INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PULAU PINANG

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 / 2013

Tarikh: 11 MEI 2013 (SABTU) Masa: 10.30 – 12.30 PAGI Tempat: DEWAN SERI PERMATANG SEKOLAH KEBANGSAAN PERMATANG TOK MAHAT 14300 NIBONG TEBAL PULAU PINANG

PROGRAM CERAMAH ETIKA SOSIAL DAN PROTOKOL BINA INSAN GURU (BIG) ANJURAN PELAJAR PROGRAM PPG PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU AMBILAN JUNE 2011 – SEMESTER 4 AMBILAN JUNE 2012 – SEMESTER 3

justeru guru harus mampu menyesuaikan diri dalam semua keadaan dan mampu menangani cabaran era globalisasi.0 PENGENALAN Pelaksanaan BIG adalah berasaskan kepada kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan insan guru adalah pembina generasi. pembentuk jati diri dan ‘role model’ kepada masyarakat. .0 PENGANJUR Peserta Program Pensiswazahan Guru telah ditugaskan untuk guru – mengendalikan program Ceramah Profesion Keguruan bagi guru / rakan sejawat profesion keguruan di sekolah bagi memenuhi tugasan Bina Insan Guru (BIG).PROGRAM BINA INSAN GURU ( BIG ) 1. 2. Pelajar dapat mengenal diri (real-self) dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan.

3. Pulau Pinang. .0 LATAR TEMPAT Program ini akan dilaksanakan di Dewan Seri Permatang.0 LATAR MASA Program Bina Insan Guru kali ini adalah fasa ke 2/2013 (PPG) yang akan dilaksanakan pada 11 Mei 2013. 5. Perai Selatan.0 PENYERTAAN Peserta yang terlibat ialah guru – guru SK Permatang Tok Mahat. 6. guru dan akauntabiliti profesionalisme. guru dan hubungan dengan komuniti. Sek. Keb. khidmat pendidikan kepada komuniti. Seorang Pensyarah terlibat dalam pemantauan kursus. 4. kreativiti dan inovatif. Seb. Permatang Tok Mahat. . amanah. berakauntabiliti.0 MATLAMAT Program ini berhasrat mendedahkan guru dengan domain pembangunan diri insan guru yang seimbang. aktiviti kemasyarakatan. jenis khidmat kemasyarakatan.

1 Menunjukkan kecaknaan terhadap kepentingan perkhidmatan kepada komuniti serta mendekatkan diri dengan masyarakat.3 7. (Rujuk Lampiran A) 9.7.0 JAWATANKUASA PELAKSANA (Rujuk Lampiran B) 10.0 SENARAI NAMA PESERTA (Rujuk Lampiran C) . 8.4 Menguji daya ketahanan fizikal. 7. bekerjasama dan mengambil peranan secara aktif dalam kumpulan. rohani. 7.0 PERANCANGAN PELAKSANAAN AKTIVITI : Perancangan aktiviti akan diperlihatkan di dalam tentatif program Bina Insan Guru. 7. Menguasai kemahiran bekerja secara berkumpulan serta memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain. mental dan emosi. memimpin program.0 OBJEKTIF Melalui Program Bina Insan Guru ini guru dapat : 7. melaksana.2 Menampilkan dan menghayati ciri-ciri insan yang berakhlak mulia dan nilai keguruan yang positif.5 Merancang.

BIL 1.1 Perbelanjaan makan minum dan hadiah adalah di bawah peruntukan program LADAP sekolah dan juga sumbangan guru – guru PPG.11. PERKARA Makan dan minum peserta JUMLAH RM 3. Sumbangan Penceramah Jumlah PERALATAN LCD Mikrofon 100 x 1 = RM 100 RM 310.0 KEWANGAN 11.00 2.00 x 70 peserta = RM 210. Sesungguhnya program seperti ini dapat melahirkan lebih .00 BILANGAN 1 1 11.0 PENUTUP Melalui program ini diharapkan semua guru dapat menimba sebanyak mungkin ilmu pengetahuan dan menjadi seorang guru yang berjaya pada masa hadapan.

RIJANI B. IBRAHIM) GURU BESAR SEK. gemilang dan terbilang pada masa depan. PERMATANG TOK MAHAT . KEB. PROGRAM BINA INSAN GURU FASA 2 PROGRAM CERAMAH GURU DAN HUBUNGAN KOMUNITI Disahkan oleh : _____________________ ( TUAN HAJI MD. Semoga tema program “Guru Pembina Negara Bangsa” akan dapat direalisasikan selari dengan hasrat kerajaan yang ingin melahirkan guru yang berkualiti demi melahirkan modal insan yang cemerlang. Disediakan oleh : ___________________ ( NOR RISHAH BT. BAKAR ) SETIAUSAHA.ramai lagi guru yang berkualiti pada masa hadapan.

30 Pagi - Jamuan Ringan Ceramah : Intergreti Dalam Perkhidmatan) (En.30 Pagi 12.LAMPIRAN A Tentatif Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Feb 2012 Siri 2/2013 (11 Mei 2013) 10.00 Pagi 10. Che Kahar ) Bersurai .

Wan Cheek Puan Nor Rishah bt. Hassan Puan Noorasmida bt. Wan Cheek Puan Nor Rishah bt.Md. Nordin Puan Zainah bt. Hassan Persiapan Tempat : . Bakar Puan Zunita bt. Bakar : : : : : En. Rijani b. Nordin Puan Zainah bt.LAMPIRAN B Ahli Jawatankuasa Pelaksana Program Bina Insan Guru Program Pensiswazahan Guru Ambilan June 2011 / Ambilan Februari 2012 Siri 2 Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari AJK : Makanan Peralatan Dokumentasi : : : Puan Zunita bt. Ibrahim Puan Noorasmida bt.

LAMPIRAN C Senarai Nama Guru .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful