You are on page 1of 8

castiga doua monede aurite. La vinderea a 5 sau 6 Boabe Puturoase. Acesta arata cati Gradina bani castiga fiecare jucator atunci cand vinde respectivul tip de seminte. castiga 4 monede. La vanzarea acestora. Numarul de Puturoase carti al fiecarui tip este indicat pe 14 Boabe Inverzite cartea de joc. trei sau patru monede de aur reprezentate in partea de jos a cartii de joc. 8 Boabe Inrosite ( Numarul de carti de acest tip) 6 Fasole de Boabo-metrul se află in partea de jos a fiecarei carti de joc. doua. Daca vinde 7 Boabe Puturoase. 1 regulament Frecventa fiecarei Componentele jocului varietati de boabe: 24 Boabe de Cafea Cartile de joc 22 Boabe Ceruite 20 Pastai Albastre Exista 11 varietati de boabe de 18 Boabe Iuti semanat si un numar diferit de 16 Boabe carti din fiecare tip. Scopul jocului este castigarea unei sume cat mai mari de bani din plantarea. Daca vinde 8 sau mai multe. recoltarea si Continut: vinderea boabelor de diferite tipuri. Uneori o cultura poate sa nu strat aduca nici un beneficiu. impreuna cu 12 Pastai de Soia denumirea si imaginea tipului 10 Boabe Invinetite respectiv de boabe cultivate. Generalitati Jucatori: 2-7 Fiecare jucator planteaza boabe pe 2 sau 3 straturi si incearca sa le vanda Varsta: de la 12 ani cat mai profitabil. castiga 3 bani de aur. nu castiga nimic. Fara o planificare atenta. boabo-metru castiguri in monede de aur numarul de carti vandute Exemplul 1: Atunci cand un jucator vinde numai 1 sau 2 Boabe Puturoase. 4 Boabe de Cacao Numerele arata cate carti de acel fel trebuie sa vanda jucatorul pentru a castiga una. castiga un banut. 2 . jucatorii pot 154 carti de joc ajunge in situatia de a fi obligati sa recolteze si sa vanda culturile inainte 7 carti cu al treilea de termen si la preturi mai mici decat sperau. jucatorul va castiga mai multi bani Durata: 45 minute cu cat cantitatea de boabe de acelasi tip este mai mare. Daca vinde 3 sau 4.

incepe cu cinci carti in mana Nota: Jucatorii nu au voie sa schimbe ordinea cartilor in mana. pentru cartile de debarasat.un strat gol Pregatirea poate fi plantat cu Puneti cartea cu al 3-lea strat in cutie. insa poate planta pe cat de multe posibil. carti de joc Pe acelasi strat. Straturile pentru recoltat Primul strat al doilea strat Fiecare jucator isi aranjeaza straturile in fata sa pe masa. Extrage noi carti de joc 3 . pe post de pachet de carti pentru extragere. primeste banii pe care ii castiga intorcand numarul necesar de carti de joc pe partea cu moneda aurita. Planteaza semintele primite din schimburi si donatii 4. schimba si doneaza carti de joc 3. singura varietate de seminte in acelasi timp. Acesta este pachetul de inceput pentru fiecare jucator Fiecare jucator si se vor lua in mana exact in ordinea in care au fost asezate. incepand jocul cu Verso-ul unei doua straturi in cadrul fermei proprii.Monedele de aur Atunci cand un jucator vinde recolta. el este jucatorul activ si intreprinde urmatoarele actiuni: 1. Lasati putin spatiu langa acesta. Pozitionati cartile de joc ramase cu fata in jos (cu moneda de aur in sus) spre mijlocul mesei de joc. Jucatorul de aceasta reprezinta la stanga celui care a impartit cartile incepe jocul. Planteaza cartile cu seminte 2. Atunci cand un jucator extrage noi carti. Cartile Pe fiecare strat se de joc vor fi aranjate partial poate planta o suprapuse. Desfasurarea jocului Cand vine randul fiecarui jucator. Jucatorii trebuie sa planteze cartile de joc in ordinea in care le-au primit. Astfel. Jucatorul cel mai in varsta va orice tip de seminte amesteca pentru prima oara cartile si va imparti jucatorilor cate cinci carti de joc cu fata in jos. Extrage. prima carte de joc. sortarea cartilor dupa varietate sau dupa alte criterii este interzisa. le va extrage cate una si le va plasa in spatele ultimei carti din mana sa. jucatorul poate planta = numai cu ajutorul cartilor din aceeasi o moneda de aur varietate de seminte.

planteze pe acelasi Apoi. asezand-o alaturi. S-ar planta cartea pe un strat neocupat. Aceste carti pot fi pastrate de catre jucator pentru a le planta mai le schimbe sau sa le tarziu in timpul jocului.” Reguli pentru schimb/ donare: Fiecare schimb trebuie sa-l includa pe jucatorul activ si inca un jucator. devenit prima carte din mana) in acelasi fel ca si pe prima. jucatorul activ poate sa planteze urmatoarea carte (care acum a strat. Pasul 2: 2. Jucatorului nu ii mai este permis sa planteze o a treia carte in acest moment al turei lui. . Extragerea. ceilalti. Jucatorul activ poate acum sa schimbe carti cu ceilalti jucatori. mana. o planta cea de-a doua poate planta pe acel strat. doneze altor jucatori. Decide sa pastreze Fasolea de Gradina. Apoi poate Daca tipul de seminte e acelasi cu cele plantate pe unul dintre straturi. Jucatorul activ poate schimba/ dona dintre cele doua carti asezate cu 4 fata in sus si/ sau dintre cartile din mana. Daca tipul de seminte nu se potriveste. poate carte de joc. schimbate cu ceilalti jucatori sau donate acestora. schimbul si donarea cartilor cu seminte Jucatorul activ extrage doua carti si Jucatorul activ extrage doua carti din partea de sus a pachetului de carti le pozitioneaza cu de joc si le aseaza cu fata in sus pe masa asa incat toata lumea sa le poata fata in sus. Exemplul 2: Cartile extrase cu fata in sus cartea de pastrat se pune deoparte Steve extrage o Fasole de Gradina si o Pastaie de Soia. Se poate pe acestea sau alte oferi de asemenea sa le doneze sau sa primeasca alte carti donate de catre carti din mana. Daca acea carte de joc nu se potriveste putea. jucatorul va trebui sa stranga recolta de pe obligatoriu sa se un strat si sa o vanda (vezi Recoltarea si vanzarea boabelor) iar apoi sa intample sa le planteze noua carte pe noul strat gol creat. Poate sa vedea. Jucatorilor non-activi nu le este permis sa schimbe carti intre ei. desi nu este si nu exista randuri neocupate. Apoi ofera spre schimb cartea cu Pastaia de Soia intreband „Doreste cineva o Pastaie de Soia? As schimba- o bucuros pentru o Boaba Inrosita. Plantarea cartilor cu seminte Jucatorul activ planteaza prima Jucatorul activ trebuie sa planteze prima carte din mana pe unul dintre carte cu seminte din straturi.Pasul 1: 1.

schimbate sau schimbate/ donate si donate. De aceea. din moment ce cartile pastrate vor trebui pana la urma sa fie plantate. jucatorii trebuie mai intai sa ofere carti si sa li se accepte oferta inainte sa joace cartile din mana. Donatiile: Desi schimbul este de preferat donatiei. Pentru a asigura ca de carti pe care nu acest lucru se respecta. Ceilalti jucatori pot doar sa doneze carti doar jucatorului activ si numai din mana lor. Acest pas se incheie cand jucatorul activ nu mai poate efectua schimburi sau donatii. Prin schimbul sau Asemenea carti nu trebuie schimbate sau donate mai departe.” Jucatorii non. Jucatorilor nu le este permis sa tina in mana Jucatorul activ poate continua sa schimbe/ doneze carti din mana carti dintre cele dupa ce cele doua carti cu fata in sus au fost plantate. laolalta cu toate celelalte carti schimbate si donate vor fi plantate la pasul urmator. Cele doua carti extrase in aceasta tura si asezate cu fata in sus. jucatorii scapa sau dona de oriunde din seria de carti din mana. 5 . jucatorii pot scoate carti dintre cele din mana doresc sa le planteze. Nota: Jucatorii nu pot pune cartile pe care le-au primit din schimburi sau donatii in mana. pentru schimb/ donatii doar dupa ce schimbul sau donatia au fost acceptate.Exemplul 3: Steve spune: „Vreau sa schimb Pastaia de Soia cea cu fata in sus si o Pastaie Albastra din mana pentru o Boaba Inrosita. este adesea in interesul jucatorului sa doneze carti decat sa le pastreze.activi pot sa schimbe/ doneze doar carti pe care le au in mana. Trebuie sa le depuna alaturi pana la urmatorul pas. Nu este obligatoriu ca donatiile sa fie acceptate. sau alte carti din mana. nu le pot schimba sau dona mai departe. insa le pot schimba mana. Jucatorul activ poate dona cele doua carti asezate cu fata in sus pe care le-a extras. Jucatorii donarea de carti din nu au voie sa schimbe ordinea cartilor din mana.

plasandu-le pe fiecare in spatele ultimei carti din mana. Acum ca schimburile s-au incheiat. Plantarea semintelor schimbate si donate Toti jucatorii Toti jucatorii planteaza acum cartile pe care le-au primit din schimburi si trebuie acum sa donatii (jucatorul activ planteaza deasemenea cartile pe care le-a extras si le-a planteze cartile pastrat). Mai intai planteaza Boaba Inrosita pe primul sau strat. Jucatorii pot (si s- schimburi si ar putea sa aiba nevoie) sa culeaga si sa vanda un strat de boabe in orice donatii moment(vezi Recoltarea si vanzarea boabelor). Pasul 4: Jucatorul activ 4. Trebuie sa spatele le aseze in mana in ordinea in care le-a ridicat din pachetul de carti. Mai apoi poate sa continue cu plantarea cartii respective pe stratul eliberat/creat. Atunci pachetului de cand cartile din pachetul de joc s-au epuizat. le amesteca pe cele debarasate si le aseaza pe masa cu fata in jos pe post de una cate una pachet de joc nou. iar apoi Fasolea de Gradina pe cel de-al doilea strat. Poate face acest lucru prin achizitionarea unui al 3-lea strat de boabe/pastai (vezi mai jos) sau poate sa culeaga si sa vanda recolta de pe unul dintre straturile sale. Ordinea in care planteaza semintele ramane la latitudinea fiecarui primite din jucator. Steve pastreaza Fasolea de Gradina. . Dupa extragerea cartilor. a schimbat Pastaia de Soia si o Pastaie Albastra din mana pentru o Boaba Inrositade la Anna. trebuie sa creeze un strat liber. Daca un jucator trebuie sa planteze o carte care nu se potriveste cu cele de pe straturile sale si nu are nici un strat neocupat. insa cartile trebuie plantate in numar cat mai mare.Pasul 3: 3. Extragerea noilor carti extrage trei carti Jucatorul activ extrage trei carti din pachetul de carti de joc. trebuie sa planteze cele doua seminte. jucatorul care a impartit cartile carti din mana. Ii vine randul 6 jucatorului din stanga lui. jucatorul activ isi incheie tura. Le extrage una si le plaseaza in cate una. Exemplul 4: primul strat al 2-lea strat Dupa ce Steve a extras o Pastaie de Soia si o Fasole de Gradina.

trebuie sa vanda toate boabele de pe acel strat. in Jucatorii nu pot sa gramada de carti debarasate. Pentru a-si vinde recolta. Atunci cand un jucator isi vinde recolta de pe un strat. Acest lucru le permite jucatorilor sa planteze seminte pe trei straturi in loc de doua. Este posibil ca un jucator sa nu castige nimic atunci cand isi vinde recolta. Cartile care nu au fost convertite in bani vor fi asezate cu fata in jos in mormanul de carti nefolosite. Recoltarea si vanzarea boabelor Jucatorii pot culege si vinde boabe/pastai oricand. ceilalti jucatori sa o poata vedea. Atunci cand un jucator vinde boabe de pe un strat. Poate folosi cel de-al 3-lea strat imediat pentru plantarea boabelor. In acest caz. Apoi pune cele doua carti cu boabe iuti ramase pe gramada de carti debarasate. Mark intoarce pe verso una dintre cartile cu boabe iuti si o plaseaza peste teancul de bani castigati. Apoi se uita la boabo-metru pe cartile de joc pe care doreste sa le vanda pentru a vedea cate monede de aur poate castiga in urma vanzarii recoltei de pe strat. Exemplul 5: Mark doreste sa culeaga si sa isi vanda Boabele Iuti. Apoi ia cartea cu cel de-al 3-lea strat si imprumute bani unii de la o pozitioneaza cu fata in sus in dreptul straturilor sale. Boabo-metrul arata ca va castiga un banut de aur pentru 3 boabe iuti. poate sa aleaga orice strat care contine doua sau mai multe carti de joc. Cel de-al treilea strat costa 3 banuti de aur. fiecare jucator are dreptul sa cumpere un al 3-lea strat. Fiecare jucator are dreptul sa achizitioneze Jucatorul care nu are cel al treilea strat atunci cand doreste.cu partea cu moneda de aur in sus si le va adauga la teancul de castiguri. Exemplul 6: Daca Mark ar fi cules si vandut doar doua boabe iuti. deoarece are nevoie de cel putin trei sa castige un banut de aur. chiar si atunci cand nu sunt in rolul jucatorului activ. nu ar fi castigat nici un ban. Jucatorul va intoarce acelasi numar de carti de joc -dintre cele pe care le vinde. jucatorul poate sa aleaga stratul pe care sa-l vanda. 7 . Nu se pot vinde boabe de pe nici un strat care are o singura carte. Jucatorul castigati nu poate cumpara va plati cu 3 bani de aur care se afla deasupra in gramada de bani cel de-al 3-lea strat. chiar si atunci cand nu este putin 3 banuti de aur jucator activ. asa incat toti ceilalti sau de la banca. mai intai numara cartile de pe strat. debarasate. adunati de el si ii va plasa cu partea cu banul aurit in jos. decat daca toate straturile sunt formate din cate o singura carte. Cartea celui de-al 3-lea strat Cumpararea celui de-al treilea strat O data pe joc.

Cel de-al treilea strat va costa 2 bani de aur in loc de 3. Nu este neaparat nevoie sa planteze nici una dintre cartile extrase. Jucatorii pot sa castige mai multe monede de aur in timpul acestei actiuni extinse de extragere. jucatorul se poate debarasa de o singura carte din mana. Daca acest eveniment survine in timpul pasului 2. este declarat castigatorul jocului. Aceasta actiune este omisa de jucatorul care incepe jocul. pozitionandu-le pe rand in spatele celorlalte carti din mana. Variatiile numarului de jucatori Daca se joaca in 3. La pasul 4. Planteaza sau debaraseaza-te de cartile de joc oferite Jucatorul poate planta sau se poate debarasa de cartile oferite de oponent in cadrul pasului 3 din tura lui. Jocul se incheie atunci cand pachetul de carti se epuizeaza pentru prima oara. inlaturati Boabele de Cacao din joc. Cand ii vine randul. Jocul se incheie cand pachetul de carti de joc se epuizeaza pentru a doua oara. planteaza si ofera boabe Jucatorul activ extrage primele 3 carti din partea de sus a pachetului de carti de joc si le aseaza cu fata in sus pe masa asa incat sa poata fi vazute de toti jucatorii. Fiecare jucator poate sa vanda boabe de pe straturile sale doar cand ii vine randul. ca si oferta pentru oponentul sau. La inceputul jocului. 4 carti urmatorului. iar pentru restul se impart cate 6 carti. Fiecare jucator primeste cel de-al treilea strat la inceputul jocului si nu poate achizitiona un altul. Planteaza boabe si debaraseaza-te de anumite carti Dupa plantarea unei carti sau a doua carti pe straturile sale (cum se intampla si in jocul normal). La sfarsitul jocului. dintre acesti jucatori. se impart cate 3 carti primului jucator. jucatorul activ va extrage 4 carti in loc de 3. Daca se joaca in 6 sau 7. 4. jucatorul va putea planta oricare dintre aceste carti extrase (fie din teancul de carti debarasate. Daca evenimentul final apare in timpul pasului 4. Extrage noi carti de joc Jucatorul activ extrage doua carti din pachetul de carti de joc. cel cu numarul cel mai mare de carti in mana. inlaturati Boabele de Cafea din pachetul de carti de joc. Apoi va lasa oricare dintre cartile extrase pe care nu le doreste pentru sine. Apoi. in 2 jucatori foloseste aceleasi reguli ca si jocul in 3 pana la 7. va extrage doar una. Extrage.Incheierea jocului si scorul Jocul se incheie atunci cand cartile din pachetul de joc se epuizeaza pentru a treia oara. jucatorii aseaza alaturi cartile din mana si pot sa recolteze si sa vanda cartile de pe straturile lor. inlaturati Boabele de Cacao si Fasolea de Gradina din joc. pana cand a n-a carte din acest teanc nu se mai potriveste cu cartea extrasa. asezand-o cu fata in sus pe teancul de carti abandonate. Daca doi sau mai multi jucatori sunt castigatori cu acelasi numar de monede. fie extrase din pachetul de carti de joc). 2. . depune 3 monede in cutie (afara din joc). Daca prima carte din teancul de carti debarasate se potriveste cu cartea tocmai extrasa. 5 urmatorului. Cand un jucator cumpara al 3-lea strat. Le ia una cate una. Acelasi lucru il va face si cu noua carte care se afla in pozitia cea mai de sus a teancului debarasat. jucatorul si-o adauga. fiecare jucator intreprinde urmatoarele actiuni: 1. Jucatorul care a adunat cei mai multi bani de aur castiga jocul. Duelul boabelor in doi jucatori Duelul in boabe. 3. jocul se incheie imediat. cu urmatoarele modificari: Indepartati Fasolea de Gradina si Boabele de Cacao din joc. jocul continua pana la finalizarea pasului 3 pentru jucatorul activ din acel moment. vanzand acele boabe pe care doreste sa le vanda in acest proces. Daca nu exista doua carti de extras pentru acest jucator. Daca se joaca in 4 sau in 5. la prima runda.