KUMPULAN 6 NAMA FASILITATOR : 1. EN. ROSLE BIN YASIN 2. PN.

SURAYA ABDULLAH

NO 1 2 3 4 5

NAMA MOHD FIRDAUS BIN MOHD ZIN NORASIKIN BINTI ISMAIL NORAIDAH BINTI SULAIMAN MALYATI BINTI SALLEH RUSMAWATI BINTI ROMLI

SEKOLAH SMK PUTERI WILAYAH SMK CONVENT BUKIT NANAS SMK SETAPAK INDAH SMK SEKSYEN 5 WANGSA MAJU SMK PUTERI TITIWANGSA

Tajuk Umum Tugasan

TAJUK: 10.2 Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua. (Merujuk Tema 10 Huraian Sukatan Pelajaran dan Buku Teks Sejarah Tingkatan 5 Bab 2) Berdasarkan tajuk di atas calon dikehendaki melaksanakan tugasan berikut:

I.

Membuat rujukan untuk mengumpulan maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku Ilmiah, akhbar majalah, risalah, internet dan lain-lain.

II.

Pada hari peperiksaan, calon dibenarkan membawa masuk buku teks,buku ilmiah, dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.

III.

Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.

2 Bab 2 Tingkatan 5.Pengenalan Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua . Semangat patriotime mampu mengekalkan 10 .Perjuangan Pemimpin Tempatan Menentang British. Perincian 1. Peringatan.(15 M) b) Jelaskan peristiwa penentangan tokohtokoh berikut: i. 2.faktor Pemangkin Nasionalisme. Faktor . Memahami perjuangan pemimpin tempatan menentang British. Mat Salleh (5 M) Menganalisis faktorfaktor pemangkin Nasionalisme. Format Pengenalan Aspek Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Malaysia. Soalan: Perjuangan tokoh-tokoh tempatan menentang penjajahan British telah mencetuskan gerakan nasionalisme dalam kalangan rakyat di negara kita. Rentap (5 M) iv. Dol Said (5 M) ii. Jelaskan faktor . 3. Bincangkan. Tema/ Tajuk: 10.TAJUK: 10. Tok Janggut(5 M) iii.faktor Pemangkin Nasionalisme 35 Markah Markah Penuh 5 Markah Isi dan Huraian 20 Markah Mengaplikasi kepentingan semangat 4. Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia.2 NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA. Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah. a) Huraikan sebab-sebab penentangan.

8. ( 5M) 10 Markah Menghayati nilai-nilai murni / ikhtibar daripada pejuangan nasionalisme. Berdasarkan pemerhatian anda.jelaskan kejayaan yang dicapai oleh negara menerusi perpaduan kaum. 7. Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh • Iktibar kepada diri. 10 Markah Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan. Kejayaan Malaysia. • Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang. 5 Markah Mencipta/Menjana idea menjadikan Malaysia ke arah keamanaan dan keharmonian negara 6. 5 Markah .Cabaran dan langkah: i) Jelaskan cabaran yang dihadapi untuk mengekalkan keamanan dan keharmonian negara . bangsa dan negara. (5M) ii) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.patriotisme dalam mengekalkan kedaulatan negara kedaulatan negara Bagaimanakah semangat patriotisme pada generasi muda hari ini mampu mengekalkan kedaulatan negara? 5. Markah Menilai kejayaan Negara Malaysia menerusi perpaduan kaum.nilai murni atau iktibar daripada perjuangan nasionalisme Berdasarkan perjuangan pemimpin tempatan. bagaimanakah anda dapat mengaplikasikan nilai murni dalam kehidupan seharian. Nilai.

Antara tokoh tempatan yang terlibat menentang penjajah ialah Mat Salleh. Pengenalan ( 5 Markah) Jelaskan secara umum tentang gerakan nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua . Markah 1 1 1 1 1 1 2. F3 . Datuk Maharaja Lela.PERATURAN PEMARKAHAN : Tajuk 10.Gerakan secara menyeluruh bermula pada abad ke-20 F5 .Keengganan Dol Said tunduk kepada dasar British menyebabkan berlakunya peperangan. Rentap dan Penghulu Naning Dol Said. Perjuangan Pemimpin Tempatan Menentang British.Perjuangan mereka menentang penjajah telah berlaku sejak awal kedatangan penjajah British ke Tanah Melayu. c) Huraikan sebab-sebab penentangan.Usaha masyarakat tempatan menentang penjajahan kuasa luar F2 .Penentangan ini merupakan reaksi spontan masyarakat tempatan akibat daripada kepentingan mereka dicerobohi dan dikuasai oleh orang luar F6 .2 . F4 .Dasar penaklukan British telah menyebabkan penentangan masyakarat tempatan.Kawasan yang jatuh ke tangan British terikat dengan sistem pemerintahan dan peraturannya.(15 M) Perincian F1 . ( 35 Markah) Pejuangan Pemimpin Tempatan menentang British di Malaysia.Didorong hasrat untuk membebabskan Negara daripada kuasa penjajah F3 . F2 .Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua. 1. Markah 1 1 1 1 . Naning dipaksa menjadi tanah jajahan takluk British dan mesti membayar ufti.Apabila Belanda menyerahkan Melaka kepada British melalui perjanjian Inggeris Belanda 1824. Perincian F1 . F4 .

Kesetiaan mereka terhadap pembesar tempatan sebagai ketua mereka telah mendorong mereka bekerjasama dengan pembesar menentang penajajah.W Birch terhadap adat resam masyarakat Melayu di Perak menyebabkan beliau mati dibunuh oleh penduduk tempatan. F8 .F5 .Pemimpin tempatan menentang British disebabkan British memaksa sistem pentadbiran Barat kepada penduduk tempatan.Tanah dibuka mengikut keperluan.Antara sebab penentangan di Terengganu adalah pengenalan undangundang tanah.Perjanjian dengan pembesar tempatan telah membolehkan saudagar dari Negeri-negeri Selat menjalankan perlombongan dan perdagangan bijih timah sehingga menyebabkan timbul kemarahan penduduk tempatan F7 . F14 .Keadaan ini menyebabkan pemimpin tempatan tidak berpuas hati dan menentang British. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 . F12 .Telah menyulitkan masyarakat tempatan.Perlaksanaan peraturan dan undang-undang Barat F19 .British memperkenalkan sistem cukai.Peraturan yang menetapkan tanah yang dibuka mesti mendapatkan kebenaran penjajah bertentangan dengan amalan tradisi masyarakat tempatan F11 .British memaksa penduduk tempatan menerima nilai dan budaya mereka yang bertentangan dengan masyarakat tempatan. undang-undang dan peraturanperaturan tanah untuk mendapat keuntungan yang besar. F10 .Penentangan terhadap British disebabkan hasrat mereka untuk menguasai ekonomi untuk kepentingan mereka. F9 . F15 . F16 . tanpa membayar cukai.Penjajahan British menyebabkan pemimpin tempatan kehilangan kuasa dan pengaruh.W. F6 .Kebanyakan pembesar dan pemimpin tempatan dilantik oleh Sultan.Campur tangan J. F17 . F13 . kehilangan kuasa dan pengaruh apabila British campur tangan. F20 . F18 .Penentangan terhadap British disebabkan campur tangan British dalam adat resam tempatan.

Pada tahun 1831. F3 . Dol Said (5 M) vi.Dol Said menentang British kerana tidak bersetuju dengan tindakan British meletakkan Naning di bawah penguasaannya.Penentangan berlaku antara tahun 1831-1833.Pegawai Daerah Pasir Puteh menghantar Sarjan Che Wan untuk menangkap Tok Janggut tetapi gagal. Dol Said sekali lagi menghadapi serangan pasukan British yang lebih besar dipimpin oleh Kolonel Herbert. Engku Besar Jeram. F7 . Penghulu Remai dan Recat.d) Jelaskan peristiwa penentangan tokoh-tokoh berikut: v. British menghantar tentera untuk menakluk Naning.Dol Said mendapat sokongan Yam Tuan Ali Rembau. Datuk Kelana Sungai Ujong dan Penghulu Gemencheh F6 .Menyerah diri dan dibawa ke Melaka.Pada tahun 1832. F3 . Tok Janggut.Dol Said dikalahkan dan Taboh ditawan oleh British F9 . F4 . F2 . Rentap (5 M) viii. Mat Salleh (5 M) Perincian i. F8 . Syed Sa’aban. F5 . ii. Penghulu Adam. 1 1 1 1 . Tok Janggut (5 M) vii. F4 . F2 .Dol Said enggan membayar satu per sepuluh hasilnya sebagai cukai kepada British. Dol Said 1 1 1 1 1 Markah F1 .Berjaya mengalahkan pasukan British yang terdiri seramai 150 orang yang diketuai oleh Kapten Wyllie yang cuba menawan Taboh. Tok Janggut 1 1 1 1 1 F1 -Tok Janggut menentang sistem pungutan cukai yang diperkenalkan oleh British.Dol Said berundur ke Seri Menanti F10 .Sarjan Che Wan dibunuh oleh Tok Janggut.Pada April 1915.

Haji Said dan Che Ishak Merbol telah melancarkan serangan ke atas Pasir Puteh F5 .James Brooke terus menyerang Rentap dan berjaya mengalahkannya pada tahun 1861. F2 .Dengan menggunakan nama Sultan. iii. F8 . iv.Tok Janggut sebagai Perdana Menteri F8 . F6 .Brooke menganggap orang Iban sebagai lanun.Tok Janggut terkorban dalam pertempuran tersebut F11 . F3 .Che Ishak sebagai pegawai daerah Pasir Puteh.Berjaya membunuh seorang pegawai Brooke Allan Lee.Rentap menentang Brooke kerana menghapuskan petempatan orang Iban di Sungai Skrang F2 .Tidak menghiraukan kedudukan Mat Salleh telah menduduki kawasan Mat Salleh 1 1 .Rentap telah menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang F4 . Mat Salleh F1 . Saring.James Brooke telah bertindak menyerang dan membakar kubu serta rumah pengikut Rentap.Penentangan terbesar di Sabah dipimpin oleh Mat Salleh pembesar daerah Tambunan dan Sungai Sugut. F6 . F10 . British telah menyerang Tok Janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh.Rentap berundur ke Ulu Sungai Entabai dan serangannya semakin lemah. Rentap 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 F1 . F9 . F5 .Dalam keadaan kepala ke bawah sebagai amaran kepada masyarakat tempatan yang berani menentang British.Rentap bersama pengikut-pengikutnya berundur ke Bukit Sadok F7 .Mayatnya telah diarak keseluruh pekan Kota Bharu sebelum digantung di pasar F12 .Mereka mengisytiharkan Engku Besar Jeram sebagai Raja F7 .Berjaya menawannya.

F7 . telah melahirkan golongan intelektual Melayu yang sedar tentang kemajuan Bangsa. F6 . ( 20 Markah) Jelaskan faktor . F2 .telah membangkitkan kemarahan penduduk tempatan kerana dianggap mencabar sistem atau amalan tradisi dan menjatuhkan maruah mereka F4 . F4 .British membuat tawaran untuk berdamai.Dalam pertempuran ini Mat Salleh dikatakan terbunuh pada 31 Januari 1900. F9 . F5 . F10 . F5 . F3 . Faktor .Sistem pendidikan Barat dan sistem pendidikan Vernakular.F3 .British mungkir janji dan menyebabkan Mat Salleh sekali lagi menyerang kubu British.Penjajah Barat telah memperkenalkan sistem politik Barat dan telah memusnahkan sistem politik tradisional tempatan.Mat Salleh ke Sandakan untuk berunding dengan pegawai British.faktor Pemangkin Nasionalisme Perincian F1 . 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3.Gabenor Beaufort telah menyerang dan membakar kampung Mat Salleh kerana tersalah anggap tujuan kedatangan Mat Salleh.Pentadbir British menggalakkan sesiapa sahaja untuk datang ke Tanah Markah 1 1 1 1 1 1 .Para pembesar telah diberi pencen dan jawatan mereka diambil alih oleh Residen British.Mat Salleh melancarkan tindak balas menyerang kubu British di Pulau Gaya.Mat Salleh telah dibenarkan mentadbir wilayah Tambunan. F8 . tetapi tidak dilayan.SBUB bertindak balas menyerang Mat Salleh F11 .Mereka telah menyumbangkan tenaga dan fikiran untuk menyedarkan masyarakat untuk memajukan diri dan menolak penjajahan Barat.faktor Pemangkin Nasionalisme. F6 .Memperkenalkan cukai kepala dan perahu.

berdagang.Kemajuan ekonomi menjarakkan jurang taraf hidup orang tempatan di kawasan luar Bandar dengan golongan imigran yang tinggal di Bandar. F16 . F7 . F15 .Kesengsaraan hidup dan kekejaman pada zaman Jepun telah menyebabkan penduduk Tanah Melayu membenci penjajahan sama ada kuasa Barat atau Timur. F17 .seperti peristiwa yang berlaku di Batu Pahat yang dipimpin oleh Kiyai Salleh.Taraf hidup orang Melayu yang mundur ini telah dijadikan isu oleh golongan intelek Melayu membangkin semangat nasionalisme.PKM yang menguasai tanah air selama 14 hari telah melakukan kekejaman dengan bertindak menangkap dan membunuh sesiapa sahaja yang dianggap sebagai penyokong Jepun. akhbar. berniaga. F20 .Membolehkan idea nasionalisme disebarkan untuk menentang 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .Jepun telah menggunakan slogan Kawasan Kemakmuran Asia semasa menjajah Asia Tenggara.Serangan mereka telah menyebabkan orang Melayu bertindak balas F19 .Golongan imigran menguasai ekonomi Tanah Melayu sedangkan orang Melayu ketinggalan dan terus kekal dalam ekonomi tradisional yang tidak maju. F13 .Melayu. F14 .Jepun menggalakkan orang tempatan bekerjasama dengan Jepun dan berjanji akan memberi kemerdekaan. bekerja seterusnya menetap di Tanah Melayu. menyebabkan masyarakat tempatan terpaksa bersaing dengan mereka.Tindakan PKM telah mencetuskan konflik perkauman kerana mereka bertindak membunuh ramai orang Melayu dan membakar rumah mereka.Kemunculan mesin cetak telah membolehkan penyebaran ilmu pengetahuan yang lebih luas. F9 . F12 . ia mendapat tentangan daripada orang Melayu. F21 . F18 .Kemunculan mesin cetak telah membolehkan lebih banyak penerbitan buku. majalah dan kitab agama F22 . F11 .Kemasukan orang asing telah meningkatkan golongan imigran. F8 . F10.British memperkenalkan rancangan Malayan Union pada tahun 1946.Ramai orang asing datang untuk melabur.

pensyarah di Universiti Al-Azhar Mesir.Perkembangan semangat nasionalisme di Indonesia. F25 .mempunyai sifat berkerjasama F8 . Semangat patriotime mampu mengekalkan kedaulatan negara ( 15 Markah) Bagaimanakah semangat patriotisme pada generasi muda hari ini mampu mengekalkan kedaulatan negara? Perincian F1 .jangan mudah terpengaruh dengan anasir luar F5 .Gerakan Pan Islamisme merupakan gerakan intelektual Islam di seluruh dunia yang bertujuan membangkitkan semangat yang lebih progresif terhadap Islam untuk menentang penjajahan Barat F24 .menguasai kepakaran sains dan teknologi F3 .memajukan ekonomi di peringkat global F6 . F27 .Gerakan ini dipelopori oleh Sheikh Muhammad Abduh.menjaga keamanan negara F4 .Penulisan penulis besar dan karya nasionalis tentang idea serta kebebasan politik di Indonesia telah tersebar luas di Tanah Melayu dan menjadi rujukan golongan intelektual di Tanah Melayu.menguasai pelbagai kemahiran Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 . telah membangkit kesedaran politik di Tanah Melayu. F26 . 1 1 1 1 1 4.mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia F2 .mempunyai daya saing yang tinggi F7 .Penghijrahan orang Indonesia ke Tanah Melayu memudahkan lagi penerimaan unsur kegiatan nasionalisme di Tanah Melayu.penjajah F23 .melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang berguna F10 .sanggup berkorban untuk bangsa F9 .

Kejayaan Malaysia.pendidikan berkualiti F13 .tiada rusuhan kaum F10 .tiada peperangan F9 .bertanggungjawab menjaga maruah bangsa F13 .F11 . ( 10 Markah) Berdasarkan pemerhatian anda.Malaysia terkenal di dunia F5 .masyarakat hidup harmoni F11 .negara makmur F3 .kedatangan pelancong F7 .patuh kepada ajaran agama F14 .kestabilan politik F8 .saling hormat-menghormati sesama insan F15 .negara bertambah maju F12 .mengekalkan perpaduan kaum F12 .negara aman F2 .jelaskan kejayaan yang dicapai oleh negara menerusi perpaduan kaum.rakyat berjiwa patriotik Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .tumpuan pelabur asing F6 .pembangunan ekonomi pesat F4 .semangat setia negara yang tinggi ( terima mana-mana jawapan yang munasabah) 1 1 1 1 1 5.jati diri kukuh F14 . Perincian F1 .

melancarkan MSC F17. Cabaran dan langkah: ( 10 Markah) i) Jelaskan cabaran yang dihadapi untuk mengekalkan keamanan dan keharmonian negara .penggunaan ICT dalam pendidikan dan pentadbiran (Mana-mana yang munasabah) 1 1 1 1 1 6. ( 5M) Perincian Cabaran dan langkah: Cabaran : F1 -Masalah perpaduan F2 -Persaingan ekonomi dunia F3 -Masalah kemiskinan F4 -Ancaman dadah F5 -Penyalahgunaan laman sesawang/elektronik F6 -Kemasukan orang asing F7 -Ancaman liberalisme Barat F8 -Keruntuhan akhlak F9 -Kurang didikan agama Langkah : F1 -Memperkukuhkan perpaduan rakyat F2 -Membawa pelabur asing F3 -Subsidi/pinjaman F4 -Mengukuhkan institusi kekeluargaan Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 .F15 . (5M) ii) Nyatakan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas.program angkasawan negara F18 .sistem perbankan elektronik F16 .kemajuan sistem pengankutan F19 .

nilai murni atau iktibar daripada perjuangan nasionalisme ( 10 Markah) Berdasarkan perjuangan pemimpin tempatan.F5 -Penguatkuasaan undang-undang F6 -Mengurangkan kebergantungan penggunaan pekerja asing F7 . bagaimanakah anda dapat mengaplikasikan nilai murni dalam kehidupan seharian Perincian F1 -Mengekalkan tradisi F2 -Berani menghadapi cabaran F3 –Bersatupadu F4 –Bekerjasama F5 -Hormat-menghormati F6 –Toleransi F7 –Jatidiri F8 -Berdaya saing F9 -Berani mempertahankan negara F10 -Menghormati lambang negara F11 -Bangga sebagai rakyat Malaysia (mana-mana yang munasabah) Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 8. Rumusan • Pengetahuan yang diperoleh . Nilai.Kempen kesedaran F8 -Mengukuhkan asas didikan agama F9 -Pendidikan kekeluargaan (Mana-mana yang munasabah) 1 1 1 1 1 7.

Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang Perincian Markah Iktibar : Saya dapat menimba ilmu ( 5 Markah) -Pengetahuan yang diperoleh -Kepada diri.bangsa dan Negara -Harapan untuk masa depan ekonomi Malaysia yang lebih cemerlang. bangsa dan negara. .• • Iktibar kepada diri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful