Intr-o zi de noiembrie,pe la 1925,Vitoria Lipan,sotia unui baci din satul Magura,sedea singura pe prispa casei si torcea,gandindu-se la sotul ei,care plecase de mult timp la Dorna dupa niste oi si care nu se intorsese inca.Acasa se afla si Minodora,fata lor,iar Gheorghita,feciorul,era plecat in valea Jijiei cu oile la iernat;baiatul o instiinta ca Nechifor Lipan nu ajunsese nici acolo,unde ar fi trebuit sa meraga cu oile cumparate de la VatraDornei.

Munteanca isi pregateste gospodaria pentru iarna,apoi,ingrijorata de soarta sotului ei,merge la preotul din sat,caruia ii cere sfatul.Intr-o seara merge si la baba Maranda,vrajitoarea satului,insa nici aici nu gaseste un raspuns framantarilor sale sufletesti.Intre timp,s-a intors Gheorghita,de la apa Jijiei,chemat de Vitoria.

Dupa Boboteaza,ea merge la Manastirea Bistrita,unde se roaga la icoana Sfintei Ana si unde staretul Visarion o sfatuieste sa mearga la Piatra, pentru a cere stapanirii sa cerceteze disparitia lui Nechifor Lipan. Neavand incredere ca oamenii legii o pot ajuta,Vitoria se hotaraste ca,impreuna cu Ghoerghita,sa porneasca pe urmele celui disparut.Mai intai se supusese unui ritual de purificare,postind douasprezece vineri.Inainte de plecare,o duce pe Minodora la Manastirea Varatec,pentru a fi in siguranta cat lipsesc ei de acasa.

Vitoria si fiul ei pornesc spre tinutul Dornelor si de-a lungul drumului,la Bicaz,la Calugareni,la Faracasa,la Vatra Dornei,la Borca si la Sabasa ,cei doi gasesc diferite indicii ale trecerii lui Lipan prin locurile respective. Ajungand in Vatra Dornei,afla ca Nechifor cumparase trei sute de oi la inceputul lui noiembrie si ca pornise cu ele peste munti,insotit de doi oieri,ca sa le duca in lunca Jijiei.

Acum,Vitoria si Ghoerghita refac drumul celor trei ciobani,a caror prezenta fusese semnalata la Brosteni si la Borca;parasind cursul raului Bistrita,cei doi ajung la Sabasa,afland de la carciumarul Toma si de la sotia acestuia ca trei ciobani poposisera acolo si dupa aceea plecara peste muntele Stanisoarei,spre satul Suha.Aici,la Suha,Vitoria afla ca la hanul domnului Iorgu Vasiliu poposisera doar doi ciobani cu o turma de trei sute de oi. Munteanca intelege ca Nechifor fusese ucis pe drumul dintre Sabasa si Suha;intre timp,il descopera pe Lupu,cainele lui Lipan,in curtea unui gospodar din Sabasa.

Cu ajutorul carciumarului din Suha si al sotiei acestuia,Vitoria afla ca cei doi insotitori ai lui Lipan fusesera Calistrat Bogza si Ilie Cutui,pe care ea ii va cunoaste chemandu-i la primaria din Suha.

Pornindu-si iar cautarile,Vitoria descopera,datorita cainelui,oasele sotului ei intr-o prapastie de langa drumul de pe muntele Stanisoara.Ea indeplineste cerintele datinei pentru ingroparea celui ucis,lasand autoritatile sa faca cercetarile necesare pentru descoperirea ucigasilor.

La pomana facuta in casa domnului Toma din sabasa sunt poftiti si oamenii stapanirii,in frunte cu subprefectul,dar si cei doi ciobani.Vitoria reconstituie cele intamplate in ziua mortii sotului ei,demascandu-I pe cei doi ucigasi.Uimit si infuriat,Calistrat Bogza isi iese din fire si se repede asupra lui Gheorghita,dar acesta il loveste chiar cu baltagul ce-l doborase pe Lipan;cainele sare la gatul lui Bogza si acesta,inainte de a muri,isi recunoaste vina,Ilie Cutui,complicele lui Bogza ,este arestat,marturisind ca il ucisesera pe Lipan pentru a i lua oile.

Dupa ce dreptatea se implineste,Vitoria se sfatuieste cu fiul ei,pregatind implinirea treburilor legate de turmele de oi,dar si infaptuirea parastaselor,in Sabasa,unde fusese inmormantat sotul ei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful