SUBIECTE DIP – 4-6 mai 2011

1.calificarea si conflictul de calificari. M-a intrebat de ce se face calificarea.iar raspunsul este:pt a determina care norma conflictuala din lex fori e aplicabila 2. norma conflictuala privind statutul persoanei fizice. M-a intrebat ce este statutul si ce este starea civila 1. Condițiile fraudei la lege.(m-a întrebat care este sancțiunea care se aplică fraudei la lege, iar răspunsul nu este nulitatea și inopozabilitatea, ci sancțiunea constă în aceea că se inlatură legea devenită competentă prin fraudă și se aplică legea normal competentă să reglementeze raportul juridic dacă nu ar fi intervenit frauda). 2. Legea aplicabilă vânzării. 1.Conditiile fraudei la lege in dreptul international privat -strict conditiile sunt de preferat -de ce aleg partile sa fraudeze legea 2.Legea aplicabila vanzarii -de preferat mentionarea: lui lex voluntatis, sau in lipsa ei, legea de la resedinta obisnuita a vanzatorului 1. Comparatie intre frauda la lege si simulatie 2. Limitele lui lex voluntatis La subiectul:Conditiile recunoasterii in Romania a unui drept dobandit in strainatate m-a intrebat de ce dreptul dobandit in strainatate nu poate produce in tara unde se cere a fi recunoscut mai multe efecte decat in tara de origine!? 1. comparatie intre norma de aplicatie imediata si norma conflictuala-aici intrebarile au fost :de ce este edictata norma de aplicatie imediata ,iar raspunsul este pt a proteja interesele fundamentale si de ce nu este acceptata casatoria confesionala a unui cetatean roman de catre legiuitor,iar rasp : pt ca se doreste ca dr si obl pers casatorite sa fie reglementate,pt a fi protejat cetateanul. 2. domeniul de aplicare a legii statutului real. 1. Norma de aplicatie imediata - comparatie cu norma conflictuala. I-am dat exemplul clasic cu casatoria prevazut in legea 105 si m-a intrebat ce norma conflictuala este inlaturata in exemplul dat de mine(raspunsul: norma conflictuala privind legea de la locul oficierii casatoriei). 2. Domeniul de aplicare al statutului real. . 1. comparatie intre ordinea publica de DIP si ordinea publica de dr intern; i-am raspuns la toate intrebarile, mai putin la una (ii dadusem exemplul ala cu term de prescriptie) m-a intrebat ce e de ordine pblica mai exact, eu i-am zis ca "term de prescriptie din dr intern", iar raspunsul era "EXISTENTA" term de prescriptie... 2. legea aplicabila casatoriei

1

aici intrebarea a fost ce face concret calificarea. domeniul legiul aplicabile persoanei juridice . Daca veti folosi cuvinte precum: persoana juridica. Legea aplicabila mostenirii 1.a considerat ca e un exemplu bun. domeniul legiul aplicabile persoanei juridice. 2.si la un moment dat m-a intrebat care este de fapt mecanismul in care actioneza 2 . 1. Legea aplicabilă vânzării. si am dat drept exemplu "adoptia" . retrimitere . domeniile de aplicare a fraudei la lege si modalitati legale de reprimare a acesteia. nu mi-am amintit exemplul dat de el la curs. aveti grija ce cuvinte folositi si sa stiti intiodeauna despre ce vorbiti :) si incercati sa fiti relaxati si sa nu va grabiti [ca mine!]. ci sancțiunea constă în aceea că se inlatură legea devenită competentă prin fraudă și se aplică legea normal competentă să reglementeze raportul juridic dacă nu ar fi intervenit frauda). m-a intrebat de unde stiu eu ca inceputul capacitatii de folosinta a PJ este data inregistrarii acelei PJ [eu am aplicat legea romana]. m-a intrebat exceptiile si initial nu i-a convenit cum i-am explicat calificarea conventionala.m-a pus sa ii dau exemplu o situatie de fapt din care sa reiasa aplicabilitatea legii (actiunea in stabilirea paternitatii).ESTE BINE SA STITI Definitia si cate un exemplu sa-l aveti pregatit pe teava 2. 1. legea dupa care se face calificarea . 1. iar raspunsul este ca arata care dintre normele conflictuale ale legii forului este cea aplicabila in speta.eu am dat argumentele pentru care Lex fori face calificarea.. 2. instanta arbitrala ad-hoc. iar răspunsul nu este nulitatea și inopozabilitatea. la mine a mers foarte bine. 2. Condițiile retrimiterii (aici m-a întrebat.aici m-a intrebat argumentele si exceptiile. Legea aplicabila filiatiei copilului din afara casatoriei .la subiectul asta profu' voia sa auda ca este vorba de un conflict de legi. în plus.(lex voluntatis. 2. Atentie la folosirea cuvintelor. ce este conflictul pozitiv și care este a 3-a situație ce se poate ivi pe lângă conflictul pozitiv și cel negativ: răspunsul este că se primește trimiterea) . raspunsul era ca inceputul capacitatii de fol a PJ se stabileste de legea/sistemul de drept la care trimite NC! 1..1. 1.ce inseamna conlict negativ .daca e buna retrimiterea 2. legea dupa care se face calificarea .aici a fost intrebarea capcana. 2.mi-a cerut sa dau exemplu pentru situatia cand legea retroactiveaza. 1. Conflictul mobil de legi .(m-a întrebat care este sancțiunea care se aplică fraudei la lege. . Legea aplicabilă contractului de muncă. Retrimiterea in dreptul roman. Condițiile fraudei la lege. domeniul legiul aplicabile persoanei juridice. Roma I). legea dupa care se face calificarea .

legea aplicabila mostenirii 1.. dar la subiectul 1 a cerut sa explic ce inseamna caracter "national". nu de fapt) si despre RIL. Lex causae aplicabila formei actului juridic 1.. Legea aplicabila divortului .exemplu de expertiza) 2. Conditiile de fond ale actului juridic. Conditiile recunoasterii in Ro a unui drept dobandit in strainatate 2. se referea mai exact la materiarizarea in proces a ordinii publice. Comparatie ordine publica-frauda la lege. 2 domeniile de aplicare a legii contractului. Raspunsurile pe care le cauta se afla chiar in curs din ce am vazut eu ulterior. . asta am avut si eu si la caracterul de exceptie a facut confuzie eu i-am zis k e caracter de exceptie cum scria in curs ca e exceptie de la regula ca se aplica legea straina si ca ordinea publica se aplica ca o exceptie in mom in care legea straina incalca principiile fundamentale. Nu s-a referit la "din ce cauza e national/actual" (oricat de mult am incercat eu sa ii spun de ce si sa raspund cu "este asa pt ca" :)) ) ci la semnificatia lor. Caile de atac in cazul gresitei aplicari/interpretari a legii straine . 1: Caracterele ordinii publice de drept international privat 2: Recunoasterea unei hotarari straine in Romania -sincer.Din pacate nu am mai ajuns pana la subiectul 2 sa stiu ce intrebari pune acolo. 2.frauda la lege. ar trebui sa se aplice lex voluntatis) 1.. el s-a referit la exceptie procesuala care nu avea nicio legatura cu caracterele. in contextul noilor reglementari privind divortul.a vrut si definitia metaforica de la conflictul de legi -exemple pentru rezolvarea conflictului mobil de legi 2.Legea aplicabila relatiilor patrimoniale dintre soti 1. pt ca nu exista interes pentru parti si ICCJ vegheza doar la aplicarea unitara a dreptului roman) 2.. 3 . tot aceeasi lege se va aplica" asa actioneaza. sunt de acord cu legea aplicabila (nu.si a zis ca vroia sa auda asa" indiferent de cat de mult ar schimba punctul de legatura mobil partile. "actual" si de ce este exceptie.ce este divortul (desfacerea casatoriei) si daca. Conflictul mobil de legi . daca este normal sa nu se aplice (este normal. ca se ridica exceptie de ordine publica. 1.m-a intrebat de ce se aplica aceleasi cai ca in cazul legii romane (pt ca este element de drept.Proba legii straine si imposibilitatea de probare a legii straine (aici m -a intrebat ce inseamna "expertiza".

retrimiterea de gradul 1 de ce este o exceptie si de ce este o exceptie aparenta. care nu are izvoare scrise). 2.. Definite si structura normei conflictuale 2.1.1 trebuie sa va pregatiti pentru intrebarea : De ce se aplica ca element de drept si nu de fapt? 1. 1.Sistemul de drept caruia ii apartine norma conflictuala.Sanctiunea fraudei la lege -inlaturarea de la aplicare a legii ce e devenit competenta prin frauda si aplicarea legii normal competente in cauza.Regulamentul Roma 1 1. 1. (+ incapacitati.Mai pe scurt. (prin ce se realizeaza aplicabilitatea prealabila a dip) 2.pentru ca instanta verifica norma conflictuala romana dar in final aplica norma conflictuala straina. de ce nu se aplica legea locului de resedinta) la nr 1 pe mine m-a intrebat ce inseamna proba legii straine si cand se apeleaza la culegerile de jurisprudenta ca mod direct de probare (atunci cand nc a trimis la un sistem de drept bazat pe jurisprudenta.legea aplicabila persoanei juridice 1. corelatie cu obiectul dci. Titlul cu care se aplica legea straina in Romania 2. 1. la nr 2 m a intrebat ce sunt relatiile personale si patrimoniale dintre soti (dr si oblig nascute in urma casat) si atat.m-a intrebat daca am inteles ce e aia frauda la lege 2. comparatie intre conflictul de legi in spatiu si conflictul de legi in timp si spatiu. e de ordine publica portejarea cetateanului roman care intra intr o casatorie monogama) 2. care e mai restransa si de ce? se gaseste in curs + exemple 2. legea aplicabila delictului (roma 2) 1. obiectul dip. Aici in afara de asemanari/deosebiri.m-a intrebat exceptiile de la regula ca apartin lui lex fori si de ce sunt exceptii: arbitrajul ad-hoc pentru ca este neinstitutionalizat si de aceea nu are lex fori si a2a exceptie. a intrebat si despre sfera ordinii publice de dip. m-a intrebat care-i diferenta dintre inopozabilitate si nulitate -inopozabilitatea presupune un act juridic incheiat in strainatate si are in vedere un conflict in timp si spatiu. Legea aplicabila adoptiei La nr.In plus. legea aplicabila capacitatii persoanei fizice. Conditiile fraudei la lege in DIP roman . Legea aplicabila vanzarea bunurilor . Legea aplicabila actului juridic din punct de vedere obiectiv.. sfera ordinii publice in cazul conflictului de legi in spatiu si a conflictului de legi in timp si spatiu ( ex cu casatoria si recunoasterea efectelor. Exceptii de la aplicarea legii statutului real al bunurilor. in timp ce nulitatea 4 .

neaplicarea legii. 2. si ca efect pe planul contractului.Teoria interesului national 1. Normele conflictuale aplicabile persoanei juridice 5 . nulitatea si inopozabilitatea) 2.presupune un act incheiat in tara forului si are in vedere numai un conflict in spatiu. Efectele fraudei la lege (practic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful