You are on page 1of 17

PRACTICE SET

SSC-CGL TIER - I
Part A: General Intelligence And
Reasoning
Directions: In question nos. 1 to 6, select the related
words/letters/number from the given alternatives.
1. FC : I : : SB : ?
(A) W
(B) U
(C) V
(D) X
2. DB : JH : : EF : ?
(A) HI
(B) VI
(C) IG
(D) GI
3. Sound : Hertz : : Pressure : ?
(A) Jule
(B) Watt
(C) Pascal (D) Dyne
4. Coal : Thermal Power : : ?
(A) Bulb : Light
(B) Air : Atmosphere
(C) Power : Energy
(D) Water : Hydro Power
5. 19 : 67 : 21 : ?
(A) 84
(B) 74
(C) 48
(D) 63
6. 6 : 18 : : 4 : ?
(A) 16
(B) 8
(C) 10
(D) 20
Directions: In questions nos. 7 to 12, find the odd
word/numbers/letters from the given alternatives.
7. (A) Murder
(B) Assassinate
(C) Kidnap
(D) Stab
8. (A) Hailstone
(B) Fog
(C) Mist
(D) Vapour
9. (A) Feather
(B) Tentacles
(C) Scales
(D) Flagella
10. (A) VD
(B) TC
(C) WE
(D) QH
11. (A) 7 11
(B) 23 29
(C) 17 13
(D) 19 25
12. (A) 2916
(B) 2116
(C) 2744
(D) 1444
Directions: In question nos. 13 and 14 which set of
letters when sequentially placed in the gaps in the given
letter series shall complete it?
13. ba _ b _ aab _ a _ bba _ b
(A) abbaa (B) aabab
(C) aabba
(D) baaba
14. cb _ ab _ c _ aa _ c _ ba _ bc
(A) cabbcb (B) bbcaac (C) abcabc (D) acbbca
15. Certain numbers have symbols as given below:

Directions: In question nos. 16 to 18, which of the


following words will appear last in the English dictionary?
16. (A) Section
(B) Septic
(C) Sentiment
(D) Seclude
17. (A) Delete
(B) Delirium
(C) Delude
(D) Defer
18. (A) Efflorescent
(B) Entreat
(C) Ensure
(D) Every
Directions: In question nos. 19 to 24 a series is given
with one term missing. Choose the correct alternative
from the given ones that will complete the series.
19. J2Z K4X L7V M11T ?
(A) N16R
(B) N17Q
(C) O16R
(D) L12T
20. shg rif qje pkd ?
(A) olb
(B) nlb
(C) olc
(D) nmc
21. KM5 IP8 GS11 EV14 ?
(A) DX17
(B) CY17
(C) BY18
(D) CY18
22. R M ? F D ?
(A) HA
(B) CB
(C) BH
(D) IC
23. 15 16 ? 29 45
(A) 20
(B) 17
(C) 19
(D) 22
24. 3 7 16 35 74 ?
(A) 90
(B) 150
(C) 153
(D) 148
25. If P denotes , O denotes , R denotes + and
S denotes ,
then 39 R 6 P 3 S 12 O 2 = ?
(A) 24
(B) 17
(C) 20
(D) 22
26. In a certain code language DROWN is written as
MXNSC. How is BREAK written in that code language?
(A) DTGCM (B) JBFSA (C) CBDSL (D) JBDSA
27. Ruchi moves towards southeast and walks 8m, then
she moves towards west and walks 10m, then she
moves towards northwest and walks 8m and finally
she moves to the east and walks 4m. How far is she
from the starting point?
(A) 10m
(B) 12m
(C) 6m
(D) 8m
28. Pointing to a girl in the photograph, Anu said, her
mothers brother is the only son of my fathers father.
How is the girls mother related to Anu?
(A) Aunt
(B) Grandmother
(C) Mother
(D) Sister
Directions: In question nos. 29 and 30, from the given
alternatives select the word which cannot be formed by
using the letters of the given word.
29. IMPOSSIBLE
(A) IMPOSE
(B) SOME
(C) LOSE
(D) POSITION

K
KUNDAN
What is the number indicated by these symbols?
(A) 6 9 4 8 0 7
(C) 6 7 0 8 4 9

(B) 6 4 9 8 0 7
(D) 1 3 4 5 6 7

30. PARAPHERNALIA
(A) PRAISE (B) PEAR
(C) RENAL (D) RAIN
31. Find the combination of numbers, corresponding
letters of which will form a meaningful word.
A E R C T
1 2 3 4 5
(A) 2 3 5 4 1 (B) 3 1 4 5 2 (C) 5 3 1 4 2 (D) 5 1 3 4 2
32. If D = 4, PUT = 57, then PARROT = ?
(A) 60
(B) 80
(C) 52
(D) 88
33. If RAGHAVAN is written as XYZBYDYW and RAVAN
is written as XYDYW in a certain code, then how can
HANG be written in that code?
(A) BYZX (B) BYWZ (C) XYZB (D) BYXZ
Directions: In question nos. 34 to 37, find the missing
number from the given responses.
34.

Conclusions: I. Some walls are clocks.


II. Some walls are fans.
40. Which of the following diagrams shows the relation
between Patients, People and Doctor?

(A)

(B)

(C)

(D)

Directions: In question nos. 41 and 42, choose that


set of numbers from the four alternative sets that is similar
to the given set.
41. (15, 24, 33)
(A) (3, 10, 19)
(B) (14, 19, 24)
(C) (7, 16, 25)
(D) (10, 20, 29)
42. (6, 14, 22)
(A) (8, 4, 6)
(B) (9, 7, 10)
(C) (16, 13, 14)
(D) (17, 13, 9)
43. Which answer figure will complete the question figure?
Question Figure

K
KUNDAN
(A) 48

(B) 143

(C) 58

(D) 128

(A) 107

(B) 51

(C) 98

(D) 96

35.

Answer Figures

36.

(A) 30

37.

3
5
4

(B) 36

6
8
7

(C) 80

(D) 39

8
4
?

(A) 18
(B) 8
(C) 6
(D) 7
Directions: In questions nos. 38 and 39, two
statements followed by two conclusions I and II are given.
You have to consider the statements to be true even if they
seem to be at variance with commonly known facts. You
have to decide which of the given conclusions, if any, follows
from the given statements. Give answer
(A) if only conclusion I follows.
(B) if only conclusion II follows.
(C) if either conclusion I or II follows.
(D) if both conclusions I and II follow.
38. Statements: Some letters are answers.
No answer is a question.
Conclusions: I. Some letters are questions.
II. Some questions are not letters.
39. Statements:
Most clocks are fans.
Some fans are walls.

(A)
(B)
(C)
(D)
44. Choose from the alternatives the box that will be
formed when the question figure is folded.
Question Figure

(A)

(B)

(C)

(D)

45. Which of the following Answer Figures marked as


(A), (B), (C) and (D) satisfies the same condition of
placement of dots as in Question Figure?
Question Figures

Answer Figure

(A)
(B)
(C)
(D)
46. Which of the following Answer Figures is the exact
mirror image of the given Question Figure, when the
mirror is held on the line AB?
Question Figure

Answer Figures

below?

(A) 27

(B) 20

(C) 25

(D) 21

Part B: General Awareness


51. The first municipal corporation was established in
which of the following cities?
(A) Delhi
(B) Calcutta
(C) Bombay
(D) Madras
52. Mahamastakabhisheka is a significant ceremony
associated with who among the following?
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Parsis
(D) Wahabis
53. The Goods and Services Tax, which will bring together
most of the taxes that are imposed on all goods and
services (except a few) under a single banner, will
replace which of the following?
(A) Excise duty
(B) Service tax
(C) Value-added tax (VAT) (D) All the above
54. At present, Indias per capita steel consumption is
around
(A) 60 kg
(B) 120 kg (C) 180 kg (D) 210 kg
55. The National Development Council (NDC), the apex
body for decision making and deliberations on
development matters in India, was set up in
(A) 1949
(B) 1952
(C) 1957
(D) 1961
56. The materials used in preparing raincoats and
waterproof tents have their water-proof properties due
to
(A) Viscosity
(B) Elasticity
(C) Surface tension
(D) Slope
57. Through which of the following amendments the
number of ministers in the Union Cabinet, including
the prime minister, was fixed at 15 per cent of the total
strength of the Lok Sabha?
(A) 91st
(B) 92nd
(C) 93rd
(D) 94th
58. Which of the following statements is/are correct with
respect to the Central Govt?
(A) All the cabinet ministers should be members of
the Lok Sabha only.
(B) Central Cabinet secretariat works under the
instruction of Ministry of Parliamentary Affairs.
(C) Both A and B
(D) Neither A nor B
59. Who among the following established an army named
Free Indian Legion during the independence struggle
for India?

K
KUNDAN

(A)
(B)
(C)
(D)
47. A sheet of a paper has been folded as shown in the
Question Figure. You have to figure out from the four
Answer Figures how it will appear when opened.
Question Figures

Answer Figures

(A)
(B)
(C)
(D)
48. Find out the water image of the given group of letters
and numbers:
(A)
(B)
(C)
(D)
49. From the given Answer Figures select the one in which
the Question Figure is hidden/embedded.
Question Figure

Answer Figures

(A)
(B)
(C)
(D)
50. How many triangles are there in the figure given

60.

61.

(A) VD Savarkar
(B) Subhas Chandra Bose
(C) BG Tilak
(D) Rashbehari Bose
Match the following sessions of the Indian National
Congress and its Presidents and answer the question
on the basis of codes provided below:
1. Belgaum
a. WC Bonnerjee
2. Calcutta
b. Annie Besant
3. Bombay
c. Mahatma Gandhi
4. Kanpur
d. Sarojini Naidu
Codes:
1
2
3
4
(A) d
a
b
c
(B) c
b
a
d
(C) b
d
c
a
(D) a
d
c
b
Which of the following organs breaks down old red
blood cells and stores iron from them?
(A) Kidney
(B) Spleen
(C) Liver
(D) Adrenal glands
Which of the following elements is/are NOT found in
human body?
(A) Carbon
(B) Potassium
(C) Sulphur
(D) None of the above
When buying and selling of securities is done by a
person having access to privileged information, it is
known as
(A) Privilege trading
(B) Authorised trading
(C) Unauthorised trading (D) Insider trading
President Pranab Mukherjee conferred the Stree Shakti
Puraskar 2013 awards on six women on the eve of
international womens day recently. Who among the
following is NOT among these six women?
(A) Vartika Nanda
(B) Tessy Thomas
(C) Manasi Pradhan
(D) Bina Lashkari
Match the following foreign travellers and rulers they
visited and answer the question on the basis of codes
provided below:
1. Megasthenes
a. Chandragupta II Vikramaditya
2. Fa-Hien
b. Muhammad bin Tughlaq
3. Hiuen-Tsang
c. Chandragupta Maurya
4. Ibn Batuta
d. Harshavardhana
Codes:
1
2
3
4
(A) c
a
d
b
(B) d
c
b
a
(C) b
d
c
a
(D) a
d
c
b
The blood group of a child from father with blood
group AB and mother with blood group O will be:
(A) A or B
(B) O
(C) AB
(D) Cant say
Michelle Bachelet has been sworn in as the President

68.

69.

70.

of which of the following countries recently?


(A) Latvia
(B) Chile
(C) Chad
(D) Bulgaria
Which of the following best defines carbon footprint?
(A) Distribution of greenhouse gases in the
atmosphere
(B) The carbon stored within a living being
(C) Emission of greenhouse gases
(D) Traces of coal reserve across the world
Which of the following states in India is NOT attached
to a coastline?
(A) Goa
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) None of the above
Which of the following cities was made its capital when
Andhra Pradesh was established as a new state in
1953?
(A) Hyderabad
(B) Warangal
(C) Nellore
(D) Kurnool
Match the following waterfalls and rivers attached to
them in India and answer the question on the basis of
codes given below:
1. Jog
a. Kaveri
2. Kunchikal
b. Mandovi
3. Dudhsagar
c. Varahi
4. Shivanasamudra
d. Sharavathi
Codes:
1
2
3
4
(A) d
a
b
c
(B) d
c
b
a
(C) b
d
c
a
(D) a
d
c
b
Decibel (dB) is the measure of which of the following
of sound waves?
(A) Wavelength
(B) Intensity
(C) Amplitude
(D) Frequency
While watching a 3-D film we use special glasses.
What is the reason behind it?
(A) Such films use special colours visible with 3-D
glasses only.
(B) These glasses save our eyes from excessive
brightness.
(C) These glasses help our left and right eyes see
slightly different images.
(D) These glasses bring the images closer to us.
Which of the following cities is situated closest to the
equator?
(A) Colombo
(B) Kathmandu
(C) New Delhi
(D) Islamabad
Which of the following is correct with respect to lattice
energy of a compound?
I. Lattice energy increases as the distance between
the ions decreases.
II. Lattice energy increases as the charge on the ions

K
KUNDAN

62.

63.

64.

65.

66.

67.

71.

72.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

increases.
(A) Only I
(B) Only II
(C) Both I and II
(D) Neither I nor II
Which of the following is the largest parliamentary
constituency in terms of area?
(A) Bhopal
(B) Ladakh
(C) Jaipur
(D) Barmer
The infamous event of Jallianwala Bagh took place as
people gathered there to oppose
(A) Government of India Act
(B) Vernacular Press Act
(C) Indian Council Act
(D) Rowlatt Act
Guru Shikhar, a peak in the Arbuda Mountains, is
situated in which of the following states?
(A) Punjab
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Tamil Nadu
Which of the following Europeans are the last to come
to India as trader?
(A) Portugal
(B) French
(C) English
(D) Dutch
Which of the following is NOT a state created on the
recommendation of the State Reorganisation
Commission under Article 3 of the Indian Constitution?
(A) Gujarat
(B) Karnataka
(C) Himachal Pradesh
(D) Rajasthan
Which of the following is the smallest gland of human
body?
(A) Thyroid
(B) Liver
(C) Pineal gland
(D) Adrenal
In case of kidney failure, artificial kidney is used. It
works on the principle of
(A) Dissection
(B) Dialysis
(C) Diffusion
(D) Disintegration
Who discovered the existence of bacteria?
(A) Stephen Hales
(B) Sigmund Freud
(C) Charles Darwin
(D) Anton Van Leeuwenhoek
Data transfer rates for disk drives and networks are
measured in terms of throughput, which is measured
in:
(A) Kbps
(B) Mbps
(C) Gbps
(D) All the above
Which of the following is/are example(s) of plastic?
(A) Polyesters
(B) Polythene
(C) Bakelite
(D) All the above
A scale which is used to determine the knocking quality
of a fuel in an internal combustion engine is
(A) Octane number
(B) Quantum number
(C) Cetane number
(D) Calorific value
Which of the following is the simplest form of a pure
substance?

88.

89.

90.
91.

(A) Atom
(B) Element
(C) Compound
(D) Ore
A device or program that enables a computer to
transmit data over telephone or cable lines:
(A) Interpreter
(B) Modem
(C) Switch
(D) Repeater
AIBA, which terminated India from its fold recently, is
the international governing body associated with the
game of
(A) Badminton
(B) Billiards
(C) Boxing
(D) Baseball
The World Wildlife Day is observed on:
(A) 28 Feb (B) 1 Mar
(C) 2 Mar
(D) 3 Mar
GK Chadha, who passed away recently, was the first
President of the SAARC-established South Asian
University and a noted
(A) Economist
(B) Chemist
(C) Physicist
(D) Biologist
Which of the following movies won the Best Picture
Oscar at the 86th Academy Awards recently?
(A) The Great Gatsby
(B) Gravity
(C) Frozen
(D) 12 Years a Slave
Ahead of the Lok Sabha polls, the govt has decided
to include the Jat community in the Central list of OBCs
in nine states. Which of the following states is not
among these nine states?
(A) Rajasthan
(B) Himachal Pradesh
(C) Gujarat
(D) None of the above
The United Nations launched a series of events named
Kwibuka 20 to mark the 20th anniversary of the
genocide claiming more than 500,000 lives in which of
the following countries?
(A) Central African Republic
(B) Rwanda
(C) Nigeria
(D) Mali
The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral
Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)
Summit was held on 4 Mar in which of the following
countries?
(A) India
(B) Bangladesh
(C) Myanmar
(D) Nepal
Which of the following teams won the ICC U-19 World
Cup recently?
(A) Pakistan
(B) South Africa
(C) India
(D) Sri Lanka
Matteo Renzi was sworn in as the youngest-ever Prime
Minister, recently, in which of the following countries?
(A) Norway
(B) Spain
(C) Italy
(D) Singapore
Which of the following countries is planning to reduce
its army to its lowest manning levels since 1940, before
its military dramatically expanded after entering World
War II?

K
KUNDAN

80.

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

(A) Japan
(B) US
(C) UK
(D) Germany
99. Which of the following countries has overtaken India
as the worlds largest gold consumer according to a
World Gold Council report released recently?
(A) US
(B) Russia
(C) Japan
(D) China
100. The govt has launched the Maulana Azad Sehat
Scheme. Under the scheme, a Sehat Card will be
issued to each student enrolled in institutions aided
by the Maulana Azad Education Foundation who
belongs to __________population.
(A) Refugee
(B) Tribal
(C) Nomadic
(D) Minority

Part C: Quantitative Aptitude


101. Find the sum of 182 + 202 + 222 + ... 502.
(A) 53582
(B) 73892
(C) 633552 (D) 21284
102. Find the units digit of (496)496 (524)524 (1016)260.
(A) 4
(B) 2
(C) 6
(D) 8

1
1
1
1
1
x 3
x 4
x 5

(A) 1
(C)

1
x

1
x 6

(B) x + 6
(D)

110. The simplified form of 1038

x 6
x

1
2
3
1038
1038
13
13
13

4
7
9
1038
1038
is
13
13
13
(A) 6130
(B) 6230
(C) 12456
(D) 6320
111. There are two candles. The first can burn completely
in 20 minutes while the second one takes 30 minutes
to burn completely. The length of the first candle is 30
cm and the length of the second candle is 20 cm. If
both of them are lit together then after how much time
will both of them have equal lengths?
(A) 12 minutes
(B) 10 minutes
(C) 8 minutes
(D) 16 minutes
112. A bottle contains 15 red and 45 white balls. How many
red balls must be added to the bottle so that 80% of
the balls are red?
(A) 135
(B) 145
(C) 140
(D) 165
113. In a party 64% men drink Coke and 61% drink Pepsi,
while 25% men drink neither of these two drinks. If
1100 men drink Coke and Pepsi both then find the
total number of men in the party.
(A) 1175
(B) 3300
(C) 2200
(D) 2750
114. A man sold an article at a loss of 30%. Had he sold the
article for `40 more, he would have gained 20%. The
cost price of the article is
(A) `80
(B) `160
(C) `100
(D) `120
115. The marked price of a mobile is `18000. A trader buys
it at two successive discounts of 10% and 20%. He
spends `240 on its carriage. If he sells it for `16000,
what is his profit or loss percentage?
(A) 19% loss
(B) 21% profit
(C) 27% loss
(D) 23% profit
116. If the difference between simple interest and compound
interest on a certain sum of money for 3 years at 10%
per annum is `124, then the sum is
(A) `4500 (B) `3000
(C) `6000
(D) `4000
117. 6 men and 12 boys can do a piece of work in 15 days.
4 men and 10 boys can do the same piece of work in 20
days. Then in how many days will the work be
completed by 10 men and 10 boys?
(A) 10 days (B) 12 days (C) 15 days (D) 18 days
118. 50 men can complete a work in 50 days. All 50 men
start working together. After every 10 days 5 men left
1038

K
KUNDAN

1
and
2
4tan2 3cosec2
(A) 12
(B) 8
104. Find the value of

103. If cos =

<

3
, find the value of
2

<

(C) 4

(D) 2

cos 60
cos 65.cosec 25
sin 30 tan 10. tan 30. tan 45. tan 60. tan 80
(A) 1
(B) 2
(C) 0
(D) 1
105. Find the least number which when divided by 15, 16,
18, 20 and 24 leaves 3 as remainder in every case, but
when it is divided by 13 leaves no remainder.
(A) 2886
(B) 1443
(C) 723
(D) 728
106. The LCM of two numbers is 33 times of their HCF. The
sum of the LCM and their HCF is 952. If one number is
42, the other number is
(A) 588
(B) 616
(C) 634
(D) 226
107. If tan + cot = 16, then find the ratio of tan2 + cot2
to tan2 + cot2 + 20 tan .cot
(A) 64 : 65 (B) 129 : 137 (C) 27 : 29 (D) 127 : 137
108. Find the value of
1
2

1
4

(A)

1
5840

1
12

1
20

(B)

1
30

15
36

109. Find the value of 1

1
42

1
56

(C)
1
x

1
18

1
72

(D)

35
36

1
1
1
x 1
x 2

the work. In how many days will the work be finished?


1
1
(A) 73 days
(B) 63 days
3
3
1
1
(C) 83 days
(D) 93 days
3
3
119. Two pipes X and Y can fill a cistern in 15 minutes and
18 minutes respectively. Both are opened together,
but at the end of the 6th minute X is turned off. In how
much more time will Y fill the cistern?
(A) 4

1
minutes
5

(B) 3

4
minutes
5

4
1
minutes
(D) 3 minutes
5
5
120. The mean of 20 numbers is 40. Later it was observed
that the numbers 14 and 24 are wrongly taken as 41
and 42. The correct mean is
(A) 37.75
(B) 35.75
(C) 37.55
(D) 37.57
121. A rhombus of side 40 cm has two angles of 60 each.
Find the ratio of its diagonals.

(C) 4

points of the sides of the triangle whose vertices are


(3, 4), (5, 5) and (3, 6) respectively.
(A) 0.8 sq unit
(B) 0.4 sq unit
8
sq units
(D) 0.5 sq unit
3
130. Find the area of a quadrilateral whose vertices are
(4, 3), (3, 5), (5, 2) and (4, 2).
(A) 31.5 sq units
(B) 29 sq units
(C) 33.5 sq units
(D) 32 sq units
131. The graphs of the equation 50x + 150y = 450 and x = 18
meet at the point
(A) (18, 6) (B) (18, 0)
(C) (18, 3) (D) (18, 3)
132. A room is 18m-long and 15m-wide. It is to be covered
by square titles of maximum area. Find the number of
square tiles required to cover the floor.
(A) 30
(B) 45
(C) 20
(D) 15
133. There is a rectangular plot of length 100m and breadth
80m. There is a 10 metre-wide path around the plot
from outside. Find the area of the path.
(A) 4000m2 (B) 3500m2 (C) 3600m2 (D) 4800m2

(C)

K
KUNDAN
(A) 3 : 1

7 6

122. If x =
x2
y

(B) 1 : 1

(C) 1 :

and y =

7 6

(D) 2 :

, then the value of

y2
is
x

(A) 17498
(B) 17576
(C) 17496
(D) 17976
123. If x(x + y + z) = 49, y(x + y + z) = 50 and z(x + y + z) = 70,
then the value of 4(x + y + z) is
(A) 45
(B) 52
(C) 58
(D) 48
124. Find the value of
1

+ ... +

80

81

(A) 8
(B) 10
80
99
(C) 8
(D) 9
125. Find the sum of all multiples of 15 from 12 to 120.
(A) 540
(B) 450
(C) 625
(D) 490
126. How many even numbers are there between 1 and
499?
(A) 250
(B) 249
(C) 251
(D) 252
127. If x2 + y2 + z2 = 500 and xy + yz + zx = 200, find the value
of x + y + z.
(A) 33
(B) 27
(C) 25
(D) 30
1
1
= 1, then find the value of 125x3 +
.
25 x
125x 3
(A) 125
(B) 105
(C) 115
(D) 110
129. Find the area of the triangle formed by joining the mid-

134. The radius of a circle inscribed in a square is 9 14


cm. Find the area of circumcircle of the square.
(A) 3564 cm2
(B) 7128 cm2
2
(C) 14256 cm
(D) 1728 cm2
135. In a trapezium ABCD, BAE = 30, CDE = 45, BC =
12 cm and AB = 24 cm. Find the area of the trapezium.

(A) 72 3 cm2

(B) 36 3 cm2

(C) 72 (3 + 3 ) cm2
(D) 36(3 + 3 ) cm2
136. In a quadrilateral ABCD, it is given that BD = 32 cm. If
AL BD and CM BD such that AL = 18 cm and CM
= 14 cm, then what is the area of quadrilateral ABCD?
(A) 512 cm2 (B) 568 cm2 (C) 288 cm2 (D) 572 cm2
137. In a triangle, if each interior angle is triple of each
exterior angle of a regular polygon with n sides, then
the value of n is
(A) 6
(B) 10
(C) 8
(D) 5
138. In the given figure, the values of x and y are in the
ratio

128. If x +

(A) 5 : 7

(B) 5 : 4

(C) 3 : 4

(D) 4 : 5

139. In the given figure ABCD is a parallelogram in which


ABC = 75 and CAD = 60. Then ACD = ?

(A) 60
(B) 75
(C) 45
(D) 50
140. A child reshapes a cone made of clay of height 72 cm
and radius 18 cm into a sphere. Find the surface area
of the sphere.
(A) 324 cm2
(B) 1296 cm2
(C) 2592 cm2
(D) 972 cm2
141. If the volume of a cube is 205379m3, then the total
surface area of the cube is
(A) 15664.5 sq m
(B) 31329 sq m
(C) 10443 sq m
(D) 20886 sq m
142. What is the number of solid tennis balls each of radius
5 cm that can be moulded out of a sphere of diameter
50 cm?
(A) 125
(B) 25
(C) 625
(D) 225
143. The radii of the circular ends of a bucket of height 21
cm are 15 cm and 9 cm respectively. What is the volume
of the bucket?
(A) 9809 cm3
(B) 9607 cm3
(C) 9702 cm3
(D) 9303 cm3
144. A hollow sphere of internal and external diameters 8
cm and 20 cm respectively is melted into a cone of
base diameter 12cm. What is the height of the cone?
(A) 208 cm (B) 52 cm
(C) 102 cm (D) 104 cm
Directions (Q. 145-150): Read the following table
carefully and answer the questions given below.

(A) 93%
(B) 96%
(C) 85%
(D) 91%
148. The approximate average sex ratio for the year 2011
from all the given states is
(A) 951
(B) 948
(C) 956
(D) 972
149. The sex ratio of Bihar in 1991 is what percentage of the
total sex ratio in 1991 from all the states?
(A) 17.3% (B) 20%
(C) 29%
(D) 21%
150. The average sex ratio of Gujarat for all the given years
is
(A) 976
(B) 962
(C) 977
(D) 968

Part-D: English Comprehension


Directions: In question nos. 151-155, some parts of
the sentences have errors and some have none. Find out
which part of a sentence has an error and blacken the
rectangle [ ] corresponding to the appropriate letter (A),
(B), (C). If there is no error, blacken the rectangle [ ]
corresponding to (D) in the Answer Sheet.
151. The city police arrested four people and claimed to
(A)
solved the murder of the 38-year old woman who was
(B)
killed at her residence. No error
(C)
(D)
152. Stray cattle roaming freely on the roads disrupts traffic
(A)
(B)
and creates problems for the commuters in the city.
(C)
No error
(D)
153. I came to know that the leader together with his wife
(A)
(B)
and three daughters are returning from Mumbai.
(C)
No error
(D)
154. With the general elections less than two months far
(A)
away, several top actors of the Odia film industry have
(B)
braced themselves for a career in politics. No error
(C)
(D)
155. Days after parliament approved the creation of
(A)
Telangana, the government has set up an expert
(B)
committee to study and examine the demand of a
separate Bodoland state to be carved out of Assam.
(C)
No error
(D)

K
KUNDAN
Sex ratio (Number of females per 1000 males) of
selected states in India from census 1951-2011

State
AP

Assam

1951 1961 1971 1981 1991 2001 2011


985 975 980
868 972

981

975

978

990

882 890

905

912

915

Bihar

972

974 980 984

990

944

950

Gujarat

940

945 954 956

990

980

970

HP

912

938 942

948

955

978

980

Rajasthan 850

865 870

875

890

910

930

145. The difference between the sum of sex ratios of AP


and that of HP over all the given years is
(A) 411
(B) 211
(C) 424
(D) 510
146. The approximate average sex ratio of Bihar in all the
given years is
(A) 970
(B) 978
(C) 965
(D) 977
147. The sum of sex ratios of Assam for all the years is
what per cent of that of Bihar over all the given years?

Directions: In question nos. 156 to 160 sentences


are given with blanks to be filled in with an appropriate
word(s). Four alternatives are suggested for each question.
Choose the correct alternative out of the four and indicate
it by blackening the appropriate rectangle [ ] in the
Answer-Sheet.
156. The BJP prime ministerial candidate ________ at the
UPA for its indecisiveness and rued that even a
municipal head takes more decisions than the
government in Delhi.
(A) hit out
(B) make out
(C) take out
(D) bring about
157. Two relatively famous celebrities were ________
multiple charges of rape and sexual assault in the
British courts recently.
(A) acquitted from
(B) acquitted for
(C) acquitted of
(D) acquitted against
158. The accident ________ two deaths on the Indian
Navys submarine INS Sindhuratna will reinvigorate
several debates concerning the countrys defence
forces.
(A) claimed
(B) involving
(C) toll
(D) resulted
159. The electorate must ________ that the country can
ill-afford another coalition government and should
vote for a strong and stable government with a clear
majority .
(A) think in mind
(B) consider in mind
(C) make up in mind
(D) keep in mind
160. There is an urgent need for an ombudsman for the
media that will keep a ________ on the funding and
profitability of media houses.
(A) balance (B) vision (C) tab
(D) limit
Directions: In question nos. 161 to 165, out of the
four alternatives choose the one which best expresses the
meaning of the given word and mark it in your AnswerSheet.
161. Embroil
(A) misappropriate
(B) irritate
(C) embarrass
(D) complicate
162. Grate
(A) honourable
(B) mince
(C) clasp
(D) waste
163. Kindle
(A) knock
(B) kick
(C) ignite
(D) gadget
164. Laud
(A) praise
(B) emphatic
(C) rowdy
(D) boisterous
165. Parch
(A) freeze (B) wet
(C) dampen (D) dry
Directions: In question nos. 166 to 170, choose the
alternative opposite in meaning to the given word and mark

it in the Answer-Sheet.
166. Squeal
(A) screech
(B) conceal
(C) shriek
(D) shout
167. Rapture
(A) ecstasy
(B) puncture
(C) gossip
(D) despair
168. Onslaught
(A) retreat
(B) aggression
(C) attack
(D) start
169. Frenzy
(A) furore
(B) excitement
(C) calm
(D) hysteria
170. Perjury
(A) dishonesty
(B) deception
(C) injury
(D) truthfulness
Directions: In question nos. 171 to 175, four
alternatives are given for the idiom/phrase bold-italicised
in the sentence. Choose the alternative which best
expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in
the Answer-Sheet.
171. Once in a blue moon you get some problems.
(A) not very often
(B) every month
(C) every week
(D) always
172. What happened is that the new results narrow down
the possibilities.
(A) escape
(B) reduce the number
(C) enhance
(D) induce
173. The IMF is not prepared to pony up the second half of
the $ 40 billion.
(A) accumulate
(B) pay the money
(C) withdraw
(D) receive
174. Most of the people are salt of the earth, good, and
working class people.
(A) shrewd
(B) cunning
(C) worthless
(D) respectable
175. He had been a rock in the shifting sands of her
existence.
(A) event
(B) changing situation
(C) way
(D) stability
Directions: In question nos. 176-180, a part of the
sentence is underlined. Below are given alternatives to
the underlined part at (A), (B) and (C) which may improve
the sentence. Choose the correct alternative. In case no
improvement is needed your answer is (D). Mark your
answer in the Answer-Sheet.
176. If there is one lesson that can be learnt from the
UPA 1 and UPA 2 governments, is it that the greater
the presence of regional parties in a coalition at the
Centre, the greater the chances of a gridlocked,
dysfunctional government.
(A) it is greater that the (B) that it is the greater the
(C) it is that the greater the (D) No improvement
177. Suppose it take ten thousand hours to become an

K
KUNDAN

expert but only thirty seven cigarettes to be an addict.


(A) Supposedly this take (B) It supposedly takes
(C) It takes supposing
(D) No improvement
178. The secretary general of Hockey Delhi has said there
is a five-member panel who see over the selections.
(A) which oversees
(B) who over see
(C) that see about
(D) No improvement
179. There are always early warning signs but often people
fail to take them seriously.
(A) often people fail
(B) then often people fail
(C) still people fail often (D) No improvement
180. The party high command had asked its leaders and
spokesperson to desist to making personalised attacks
against political opponents.
(A) to desist and make
(B) to desist from making
(C) to desist at
(D) No improvement
Directions: In question nos. 181 to 185, out of the
four alternatives, choose the one which can be substituted
for the given words/sentence.
181. Young children who are just learning to walk
(A) Kid
(B) Toddler
(C) Juvenile
(D) Adolescent
182. In an uncertain or undecided state or condition
(A) Suspension
(B) Dilapidated
(C) Topsy-Turvy
(D) Limbo
183. Clever trick or plan that is used to get someone to do
something
(A) Magic
(B) Exorcise
(C) Ploy
(D) Hypnotism
184. Ceremony held in a university or college when
students receive their degrees
(A) Convocation
(B) Coronation
(C) Transition
(D) Congregation
185. Official orders given by a person with powers or by a
government
(A) Pronouncement
(B) Decree
(C) Mandate
(D) Pardon
Directions: In question nos. 186 to 190, four words
are given in each question, out of which only one word is
correctly spelt. Find the correctly spelt word and indicate
it in the Answer Sheet by blackening the appropriate
rectangle.
186. (A) irrascibility
(B) irasibility
(C) irresibility
(D) irascibility
187. (A) ludicrus
(B) ludicres
(C) ludicrous
(D) ladicrous
188. (A) communique
(B) comunnique
(C) communnique
(D) communicke
189. (A) playwrite
(B) playwright
(C) playrite
(D) playright
190. (A) pussant
(B) puiscent
(C) puissant
(D) pussent
PASSAGE I (Question Nos. 191 to 195)

The ancient Indian system of medicine, Ayurveda,


conceived of illness as emanating from an imbalance in the
basic vital elements phlegm, bile and gas (Kaf, Pitta, Vayu)
while the Chinese system of health assumed that it is the
breakdown in the dynamic harmony between the Yin and Yang
within the human body which is the cause of disease. On the
other hand, the modern health system believes in the germ
theory of disease. But significant advances are being made
towards a deeper understanding of health and disease at the
cellular and genetic level which may alter our understanding
of health and disease in a fundamental way in the near future.
However, in a generalised manner and in a certain sense, one
can also visualise health as silence of organs and disease
their revolt. Illness is not just the affliction suffered by the
individual but it may be seen, at least partly, by what the world
had done to the victim.
Illness is indeed a metaphor, as Susan Sontag has
pointed out. However, the metaphor of illness is not limited
to individual emotions and feelings. It can be used as a
fairly accurate proxy to delineate the dynamics and
architecture of relationship the individual enjoys with the
state and the society. It does tell us a lot to know that in the
US and many other developed western countries antidepressants, sleeping pills and similar other medicines
dealing with mental illnesses constitute a big chunk of the
expenditure on medicine. At the same time, in developing
countries of Asia and Africa, millions of children die of
diarrhoea and malnutrition. In these countries TB is still
among the major killer diseases even while cheap and
effective medicines exist for these.
The health status of the people in the country is an
important flag-post to evaluate the success of the state
policy. The health of the individual impacts the growth of
the nation in a very material sense. It has been estimated
that the differences in the growth performance of many
countries can be attributed to the health status of the
people. Public expenditure on health support programmes
in fact countributes quite tangibly in spurring the growth
in the country.
191. According to the ancient Indian system of medicine,
Ayurveda, what is the definition of illness?
(A) Illness is the breakdown in the dynamic harmony
between Yin and Yang within the human body.
(B) Illness is the result of imbalance in the basic vital
elements phlegm, bile and gas.
(C) Illness is a condition when anabolic process takes
over metabolic process.
(D) Illness is decided by inaction of a vital organ.
192. Which of the following statements is not true in the
context of the passage?
(A) In the developing countries of Asia and Africa
tuberculosis is still among major killer diseases.
(B) In a certain sense it can be said that health is the
silence of organs while disease is their revolt.

K
KUNDAN

(C) Modern health system believes in the germ theory


of disease.
(D) Illness is just the affliction suffered by the
individual.
193. In the US and many other developed western countries
a big chunk of money is spent on medicine to deal
with
(A) heart diseases
(B) kidney diseases
(C) mental diseases
(D) respiratory diseases
194. Why is the health status of the people in the country
so important?
(A) Because it affects the growth of the nation in a
significant manner.
(B) Because it evaluates the success of the state
policy
(C) Because the growth performance of a country
depends upon the health status of the people.
(D) All the above
195. What is the meaning of the word emanating as used
in the given passage?
(A) cause
(B) result
(C) decision
(D) appearance
PASSAGE II (Question Nos. 196 to 200)
Over the years, the makers of modern India have been
parochialised by the sect or state to which they originally
belonged. Rabindranath Tagore, whose stories and
especially essays are of universal appeal, is now considered
an icon of Bengalis alone. Vallabhbhai Patel, without whose
efforts India would not be a united nation, is now hardly
remembered outside Gujarat. Jawaharlal Nehru, who helped
nurture a democratic ethos across India, is now the
property of a single party.
A fourth Indian who has become a victim of sectarian
diminution is BR Ambedkar. He is now known only for his
contributions to the emancipation of the subaltern castes.
To be sure, he did a great deal to instil a sense of dignity among
the oppressed. But we seem to have forgotten that he was
not just a militant Dalit, but also a wise democrat whose life
and thought can profitably be studied by all Indians,
regardless of the caste or religion to which they belong.
Our republic owes its existence to a constitution
whose drafting was overseen by Ambedkar. In his last
speech to the Constituent Assemblydelivered on
November 25, 1949Ambedkar issued three warnings that
are compellingly relevant to the predicament that the nation
finds itself in today. First, he urged his compatriots to
abandon the bloody methods of revolution. In the
circumstances of colonial rule, there were grounds for taking
to the streets to protest, and even perhaps to use violence.
But with the coming of a free, sovereign and democratic
republic, wrote Ambedkar, there can be no justification
for these unconstitutional methods. These methods are

nothing but the Grammar of Anarchy and the sooner they


are abandoned, the better for us.
Ambedkar would have been appalled by the activities
of his fellow Maharashtrian, Raj Thackeray. But he would
have had no time either for the Maoists, who claim to speak
on behalf of the disadvantaged. He would have urged them
to persuade rather than coerce citizens to their point of
view, to abandon the gun and enter the democratic process
that the Constitution had legitimised.
196. Why has it been said that Vallabhbhai Patel is now
hardly remembered outside Gujarat?
(A) Because Vallabhbhai Patel had done a lot only for
the state of Gujarat.
(B) Because he has become irrelevant in present
political scenario.
(C) Because our horizon of thinking has shrinked and
we have become short-sighted.
(D) All the above
197. Which of the following statements about BR Ambedkar
is not true? Give your answer in the context of the
given passage.
(A) He was a wise democrat whose life and thought
can profit all Indians.
(B) He has become a victim of sectarian diminution.
(C) He is now known as the well-wisher of the
subaltern castes.
(D) None of these
198. Why had Ambedkar urged his compatriots to abandon
the bloody methods of revolution?
(A) Because it is against the principle of Buddha and
Mahatma Gandhi.
(B) Because it is only a form of anarchy.
(C) Because in such type of revolution the victims
are only Dalits.
(D) Because such method of revolution is suitable
only against foreigners.
199. Had Ambedkar been alive today what would he have
done to handle the Maoists?
(i) He would have requested them to abandon the
path of bloodshed.
(ii) He would have urged them to coerce citizens to
their point of view.
(iii) He would have urged them to enter the democratic
process.
(A) Only (i)
(B) Only (iii)
(C) Only (i) and (ii)
(D) Only (i) and (iii)
200. What is the meaning of the word emancipation as
used in the passage?
(A) liberation
(B) emigration
(C) emotion
(D) comparison

K
KUNDAN

K
KUNDAN

Answers
1. B;

2. A;

3. C; The unit of sound is Hertz similarly the


unit of pressure is Pascal.
4. D; Coal is used to produce thermal power
and water is used to produce hydro power.
5. C; 19 4 = 76; similarly, 21 4 = 84
The reverse order of 76 is 67 and that of 84
is 48.
6. B; The pattern x :

So, 62 :

x2
2

36
16
= 18; Similarly, 42 :
=8
2
2

7. C; Except kidnap all are actions of killing.


8. D; All except vapour are different forms
of precipitation.
9. C; All others help in movement
10. B; The digit-sum of the position of the
first letter gives the second letter. The
pattern is as follows.
V = 22
2+2=4
D
T = 20
2+0=2
B
W = 23
2+3=5
E
Q = 17
1+7=8
H
11. D; All other pairs consist of prime
numbers.
12. C; Except C, all others are the squares of
a number.
542 = 2916, 462 = 2116, 382 = 1444
13. A; baab/baab/baab/baab
14. D; cba/abc/cba/abc/cba/abc
15. B;

16. B; Seclude
Section
Sentiment
Septic
17. C; Defer
Delete
Delirium
Delude
18. D; Efflorescent
Ensure
Entreat
Every

19. A;

20. C;

21. B; The first letter of each group moves


two places backward in the alphabet; the
second letter three place forward; and the
digit follows +3.
22. D; R 5 = M, M 4 = I, I 3 = F, F 2
= D, D 1 = C
23. A; The series is 15 + 12 = 16, 16 + 22 =
20, 20 + 32 = 29, 29 + 42 = 45
24. C; The series is 3 2 + 1 = 7, 7 2 + 2 =
16, 16 2 + 3 = 35, 35 2 + 4 = 74, 74 2
+ 5 = 153
25. B; 39 R 6 P 3 S 12 O 2
= 39 + 6 3 12 2
= 39 + 2 24
= 41 24 = 17

or, 11 + x = 17
or, x = 17 11 = 6
38. C; Some letters are answers (I) + No
answer is a question (E) = I + E = O = Some
letters are not questions. But conclusion I
and II make a complementry pair (I-O).
Hence either conclusion I or II follows.
39. B; Most clocks are fans (I) + Some fans
are walls (I) = I + I = No conclusion. Hence,
conclusion I does not follow.
Again, Some fans are walls
conversion
Some walls are fans. Hence conclusion II
follows.
40. D
41. C; Second number = 1st number + 9
= 15 + 9 = 24
Third number = 2nd number + 9 = 24 + 9
= 33
Similarly, in set (7, 16, 25), we get
Second number = 7 + 9 = 16
Third number = 16 + 9 = 25

26. D;

Similarly,

27. C;

DA = CB
AE = DA DE = 10 4 = 6m
28. A;

First number Third number


42. D;
2
= Second number
43. B
44. A
45. C
46. D
47. B
48. B
49. C
50. A
51. D
52. A 53. D
54. A 55. B
56. C
57. A 58. D
59. B 60. B
61. B
62. D 63. D
64. B 65. A
66. A
67. B 68. C
69. D 70. D
71. B
72. B 73. C
74. A 75. C
76. B
77. D 78. C
79. B 80. D
81. C
82. B 83. D
84. D 85. D
86. A
87. B 88. B
89. C 90. D
91. A
92. D 93. D
94. B 95. C
96. B
97. C 98. B
99. D 100. D
101. D; The sum of the square of even

1 cos 2

Now, sin =

1
4

or, cosec =

2
3

or, sin =

and tan =

sin
cos

3
2

Now, 4tan2 3cosec2

=433

4
=8
3

104. B;
cos 60
sin 30

cos 65.cosec 25
tan 10 . tan 30 . tan 45. tan 60. tan 80

cos(90 30 )
+
sin 30

cos 65 . cos ec ( 90 65 )
tan 10 . tan 30 . tan 45 . tan( 90 30 ). tan( 90 10 )

K
KUNDAN

The girls mother is aunt of Anu.


29. D; There is no T or N in the keyword.
30. A; There is no S in the keyword.
31. C; The meaningful word can be formed

32. D; D = 4
PUT = 16 + 21 + 20 = 57
So, PARROT = 16 + 1 + 18 + 18 + 15 + 20
= 88
33. B;

And

numbers from 2 to n =

So, HANG
BYWZ
34. A; (9 4) (7 + 6)
= 5 13 = 65
Similarly, (15 5) (2 + 6) = 10 8 = 80
So, (13 11) (16 + 8) = 2 24 = 48
35. C;

36. B; (4 + 2)2 (3 + 2)2 = 36 25 = 11


Similarly, (5 + 3)2 (4 + 2)2
= 64 36 = 28
So, (6 + 4)2 (5 + 3)2
= 100 64 = 36
37. C; 3 + 6 + 8 = 17
Similarly, 5 + 8 + 4 = 17
So, 4 + 7 + x = 17

n (n 1)(n 2)
6

22 + 42 + 62 + 82 + ... + 502 =

50(50 1)(50 2)
6

50 51 52
= 22100
6
2
2
2
And 2 + 4 + 6 + 82 ... + 162
=

16(16 1)(16 2)
16 17 18
=
= 816
6
6
Now, 182 + 202 + 222 + 242 + ... + 502 = 22100
816 = 21284
= (Sum of squares of 2 to 50 Sum of squares
of 2 to 16)
102. C; If the last digit of a number is 6, that
number raised to any power will give a
number with its last digit as 6.
Last digit of (496)496 = 6
Similarly, digit of (1016)260 = 6
For a number with 4 as last digit, 4 2n with
have 6 as its last digit.
Last digit of (524)524 = 6
Now, 6 6 6 will have its last digit as 6.
Hence, reqd answer = 6
103. B; Since lies in the third quadrant,
sin is negative and tan is positive.
=

sin 30
sin 30

cos 65 . sec 65
tan 10 . tan 30 . tan 45 . cot 30 . cot 10

1
cos 65
tan 10. tan 30. tan 45. cot 30. cot10
cos 65.

= 1

1
=2
1
105. B; LCM of 15, 16, 18, 20 and 24 = 720
Let the number to be divided by 13 be 720k
+ 3.
Now, 720k + 3 = 13 55 k + 5k + 3
Then, 720k + 3 is divisible by 13.
Put k = 2
So, 5k + 3 = 10 + 3 = 13 which is divisible by
13 .
Reqd number is 720k + 3 = 720 2 + 3
= 1440 + 3 = 1443
106. B; Let the HCF be x. Then LCM = 33x
Now, x + 33x = 952
or, 34x = 952
x = 28
We know LCM HCF = First number
second number,
Then 33x x = 42 Second number.
or, 33 28 28 = 42 Second number
= 1

33 28 28
616
42
107. D; Given tan + cot = 16
Squaring both sides, we get
tan2 + 2tan .cot + cot2 = 256
or, tan2 + 2 + cot2 = 256
or, tan2 + cot2 = 256 2
tan2 + cot2 = 254
Now, tan2 + cot2 + 20tan .cot
Second number =

= (tan2 + cot2 ) + 20tan .

1
tan

= 254 + 20 = 274
Reqd ratio =

254
274

127
= 127 : 137
137

108. D;

1
2

1
4

1
2

For equal length after x minutes

1
12

1
20

1
4

1
30

1
42

1
56

4
3

3 4 3 4

6
5

5 6 5 6

1
72

3
2
Then, 30
x = 20
x
2
3

5
4

4 5 4 5

7
6

6 7 6 7

or, 30 20 =

9 x 4x
6
or, 5x = 60
x = 12 minutes
112. D; Suppose x red balls are added.

8
7

7 8 7 8

or, 10 =

9
8

8 9 8 9
1
2

1
4

1 1

3 4

1 1

4 5

1 1

5 6

1 1

6 7

1 1 1 18 9 12 4 35

8 8 9
36
36
109. D; Given expression is
1

1
x

3300
= 165
20
The number of red balls that are added is
16 5.
113. C; Suppose x men are present in the
party.
T he n,

r 2 (300 r)

124 1003
=

(10)2 (300 10)

124 100 100 100


10 10 310

= `4000
117. B; Here D1(M1 + B1) = D2(M2 + B2)
or, 15(6M + 12B) = 20(4M + 10B)
or, 90M + 180B = 80M + 200B
or, 10M = 20B
1 man = 2 boys
6 men = 6 2 = 12 boys
Now, 6 men + 12 boys = 12 + 12 = 24 boys
And 10 men + 10 boys = 20 boys + 10 boys
= 30 boys
24 boys can do a piece of work in 15
days.
30 boys can do a piece of work in

24 15
30

K
KUNDAN
x 1

x 1 1
x 1

x 4 1
x 4
x

x 2

x 3

x 2 1
x 2

x=

x 3 1
x 3

x 5 1
x 5

x
x

2
1

x
x

3
2

x
x

4
3

x
x

5
4

x
x

61 x
25
1100 +
x
100
100

61x
100

25x
150 x
1100 =
1100
100
100

or,

150x
x 1100
100

or,

50 x
100

6
5

= 12 days
118. A; 50 men can do piece of a work in 50
days.
M1D1 = 50 50 = 2500
Total work = 2500
After every 10 days 5 men left the work.
We will find work of 10 days by 50 men 45
men, 40 men, ... 15 men till 2500 work is
finished.
500

1
2
3
4
1038
1038
1038
13
13
13
13

1038

7
9
1038
13
13

= 6 1038 +

= 6 1038 +

1
13

2
3
13 13

4
13

7
13

1 2 3 4 7 9
13

26
13
= 6 1038 + 2 = 6230
111. A; Suppose after x minutes they have
equal lengths.
In 20 minutes, the first candle burns 30 cm.

In 30 minutes, the second candle burns


= 20 cm
In x minutes the second candle will burn

2
x
3

Difference of selling price 100


Sum of % loss and gain

40 100
= `80
50
115. B; Marked price of mobile = `18000
Price of mobile after successive discounts of
20% and 10%
=

= 6 1038 +

In x minutes the first candle will burn =

3
x
2

400

350

300

250

200

50

2500

Man
day

or, 15 x = 50

1100

1100 100
= 2200
50
Hence, there were 2200 men present in the
party.
114. A; Difference of selling price = `40
Sum of percentage profit and loss = 20 + 30
= 50%
CP of the article

9
13

450

50 10 45 10 40 10 35 10 30 10 25 10 20 10 15 x

50 10
1
= 3 days
15 3
3
Total time = 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10
x=

or, x =

1038

20
x
30

64
x
100

64 x
100

x 6
x
110. B;

x 15
80
=
45
20
or, 20x + 300 = 3600
or, 20x = 3300
Then,

or, x =

1
1
1
x 4
x 5

x 1
x

2
3
x+ x
3
2

Difference (100)3
116. D; Sum =

90 80
= 18000
= `12960
100 100
Real CP of mobile = 12960 + 240 = `13200
Selling price of mobile = `16000
Profit = (SP CP) = (16000 13200)
= `2800
Pr ofit
2800
100 =
100
Profit % =
CP
13200
21%

1
1
= 73 days
3
3
119. C; The part of the cistern filled by X
+ 10 + 3

1
1
6 5
11
=
=
15 18
90
90
The part of the cistern filled by X and Y in 6
and Y in 1 minute =

minutes =

11
11
6 =
90
15

11
4
=
15
15
Y can fill the cistern in 18 minutes.
Remaining part = 1

Y can fill

in

4
part of the cistern
15

18
24
4 =
minutes
15
5
Time taken by Y to fill the cistern

4
minutes
5
120. A; The wrong sum = 40 20 = 800
Now, the correct sum = 800 + (14 + 24)
(42 + 41) = 838 83 = 755
= 4

Correct mean =

755
= 37.75
20

121. A;

Now, x + y = 13 2 42 + 13 + 2 42 = 26
And x y = (13 2 42 ) (13 + 2 42 )
= 169 4 42 = 169 168 = 1
x2
y

So,

y)3 3xy (x
xy

(x
Let ABCD be a rhombus of side 40 cm
And BAD = BCD = 60
The diagonals of the rhombus are BD and
AC which intersect at point O. The diagonals
of the rhombus intersect each other at 90.
AC and BD are bisectors of BAD and
ABC respectively.
AOB is a right-angle triangle such that
BAO = 30, AOB = 90, AB = 40 cm.

OA
cos BAO =
AB

y2
x 3 y3
=
x
xy

y)

498
= 249
2
Hence, the number of even numbers between
1 to 499 is 249.
127. D; Given x2 + y2 + z2 = 500
Now, xy + yz + zx = 200
(x + y + z)2 = x2 + y2 + z2 + 2(xy + yz + zx)
or, (x + y + z)2 = 500 + 2 (200)
or, (x + y + z)2 = 500 + 400
or, n =

= 263 3 (26)

= 17576 78 = 17498
123. B; Given x(x + y + z) = 49
y(x + y + z) = 50
z(x + y + z) = 70
Adding all three equations, we get
x(x + y + z) + y(x + y + z) + z(x + y
= 49 + 50 + 70
or, (x + y + z) (x + y + z) = 169
or, (x + y + z)2 = 169
or, x + y + z =

126. B; Between 1 and 499 the first even


number is 2 and the last even number is 498.
Then tn = 498, a = 2 and common difference
d=2
Now, tn = a + (n 1).d
or, 498 = 2 + (n 1).2

... (i)
... (ii)
... (iii)
+ z)

or, x + y + z =

900

x+y+z=

30

1
=1
25x
Multiplying both sides by 5, we get
128. D; x +

169

K
KUNDAN
OA
40

or, cos30 =

or,

x+y+z=

OA
3
=
40
2

or, OA =

40

OA = 20 3

BO = 20 cm

2 1

3 :1

7 6
122. A; Given, x =

And y =

Again,

7 6

7 6

7 6

7 2 42
1

3 2

7 6

= 13 + 2 42

Now, Sn =

80 79

81 1 = 9 1 = 8

n
(First term + last term)
2

8
(15 120)
=
2
= 4 (135) = 540

53
1

125x 3

3.5x

1
5x
5x

1
5x

1
5x

125

= 125

3
or, 125x
3
or, 125x

4 3 ...

125x 3
1

125x 3

5x

3 5 125

120
n=
=8
15

= 13 2 42

7
Similarly, y =

3 2

3 2 and so on
So, the expression is
2 1

1
5x

2 1

125. A; Sequence of multiples of 15 is an AP


which has a common difference of 15.
Now, from 12 to 120, the first term a
= 15
Common difference, d = 15
tn = last term = 120
tn = a + (n 1).d
or, 120 = 15 + (n 1) 15

( 7 6 )2
76

7 2 42
1

5x

125x 3

2 1
2 1

2 1

7 6

Now, x =

...

3
or, 125x

2 1
=
1

81 80 =
7

2 1

2 1

And BD = 2 OB = 2 20 = 40 cm
Reqd ratio = 40 3 : 40 =

3
or, 125x

Now, AC = 2 OA = 2 20 3 = 40 3 cm

81

1
BO
or,
=
2
40

5x +

Now,

BO
or, sin30 =
AB

1
=5
5x
Again, cubing both sides,

52

80

OB
AB

sin BAO =

3
2

13

Now, 4(x + y + z) = 4 13 =
124. C; Given expression is

125x 3
1

125x 3

125 15

110

129. D;

In the given figure P, Q, R are the mid-points


of AB, BC and CA respectively.
Here x1 = 3, x2 = 5, x3 = 3
And, y1 = 4, y2 = 5, y3 = 6
Area of triangle ABC

1
[ x1 ( y 2 y 3 ) x 2 ( y 3 y1) x 3 ( y1 y 2 )]
2
1
[3(5 6) 5(6 4) 3(4 5)]
2

1
1
[3 10 3] =
4 = 2 unit2
2
2
Area of PQR =

1
Area of ABC
4

1
2 = 0.5 sq unit
4

Length of QR = 100 + (10 + 10)


= 120m
Width of RS = 80 + (10 + 10) = 100m
Area of the path = Area of PQRS Area of
ABCD = (120 100) (100 80) = 4000m2
134. B;

Area of quadrilateral ABCD


= Area of ABD + Area of BCD

130. A;

Area of circumcircle of square


= 2 Area of incircle of square
=2
In the above figure, A = (4, 3), B = (3, 5), C
= (5, 3) and D = (4, 2)
In ABC
x1 = 4, x2 = 3, x3 = 5
y1 = 3, y2 = 5, y3 = 3
Two triangles ABC, ACD are formed.
Again, the area of ABC
=

=2

22
9 9 14 = 7128 cm2
7

So, each interior angle = 90

2n 4
n

Sum of external angles = 360

135. C;

360
n
According to the question,

K
KUNDAN
1
[x (y y3) + x2(y3 y1) + x3(y1 y2)]
2 1 2
1
[4 (5 3) + 3(3 3) 5(3 5)]
2

So each external angle =

In

1
[ x1 ( y 2 y 3 ) x 2 ( y 3 y1) x 3 ( y1 y 2 )]
2
1
[5(2 3) (4)(3 3) 4(3 2)]
2

1
45
[25 0 20] =
= 22.5 sq units
2
2
Area of ABCD = Area ABC + Area of
ACD = 9 + 22.5 = 31.5 sq units
131. C; Given equation is 50x + 150y = 450
Dividing both sides by 50, we get
x + 3y = 9
... (i)
On substituting x = 18 in equation (i), we get
18 + 3y = 9
or, 3y = 9
y = 3
Hence, meeting point = (x, y) = (18, 3)
132. A; Side of square tiles = HCF of 18 and
15 = 3 metres
18 15
Number of square tiles =
= 30
3 3
133. A;

BEA,

BE
AB

sin30 =

(Given AB = 24 cm)

1
1
[8 + 0 + 10] =
(18) = 9 units
2
2
Again, area of ACD
=

9 14

1
1
32 18
32 14 = (288 + 224) cm2
2
2
= 512 cm2
137. C; In a triangle sum of the interior angles
= 90(2n 4)
=

BE =

90 (2n 4)
360
3
n
n
or, 90(2n 4) = 3 360
or, 180n 360 = 1080
or, 180n = 1440

1
1
AB =
24 = 12 cm
2
2

n=

1440
=8
180

138. A;

CF
= tan45
DF
or, CF = DF
CF = DF = BE = 12 cm
In CDF,

AE
= cos 30 =
AB

3
2

3
= 24
2
So, AD = AE + EF + FD

AE = AB

3
= 12 3 cm
2

= 12 3 + 12 + 12 = 12 3 + 24
= 12( 3 + 2) cm2

139. C;

Area of trapezium ABCD


=

ADB = DBC
or, 35 = 5y
y = 7
Now, ABD = BDC
or, 15x = 75
x = 5
So, the values of x and y are 5 and 7
respectively.
Reqd ratio = 5 : 7

1
(AD BC) BE
2

1
{12 (2
2
=

12
[12 (2
2

12
12(2
2

= 6 12(3 +
136. A;

B = D = 75
(Opposite angles of a parallelogram are
equal)
In ACD, CAD + ACD + ADC = 180
or, 60 + ACD + 75 = 180
or, ACD = 180 135
ACD = 45
140. B; Volume of cone = Volume of sphere

3 ) 12} 12

3 ) 12]

3 1)
3 ) = 72(3 +

3 )cm2

1
4
r 2h =
3
3
or, r2h = 4R3
or,

R3

or, R =

or, R =

8
= 4 cm
2
Volume of the hollow sphere

1
r 2h 3

R2 =

4
1
18 18 72 3

R = 18 cm
So, the surface area of the sphere = 4 R 2
= 4 18 18
= 1296 cm2
141. D; Volume of the cube = 205379m3
Let the side of the cube be a.
So, a3 = 205379
1

4
(R13 R 23 )
3

4
4
(1000 64) =
(936) = 1248 cm3
3
3

Now, radius of the cone =

Volume of the cone =

or, a = (205379) 3
a = 59 metres
So, total surface area = 6.a 2
= 6 59 59 = 20886 sq metres
142. A; Diameter of the sphere = 50 cm
Radius of the sphere = 25 cm

1
3

12
= 6 cm
2
1
R 2h
3

151. B; Replace solve with have solved


152. B; Replace disrupts traffic and creates
with disrupt traffic and create
153. C; Replace are with is
154. A; Delete far
155. D 156. A 157. C 158. B 159. D
160. C 161. D 162. B 163. C 164. A
165. D 166. B 167. D 168. A 169. C
170. D 171. A 172. B 173. B 174. D
175. B 176. C 177. B 178. A 179. D
180. B 181. B 182. D 183. C 184. A
185. B 186. D 187. C 188. A 189. B
190. C 191. B 192. D 193. C 194. D
195. B 196. C 197. D 198. B 199. D
200. A

(6) 2 h

1
36 h = 12 h
3
Now, both volumes are equal.
So, 12 h = 1248
=

K
KUNDAN
Volume of the sphere =

4 3
r
3

4
25 25 25
3
Radius of a tennis ball = 5 cm
4
3

Volume of a tennis ball =

Now, the number of balls =

4
3

5 5 5

25 25 25

4
3

1248
12
= 104 cm
145. B; Sum of sex ratios of AP
= 985 + 975 + 980 + 981 + 975 + 978 + 990
= 6864
Sum of sex ratios of HP
= 912 + 938 + 942 + 948 + 955 + 978 + 980
= 6653
Reqd difference = 6864 6653 = 211
146. A; Total sex ratio of Bihar
= 972 + 974 + 980 + 984 + 990 + 944 + 950
= 6794
h=

5 5 5

Reqd average =

= 5 5 5 = 125
143. C;

147. D; Reqd % =

6794
= 970
7

Sex ratio of Assam


100
Sex ratio of Bihar

6244
100 91%
6794
148. C; Total sex ratio of 2011
= 990 + 915 + 950 + 970 + 980 + 930
= 5735
Reqd % =

Note: If in the figure the part AED is cut out


from ABC then the remaining part EDCB is
known as frustum. Here the bucket is a
frustum.
Volume of the frustum
=

1
3

22
21(152 9 2 15 9)
7
= 9702 cm3
3

(R 2

144. D; R1 =

r2

R r )h

5735
= 956
6
149. A; Sex ratio of Bihar in 1991 = 990
Total sex ratio in 1991
= 975 + 905 + 990 + 955 + 990 + 890
= 5705
Average =

990
100 = 17.3%
5705
150. B; Reqd average
Reqd % =

20
= 10 cm
2

940 945 954 956 990 980 970


7

6735
= 962
7

Related Interests