Efectele plantelor etnobotanice asupra tinerilor

Student : Specializarea : Activitati de timp liber si sporturi extreme

............. 5........... Hotararea de interzicere a substantelor etnobotanice publicata de MO…. .........Cuprins 1................ Ce sunt etnobotanicele?................. 7........ Ce efecte produc etnobotanicele?.............. Proiect de lege pentru interzicerea lor……………………………………………………………………………………. Semnele si efectele consumului de etnobotanice la adolescent………………......... FSLI cere interzicerea etnobotanicelor…………………………………………. Tipuri de plante etnobotanice……………………………………………………… 4................ 2. Etnobotanicele fac ravagii printre tineri. 3.......... Cazuri………………………………………………………………………………......... 6............. 8.........

Etnobotanicele au devenit după "iarbă" cele mai folosite droguri. Gold (imagine). Pe lângă aceşti compuşi. floare de lotus alabstră. aceştia folosindu-le din ce în ce mai frecvent la petreceri. În urma unor serii de teste efectuate s-a găsit în aceste amestecuri chiar şi tămâie. ex. constând din amestecuri de ierburi uscate şi diverse piese de plante (frunze. amestecurile conţin compuşi chimici.). JWH-073 sau HU-210 (sunt tot agenţi canabiomimetici). Tropical Synergi. Exemplu: coriandru. spice-urile au intrat rapid pe piaţa consumatorilor de droguri. adică compuşi ce mimează efectele canabisului (ex: CP-47. de exemplu: în rândul tinerilor. tulpini.: vanilie. Maconha Brava. Pe lângă aceste plante. . Diamond. miere sau esenţă de trandafir. cum ar fi: agenţi chimici canabiomimentici. mai pot conţine şi diferiţi aditivi aromatizanţi. Ce conţin? Etnobotanicele conţin în funcţie de producător diferite amestecuri de ierburi.Ce sunt etnobotanicele? Etnobotanicele (spice-uri sau condimente) sunt droguri psihoactive ilegale. coadă de leu. După ce au devenit cunoscute. 497 canabiciclohexan). cu scopul de a da produsului o aromă specifică. Alte exemple de compuşi chimici ce imită efectul halucinogen al canabisului: JWH-018. La distribuitori se găsesc sub diferite forme: Silver. rădăcini etc. Arctic Synergy. cunoscută şi sub denumirea de "marijuana falsă" şi multe altele. esenţiali obţinerii efectului halucinogen.

de a percepe lucrurile din jur sau dispozitia persoanelor care le utilizeaza. delir. dar şi aşa m-am cam lungit cu articolul. Cam acesta ar fi scurtul rezumat despre etnobotanice. Germania. în urma studiilor de laborator şi la insistenţa farmaciştilor cu privire la interzicerea etnobotanicelor. substanţele canabiomimetice declanşează o stare de ameţeală ("high"). nu se ştie câtă substanţă chimică se consumă o dată. În România. tremor. dureri stomacale). Acum sunt interzise şi în Franţa. vărsături.Ce efecte produc etnobotanicele? După ce se fumează. În alte cazuri s-a raportat: agitaţie psihomotorie. Letonia. necesitând de cele mai multe ori spitalizarea consumatorului. desigur se poate spune mult mai multe. s-au raportat tulburări digestive (greaţă. care în unele cazuri a necesitat spitalizarea. teoretic şi conform legii sunt interzise. a decis interzicerea comercializării lor pe piaţă. asemănătoare cu cea de ebrietate. dar producătorii şi distribuitorii le comercializează sub pretextul utilizării lor în medicina veterinară. pe lângă starea de ameţeală. Tipuri de plante etnobotanice Plantele psihogene sau plantele psihotrope sunt acele plante care produc schimbari in ceea ce priveste modul de gandire. astfel că. Cantitatea de substanţă care se consumă o dată (la o priză) încă nu este pe deplin cunoscută. stări confuzionale cu halucinaţii vizuale şi auditive. precum şi în alte ţări. Cred că am punctat esenţialul în ceea ce priveşte acest "nou drog". În 2009. . deoarece compuşii chimici sunt pulverizaţi peste amestecurile de plante. Efectul acesta de ameţeală este mult mai puternic decât al THC-ului din canabis. iar dozarea nu este foarte exactă. Irlanda. ce se pare că face victime din ce în ce mai des la noi în ţară. Cel mai frecvent. Aceste plante inhiba emisfera cerebrala stanga unde se gasesc functiile ce tin de rationalitate si activeaza emisfera cerebrala dreapta a carei functie este intuitia. Toate aceste efecte sunt mult mai puternice şi mult mai toxice pentru organism decât efectele produse de marijuana sau canabis. în ciuda testelor de laborator efectuate până în prezent.

energizante. relaxante. Aztecii le consumau in timpul ceremoniilor sacre. etc) si se pot folosi in diferite moduri: -ardere (joint. religios sau terapeutic. In trecut. Cel mai celebru halucinogen sacru fiind o specie de cactus. decoct -ingerare (inghitire) -parenteral (pe cale venoasa sub forma de injectii) -inhalare (vaporizator) -aromatizare (ardere in camera) De precizat mai este faptul ca ele se gasesc in magazine (reale si virtuale) in diferite moduri de . fierbere. ale functiilor cognitive si ale perceptiei. Va prezentam cateva din plantele etnobotanice si denumirile stiintifice : Salvia Divinorum Kratom Amanita Muscaria Rivea Corymbosa Artemisia Vulgaris Humulus Lupulus Leonurus Sibiricus Muira Puama Maca Valeriana Guarana Spirulina Lobelia Inflata Plantele enumerate mai sus fac parte din mai multe categorii (psihoactive. ciupercile considerate sacre in Mexic au o lunga istorie in religia popoarelor primitive.Plantele halucinogene induc efecte fiziologice si mentale care cuprind in special perturbari ale comportamentului. grupurile aborigene foloseau aceste ierburi in scop magic. care se pot perturba pana la instalarea halucinatiilor. afrodisiace. Majoritatea plantelor halucinogene erau considerate o legatura intre om si supranatural. Pe de alta parte. Mayasii din Guatemala utilizau la randul lor ciuperci in cadrul ceremoniilor religioase. pipa ) -infuzie. Folosirea plantelor in ritualurile din antichitate Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic in societatile occidentale moderne. adica la modificarea realitatii.

clarviziuni Sentiment de depersonalizare . euforie.prezentare: -uscate -amestecuri (cele mai cautate) Efectele plantelor etnobotanice asupra organismului -tincturi Plantele etnobotanice halucinogene pot actiona asupra organismului in diverse moduri. Pe termen scurt. relaxare Imposibilitatea de a se concentra. senzatie de moarte iminenta Rememorarea amintirilor uitate Senzatie de omniscienta (persoana se crede atotcunoscatoare). Efecte fizice: Senzatie de greata si varsaturi Incetinirea ritmului cardiac Hipotensiune arteriala Hipertermie(cresterea temperaturii) . persoana care a utilizat aceste produse poatre resimti diverse efecte fizice si efecte psihice. probleme de rationament logic Iluzii senzoriale(perceperea unor mirosuri si gusturi deosebite) Distorsiuni spatio-temporale (timpul si spatiu capata alte dimensiuni decat cele reale) Halucinatii Viziuni autoscopice (iluzia de iesire din corp). transpiratie excesiva Dilatarea pupilelor Tremuraturi ale corpului Efectele psihice produse de folosirea plantelor psihotrope sunt: Ras fara motiv.

Plantele si substantele etnobotanice interzise in Romania Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 6/10. etc Important : anumite persoane au halucinatii foarte grave care pot deveni extrem de periculoase atat pentru ele.2010. Pentru ca . care s-au dovedit a fi periculoase pentru sanatate. tristete si ii trimit in „al noualea cer”. au fost interzise 36 de plante si substante etnobotanice asimilate drogurilor . inhibitii. Initiativa Guvernului a fost motivata de situatia aparitiei in Romania a unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive. angoasa. paranoia. planta care produce halucinatii. In egala masura insa numeroasele cazuri de intoxicare si chiar decesul unor consumatori de astfel de ierburi au reprezentat un semnal de alarma pentru autoritati care au recurs la adoptarea masurii celei mai drastice respectiv interzicerea prin lege a plantelor psihotrope. Persoanele care comercializeaza sau consuma una sau mai multe din aceste plante psihotrope risca sa fie pedepsite cu inchisoarea.Frica. Datorita efectelor lor similare cu cele ale unor droguri usoare plantele etnobotanice au ajuns sa se regaseasca printre „ingredientele” de baza ale petrecerilor intre tineri. ii “elibereaza” de emotii. cat si pentru cei din jur. din ce in ce mai multi tineri au devenit clienti fideli ai magazinelor de plante psihotrope. fiind considerate "droguri legale" Prezentam mai jos cateva din plantele si substantele etnobotanice mentionate in lista Plante interzise: Anumite specii de salvie ( halucinogena ) Anumite specii de mitragina (Kratom) . Ciuperci interzise: Amanita muscaria Amanita pantherina . tristete. afirmativ. planta cu efecte similare cocainei. care creeaza dependenta. cu efecte similare LSD (drog extrem de periculos) Substante interzise: LSA Ketamina (creeaza dependenta) Derivati din piperazina (produc halucinatii) .02.

sustine Simion Hancescu.) In conditiile de fata. mass-media. in defavoarea unor tineri care isi pun viata in pericol". tineret. "Ne intrebam care este diferenta intre vanzarea de droguri si comercializarea acestor produse. au ajuns la spital din cauza intoxicatiilor grave cu plante etnobotanice. Potrivit celui mai recent Raport National privind Situatia Drogurilor 2010.01.300 de persoane. informeaza Evenimentul Zilei. cultura. invatamant.2010 – 31.10.2010 .Sarea de baie In cele zece zile in care proprietarii "magazinelor de vise" au fost obligati sa isi lichideze stocurile.. in cursul anului trecut peste 1. sport.in care face un apel de urgenta de a se pune "lacat" acelor magazine care comercializeaza produse etnobotanice. mai mult Campanie de interzicere a magazinelor de vise in Prahova CJ Prahova a emis miercuri seara un comunicat . Intr-o scrisoare deschisa adresata si Parlamentului Romaniei sindicalistii se arata "revoltati ca multe dintre aceste magazine care vand iluzii si distrug vieti sunt amplasate in apropierea unitatilor de invatamant". .500 de pliculete cu substante trecute pe lista celor interzise La nivelul municipiului Ramnicu Valcea . daca si unele si altele au acelasi efect devastator asupra vietii umane? (. Varsta pacientilor este cuprinsa intre 16 si 25 de ani. ONG-uri . au fost ridicate din intreaga tara peste 100 de kilograme de plante etnobotanice.. FSLI cere Guvernului interzicerea etnobotanicelor Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita Executivului sa elaboreze un act legislativ prin care sa fie interzis comertul cu plante etnobotanice. lider sindical FSLI. la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta s-au prezentat un numar de 58 de persoane cu intoxicatie generata de consumul de plante etnobotanice . Facem precizarea ca pentru anul 2009 nu dispunem de date statistice . iar in primele 6 luni ale anului 2010 s-au inregistrat peste 200 de cazuri. potrivit Ordonantei de Urgenta . nu putem sa credem decat ca Guvernul Romaniei face un troc prin care bugetul statului castiga bani din taxele si impozitele aplicate acestui comert.prin Compartimentul sanatate. majoritatea tineri. in perioada 01. peste o mie de pastile si circa 4.

Fenomenul. paralizii. potrivit Realitatea TV. cele mai vulnerabile din acest punct de vedere). Cu toate acestea. provoaca consecinte grave asupra organismului. epilepsie. voma. deja primii pasi de eradicare fiind facuti . Joi. 25 Noiembrie 2010. la o scara mare. pe cale de disparitie in Capitala Cativa consilieri bucuresteni cer interzicerea amplasarii magazinelor cu plante etnobotanice pe o raza de 1. sunt consumate. Mircea Cosma. in special la Ploiesti si Campina (unde si exista concentrata majoritatea unitatilor de invatamant din Prahova. Produsele etnobotanice nu se afla in categoria substantelor interzise si sunt destinate colectionarilor pentru studiu. Hotararea de interzicere a substantelor etnobotanice. semnat de presedintele institutiei. Plantele etnobotanice au efect halucinogen. considerate ilegale in alte state europene. CJ Ph recomanda consiliilor locale interzicerea centrelor unde se comercializeaza plantele etnobotanice. care a alertat autoritatile.000 de metri in jurul scolilor si al spatiilor de cazare pentru elevi si studenti. in special de tineri". unde se gasesc in cele mai multe cazuri asa-numitele "droguri legale" sa fie inchise de tot. Reamintim ca s-a facut apel catre institutiile si organele abilitate sa ia masuri in vederea combaterii acestui fenomen inca din 27 ianuarie 2010. In plus. publicata in MO . unii cer ca punctele de comercializare a produselor etnobotanice. numarandu-se: stari de euforie si halucinatii. a luat amploare in judet. ora 11:27 Magazinele cu etnobotanice. printre efectele efectele produse de combinatiile acestor plante.In comunicat. se precizeaza: "In urma informatiilor aparute in presa si reclamatiilor mai multor parinti din cadrul audientelor care au semnalat amploarea consumului de produse etnobotanice.

cei care comercializeaza aceste produse au obligatia de a le distruge. in Monitorul Oficial. luni. cei care comercializeaza aceste produse au obligatia de a le distruge. plante etnobotanice Monitorul Oficial Toate plantele interzise de Guvern trebuie distruse pana pe 25 februarie Ordonanta de urgenta care interzice 36 de plante si substante cu proprietati psihoactive a fost publicata. producere.Ordonanta de urgenta privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si pentru completarea legii privind regimul jurudic al plantelor. pe 25 februarie. care vor fi asimilate drogurilor. Razie nationala a Politiei in magazinele de etnobotanice Prin urmare. substantelor si peparatelor stupefiante si prihotrope. a fost publicata. Potrivit ordonantei. 15 Februarie 2010. extragere. astfel ca. in Monitorul Oficial. Interdictiile prevazute in OUG intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Pedepsele prevazute in ordonanta de urgenta privind interzicerea plantelor si substantelor cu proprietati psihoactive. in timp de zece zile comerciantii ar trebui sa distruga stocurile de substante si plante etnobotanice. din cauza intoxicarilor pe care le produc si a riscului de abuz". experimentare. Potrivit noului act normativ. Guvernul a decis in sedinta de saptamana trecuta interzicerea a 36 de substante si plante. fabricare. pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante si substante a caror cultivare. ora 23:20 Alte articole despre: interzicere plante etnobotanice MO. pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani. in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina. Necesitatea adoptarii actului normativ este data "pericolul pe care il reprezinta pentru sanatatea publica consumul anumitor plante si substante. in termen de zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Guvernul a interzis 36 de substante si produse etnobotanice mai mult Luni. pana pe 25 februarie. . aprobata miercuri de guvern. luni.

Noile plante si substante identificate sunt. la Spitalul de Urgenta din Iasi. biologice si toxicologice complete si va ramane internat la ATI-Toxicologie. Cred ca este bine sa punem piciorul in prag cat mai repede cu putinta". ordonanta Monitorul Oficial. din nefericire. detinere. Premierul Emil Boc vrea interzicerea "de urgenta" a plantelor etnobotanice (Video) "As vrea sa mergem in regim de maxima urgenta. ciuperci (Amanita muscaria. 15 Februarie 2010. a declarat Boc. respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.preparare. Prognosticul medicilor ramane rezervat. fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani. planta care produce halucinatii si specii de mitragina Mitragyna speciosa Korth. 06 Februarie 2010. ora 17:34 Alte articole despre: ordonanta interzicere plante etnobotanice. transport. Sambata. Tudor Ciuhodaru. Elevul a beneficiat inca din Unitatea de Primiri Urgente de masuri de suport respirator. ora 21:56 . indiferent de existenta sau inexistenta unui aviz al Comisiei Europene. intoxicati cu produse etnobotanice Premierul Emil Boc i-a cerut. ministrului Sanatatii sa prezinte in sedinta de saptamana viitoare proiectul de act normativ care interzice plantele etnobotanice. distribuire. indiferent daca masura are sau nu avizul Comisiei Europene.. trimitere. sambata. Luni. livrare cu orice titlu. examene clinice. plante (specii de salvie Salvia divinorum Epling & Jativa. vineri. in marea majoritate. Cinci ieseni au ajuns la spital. interzicere plante etnobotanice Elev in varsta de 18 ani. au un efect devastator la tineri.. punere in vanzare. dupa ce a consumat timp de doua saptamani plante etnobotanice. in coma la Iasi din cauza plantelor etnobotanice Un elev in varsta de 18 ani a fost internat in coma. potrivit sefului Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului din Iasi.. cumparare. oferire. procurare. transformare. planta cu efecte similare cocainei). pentru interzicerea plantelor etnobotanice care.

prognosticul medicilor fiind rezervat. o gravida de 26 de ani si patru tineri cu varste cuprinse intre 20 si 27 de ani. insarcinata in luna a saptea. elev com droguri legale. Dupa aplicarea masurilor terapeutice de urgenta si evaluarea obstetricala pacienta insarcinata a ramas internata la sectia Toxicologie.un consumator de etnobotanice Tratament Centre de tratament reabilitare pentru dependenta de etnobotanice. Tudor Ciuhodaru. legalitate magazine vise Cinci ieseni au ajuns la spital. potrivit sefului Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului din Iasi.Alte articole despre: elev coma Iasi. sunt de asemenea internati la Toxicologie si beneficiaza de consiliere psihologica. Cazuri Etnobotanice Dependenta de etnobotanice. elev coma plante etnobotanice. intoxicati cu produse etnobotanice Cinci pacienti.Interviu cu Alexandru Lescau -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dependenta de etnobotanice. Ceilalti tineri. in urma intoxicatiei acute cu produse etnobotanice. cu varste cuprinse intre 20 si 27 de ani. Ce este? Methamfetamine Mefedrona (Mephedrone) Canabioizi sintetici Povestea lui Terry . Cu drogul la psiholog . vineri noaptea. Ce este? . necesita monitorizarea sarcinii. au ajuns. Pacienta. la Spitalul de Urgente din Iasi.

halucinatii Caderea sistemului muscular. comportament si ideatie obsesiv compulsiva Vorbire rapida dar bâlbâita. dar efectul lor este trei-patru ori mai puternic). cocaina. ameteala Pierderea poftei de mâncare. methamfetamine. deziluzie. amestecuri nocive sau risca sa consume in supradoze. panica Cresterea libidoului Dilatarea pupilelor Efecte cronice: Dependenta Pierdere in greutate Cadere rapida a dintilor Psihoza amfetaminica. Proportia acestor substante difera de la plic la plic. este un drog psihostimulent care cauzeaza rapid stari de euforie si excitatie. de aceea unii consumatori risca sa consume substante impure. Consumul de prafuri din plicuri "etnobotanice" pot dezvolta dependenta fizica si psihica inca de la primul consum. canabinoizi sintetici (care imita actiunea THC-ului. Efecte imediate: Euforie Cresterea energiei Diaree. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine. insomnie. De regula se prizeaza (se trag pe nas) sau se fumeaza in pipe speciale sau sub forma de tigara. heroina. deprivarea de somn Efecte de supradozaj: Atac cerebral Furnicaturi Paranoia. mefedrona. iritabilitate. Metamfetamina. mai ales in cazul substantelor care contin methamfetamine. Numele popular: "meth". cadere renala Atentie! In caz de intoxicatie sau supradoza cu astfel de substante sunati la URGENTA 112! Mefedrona: Mefedrona (în engleza: mephedrone): Este un stimulent sintetic din clasa amfetaminelor.Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice. tremur Agitatie. mai cu seama. Acesta .

o sa va explic in mare cam ce au toate: Special Gold/Magic/Charge si restul de prafuri toate sunt produse si au in compozitie NUMAI si NUMAI substanta MEPHEDRONE un designer drug facut sa ocoleasca legea..transpiratii abundente .substanta este comercializata ca îngrasamânt de plante sau sare de baie..sa ma rezum la a "trage" pe nas.asa ca acele prafuri sunt intradevar DROGURI in TOATA puterea cuvantului.altii si majoritatea heavy userilor. probleme ale termo-reglarii corpului... paranoia. Aceste substante experimentale nu sunt destinate consumului uman pentru ca nu exista înca suficiente date despre efectele lor.schimbari ale temperaturii corpului. potentialul lor de a crea dependenta. substanta activa din planta de marihuana. amfetamina sau extasy.spre norocul meu familia mea este destul de instarita incat sa imi pot intretine viciile fara probleme si fara ca ei sa stie dar am avut(PANA ACUM) taria de caracter. însa aceste efecte pot fi de trei-patru ori mai puternice ca intensitate. depresie. În urma consumului acestor substante.pe termen lung poate crea impotenta Canabinoizi sintetici Acestia se gasesc mai ales în produsele Spice. de a suspecta pe toata lumea.in acesti ani si recunosc cu mana pe inima ca nu am avut vreodata vreo dorinta de a fuma. Efecte secundare ale mephedronei: în urma prizarii pe nas poate provoca sângerari si arsuri în zona nazala. acum am 25 (totul a fost frumos...iar ceea ce scrie pe eticheta este o minciuna tin sa . Am devenit. Produsele de tip “ Spice” contin canabinoizi sintetici care sunt defapt substante chimice experimentale în cercertare. sentimentul de a fi urmarit.. eruptii cutanate. râsul spontan fara cauza si fara obiect. .. halucinatii auditive si vizuale.. agresivitate .anxietate. convulsii. Semne ale consumului pe termen lung si ale intoxicatiei cu mefedrona: . Povestea lui Terry . tulburari de somn.au ajuns sa se injecteze cu asa ceva DIRECT IN VENA (specific ca din vara pana acum am slabit 15 kg. K2 si imita actiunea THC-ului..curgerea nasului (atunci când consumatorul obisnuieste sa prizeze pe nas) ..dificultati de respiratie.ajung. pupile dilatate .niste prieteni de ai mei si-au deschis un legal shop in centru Mamaiei toate bune si frumoase . paranoia. despre reactiile adverse.consumator de etnobotanice "Eu am inceput sa fumez iarba de pe la 16 ani...racirea extremitatilor corpului si paloarea lor (albastrirea vârfurilor degetelor) . scrâsnirea dintilor (bruxism). Efectele consumului de mefedrona seamana cu cele avute în timpul consumului de cocaina.pana cand(m-au vrajit.. utilizatorul resimte efecte similare consumului de marihuana.dependent de aceste droguri ajung sa strang ultima farama de praf ma gandesc cum sa fac rost de bani IMEDIAT cum sa terminat si ultima linie. dureri de cap . consecintele pe termen lung determinate de consumul lor. probleme de concentrare si orientare a atentiei.PIELE SI OS). palpitatii... tulburari de comportament cu episoade psihotice..fara sa vrea cobai! Daca imi dati voie. pupile dilatate. pana cand vara asta.credeti-ma nu ati vrea sa ii vedeti pe cei ce se injecteaza..pierderea apetitului alimentar . anxietate.si arat mai pladid.. probleme de circulatie de sânge.pana vara trecuta mi-a trecut prin cap si nici nu mi-am dorit sa mai incerc si altceva.. anxietate.sa incerc prafurile de tras pe nas PRECIZEZ ca nu am trecut de la verde la ceva mai STRONG ci pur si simplu am fost convins de "prieteni") am dat de special gold/Magic/Charge care mi-au schimbat viata la 360 de grade.cresterea pulsului...chiar daca facusem o pauza foarte mare) . ochii rosii.

..ci sa incercam sa luam masuri". Va rog NU lasati o generatie intreaga sa ajunga sclavii unor substante.decat..copilareasca..ro ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------. DEPENDENTA PSIHICA.. Tin sa precizez ca au survenit decesuri in urma..ce este 100% natural. Va doresc un an nou bun fara griji si fara probleme.. Evaluarea..Smileys. DAU TUTUROR UN SFAT DIN SUFLET CALD SI PRIETENESC nu bagatzi prostiile alea in voi. F MARE credeti-ma pe cuvant fiindca nu am dc sa va mint! Pentru mai multe inf despre acest praf imi putetzi pune intrebari.. pacientul este investigat pentru a determina care sunt substantele toxice prezente in sange si in ce cantitate..12..mai precizez ca este clasat ca "reserch chemicals" si efectiv nu se stie nimic de efectul lui asupra corpului dupa o perioada de timp indelungata.---- Tratamentul dependentei de substante "etnobotanice" .evident ca nici in o mie de ani nu au cum sa fie ca iarba originala. .poate ca cer mult si nu stiu . Se actioneaza pentru eliminarea din organism a substantei fata de care pacientul este dependent si pentru a ameliora starile neplacute de ordin fizic si psihic ce sunt cauzate de abuzul de substanta sau de sevraj... 30..CREATA este de o noata 3maxim4 .. pe forumul www.. relationarea cu familia si alte situatii problema care interactioneaza cu dependenta de droguri.Diablo XXX mai toate au in compozitie BZP(Benzylpiperazine) o substanta activa din extasy Iar ierburile de fumat..plicuri.PUNGI DACA AI AVEA.ptr ca e greu sa reproduci ceva...dar cand esti pe "stare"(cum se zice) este DE 100 ai face orice.2009..DACA CHIAR VRETI sa fiti high limitati-va la iarba..mai bine.nu ii lasati sa isi ruineze viata.. factori sociali.nu vreau numele meu in ziar.si am mai baga inca cateva.. 2. Pastilele ca Beanz. semnat Terry..dependenta.NU SUNT BUNE chiar daca sunt blamat ptr.. De obicei se parcurg trei pasi in dezintoxicare: 1..porcarii sintentice. In aceasta faza se pot identifica alte probleme de natura medicala sau psihologica.Dezintoxicarea (prescurtata "detox") reprezinta un set de interventii medicale (in special administrare de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicatiei acute si de a diminua sevrajul.. Stabilizarea.doamne ce plicuri.pentru o prostie.. Prin programul de dezintoxicare nu se trateaza alte aspecte ale dependentei de droguri precum: aspecte psihologice.consumului de MEPHEDRONE iar dependenta de aceste prafuri este mare.datorita faptului ca NU contin THC in schimb ele sunt stropite cu CANABINOIDE SINTETICE. ceea ce voi spune.multa sanatate si fericirie TUTUROR.nu vreau laude . Inainte de inceperea programului de dezintoxicare.

..... dezvoltarea unor strategii de prevenire a consumului (prevenirea recidivei).. psihoterapie de grup si individuala....... Indrumarea pacientului catre tratamentul complet. specialist în consilierea persoanelor dependente de alcool................ droguri sau medicamente. Tratament rezidential Asociatia Crucea Albastra Consiliere psihologica. centre tip comunitate terapeutica...... asistenta medicala si sociala............pentru femei Cu drogul la psiholog . alte aspecte. dar de cele mai multe ori medicatia specifica este utilizata. . ei pot întelege mai bine fenomenul consumului de droguri dar mai ales....L: „ Specific copilariei este jocul si multumirea parintilor.... angajat al asociatiei Crucea Albastra România si colaborator al grupului ASPERA... În pofida diferentelor dintre generatii.... Aceasta se poate realiza cu sau fara ajutorul medicamentelor.. Devreme ce dezintoxicarea se adreseaza doar aspectelor fiziologice ale dependentei de droguri.reabilitare.. imbunatatirea relatiilor cu ceilalti (familie... Centrul Nazaret ..a.... colegi)...... Cunostintele lui se pot dovedi ..... cresterea stimei de sine......... La vârsta adolescentei natural este sa experimentezi lucruri noi si sa-ti multumesti grupul de prieteni” ...In aceasta etapa pacientul incepe programul de dezintoxicare... Atunci cand este indicat.. Centre de tratament .. pentru ziarul Sibiu 100% A..Interviu cu Alexandru Lescau articol realizat de Alexandra Ion Cristea. Programul de reabilitare presupune responsabilizare. Ocazional si activitati de preventie si training (formare)...... ergoterapie.. in centre de tratament ambulatorii care ofera servicii de consiliere... reintegrare familiala si comunitara s.. E o realitate destul de greu de acceptat pentru multi parinti sibieni... medical curant poate invita pe cei apropiati pacientului sa-l viziteze. asistenta spirituala... Alexandru Lescau este psiholog clinician.. cresterea motivatiei pentru schimbare... Programul de reabilitare dureaza in functie de caz intre 3 si 6 luni si se poate realiza: in cabinete de psihologie prin consiliere psihologica saptamanala. pot afla din timp metodele de prevenire a acestuia.... In aceasta etapa a dezintoxicarii pacientul este informat si invitat sa parcurga intregul process de tratament al dependentei sale prin inscrierea sa intr-un program de reabilitare.... Pacientului i se explica posibilele stari fizice si psihice. sa-l incurajeze si sa-i ofere sprijin. Ultima parte a dezintoxicarii presupune pregatirea pacientului pentru procesul de recuperare/reabilitare... ea nu se adreseaza aspectelor psihologice ale dependentei...centru de tratament pentru dependente .. intelegerea cauzelor si mecanismelor prin care a aparut si s-a mentinut dependenta... prieteni.... spune psihologul Alexandru Lescau. in centre de tratament stationare......pentru barbati Centrul Insula Sperantei ...... maturizare emotionala.. efecte pe care le poate avea pe parcursul procesului de recuperare. 3.centru de tratament pentru dependente .

acestia colaborând pentru „ refacerea” lui. . Rep: Cum influenteaza mediul în care traiesc adolescentii consumul acestora de droguri? A.L: Cele mai întâlnite cauze sunt stresul. stima de sine scazuta. Rep: Care este diferenta dintre un consumator unic sau ocazional si un consumator dependent? A. nevoia de acceptare sociala si de popularitate.L. strategia de a-i tine pe parinti împreuna a functionat. în activitatea sportiva sau în socializarea cu colegii. profesorilor si tuturor celor interesati în stoparea acestei problemei sociale.: Sunt tineri care descopera ca fiind „ o problema” pentru parintii sau profesorii lor.: Da. în loc sa ceara mai mult timp parintilor sau profesorilor. lipsa apetitului alimentar.legale sau ilegale? A. ideile delirante de urmarire si persecutie. încordarea muschilor fetei. iar ca reactie la acest stres emotional. Rep: Ati întâlnit în practica dumneavoastra elevi care „ cereau” prin droguri rezolvarea problemelor din familie? A.L: În gasca de prieteni nu este important ce note ai sau daca ti-ai luat bacul. se întorc seara târziu acasa si nu petrec suficient timp cu adolescentul. agresivitatea. Când tânarul considera ca insuccesul l-a urmarit la scoala.:La cel dependent se pot citi semne ale abuzului sau dependentei de prafuri sau etnobotanice: ochii rosii.L. schimbarea ritmului veghe-somn.L. ocazii pentru a fi „ cool” în mijlocul prietenilor. se întâmpla sa vada în consumul de droguri o cale destul de sigura pentru a avea macar un succes – de a impresiona grupul de prieteni si de a câstiga respectul acestuia. paloarea fetei. (etnobotanicele pot da foarte repede dependenta psihica) se preocupa tot timpul de a face ceva pentru a-si asigura banii pentru alte doze sau marfa în sine. ci mai degraba de aprobarea grupului si popularitatea regasita în gasca. pentru ca ori de câte ori copilul se afla în consum. el câstiga atentia ambilor parinti. Cel putin o vreme. adolescentul preia initiativa si gaseste diverse preocupari. privirea pierduta.extrem de utile tinerilor. În astfel de situatii. gasca dicteaza Rep: Care sunt cele mai importante motive pentru care tinerii consuma droguri. dar si curiozitatea sau chiar plictiseala. dar si parintilor. Unii parintii sunt ocupati cu serviciul. consumând droguri. agitatia. tulburari ale somnului. se vor bucura mai des de atentia lor. Stima de sine nu mai este alimentata de parinti sau de profesori. Un tânar traia drama divortului dintre parinti. copilul s-a apucat de baut si de consumat droguri. Spre deosebire de un consumator ocazional. esential este cât de „ cool” sau cât de nonconformist esti. În lipsa de altceva. pupilele micsorate. Rep: Care este legatura vazuta de tineri între a fi „ cool” si a lua droguri? A. cel dependent.

Sa vorbim despre Dumnezeu. Care sunt „ armele” pe care le pot folosi acestia? A.L: Cea mai mare este dorinta copilului/tânarului de a se razvrati împotriva tratamentului abuziv al parintilor. Rep: Adultii de azi. verbal. Rep: Ce rol are scoala în actiunea de prevenire? A. schemele sau avertismentele facute de catre un medic sau un psiholog. ca adulti. nascuti si educati într-un alt tip de societate. decât de teoria.L: Studiile arata ca în familiile în care parintii nu fumau sau nu obisnuiau sa consume alcool sau droguri. sexual. bunicii.L: Clipurile si mesajele antidrog au o influenta asupra tinerilor. Suntem însa responsabili de climatul emotional din sânul familiei. Cea mai eficienta metoda este implicarea parintilor în educatia antidrog a copilului înca de la vârsta de 4-5 ani. pentru a-si satisface curiozitatile într-o maniera responsabila sau cum sa stie sa combata plictiseala.L: Nu putem potoli setea fireasca a tinerilor de a încerca lucruri noi si senzatii inedite. Totodata. daca nu financiar. Ar fi de dorit sa vedem mai multi parinti care colaboreaza mai strâns cu scoala si se implica în astfel de campanii. Care sunt cele mai întâlnite difunctionalitati ale familiilor lor? A. frumos. se simt deseori depasiti de situatie. aceste actiuni. bine. copiii au amânat consumul acestora pâna spre vârsta de 18 ani. sau care sustin macar moral. neglijarea nevoilor afective ale adolescentului. Trebuie sa îi pregatim pentru tranzitia spre adolescenta. din familii cu probleme. Sunt foarte eficiente actiunile din licee la care sunt invitati fosti consumatori. dragoste. Parinti responsabili Rep: Care pot fi considerate actiunile/ activitatile care pot înlocui cu succes consumul de etnobotanice sau de droguri în general? A. despre adevaratele modele. Exemplul personal al parintilor este prima lectie antidrog pe care un copil o primeste. rudele.Rep: Statisticile arata ca liceenii consumatori sau dependenti provin. toate aceste probleme în familie pot determina un tânar sa consume droguri. Exemplul personal Rep: Care sunt cele mai eficiente metode de prevenire a consumului/dependentei? A. dar nu atât de puternica. marea majoritate. cu totii respectând aceste valori. formându-le obiceiuri sanatoase. le adopta si le pretuieste la rândul sau. de formarea unei bune stime de sine si pentru cultivarea talentelor tinerilor. Elevii sunt mai interesati de ceea ce poate relata cineva de vârsta lor. emotional.L: Scoala are meritul de a organiza campanii de prevenire si de a pune la dispozitia tinerilor cele mai bune informatii despre consumul de substante. întelegere. sa mai vorbim copiilor despre valori. pentru ca acel copil care îsi vede parintii. am cam uitat noi. abuzul fizic. Lipsa dragostei autentice. mântuire. .

Psihoterapeut Tel: 0726 227 085 Email: dmboldea@yahoo.asociatia-profesorilor.eu/2011/01/pe-scurt-despre-etnobotanice.com/2010/11/23/etnobotanicele-fac-ravagii-printre-tineri-proiectde-lege-pentru-interzicerea-lor-foarte-necesar/ http://www.com/articole/interzicere+plante+etnobotanice sursa: www.ro .wordpress.PsihologConstanta.Bibliografie http://apologeticum.html http://www.com WEBSITE: www.ro Daca aveti intrebari sau doriti sa faceti o programare la cabinetul psihologic Maria Stefania Boldea Psiholog.farmacistul.ziare.com www.ziare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful