1984 (AA School Architecture) PAM Architectural Award 1993 Design Excellence in Interior Design 1993 Keahlian Profesional : : : : Pendidikan Penganugerahan : : MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 19 DIPLOMA SENI BINA . AR. (London).AA Dipl. (UTM).HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

Oleh itu setiap rekaan akan diusahakan untuk mendapat penyelesaian yang terbaik demi kepuasan semua pihak. 2.pelan susun atur ruang Hiasan dalaman korporat Hiasan dalaman kediaman dan kemudahan istirehat Rekaan seni bina Dokumen pembinaan Pengurusan Projek : o o o Anggaran kos Sasaran perancangan projek Pentadbir projek MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 20 DIPLOMA SENI BINA . rekaan dan juga pengurusan projek.Faridah Arkitek Sdn. Skop perkhidmatan yang ditawarkan oleh firma Hilmi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Bhd ialah :  Rekaan ( Hiasan Dalaman ) : o o o o o o o  Kajian dan penyelidikan menyeluruh di tapak Kajian pra-rekaan Aspek hiasan dalaman.3 Aktiviti organisasi Firma ini mempunyai kemahiran dan pengalaman yang tinggi dalam bidang hiasan dalaman.

4 Carta Organisasi MOHD HILMI YUSOFF EXECUTIVE CHAIRMAN (Principal Architect) FARIDAH HASNI RAMLI MANAGING DIRECTOR (Principal Architect) DESIGN/CADD DEPARTMENT ADMINISTRATION DEPARTMENT JEFRIDIN ABDULLAH (Technical Manager) LATIFAH OTHMAN (Chief Operating Oficer) MOHD FARIZ HILMI (Project Architect) MOHD FAIZ ISMAIL (Project Architect) HAYATI (Secretary) MOHD NUBLI ALI (Project Architect) NUR ILANI HILMI (Project Architect) SUHAINA (Architecture Secretary) MUHD NAZA AIZAT (Technical Assistant) ROHANA SAMAD (Technical Assistant) SITI NOR AMINAH (Draughtmen) MOHD SOBRI ZAIN (Draughtmen) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 21 DIPLOMA SENI BINA . 2.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

Sungai Besi Kuala Lupur Untuk Tetuan Jabatan Perumahan Negara. Bhd. 2. Membina Bangunan Tambahan Untuk Makmal „Dope Testing & Control Centre (DTCC)‟ Untuk Sukan Komanwel 1998 di U. Pembinaan 2 Menara Kembar di atas Blok Podium yang mengandungi 6 ½ Paras Letak Kereta & 1 ½ Paras. Daerah Petaling. 64. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 22 DIPLOMA SENI BINA .  Cad.  Cad.  Cadangan Pembinaan Ibu Pejabat Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan (NAHRIM). Serdang. Pembinaan (1 unit) Perusahaan Ringan Sesebuah 1 ½ Tingkat. Bandar Sri Damansara Selangor Untuk Tetuan Sri Damansara Sdn.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Selangor Untuk Teuan Sri Damansara Sdn. (14unit) Perusahaan Berbandung 1 ½ (44 unit) Kilang Teres 1 ½ Tingkat. Bhd. Seksyen 60.T no. Bandar Johor Baharu Untuk Tetuan Achwell Property Sdn.  Cad. Di Atas Pecahan lot 23313 (G. Bhd.3380) Di Bandar Baru Sri Damansara.  Cadangan Pembangunan 124 Unit Rumah Berkembar 2 Tingkat Dan 3 Tingkat dan 18 Unit Banglow di A-12.S. Mukim Sungai Buluh.  Cadangan Membina dan Menyiapkan Akademi Seni Kebangsaan Di Atas Lot P. Wilayah Persekutuan untuk Kementerian Kebudayaan. (16 unit) Kedai/Pejabat 4 Tingkat di Aras Lot 1132. Kesenian Dan Perlancongan Malaysia.5 Antara Aktiviti/Senarai Projek HFA  Pusat Komersial  Cadangan Membina Dan Menyiapkan 31 Unit Rumah Kedai Yang Mengandungi 25 Unit Rumah Kedai 3 Tingkat dan 6 Unit Rumah Kedai 4 Tingkat Di Sektor A 12-A.  Cadangan Membina 13 Blok Rumah Pangsa Kos Rendah 5 Tingkat Hingga 14 Tingkat Mengandungi 1680 Unit Kediaman Di Atas Sebahagian Lot 503 (Tanah Kerajaan) Di Bawah Progam Perumahan Rakyat Di Jalan Lapangan Terbang Lama. Selangor. Bandar Kuala Lumpur.M.

Selangor. Selangor. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 23 DIPLOMA SENI BINA .  Rumah Kediaman 2 1/2 tingkat untuk En.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En. Khadijah. Rosli Man and Puan Robiah hj. Nordin Kadir at Sungai Buluh. Shah Alam. Selangir. Norhisham Aziz and Dr. Abdullah at Subang Jaya. Lian fook Nyaen Taman Tun Abdul Razak. Ahmad. Abd. Selangor.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk Dr. Nadzri. Selangor.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk Dr. Zalizan Jelas. Selangor. Mohd.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk Puan Latifah at Section 9. Sulaiman & Pn. Section 7. Section 6.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk Tuan Hj. Mohd Hilmi Yusoff and Puan Faridah Hasni Ramli. Section 7. Shah Alam. Khalid Hj.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Nordin Kadir and Puan Pauziah Hj.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk Dr. Azman & Puan Rosnah at Persiaran Keramat Hujung. Selangor. Othman. Bandar Baru Bangi. Rahman Abdullah. Subang Jaya.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En. Shah Alam. Basheer Hassan. Shah Alam.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En. Shah Alam.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En. Selangor.  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En. Abdullah.  Rumah kediaman  Rumah Kediaman 2 tingkat untuk En.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 24 DIPLOMA SENI BINA . 4th Floor. Bhd.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Pejabat cawangan untuk Celcom Butterworth di Penang. Kuala Lumpur.  Pengubahsuaian Rumah Berkembar untuk En.  Celcom New Regional and Branch Office for Celcom Johor at Wisma Zainah.  Kerja-kerja Ubahsuaian Cawangan Imigresen Bandaraya Di Komplek Wilayah.  Rekeaan Pejabat STM – Cellular Communications Network Sdn.  Pejabat untuk Celcom Technology at P.J. Gharib Onn at Subang Jaya. Shah Alam. Industrial Park. UBN Tower. Shah Alam.  Rekeaan Pejabat untuk Bank for Malaysia Credit Finance. Kuala Lumpur.  Pengubahsuaian Rumah Berkembar untuk Tuan Hj. Bangunan Paremba. Jalan P. Selangor. Johor. Selangor.  Rekeaan Pejabat STM – Cellular Communications Network Sdn. 3rd. Kuala Lumpur.  Hiasan Dalaman  Pengubahsuaian Pejabat Paper Mode. Jalan Kemajuan. Johor.  Pejabat cawangan untuk Celcom di Langkawi. Bangunan Paremba. Zain and Puan Azlina Ahmad. Selangor.  Pejabat untuk BBMB Property Management Bhd. Kuala Lumpur. Floor. Petaling Jaya.  Pejabat cawangan untuk Celcom di Batu Pahat. Bhd. 8th Floor.Ramlee.  Pejabat cawangan untuk Celcom di Melaka. Kedah.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 25 DIPLOMA SENI BINA . Kuala Lumpur  Cadangan Kerja-Kerja Susunatur Pejabat & Kaunter Zakat untuk Pusat Pungutan Zakat di Masjid Negara. Plaza Pekeliling. Kuala Lumpur.  Kerja-Kerja Ubahsuaian Pejabat Penguatkuasa Kementerian Perdaganan dalam Negeri dah Hal Ehwal Pengguna Cawangan Wilayah Persekutuan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tingkat 12 dan 14.

 Membantu menyiapkan perincian tangga dan susuran tangga untuk rumah kelab.  Penerangan tentang projek yang sedang dijalankan. CAHAYA SPK CLUBHOUSE  Diberi penerangan mengenai firma oleh Pn Latifah.  Pemahaman mengenai latar belakang firma. kakitangan firma dan peraturan dalam firma tersebut.  Belajar akan penggunaan saiz garisan dan juga penggunaan warna  Belajar mencetak lukisan yang telah disiapkan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 26 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.1 Aktiviti Mingguan Minggu/Tarikh/Projek Tugas yang dilakukan Minggu 1 12 Januari . BAB 3 : RINGKASAN AKTIVITI LATIHAN INDUSTRI 3.16 Januari 2009  Mula melaporkan diri di bahagian Human Resource yang dikendalikan oleh Pn Latifah selaku Ketua Pegawai.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 27 DIPLOMA SENI BINA . Minggu 2 19 Januari . padang permainan squash.  Belajar menggunakan mesin pengimbas dan mengimbas lukisan untuk dimasukkan didalam persembahan  Menyiapkan tugasan yang diberikan mengenai perincian tangga dan susur tangga    Mula membuat perincian untuk kabin wap Membuat kajian mengenai kabin wap Belajar menjadikan lukisan AutoCadd kepada gambarajah untuk penwarnaan bahan-bahan.  Meningkatkan lagi kemahiran akan penggunaan senarai arahan didalam perisian AutoCadd yang diajar oleh staff lain.23 Januari 2009  Menyesuaikan diri bersama dengan kakitangan yang lain dengan bertanyakan akan perincian yang sedang dilakukan CAHAYA SPK CLUBHOUSE  Diberi tugasan untuk membuat kajian akan saiz dimensa padang permainan tennis.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

pandangan hadapan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Mencetak lukisan yang dibuat untuk semakan  Mengubah spesifikasi pada perincian pagar hadapan dan warnakan mengikut warna bahan yang digunakan  Lipat lukisan yang telah siap dicetak untuk penghantaran. Melipat lukisan untuk penghantaran. Minggu 4 2 Februari 2009-6 Februari 2009  Berbincang dengan arkitek projek berkenaan no lot rumah untuk dimasukkan ke dalam senarai jenis rumah.  Mengasingkan nombor ptd pada setiap pelan dan jadual. saluran air hujan. dan juga perincian rangka bumbung.  UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA  Membuat keratan rentas untuk bumbung.  Menambah spesifikasi ke dalam perincian tandas dan mengemaskini lukisan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 28 DIPLOMA SENI BINA . Minggu 3 26 Januari 2009-30 Januari 2009  Mewarna lukisan untuk penghantaran perincian. keratan dan pandangan sisi bagi projek banglo. SPK LOW COST BANGI HEIGHTS  Mewarna pelan.

 Mewarna kawasan peredaran pejalan kaki pada setiap pelan untuk membezakan dengan kawasan yang disewakan.  Memperoleh perincian daripada perunding berkenaan kabin wap dan membaiki perincian yang telah dilakukan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 29 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Minggu 5 9 Februari 2009-13 Februari 2009 CAHAYA SPK CLUBHOUSE  Menyambung kerja-kerja perincian kabin wap dan juga padang permainan squash  Mencari di dalam internet untuk maklumat mengenai padang permainan tennis  Menggunakan mesin pengimbas untuk mengimbas lukisan. Minggu 6 16 Februari 2009-20 Februari 2009  Sambung membuat perincian untuk padang permainan squash.  TDC 133 KPTM CHERAS DATO’ MD ZIN  Mengubah susun atur ruangan dalaman mengikut kehendak klien  Mengira keluasan bagi kawasan yang disewakan dan kawasan peredaran pejalan kaki Mula membuat perincian untuk rumah pengawal dan pagar belakang kediaman  Menukar pelan AutoCadd kepada lukisan 3 dimensi untuk pembentangan kepada pihak kementerian.

KPTM CHERAS TDC 133  Mewarna lukisan pelan lantai di dalam perisian Adobe Photoshop untuk pembentangan  Membaiki lukisan secara manual ( lukisan yang telah dicetak tetapi mempunyai sedikit kesalahan padanya ) Minggu 8 3 Mac 2009-6 Mac 2009  Memperbaiki lukisan seperti yang telah di komen oleh Majlis Bandaraya Shah Alam.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Minggu 7 23 Februari 2009-27 Februari 2009  Membuat lukisan 3 dimensi untuk auditorium supaya lebih nampak akan penggabungan antara tingkat 2 dan tingkat 3.  CAHAYA SPK CLUBHOUSE  Sambung membuat perincian untuk padang permainan tennis Baiki perincian berdasarkan apa yang telah diberi oleh perunding berkenaan padang permainan tennis  Mula membuat perincian untuk rumah stesen Tenaga Nasional Berhad  Pergi ke Majlis Bandaraya Shah Alam untuk penyerahan lukisan yang telah MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 30 DIPLOMA SENI BINA .

 Mewarna pelan lantai di dalam perisian Adobe Photoshop  Menyiapkan lukisan perincian rumah stesen Tenaga Nasional Berhad Minggu 10 16 Mac 2009-20 Mac 2009  Sambung membuat perincian rumah stesen Tenaga Nasional Berhad  CAHAYA SPK CLUBHOUSE DATO’ MD ZIN SMK BEHRANG  Mula membuat perincian untuk khemah badwi  Mula membaiki lukisan mengenai perlbagai perinciann khas. dibuat Minggu 9 9 Mac 2009-13 Mac 2009  Sambung membuat perincian mengenai rumah stesen Tenaga Nasional Berhad  CAHAYA SPK CLUBHOUSE BANGI HEIGHTS SMK BEHRANG  Mula mewarna pintu hadapan rumah kediaman.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Mula melipat lukisan yang telah siap dicetak  Sambung mewarnakan pintu pagar hadapan rumah kediaman MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 31 DIPLOMA SENI BINA .  Menolong staff lain untuk melipat lukisan yang telah siap dicetak Membuat slaid pembentangan menggunakan perisian Microsoft Power Point untuk ditunjukkan kepada klien.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. pelan. Minggu 11 23 Mac 2009-27 Mac 2009  Mencetak dan melipat lukisan yang telah siap  Mula mewarna lukisan untuk rumah stesen Tenaga Nasional Berhad J – SHOP SMK BEHRANG CAHAYA SPK CLUBHOUSE UKM  Membaiki lukisan rumah stesen Tenaga Nasional Berhad ( pelan bumbung )  Sambung membaiki lukisan rumah stesen Tenaga Nasional Berhad  Mereka rupabentuk rumah stesen Tenaga Nasional Berhad untuk rumah kelab  Mewarna lukisan bilik lift dan bilik motor lift ( pandangan. dan keratan )  Membuat jadual kemasan untuk rumah kelab dan menukar blok tajuk lukisan  Belajar untuk membuat fail berformat PDF sambil ditunjuk ajar oleh staff lain MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 32 DIPLOMA SENI BINA .

rumah stesen Tenaga Nasional Berhad. perhentian bas. pagar sementara. SMK BEHRANG lapangan permainan )  Menambah simbol bomba dalam lukisan untuk penghantaran kepada pihak penguasa BOMBA  Mengira keluasan lantai untuk perjalanan pihak BOMBA ) Minggu 13 6 April 2009-10 April 2009  Sambung mengira keluasan untuk BOMBA.  Sambung melipat lukisan yang telah siap dicetak SMK BEHRANG  Mula membuat perincian untuk papan tanda dan pagar sementara  Mula membuat pelan lantai untuk susun atur bangunan sementara  Mula membuat perincian untuk papan tanda. kebuk sampah. Minggu 12 30 Mac 2009-3 April 2009  Membaiki lukisan untuk penghantaran ( rumah pengawal.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. tandas. pintu pagar hadapan. dan bangunan sementara  Belajar membuat “ setting out plan “  Mula membuat garisan rujukan grid  Semak lukisan dengan pengurus teknikal dan buat pembetulan pada lukisan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 33 DIPLOMA SENI BINA .

Minggu 14 13 April 2009 – 17 April 2009  Belajar mengenai pelan pindaan kepada pelan lulus  Mengubah dan membaiki lukisan (ruang tandas. bumbung serambi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. TDC 133 (PKPL) pelan lantai ) Minggu 15 20 April 2009 – 24 April 2009  Sambung membaiki lukisan (bumbung serambi dan pelan lantai )  Menolong staff lain melipat lukisan TDC 133 KLUSTER VILLA CAHAYA SPK  Menambah label ruang pada pelan  Membaiki lukisan secara manual dan mewarna lukisan tersebut  Menukar susun atur ruangan pada pelan  Menambah spesifikasi pada lukisan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 34 DIPLOMA SENI BINA .

Minggu 16 27 April 2009 – 30 April 2009  Sambung membaiki lukisan (menambah spesifikasi )  Belajar mengenai asal usul. jenis jubin-jubin yang ada TDC 133 ( PKPL ) DYNASTY VIEW  Mewarna lukisan untuk penghantaran  Sambung membaiki lukisan ( pintu dan tingkap )  Sambung membaiki lukisan ( serambi dan pembahagian ruang ) Minggu 17 3 Mei 2009 – 8 Mei 2009  Sambung membaiki lukisan ( serambi dan pembahagian ruang )  Sambung membaiki lukisan ( pintu dan tingkap ) TDC 133 ( PKPL ) DYNASTY VIEW  Sambung membaiki lukisan ( tambah spesifikasi )  Pergi melawat tapak ( mengambil gambar dalaman.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. dan cara kerja binaan yang dilakukan )  Mengumpul maklumat di tapak untuk diubah didalam lukisan AutoCadd  Menghadiri mesyuarat tapak secara tidak formal ( tidak terlibat dalam pemberian idea )  Menukar “ louvres “ kepada blok kaca  Menukar “ sliding door “ kepada “ MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 35 DIPLOMA SENI BINA . luaran.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. menukar DYNASTY VIEW TDC 133 ( PKPL ) BANGI HEIGHTS “sliding door” kepada “folding door”  Menolong staff lain untuk membuat lukisan SnP ( diperlukan dengan segera untuk urusan yang lain )  Menukar saiz dimensa jubin dinding yang digunakan  Mencetak lukisan yang telah siap dibuat  Sambung menukar saiz dimensa Minggu 19 18 Mei 2009 – 22 Mei 2009 jubin yang digunakan  Menolong staff lain untuk menjadikan lukisan AutoCadd kepada lukisan berformat jpeg BANGI HEIGHTS TDC 133 ( PKPL )  Sambung membaiki lukisan (menukar pintu dan tingkap pada pandangan belakang )  Mula membuat lukisan SnP  Mengajar staff lain bagaimana penggunaan mesin pengimbas  Arkitek projek membuat kelas mengenai jenis bumbung. folding door “  Mengubah site plan perumahan Minggu 18 11 Mei 2009 – 15 Mei 2009 (menukar jenis bumbung yang digunakan)  Sambung membaiki lukisan (menukar “louvres” kepada blok kaca. harga bumbung dan juga penggunaan bumbung tersebut MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 36 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Mengemas bilik sampel Minggu 20 25 Mei 2009 – 29 Mei 2009  Sambung membuat lukisan SnP  Membaiki lukisan SnP ( pandangan hadapan. “sliding door” ditukar kepada tingkap bingkai aluminium. TDC 133 ( PKPL ) DYNASTY VIEW SPK SUNCITY 196 BANGI HEIGHTS membaiki keratan bangunan )  Membaiki kebuk sampah ( pelan. pandangan. keratan )  Membaiki lukisan secara manual  Arkitek projek menerangkan akan alatan kebersihan yang digunakan Minggu 21 1 Jun 2009 – 5 Jun 2009  Sambung mewarna lukisan untuk penghantaran  Membuat pelan tapak untuk perletakan tong sampah bahan SPK SUNCITY 196 UKM BANGI HEIGHTS TDC 133 ( PKPL ) binaan  Mencetak dan melipat lukisan yang telah siap dibuat  Membaiki blok tajuk secara manual  Sambung membaiki lukisan pindaan kepada pelan lulus MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 37 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Minggu 22 8 Jun 2009 – 14 Jun 2009  Melawat tapak untuk pemeriksaan terakhir berkenaan pindaan yang telah dilakukan  Membaiki lukisan yang telah dibuat TDC 133 ( PKPL ) berdasarkan keadaan sebenar di tapak  Sambung membuat lukisan pindaan kepada pelan lulus  Lukisan yang telah disiapkan diberikan kepada staff lain untuk proses pencetakan dan tindakan lanjut yang lain MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 38 DIPLOMA SENI BINA .

pengetahuan dan perkara-perkara yang baru yang dapat saya perolehi dan pelajari di firma berkenaan. pengetahuan-pengetahuan yang baru yang telah saya perolehi di sini ialah tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh arkitek. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 39 DIPLOMA SENI BINA . segala pelajaran yang saya perolehi disini akan saya praktikkan di politeknik kelak untuk terus maju dan cemerlang seiring dengan dunia senibina yang semakin mencabar ini. Pengalaman pergi menghantar lukisan kepada pihak bandaraya banyak mengajar saya cara-cara berinteraksi bersama dengan mereka untuk mereka dan menyesuaikan sesuatu bangunan yang direka dengan kehendak dan mengikuti piawaian yang telah diberikan.2 KESIMPULAN KESELURUHAN Sepanjang menjalani Latihan Industri di sini lebih kurang enam bulan. Tugas-tugas pelukis pelan juga telah saya pelajari di firma ini. tetapi banyak pengalaman. Contoh yang ketara ialah penguasaan Autocadd saya semakin baik setelah menimba banyak pengalaman sepanjang berada di sini. ia banyak mengajar saya dengan lebih mendalam mengenai kursus yang saya ambil di Politeknik Sultan Idris Shah ( PSIS ).HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Selain itu. Akhir sekali. Walaupun latihan ini cuma mengambil masa yang singkat. Tentunya pengalamanpengalaman seperti ini tidak saya perolehi di Politeknik kerana suasana dan persekitaran sahaja sudah banyak memberikan perbezaan. 3.

arkitek bahagian kedua boleh mengambil peperiksaan bahagian tiga LAM-PAM. Setelah diluluskan barulah projek itu boleh dijalankan. beliau boleh mendaftar dengan Lembaga Arkitek Malaysia. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 40 DIPLOMA SENI BINA . Selepas lima hingga ke tujuh tahun mendapat pendidikan peringkat Universit serta latihan industri amali. Seseorang arkitek berdaftar akan diupah oleh klien untuk mereka bentuk bangunan dan menjalankan projek. Setiap pembangunan yang hendak dilakukan mestiah mendapatkan kelulusan perancangan dari pihak berkuasa bangunan. BAB 4 : ARKITEK 4. Setelah cukup tempoh tiga tahun.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. graduan arkitek itu perlu bekerja mencari pengalaman lebih kurang tiga tahun dimana dalam tempoh dua tahun itu. seseorang graduan akan memohon untuk mendaftar dengan Lenbaga Arkitek Malaysia (LAM).1 APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN ARKITEK Arkitek merupakan seorang yang profesional dan berkelayakan tinggi untuk menolong anda mentafsirkan keperluan bangunan kepada kenyataan. Sebelum menjadi arkitek. Setelah lulus. ini membolehkan beliau mambuka syarikat sendiri atau berkongsi dan bersedia untuk memulakan perkhidmatan profesionalnya.

pengurusan kontrak dan menolong mendapatkan sijil layak menduduki bangunan tersebut. mengkaji dan mengutarakan sesuatu cadangan yang kukuh. Beliau akan menyelaraskan semua aspek kejuruteraan dan perkhidmatan bangunan yang diperlukan bagi memenuhi kehendak seseorang klien. Arkitek menjadi agen kepada klien bagi menyerahkan lukisan-lukisan untuk kelulusan perancangan bandar dan bangunan. Dengan pengetahuan yang diketahui mengenai tapak. bangunan-bangunan dan juga peraturan-peraturan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 41 DIPLOMA SENI BINA . 4. masalah-masalah tentang pemilihan kesemuanya akan dirujuk kepada klien. Arkitek juga akan membantu menguruskan projek anda sehingga siap dibina. beliau boleh menjelaskan keperluan sesuatu projek. Beliau juga akan memilih dan menganugerahkan tender kepada kontraktor.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Sebagai seorang profesional dalam merekabentuk bangunan. Beliau bertanggungjawab bagi mengawasi projek yang dijalankan. arkitek mempunyai hubungan rapat dengan industri pembinaan. Dengan pengetahuan yang luas dari segi bahan binaan.2 KENAPA PERLU MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN ARKITEK Arkitek bertugas sebagai penasihat dan menjadi orang kepercayaan bagi menjalankan projek seseorang.

pembatalan atau sebarang kontrak oleh konsultan tersebut 4.3 Perlantikan Konsultan Kemungkinan arkitek perlu melantik konsultannya sendiri seandainya ia dipersetujui oleh pelanggan.3.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Sekiranya dilantik secara berasingan.3. arkitek tidak akan bertanggungjawab terhadap prestasi kelakuan. bermula di peringkat awal sehingga diperingkat akhir iaitu selesai projek pembinaan.3. 4. 4.3.6 Bertanggungjawab terhadap kepada konsultan yang dilantik MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 42 DIPLOMA SENI BINA . pembayaran mereka hendaklah melalui arkitek tanpa melibatkan pengurangan dalam skil pembayaran arkitek.2. Sama ada perlantikan konsultan adalah dengan cara 4.2 Perlantikan Konsultan oleh Pelanggan Seorang arkitek hendaklah menasihati pemilik atau pelanggan akan keperluan mana-mana projek atau bahagian yang dipersetujui.1 Perkhidmatan Profesional.3.3.5 Tidak bertanggungjawab terhadap perlantikan konsultan oleh pelanggan Seandainya konsultan dilantik oleh pelanggan untuk mana-mana projek seperti cara nombor 4.3 4.3. Arkitek mestilah memberi perkhidmatan profesional kepada pelanggan seperti terkandung di dalam Akta Syarat 1986 (skil bayaran minima) dan hendaklah merancangkan serta melaksanakan tugas. Konsultant tersebut akan dilantik dan dibayar oleh pelanggan. Ianya tidak akan menjejaskan skil bayaran seorang arkitek 4. 4.3.4 Koordinasi Kerja-Kerja Arkitek Arkitek perlu mengarah dan koordinasi semua konsultan yang terlibat bagi memastikan jadual pembinaan projek tersebut dipatuhi.2 atau 4.3.3 SYARAT-SYARAT SEORANG ARKITEK 4.

4. perlakuan atau pembatalan konsultan yang dilantiknya bagi mana-mana projek seperti cara dalam perkara 4. 4.3.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.3.9 Pengawasan Kerja Arkitek perlu mengawasi kerja dari masa ke semasa.3. Sekiranya perlu arkitek mengesyorkan kepada pelanggan supaya menggajikan kerani tapak atau arkitek tapak dimana kos pengajian ditanggung oleh pelanggan 4.8 “Variator Oder” Arkitek mempunyai kuasa bagi mengeluarkan arahan atau “variator order” termasuk dalam penukaran rekabentuk tanpa persetujuan pelanggan terlebih dahulu.4. Arkitek bertanggungjawab terhadap prestasi.3. dengan syarat:    Arahan adalah perlu atas sebab-sebab pembinaan Pelanggan diberitahu akan arahan tersebut secepat mungkin Arahan tersebut tidak akan melibatkan tambahan kos melebihi harga kontrak yang telah dipersetujui oleh pelanggan 4.7 Persetujuan Pelanggan Arkitek swasta perlu mendapat persetujuan dengan secara bertulis terhadap perkhidmatan profesionalnya di mana ia diperlukan sebelum perkhidmatan asas atau tambahan dilakukan.1 Pelanggan dan Maklumat Pelanggan hendaklah memberitahu arkitek semua maklumat yang perlu mengikut kehendaknya untuk projek tersebut bagi membolehkan arkitek meneruskan kerja termasuk undang-undang jurukur dan lain-lain yang dipersetujui oleh arkitek di dalam perjanjian MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 43 DIPLOMA SENI BINA .3 4.0 Anggaran Kos dan Masa Arkitek akan menetapkan anggaran kos dan tempoh menyiapkan kontrak oleh pemborong dan memberitahu pelanggan sebarang perubahan barangan di dalam anggaran kos dan masa 4.

4 Pelanggan dan Keputusan Segera Pelanggan hendaklah membayar semua wang dan cagaran yang terlibat dengan mengemukakan pelan kepada Majlis Perbandaran.4.3 Arahan Kepada Kontraktor Pelanggan hanyalah boleh memberi arahan kepada pemborong melalui arkitek untuk kerja-kerja di dalam projek tersebut 4.4. Penukaran hak milik kepada bangunan atau kelulusan yang diperlukan oleh Majlis Perbandaran hendaklah disiapkan dalam tempoh jangkamasa yang munasabah supaya tidak melewatkan pengurusan projek tersebut 4. 4.4. pelanggan hendaklah membayar balik bayaran selebihnya apabila surat perjanjian dikeluarkan dan pelanggan berhak arkitek-arkitek lain untuk meneruskan projek MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 44 DIPLOMA SENI BINA .5 Pembatalan Perlantikan Perjanjian perlantikan di antara arkitek dan pelanggan boleh dibatalkan oleh mana-mana pihak dengan memberi notis selama enam puluh hari atau satu tempoh yang telah dipersetujui oleh pelanggan arkitek 4.2 Wakil Pelanggan Yang Sah Pelanggan hendaklah melantik wakil yang sah sekiranya perlu untuk kerjakerja yang terlibat dalam projek tersebut 4.7 Perlantikan Arkitek Lain Sekiranya berlaku pembatalan perjanjian diantara arkitek dengan pelanggan bukan disebabkan kesalahan mana-mana pihak berdasarkan hak pembatalan perjanjian.6 Arkitek dan Akuan Arkitek hendaklah mengemukakan akuan kepada pelanggan untuk bayaran selebihnya bersama-sama apa-apa tuntutan yang masih ada untuk bayaran balik tidak lebih dari tiga puluh hari daripada tarikh pembatalan perjanjian 4.4.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.4.4.

kedua-dua pihak boleh mengemukakan kepada presiden “board of architects” untuk melantik orang tengah dimana keputusannya adalah mutlak terhadap arkitek dan pelanggan 4.1 Pembatalan Perjanjian Setelah berlaku pembatalan perjanjian di antara arkitek dengan pelanggan dan penyelesaian mana-mana patut setelah menerima jaminan yang dipersetujui. arkitek hendaklah memberi pelanggan salinan lukisan dan spesifikasi projek tersebut yang ada dalam simpanan arkitek 4.8 Cetakan Semula Berdasarkan Akta Hak Cetak Semula 1969. maka pelanggan berhak menggunakan lukisan-lukisan atau dokumen-dokumen yang telah disediakan oleh arkitek tersebut asalkan ia digunakan seperti tujuan asal.2 Kematian atau Ketidakbolehan Arkitek Seandainya berlaku kematian atau ketidakbolehan arkitek. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 45 DIPLOMA SENI BINA . Keduadua pihak boleh melantik orang tengah. eprjanjian arkitek hendaklah dianggap batal dengan sendirinya. Setelah pembayaran dibuat oleh pelanggan.4. cetak semula semua dokumen dan lukisan yang dihasilkan oleh arkitek termasuk kerja dokumen dan lukisan tersebut menjadi hak milik arkitek melainkan telah dipersetujui oleh arkitek dan pelanggan. pembaharuan. pelanggan berhak mencetak semula dan menggunakan mana-mana rekabentuk asal untuk kerja-kerja pembaikkan. 4. Sekiranya gagal dalam tempoh 14 hari dari tarikh notis. penambahan dan merekabentuk semula 4.5.5. Kedua-dua pihak mestilah memberi notis bertulis kepada pihak yang lagi satu yang menyatakan sebab perselisihan dan cara penyelesaian.0 Perselisihan dan Orang Tengah Sekiranya berlaku sebarang perselisihan antara arkitek dengan pelanggan semasa atau selepas kerja bermula dalam perjanjian mana-mana pihak.5.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. 4.9 Hak Cetakan Semula Apabila telah memulakan kerja sehingga kontrak dokumen dan menerima bayaran profesional.4.

1. Biasanya ia kurang dari satu juta dan merupakan hak milik individu.3 TENDER BERSAMA PEMBORONG ATAU PEMAJU Biasanya tender cara ini disiarkan di dalam akhbar-akhbar.1.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. tambahan rumah. arkitek dan pihak-pihak tertentu akan melalui beberapa prosedur seperti di bawah : 5. ubahsuai rumah dan banyak lagi.1 MELALUI RAKAN DAN KENALAN Projek seperti kebiasaannya kecil-kecilan sahaja dan kosnya juga tidak terlalu tinggi. Ia merangkumi projek-projek seperti rumah banglo. 5.2 CARA PROMOSI Cara ini merupakan satu cara pengiklanan diri arkitek itu sendiri dan syarikatnya kepada institusi-institusi besar bagi mendapatkan projek-projek yang lebih bernilai berjuta-juta ringgit 5. cadangan untuk bersaing dengan pemaju yang lain. kejayaan serta mencapai matlamat AP iaitu memberi kepuasan kepada pelanggan. Peluan untuk mendapatkan projek dengan cara ini adalah agak mencabar kerana terpaksa bersaing dengan syarikat-syarikat yang lain MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 46 DIPLOMA SENI BINA . Arkitek dan kontraktor akan mengemukakan saranan.1 CARA PROJEK DIPEROLEHI 5.1. Oleh yang demikian. BAB 5 : SUSUN ATUR PROJEK Melaksanakan sesuatu projek mempunyai beberapa prosedur atau peraturan dan langkah yang harus dipatuhi bagi menjamin kelancaran.

Semasa proses lukisan kerja dilakukan kemungkinan akan ada pindaan dilakukan pada pelan mengikut kehendak pelanggan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tarikh tutup tender akan ditetapkan di mana semua kontraktor terlibat perlu menyerahkan penilaian mereka sebelum tarikh yang ditetapkan. Arkitek akan mengarah pelukis pelan untuk memulakan lukisan kerja. Setelah disemak barulah lukisan ini dicetak dan dikemukakan kepada Jabatan Perancangan Bandar dan Bangunan untuk diluluskan. Setelah itu. Jabbatan Perancangan Bandar dan Bangunan akan meneliti pelan yang akan dikemukakan dan mengambil masa yang agak lama untuk meluluskannya Proses diperingkat ketiga iaitu memulakan lukisan butiran atau perincian bagi projek tersebut. Adakala arkitek mendapat pandangan daripada jurutera mengenai rekabentuknya yang diebabkan ia berkaitan dengan struktur bangunan yang akan dibina itu Pelanggan akan menilai rekabentuk tersebut. Dalam proses ini. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 47 DIPLOMA SENI BINA . Setelah lukisan kerja disiapkan. Kemudian jurukur bahan akan menilai anggaran kos yang akan dikeluarkan berpandukan kepada lukisan-lukisan tersebut. arkitek akan membuat lakaran kasar dan membuat anggaran kasar mengenai perbelanjaan projek tersebut. arkitek akan mencadangkan jenis bahan yang dikehendakinya. pelanggan akan berbincang dengna arkitek mengenai kreativit-kreativiti yang dikehendaki bagi projek tersebut. 5. jurutera mahupun pihak berkuasa tempatan. tarikh untuk mengeluarkan tender akan ditetapkan. Hanya salah satu daripada kontraktor tersebut akan berjaya mendapatkan tender tersebut berdasarkan mutu dan kualiti pembinaan mereka. Sekiranya dipersetujui. Penyebaran tender pula akan dibuat melalui akhbar-akhbar atau arkitek akan memilih beberapa syarikat kontraktor bagi tujuan tender. arkitek atau pembantunya akan menyemak semula pelan tersebut. Syarat-syarat kelulusan pelan yang ditetapkan oleh Jabatan Perancangan Bandar dan Bangunan adalah berbeza sedikit bagi setiap negeri.2 SETELAH PROJEK DIPEROLEHI Pada peringkat awal.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Sbearang masalah berkaitan dengan projek. Tempoh pembinaan siap telah ditetapkan ketika penyerahan tender dibuat. kontraktor akan merujuk kepada arkitek dan arkitek pula akan berbincang dengan pelanggannya. Arkitek perlu mengawasi perjalanan pembinaan projek agar tidak berlaku penyelewengan oleh kontraktor. sekiranya gagal menyipakan maka kontraktor hendaklah membayar denda atau ganti rugi kepada pelanggan bergantung kepada jumlah hari kelewatan. Setelah selesai dokumen kontrak kerja maka kerja pembinaan bangunan bolehlah dijalankan. Dokumen kontrak akan dibuat bagi pihak yang terlibat. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 48 DIPLOMA SENI BINA .

Majlis Daerah. satu salinan lukisan “submission” mestilah ditunjukkan kepada pihak Majlis Perbandaran.1 PENGENALAN Prosedur penyerahan pelan kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab adalah sangat penting dan ia wajib dilakukan untuk mendapatkan kebenaran dari pihak-pihak tersebut sebelum pembinaan dijalankan. sesebuah syarikat arkitek yang bertanggungjawab terhadap projek tersebut mestilah mengisi borang standard yang dikeluarkan oleh jabatan tersebut mengikut negeri masing-masing. Setelah sesebuah lukisan kerja siap sepenuhnya.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Jabatan Kerja Raya dan Pihak Bomba mengikut negeri masing-masing. Jabatan Kerja Raya dan Pihak Bomba untuk dianalisa mengikut prosedur samada sesebuah bangunan itu boleh didirikan ataupun tidak Untuk memasukkan pelan kepada jabatan-jabatan tersebut. Diantara pihak yang bertanggungjawab mengikuti sesebuah pembinaan-pembinaan bangunan adalah Majlis Perbandaran. Majlis Daerah. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 49 DIPLOMA SENI BINA . BAB 6 : PENYERAHAN PELAN ( SUBMISSION DRAWING ) 6.

Borang A : Perakuan pelan-pelan bangunan / struktur. Borang-borang ini amat penting untuk mendapatkan kelulusan pelan tersebut dari pihak Majlis Daerah dan JKR. Orang yang mengemukakan ialah orang yang berkelayakan dan bertanggungjawab bago endosemen atas pelan-pelan seperti pelukis pelan atau arkitek yang berlesen Borang B : Notis mengemukakan / menyambung semula kerja pembangunan ( Undang-undang kecil 22 (1) dan 22 (2) Borang C : Borang D : Borang E : Notis siap pancang tanda ( undang-undang kecil 23 ) Notis siap tapak ( undang-undang kecil 25 (1) ) Permohonan bagi pengeluaran sijil kelayakan bagi bangunan (Undang-undang kecil 23) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 50 DIPLOMA SENI BINA . ( Bagi endosemen pelan-pelan untuk dikemukan untuk diluluskan ). 6.2 BORANG UNDANG-UNDANG KECIL BANGUNAN SERAGAM 1984 Undang-undang kecil bangunan seragam 1984 ada menyediakan borang-borang untuk memasukkan pelan ke Jabatan Kerja Raya ( JKR ) dan Majlis Daerah. Borang-borang ini perlu disertakan bersama-sama salinan pelan lukisan kerja sesebuah bangunan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

geran.3 BORANG – BORANG DARI MAJLIS PERBANDARAN Borang-borang penyerahan pelan untuk Majlis Perbandaran berlainan dari Majlis Daerah dan JKR. Bagi lantai.T. MBSA/B/14/79 Pind 1/98. dan MBSA/B/4/87 MBSA/B/1/84 : Memaklumkan mengenai butir-butir pelan seperti alamat. C.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 51 DIPLOMA SENI BINA . 6. Borang ini juga memerlukan tandatangan dari pihak arkitek dan jurutera. pihak arkitek perlu mengisi borang-boran yang dikeluarkan dari jabatan ini. bayarannya mengikut kadar bagi tiap-tiap seunit dalam ( RM ). batu-batu sempada adalah mengikut pelan tapak. disahkan dengan tandatangan Arkitek atau Pelukis pelan dan tandatangan jurutera. Dibawah undang-undang kecil bangunan seragam 1984. kadar bayaran ialah tiap-tiap 9m2 ( 100kp ) dalam ( RM ). Diantara borang-borang yang dikeluarkan oleh Jabatan Bangunan. Jadi untuk penyerahan pelan ke Majlis Daerah. MBSA/B/2/1984 Pind 2: Borang untuk kiraan bayaran memproses pelan. Q.P. Majlis Bandaraya Shah Alam ( MBSA ) ialah borang MBSA/B/1/84 Pind MBSA/B/2/1984 Pind 2. Bagi alatalat sanitari pula.

bekalan elektrik. air. Disahkan oleh arkitek dan jurutera MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 52 DIPLOMA SENI BINA . Menyatakan mengenai loksai dengan memberitahu nama jalan dan nama lorong beserta jaraknya. MBSA/B/14/79/ Pind 1/98: Merupakan borang untuk senarai semakan laporan tapak dan cadangan. lampu jalan dan longkang di kawasan tersebut. Menyatakan mengenai tapak iaitu :  Jumlah batu-batu sempadan lot yang dapat dikesan dan tindakan yang diambil untuk batu-batu sempadan yang tidak dapat dikesan  Jarak ke bangunan sedia ada beserta keterangan bangunan  Jarak ke menara lot beserta keterangan bangunan Menyatakan keadaan tapak. kemudahan asas seperti jalan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. telefon.

Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Penerbangan Awam  Surat akuan penerimaan pelan infrastruktur daripada Jabatan Kejuruteraan  Salinan surat akuan penerimaan permohonan ubah syarat tanah daripada Pentadbir Tanah MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 53 DIPLOMA SENI BINA .T (surat hak milik sementara) / salinan geran tanah  Surat akuan pemilik-pemilik tanah / surat perjanjian yang disahkan / disaksi oleh majistret / pesuruhjaya sumpah / pegawai kerajaan A  Salinan resit bayaran cukai bandar atau surat pengesahan daripada ketua jabatan penilai. Q. MBSA. MBSA/B/4/87: Borang-borang untuk permohonan kelulusan pelan bangunan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Sekiranya cukai belum dikenakan  Surat perintah pembangunan daripada Jabatan Perancang Bandar  Salinan surat teguran daripada Jabatan Perkhidmatan Bomba. Bersama-sama borang ini perlu dilampirkan dokumen-dokumen mengenai :  Surat-surat carian rasmi daripada penguasa / pemegang tanah iaitu cabutan hak milik tanah. KWSB. TNB. Jabatan Kerja Raya (Jalan).

Dilampirkan juga pelan-pelan yang lengkap :      Pelan penunjuk Pelan tapak Pelan-pelan lantai bangunan Pelan-pelan keratan bangunan Pelan pandangan hadapan. pandangan belakang. pandangan sisi kanan dan pandangan sisi kiri bangunan  Pelan diagram dan layout pemasangan elektrik  Pelan diagram dan layout pemasangan paip-paip air dan sanitari.  Pelan tangki septik. pelan sistem rawatan najis berpusat  Pelan pagar. Kesemuanya haruslah disahkan oleh pemohon / pemilik bangunan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 54 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

4 KESIMPULAN Kesimpulan yang saya dapat daripada bab ini ialah kerjasama diantara pihak arkitek dan jabatan-jabatan lain amat penting kerana setiap kerja yang dilakukan bersangkut-paut antara satu sama lain. Saya juga banyak belajar cara untuk menyerahkan pelan kepada pihak-pihak yang dinyatakan diatas. 6. Majlis Daerah. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 55 DIPLOMA SENI BINA . Jabatan Kerja Raya dan pihak-pihak lain yang terlibat secara langsung dengan arkitek. Selain itu cara untuk berinteraksi dengan mereka juga dapat saya ambil dan pelajari untuk dipraktikkan pada masa akan datang. Semua prosedur yang perlu dilakukan oleh seseorang untuk membina kediaman juga dapat saya pelajari di sini. Saya juga banyak mengetahui mengenai borang-borang yang patut diambil untuk menyerahkan pelan kepada Majlis Perbandaran. Pengalaman ini semua akan saya ingat dan kongsi bersama sahabat-sahabat di politeknik nanti.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

Lukisan kerja dilakukan adalah untuk menunjukkan pembinaan struktur bagi tempat kediaman.1. tepat. kemas. Antara objektif lukisan kerja ialah untuk mengetahui dan memahami fungsi lukisan kerja itu sendiri khusus untuk pihak kontraktor dan pihak arkitek. sempurna dan yang paling penting menjimatkan masa. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 56 DIPLOMA SENI BINA . tenaga kerja dan jangka masa sesuatu lukisan itu disiapkan dapat dipendekkan. Dengan menggunakan perisian AutoCadd ini. teratur. Selain itu kita jugadapat mengetahui alatan yang digunakan untuk melukis serta kegunaannya. BAB 7 : LUKISAN KERJA 7. Satu program telah diperkenalkan khusus untuk membuat lukisan kerja iaitu program AutoCadd. Selain itu penggunaan komputer juga mempunyai banyak kelebihan iaitu kerja yang dilakukan lebih cepat.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Lukisan kerja boleh dibuat dengan menggunakan kaedah manual dan komputer.1 Maksud dan Tujuan Lukisan Kerja Lukisan kerja bermaksud satu persembahan fizikal objek atau bangunan di dalam bentuk grafik. Pada masa kini boleh dikatakan seluruh firma arkitek memilih untuk membuat lukisan kerja dengan menggunakan kaedah komputer yang lebih canggih seiring dengan zaman yang semakin maju sekarang.1 PENGENALAN 7. bangunan komersial atau rekreasi pendidikan dan bermacam-macam lagi tujuan.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.1. 90cm. Antaranya ialah :  “Masking tape” yang telah digunakan untuk melekatkan kertas lukisan tidak disepahkan di atas lantai dan dibuang terus selepas menggunakannya  Hindari dari memotong kertas dengan menggunakan pisau di atas meja lukisan  Mestilah mendapatkan kebenaran daripada Ketua Jabatan untuk membawa pemanas air dan peralatan elektrik  Pemasangan radio mestilah mendapat kebenaran majoriti ataupun menggunakan “headfon” suapaya tidak menganggu pengguna studio yang lain.2 Alatan Lukisan Kerja Secara Manual Alatan utama :         Draughting table ( Meja lukisan ) Parallel straight edge drafting machine (Pembaris T ) „T‟ Square ( Pembaris T 60cm. Metrik. 7. Studio merupakan tempat yang paling sesuai untuk membuat lukisan kerja. Terdapat beberapa perkara yang perlu dikuti semasa membuat lukisan kerja di dalam studio. Arkitek ) Lettering guide ( Panduan Huruf ) Irreguar curve ( Lengkungan ) French Curve ( Lengkok boleh lentur ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 57 DIPLOMA SENI BINA . 130cm ) Set square ( Pembaris boleh laras ) Scale ruler ( Pembaris skala. Lukisan kerja secara manual boleh dilakukan di dalam studio yang dikhaskan.

2 PERATURAN LUKISAN KERJA 7. Kebersihan tempat melukis dari bahan-bahan kotoran yang mencacatkan lukisan patut dihindari II.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.              Technical Pen ( Pen teknikal ) Pencil ( Pensil berlainan gred ) Mechanical pencil ( pensil mekanikal ) Klip / masking tape Transparent tape Eraser ( Pemadam lembut )tra Drawing set ( set peralatan lukisan ) Templates ( pencontoh ) Tracing paper ( kertas surih ) Razor blade ( pisau pencukur ) Kertas lukisan Kertas habuk Kertas pasir halus 7.1 Faktor-faktor keselamatan dan peraturan di dalam studio I. Cara meletakkan lukisan hendaklah betul dan tidak terdapat permukaan yang tidak rata atau yang boleh menyebabkan permukaan menjadi rosak MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 58 DIPLOMA SENI BINA . Lukisan hendaklah kering dan tidak lembap atau terkena bintik-bintik air yang boleh menjejaskan permukaan lukisan III.2.

“Erasing Shield” digunakan apabila melindungi bahagian yang tidak dipadam III. pastikan kertas lukisan diletakkan di atas permukaan yang keras dan rata untuk mendapatkan hasil padaman yang baik V. Semasa menggunakan pisau pencukur. ini akan menyebabkan kertas melengkung yang terhasil daripada pemadam yang ditekan dan akan menyebabkan kertas lukisan terkoyak IV. “Draughting table” hendaklah ditutup setelah digunakan Pastikan pelapik meja lukisan dalam keadaan baik Semasa melakukan kerja. V.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. pastikan ia tidak diletakkan merata-rata bagi mengelakkan kecedaraan dan kerosakan pada kertas lukisan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 59 DIPLOMA SENI BINA . Semasa memadam lukisan. VI.2 Memadam Berikut adalah beberapa cara memadam kesilapan pada lukisan yang asal : I. jangan meletakkan papan muka meja terlalu condong atau mendatar yang akan menyebabkan prestasi kerja terjejas 7. Gunakan berus atau kain yang boleh membuang habuk pemadam di atas kertas lukisan VI.2. Pilih pemadam yang sesuai ( jenis lembut ) supaya penggunaannya tidak merosakkan kertas II. IV. Jangan tekan terlalu kuat.

terutamanya mata pen yang terlalu halus iaitu saiz 0.2. Kenakan tekanan yang sekata dalam keadaan pusinfan yang sama rata. Bagi pensil teknikal. manakala kertas pasir yang keras untuk membersihkan dan melicinkan mata pensil MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 60 DIPLOMA SENI BINA . ini bertujuan untuk mendapatkan garisan yang baik III. jangan tekan terlalu kuat yang boleh menyebabkan mata pensil patah IV.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.12 VI. Tidak mengeluarkan mata pen dari pen teknikal. Cara yang baik untuk mengasah mata pensil. III. Tidak menggunakan pen teknikal diatas kertas lain selain “tracing paper” V. Pen yang comot perlu dibersihkan dengan menggunakan “Ultra Sonic Pen” atau “thinner” 7.4 Pensil Pastikan I.18 hingga 0. gunakan kertas pasir yang halus. Pen teknikal perlu berada di dalam keadaan baik sebelum lukisan kerja dijalankan II.3 Pen Teknikal Pastikan I. Gunakan dakwat yang dibenarkan sahaja Bersihkan penutup pen dan kemaskan mata pen bagi mengelakkan dakwat terkeluar IV. Pensil sentiasa tajam pada hujung mata dan tidak terdapat sebarang kotoran yang terlekat padanya II. 7.2.

7.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.3 KANDUNGAN / KEPERLUAN LUKISAN KERJA Satu set lukisan kerja yang lengkap mesti mengandungi pelan-pelan berikut :         Pelan lokasi Pelan tpaak Pandangan hadapan Pandangan belakang Pandangan sisi kanan Pandangan sisi kiri Keratan Lukisan perincian : o o o o o o o o o o o o Bumbung Tandas Tangga Laluan perkhidmatan Laluan bertutup Anjung Susun atur bilik-bilik istimewa Pintu Tingkap Pengudaraan “Partition Wall” “Grilles” ( Jeriji besi ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 61 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. o o o o o o   Perabot pasang dalam / pasang siap Susun atur pemasangna paip dan bekalan air Susun atur sistem pembersihan Pengaliran air dan permukaan Siling Pagar dan pintu pagar Lukisan-lukisan piawaian ( Lurang tangki najis ) Lukisan-lukisan daripada cawangan lain o o o o o o o o o o Struktur Penghawa dingin Lif Pam-pam Alat pencegah kebakaran Elektrikal ( Cawangan elektrik JKR ) Jalan ( Cawangan jalan JKR ) Keperluan air ( Jabatan bekalan air tempatan ) Keperluan pencegah kebakaran ( Jabatan Bomba Malaysia ) Lukisan-lukisan daripada perunding ( jika ada ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 62 DIPLOMA SENI BINA .

pandangan sisi kiri. “Title block” pula kedudukannya terletak disebelah kanan lukisan. PELAN TAPAK menunjukkan :  Tajuk ( title ) o Contoh : Pelan tapak  Nama bangunan yang didirikan o Contoh : Bangunan kelas F. lukisan terperinci bangunan dan lukisan landskap. dan arah susunan. Lukisan kerja yang paling penting dan perlu dilukis sebelum menyerahkan kepada klien serta kontraktor binaan ialah pelan lokasi. Setiap lukisan mempunyai maksud yang tersendiri. Kuarters   Arah mata angin utara Benda-benda yang sedia ada o Contoh : Garis batu sempadan. jalan masuk Akan datang ( Future ) o Contoh : bangunan-bangunan yang didirikan kemudiannya MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 63 DIPLOMA SENI BINA . kertan. parit. pelan lantai. pandangan belakang. jalan-jalan dan pagar  Perkara-perkara baru o  Contoh : bangunan yang dicadangkan. pandangan sisi kanan. kontur. bangunanbangunan. Semua lukisan ini dilukis untuk menunjukkan dengan lebih terperinci bagi sesebuah bangunan yang hendak dibina. pandangan hadapan. pokok. sungai.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

jalan masuk dan keluar tapak ditandakan dengan anak panah  Pengaliran air permukaan o Contoh : peparit dan saiznya. “225 mm wide p. jalan atau parit yang sedia ada dialihkan haluannya seperti yang ditunjukkan didalam pelan.    Kesemua ukuran-ukuran yang penting Tanah-tanah potong dan tambun Menanam rumput o Contoh : menananm rumput rapat.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. rata  Garisan bangunan yang dicadangkan o Contoh : kedudukan tiang-tiang ditandakan dengan + dan dibulatkan. parit  Jalan o Contoh : jalan besar dengan namanya sekali. arah pengaliran air longkang mesti ditunjukkan. jarang untuk tanah curam. verandah.c drain laid to fall”  Sump dan bilangannya o Contoh : Sump 1 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 64 DIPLOMA SENI BINA . laluan bertutup ( jika ada ).  Benda-benda yang akan dirobohkan / tebang / alihkan kedudukannya / haluannya o Contoh : Bangunan yang sedia ada dirobohkan. pkok yang sedia ada ditebang.

MH 2 ). garisan kontur      Pagar.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Pengaliran najis o Contoh : lurang dan bilangannya ( MH 1. dan pembentung Garisan keratan untuk kerja-kerja tanah Tempat letak kereta dan bilangannya Pondok Lain-lain o Contoh : Elevated Water Tank MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 65 DIPLOMA SENI BINA . pintu pagar. tangki najis dan tempat penapisan najis ( tangki najis untuk 200 orang)  Aras susunan o Contoh : aras kemasan lantai. paip najis dan saiznya ( 100 mm / 150 mm salt glazed earthenware soil pipe laid to fall ). spot level.

sungai. jalan. tasik dan lain-lain MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 66 DIPLOMA SENI BINA . KERATAN PELAN TAPAK menunjukkan  Tajuk ( title ) o Contoh : KERATAN PELAN TAPAK  Tajuk kecil o Contoh : KERATAN A-A      Ukuran menegak dan mendatar Aras susunan atau aras kemasan lantai Aras sedia ada di dalam bentuk garisan putus-putus Bezakan tanah potong dan tanah tambun dengan “shading” Tunjukkan kedudukan o Contoh : Sempadan tapak. bangunan yang sedia ada. pagar dan pintu pagar.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. bangunan yang akan didirikan kemudian. cadangan bangunan.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. FD4 ( fire door type 4 )  Jenis tingkap o Contoh : W6 ( window type 6 )  Jenis pengudaraan ( vent ) o Contoh : V2 ( vent type 6 ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 67 DIPLOMA SENI BINA . dining. living   Keluasan ruang-ruang Kemasan lantai o Contoh : 19 mm cement screed finish  Kemasan dinding o Contoh : 133 mm batu bata dengan 15 mm simen plaster pada kedua-dua permukaan dinding  Pintu ( arah bukaan dan jenis ) o Contoh : D5 ( door type 5 ). PELAN LANTAI menunjukkan  Tajuk : o Contoh : PELAN LANTAI BAWAH    Kesemua ukuran yang penting Aras susunan Nama-nama ruang o Contoh : Family area.

pastikan saluran mempunyai ruang untuk dimasuki  Tangga o Contoh : Arah anak panah turun naik. jejak MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 68 DIPLOMA SENI BINA . MH 3 ). arah arus. sinki. perangkap gegeluk.  Jenis sekatan o Contoh : P4 ( pertition type 4 )  Susun atur perabot pasang dalam / pasang siap ( Jenis ) o Contoh : Built in cabinet type A to specialist detail  Pengaliran air permukaan o Contoh : saiz dan jenis parit. paip pengudaraan. besi atau konkrit untuk penutup peparit dimana perlu  Pengaliran najis o Contoh : Bilangan lurang ( MH 1. tub mandi ). bilangan anak tangga. perangkap lantai. tetingkat. takungan dan bilangannya. MH 2. susunan dan saiz paip najis ( 100 mm  salt glazed eartehnware soil pipe laid to fall )   Garisan bumbung Kemudahan-kemudahan tandas o Contoh : kelengkapan kebersihan ( basin. arus pengaliran   Garisan keratan Saluran o Contoh : Pastikan keperluan untuk kemasukan paippaip disediakan. jenis-jenis tangga.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

pengaliran keluar air hujan  Kemasan bumbung o Contoh : Rabung  Paip pengudaraan o Contoh : 100 mm  vent pipe with approved type wire netting over  Pembukaan masuk ke bumbung MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 69 DIPLOMA SENI BINA . paip air hujan  Tetingkat aras lantai o Contoh : 150 mm / 100 mm drop in toilet  Alat-alat untuk mencegah kebakaran o Contoh : tempat seperti gegelung hos dan sebagianya PELAN BUMBUNG menunjukkan :  Tajuk o Contoh : PELAN BUMBUNG    Ukuran-ukuran penting Curam bumbung Talang o Contoh : Jenis dan saiz ( RC Gutter ).HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Tiang penegeh bertetulang di tiap –tiap 3m panjang dinding o Contoh : tiang-tiang.

tangki air untuk menara penyejuk untuk sistem penghawa dingin.i flashing   Garisan keratan menunjukkan perincian bumbung Kelengkapan diatas bumbung o Contoh : tangki air ( pressed steel ) untuk kegunaan biasa diapasang diatas konkrit ( upstand ). jenis tingkap dan pintu KERATAN menunjukkan  Skala o  Tajuk o  Ukuran o Contoh : Lantai ke siling. bilik motor untuk lif. lantai ke lantai.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. jalan masuk ke bumbung dari bawah setiap lurang dan saluran. 1:200 ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 70 DIPLOMA SENI BINA . kesemua ukuran mendatar. kesemua ukuran menegak ( jarak dari lantai ke ambang tingkap )      Asas bangunan ( dotted line ) Tiang-tiang Ketebalan lapisan asa Lapisan kalis lembap Ketebalan lantai Contoh : KERATAN A-A Contoh : ( 1:100 . 450 mm tinggi dengan jarak tengah diatarannya 1200 mm.  Kalis tiris o Contoh : 20 gauge g. 1:50 .

talang. tumpu kasau MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 71 DIPLOMA SENI BINA . kemasan bumbung. PANDANGAN SISI KANAN. cucur atap.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. pelepar  Perabot pasang dalam / pasang siap PANDANGAN HADAPAN.        Alang Bumbung dan perinciannya Aras susunan Paras kemasan lantai Jenis-jenis tingkap. PANDANGAN SISI KIRI menunjukkan :  Tajuk o Contoh : PANDANGAN HADAPAN   Aras susunan Memotong dan menimbun tanah o Contoh : Untuk paras tanah yang sedia ada dengan menggunakan garisan putus – putus     Jenis – jenis tingkap dan pintu Engsel atau bukaan untuk tingkap dan pintu Paip pengudaraan Bumbung : Rabung. pintu dan “vent” Nama-nama ruang Tangga o Contoh : bilangan anak tangga. PANDANGAN BELAKANG.

 Kemasan untuk dinding o Contoh : “Dotted” untuk plaster jenis “shading” untuk batubata muka PELAN LANDSKAP mesti memasukkan huraian mengenai :             Tanaman yang hendak ditanam Rumput Bangku Tong sampah Kawasan sekeliling Lampu jalan Kolam “Tiles” Jenis blok pejalan kaki Jenis perincian bahan yang digunakan Huraian dan spesifikasi bahan yang digunakan Ukuran / saiz MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 72 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. LUKISAN PERINCIAN mesti memasukkan struktur bangunan yang dibina seperti :  Lukisan mesti dalam skala o o o o 1 : 20 1:2 1:5 1 : 10    Lukisan isometrik juga mempunyai skala Huraian dan jenis bahan binaan yang digunakan Semua gambar mesti mempunyai tajuk LUKISAN KERJA mesti mempunyai lukisan perincian mengenai :          Bumbung Tangga Laluan bertutup Tandas Pintu dan tingkap Engsel dan dinding pembahagi Perbaot dan pemasangannya Gambarajah sistem bekalan air Gambarajah longkang MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 73 DIPLOMA SENI BINA .

4 TAJUK ( TITLE BLOCK ) DI DALAM LUKISAN KERJA 7.1 Saiz Standard Kertas Ia mempunyai 2 saiz standard kertas lukisan iaitu samada milimeter dan inci ( metric dan imperial ).HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.4. SAIZ LUKISAN METRIK ( MILIMETER ) SAIZ LUKISAN SAIZ SEMPADAN SAIZ KESELURUHAN KERTAS LUKISAN A4 A3 A2 A1 A0 192 x 282 277 x 400 400 x 574 574 x 281 281 x 1159 210 x 297 297 x 420 420 x 594 594 x 841 841 x 1189 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 74 DIPLOMA SENI BINA .      Siling Pagar Laluan pejalan kaki Lantai Perkhidmatan bangunan seperti o o o o “layout” alat penghawa dinging Lurang Saliran air Tangki septik 7.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 75 DIPLOMA SENI BINA . SEKSYEN U1.. 1 : 100 .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. “Title block” dibuat merangkumi semua perkara berikut :  Bilangan lukisan ( drawing number ) o  Contoh : 5/5 Haribulan ( satu kolektif haribulan untuk semua lukisan ) o Contoh : 31 Mei 2009  Bilangan / rujukan fail o Contoh : KN / ALA / . JALAN KURATOR U1 / 61. ringkas dan unik mengikut citarasa sendiri seklaigus menunjukkan indentiti syarikat berkenaan. “Title block” selalunya diletakkan di sebelah kanan tepi kanan kertas lukisan dan di bahagian bawah kertas lukisan. Kebanyakan syarikat-syarikat mencipta sendiri “title block” masing-masing. SELANGOR DARUL EHSAN. 40150 SHAH ALAM..    Dilukis oleh ( Nama dengan huruf besar ) Disemak oleh ( Nama dengan huruf besar ) Skala ( scale ) o Contoh : 1 : 200 ... 1 : 50 . PT 16327. 1 : 20 . samada formal. 1 : 5  Tajuk ( title ) o Contoh : CADANGAN MEMBINA DAN MENYIAPKAN SATU UNIT RUMAH BANGLO 2 TINGKAT DI NO 2. DIATAS SEBAHAGIAN LOT 14092.

.  Tajuk kecil ( subtitle ) o Contoh : Pelan tapak / pelan lantai / pelan bumbung  Tandatangan-tandatangan ( Yang diperuntukkan di dalma ruang-ruang yang disediakan )  Semakan ( revision ) o Contoh : Kedudukan blok A telah dipinda seperti yang ditunjukkan  Rujukan berkaitan o Contoh : Lukisan ini mestilah dibaca bersama-sama dengan lukisan bilangan ....HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N....  Lain-lain nota o Contoh : Semua ukuran mestilah diperiksa dan disahkan di tapak projek oleh kontraktor sebelum kerja-kerja dimulakan CONTOH “TITLE BLOCK YANG BIASA DIGUNAKAN” LUKISAN YANG TELAH SIAP DILUKIS KEDUDUKAN TAJUK DAN SEGALA YANG BERKAITAN MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 76 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. arkitek. maka ianya sudah tentu dapat memudahkan semua pihak.. kontraktor kecil.5 KESIMPULAN Dengan adanya satu set lukisan kerja yang lengkap bagi satu-satu projek pembinaan. baik pihak kontraktor utama. Insya Allah. dan mengetahui juga tentang bagaimana set lukisan didalam sesebuah lukisan kerja boleh membantu saya di Politeknik nanti. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 77 DIPLOMA SENI BINA . Penglaman membuat lukisan kerja semasa berada di firma ini menambahkan lagi keyakinan di dalam diri saya untuk terus maju di dalam bidang ini. 7. jurutera dan lain-lain untuk menjalankan kerja-kerja yang dikehendaki dengan licin dan memuaskan tanpa gangguan atau dengan gangguan yang paling minimum Setelah mengetahui bagaimana lukisan kerja dijalankan.

Teknik mewarna terbahagi kepada tiga iaitu dengan menggunakan pensil warna.1 PENGENALAN LUKISAN PERSEMBAHAN Lukisan persembahan adalah lukisan yang dibuat untuk ditunjukkan atau dipersembahkan kepada klien. maka lukisan persembahan ini dilukis untuk menampakkan lagi bentuk bangunan dengan lebih jelas Lukisan persembahan perlu dimasukkan dengan aspek-aspek yang penting seperti warna. Pentingnya lukisan 3D ini dalam sesebuah lukisan persembahan ialah untuk menampakkan dengan jelas fasad sesebuah bangunan yang hendak dibina 8. Selama menjalani latihan industri di firma Hilmi Faridah MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 78 DIPLOMA SENI BINA . mudah dan cepat berbanding kaedah-kaedah lain.1 PENWARNAAN Penwarnaan merupakan unsur yang sangat penting dalam lukisan persembahan yang sempurna. Teknik ini memberi kesan yang sangat menyerlah untuk sesebuah lukisan persembahan yang baik.2 TEKNIK PERSEMBAHAN 8. warna air dan juga marker. landskap. Kaedah ini juga lebih senang. lukisan ini dibuat setelah lukisan kerja siap dan tiada sebarang perubahan yang perlu dilakukan lagi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Lukisann persembahan berbeza dengan lukisan kerja. dan sebagianya untuk menampakkan lebih menarik. Teknik ini paling popular dikalangan para siswa IPTA mahupun IPTS yang mengambil kursus senibina. Dalam lukisan persembahan juga perlu memasukkan lukisan 3D samada lukisan perspektif ataupun lukisan aksonometrik. BAB 8: LUKISAN PERSEMBAHAN 8. Setelah klien dan semua pihak yang terlibat dengan sesebuah projek berpuas hati dengan lukisan kerja yang disiapkan. “figure”.2.

lukisan akan comot dan tidak menarik Memerlukan penelitian yang tinggi dan yakin sewaktu mewarna Warna air yang disyorkan ialah “Alpha Colour” dan “Faber Castle” kerana yang mempunyai kualiti tinggi  Kaedah campuran warna juga akan memberikan kesan yang menarik pada lukisan persembahan jika olahan yang digunakan bersesuaian MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 79 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. PENSIL WARNA :   Memerlukan penelitian semasa menggunakannya Campuran warna akan memberikan kesan yang lebih menarik kepada sesebuah lukisan persembahan  Jika menggunakan teknik penwarnaan yang betul. saya banyak menggunakan teknik menggunakan pensil warna berbanding penggunaan warna air mahupun marker. Bhd. Ini. Arkitek Sdn. lukisan akan kelihatan realistik dan menjadi lebih menarik  Menggunakan teknik mewarna menggunakan satu arah sahaja menjadikan lukisan kelihatan kemas WARNA AIR :      Kaedah ini lebih cepat berbanding pensil warna Sesuai digunakan untuk mewarna lukisan yang banyak Jika tersilap teknik mewarna.

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

MARKER :  Penggunaan marker selalunya merujuk kepada golongan yang berpengalaman dan profesional dalam bidang ini   Memerlukan kemahiran menggunakan teknik ini Memberikan kesan yang lebih realistik pada sesebuah lukisan persembahan dan menampakkan lebih profesional   Marker yang disyorkan ialah “prisma colour” dan “kerecolour” Memeberikan kesan yang lebih baik dan sempurna jika dibandingkan dengan dua kaedah penwarnaan diatas  Jarang digunakan oleh pelajar kerana kos barang agak mahal

LUKISAN 3 DIMENSI

Lukisan 3D merangkumi lukisan isometrik, lukisan oblik, lukisan perspektif udara (bird eye view, perspektif biasa dan perspektif paras bumi (worm eye view). Tujuan utama teknik persembahan ini dibuat adalah untuk memberi kefahaman kepada orang awam yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal. Oleh itu, lukisan ini dimasukkan kedalam lukisan persembahan untuk membolehkan mereka membyangkan rekabentuk sesuatu bangunan dengan mudah.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
80

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

LUKISAN ISOMETRI :

Lukisan ini digunakan dalam pelbagai bidang kejuruteraan kerana lukisan ini dapat memberi maklumat dengan gambaran objek dengan jelas. Pada lukisan ini, panjang pinggir objek dan bangunan tidak dipendekkan sama ada dengan proses putaran atau unjuran dengan menggunakan skala isometrik. Hasil lukisan isometrik dan unjuran isometrik kelihatan serupa kecuali saiznya sahaja yang berbeza. Beberapa ciri penting dalam lukisan ini ialah :  Garisan Isometri : o  Garisan yang selari dengan paksi isometri

Garisan tak isometri : o Garisan yang tidak selari dengan paksi isometrik

Garisan dalam isometri : o Tidak dilukis mengikut magnitude yang sebenar. Sudut itu boleh menjadi besar atau kecil bergantung pada kedudukannya

Satah isometri : o Dua jenis satah ini ialah satah condong dan satah oblik. Satah condong ialah satah yang bersudut tepat hanya pada satu satah isometrik utama. Satah oblik ialah satah yang tidak bersudut tepat pada sebarang satah isometrik utama

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
81

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

Panduan membina lukisan isometrik : o o Semua garis tegak pada objek dilukis menegak. Semua garisan mengufuk pada objek boleh dilukis condong 30 darjah kepada garisan mengufuk o Hanya garisan isometri boleh dilukis menggunakan ukuran sebenar o o Sudut tidak boleh dilukis mengikut magnitud sebenar sudut itu. Semua pinggir yang selari pada objek dilukis selari dalam lukisan isometrik

Kaedah membina lukisan isometri o Kaedah binaan rangka :  Dalam kaedah ini, objek yang hendak dilukis diandaikan terletak dalam satu kotak. Saiz kotak ini dibina dengan menggunakan dimensi keseluruhan objek o Kaedah binaan rangka :  Kaedah ini sesuai digunakan untuk membuat lukisan isometrik bagi objek yang mengandungi permukaan condong dan oblik o Kaedah koordinat :  Kaedah ini sesuai digunakan untuk membuat lukisan isometrik yang mengandungi bulatan atau permukaan melengkung

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
82

DIPLOMA SENI BINA

iaitu untuk memberikan gambaran sesuatu objek  Dalam lukisan ini. Paksi sudut boleh dilukis mengikut kecondongan sebarang sudut kepada garisan mengufuk. pelukis dapat menghasilkan satu pandangan bergambar bagi objek tersebut  3 jenis lukisan oblik yang digunakan ialah :  Lukisan Kavalier : o Ketiga-tiga paksi dilukis dengan menggunakan skala yang sama. Paksi surut boleh dicondongkan kepada sebarang sudut pada garisan mengufuk. garisan unjuran dari objek adalah garisan selari tetapi oblik kepada satah unjuran. Condong paksi surut yang biasa digunakan ialah 30 .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. 60  Lukisan Kabinet : o Ukuran yang sebenar digunakan bagi paksi menegak dan mengufuk tetapi skala separuh saiz penuh digunakan bagi paksi surut. Oleh itu dalam unjuran oblik. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 83 DIPLOMA SENI BINA . 45. o Lukisan Oblik :  Fungsi lukisan oblik dan lukisan isometrik adalah sama.

 Lukisan Oblik Am : o Skala yang sama digunakan pada paksi menegak dan paksi mengufuk tetapi sebarang skala yang lain boleh digunakan bagi paksi surut. Dalam lukisan ini. Skala yang biasa digunakan bagi paksi surut ialah 1/3 dan 3/4 daripada skala yang digunakan untuk paksi permukaaan hadapan. paksi surut boleh juga dicondongkan pada sebarang sudut kepada garisan mengufuk. Dalam lukisan kabinet dan oblik am. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 84 DIPLOMA SENI BINA . Cara ini boleh diamalkan sekiranya butiran dipermukaan atas atau sisi kurang penting.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. paksi surut dipendekkan untuk mengurangkan kesan herotan.

Selain itu. jermang bumbung dan sebagainya daripada penglihatan mata kasar. d) Jalur atau ruang yang terbentuk diantara papan. c) Papan simen dipasang dengan memakunya pada kasau atau jeriau.8mm x 13mm. Kerja Pemasangan Siling Terus Menerus a) Satu pengikat dipasangkan terus kepada alang atau kasau bumbung. b) Kemudian siling bumbung diasang secara terus menerus pada kasau atau jeriau bumbung. Siling yang digunakan ialah papan simen berukuran 970mm x 600mm x 6 tebal. BAB 9 : KAJIAN DAN ANALISIS 9.10 SILING Siling dibina untuk melindungi kayu.kayu jeriau. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 85 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.bangunan yang berbumbung curam.papan simen dikemaskan dengan jalur penutup siling yang bersaiz 3. ia juga dapat menahan sedikit sebanyak haba yang dapat menembusi bumbung. Siling yang dimaksudkan ini ialah untuk bangunan.

Rupa bentuk bumbung mempengaruhi rupa bangunan sama ada dari segi bentuk bumbung ataupun warna dan tekstur bahan penutup itu sendiri.rintangan terhadap kebakaran.rintangan cuaca.pembinaan dan bentuk bumbung itu sendiri. beban penutup bumbung dan beban angina.11. 9.Struktur bumbung dibina daripada kayu.sifat penebat haba dan rupa bentuk bangunan itu sendiri. atau konkrit untuk menanggung beban diri.penebatan dan kemasan dalam dan beban angina tanpa mengalami lenturan atau pesongan yang berlebihan sehingga berlaku ubah bentuk.ketahanlasakan. Bumbung yang dibina hendaklah memenuhi keperluan dan fungsi seperti kestabilan. Bumbung bangunan hendaklah menggunakan penutup bumbung yang dilulus atau yang ditentukan oleh Undang-undang kecil Bangunan.Kekuatan bumbung bergantung kepada cara pemasangan.Bumbung dibina untuk menyokong beban mati struktur bumbung dan penutupnya.11 BUMBUNG 9.panas dan hujan.1 Pengenalan Bumbung merupakan bahagian atas sekali bagi struktur bangunan.kekuatan.keluli. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 86 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.Bumbung memberikan perlindungan dari angina.

ia boleh juga digunakan sebagai ruang untuk meletakkan tangki air.Selain dari itu.11.11.Cerun bumbung berubah-ubah dari sudut 10º-45º dari garis lintang.Bumbung ini adalah bumbung yang kecerunannya tidak melebihi 10º.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.Jeriau kayu yang berukuran 50mm tebal dan lebarnya diantara 100mm-300mm diletakkan menegak pada sisi masing-masing dengan jarak 375mm450mm.3 BUMBUNG RATA Pembinaan sama dengan pembinaan lantai kayu.11. 9.2 Jenis Bumbung Pembinaan bumbung pada amnya boleh dibahgikan kepada dua kumpulan iaitu :9. Jenis-jenis bumbung curam:-      Bumbung ganding(couple roof) Bumbung ganding tertutup(closed couple roof) Bumbung simpai(collar roof) Bumbung gulung-gulung(purlin roof) Bumbung pisang sesikat(lean to roof) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 87 DIPLOMA SENI BINA . 9.4 BUMBUNG CURAM:- Bumbung jenis ini dibuat dengan menegakkan kasau-kasau kayu dengan cerun dan meletakkan satu hujung ke atas dinding dan satu lagi ke atas tulang bumbung.

BUMBUNG GANDING TERIKAT Kaki kasau bumbung ini diikat dengan alang pengikat atau geleger siling.Biasanya rentang maksima bagi bumbung ganding ialah 3.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. BUMBUNG SIMPAI Satu lagi cara untuk mengelakkan kasau dari mengembang ialah dengan mengikat kasau ditengah-tengah diantara kedua-dua jarak 1/3 tiggi bumbung dari paras atas dinding. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 88 DIPLOMA SENI BINA . BUMBUNG GANDING Bumbung curam yang mengandungi kasau dan tulang bumbung digandingkan di sebelah atasnya.5 meter.Bumbung ini dapat menaggung beban yang lebih besar dengan rentang maksimum 5.Biasanya simpai berukuran 100mmx38mm.5 meter.

BUMBUNG PISANG SESIKAT Bumbung jenis ini bukanlah satu bumbung yang penting bagi sesebuah bangunan tetapi merupakan sebahagian kecil sahaja.dapur. 9. vi vii Jenis bangunan Ketahanlasakan Rintangan kepada haba Perlindungan cahaya Kecantikan Ekonomi Kemungkinan pengubahsuaian pada masa hadapan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 89 DIPLOMA SENI BINA .11. ii. v. iii.3 Pemilihan Bumbung Pemilihan bumbung adlah bergantug kepada faktor.Bumbung jenis ini adalah binaan tambahan kapada bangunan utama seperti anjung. BUMBUNG GULUNG-GULUNG Saiz yang jimat untuk kasau ialah 100mmx50mm tetapi bagi bumbung ganding dan simpai saiz ini hanya boleh digunakan untuk rentang tidak melebihi 15 kaki.Gulung-gulung ialah kayu yang melintang dibawah kasau-kasau berukuran 175mmx75mm untuk menumpangnya di antara tulang bumbung dan pelit tembok. iv.faktor berikut : i.verenda dan garaj dengan rentangnya tidak melebihi 2.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.5meter.

11. Struktur kerangka bumbung boleh dibahagikan kepada kategori berikut :- i. kasau lurah dan sebagainya.ubah berdasrkan panjang rentang. kasau penupang dan sebagainya.kasau limas.5 Kekuda Bumbung Kekuda kayu berbentuk segitiga gabungan anggota bumbung seperti pengikat.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Untuk rentang yang lebih panjang. Kekuda merentang antara dinding luar dan berjarak kira.kira 1. 9.11. jeriau siling.Kekuda dapat direka dalam pelbagai bentuk.4 Kerangka Bumbung Dalam pembinaan kerangka bumbung terdapat beberapa bahagian kayu berlainan seperti kasau betina. 9. v. iv.8m antara satu sama lain. saiz kayu bagi anggota kekuda adalah lebih besar. Bumbung Selapis Bumbung Rata Bumbung Pisang Sesikat Bumbung Gadung Bumbung Beralang Bumbung Kekuda ii. iii. vi. Salah satu bentuk kekuda yang digunakan dalam pembinaan adalah seperti berikut :- MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 90 DIPLOMA SENI BINA . Saiz kayu yang digunakan berubah.

asbestos. serpihan dan meleding. Genting Tanah Liat a. 9.6 Penutup Bumbung Penutup bumbung mestilah terdiri daripada bahan. Genting untuk sisi atap.11.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.bahan yang digunakan untuk membuat penutup bumbung adalah seperti kepingan kuprum. Genting ini dipasang keatas kayu beroti sederhana keras berukuran 50mm x 30mm untuk bumbung dan dipasang pada jarak 300mm untuk genting biasa dan pada jarak 275mm untuk genting cerun landai. Genting konkrit saling mengikat hendaklah dari jenis dan warna yang diluluskan dan bebas dari segala kecacatan. plastik. i. Penyumbat genting terdiri daripada mortar simen (1 : 3 ) digunakan. ii. perabung limas dan lurah hendaklah disediakan dan dipasang bercantuman dengan keseluruhan penutup bumbung iii. aluminium. Genting tanah liat hendaklah berbentuk „Marsseiles‟ berukuran 400mm hingga 425mm panjang dan 225mm hingga 263 lebar dan bebas dari sebarang keretakan. Genting tanah liat ini hendaklah dipasang dengan kukuh keatas kayu beroti berukuran 50mm x 25mm pada jarak lebih kurang 275mm dengan lurah hendaklah diadakan dan bersepadan dipasang dengan dengan keseluruhan bumbung menggunakan simen mortar (1 : 3 ) yang menyerupai warna bumbung.pumbum. Bahan.bahan yang digunakan adlah jenis bumbung dan kecerunan bumbung. zink.bahan yang kalis air. Genting Konkrit Saling Mengikat a. bahan. konkrit dan tanah liat. \ MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 91 DIPLOMA SENI BINA .

bahan penebat ini dapat menghalang haba panas dari luar menembusi bumbung dan juga menghalang hawa dingin yang terdapat didalam bangunan keluar.sama penutup bumbung. Kaca Gentian 9.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.bahan penebat digunakan bersama. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 92 DIPLOMA SENI BINA .dua permukaan untuk digunakan sebagai bahan penebat haba dan cahaya.14 Kaca gentian digunakan sebagai penebat haba untuk mengekalkan suhu dalam bangunan dan juga untuk mengurangkan bunyi titik hujan semasa hari hujan. Dengan penggunaan bahan. rata dan licin dari bahagian dalam bangunan.13 Aluminium Foil Kertas kerajang aluminium ialah sejenis kertas yang diselaput dengan aluminium pada kedua. 9. 9.12 Galvanised Hexagon Wire Netting Jejaring dawai ini akan digunakan untuk melapik kertas kerajang aluminium supaya ia kelihatan kemas. Lapisan penebat yang biasanya digunakan pada penutup bumbung ialah jejaring dawai ayam ( galvanized hexagon wire netting ). kertas keranjang aluminium ( aluminium foil ) dan gentian kaca. BAHAN.BAHAN PENEBAT Biasanya bahan.

4. 3. lapisan kalis lembab dihamparkan merentangi kasau bumbung. genting dipaku pada beloti. Pada setiap lapisan keempat. 5. 2. Semasa meletakkan genting. bahagian genting atas hendaklah sekurang-kurangnya setengah daripada panjang genting bawah. Selepas itu.sisinya ditumpu bersama dan sambungan ini terikat hingga keatas curam bumbung.15 KERJA PEMASANGAN GENTING KONKRIT SALING MENGIRAT 1. kerja pemasangan genting dimulakan. Genting digantungkan supaya sisi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 93 DIPLOMA SENI BINA . Genting biasanya dipasang berlapis kembar untuk mengelakkan aliran hujan dari masuk kedalam bumbung. Sebelum pemasangan genting. 9. Kemudian beloti diletakkan diatasnya dan dipaku.

Tingkap majmuk iv. perintang panasan dan juga merintangi cuaca. Tingkap ini dikemaskan dengan bahan lutsinar atau lut cahaya yang dipasangkan kepadanya. Disamping membenarkan cahaya menembusinya. Tingkap berengsel ii. udara silih berganti didalam bengunan dan pandangan ke luar.16.16 TINGKAP 9. Daun pintu ini menghalang kemasukan.2 Jenis.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Daun pintu pula ialah satu perintang pejal pada sesuatu bukaan. Pintu ialah satu bukaan di dinding atau penyekat bagi membolehkan lalu lalang. 9. Tingkap gelangsar iii.16. bahanbahan itu bertindak sebagai penghalang angin dan hujan.1 Pengenalan Tingkap ialah satu bukaan yang dibuat pada dinding untuk membolehkan cahaya matahari masuk menerusinya. Dengan adanya tingkap. Tingkap gantungan sisi ( berbingkai ) MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 94 DIPLOMA SENI BINA .Jenis Tingkap i. 9.

17 PINTU 9. ia haruslah dipastikan supaya berada dalam keadaan yang pugak.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. d) Semasa kerja pemasangan dilakukan. Pintu berpanel iii. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 95 DIPLOMA SENI BINA . 9.JENIS PINTU i. b) Ia perlu dipasang sebelum kerja pemasangan batu. Pintu rata ii. e) Kepugakkanya boleh ditentukan dengan menggunakan pelambab.bata dilakukan c) Rangka tingkap dan pintu haruslah berada dalam keadaan baik.17. Pintu kayu beloti 9.1 JENIS. f) Setelah itu. atas dan bawah. rangka tingkap dan pintu itu ditupang pada bahagian tengah.17. g) Diatas kepala jenang rangka pintu dan tingkap diletakkan ambang konkrit yang mempunyai ketebalan bata semasa kerja mengikat batubata dijalankan.2 KERJA PEMASANGAN RANGKA TINGKAP DAN PINTU a) Kerja pemasangan rangka pintu dan tingkap perlu dilakukan dengan teliti.

Pembinaan tangga dapat dibahagikan kepada empat jenis utama iaitu:-     Tangga larian lurus Tangga suku pusingan Tangga separuh pusingan Tangga geometri 9.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.Untuk tangga larian lurus yang panjang boleh diputuskan dengan pembinaan pelantar perantaraan supaya senang dan selesa untuk didaki. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 96 DIPLOMA SENI BINA .18.Pemilihan jenis tangga bergantung beberapa faktor antaranya ialah:-     Kegunaan tangga Ruang bukaan bagi tangga yang dibina Ukuran naik dan curam yang dikehendaki Rekabentuk yang paling berkesan dan ekonomi.Penggunaan tangga larian lurus memberikan rupabentuk yang paling mudahdan murah dalam kerja pembinan tangga.1 TANGGA LARIAN LURUS:- Tangga ini meliputi satu deretan anak tangga yang menghubungkan dari satu tingkat kepada satu tingkat yang lain dalam satu arah.Tangga merupakan perhubungan atau laluan naik turun yang mudah antara satu tingkat dengan tingkat yang lain dalam satu bangunan. 9.18 TANGGA Tangga merupakan sebahagian penting dalam pembinaan bangunan.

9.Tangga boleh dibina daripada bahan-bahan seperti kayu. 9.3 TANGGA SEPARUH PUSINGAN:- Tangga ini meliputi dua deretan anak tangga yang meningkat naik dari lantai bawah ke lantai atas dengan pelantar yang memusing melalui 180º( separuh pusingan) dipertengahannya.18.Ia amat sesuai untuk ruangan yang terhad.konkrit atau logam dan dikemaskan dengan kayu.2 TANGGA SUKU PUSINGAN:- Tangga ini meliputi dua deretan anak tangga yang meningkat naik dari lantai bawah ke lantai atas dengan pelantar yang membelok sejauh 90º(suku pusingan) dipertengahannya. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 97 DIPLOMA SENI BINA .Kedua-dua deretan anak tangga adalah selari ini menghasilkan bilangan anak tangga yang sama untuk kedua-dua deretan anak tangga.bata.Tangga separuh pusingan amat sesuai sebagai tangga awam terutamanya sebagai tangga kecemasan untuk bangunan-bangunan pejabat yang bertingkat-tingkat. 9.4 TANGGA GEOMETRI:- Tangga ini meliputi satu deretan anak tangga berterusan yang disusun mengelilingi tupang tengah menjadi satu anak tangga keliling.konkrit dan lain-lain bahan yang sesuai.18.18.batu.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.Tangga keliling memerlukan lantai yang kecil tetapi kegunaannya adalah terhad dan tidak sesuai untuk memindahkan barang-barang besar seperti perabot kerana kesempitan anak tangga.

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

BAB 10 : LAWATAN DAN KERJA TAPAK

10.1 PENGENALAN 10.1.1 Prakata

Kerja tapak merupakan salah satu daripada bidang tugas yang perlu dilakukan oleh seseorang arkitek. Arkitek atau wakil yang menguruskan sesuatu projek diwajibkan ke tapak untuk melihat perkembangan kerja pembinaan bagi sesuatu projek di tapak binaan. Tugas arkitek di tapak bina ialah meninjau kerjakerja pembinaan yang sedang dijalankan untuk menilai peratusan siap kerja pembinaan projek tersebut. Kemudian pihak arkitek akan mengeluarkan satu surat yang dipanggil „Sijil Nilai Kerja‟ untuk diberikan kepada pihak bank.

Selain arkitek, pihak-pihak lain seperti kontraktor, jurutera, pemilik dan semua pihak yang terlibat perlu turun ke tapak untuk memastikan kerja pembinaan berjalan dengan lancar. Selain itu, ia juga bertujuan mengelak penipuan di dalam skop kerja masing-masing. Masing-masing mempunyai peranan dan tanggungjawab yang tersendiri untuk memastikan semua kerja yang dilakukan sempurna yang disertai dengan sikap amanah dan jujur.

Kerja-kerja yang dijalankan mungkin mengambil masa lebih satu tahun. Jadi setiap peringkat-peringkat siap kerja haruslah dicatit supaya sebarang masalah yang terjadi akan dapat diselesaikan apabila mengetahui punca masalah tersebut. Dengan adanya laporan siap kerja dari kontraktor kepada pihak arkitek, segala masalah termasuk masalah penipuan dapat dielakkan keran laporan tersebut boleh dianggap sebagai bukti.

Antara aspek yang perlu dititikberatkan oleh pihak arkitek ialah:   Kerja-kerja asas dan pertapakan bangunan tersebut. Rangka konkrit bertetulang bangunan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
98

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

Dinding-dinding bangunan beserta rangka-rangka pintu terpasang pada tempatnya.

Memasang bumbung dan pendawaian elektrik, saluran paip(tanpa lengkap), paip gas(jika ada) dan penyaluran serta pengkabelan telefon dalaman(jika ada) pada bangunan tersebut.

  

Kerja-kerja pembentungan bagi bangunan tersebut. Kerja-kerja perparitan bagi projek tersebut. Pembinaan jalan bagi projek tersebut. Semua kerja-kerja tinjauan perlu mempunyai peratusan-peratusan tersendiri

yang akan ditentukan oleh pihak arkitek selepas tinjauan tapak. Perkara ini amat penting dalam sesebuah kerja pembinaan kerana ia akan meninggalkan kesan dalam jangka masa panjang jika terjadi sebarang kejadian yang tidak diingini disebabkan tiada tinjauan dilakukan semasa pembinaan sedang dijalankan. Banyak kes penipuan yang dilakukan oleh pihak yang terlibat dalam pembelian barang seperti simen, pasir dan sebagainya. Sebagai contoh satu kejadian pada projek rumah berkembar. Mereka yang tidak jujur hanya menggunakan separuh sahaja penggunaan „parti wall‟. Dinding ini adalah dinding yang digunakan untuk kedua-dua rumah. Jadi tidak hairanlah penipuan seperti ini tidak dapat dihidu. Kesimpulannya, tinjauan tapak ini adalah untuk mengelakkan perkara-perkara seperti ini terjadi.

10.2 OBJEKTIF KERJA TAPAK Sebelum terjadi apa-apa yang mendatangkan kesusahan pada mana-mana pihak, adanya lebih baik menjalankan tanggungjawab yang diwajibkan keatas kita. Seperti tinjauan tapak ini, sekiranya tidak diambil serius oleh mana-mana pihak tidak hairanlah jika projek mereka akan ditangguh, terlambat dan sebagainya kerana masalah-masalah datang tidak kira waktu dan keadaan. Kita sebagai manusi perlu menilai baik buruk sesuatu pekerjaan. Contoh terbaik disini ialah tinjauan tapak bina, berikut merupakan antara tujuan mengapa tinjauan tapak ini amat penting.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
99

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

  

Memastikan kerja-kerja pembinaan berjalan dengan lancar dan sempurna. Mengelakkan sebarang kes penipuan dan ketidakadilan pada sesuatu. Memudahkan pihak yang terlibat memberi pandangan dalam mensyuarat yang melibatkan tapak projek.

Memastikan pembinaan akan siap dengan sempurna dalam jangka masa yang ditetapkan.

Mengelakkan dari berlakunya perkara-perkara yang tidak diingini pada masa akan datang dan ini akan menjejaskan prestatsi firma mahupun pihak kontraktor.

Meninjau jika terdapat sebarang kesalahan dalam kerja-kerja pembinaan dan boleh dibaiki terus sebelum sesebuah bangunan itu siap dibina.

 

Mengenalpasti kesalahan samada pada lukisan atau pembinaan. Meninjau kesalahan pada lukisan kerana apa yang dilukis tidak semestinya boleh dibina. Kesimpulannya, lawatan dan tijauan tapak ini amat penting dan merupakan

salah satu tanggungjawab besar seorang arkitek untuk memastikan kerja-kerja yang dirancang sempurna seadanya.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
100

DIPLOMA SENI BINA

40150 Shah Alam. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 101 DIPLOMA SENI BINA . Fasa 3. 10. Memastikan lukisan yang dibuat serupa berdasarkan apa yang dibuat di tapak. Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja termasuk perincian. Tujuan melawat tapak:   Mengenalpasti binaan serta landskap yang sedia ada di tapak bina. Bukit Cahaya Seksyen U9.Faridah Architects ini.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Saya sangat berbesar hati dan amat bersyukur kerana diberi peluang untuk melakukan tinjauan di tapak walaupun tidak kesemua projek yang saya terlibat dapat saya lawati.3 TINJAUAN DI TAPAK PROJEK KETIKA LATIHAN INDUSTRI Sepanjang menjalani latihan industri di Hilmi. Selangor Darul Ehsan untuk tetuan SJ PROPERTIES SDN. saya berpeluang meninjau dan membuat lawatan tapak bagi sesetengah projek yang saya uruskan. BHD. Projek 1: Cadangan membina dan menyiapkan 1 unit rumah kelab 2 tingkat yang mengandungi : 1) 2) 3) 4) 5) 6) Sebuah kolam renang dewasa Sebuah kolam renang kanak-kanak 1 unit pondok pengawal 1 unit tandas awam 1 unit gazebo 1 unit rumah sampah beserta bilik MSB Di atas sebahagian lot PT543 (Lot 8111). Sekurang-kurangnya saya mempunyai pengalaman dalam mengamati kerja-kerja dan aspek-aspek yang dititikberatkan semasa lawatan tapak dilakukan. Jalan Hijau Serindit U9/68.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Pandangan di tapak bina: MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 102 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 103 DIPLOMA SENI BINA .

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 104 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

tempat letak kereta berbumbung dan sebuah gazebo di atas lot no. Membuat kertas kerja bagi pembukaan jalan di belakang. Jalan Firus Empat 7/7d. YAKUB. Melihat dan mengenal pasti kerosakan pembinaan yang berlaku. Selangor Darul Ehsan untuk Y. Seksyen 7. DATO' IR. Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja termasuk perincian. 2 unit pondok pengawal.BHG. Pandangan di tapak bina: MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 105 DIPLOMA SENI BINA . IBRAHIM BIN HJ.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Projek 2:Cadangan membina sebuah kediaman 1 tingkat beserta dewan makan. Mengenalpasti kesesuaian rekabentuk bangunan dengan keadaan di tapak. 40000 Shah Alam. 3. HJ. Tujuan melawat tapak:      Mengenalpasti binaan serta landskap yang sedia ada di tapak bina. Mendengar kehendak klien dan mengadaptasikan impiannya di dalam lukisan Memastikan kerja-kerja pembinaan berjalan dengan lancar dan sempurna.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 106 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 107 DIPLOMA SENI BINA .

Berbincang bersama-sama Technical Manager dan kontraktor mengenai perkara-perkara yang tidak pasti. Mengenalpasti kesalahan yang terdapat pada lukisan kerana berlaku sedikit salah faham mengenai pembinaan.   Memastikan pelan yang dihantar sama dengan kerja-kerja yang dijalankan. Projek 3: Temasya Development Centre Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja lengkap untuk penyerahan kepada Majlis Bandaraya Shah Alam. Tujuan melawat tapak:   Memastikan kerja-kerja pembinaan berjalan dengan lancar dan sempurna.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 108 DIPLOMA SENI BINA .

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Pandangan di tapak bina: MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 109 DIPLOMA SENI BINA .

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 110 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 111 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.

saya juga diberi kesempatan untuk berbincang bersama dengan kontraktor akan perjalan pembangunan yang sedang dilakukan dan juga mengenal pasti pindaan yang dilakukan berdasarkan keadaan sebenar di tapak. BAB 11 : SKOP KERJA SEMASA LATIHAN 11. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 112 DIPLOMA SENI BINA . Segala projek yang saya terlibat mendapat tunjuk ajar yang baik daripada semua kakitangan di firma ini. Beberapa pengelasan telah saya ringkaskan mengenai skop kerja yang saya lakukan sepanjang beerada di firma ini. Segala pengalaman ini merupakan sesuatu yang amat berharga dan bermakna kepada saya sebagai seorang pelajar yang sentiasa ingin mengetahui sesuatu yang baru. saya juga dapat mengumpul sedikit sebanyak maklumat mengenai struktur. Adakalanya saya diberi peluang untuk bersemuka dengan klien.1 PENGENALAN Sepanjang 5 bulan saya menjalani Latihan Industri di Hilmi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Selain itu. Saya diberi kepercayaan oleh pihak atasan untuk melibatkan diri sepenuhnya di dalam projek rumah kediaman dan bangunan komersial. diharapkan agar dapat membantu saya di masa akan datang. saya telah diberi kesempatan untuk mendalami berbagai-bagai jenis lukisan serta diberi kesempatan membuat lukisan kerja. pihak bandaraya untuk penyerahan pelan.Faridah Arkitek Sdn Bhd. Selain dapat memahami cara bekerja dan mendalami lukisan selama berada di firma. bahan dan binaan yang penting untuk sesuatu binaan itu. Segala skop kerja yang saya lakukan ini.

2 SKOP LUKISAN KERJA Projek 1: Cadangan membina dan menyiapkan 1 unit rumah kelab 2 tingkat yang mengandungi : 1) 2) 3) 4) 5) 6) Sebuah kolam renang dewasa Sebuah kolam renang kanak-kanak 1 unit pondok pengawal 1 unit tandas awam 1 unit gazebo 1 unit rumah sampah beserta bilik MSB Di atas sebahagian lot PT543 (Lot 8111).  Mengubah dan memperkemaskan perincian tentang kabin wap berdasarkan edaran yang difakskan oleh pihak perunding SAUNA HOLM SDN BHD. Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja termasuk perincian. Selangor Darul Ehsan untuk tetuan SJ PROPERTIES SDN.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 113 DIPLOMA SENI BINA . 40150 Shah Alam.  Mendapatkan maklumat tentang projek ini untuk menyiapkan perincian kabin wap yang akan diletakkan di dalam tandas lelaki dan tandas wanita. dan lapangan bola keranjang. BHD. Bukit Cahaya Seksyen U9. Jalan Hijau Serindit U9/68.  Melakukan kajian untuk menyiapkan perincian padang permainan badminton. Fasa 3.  Menyiapkan perincian tentang kawasan permainan squash berdasarkan edaran yang diberikan oleh perunding. 11. Tugas yang diberi:  Menyiapkan pelan perincian tangga dan susur tangga dan mereka bentuk tangga.

kabin wap.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Tidak mengetahui lebih lanjut tentang rekabentuk yang dikehendaki oleh klien berkenaan tangga dan susur tangga. terdapat banyak simbolsimbol dan arahan pintas yang tidak diketahui. Segala kerja dapat dilakukan dengan segera tanpa memeningkan kepala.  Walaupun hanya diberi tugas menyiapkan perincian tetapi diberi peluang untuk membuat lawatan tapak untuk mengenalpasti kehendak pelanggan dan kawasan perletakan setiap perincian yang dilakukan.  Tidak berani untuk bertanya banyak kali jika melibatkan tentang lukisan kerja atau perincian. Masalah yang dihadapi:  Kurang mahir akan penggunaan perisian AutoCadd. dan membuat perincian berdasarkannya.  Kurang memahami apa yang diperlukan untuk sesebuah lapangan permainan squash Perkara yang dipelajari  Mula mempelajari arahan ringkas dalam penggunaan perisian AutoCadd.  Tidak mengetahui jenis kemasan dan jenis lantai yang akan digunakan untuk padang permainan tenis kerana ianya berlainan mengikut kehendak pelanggan.  Tidak mendapat maklumat yang lengkap berkenaan perincian yang perlu dilakukan.  Sukar untuk berbincang dengan pengurus teknikal berkenaan perincian yang dilakukan. Padang permainan badminton.  Tidak mempunyai keyakinan diri untuk bertanya berikutan kurang mengenali staff-staff yang ada. kawasan permainan squash.  Belajar menganalisis pelan. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 114 DIPLOMA SENI BINA .

Menyiapkan pelan perincian bagi pintu pagar dan mewarnakannya mengikut warna kemasan yang akan digunakan. IBRAHIM BIN HJ.   Memperbaiki kesalahan yang dikenalpasti. Ringkasan Projek:   Menyiapkan lukisan kerja termasuk perincian. Berbincang dengan pengurus teknikal berikutan kesalahan yang ditegur oleh Majlis Bandaraya Shah Alam untuk semakan buat kali terakhir. Menyiapkan perincian kebuk sampah dan perincian gazebo bersama rakan setugas Nur Syafinaz.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Selepas penyerahan pelan pada kali pertama. Selangor Darul Ehsan untuk Y. 2 unit pondok pengawal. 3.  Mengetahui apa kemasan yang diperlukan dan jenis lantai yang diperlukan untuk kepuasan pemain semasa membuat perincian. Seksyen 7. HJ. 40000 Shah Alam. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 115 DIPLOMA SENI BINA . Mengenal pasti apa yang diperlukan untuk penghantaran lukisan.  Mendapatkan maklumat tentang projek ini untuk menyiapkan perincian rumah belakang bersama-sama dengan rumah pengawal dan pintu pagar belakang.  Pergi ke Majlis Bandaraya Shah Alam untuk proses penyemakan pelan dan keperluan lain yang dikehendaki oleh pihak Majlis Bandaraya. DATO' IR. Tugas yang diberi:   Menyiapkan pelan perincian bagi rumah pengawal. YAKUB.BHG. Jalan Firus Empat 7/7d. terdapat beberapa kesalahan yang di kenalpasti oleh Majlis Bandaraya Shah Alam. tempat letak kereta berbumbung dan sebuah gazebo di atas lot no. Projek 2: Cadangan membina sebuah kediaman 1 tingkat beserta dewan makan.   Mewarnakan pelan-pelan yang telah disahkan betul oleh pengurus teknikal.

 Kurang memahami akan komen yang diberikan oleh pihak Majlis Bandaraya Shah Alam yang menyebabkan kelewatan dalam menyiapkan lukisan. banyak simbol-simbol yang tidak difahami.  Semakin memepelajari akan warna dan ikatannya dengan kemasan yang digunakan. Perkara yang dipelajari  Semakin mempelajari arahan ringkas dalam penggunaan AutoCadd menyebabkan kerja menjadi semakin cepat dan pantas.  Kurang kefahaman akan rekabentuk dan keperluan dalam menyiapkan perincian rumah pengawal. pintu pagar. Masalah yang dihadapi:  Penggunaan autocadd tidak berapa mahir.  Diberi peluang untuk membuat lawatan tapak melihat kerja-kerja pembinaan yang sedang dijalankan dan juga rekabentuk yang diterapkan di dalam pembinaan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.cara binaan dan standard yang selalu dibuat untuk perincian tersebtu. Mempelajari cara berkomunikasi dengan orang luar seperti Majlis Bandaraya.  Tidak mengetahui lebih lanjut mengenai warna-warna yang digunakan untuk proses pewarnaan berdasarkan kemasan yang dilakukan.    Belajar memahami komen yang diberikan oleh pihak Majlis Bandaraya. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 116 DIPLOMA SENI BINA . Mempelajari beberapa perincian yang dibuat. gazebo dan juga kebuk sampah.  Kurang didikan berkenaan lukisan yang dibuat kerana pengurus teknikal sering kali berada di luar pejabat untuk menguruskan hal yang lebih penting.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Projek 3: Cadangan membina dan menyiapkan 1 blok bangunan 32 tingkat dan 1 tingkat yang mengandungi: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 1 tingkat besmen tempat letak kereta 1 tingkat pusat perniagaan 1 tingkat pusat bowling dan kesihatan 3 tingkat akademik 1 tingkat kafeteria 3 tingkat pangsapuri pengajar (30 unit) 3 tingkat asrama pelajar luar negara 19 tingkat asrama pelajar tempatan 1 tingkat kemudahan sukan dan mekanikal Untuk tetuan Kolej Poly-Tech Mara Cheras. dan pelan tingkat 3.  Mewarnakan setiap pelan yang terdapat pada bangunan ini untuk membezakan diantara ruang yang digunakan dengan ruang pejalan kaki .   Mengira luas kawasan bagi pelan tingkat 2. Menukarkan pelan tingkat 2 dan tingkat 3 daripada lukisan 2 dimensi kepada lukisan 3 dimensi untuk lebih pemahaman berkenaan rekabentuk yang diterapkan. Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja termasuk perincian. Tugas yang diberi:  Menyiapkan satu pelan tingkat 2 dan tingkat 3 bagi mengoptimaskan kegunaan ruang di dalam sesuatu pelan itu. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 117 DIPLOMA SENI BINA . Kuala Lumpur.

Mempelajari cara pengiraan luas kawasan untuk mendapatkan yuran melukis pelan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.   Mempelajari jenis-jenis warna untuk mengenalpasti bahan yang digunakan. Belajar menggunakan perisian SketchUp bagi menjadikan lukisan 2 dimensi kepada lukisan 3 dimensi.   Memahami dan mempelajari arahan ringkas didalam perisian SketchUp. Masalah yang dihadapi:  Penyerahan pelan tidak mengikut tarikh yang ditetapkan kerana projek ini mengejut dan banyak masalah yang timbul di saat akhir.  Mahu memaksimumkan penggunaan ruang pada setiap tingkat Perkara yang dipelajari  Diberi peluang untuk membuat pelan tingkat 2 dan tingkat 3 dan belajar mengenai cara memaksimumkan penggunaan ruang pada setiap tingkat. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 118 DIPLOMA SENI BINA .  Belajar memahami kehendak klien dan menganalisis reka bentuk yang diterapkan di dalam bangunan tersebut.

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

Projek 4: Cadangan membina dan menyiapkan sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Behrang 2020 (24 bilik darjah), Mukim Ulu Bernam Timur, Daerah Batang Padang, Perak Darul Ridzuan untuk tetuan Kementerian Pelajaran Malaysia. Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja bagi kerja-kerja membina sekolah.

Tugas yang diberi:   Mewarna setiap pelan-pelan mengikut jenis kemasan yang digunakan. Menyiapkan pelan tapak bagi bangunan sementara bersama-sama rakan setugas Nur Syafinaz.  Menyediakan pelan yang lengkap dengan simbol-simbol bomba bagi penghantaran kepada pihak BOMBA.    Mengira keluasan bagi kawasan penyelamatan bagi pihak BOMBA. Membuat perincian papan tanda, dan pagar sementara. Membuat pelan “setting out” untuk mengira jarak diantara bangunan-bangunan yang ada. Masalah yang dihadapi:  Masalah menggunakan jenis warna kerana ianya berubah-ubah mengikut maklumat yang didapati daripada Majlis Bandaraya.  Terlampau banyak lukisan yang hendak diwarna menyebabkan kerja-kerja penyerahan pelan tertangguh.   Tidak mengetahui akan simbol-simbol bomba yang diperlukan. Tidak mengetahui luas kawasan penyelamatan yang diperlukan oleh pihak BOMBA.  Mengenalpasti dan mencari maklumat yang diperlukan untuk membuat perincian.  Tidak mengetahui apakah itu pelan “setting out”. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
119

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

Perkara yang dipelajari:     Mempelajari perbezaan warna bagi perbezaan kemasan yang digunakan.. Pengalaman menguruskan projek dengan usaha sendiri. Mengetahui warna standard yang digunakan untuk menentukan jenis kemasan. Belajar mengenai simbol-simbol yang diperlukan oleh pihak BOMBA. Ini adalah untuk memastikan alatan kecemasan lengkap berada di setiap kawasan.  Mengetahui luas keluasan minima yang diperlukan oleh pihak bomba bagi proses penyelamatan.   Belajar mengenai keperluan yang dikehendaki dalam menyiapkan perincian. Mengetahui kegunaan pelan “setting out” yang biasa digunakan untuk mengira jarak antara bangunan.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
120

DIPLOMA SENI BINA

HILMI
A R C H I T E C T S

FARIDAH
B H D

S D N.

Projek 5: Cadangan pindaan kepada pelan lulus no.MBSA/B/PC/sek. U1/01192006(OSC/PBT) bertarikh 30.11.2006 bagi cadangan membina dan menyiapkan 133 unit rumah teres 2 tingkat yang mengandungi:    36 unit rumah teres 2 tingkat (28‟ x 96‟) 61 unit rumah teres 2 tingkat (28‟ x 120‟) 36 unit rumah teres 2 tingkat (28‟ x 86‟)

Ringkasan Projek:  Menyiapkan lukisan kerja lengkap untuk penyerahan kepada Majlis Bandaraya Shah Alam. Tugas yang diberi:     Menyiapkan pelan S & P untuk diedarkan kepada pelanggan. Mewarnakan pelan didalam perisian AdobePhotoshop. Membaiki pelan dan mewarnakan kesemua pelan yang telah siap dibaiki. Membuat pelan pindaan untuk semua jenis rumah kediaman.

Masalah yang dihadapi:   Kurang memahami akan perisian AdobePhotoshop. Keliru dengan rekabentuk kerana lukisan yang dilukis berbeza dengan keadaan di tapak bina.   Kurang pengetahuan akan pelan pindaan. Terlalu banyak pelan yang perlu dipinda meliputi beberapa aspek yang penting.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012
121

DIPLOMA SENI BINA

Perkara yang dipelajari:  Mempelajari dan mengenalpasti kesalahan pada lukisan apabila berada di tapak.  Belajar mengenai pelan pindaan yang sentiasa dibuat berdasarkan kelainan pembinaan semasa ditapak.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N.  Belajar bersabar dan memahami akan kerja pelukis pelan yang sebenar. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 122 DIPLOMA SENI BINA .  Berpeluang berbincang bersama-sama kontraktor bagi menangani masalah yang berlaku di tapak.  Mengetahui perkara-perkara yang perlu diperbaiki hasil dari lawatan tapak tersebut.  Diberi peluang untuk membuat lawatan tapak bagi membantu bagi menyiapkan lukisan.

MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 123 DIPLOMA SENI BINA . 11.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Saya mengambil serius tentang kerja-kerja yang diberikan kepada saya. manfaat yang saya perolehi akan saya gunakan setiap masa. Alhamdulillah semua kerja-kerja saya telah saya siapkan amat disenangi dan tidak mendatangkan masalah kepada mana-mana pihak.3 KESIMPULAN Setiap tugas yang diberikan amat bermakna walaupun hanya sedikit. Diharapkan kepada pihak firma mahupun pihak politeknik dapat menilai hasil kerja saya dengan penuh teliti kerana saya seorang pelajar dan kemungkinan besar akan melakukan kesalahan terhadap kerja-kerja yang dilakukan. Segala yang diajar. Saya berharap kerja-kerja yang saya lakukan ini sedikit sebanyak dapat menolong saya untuk melatih diri menjadi yang lebih baik dalam menceburkan diri di dalam bidang senibina ini.

BAB 12 : KESIMPULAN Sepanjang saya menjalani latihan industri. di mana pengetahuan ini tidak dapat diperolehi di politeknik hanya dengan MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 124 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Selain itu. pelatih-pelatih juga seharusnya dapat dibimbing dengan sebaik mungkin oleh penyelia yang bertanggungjawab di mana pelatih menjalani latihan. adalah sangat baik latihan industri ini dijalankan supaya pelajar memahami segala aspek yang terkandung dalam bidang yang diikuti iaitu Seni Bina. Di samping itu. saya dapat mempraktikkan apa yang telah saya pelajari semasa di politeknik iaitu dengan mengikuti kerja-kerja yang berkaitan di tapak bina dan di pejabat. ingin mencadangkan supaya pelajar-pelajar yang ingin menjalani latihan agar sentiasa bersedia untuk menjalankan tugas yang bakal dilakukan dan sentiasa mengamalkan sikap bertanggungjawab. saya dapat melihat pekembangan semasa dalam hal-hal kerja yang berkaitan dengan pembinaan iaitu bagaimana menguruskan sesuatu dokumen tender dan sebutharga. Para pelatih seharusnya didedahkan dengan lebih banyak pengetahuan tentang-tentang kerja yang berkaitan projek. Saya selaku pelatih yang menjalani latihan industri. Di sini. saya dapat mengetahui bagaimana untuk berkomunikasi dengan para pekerja sama ada dari pihak bawahan mahupun atasan yang terlibat dengan firma ini. saya telah mempelajari pelbagai pengetahuan yang baru mengenai Seni Bina di firma Hilmi Faridah Arkitek Sdn Bhd. Di samping itu. pelajar harus juga didedahkan dengan kerja. Memahami karenahkarenah pelanggan yang mempunyai pelbagai permintaan untuk mendapat kepuasan dalam mencapai hasil yang terbaik. mengikuti mesyuarat tapak bina dan mendengar perbincangan masalah – masalah yang berkaitan dengan projek.kerja di tapak bina untuk memahami antara teori dan amali supaya dapat lebih memahami dengan jelas tujuan dan maksud kerja tersebut dilaksanakan. Oleh itu. Selain dari itu.

Akhir sekali. “ Sesuatu pengalaman yang amat berguna itu tidak dapat dibeli dengan wang ringgit”. MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 125 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Saya juga ingin memberikan saranan iaitu ketua dan pekerja bawahan perlulah mempunyai hubungan komunikasi yang baik seperti memberi penerangan secukupnya tentang sesuatu projek supaya pekerja dapat melakukan kerja dengan sebaik mungkin. saya mengharapkan agar pelatih tidak mensia-siakan peluang yang telah diberi semasa menjalani latihan industri supaya ilmu yang diperolehi sepanjang latihan dapat digunakan dan menjadi panduan untuk menempuh alam pekerjaan serta ia akan menjadi asset yang berguna kepada diri sendiri. mendapatkannya secara teori.

HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tujuan utama komen ini bukanlah bertujuan untuk mendedahkan keburukan dan kelemahan syarikat. Dengan kepercayaan tinggi yang diberikan oleh pelanggan terhadap perkhidmatan yang dilakukan dalam rekaan bangunan. dan tempat-tempat rekreasi yang lain. saya yakin saya tidak sepenuhnya sempurna. Firma ini telah berkembang menjadi sebuah firma yang terunggul dan berdaya saing. jangan disimpan di dalam peti. antara pelajar dan pihak syarikat. Saya juga sebagai pelajar bersedia untuk menerima komen daripada pihak politeknik dan pihak firma kerana segala apa yang saya buat. “ Jika ada jarum yang patah. latihan industri yang telah saya jalankan selama enam bulan dari 12 JANUARI 2009 sehingga 12 JUN 2009 di firma Hilmi Faridah Arkitek Sdn Bhd telah mencapai objektif sebenar latihan industri mengikut kehendak pengurusan Politeknik Sultan Idris Shah bagi setiap pelajar yang menjalani latihan industri samada pada peringkat sijil atau pun diploma. hiasan dalaman. tetapi adalah untuk pihak syarikat memperbaiki segala kelemahan dan kekurangan yang ada semasa pelajar menjalani latihan industri agar latihan yang di jalankan mencapai kepuasan bersama. sepanjang saya menjalankan latihan industri di syarikat tersebut. BAB 13 : KOMEN DAN CADANGAN Hilmi Faridah Arkitek Sdn Bhd merupakan sebuah firma arkitek yang terkenal di kepulauan ini. jangan disimpan di dalam hati ” MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 126 DIPLOMA SENI BINA . Secara amnya. jika ada silap dan salah. Saya sebagai pelajar yang sentiasa ingin memeperbaiki kelemahan diri dengan rendah dirinya meminta maaf sekiranya berlaku kesalahan dan kesilapan sepanjang saya berada di firma Hilmi Faridah Arkitek Sdn Bhd ini.

Namun kekurangan ini haruslah diatasi.  Kelembapan komputer yang digunakan Komputer yang digunakan memainkan peranan yang penting kerana kelancaran lukisan yang dibuat bergantung penuh kepadanya. 13. Kelewatan dalam menghantar lukisan kepada pihak terlibat boleh berlaku jika kekurangan tenaga kerja. sesuatu pekerjaan yang dilakukan haruslah bertetapan dengan keuntungan yang diperolehi.  Kekurangan gaji ataupun elaun Untuk memuaskan hati semua pihak bukanlah senang.1 Komen Untuk Syarikat Pada keseluruhannya tidak banyak yang hendak di komen pada syarikat ini. 127 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 DIPLOMA SENI BINA . Tanpa kehadiran staff-staff yang ada segala lukisan tidak akan dapat diselesaikan mengikut kehendak pelanggan.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tetapi untuk jangka masa panjang. Syarikat ini dapat mengatasi dengan kecekapan dan kemahiran yang ada pada setiap staff mereka. Tetapi pada pendapat saya. permasalahan ini haruslah diatasi untuk membolehkan syarikat ini terus berdaya saing dan sentiasa menjadi syarikat yang terunggul di mata pelanggan. Antara perkara-perkara yang perlu diatasi adalah :  Kekurangan Tenaga Kerja Kekurangan tenaga kerja dalam sesuatu organisasi adalah lazimnya berlaku. Ini kerana walaupun mempunyai beberapa kekurangan di dalam syarikat.

Ini adalah penting untuk membuktikan kepada orang lain bahawa pelatih tersebut pernah menimba pengalaman di salah sebuah firma yang terunggul di abad ini. Menambahkan lagi tenaga kerja dalam bahagian pelukis pelan. 128 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 DIPLOMA SENI BINA . Kekurangan pekerja akan menyebabkan sesuatu lukisan itu lambat disiapkan ii. Menambahkan gaji dan elaun kepada para pekerja memandangkan beberapa pekerja agak mengeluh akan gaji yang diperolehi setimpal dengan kerja yang diberikan dan taraf hifup yang tinggi di kawasan ini. Pihak syarikat perlulah mengeluarkan sijil tamat latihan industri kepada pelatih sebagai bukti pelatih pernah menjalani latihan industri di syarikat tersebut. v. Ini kerana diwaktu-waktu terdapat kerja yang banyak terdapat segelintir staff yang leka membuat kerja lain. Pekerjaan lebih masa oleh para pekerja haruslah dihargai dan perlu dibayar setimpal dengan masa yang diluangkan untuk memastikan setiap lukisan itu dihantar mengikut tarikh penghantaran yang ditetapkan. Ini dapat menjamin pelatih untuk lebih menyukai firma tersebut dan seterusnya memilih firma itu sebagai tempat meneruskan kerjaya. iv. zero mistake in all time” iii. vii.2 Cadangan Untuk Syarikat i. Sillaturrahim yang lebih erat perlulah dipupuk diantara majikan dan pekerja untuk menjamin persefahaman sesame mereka. Aktiviti-aktiviti seperti percutian bersama. Dengan adanya kemahiran yang tinggi pada setiap staff. Walaupun setiap pekerja diharapkan mempunyai segala jenis kemahiran yang ada. pihak syarikat boleh juga sesekali untuk memberikan kursus yang lebih kepada staff memandangkan wujudnya perisian yang baru seiring dengan dunia teknologi sekarang. Penyelarasan elaun perlulah dilakukan setimpal dengan kerja yang diberikan kepada pelatih.  Pengagihan tugas Dapat saya perhatikan pegagihan tugas tidak sekata. firma ini akan lebih berdaya saing dan lebih disukai oleh pelanggan. Ini adalah untuk memastikan setiap pekerja yang berada di firma ini dapat memotivasi kan diri untuk menjadi lebih baik seiring dengan motto syarikat “do mistake at the first time. 13. vi.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Hari Keluarga dan riadaha dapat dilakukan untuk majikan dan pekerja meluangkan masa bersama.

Di harapkan agar lawatan ke tempat latihan industri adalah daripada pensyarah dari jabatan yang sama dengan pelajar yang di lawati supaya apa yang diberitahu oleh pegawai operasi di syarikat lebih difahami. 129 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 DIPLOMA SENI BINA .HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Pihak latihan industri diharapkan agar sentiasa mengadakan lawatan dengan lebih kerap ke tempat latihan pelajar supaya hubungan diantara pensyarah.3 Komen Kepada Politeknik khususnya Unit Latihan Industri Unit latihan industri Politeknik Sultan Idris Shah seharusnya memastikan penempatan pelajar yang ingin menjalani latihan industri bersesuaian dengan bidang yang diceburinya. Ini adalaha untuk memastikan segala ilmu yang diperolehi dapat digunakan dan dimanfaatkan oleh pelajar untuk kegunaannya di masa akan dating. perkhidmatan dan kemudahan penempatan di temapt latihan dan sebagainya. Keperihatinan pihak Politeknik yang sedia ada terhadap pelajar yang menjalani latihan industri haruslah di tingkatkan dan di teruskan seiring dengan objektif latihan industri ini. had bonus dan elaun yang akan diberikan.1 Cadangan Untuk Pihak Politeknik i. Disamping dapat memahami kerja yang dilakukan oleh pelajar di firma ini. Selain itu mereka juga haruslah memastikan segala surat-menyurat telah dihantar atau diumumkan kepada pelajar dengan sistematik dan lebih cekap lagi kerana sesetengah pelajar tidak menerima sebarang maklumat yang penting seperti jadual bekerja. ii. iii. 13. 13.3. pelajar dan pihak firma lebih erat. Pihak Politeknik Sultan Idris Shah seharusnya berbincang dengan pihak pengurusan syarikat untuk mendapatkan gambaran mengenai gerak kerja yang di lakukan oleh syarikat untuk memastikan kesesuaian kursus pelajar dengan gerak kerja syarikat. v. Pihak Politeknik seharusnya lebih menekankan agar pelajar yang menjalani latihan industri supaya memilih tempat latihan yang sesuai dengan kursus pelajar iaitu dengan menyemak tempat latihan yang di pilih oleh pelajar dan mengenal pasti perkhidmatan yang diberikan oleh sesebuah syarikat itu.

i. Mengamalkan sikap rajin dan berdedikasi supaya segala kerja yang diberikan dapat memuaskan hati semua pihak dan dapat menyiapkannya dengan sempurna pada masa yang ditetapkan. Hargai setiap kemudahan yang disediakan di syarikat dengan menjaga peralatanperalatan. Dengan ini peluang untuk bekerja semula di firma itu lebih terjamin dan lebih dipercayai.4 Komen Kepada Pelajar Latihan Industri. pengangkutan. 13. Lebih bersedia dalam apa jua masalah yang akan dialami seperti tempat tinggal. haruslah menerima apa jua kerja yang diberi tanpa sebarang keluhan dan haruslah sentiasa berfikir bahawa semua ini adalah peluang. 130 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 DIPLOMA SENI BINA . Sebagai pelajar yang menjalani latihan industri diharapkan agar sentiasa mengikuti dan mematuhi segala peraturan yang ditetapkan oleh pihak politeknik mahupun pihak firma supaya tidak berlaku masalah kepada diri sendiri. iv. 13. Selain itu para pelajar haruslah menjaga kredibilti dan segala maklumat rahsia syarikat untuk menjamin keunggulan dan kejayaan syarikat itu sendiri. dan ketahuilah pengalaman yang berharga tidak dapat dibeli dengan wang ringgit. Segala nama baik politeknik berada ditangan pelajar dan diharapkan tidak menjatuhkan maruah politeknik. menjaga kebersihan dan sebagainya. iii. v. Sentiasa menunjukkan sikap yang positif supaya mendapat kepercayaan oleh pihak firma.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tambahan lagi kita sebagai pelajar membawa bersama nama baik Politeknik Sultan Idris Shah ke tempat latihan indsutri ini. Sebagai pelajar yang sedang belajar.1 Cadangan kepada Pelajar yang menjalani latihan. Ketepatan kehadiran setiap hari adalah amat penting begitu juga dengan isu-isu disiplin seperti yang telah ditetapkan oleh pihak firma mahupun politeknik.4. ii. kewangan dan sebagainya. Selain itu etika bersama dengan pihak firma haruslah dijaga dengan tidak bercerita hal-hal polisi ataupun hal keburukan kepada pihak luar.

.. Apa yang diharapkan adalah semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan program latihan industri ini akan sentiasa berhijrah dari kelemahan kepada kelebihan begitu juga dengan diri saya.Faridah Arkitek Sdn Bhd ini kerana bagi saya selama 6 bulan saya menjalani latihan industri disini. Tinggi harapan saya supaya pihak Hilmi.T yang biasa ingin saya menyusun sepuluh jari saya memohon maaf dan keampunan terutama sekali kepada pihak firma sekiranya saya telah melakukan kesalahan dan kesilapan yang menyebabkan saya tidak disenangi oleh pihak tuan. 131 MOHD ZAKKI BIN ABDUL GHANI 17DSB07F012 DIPLOMA SENI BINA . Dan seterusnya akan berjaya mengetuai sesebuah syarikat itu dengan lebih mantap lagi.Faridah Arkitek Sdn Bhd akan sentiasa menerima kehadiran saya dengan tangan yang terbuka pabila terdetik dihati untuk bekerjaya disana.HILMI A R C H I T E C T S FARIDAH B H D S D N. Tetapi jauh dihati saya. Ini kerana semua ini adalah untuk kebaikan dan kemantapan individu itu sendiri.5 Kesimpulan Sebagai seorang hamba Allah S. keprihatinan. ingin sekali untuk saya memberikan khidmat bakti saya di firma Hilmi. saya seolah-olah sudah mempunyai saudara baru. pasti mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Insya Allah..W.T yang wujud di muka bumi ini. 13. Oleh itu kita tidak seharusnya meninggi diri akan kelebihan yang diperolehi dan tidak berputus asa akan kekurangan yang ada pada diri. Sekali lagi sebagai hamba Allah S. dan segala pengalaman yang diperolehi disini tentu sekali tidak dapat saya nilai dengan wang ringgit. Kemesraan. Sebagai manusia tidak salah untuk kita sentiasa bernasihat-nasihat dang memperingati diantara satu sama lain.W.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful