La Tiganci

(Scenariu)

Personaje:
Gavrilescu (G)
Tiganca Batrana (B)
Hildegard (H)
Tiganca (T)
Grecoaica (GR)
Evreica (E)
(B) — Ce-ti doreste inima pe ziua de azi? O tiganca, o grecoaica, o nemtoaica ?
(G)— Nu ! Nu nemtoaica !
(B)— Atunci, o tiganca, o grecoaica, o evreica. Trei sute de lei !
(G)— Trei lectii de pian! Fara sa mai socotim tramvaiul dus si întors.
(B)— Esti muzicant? Atunci are sa-ti placa.
(G)— Sunt artist, . Pentru pacatele mele am ajuns profesor de pian, dar idealul meu a
fost, de totdeauna, arta pura. Traiesc pentru suflet. Va cer iertare, Niciodata nu
gasesc portmoneul când trebuie.
(B)— Nu e graba. Avem timp. Nu e nici trei.
(G)— Va cer iertare daca va contrazic, dar cred ca va înselati. Trebuie sa fie aproape
patru. La trei am terminat eu lectia cu Otilia.
(B)— Atunci sa stii ca iar a stat ceasul,
(G)— Ah! în sfârsit, . Era acolo unde trebuia sa fie.
(B)— Sa le tii bine minte. Sa nu le încurci: o tiganca, o grecoaica, o evreica.
( Se opri si, privindu-l o clipa, adânc, în ochi, izbucni într-un râs scurt, tacut. )
(G)— Ah! Eu sunt artist. Daca ar fi fost dupa mine, eu as fi ramas aici, în boschetele
atstea, , îmi place natura. Si pe o arsita ca asta, sa poti respira aer curat, în racoarea
asta, ca la munte. Dar unde suntem?
(B)— La bordei.
(G)— Îmi faceam iluzii. Venisem pentru racoare, pentru natura.
(B)— Asteapta
(G)— Sunt emotionat, spuse, nu îmi dau seama de ce.
(B)— Sa nu bei prea multa cafea, .
(G)— (Ramas singur) Hildegard! Nu m-am mai gândit la ea de douazeci de ani. A fost
marea mea dragoste. A fost femeia vietii mele!
(cele 3 la pian)
(T)— Asa ne-ai ales. O tiganca, o grecoaica, o evreica.
(GR)— Dar sa vedem daca ai sa ne ghicesti,
(E)— Sa vedem daca ai sa stii care-i tiganca,
( Gavrilescu lasase sa-i cada palaria de paie, si le privea fix, împietrit, ca si cum nu le-ar
fi vazut, ca si cum ar fi
privit altceva, )
(G)— Mi-e sete!

Ghiceste-ne! . I-a fost frica. Si înainte de a fi ajuns. m-am îndragostit si am iubit pe Hildegard! Ah! De ce mi-ati adus aminte de tragedia vietii mele? Pentru ca. Ma învatasem cu ideea. E adevarat. daca zici ca nu ti-e frica. Ti-a fost frica de cum ai intrat. (E)— Nu schimba iar vorba. Daca ai fi baut din pahar. (GR)— De aceea ti-a fost atât de sete. la voi.) (T)— Tot eu am avut dreptate.Tot nu înteleg. (GR)— Asta o sa fie fierbinte.(T)— Ti-a trimis baba cafea.) (G)— Domnisoarelor! Tare mi-a fost sete. Colonelul Lawrence. cana si o duse la gura. mi-am adus aminte ca am cunoscut si eu o pasiune nobila. (T)— N-o asculta! Vrea sa te pacaleasca. care-i grecoaica. (T)— Si de atunci schimbi mereu vorba. brumata. eu am trait un vis de poet. (Fetele se privira între ele cu înteles. Hildegard n-a devenit niciodata sotia mea. ca e din ibric. S-a întâmplat ceva teribil. fara noroc. pentru pacatele mele. S-o bei încet. Tu ne-ai ales. (E)— Nu e adevarat! Nu te lua dupa ea ca vrea sa te pacaleasca. intrând aici. Ghiceste. Ai avut dreptate: i-a fost frica. (E)— Ti-a trimis baba dulceata. Auzisem de unul. Eu sunt Gavrilescu. Îmi spuneam: Gavrilescu. ati înteles. (GR)— Trebuia sa ne ghicesti de la început. s-a întâmplat ceva teribil. a fost! Asa sunt artistii. mi-am adus aminte ca am iubit-o pe Hildegard! ( Fetele se privira între ele si începura sa bata din palme. Va sa zica. adineaori. Dar ce? Ce s-a putut întâmpla? E curios ca nu-mi aduc aminte. si desi vazuse alaturi paharul gros de sticla verde. dar ti-e frica sa ne ghicesti. (E)— Da. daca ati aflat ca sunt artist. Sa ghicesti care-i tiganca. Si deodata. (Dar Gavrilescu zari cana plina cu apa. apuca. Sa-ti spun eu care e adevarul: râdem ca ti-a fost frica. (G)— Nu înteleg ce vreti sa spuneti. S-a întâmplat ceva. aseza cana pe tava si scoase din buzunar una din batiste. ca habar n-am cum arata o tiganca. la 20 de ani eu am cunoscut.. Râdeam ca te-ai încurcat si-ai baut din cana în loc sa bei din pahar. (GR)— Râdeam ca ne-ai spus Domnisoare. Care-i tiganca? (E)— Care-i tiganca? Care-i tiganca? (G)— Asta-mi place. Si aici suntem la tiganci. care-I evreica. voi credeti ca traiesc în nori. Bau îndelung. apoi izbucnira toate în râs) (G)— Daca îmi dati voie sa pun si eu o întrebare. Apoi ofta. Domnisoarelor. nu m-am mai gândit la Hildegard de foarte multi ani. (G)— Mi-e sete! Daca as putea sa beau putina apa. dându-si capul pe spate. gâlgâind. (GR)— I-a fost frica! I-a fost frica! (G)— Domnisoarelor! Vad ca nu stiti cu tine aveti de-a face. (G)— Mi-e teribil de sete. ce-a fost.: as fi curios sa stiu ce v-a apucat. (G)—. artist. cu amândoua mâinile. un biet profesor de pian. (T)— Dulceata de trandafiri isi serbet. (E)— Ti-e frica. Eu nu sunt un oarecine. (T)— Încearca acum.

asta e povestea Colonelului Lawrence. asta am aflat-o azi de la studenti. ca într-o hora de iele. îl asteptau celelalte doua fete. Nu. desi fire de artist. ) (G)— Am dormit mult? (GR)— Nici n-ai apucat sa dormi. si fetele începura sa-l învârteasca în cerc.Eu sunt grecoaica. Si totusi ti-am facut semn cu ochiul ca nu eu sunt tiganca. (E)— Nu trebuia sa-l lasi. pe covor. Am baut destula cafea. ( Dar. (G)— Ah. nu visam decât asta. (G)— Dar ce Dumnezeu mi-ati facut? Ma simt cam ametit. fata se întoarse spre grecoaica: ) (E)— De ce-ati întârziat atât? (GR)— Si-a adus aminte de Hildegard. asteptând tramvaiul. ) (TOATE)— N-ai ghicit! N-ai ghicit! ( Încerca sa se opreasca. caci hotarâsem sa plecam în Grecia foarte curând dupa nunta. se simti prins de mâini. trebuia s-o iubesti. Simtea în nari dogoarea trupurilor tinere si parfumul acela exotic. Nu ma poate nimeni împiedica. Nu m-am încurcat de loc. eu nu mai beau. Trezindu-se. picioarele fetelor dantuind. primesc sa fiu pus la încercare. în fata divanului. si auzea în el. rezemate de pian. era ceva care începuse sa fie real.) (GR)— Haide cu mine! (E)— E târziu.(G)— Va sa zica. (G)— Pardon. ( Ah! daca as avea un pian. si raspund: Tu esti tiganca! (În clipa urmatoare. si parca vocile veneau de foarte departe. si atunci am simtit arsita lovindu-ma în crestet. voi credeti ca n-am nici atâta imaginatie încât sa ghicesc cum arata o tiganca. duc o viata regulata. (G)— Dati-mi voie. Am vazut o banca si m-am îndreptat spre ea. S-a încurcat din nou. Ascultati! O sa va cânt ceva si o sa întelegeti. (Acolo. dati-mi voie. A fost tragedia vietii mele. (GR)— Grecia! Grecia eterna! Când eram în dragoste cu Hildegard. o zi teribila de vara. (G)— Aveam 20 de ani si ea nu împlinise înca 18. Eram amândoi frumosi. . era mai mult decât un vis. strigând si suierând. sa facem împreuna o calatorie în Grecia. Mi-am adus aminte de ea cum am intrat aici. si se ridica în capul oaselor. Doar ce-ai atipit. A fost tragedia vietii mele. Si atunci s-a întâmplat ceva. Acum n-o sa ne mai ghiceasca niciodata. (GR)— Ghiceste-ne! Care-i tiganca? Care-i tiganca? (G)— Pentru ca sunt artist. o zi calda ca asta. nu. ca si cum nu lar fi auzit. (GR)— Ai fost un prost Nu trebuia sa visezi. (E)— Nu trebuia sa-l lasi. chiar la aceasta încercare copilareasca. (T)— Acum iar o sa flirteze. Nu. Aceasta e o chestiune strict personala. lovindu-ma ca o sabie în crestetul capului. departat. ) (E)— Ce-ati întârziat atât? S-a racit cafeaua. Era frumoasa. Visasem sa mergem în Grecia. Nu-mi place sa-mi pierd timpul prin cafenele. Eu. dar si în afara lui. domnisoarelor. frumoasa si goala. Ce Dumnezeu mi-ati facut? (GR)— Nu m-ai ghicit . sa se smulga din mâinile acelea care-l învârteau în iures. dadu cu ochii de fata oachesa si goala îngenuncheata pe covor. Dar ce Dumnezeu s-a întâmplat? Era tot asa. mai ales când e tânara. dar îi fu peste putinta sa se desprinda.

Nu îndraznea nimeni sa iasa din casa. aici.. Hildegard plecase cu familia ei la Konigsberg. Eu mi-am adus aminte de tragedia vietii mele. Si a doua zi am umblat peste tot. asa ne-ai ales. cu privirile plecate în covor. destinul! Grecia eterna! . Si pe urma mergeam amândoi la berarie. eram frumos si aveam un suflet de artist. (G)— Da. o evreica. Dar n-am gasit. Dar nu mai rni-e sete. trece timpul. viata mea ar fi fost alta. batrâni. asa a fost sa fie. plângea cu obrazul ascuns în mâini. (E)— Iar îi e frica (G)— Ascultati. (T)— Vedeti? Acum iar se încurca. eram frumos. Dar s-a întâmplat ca n-aveam bani. si iesisem sa ma plimb pe sub arbori. (E)— Daca mai asteptam.. ca nu v-am spus tot. erau zile când ma culcam nemâncat. gata sa ma serviti cu dulceata si cafea. De unde sa banuiesc eu. sub arbori. Era teribil de cald. Stiu ce s-a întâmplat! (Se ridica nervos de pe scaun si începu sa se plimbe. cu umbra deasa. chiar daca as fi intrat. fara noroc. (G)— Acum? Acum e bine si cald. si a platit Elsa. Asa a început tragedia vietii mele. Era tot asa ca acum. (G)— Dar mie nu mi-e capul la joc. Am stat cu ea de vorba. la gazda ei: sa ma scuz ca nu gasisem bani. (E)— Ghiceste-ne! si ai sa vezi cit are sa fie de frumos. si as fi putut plati eu consumatia. caci îsi scosese pantofii si-si rezema picioarele pe o mica valiza. N-are sa-ti para rau. ) (G)— Mi-am adus aminte! . dar daca as fi avut bani cu mine. am încercat s-o consolez. si ma duceam în fiecare seara s-o vad pe Elsa. era teribil de cald. (G)— Ah. Va spun drept. Ceasul rau! Asa sunt artistii. Era vara. . asezata înaintea ei. Mi-am spus: Gavrilescule. Hildegar era plecata la bai si mi-era foame. ca sunteti tinere si frumoase. n-as fi intrat cu Elsa într-o berarie. mi-am spus. si-mi place la voi. apoi îsi pleca umerii deasupra clapelor sisi pregati mâinile ca si cum ar fi fost gata sa atace cu brio. acum înteleg foarte bine: daca în seara aceea. (E)— Si acum ce-i de facut? (GR)— Sa mai asteptam. si stati aici. ) — Acum stiu. ce vreti? Mi-era foame. toate cunostintele erau plecate în vacanta. iata o fiinta nefericita. sa vedem ce ne spune baba. Asa ai vrut. Toti prietenii. Trei zile n-am gasit bani. vedeti. într-o vara. care plângea în hohote. Erau arbori înalti. la Charlottenburg. Dar m-am resemnat. încearca sa ghicesti. o grecoaica.. . asa-i povestea aici pe la voi. Era prea cald.( Gavrilescu ramase câteva clipe concentrat. Si era pustiu.. (GR)— Si acum ce-i de facut? Caci trece timpul. (G)— Care-i tiganca? Care-i tiganca? — Va sa zica. în fata mea. Locuiam în Charlottenburg. si n-o sa mai stie cum sa iasa. am zarit o fata tânara. tragedia vietii mele. O chema Elsa. la tiganci. Artist sau muritor de rând. Si acolo. Gavrilescule. O fata abandonata îmi rupea inima. voi o tineti una si buna: sa va ghicesc tiganca. n-are sa ne ghiceasca niciodata. Eram tânar. Viata de artist. N-am mai apucat sa te vad. (T)— Lasa asta! Lasa asta! Adu-ti aminte cum ne-ai ales! (GR)— O tiganca. Domnisoarelor! (exclama patetic) eram tânar. Daca macar m-as fi tinut tare si n-as fi primit sa merg cu ea la berarie! Dar. Si de ce ma rog? Cine a dat ordin? (T)— Asta-i jocul nostru. acum stiu. Sau. Si m-a mirat mult. Caci. sa caut câteva marci sa-mi platesc datoria. pe pietris.

cu privirile pierdute. grecoaico.. clatinând uneori din cap sau trecându-si degetele peste gura. ) — Acum spune-i si tu. parca ar fi vrut sa rascoleasca clapele. cu un efort. Si-a adus aminte de ceva. ) (T)— Nu ne-a ghicit boierul. Târziu se opri. — Va sa zica. Nu se mai gândea la nimic. Dar. O asculta zâmbind. voi vreti sa va spun care-i tiganca. am sa va spun. (G)— Ah! Ar fi trebuit sa înteleg. Fetele împietrira. grecoaico! ( striga tiganca oprindu-se în fata lor. necunoscute pe care le asculta parca pentru întâia oara. si atunci. ca si cum si le-ar fi amintit dupa foarte multa vreme. s-a ratacit în trecut. Era ca în Vechiul Testament. desi îi veneau una dupa alta în minte. ca si cum ar fi dantuit pe o toba uriasa de bronz. se repezi la pian si începu sa cânte.( Începu sa dantuiasca învârtinduse încet. Ar fi fost foarte frumos. Gavrilescu se apleca mai mult asupra pianului si-si repezi mâinile cu toata puterea. tiganco! ( O auzi cum se apropie. si apoi mai departe. sa le smulga si sa-si faca loc cu unghiile în pântecul pianului. te prind în hora lor si nu te mai destepti pâna la ziua. Ei bine.) (T)— Spune-i. nielodnamatic bratul catre fata acoperita cu voalul verde-pal si astepta. dar Gavrilescu nu izbutea s-o înteleaga. si pe ultimele acorduri se lasa lumina. ca si cum nu le-ar fi venit sa creada. privindu-l în ochi. (GR)— Daca ai fi ghicit-o. ) (GR)— Ce are? De ce nu poate sa ghiceasca? (T)— I s-a întâmplat ceva. si atunci îsi dadu seama ca ramasese singur si ca în odaie se facuse aproape întuneric. ca daca iar gresesti. (Fetele se aliniara emotionate. (relua el dupa o pauza. fetele astea asteapta ceva de la tine. subpamântean.) — Am sa va spun. Ti-am fi cântat si ti-am fi dantuit si team fi plimbat prin toate odaile. Fa-le placerea. ar fi fost foarte frumos. ghiceste-le. în soapta. N-a ghicit care-i tiganca. aproape cu furie. Daca vor sa le ghicesti. atentie! Atentie. dar continuând sa bata ritmic din palme si lovind tot mai puternic cu piciorul gol pe covor. Vorbea repede. Si avea un voal prin care se întrezarea tot. (G)— Ar fi fost foarte frumos. mai în adânc. soptind la rastimpuri: ) (GR)— Ar fi fost frumos! ( Auzea tot mai puternic piciorul tigancii lovind în covor cu un sunet surd. si câteva clipe în urma îi simti în spate respiratia fierbinte. Gavrilescule.Acum ma simt bine. batând din palme si cântând. ma simt perfect. (E)— Eu sunt evreica.) — Spune. cum ar fi fost?. fata cu parul rosu izbucni în râs. dar exista totusi un voal. ( Brusc. furat de melodiile noi. fara sa scoata un cuvânt. (repeta Gavrilescu cu un zâmbet trist.) (Apoi întinse brusc. ) (se termina melodia de pian. si s-a pierdut. ) (G)— Unde sunteti? — Unde v-ati ascuns? . Si-mi spun: Gavrilescule. pâna ce ritmul acela necunoscut si salbatic i se paru peste putinta de suportat. Grecoaica se furisa aproape de el si începu sa-i spuna. Avea ceva în ochi care venea de foarte departe. în cerc.

Trupul tot îi era leoarca si trebuia sa se opreasca la rastimpuri ca sa se odihneasca. si râsete. Se simti deodata gol si se facu mic. dar nu apuca sa hotarasca ce-ar fi putut fi. ca tot am sa va gasesc! Mai bine aratati-va de bunavoie! — Ce v-a apucat? Dati-mi drumul! I se paru ca aude iarasi râsete înabusite si fosnete. unele semanau la început cu o ladita. pipaite mai bine. Simtea în nari aerul încins si obiectele deveneau parca tot mai calde. Ce muzica divina! — Cine m-a pus sa-mi pun mintea cu niste copile? izbucni deodata. strângându-si spasmodic pumnul. O data i se paru ca atipise. Asa e jocul! striga el cât putu mai tare. Si-acum. lipindu-si obrazul de covor. am facut-o pentru ca mi-a fost mila de voi. care pareau la început perne cu suluri de divan. parca ar fi fost gata s-o ia la goana. departundu-si picioarele îsi mâinile în cruce. Sunteti tiganci. Pardon! Am spus copile din gentilete. de la o clipa la alta. În acea clipa se . lasân-du-se pe vine. As fi putut sa va învat sa cântati la pian. Nu-si dadea seama de când umbla asa. Voi sunteti altceva. într-un bordei. Care din voi stie unde se afla Arabia? Care din voi a auzit de Colonelul Lawirence? Îsi scoase tunica pentru ca transpira mereu. V-as fi explicat Liedurile lui Schumann. umbrele vechi umplute cu tarâte. se opri din nou. în întuneric. ca si cum s-ar fi deschis Înainte de a ajunge în dreptul ferestrei. salvarii îi scapara din râna si disparura undeva. ca ne-am jucat destul. Lasa-le sa creada ca nu stii sa ghicesti care-i tiganca. dati-mi voie !. Daca am acceptat sa ma joc cu voi de-a v-ati ascunselea. Într-o zmucitura prea brusca. dovleci uriasi înveliti în broboade. Fara nici o cultura. ca salvarii erau înca în puterea lui. Vad ca nu stiti înca cu cine aveti de-a face. si zgomot de scaune trase pe parchet. ca se înselase. Stiti voi bine ce sunteti. proptindu-si mâinile pe covor si plecându-si fruntea. — Poate credeti ca mi-e frica. respirând adânc si agitat. cosuri de rufe umplute cu jurnale. fetele astea vor sa-ti faca o farsa. parca un întreg grup s-ar fi ridicat de la masa si s-ar fi îndreptat spre el. si atunci prinse curaj. Asta e adevarul: mi-a fost mila de voi. Renuntase la speranta ca si-ar mai putea gasi salvarii. copile nevinovate. închise aici. Gavrilescu ramase o clipa cu bratul ridicat. cuprins brusc de furie. departe. la tiganci. tot sperând ca siar putea gasi salvarii. dar se dovedeau a fi.— Unde sunteti? striga. V-ati fi îmbogatit cultura muzicala. corect pipaite. se opri. mingi. Ceea ce îl supara tot mai mult era caldura. si-l trezi o adiere neasteptata. Prefa-te ca te lasi pacalit. iesiti la lumina. Mai târziu o sa va para rau. Începu sa înainteze pipaind cu palmele covorul în jurul lui. Analfabete. Parca ar fi umblat în mare arsita. Asa e jocul. Mai asteptam. pentru ca descoperea necontenit alte obiecte în fata lui si începea sa le pipaie. Se întindea atunci cât putea mai mult. în genunchi sau târându-se pe pântec în întuneric. Descoperea la rastimpuri obiecte pe care îi era greu sa le identifice. altele. V-am vazut de la început. — Nu-i nimic. ca si cum ar fi sperat sa descopere. îsi scoase salvarii si începu sa se stearga pe fata si pe tot corpul — Dati-mi drumul! striga. deveneau. si mi-am spus: Gavrilescule. Ce frumusete!. Dati-mi voie. gâfâind. V-am spus sa-mi dati drumul! si atunci începu sa se apere învârtind orbeste salvarii deasupra capului gâfâia. Ajungeau pâna la el voci. — Degeaba v-ascundeti. speriat.

departat. dar gâtlejul îi era uscat. Da. Eu sunt om serios. si sunetele pareau înecate în pâsla. multumesc. va trebui sa le caut. ma înfasurase si ma strângea de nu mai puteam respira. proptindu-se cu picioarele în perete. ca si cum ar fi fost legat si împins întrun sac. (G)— Va spun. Am venit cu Elsa la Bucuresti. ma itrângea din toate partile. Încerca sa tipe. sunt artist. huruitul imetalic al tramvaiului. N-am stiut ca e vorba de jocuri naive. apoi puse ibricul pe un colt al masutei. si totusi cu pântecul umflat si cazut. cu o putere crescânda. Auzi un glas care i se parea cunoscut (Se trezeste PAPUSA ) (B)— Ia spune. Si. Îmi spuneam azi dupa-amiaza: Gavrilescule. Eram saraci amândoi. din una din alta. recunosc. Au rascolit fetele tot bordeiul pâna au dat de ea. boierule. m-am vazut deodata gol. profesor de pian. Era din nou întuneric si foarte cald. asa cum nu se mai vazuse vreodata. Fireste. Baba îsi umplu ceasca. spre ea. repet. Mi-am spus: Gavrilescule. (B)— Ce-am mai patimit pâna te-am îmbracat! Ca nu voiai de loc sa te lasi îmbracat. sa le prind si sa le ghicesc pe întuneric. Nu imai avea timp sa fuga înapoi. nu reusi. (B)— Ia mai spune. Ma intereseaza lucrurile noi. În acea clipa se auzi. Nu stiam ca. Mai e doar nemtoaica. Dar atunci se întâmpla ceva neasteptat. ia mai spune. draperia aceea era ca un giulgiu. si auzeam voci. mai slab decât se stia. cu oasele iesinduri prin piele. astfel ca putine clipe în urma se trezi lipit de perete. Va închipuiti. dar nu-mi aduc bine aminte ce. va dau cuvântul meu de onoare ca era ca un giulgiu. îmi spuneam ceva cam în felul acesta. lemnos. ca parcaparca. daca nu le ghicesc la lumina zilei. Eu venisem aici din simpla curiozitate. Nu-mi spuse-se nimeni nimic. a fost foarte cald. (G)— Nu. copilaresti. am uitat ca trebuie sa ma duc pâna în strada Preoteselor. eram sigur ca dintr-un moment în altul… Întelegeti ce vreau sa spun. eu nu mai beau! spuse ridicând bratul. si am simtit draperia strângându-se în jurul meu. ele nu stiau cu cine au de-a face. Mi-e teama ca n-am sa mai dorm la noapte. Ce-ai mai facut? Ce s-a mai întâmplat? (G)— Apoi am început sa ne jucam de-a v-ati ascunselea. Simti ca draperia e gata sa cedeze si. Mi-ati facut o groaza de încurcaturi (B)— E târziu. Începu sa simta ca draperia îl trage. când m-am vazut gol. ca un giulgiu. Ea nu doarme niciodata. Baba clatina din cap si sorbi pe îndelete din cafea. si Gavrilescu întelese ca nu va putea rezista mult. Am baut destula cafea. M-am luat cu vorba si. iata o ocazie sa-ti îmbogatesti cunostintele. se va sufoca. si foarte curând se simti înfasurat. (G)— Ah! cum trece timpul. Închipuiti-va ca mi-am uitat servieta cu partituri. Si era o caldura! Ma mir ca nu mam sufocat! (B)— Da. (G)— Ce sa va mai spun? V-am spus tot. Asta a fost tot. a fost si vina me. necunoscute. atentie. (G)— Da. strâns din toate partile. se lasa cu toata greutatea pe spate. Gavrilescu îsi duse mâna la frunte. Apuca la întâmplare o draperie si începu sa traga. Am început sa dau lectii de pian. (G)— Nemtoaica? . Nu mai e nimeni.vazu gol. si desi încerca sa se desprinda lasând draperia din mâini. (B)— Ce ti-am mai cautat palaria.

Asa începe. palaria. în soapta. continua Gavrilescu în soapta. si sa numeri sapte usi. acum. Hildegard. i-am uitat numele. Acum sunt cam obosit. sa bati de trei ori si sa spui: "Eu sunt. Ti-e frica. (H)— Nu. (drumul spre Hildegard. (H)— Toti visam. Dar acum parca încep sa ma simt mai bine. dar e cineva pe care nu-l cunosc.. ! exclama lasând sa-i cada palaria din mâna. de care m-as fi putut împrumuta. (G)— Dar nu mai am nici casa. Elsa. — Dar îti jur.E la mijloc o confuzie. Tu înca nu întelegi? Nu întelegi ce ti s-a întâmplat. n-ai fost plecat deloc. iarta-ma. (H)— Întotdeauna ai fost distrat. nu se stie. de curând. A fost o zi teribila. A plecat de mult De mult. (G) . Tocmai acum când s-au schimbat banii si s-a scumpit tramvaiul. si voi sa se întoarca. Am numarat gresit. Se zice ca la toamna se împlinesc 12 ani.(B)— O suta de lei. si întelegi. Cred ca visez. Ca. M-am luat cu vorba cu madame Voitinovici si-am uitat servieta cu partituri. nu mai am nimic. . continua Gavrilescu. (G)— Va cer iertare. (H)— Ai ramas acelas. La câteva luni dupa ce se spune ca am disparut. Si acum e târziu. Daca n-as fi fost cu ea la berarie. Te-am cautat peste tot. spuse. si nu stiu bine ce. începând sa râda. Sunt cam obosit. E plecat la bai. dar mâine dimineata am sa-i dau eu de rost. 7 usi… ) (G)— Scuzati. (G)— Dar unde? Unde? În casa mea s-a mutat cineva. starui Gavrilescu sa-si desprinda mâna din mâna fetei. lumea spune ca ar fi plecat în provincie. (G)— Dar n-am nici bani. Se întâmpla ceva cu mine. (G)— Nu se stie. nu s-ar fi întâmplat nimic. exclama. A fost o zi teribila. Hai sa mergem. Va sa zica a plecat în Germania. nu e asa? E foarte târziu. Toata lumea e la bai. Sa mergem. Si nici macar nu e acasa. (G)— Dintre cunoscuti n-a mai ramas nimeni. — Hildegard. de foarte curând? E adevarat ca nu întelegi? (G)— Sunt cam obosit. N-o sa avem nevoie de ea acum. (H)— Vino cu mine. A fost o zi teribila. de mult. E o palarie foarte buna. (H)— E adevarat?. Si când oi ajunge la a saptea. A scris si în ziare. (H)— De când te-astept. îti dau cuvântul meu de onoare ca nu mai am nici un ban. m-am simtit obligat. m-a trimis baba". Sa tii drept pe coridor. (H)— Ce importanta poate sa aiba. (H)— Las-o. Dar asa. (B)— Vezi sa nu te ratacesti. (G)— Am fost la berarie. e aproape noua. a platit ea. începu Gavrilescu cu greutate. Sau daca as fi avut ceva bani la mine. Ah. ca sa-i putem explica. Madame Voitinovici. îi spuse. într-un vis.